2013-05-09 775 views
之後, Flora 找到 LANEIGE 化妝班 好平, 只是$150, 仲可以用番來 redem product, 所以我就舉手話一齊去。 Flora 話想食一個 light lunch, 因為她要減肥了, 所以我suggest 了2 個地方, 一個係 Pret A Manager, 另一個係Farm Kitchen Vegi。 Pret A Manager 係 食三文治飲coffee, 而Farm Kitchen Vegi 係食日本野, 主打新鮮蔬菜。 之前係上日文堂之前, 同 Judy 食過佢係銅鑼灣的姊妹店 - Dining Kitchen Vegi, 超fresh 超好食, 深深的愛上了這個fresh 的感覺, 而Judy 又試過呢度的dinner 放題, 所以我都對呢度有信心, 知到佢有 lunch set, 不用$100 所以我先提議來呢度食。Flora 跟其他會來化妝班的朋友相量完, 覺得係呢度食都好, 所以我們一早就book 左位了。環境這裡環境好日式, 他的位置係金馬倫道尾段, 不是坐落係好繁華的地鐵口上, 多了一份寧靜。他樓下是另一間日本餐廳, 跟在日

這裡環境好日式, 他的位置係金馬倫道尾段, 不是坐落係好繁華的地鐵口上, 多了一份寧靜。他樓下是另一間日本餐廳, 跟在日本時見到的都好相似。在2樓餐廳外面, 有少許「亭台樓閣」, 好有情調。

食物

我地坐底後, 見個menu , 只有交字, 我都唔係好知佢食咩野。但有一個好特別, 是有4種食物, 所以我ORDER 了這個。

* 和式御膳 X 3 (我, Tracy, Tiffany)
* 日式燒汁牛肉奄列飯 (Cora)
* 北海道三文魚刺身飯拼烏冬 (John)
* 北海道刺身沙律 (Flora)

我地order 左4種,本來Tracy 同 Tiffany 唔係ORDER 呢個的, 不過後來waiter 話已經沒有了, 所以佢地都CHANGE左我CHOOSE的那個。

前菜 - 沙律
好清新好好食, 個SAUCE少少酸酸的, 食起來很開胃。前菜份量都不少, 剛好我們個個上完化妝班都好餓, 真好快用來填肚子。
味道: 8/10

日式燒汁牛肉奄列飯
看上去好像好靚, Cora 跟我們說, 不流好好食 ^_^, 下一次我都要去食先。因為我沒有食到, 所以不作評論。

北海道三文魚刺身飯拼烏冬
這個是John order的, 本來我擔心佢不夠食, 看來都是多餘的, 份量甘多, 應該食唔晒。因為我沒有食到, 所以不作評論。

北海道刺身沙律
因為Flora order的, 佢因為要減肥, 所以食少少野, 只食個沙律, 不過份量都好多, 又有好fresh 的菜, 應該都好好食。因為我沒有食到, 所以不作評論。

和式御膳

最後就到我們order的出場了, 這個也是他們的推介, 入面有刺身, 天婦羅, 鯖魚及日本叉燒, 有麵鼓湯及紅米飯。

排得好整齊, 好漂亮。

*刺身: 好新鮮, 有甜蝦, 吞帶魚跟三文魚, 每樣2片。
*天婦羅: 這個都好新鮮, 不過比起DINING KITCHEN VEGI, 好像還是差了一點。
*刺身: 味道好味, 不過有點硬。
*日本叉燒: 這個是最清, 感覺有點「齋」, 不過東西味道都出奇, 好好食。

這裡的配料SAUCE都有好多, 好專業, 有天婦羅汁, 甜的刺身SAUCE 跟濃味的刺身SAUCE。不過如果他們教埋我們SAUCE是配什麼的, 會更好一點。
味道: 8/10

後記:

