2015-12-18 10031 views
「香港地小人多」對大部份人黎講一D都唔會陌生。喺地產霸權、地價貴到驚人情況之下,香港不知不覺「發明」左好多新產物,好似乜野「限時九十分鐘交枱」既concept喺外國人眼中簡直係不可思議!所謂一分錢一分貨,有時候為左想坐得耐D、坐得舒服D,唔想同隔離枱既陌生人只係相隔一條小小既空隙,但代價往往就係要付出天價去食一D嚴重overprice既食物!除左「食得招積」之外,出名精打細算既香港人亦都唔係羊牯,就算afford得到但往往都好着重「性價比」,好似位於尖沙咀既九龍Shangri-La就係一個好例子。一開始我以為呢間位於五星級酒店閣樓既餐廳一定貴到乜咁,但原來價錢比我想像中合理得多,所以決定喺慶祝紀念日呢個咁特別既日子去試一試是龍定是蟲!Raw Sicilian red prawns, avocado, green apple and yogurt sauce ($280)︰由牛油果打造而成既「表皮」,包裹著由紅蝦、青蘋果以及乳酪汁一齊攪拌而成既餡料。可能因為用左水果同奶類制品撈埋一齊,呢個好似日本壽司既卷物整體感覺「酸味味」咁,十分開胃醒神,非常適合果D鍾意喺main course前食一

Raw Sicilian red prawns, avocado, green apple and yogurt sauce ($280)︰由牛油果打造而成既「表皮」,包裹著由紅蝦、青蘋果以及乳酪汁一齊攪拌而成既餡料。可能因為用左水果同奶類制品撈埋一齊,呢個好似日本壽司既卷物整體感覺「酸味味」咁,十分開胃醒神,非常適合果D鍾意喺main course前食一D無咁濃味既食物既朋友!
意大利西西里紅蝦刺身伴牛油果、青蘋果及乳酪汁
Home-made black and white tagliolini with scallops, king prawns and red shrimps ($340)︰上枱時幾乎忍唔住叫左「嘩」一聲,因為那個用牛油紙摺成,好似一個半透明的精緻小盒子實在太「吸睛」喇!這道菜既煮調方法非常特別,黑白兩色幼麵首先用橄欖油煮熟,然後再將完全新鮮、未經烹調既大蝦、紅蝦同埋帶子一齊放入個白色小盒子裏面。由於不經明火,只係靠熱辣辣既幼麵既餘溫整熱,所以海鮮方面帶點「半生熟」仍然有淡淡既海鮮味,最啱我呢D擔心要生吞海鮮,「又要威、又要戴頭盔」既人!

另外,值得一提既係食物溫度控制得非常之好,廚師喺計算食物上枱時既溫度時必定非常仔細,所以即使海鮮吸收左麵既熱力之後佢地仍然係熱辣辣,抵讚!
自家製意大利黑白幼麵伴帶子、大蝦及紅蝦
Coffee crusted pork tenderlion, mustard sauce and goose liver ($460)︰用咖啡配合煎豬柳呢個主題真係創意十足!由於喺豬柳表面放上已磨碎既咖啡豆,所以喺煎既時候可以將烘焙好、熟成 (aging)既咖啡豆味道能夠同豬肉既肉汁一齊混和,兩者crossover之餘卻唔會遮晒肉本身應有既質感,抵讚!

另一方面,碟既底部亦都放左幾滴espresso同埋少少mustard,所以鍾意食濃味食物既朋友都唔需要擔心。除此之外,鵝肝既取材令到佢非常香口,只可惜「強敵當前」,相對咁特別既豬柳令佢感覺相對平淡!
咖啡醃製豬柳伴芥末醬及鵝肝
Tiramisu Angelini style ($98)︰誠意推介的一道甜品。由於下單時已被人「提醒」呢個唔係一個「conventional tiramisu」,所以我地都抱住又驚又喜既心態去迎接佢。果然,食物黎到既時候幾乎俾佢嚇一跳以為落錯單!

呢個tiramisu一D「意大利芝士餅」既影子都冇。鋪滿朱古力粉既cream下面放左一塊深黑色、帶點espresso味道既啫喱,旁邊亦放左tiramisu味既自家製雪糕。雖然,呢個tiramisu同平時食開既感覺非常唔同,但細看之下原來平時tiramisu所需要既所有材料呢度全部都齊晒,非常有特色絕對係必試之選!
自家製意大利芝士餅
Panna cotta with meringue crumbles, chocolate leaves and dehydrated raspberries ($98)︰意式奶凍充滿著十足既牛奶香味,連埋餅碎一齊一大啖咬落去時既crunchy感非常之好!黑白兩色既朱古力雖然都好濃味,但甜味卻可能因為甜品既溫度令到條脷凍到麻痺,以致感覺唔到本身應有既甜味,建議大家最好撈埋rapsberry一齊食口感會更佳!
意式奶凍伴蛋白餅碎、朱古力及乾紅桑莓
總括黎講,作為著名星級酒店裏面既一份子,呢度既整體服務水準完全「到位」。仲記得喺網上訂枱既時候只係輕輕帶過「quiet corner」既request,點知佢專登幫我地交排一張圓枱喺餐廳既角落,等我地兩個都可以望住維港夜景記住呢個難忘既記念日。不過,如果佢可以喺食飯之前再打電話俾我confirm booking咁就更加好喇!
2015-12-13
Celebration