2024-03-26 82 views
印象中幾年前去食好香好正,飯焦勁多。但今年再幫襯,飯粒偏濕軟,唔夠咬口,冇飯焦有啲失望。可能平日既關係,所以人唔多,唔需要排隊。接近90蚊一個煲仔飯既價錢有啲偏貴,而且冇以前出色了

2024-02-28
$100 (Last Night Supper)
2024-03-09 157 views
今日趁天氣仲涼涼哋就嚟咗油庥地試呢間開咗好耐嘅 四季煲仔飯未夠7點去到已經坐咗八成人,煲仔飯款式都唔少,但除咗煲仔飯之外,現場亦都不乏叫炸蠔餅嘅客人。☄️臘腸滑雞飯 ($86)雞肉雖然唔會太多,做唔到啖啖肉嘅感覺。之不過肉身嫰滑,加埋惹味嘅臘腸同飯焦,難怪咁多人食!☄️鴨蛋蠔餅 - 細 ($72)雖然叫咗細份,但份量都唔少。蠔肉數量唔多唔少,炸粉味道都唔錯,算係幾出色!現場本地客同遊客人數都唔少,食完出去已經排滿哂人,唔想等位嘅朋友可能要早少少到啦!
今日趁天氣仲涼涼哋就嚟咗油庥地試呢間開咗好耐嘅 四季煲仔飯

☄️臘腸滑雞飯 ($86)

☄️鴨蛋蠔餅 - 細 ($72)

2024-03-04
  • 鴨蛋蠔餅
2024-02-17 347 views
由期待到失望1. 門口寫17:30 開市, 18:45先開始放人2. 我明白客人等得耐會燥底, 不過老細(我估)係咪應該冷靜處理?唔係同客係度單打.影響其他客人. 3. . 食物質素真的非常一般( 臘腸雞飯可以出嚟個飯2個味都冇--臘腸直接食都冇乜香味,飯多不過餸少到呢.......飯焦都冇,排骨飯一半都係淨骨冇肉,不過都係得幾舊)4. 蠔餅唔差嘅,通菜...正常.5. 埋單果時有遊客問係咪得現金, 扮聽唔到, 遊客名店咁對遊客,唔優做?
由期待到失望
1. 門口寫17:30 開市, 18:45先開始放人
4. 蠔餅唔差嘅,通菜...正常.

2024-02-17
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
  • 鴨蛋蠔餅
2024-02-17 235 views
網上話佢系煲仔飯始祖,心諗應該有口碑啦啩。夜晚6點去到已經有人排緊隊。6點半開市,入得好慢,差唔多7點先輪到我哋。出品都好慢,排隊嗰陣已經叫定,入到去坐低都仲要等幾個字先有得食。叫咗臘腸滑雞飯,從來未食過咁冇味嘅煲仔飯,平時屋企蒸嘅臘腸飯都香過佢。餸少,有飯芯,冇飯焦,食兩啖已經咬到牙胶軟。加咗勁多豉油都依然冇味。完全對唔住依個價錢同依個排隊時間!奉勸各位真心唔好幫襯!見到現場有好多游客,真心覺得依間嘢拆緊香港招牌。
網上話佢系煲仔飯始祖,心諗應該有口碑啦啩。
2024-02-05 349 views
天氣凍好想食煲仔飯,喺油麻地有兩間人氣店舖都好多人排隊👫👫👫我哋一人排一間,其實兩間都排了差不多半個鐘就到,不過呢間會先幫我哋落單就去咗呢度✌️鴨蛋蠔餅和腐乳通菜嚟先,蠔餅係炸嘅,啲粉漿都算薄夠鬆脆,但蠔仔就略嫌少咗啲😐通菜都算大碟ok架。等多10多分鐘就有熱騰騰嘅煲仔飯食喇♨️♨️♨️餸的分量都算幾多,飯再乾身啲就更好😍💕臘腸潤腸排骨煲仔飯 $90💕白鱔排骨煲仔飯 $99💕北菇田雞煲仔飯 $99💕鴨蛋蠔餅(細) $72💕腐乳通菜 $29💕可樂 $6

💕臘腸潤腸排骨煲仔飯 $90
腐乳通菜
可樂
2024-01-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
臘腸潤腸排骨煲仔飯、白鱔排骨煲仔飯
北菇田雞煲仔飯
腐乳通菜
可樂
  • 臘腸潤腸排骨煲仔飯
  • 白鱔排骨煲仔飯
2024-01-18 448 views
之前慕名想食,見到排長龍,唯有放棄。今日一早等開門入去食,大失所望。餸少,飯濕亦都冇飯焦,連煲仔飯豉油都係行貨。唔明點解之前咁多人排隊!唔通轉咗師傅?咁就真係唔推薦喇,求其一間都唔會差過佢。
2024-01-18
2024-01-04 512 views
少餸,叫白鱔得兩mm咁薄,個底燶咗又冇飯焦,一個伏字,對唔住$99,以前好食啲又冇咁貴,依家賺到盡,總之以後唔會幫襯。都唔明點解仲要排隊?欺騙遊客鼎龍一次,完全唔掂!
2023-12-17 548 views
趁住夜繽紛去廟街食煲仔飯,叫咗個鍋蛋牛肉飯,侍應安排生雞蛋自己打落去,叫我哋焗五至10分鐘就可以食🥲,10分鐘之後,隻雞蛋都係生,煲仔飯沒有焦香,食唐記真係好過佢,真係未試過煲仔飯係凍,一啲煙都冇😟,收80幾蚊,貼錢買難受😟
2023-11-27 872 views
又是一個有關情義結的故事,第一家在港吃的煲仔飯就是這家,每一次排隊也是考試嚟,而今次都係一個意志力嘅考驗!但等嘅時間都幾快,排隊40分鐘,食物15分鐘,以這個人流嚟講都算快,但其實味道咁多年都冇特別改變,相反價錢就貴了好多!