環境好, 坐得都好舒服, 下次都會再來。
2013-05-05
$104 (Lunch)
  • 和式御膳
2013-03-19 276 views
吃到好的餐廳,當然想再去光顧,可以難免會在第二次光顧時失望而回,能夠做到水準一直保持著的餐廳不多,這裡曾經是一家我很喜歡的餐廳,我十分喜歡這裡的新鮮蔬菜,吃完之後整個人都會感覺健康一些。事隔年半,我與鬆弛再次來訪,就是想吃一頓清新的午餐。打電話去訂座的時候,接聽電話的男人講話很大聲,語氣也很奇怪,太輕浮了,後來到達餐廳,一聽就聽出那個男人的聲音,坦白說,很刺耳,有點討厭。周日的午市客人不算多,來光顧的有不少日本人,店員安排我們坐在近窗的位置,陽光由窗外透進來,感覺柔和舒適。周日也有午市套餐,大概有十多款選擇,價錢大概都是一百元上下,我和鬆弛選了北海道刺身飯併細烏冬,還有日式漢堡扒定食,每款套餐都會有自助沙律吧和一杯餐飲的。自助沙律吧有沙律菜、蕃茄、粟米、西蘭花、椰菜花等等,沙律醬汁有兩款,一款是日式芝麻醬,另一款好像是稱為豆乳的醬汁。豆乳沙律醬的芝士味很濃,有點像blue cheese,但沒那麼難入口,味道相當濃烈,喜歡吃芝士的鬆弛十分喜歡,我也覺得不錯,不過相對地我比較喜歡芝麻醬。粟米超大粒的,很少見到這種,又爽又甜,好好吃,另外其他的蔬菜也不俗。我的北海道刺身飯與烏冬同一時間上檯,

我的北海道刺身飯與烏冬同一時間上檯,其實這個安排不太好,到底我應該趁新鮮吃刺身先,還是應該趁熱吃烏冬先呢? 熱烏冬通常都是吃完壽司才吃的,結果烏冬我留到吃了大半碗刺身飯才吃,結果烏冬雖然沒有發脹,但變暖了的烏冬不太好。烏冬的賣相跟我們在超市買到的噹噹烏冬很相似,因為很粗,但幸好味道不像,鬆弛說很粉,我覺得還可以,都不算差,只是那塊鳴門卷就不太好,頗厚實,另外昆布湯冷了些也不好喝。北海道壽司飯裡的刺身都不差,三文魚籽、希靈魚子和三文魚都好吃,始終這裡並不是專門吃刺身的地方,不能要求太高,可是我們點菜的時候,店員告知壽司飯已經賣完,只可以配搭紅米飯,那時候並沒有想到原來紅米飯與刺身是那麼的不搭,所以就說沒問題,沒想到比起配白飯更糟。我不確定到底廚師有沒有真正試過這樣的配搭,我們都真心覺得不好吃。
鬆弛的日式漢堡定食賣相漂亮,放在鐵板上熱著,飄來陣陣照燒醬的香味,可是那塊漢堡真的不濟,沒有肉味,又軟又腍,口感頗壞,還好是有照燒汁配著才容易吃一些,反而伴碟的炸薯角、椰菜花和迷你甘筍更好吃,鬆弛還把剛才吃沙律餘下的芝士味沙律醬醮著薯角吃,味道很配呢。至於定食跟送的什菜湯還好,始終這裡是主打蔬菜的,用這裡的蔬菜煲出來的湯自然不差。
最後店員送我們兩塊曲奇餅,說是他們自家品牌的。定食的份量足,我們都吃得很飽,可是食物的水準已經沒有以前般好了,只有蔬菜的新鮮度還是如一,是運氣不好還是質素真的下滑了?我也不太清楚,但短時間之內應該不會來的了。
2013-02-08 139 views
跟同事們食飯聚會, 想不到甚麼地方, 又想食得健康一點, 於是同事便推介這間餐廳. 溫泉蛋, 很滑沙律是自己去拿的, 不過我比較懶, 是同事拿回來, 我只是負責食的, 新鮮!!這是是日他他燒, 也是很新鮮很有點心的感覺, 其實是海鮮和疏菜炸物除了炸蠔和天婦羅, 不能上傳太多相片, 只能上載一張吧! 蝦和蠔可是很大哦!串燒, 還可以吧!沙嗲串燒, 可能我不太喜歡這種雞的煮法, 覺得一般點了三次, 催促了三次才送過來. 不過味道不錯, 也很新鮮
溫泉蛋, 很滑
這是是日他他燒, 也是很新鮮
很有點心的感覺, 其實是海鮮和疏菜
串燒, 還可以吧!
沙嗲串燒, 可能我不太喜歡這種雞的煮法, 覺得一般
點了三次, 催促了三次才送過來. 不過味道不錯, 也很新鮮
Other Info. : 雖然不能坐室內, 但室外又是別有一番風味. 餐廳員工服務一流.
2013-02-01
由於我平時都有訂枱既習慣所以當我係8:00到步既時候就可以不用等就可入坐一入到間餐廳既時侯就聽到侍應們跟廚師們都很有禮貌地用日本語講歡迎光臨~~應覺良好入座時侍應亦有禮貌地介紹meau中應注意事項經他們介紹下原來他們最近推出了一個特別meau分別有五種其中我最喜歡既係A餐同C餐A餐為蒜辣墨魚仔西蘭花配墨汁面(不會太辣,岩岩好,正)C餐為沙律:巴馬火腿露荀卷現火箭菜沙律~這個沙律是跟一個檸檬汁吃過後非常開胃由於係日本餐既關係,菜式方面都會略淡一點壽司,必食,都新鮮,特別是三文魚這餐廳亦設有一個生果吧~~齊算新鮮=]他們的甜品也是十分不錯~~由其係藍苺芝士撻 正
由於我平時都有訂枱既習慣

