2022-03-18 387 views
傳說中好味過九記,係油麻地呢間新仙清湯牛腩,蔡蘭推介,真係必屬失敗之選,又話米芝連,無牛腩的咖喱牛腩飯⋯⋯可能今日太早到,D飯竟然係我最怕,未收水濕漉漉⋯⋯ 成碗都只係汁,只係有一兩粒細過1cm嘅牛腩乍,真係諗唔到咁都可以俾人食⋯
可能今日太早到,D飯竟然係我最怕,未收水濕漉漉⋯⋯ [流汗][流汗][流汗]
2021-09-04 752 views
肚餓找食。係門口個餐牌只註明飯餐,而食物價格好貴,百幾蚊一個牛腩飯。係呢區個價格有點離地。隨後見到原來有麵食,價錢四五十蚊碗,總算合理點,去一試。入店前一刻才睇到佢哋曾攞過3年米之蓮。食物送到,第一個反應嘅係,點解牛腩只有4件? 兩件蘿蔔都合理,河粉會唔會太多? 一飲湯底,味道適中好味,飲後唔覺口喝。河粉柔軟,但太多。牛腩軟熟,每件邊緣都帶有牛脂肪,唔騷,有一件好有牛腩的脂肪香味。咖哩牛腩配河粉有點奇怪,咖哩越食越辣,牛腩軟熟,可惜食唔到牛嘅香味,仲有非常淋嘅薯仔。凍檸茶少甜,茶底味不足,下次都係走甜比較好。有個亞姐是員工,她講野好大聲,講私人野講到怒氣。本身食店環境清靜,好可惜亞姐咁樣影響食客心情。
肚餓找食。

入店前一刻才睇到佢哋曾攞過3年米之蓮。

一飲湯底,味道適中好味,飲後唔覺口喝。
河粉柔軟,但太多。

凍檸茶少甜,茶底味不足,下次都係走甜比較好。

2021-08-29
$50 (Lunch)
2021-07-24 561 views
D食物真心一般D阿姐超冇禮貌,正一垃圾,不用試。食到一半,叫我換枱,本來都ok 嘅,將就吓。正當我搬緊位嘅時候,突然聽到有個阿姐勁冇禮貌咁同我講唔係四個人做乜坐四人枱。完全冇理個食客感受囉,一肚氣就有份。勁趕客,仲有D阿姐全部圍埋一齊喺度吹水叫過幾次落單都冇人應
勁趕客,仲有D阿姐全部圍埋一齊喺度吹水叫過幾次落單都冇人應
2021-07-24
2021-07-20 507 views
其實咖哩不一定是配牛腩飯,咖哩可以配魚柳飯/猪扒飯,配河粉亦得,牛腩也可以配清湯/番茄/藥膳/麻辣等等。裝修前真係很殘舊,估不到裝修好已經兩年多了,我才再次來幫襯,果然地方靚咗,坐得舒適咗很多,食物碟和托盤美觀又的骰,服務員招呼好或不好,就見人見智,最緊要食物保持到同以前一樣咁好味。好想問佢哋啲咖哩裡面是加了什麼,變成咖哩蓉,這種質感撈落去啲飯度,真係好特別,咖哩辣度適中,好令人回味,唯一問題係啲薯仔質素很差。

金牌咖哩牛腩飯
2021-07-19
$71 (Lunch)
金牌咖哩牛腩飯
2021-04-27 818 views
早兩日星期日行街喺油麻地附近,朋友話有間清湯腩唔錯,反正我又想食啲濕濕地嘅嘢,一於咁話啦!😎望下個餐牌,好多牛腩嘅選擇,不過我哋都係揀返最傳統嘅坑腩同爽腩。坦白,我真係分唔到邊隻打邊隻,兩款嘅肉汁都好香,質地好林滑,每一件牛腩既size 唔大唔使啱啱好,可以令我食得好斯文😛😛另外我再嗌多咗個六小碟拼盤,啲酸瓜、酸蘿蔔都好好食,個花生好香口,其實我真係好鍾意餐廳有呢啲小店小店嘅選擇,可以令到我呢啲貪心嘅人試多幾款菜式😋🥳呢間都唔錯,而且地點都近地鐵站嘅,下次可以再嚟!

