話說2016 年之始,我跟兩個朋友上了大帽山看日出,天氣十分凍,日出亦被大帽濃罩。看不到最美日出,我們收拾心情,去搵好東西醫肚。幸好友人駕車,我地落山去川龍搵茶樓話咁快就到,避開了落山想飲茶既人群,早一步到達。之前去過另一間同樣位於川龍既茶樓,今次就試彩龍。友人泊車在茶樓泊車場,要付$50,但可作茶樓消費用,抵讚!真正懷舊的茶樓,標明山水沖靚茶,山水豆腐花採用自助式:自己等位,拎餐具,沖茶,加水,開位,排隊拎點心,埋單。雖然如此,食客行山客亦冒名而來 一嚐山水茶茗 懷舊點心。西洋菜:菜非常新鮮爽脆,必食既!聽講係每日新鮮農場入貨!賣完就無。不過落腐乳醬落多了,食時太多變咸了,下次加醬要叫分開上。燒賣:豬肉餡料夠多,仲有冬菇,蝦,新鮮。咸水角:比較油,餡料軟少,同個皮已經腍左。沙爹金錢肚:幾好食,唔太un,加埋醬汁好入味。鵪春蛋燒賣:好味,個人喜愛懷舊點心之一,鵪春蛋仲大大粒!排骨:味道一般,肥肉比瘦肉多。懷舊大包:年紀細有可能未食過。成隻碟咁大架,而且好足料!有豬肉,义燒,蝦,菜,鵪春蛋。可是包皮比較厚及硬。牛肉腸粉:粉皮都一樣比較厚,較失色。山水豆腐花:標明用山水來做,豆味一般,感覺

真正懷舊的茶樓,標明山水沖靚茶,山水豆腐花
雖然如此,食客行山客亦冒名而來 一嚐山水茶茗 懷舊點心。

燒賣:豬肉餡料夠多,仲有冬菇,蝦,新鮮。
咸水角:比較油,餡料軟少,同個皮已經腍左。
沙爹金錢肚:幾好食,唔太un,加埋醬汁好入味。
鵪春蛋燒賣:好味,個人喜愛懷舊點心之一,鵪春蛋仲大大粒!
排骨:味道一般,肥肉比瘦肉多。
牛肉腸粉:粉皮都一樣比較厚,較失色。
山水豆腐花:標明用山水來做,豆味一般,感覺加了石膏粉,加埋黃糖,糖水就比較帶出甜味。
個人認為香港越來越少呢種懷舊茶樓,希望日後都能保存有香港特色風味既食店,下一代都嚐到港式味道!
彩龍係值得再去懷舊一番!

附送排隊時友人跟其他行山客搭訕,俾左一張日出後既藍天白雲圖俾我地,真係好靚,就算親身錯過了,也算欣賞過!
Re姐推介指數:4/5

$70 (Lunch)
  • 西洋菜
  • 鵪鶉蛋燒賣