所以當我係8:00到步既時候就可以不用等就可入坐

應覺良好

入座時侍應亦有禮貌地介紹meau中應注意事項

經他們介紹下原來他們最近推出了一個特別meau

分別有五種

其中我最喜歡既係A餐同C餐

A餐為蒜辣墨魚仔西蘭花配墨汁面(不會太辣,岩岩好,正)

吃過後非常開胃
由於係日本餐既關係,菜式方面都會略淡一點

壽司,必食,都新鮮,特別是三文魚

這餐廳亦設有一個生果吧~~齊算新鮮=]

他們的甜品也是十分不錯~~由其係藍苺芝士
2012-11-14
2012-11-15 59 views
蔬菜放題, 顧名思義便是任何蔬菜及蔬菜烹飪的菜式(以日式或西式為主). 多數是沙律.我地四個人到本店食飯..我地原本冇book到枱..但我地差唔多7:30左右上到餐廳餐廳人數已經有好多人...好在我地不用等待就已經有位坐了..員工服務態度都好好照顧每一個客人既需要晚上mean分別有前菜...炸物...飯...pasta...湯...壽司...主菜...小食...甜品選擇都好豐富本人最欣賞就是紅酒燴牛脷肉質鬆軟再配埋個汁味道一流甜品最喜歡就係朱古力蛋糕食完一件唔夠再要叫多一客整體黎講呢間餐廳都好好一定會再回來食過

照顧每一個客人既需要

整體黎講呢間餐廳都好好
一定會再回來食過
2012-11-13
2012-11-04 9 views
同朋友黎食放題好耐之前都黎過, 記得d 野好好味, 因此先再黎點知...今次既水準真係差左落完單, 好多野食都冇黎第2 次再追, 又追唔到去到第3次, 竟然話冇晒.....而且放題變左主打係炸物咁...樣樣都炸.... 之前都有好多熟食....飲左一個洋蔥湯, 偏咸但好重洋蔥味~ 不錯.叫左幾款沙律, 幾款都唔錯~ 最出色都係因為佢地個沙律汁做得好~ 比較好味既係以下呢個沙律~ 好新鮮~ 配上蛋, 攪埋一齊後好好味~三文魚都幾鮮甜呢個炸物, 好失望~唔記得左個名.. 總之同menu 放出黎既相, 完全唔同...中間係炸火腿....外層太林, 唔脆~壽司都係好普通.... 魚生都係新鮮既~但壽司一夾就散~ 炸雞好脆, 但唔香. 冇雞味. 而且仲要係雞胸肉, 十分鞋~串燒都算ok~ 加左少少咖哩同青黃椒, 上菜時係熱辣辣, 都幾好味侍應對我地又愛理不理..叫佢地幫手追d 野食..次次都冇回頭我都決定對呢間餐廳冇回頭..
同朋友黎食放題

好耐之前都黎過, 記得d 野好好味, 因此先再黎

點知...今次既水準真係差左

落完單, 好多野食都冇黎

第2 次再追, 又追唔到

去到第3次, 竟然話冇晒.....