呢間都唔錯,而且地點都近地鐵站嘅,下次可以再嚟!
2020-12-21 846 views
又貴份量又少咖哩初初都好食嘅但近年已經唔同咗味道啲咖哩,港式東南亞式唔係印度/巴基斯坦咖哩又唔係……完全唔掂,中辣都唔辣,接近難食小食胡椒牛尾,得嗰三小「粒」就要收三十幾蚊為起成十幾蚊一粒……離譜蜆芥鯪魚球完全無魚味,咬落仲淋bet bet執剩一間,不如執埋佢算喇唔會再幫襯
又貴
份量又少
咖哩初初都好食嘅
但近年已經唔同咗味道
啲咖哩,港式東南亞式唔係
印度/巴基斯坦咖哩又唔係……
完全唔掂,中辣都唔辣,接近難食
小食胡椒牛尾,得嗰三小「粒」
就要收三十幾蚊
為起成十幾蚊一粒……離譜
蜆芥鯪魚球
完全無魚味,咬落仲淋bet bet
執剩一間,不如執埋佢算喇
唔會再幫襯
TakeAway
2020-11-22 697 views
話說今日同事第一次用外賣APP叫外賣,咁說一齊試下,我地幾個人有叫牛腩麵有叫CURRY牛腩,好喇,平均每個8至90蚊,入正題,味道係一般,我覺得周街D粉麵檔好佢好多,第二呢個價錢,哇,粉麵得4塊牛腩,係塊!CURRY牛腩就細細兜薯仔牛腩各半都係兩,三粒大其他碎濕濕咁,薯仔猛料完全唔入味,個CURRY都食唔出佢講既落左咁多野煮,離曬譜,最勁係,+3蚊杯凍飲,暖飲咁,冇冰仲要熱熱地,冇野呀大佬?咁既垃圾呃人食勸導各位有心理準備
2020-11-06
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$85 (Lunch)
2020-11-03 777 views
今天特別想食牛腩立即上網搜尋,發現新仙清湯牛腩被列入在內,油麻地近我中午就去試試看。新裝修店舖光猛整潔,乾淨舒服,服務姐姐態度好有禮貌。🥢招牌清湯牛腩米粉 $50先嚐一口湯底清甜可口有牛骨香氣,牛腩入口鬆化肉汁豐盛,軟腍中又不失嚼勁,白蘿蔔同樣清甜無渣,米粉吸盡湯汁好食到停不了!😋🥢慢煮紅燒牛筋腩粉絲 $50這是同事的外觀有點油膩,嚐了牛筋算是香軟,不過牛腩就有點鞋口有渣,紅燒汁都比較鹹了一點,兩者之間我比較喜歡我的清湯牛腩。😂午餐有飯有麵包一杯熱飲價錢不貴。
新裝修店舖光猛整潔,乾淨舒服,服務姐姐態度好有禮貌。
🥢招牌清湯牛腩米粉 $50

🥢慢煮紅燒牛筋腩粉絲 $50

午餐有飯有麵包一杯熱飲價錢不貴。
2020-11-02
$50 (Lunch)
  • 招牌清湯腩河
2020-08-30 931 views
今天和朋友在網上搜尋,找到這家米知蓮的清湯腩餐廳,於是便去試試。由於下午茶時段,還有八八折,挺划算的。我們叫了一個招牌清湯腩河粉,慢煮紅燒牛筋腩河粉,還叫了沙嗲牛腩河粉。咖喱牛腩湯河,咖喱味香濃,配上香滑的牛腩,再加上河粉,這個配搭十分好。紅燒牛筋腩味道也很好,牛味很突出,好吃。清湯腩上來的時候,先嚐一口他的清湯,湯頭清甜,明顯有牛肉的精華,配上河粉10分好吃,唯一牛腩若能再嫩一些就更好了,但總的來說,值得一試。
2020-06-27 793 views
因網上見某雜誌推介便試一試。這次我點了網上推介的咖喱牛腩飯(爽腩)、新仙脆皮牛腩、炸雲吞和清湯腩河。咖喱爽腩絕對不辣,牛腩煮得不夠耐,很難咬開。炸雲吞只是不過不失之作,唯一可讚的是蝦肉很新鮮。脆皮牛腩是唯一驚喜,可是咬下去時感到有碎骨混在其中的感覺。另外清湯腩的腩依舊很難咬開,唯一可讚是湯底做得好,可是蘿白削皮不足,引致有渣,可惜可惜!總括而言,其實不太值得由屯門走出來吃,味道可算不過不失,要是路過想試試脆皮牛腩還可以。這間主打牛腩菜式,可是把牛腩弄得如此的質素,可說是令人失望,可能是疫情關係,員工偏向掛著聊天而疏忽了客人,在這種社會氣氛也不做好服務態度,很難經營下去。
因網上見某雜誌推介便試一試。
這次我點了網上推介的咖喱牛腩飯(爽腩)、
新仙脆皮牛腩、炸雲吞和清湯腩河。
咖喱爽腩絕對不辣,牛腩煮得不夠耐,很難咬開。

清湯腩河
脆皮牛腩
炸雲吞
2020-06-20
脆皮牛腩
2020-05-11 678 views
同老公覓食, 見到呢間米之蓮牛腩米! 入到去發現原來有下午茶喎! 清湯腩個湯底真係幾清, 不過以下午茶份量黎計, 有幾舊牛腩, 唔肥唔瘦, 岩岩好! 特別一讚係隻雞翼係即炸既! 好香好熱辣辣! 出奇地高質!

