一直都好鍾意依間小店😁,但一直覺得影嘅相唔靚,所以冇post😣不過早兩日係Facebook見佢地係宣佈比業主加租而被迫結業,做到今月底😔😔😔我決定要post出黎,希望大家作最後支持😢1. 藍芝士醬軟殼蟹漢堡包($88)🍔🦀其實彤彤一向怕藍芝士🧀嘅味道,不過依隻藍芝士醬又幾好食,原來加左沙律醬同其他配料,配上香脆酥炸軟殻蟹🦀同包,又幾好食WO!彤樂評分:9/102. 黑椒香草烤焗原隻咸豬手($158)🍖黑椒香草令咸豬手味道更出,皮又烤得香脆,肉多又大舊😍,鹹度適中,推薦!彤樂評分:9/103. 酥炸香草雞脾配什菜沙律($38)🍗雞髀超級大隻!而且真係炸得好香脆,雞脾又厚肉多汁👍🏻👍🏻👍🏻不過什菜沙律就普通少少😅彤樂評分:8/104. 卡邦尼煙肉蛋意粉($78)🍝用嘅配料雖然普通,但有濃濃嘅卡邦尼醬汁填補,好入味☺彤樂評分:8/105. 健康田園什菜沙律($58)一向對沙律唔大興趣,但個醬汁同芝士碎又幾match🙈彤樂評分:7/10

1. 藍芝士醬軟殼蟹漢堡包($88)🍔🦀

3. 酥炸香草雞脾配什菜沙律($38)🍗
彤樂評分:8/10
酥炸香草雞脾配什菜沙律

4. 卡邦尼煙肉蛋意粉($78)🍝
用嘅配料雖然普通,但有濃濃嘅卡邦尼醬汁填補,好入味☺
彤樂評分:8/10
卡邦尼煙肉蛋意粉

5. 健康田園什菜沙律($58)
一向對沙律唔大興趣,但個醬汁同芝士碎又幾match🙈
彤樂評分:7/10
健康田園什菜沙律
2018-03-06
藍芝士醬軟殼蟹漢堡包
黑椒香草烤焗原隻咸豬手
酥炸香草雞脾配什菜沙律
卡邦尼煙肉蛋意粉
2017-11-24 491 views
老闆煮野食真係用心去煮。我已經黎過好多次,一路都的唔起心肝打食評。又要打200字先可以評到級。真係令到好多人立即回頭。但好既野一定要支持。無論價錢賣相食物質素都係一絕。除左環境之外。因為依到係擺街既。日頭會比人捉。所以只得外賣。係夜晚先可以坐定定食。由於每樣食物都係老闆親自下廚,所以時間一定慢。如果唔等得就唔好黎食。不過好野當然要耐心等待。Carbonara 我諗好多地方都有。但好食既只係得依間。幾十蚊我食過,二百幾蚊碟係舊芝士上面炒果啲又食過。但都冇依到咁好食。意粉軟硬適中,好煙韌。口感幾好。個芝士蛋汁好濃味,好夠傑。配料又炒得香。其實料好簡單,但煮得出依個水準,真係無幾個。個雞扒飯看似普通,但食落有種唔知咩既香草味,皮脆肉嫩。個汁又特別調過。將平凡既雞扒反增添價值。小店永遠係最有heart做食物。廚師就係食店既靈魂,轉左廚師,間餐廳就只得空殻。
寶雲雞扒飯
Carbonara

2017-11-24
寶雲雞扒飯
Carbonara
2017-10-16 379 views
近年好喜歡尋找一些平民區內有heart的小店,沒有華麗裝修,甚至祗有幾張小桌室外坐位,一個廚師一手一腳包辦。現今社會食客如此注重包裝丶知名道丶什麼名人是常客之類⋯⋯造就了小店生存空間越來越狹窄了。此小店位於毫不起眼的冷巷位置,但這就是吸引我坐下來的理由。先看到 drinking menu上有咸檸薑啤,便忍不住要先落order,竟然跟我今晩叫的黑椒焗豬手出奇地夾。別以為冷巷小店不會注重賣相,豬手烤焗得香脆,旁邊配了黑醋沙律菜令人感到沒那麼肥膩,帶出焗豬手的香味。很意外很驚喜的一餐,價錢公道,食物用心製作!繼續支持小店
繼續支持小店
2017-10-16
2017-05-07 490 views
朋友推介,唸住試下炸脾好好味,外脆內軟,香料夠入味,男朋友忍唔住即刻叫左第二份炸脾值得推介!!- cafe太遲開,星期日2pm先開鋪- 老闆自己一腳踢,態度好好,十分有heart!!
朋友推介,唸住試下

值得推介!!