飲左一個洋蔥湯, 偏咸但好重洋蔥味~ 不錯.

中間係炸火腿....外層太林, 唔脆~
壽司都係好普通.... 魚生都係新鮮既~但壽司一夾就散~

我都決定對呢間餐廳冇回頭..

2012-10-31
2012-10-21 9 views
其實我生日過左好幾日喇,只不過打著慶生既名義去開心一下!不是特別鐘情日本菜,但環境很不錯;)早上吃了太多,不得已放棄一早想好的洋風便當,挑了個魚生飯($85),友人一個吃了和風便當($95)一個吃三文魚飯+烏冬($75)其中一個吃得太快,忘了拍照><前菜送的沙律味道一般,而且菜有點苦.選了綠茶,可能因為我嗜甜覺得不好飲,但我朋友說很喜歡~反而我看到其他客人點的咖啡很有特色.伴著餐來的還有一小碟饅魚,約兩塊,十分juicy,差點吃光朋友的一份.我的魚生飯上面有希靈魚,吞拿魚,三文魚和平目魚,最愛的是希靈魚,咬下去很爽很甜三文魚也很肥美so good!而且有很多大粒大粒的蟹子,咬下去就像咬爆珠的,那個汁滿溢在口腔,十分新鮮!但因為有點咸,因此配下面的飯吃才是一流~飯像是五穀飯,一早已有加上醬汁,單吃也覺得不錯.上面還有些生菜,黃椒絲,很健康的感覺.我也吃了朋友便當的那個蕃薯天婦羅和秋刀魚,前者一般,後者很好吃,質感結實,不像某些店舖扯一兩下就會散鬆鬆的,加上檸檬汁,不覺的吃了一大半呵呵.
其實我生日過左好幾日喇,只不過打著慶生既名義去開心一下!

不是特別鐘情日本菜,但環境很不錯;)
其中一個吃得太快,忘了拍照><

三文魚也很肥美so good!

我的魚生飯
一位友人的洋風便當
Other Info. : 同場吃飯的大多是日本人,另外員工們真的很有禮貌,走的時候不論是工作中的還是整理的,都會停下工作跟你說再見. 坐了近兩個小時,也沒有人來騷擾,有機會下次要再去食^0^
2012-10-19
我的魚生飯
一位友人的洋風便當
  • 希靈魚魚生+附送既饅魚
2012-10-15 32 views
友人介絡這間日式西餐廳,位於尖沙咀金馬倫道 33 號二樓的 Farm Kitchen Vegi,賣點是食材清新可口有機,價錢亦相當經濟,有很多日本人客捧場。開胃沙律是 Complimentary 的,每人一客,主菜婷婷點了牛肉蛋包飯,份量非常大,牛肉汁非常美味,日本飯是婷婷至愛,午餐每人大約 HK$90,很滿意!只是服務生人手不足,點菜、加水、埋單都要等很久,不過還是會再來的。

2012-10-12 8 views
一早就book左七點位, 但我地七點多D先到, o個時都未多人, 一去到就坐低了, 人潮差唔多8點後先到環境幾靚, 特別係餐廳既另一方有個吸煙佢, 但我去到既時候無人的, 非常靚同埋浪漫講番間餐廳, 環境唔錯, 都算幾靚, 唯一美中不足係同第二枱太近, 距離一尺都未必有菜單選擇唔係話特別多, 但都有唔少選擇.本身小弟健康唔太好, 呢間既餸菜就岩岩好佢比較多疏菜/清淡野.最正係佢有唔同款式既沙律, 而且都幾好味, 好健康, 無乜沙律醬價錢唔錯, 埋單每人約330(已計加一), 算係咁啦

菜單選擇唔係話特別多, 但都有唔少選擇.
本身小弟健康唔太好, 呢間既餸菜就岩岩好
佢比較多疏菜/清淡野.