2023-07-27 2030 views
細細個喺廟街長大,由小學開始食起,搬離油麻地好多年,我記得細細個嗰時候油麻地廟街人頭湧湧,今次返到去都有啲唏噓啊,其實剩係得煲仔飯生存到,附近啲攤檔,甚至乎店舖都死死地,見證住30幾年嘅變化,講返正題先,細細個因為喺附近住宵夜屋企人買99%係煲仔飯,超好食,小弟尤其鍾意食排骨煲仔飯,排骨又林又入味,齒頰留香,多年後再試,好似差咗啲,但係問心呀其實都幾好食㗎,以前我見到佢係用炭火煲,而家就唔知係咪啦,最衰係夏天去啦,如果唔係冬天嘅應該會更加舒服,我經過嘅我都會想再去。
2023-07-15 1796 views
好耐冇行過廟街,人流真係少咗好多。廟街煲仔飯以前好出名,而家都唔使等,可以直入。裝修枱櫈應該十幾年都冇變過, 都係一模一樣,真係舊,不過都乾淨清潔。煲仔飯落完即煲,要等20分鐘左右,係熱辣辣上枱。淋咗鼓油,要再焗一焗,香氣會再出啲。嗰飯係正既,粒粒分明,有飯香,又有飯焦。- 白鱔飯白鱔好薄,好少,好快就得番啲飯。- 北菇滑雞飯賣相一般,比想像中少,雞幾滑,味道唔錯。- 鴨蛋蠔餅 (細) 招牌菜,必食。蠔餅炸得很鬆脆,好香口,都有唔少蠔,SIZE 都OK。鴨蛋係比雞蛋做出來更香。- 腐乳通菜炒得正正常常,多腐乳。
好耐冇行過廟街,人流真係少咗好多。
廟街煲仔飯以前好出名,而家都唔使等,可以直入。

煲仔飯落完即煲,要等20分鐘左右,係熱辣辣上枱。
- 白鱔飯
白鱔好薄,好少,好快就得番啲飯。

- 北菇滑雞飯
賣相一般,比想像中少,雞幾滑,味道唔錯。
白鱔飯

北菇滑雞飯

- 鴨蛋蠔餅 (細)
招牌菜,必食。

蠔餅炸得很鬆脆,好香口,都有唔少蠔,SIZE 都OK。
鴨蛋係比雞蛋做出來更香。

- 腐乳通菜
炒得正正常常,多腐乳。
2023-06-09 1294 views
今晚我同屋企人去了呢間鋪頭食煲仔飯,價錢合理,用餐的環境都算不錯,我就叫了鳳爪排骨煲仔飯再加臘腸(三餸煲仔飯-83元),再加埋細的鴨蛋蠔仔餅(61元),非常一流,真係食得好飽😋,要頂住個肚埋單離開煲仔飯的精髓在於豉油,要落豉油,跟住要焗10分鐘之後先至食得,食到飯焦先至是一流👍,呢度就真係食到煲仔飯的真正精髓,再加上去呢間鋪頭的交通非常方便(油麻地站C出口),怪不得呢度就真係馳名中外的煲仔飯鋪頭👍
2023-05-10 957 views
放工以後特別想食煲仔飯,於是從灣仔慕名而來,可是沒有臘味飯賣,就點了臘腸滑雞飯和一碟腐乳通菜。味道不算特別突出,中規中矩。覺得偶爾嘗下,轉下口味可以。記得煲仔飯上來後,淋上豉油要再蓋住蓋子燜10分鐘,我差不多吃完才聽到店家提醒隔壁的食客。環境不算好,簡陋乾淨。

環境不算好,簡陋乾淨。
2023-04-09 1212 views
喺網上面都有唔少評論關於呢一間煲仔飯,所以決定試一次。因為係一間老店,所以都冇得預期裏面嘅裝修會係坐得舒服,當然冷氣都充足嘅。🤔呢度最出名嘅,當然就係柴火煲仔飯,餸菜配搭都有唔少,但最經典同埋比較多人嗌嘅多數都係臘腸滑雞排骨同埋牛肉呢一類☺️。落完單大約等十幾20分鐘啦,的確熱辣辣係好有懷念嘅味道。不過爭咁少少嘅,始終砂煲就唔同以前食煲仔飯嗰一種。🫢不過已經都有八九成相似度,我叫咗嗰北菇滑雞都幾滑,而且味道都唔錯。啲飯絕對係粒粒分明。😉另外必食絕對係鴨蛋蠔餅,即叫即炸絕對唔會凍咗,蛋味夠晒濃郁,而且蠔嘅份量都唔少。😌不過最可惜嘅始終都係個態度實在麻麻哋啦、喺呢一方面點都要打下折扣,🥲又催落單又催交枱,😵服務態度非常差,語氣都唔好…😓

2023-04-08
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2023-03-22 663 views
以前的確係好食好多,依加76蚊一個飯,飯勁多,但餸好少,飯焦又唔好食,一啲炭味都冇,又唔脆。全部野都縮曬水,又貴又唔抵。唔值得試。食過一次以後唔會再食。最抵咪$6支飲品囉。