2011-10-26 11 views
選了萬花紅做 香港島之旅的第一站, 因為看過 openrice 的食評及相片, 應該唔會差得去邊 這裡的阿叔 招呼當然不會很熱情, 但也不太串就是了, 來這些老牌酒家, 算 ok 啦. 食物方面真的做得幾好, 我們叫了 : - 蝦餃 : 皮不太薄, 但很緊緻 (我最怕見到皮與餡分開的點心), 蝦與肉的比例幾好, 而且豬肉很彈牙呢. - 香茜餃 : 餃皮一樣出色, 餡料勁香. - 點心拼盤 : 4種點心, 值得一提是 燒賣, 平常我不吃這個, 因燒賣一般都大大舊肉好漏下, 但男友特意叫我試一口, 哈, 原來它是手喙的, 豬肉好有咬口, 好味. - 3式包拼盤 : 3種包都幾好食. 鳳爪扎 : 男友的心水點心, 我每次只吃腐皮, 但今次吃了一整個, 想試真佢啲水準, 鳳爪入味, 豬肉彈牙, 芋頭夠粉, 正!- 馬拉糕 : 因為係出名嘅所以叫呢試下, 佢真係好鬆, 但我就覺我甜咗啲 食完以上, 其實都飽啦, 不過又想試下廚房嘢, 所以叫咗個豆腐斑腩飯, 呢個就好一般啦, 斑腩炸得幾硬, 咬開嘅時候都幾難下, 而飯又無飯香, 所以下次我哋都係繼續食點心啦

食物方面真的做得幾好, 我們叫了 :

- 香茜餃 : 餃皮一樣出色, 餡料勁香.

- 3式包拼盤 : 3種包都幾好食.

2011-10-21
  • 蝦餃