價錢唔錯, 埋單每人約330(已計加一), 算係咁啦
2012-10-06
2012-10-02 3 views
男友大家姐生日, 其二家姐試過這間蔬菜放題, 家庭飯聚便在此進行.蔬菜放題, 顧名思義便是任何蔬菜及蔬菜烹飪的菜式(以日式或西式為主). 多數是沙律.一坐下便試下食水果, 對於怕食水果的我其實興趣不大. 一來怕酸, 二來怕處理果皮. 所選擇都是密爪, 哈密瓜, 菠蘿. 誰知, 一試難忘, 好新鮮呀~~ 好甜, 好味, 竟然反兜.接著便任叫任食, 以沙律為主, 各式沙律均點, 點了很多, 而且點數字, 很多沙律名都忘記, 唯以相片補救. 結論是: 好新鮮, 好味, 正! 當晚吃了我一個月食菜的份量. 還有其他刺身(如希靈魚, 三文魚, 吞拿魚), 意粉, 飯, SUSHI, 但與蔬菜相比, 較為遜色, 但味道不錯.

好甜, 好味, 竟然反兜.

豚肉沙律?!
煙肉沙律?!
三文魚沙律
法式蒸魚
Other Info. : 環境不錯, 上菜速度中規中矩. 星期五, 六日及公眾假期進餐, 較平日貴十蚊一位, 人多就平日去好, 平差不多半個人.
2011-10-06
豚肉沙律?!
煙肉沙律?!
三文魚沙律
法式蒸魚
2012-09-16 11 views
Farm Kitchen Vegi一直是我想試的餐廳,吸引我的不是晚上的放題,其實只是午餐,因為主打的餐均是多菜少肉,現在有幾多餐廳會這樣做﹖而所有蔬果亦從日本進口,吸引度更上一層樓。今天的中午可以在尖沙咀出現了,當然不會放一嚐和風午飯的機會﹗第一次去The Cameron,行行重行行,終於來到了。咦~原來這裡都有少不餐廳,八八卦卦去看,幾間的午餐定價也不算高,打破了自己"響尖沙咀搵餐平晏係好難"的觀念了。由於大廈封了餐廳的正門,最後我們到了二樓後要在後門進店,但餐廳沒有開到後門...我一時以為去錯地方XD。店子開11點半,我們12點左右來到,人客未算多,不過事前也有訂位。店內面積也不算少,不過侍應盡量安排客人靠在窗邊的位置就座,方便服務。枱上放了午餐餐牌和一籃餐具,除紙巾外,還有筷子和匙羹...咦~原來叉都無隻喎。午餐款有二十個左右,有日式﹑有洋式,有意粉﹑亦有蛋包飯,對我來說實在難選擇。大家考慮良久後,妹妹要和風四角御膳$90,其實我想試另一款的洋風四角御膳$90,可是那碗刺身意粉我是不吃的...轉去第二選擇蒸雞肉雜錦野菜御膳$70,怎料侍應說這時間未有得提供(我估是時間太早了吧)

