2016-01-02 1205 views
周年紀念日, 就豪氣少少食餐好; 港島區西餐廳多, 經友人介紹底下揀左位於灣仔合和對面的QUEMO 西班牙菜特點係菜品豐富, 口味濃郁! 我知道佢分左做好多唔同菜系, 但知識有限的我真係分唔到邊個打邊個, 總之重口味就係啦 看到餐單, 確係唔識揀, 上網見到一系列菜餚, 就咁揀左個餐廳推介二人餐ona Lola Iberico Ham Platter嘩, 品酒師廚師我都見得多, 火腿師我就真係第一次見, 亦睇得出餐應好重視黑毛豬, 而呢個由右至左分4部份的食感如下:Jarrete: 口感較軟身Babilla: 硬身, 味道較濃Maza: 脂肪多, 入口即溶, 我的最愛Punta: 味道淡, 女士會鍾意西班牙 Galicia Oysters用Gin Tonic做成的泡沫放在其中一隻上面, 苦甘味有中和頭先黑毛豬的膩的作用 另外一隻就油浸橄欖油, 重口味黎啦! 橄欖油香, 配以番茄粒的清新, 實在有一種Double Tasting的感覺 蒜香蝦球蝦球大大隻, 肉身肥厚而不硬, 用上蒜子爆香, 佐酒一流 烤乳豬上次食過烤乳豬之後, 一試難忙, 估唔到短期內又有得食番! 但今次同上次

看到餐單, 確係唔識揀, 上網見到一系列菜餚, 就咁揀左個餐廳推介二人餐:
Dona Lola Iberico Ham Platter
Jarrete: 口感較軟身
Babilla: 硬身, 味道較濃
Maza: 脂肪多, 入口即溶, 我的最愛
Punta: 味道淡, 女士會鍾意
西班牙 Galicia Oysters

蒜香蝦球
蝦球大大隻, 肉身肥厚而不硬, 用上蒜子爆香, 佐酒一流

烤乳豬
上次食過烤乳豬之後, 一試難忙, 估唔到短期內又有得食番! 但今次同上次好唔同, 今次佢用上自家焗爐, 焗到肉身超軟, 實在係比上次有過之以無不及; 但乳豬皮就無咁脆, 始終針無兩頭利

Sangria Snow
係食精彩炒飯前, 先過冷河, 整番杯Sangria Snow! 要由底食到上面的次序, 先試底層的橙加酒Jelly, 再到中間的cream, 然後再到頂層的Sangria Sorbet, 熱盤與熱盤中間的過冷河, 配以多重層次, 清新去膩, 醉意餘溫, 出色

地中海紅蝦炒飯
全晚高潮真係一浪接一浪! 大廚將紅蝦的蝦糕打碎, 混入濕飯中, 香甜炒飯立即完成! 蝦身肉質非常爽彈, 味濃香溢, 一口接一口真係停唔到口

甜品時間, 無諗到竟然打孖上, 感動得難以形容:

椰子薑味慕絲
薑味再濃一點就好, 反而椰子味出, 鬆軟香滑

自家製雪糕香蕉布丁
熱情果醬伴隨, 淡淡爽口酸甜, 視覺與味覺交織的作品
2015-12-01
Type of Meal
Dinner
  • Sangria Snow