上Openrice搵左好耐先搵到一間接近日本原味既鰻魚飯日本餐廳,即刻訂檯衝住鰻魚飯而來!喺樓下搵左一陣先搵到電梯上黎,一入黎氣氛唔錯,一邊係吧檯一邊牆係用唔同清酒 & 日本酒擺設而成,佈局幾靚幾日本Feel。黎之前做定功課知道係名古屋料理,而名古屋料理最出名當然係手羽先(燒雞翼),日本男人去居酒屋傾計梗係要食下串燒同雞雞翼送啤酒啦!首先叫左一個二人前六款刺身大約$399。呢個刺身拼盤幾得,有帆立貝、三文魚厚切、油甘魚、甜蝦、海膽同唔個咩魚。魚片偏厚切而且夠新鮮夠魚味,而油甘魚既油脂夠重,餘韻好正。海膽係好細粒唔算好甜不過都夠新鮮。再叫左味噌雞串同明太子雞串,老實講雞串係免治雞肉無特別唔係燒得香口,係食上面既味噌醬同明太子醬,我個人覺得味噌醬略濃鹹,無咩特色。當然要叫埋呢度馳名既手羽先,即係雞翼,幾乎每檯都叫,我地叫左5隻$88。賣相不錯可惜咬落好乾毫無肉汁,裡面既肉乾到縮起曬又硬,好似係雞翼乾咁......原來餐廳名物係咁既...可能係我地唔識欣賞喺Openrice食評中得知腐皮溫泉蛋有好高評價,甚至話有驚喜,我地一於試下點解咁正。賣相好吸引,見到溫泉蛋流心又有蔥花,放入口,第一就食

二人前刺身
名古屋燒雞翼
喺Openrice食評中得知腐皮溫泉蛋有好高評價,甚至話有驚喜,我地一於試下點解咁正。賣相好吸引,見到溫泉蛋流心又有蔥花,放入口,第一就食到腐皮好脆蛋好滑,但係咩味道都食唔到!腐皮真係好健康既純腐皮味,而溫泉蛋亦似乎無調過味....其實佢既口感好豐富,可惜腐皮又唔甜唔鹹,就算落左七味粉都係偏淡。我地對佢予好低分,因為實在毫無味道😓
腐皮溫泉蛋
我同男朋友都好鐘意食鰻魚飯,為左滿足一時口慾,特登黎食佢既鰻魚飯!果然係馳名,鰻魚厚肉鬆軟,充滿鰻魚油香,鰻魚汁浸落飯入面每啖都好香啊!好彩最想食既野有水準,珍珠飯個人覺得有少少硬,加左茶變茶漬飯大大有改善。不過鰻魚飯黎到既時候我地2個好努力食緊另外3碟野,待應解釋完食法就拎起個飯碗蓋走左,我即刻叫待應但佢秒速頭也不回,我再問可唔可以要返個飯蓋因為我地仲食緊其他野,佢有啲面黑咁唔出聲即刻比返個蓋。其實從食客角度諗,食緊成檯食物,個飯自然會攤凍左,結果有蓋住飯都有少少硬,無蓋住凍左可能仲硬。
鰻魚飯
加上,由送上第一樣菜式起,服務速度其實非常快,可能近出菜位,亦因為咁全餐飯過程我地都被睇得好實,例如最後一串雞肉串一拎起放入口,就即刻被問可唔可以收走隻碟,每隻碟都係咁,好似比人趕咁,而且好尷尬每次一放野入口就過黎,果一秒我地個口有野都答唔到,其實佢地觀察得咁入微,可以控制速度等人地至少夾起放低先問會令客人舒服啲,而且全程都有幾對眼望實張檯,都幾唔自在。

我見呢度服務咁主動迅速加上係中價日本餐廳先覺得意外,但服務又唔係差。成餐飯老實講食得並唔輕鬆,好似樣樣都要快啲食完快啲走咁,其實我地都係用左1個鐘15分鐘完成4樣野+1個飯+2杯酒,以居酒屋飲酒速度絕對係快。

最後埋單都唔平,2個人食左$1100-1200。過左口癮就算喇。
2015-10-21
二人前刺身