有不少餐廳的大廈
陰涼的日子,坐這邊很是不錯
戶外沒有開,相信在外進餐更有'風味'=D
用麻布杯墊的確有園野感覺XD
(我估是時間太早了吧),好在還有第三選擇,便是鰻魚飯配迷你蒿麥麵$80
每個餐有肉也有菜,很均衡
很快地,每人有一盤雜菜沙律,有車里茄粒﹑青瓜粒﹑粟米粒及幾款生菜,蔬菜是吃得的新鮮
,特別是那幾款外國生菜,一點苦澀味也沒有,菜以外的粒粒也很清甜,加上帶微酸的醬汁帶起下,是健康的開胃前奏。
一盤上!
和風御膳內其中一角是刺身,問過後,刺身有三文魚﹑吞拿魚和希靈魚,因為妹妹不想吃吞拿魚,想轉同款三文魚但原來是不可行的,侍應告知是餐食內容已經"SET好左"
美食的圖畫I
食物互相分享:麵豉湯非常好飲,麵豉咸味度適中,很特別的是加入很多紅蘿蔔和洋蔥,煲到淋淋的好好食,亦令湯汁多份蔬菜清甜。
天婦羅賣相精美,包括一隻蝦﹑一片大冬菇﹑兩段茄子和三片南瓜,我吃了茄子和南瓜,入口毫不油膩
,炸層薄薄的令食材帶上一點脆口,而菜蔬裡的水份仍很充足,我們都覺得天婦羅很有水準呢。薯仔炆牛肉的薯仔炆到變到粉粉的,而肥牛肉也很嫩滑,主打味道是甜甜地,很好送飯。
鹽燒魚雖然小小的半條,但尚算好肉地,味道鹽鹽香香,魚身的肉蠻嫩,不過近魚邊的肉較乾,不過沾些附上的甜豉油令魚肉濕潤返,已可入口。
少吃多滋味
很快地我點的餐也到了,雖然陣勢沒有那麼,不過也相當豐富﹗
美食的圖畫II
附上有一小碟煮茄子,是凍食來,茄子吸盡甜醬油,煮過後口感仍帶爽,我很喜歡食。蒿麥麵份量不算少,麵條爽口,冷麵汁本身較咸,不過沾麵後入口後神奇是剛剛好呢。
跟麵的還有一隻鵪鶉蛋﹑芝麻和香蔥,因為我不食鵪鶉蛋,妹妹拿了去撈飯吃,哈哈。
鰻魚比較薄身,分了有五件,魚肉甚滑而沒有腥味
,塗上不少鰻魚醬,當然很快吃完。底部的穀粒珍珠飯非常大碗,口感一點都不硬,仲好軟綿綿添。
每一個餐含一杯指定凍熱飲,在這裡喝綠茶就最完美。用茶葉沖出來的綠茶,很清純,正好將口腔清新一下。
冷熱之間
有食評提過侍應們是日本人,不過今日我遇到那幾位都是港人,所以點餐照樣用廣東話,期間見到不少日本人前來食飯,聽到侍應們原來都懂得說日文啊﹗
他們的服務態度還算可以,禮貌是有的,不過行動較心急,一落單就走開,未食完的餐險上被收走,反而要加水則沒有主動過。

是次午餐令我們都感到好滿足,更令我知道原來日式午餐都可以食到好飽架。
2012-09-15
$88 (Lunch)
每個餐有肉也有菜,很均衡
  • 午餐沙律
  • 和風四角御膳
  • 鰻魚飯配迷你蒿麥麵
2012-09-02 2 views
星期六午餐必定先訂位萬無一失一點半到時已出現人群,多數是有幼童的家庭。餐廳外面有露天地方,很有空中花園的感覺。為人煙稠密的尖沙咀帶來一點綠。由waitress 領到座位,午餐的確有很多選擇。簡單的有刺身飯、拉麵set、之前食家提及的和式盒子/西式盒子set等…我們二人一個叫了雜菜牛柳飯定食,一個要了三文魚飯定食(跟小烏冬)。每個set 都跟一個雜菜湯同沙律,湯很足料,很多牛肉碎。而沙律也不是幾條"毛仔的求其貨。友人三文魚定食先到,雖然伴隨的小烏冬是配角,但很彈牙。三文魚一如所料沒有特別。期待的雜菜牛柳飯到了,滿滿的一堆炒雜菜精美地放在牛柳旁,好似漫畫入面小廚師的傑作牛柳好稔好入味,日本米反而被汁弄稔了。不喜歡呀!其他都很滿意,只是餐廳太吵了,同餐廳不停有蒼蠅飛行,是飲食業大忌!!!
星期六午餐必定先訂位萬無一失

牛柳好稔好入味,日本米反而被汁弄稔了。不喜歡呀!

雜菜牛柳飯
沙律
2012-09-01
雜菜牛柳飯
沙律
2012-08-06 10 views
桂的生日飯,之前聽佢提過Farm Kitchen Vegi,係一間以健康概念為主的日式西餐廳,食的是日西料理,主打以新鮮蔬菜作菜式,而食材大部份係由日本進口,推行少肉多菜,輕食主義。dinner buffet $298 ,book了6位,7:30-11:30,可以話係冇限時了。任食,款式並不多選擇,但每道都很特別,日西式料理,全日式料理都有,雖然有炸物,但大部份都不油。門面及環境周圍都擺放花草樹木,用的是木枱椅,樓底好高,感覺好有空間,整體有大自然的感覺,開放式廚房設計,本身都不錯,不過成日發出蒸氣攪到周圍煙...空調唔夠變得有點熱,幸好空間大樓底高,好快散左d蒸氣。個場有任食沙律吧,好多款式的新鮮蔬菜,幾款沙律醬任均選擇,田園沙律,清新又健康。壽司,必食,都新鮮,特別是三文魚、吞拿魚,熟蝦及蟹肉乾了點。吞拿魚薄切伴牛油果甜辣汁,味道酸酸甜甜戴,少少辣,幾醒胃。燒三文魚露荀沙律伴溫泉蛋大葉汁,三文魚新鮮,沙律配上溫泉蛋汁,味道 fresh。溫泉蛋忌廉意粉,香口又creamy,幾好食。是日炙燒料理,燒生牛肉刺身,牛肉味濃,不過口感韌左少少。炸雜菜魚餅,彈牙又好味。炸咖喱牛蒡條,最近先認識