- cafe太遲開,星期日2pm先開鋪
- 老闆自己一腳踢,態度好好,十分有heart!!

2017-04-02 1103 views
尋日(1-4-2017 Sat)等老公放工後一齊食晏,我先o黎呢間睇佢開門未,已經1點幾,見到有人o係廚房但冇枱,於是問問係咪未ready?店主答開喇,問我係咪堂食?我答係.亦問我幾多人?我答2人.佢就開枱同凳俾我坐低.然後我邊睇menu邊等老公,店主同我講有飯外重有小食,佢拎埋小食menu出o黎,而主食可以將飯轉為薯菜.我等到老公o黎到,我同佢揀o左$158.00o既秘製醬燒豬仔骨,$38.00o既炸香草雞髀沙律同$60.00o既白酒煮藍青口.落完單,店主問我o地飲唔飲o野?佢將小食menu擰轉就有飲品menu,我o地要$12.00o既凍青檸柚子蜜同$18.00o既鹹檸薑啤.落完單,白酒煮藍青口先到o黎,唔算細碟,重有兩片多士俾我o地蘸汁食.但多士鹹o左啲.而呢個汁有好多料,番茄,香草同黑椒,味道豐富,我同老釣食完藍青口就連汁都飲埋.而藍青口嫩滑冇渣,重有15隻咁多.其實呢個係咪番茄忌廉煮藍青口?幾分鐘後, 炸香草雞髀沙律到o黎,原來沙律係田園沙律,好健康;而雞髀扁o左好似雞扒,雞髀炸得外脆內滑,但粉漿都係鹹o左啲,好彩有田園沙律幫助中和.然後兩個飲品到o黎,鹹檸薑啤俾o左好多冰,老

然後我邊睇menu邊等老公,
主菜menu
店主同我講有飯外重有小食,佢拎埋小食menu出o黎,
小食menu

飲品menu

白酒煮藍青口
而藍青口嫩滑冇渣,重有15隻咁多.

其實呢個係咪番茄忌廉煮藍青口?

炸香草雞髀沙律

然後兩個飲品到o黎,鹹檸薑啤俾o左好多冰,
左:凍青檸柚子蜜,右:鹹檸薑啤
老公倒o左薑啤落去,薑啤顏色咁淺o既?
鹹檸薑啤
飲落同飲鹹檸七差唔多.

而我杯凍青檸柚子蜜呢?
凍青檸柚子蜜
青檸好似起唔到咩作用,不過兩杯o野飲都幾解渴.

最後秘製醬燒豬仔骨配沙律菜同薯角,等o左接近10分鐘至有,
秘製醬燒豬仔骨配沙律菜同薯角(半份)
豬仔骨煮得好透,啲肉好輕易就離晒骨,個醬味道甜甜地同好濃但又係鹹o左啲;薯角暖暖冇問題.

總括,我覺得味道較返淡啲會好啲,但老公話唔錯.

價錢:

加埋應該係$286.00,但店主收$216.00,我問佢係咪計少o左?佢計多次,我聽到$88.00.$88.00?我冇o野係$88.00,佢答我秘製醬燒豬仔骨係俾o左半份我o地,半份係$88.00,而佢俾o既豬仔骨都已經多o左.

啊,原來係咁,多謝老實店主o既貼心服務.

環境:

我坐低後,店主主動問我要唔要風扇.

落完單,店主就煮o野食,但我o地坐o係門外就嗅到由廚房抽出o黎,好嗆o既黑椒油煙,呢點我覺佢o地都冇辦法.
2017-04-01
$108 (Lunch)
白酒煮藍青口
炸香草雞髀沙律
左:凍青檸柚子蜜,右:鹹檸薑啤
鹹檸薑啤
凍青檸柚子蜜
秘製醬燒豬仔骨配沙律菜同薯角(半份)
  • 右:鹹檸薑啤