2020-05-01
$35 (Tea)
2020-04-10 795 views
今日4月10日,行過見到呢間新仙裝修幾好,重寫住米芝蓮進介,好似好得好惦,一開始只是想叫牛腩河,想想下,可能佢d牛腩好得,就叫左一個單人套餐,價錢119,絕對不平,有三個小食,一個湯,二份牛腩,可以選味道,我選了麻辣燙同清湯,上菜速度快,賣相ok,小食唔講,都咁上下,青瓜果d。入正題,個湯坦白講ok劣評的地方開始1.二份牛腩加上黎得十件,呢個價錢,認真少囉,一碗粉都6件左右,賣40元碗😅重話無限添飯,咪玩啦,食一碗飯都唔夠牛腩2.牛腩好難食,太瘦了,又無味,d肉勁老😔3.蘿蔔一定末夠時間,唔淋,又系無味4.麻辣味牛腩,完全唔麻辣,系清湯加幾點辣油就,,,,,,可以再求其啲😡
入正題,個湯坦白講ok
劣評的地方開始

2.牛腩好難食,太瘦了,又無味,d肉勁老😔
3.蘿蔔一定末夠時間,唔淋,又系無味
招牌牛腩
2020-04-04 665 views
讚1. 環境好企理,真係去咁多間都無呢間咁靚仔2. 野食好骨子,藍莓雪梨既頭盤好爽甜,咖哩牛腩既咖哩好香口,唔死辣,薯仔好好味!牛湯幾香濃,仲要勁大壺,無乜味精,好味道噃,西洋菜蜜好足料3. 白飯仲要任加彈1. 清湯腩既腩似乎厚左啲啲,入口有啲黏牙,要改善下,頭盤既花生係腍晒既,唔得噃2. 姐姐都係分開啲客好少少,唔夠1.5米會罰錢架

1. 環境好企理,真係去咁多間都無呢間咁靚仔
3. 白飯仲要任加

2. 姐姐都係分開啲客好少少,唔夠1.5米會罰錢架
2020-02-13 632 views
和以前的新仙最大分別的是, 她店舖的裝橫變得更整齊而光鮮, 以牛腩麵食小店來說已經夠高級, 應該是為了再見吸引米芝連一眾評審的胃口. 來到這裏一定要點她不同部份的牛腩, 接近華南的價錢 , 但依然比九記的便宜. 爽腩河的爽腩夠肥夠滑, 上下兩層皮清晰可見, 湯頭在外表和味道上也夠清. 可惜的是河粉煮得很糊爛, 完全夾不起來, 很不滿意. 至於脆皮牛坑腩反而令人驚喜, 脆皮平均分布而且厚薄適中, 配上花椒的麻辣也夠美味, 最重要是牛腩依然保持腍身而Juicy, 果然不負其牛腩專家之名. 只是河粉真的差得令人跌掉眼鏡呢!
2020-02-09 458 views
招牌牛腩雙人套餐 $199二人套餐都幾多野食,有前菜拼盤六小碟,健康三色菜,牛腩三款,牛腩湯,白飯和飲品。鐘意佢全部細細碟,多款式可以每樣都試下。清燉牛腩湯即係清湯腩的湯底,牛味濃而且唔油膩。更特別之處係佢用茶壼上,一杯逐一杯咁飲都幾過癮。新仙六宮格頭盤小菜六小碟,有秋葵、小番茄、青瓜、花生、木耳同藍莓醬梨,夠特別又 fresh, 睇得出好有心思,欣賞佢。牛腩六選三,我地揀左紅燒+ 咖哩 + 清湯。紅燒夠惹味又唔油膩,除左牛腩仲有牛筋亦好入味,紅燒汁用來撈飯真心正。而咖哩就夠香夠辣,出奇地唔係港式咖哩,反而有少少印度咖哩的風味,有驚喜。清湯伴半肥瘦牛腩,睇得出係最靚的部位,仲有少少胡椒香的蘿蔔,冇得輸啦!三色菜除左肉肉,亦有三款菜菜,夠健康套餐包飲品,除了一般的檸茶奶茶之外,仲有好多特色飲品。試左咸檸蜂蜜,夠潤喉,呢個時候飲返杯,有病醫病,冇病強身,一流噃!環境亦乾淨闊落,會再來試其他野。

招牌牛腩雙人套餐 $199

鐘意佢全部細細碟,多款式可以每樣都試下。

清燉牛腩湯

新仙六宮格

牛腩六選三,我地揀左紅燒+ 咖哩 + 清湯。

三色菜
除左肉肉,亦有三款菜菜,夠健康

套餐包飲品,除了一般的檸茶奶茶之外,仲有好多特色飲品。

試左咸檸蜂蜜,夠潤喉
,呢個時候飲返杯,有病醫病,冇病強身,一流噃!

環境亦乾淨闊落,會再來試其他野。