吞拿魚薄切伴牛油果甜辣汁,味道酸酸甜甜戴,少少辣,幾醒胃。
溫泉蛋忌廉意粉,香口又creamy,幾好食。
是日炙燒料理,燒生牛肉刺身,牛肉味濃,不過口感韌左少少。
炸雜菜魚餅,彈牙又好味。
炸咖喱牛蒡條,最近先認識牛蒡係健康食物,炸的牛蒡,食落唔油,配上唔辣的咖喱汁都唔錯。
吉烈忌廉蟹肉枝豆,雖然係炸,不過唔油,入面少少的忌廉蟹肉及枝豆餡,唔漏又好味。
燒漢堡,厚厚肉,配上燒汁更惹味。
蒸雜菜,賣相色彩繽紛,好健康。

雜菜蕃茄湯,濃郁蕃茄味,酸酸地。
洋蔥湯,面層有少少芝士,好香口,湯入面有塊麵包,洋蔥湯浸晒入麵包,食落林林地好入味。
熟三文魚,口感硬,味道有點腥。
coffee tiramisu,唔太濃郁咖啡味,不過味道上都ok,雪芳蛋糕唔夠鬆軟。
布甸配芒果汁,係豆腐布甸,幾滑都唔錯。

食物味道上大部份偏淡,但不失清新,食材夠新鮮,味道都好點,加上少肉多菜,食飽唔會漏同滯,健康又唔錯呀。

2012-07-24 16 views
無可否認, 之前真係好正, 又多野食又精緻, 今日趁家姐生日, 一家人再去食, 激死了!!本餐牌少左一半野食, 價錢又貴左之前個咖哩牛蒡好正架, 今日食d牛蒡好油, 又唔脆上菜好慢..........絕對無下次了

本餐牌少左一半野食, 價錢又貴左

之前個咖哩牛蒡好正架, 今日食d牛蒡好油, 又唔脆

上菜好慢..........

絕對無下次了
2012-07-24
Birthday
早前從雜誌得知這間日本食店是從農場直送新鮮蔬菜,一向奉行健康飲食既我想嚟試好耐,但係這店只有在平日才有套餐,所以等今日同朋友放假先可以一試這店的裝修簡約,落地玻璃令室肉光線充足,十分舒服。可惜當日天氣熱,所以我地無選擇室外位部份的侍應是日本人,雖然有時有溝通的問題,但他們面上的笑容及質的服務,令我十分欣賞每個午餐都有一份沙律它們的蔬菜好新鮮,同其他食店求求其其的質素一啲都唔同,配埋個日式沙律汁,正套餐可以揀什菜湯及麵鼓湯,我地都揀左什菜湯,好香蕃茄味,而且仲有好多蔬菜我的主菜是北海道刺身飯一上枱,嘩!又有好多新鮮蔬菜,雖然刺身份量好似唔係好多,但刺身好新鮮,配埋個刺身飯,正!朋友的主菜是洋風四角御膳,分別係蒜香雞肉、刺身意粉沙律、吉列忌廉枝豆蟹肉及雜錦海鮮煮薯仔 單看外表就己經不錯,朋友都幾滿意。出外食飯好難得食到咁多新鮮蔬菜,以這店的午餐只係約八十幾蚊,以咁既價錢真係物有所值
這店的裝修簡約,落地玻璃令室肉光線充足,十分舒服。
可惜當日天氣熱,所以我地無選擇室外位
每個午餐都有一份沙律

我的主菜是北海道刺身

單看外表就己經不錯,朋友都幾滿意。
2012-05-09