2015-12-29 1351 views
話說近排迷上了日劇,見到日劇中的廚師都會挑選最好的食材炮制美食,即刻好想去食餐日本野,奈何近排吃得太多放題,又唔想再食刺生之類,又見咁耐無黎過,同姊妹敍下舊食番餐好野,我地就揀左位於旺角既le grand pokka食下日式西餐。記得第一次食就係舊公司食lunch時去食,最記得係杯UCC咖啡,又香又滑,超好飲!之後又食過一次grill,都係lunch time去食,記得果次都幾滿足,因為塊牛扒真係超好食,價錢又唔貴!所以今次黎Le Grand我都會抱好大期望。不過睇完個menu就知今晚餐飯應該唔會令我失望既!因為齋睇都已經流口水啦! 我地揀左以下野食:1/ 雞肉黑葡萄Jar 沙律2/ 黑松露香油炒蛋腸仔3/ 鮮蟹肉蕃茄意粉4/ 藍莓雪糕waffle5/ 等一個人咖啡前兩個星期先係某個event中玩左salad in a jar,估唔到原來呢度都咁潮!話說salad in a jar係以方便行先,所以係OL界好盛行,但係餐廳食又係另外一番新既體會。上菜時個碟上係會有一罐醬同一jar沙律,跟住你就可以拎開圾墊係玻璃瓶底既紙,直接將jar裡面既沙律倒落個碟度,然後加入適量的醬汁。沙律入面除左

1/ 雞肉黑葡萄Jar 沙律
2/ 黑松露香油炒蛋腸仔
3/ 鮮蟹肉蕃茄意粉
4/ 藍莓雪糕waffle
5/ 等一個人咖啡

前兩個星期先係某個event中玩左salad in a jar,估唔到原來呢度都咁潮!話說salad in a jar係以方便行先,所以係OL界好盛行,但係餐廳食又係另外一番新既體會。上菜時個碟上係會有一罐醬同一jar沙律,跟住你就可以拎開圾墊係玻璃瓶底既紙,直接將jar裡面既沙律倒落個碟度,然後加入適量的醬汁。沙律入面除左有雞肉、黑葡萄之外,仲有olive、粟米、西蘭花、車厘茄等等,全部都係我最中意架!日式麻醬又甜又香,每樣材料都凍凍地,但又不會超級凍,最怕食完沙律全身凍冰冰,咩都唔想食,所以呢個作為前菜實在太好,成個人開胃哂,準備食下一個喇!

自all day breakfast 愈來愈普遍後,如果見到有得點既話我都會點一個試下,事關我超中意食蛋同腸仔,而今次加埋黑松露,價錢又唔貴,即刻覺得應該要試!一入口,蛋香滑,食落有少少酒的香味,應該係因為黑松露既關係喇!試一下塊包,勁香脆,我就中意加少少蛋係上面一齊食,食落既滑又脆兩種口感,超正!雖然薯仔係配菜,但一啲都唔馬虎,食落有少少煙燻味,少少咸,very nice!

本人就麻麻地蕃茄,但朋友就係蕃茄超級fans! 所以呢度餸就係佢超級推介,話係由日本米芝蓮既廚師設計,又話唔酸等等,見佢咁落力宣傳,就試一啖啦。咦,又真係幾好食喎,意粉不會煮到淋之之,意粉上有茄肉同蟹肉,少少汁。食一啖完全係食到超濃烈既蟹肉既鮮甜味!我諗呢度菜完全改變左我對蕃茄意粉既睇法。

Yeah! 甜品我地點waffle! Waffle 又香又脆,配埋雪糕,簡直係perfect 池!waffle邊有少少藍莓醬,好彩唔太甜,加埋一齊食又幾好!

最後就係期待已久既等一個人咖啡,之前知道佢地同等一個人咖啡呢套電影crossover,推出一系列電影出現過既咖啡,所以今次book位時特別預定要呢杯咖啡。咖啡入面有好多好多好多玫瑰花!係好多,並非只係幾塊係杯面咁簡單!飲落有玫瑰花香,果汁甜甜酸酸既味道,好得意!睇番個menu原來佢地下面加左果酸,所以有少少果汁酸甜味,估唔到咖啡+玫瑰花+果酸味道又幾夾喎!一路品嘗呢杯咁精緻既咖啡,一路同朋友gossip下,girls talk night咁就完結喇。
2015-11-12