2024-03-29 321 views
地道港式老字號食肆,被邀請了入酒店的自助餐裡面,不但沒被覺得喧賓奪主之外,更覺得有如虎添翼的功能。燒味雲吞麵雞蛋仔這類的食品,試問一間酒店餐廳裡的廚師會弄不到弄不好嗎? 當然不是。被邀請了的品牌,我覺得會加強了食客對這酒店自助餐的信心。而被邀請的食肆,更會將自己的招牌菜色,不具保留地奉客,務求為自己的品牌更上一層樓讓更多人認識,這是雙贏的局面。今天晚上,與朋友來到尖東香格里拉酒店裡的 Cafe Kool 吃自助晚餐。朋友說自助餐都有鏞記燒味,又有麥奀記雲吞麵吃,我即時覺得驚喜和期待。畢竟,這兩店在香港已歷史悠久,鏞記的燒鵝馳名中外,而在麥奀記吃碗細蓉,也要接近半佰,皆因他們的麵底湯底和雲吞,在香港是數一數二,賣得貴真的有其原因。Cafe Kool 除了自助餐必備的龍蝦蟹腳日本刺身壽司西冷牛扒之外,還有其他國家的美食,例如日式串炸、印度菜、各式義大利粉、西班牙海鮮飯、馬來西亞肉骨茶、韓式烤肉等等,一應俱全一應都做得美味鏞記的燒味,燒鵝以皮上像吃北京填鴨那樣吃法,叉燒真的是不得了,燒得香口半肥半瘦才是真正的叉燒做法,而麥奀記雲吞麵也保持水準,否則不容我胃的空間連放了兩碗入内。甜品糕點方面也

甜品糕點方面也足夠,也發現這裡有香港人的驕傲,就是雞蛋仔,由引入的低調高手大街小食主理,也有健康工房的各類養生飲品,務求讓到食客們,來自海外的就感受一下香港的飲食文化,讓香港的食客,繼續滿足味蕾。
仲記得疫情期間去Staycation就比九香既自助餐吸引咗,被譽為城中性價比最高既自助餐之一,由凍海鮮、蟹腳、刺身到海量既正宗東南亞料理都引人入勝,今晚同另一半再黎睇下疫情後仲係咪依然咁吸引開關後大家都多咗出外地搵食,反而可能忽略咗本土原味道,九香既自助餐主題係港式。港食,繼本來合作緊既燒鵝名店鏞記酒家同麥奀記外,仲加入咗健康工房同低調高手大街小食等本地品牌自助餐範圍有成十二個開放式廚房,無論係芝士意粉、印度薄餅、日本串炸、雲吞麵、燒味到沙律吧都有,見到沙律吧都有隻大火腿係度,師傅即叫即切又香又甘既火腿片落沙律開始當然點都係食凍海鮮先,有原隻波士頓龍蝦同長蟹腳,入口有鮮味,唔會過份雪藏味,肉質依然有咬口生猛然後刺身壽司區覺得都充滿誠意,刺身有超級肥美既大拖羅、爽口彈牙既八爪魚、希靈魚、帶子同三文魚,厚薄適中,食落有滿足感;壽司都唔係普通貨色,全部有設計過造型同配搭,例如吞拿魚蓉手卷、腐皮船同海膽小卷都係睇得又食得港式部份有老牌既鏞記燒味,包括有北京填鴨、脆皮燒肉、豉油雞同埋蜜汁叉燒等等,其中最好食一定係叉燒,因為有齊各個部份,鍾情於半肥瘦既有五層腩肉叉,鍾意食鬆軟瘦中帶油既又有,入口鬆
港式部份有老牌既鏞記燒味,包括有北京填鴨、脆皮燒肉、豉油雞同埋蜜汁叉燒等等,其中最好食一定係叉燒,因為有齊各個部份,鍾情於半肥瘦既有五層腩肉叉,鍾意食鬆軟瘦中帶油既又有,入口鬆化惹味;其次麥奀記既雲吞細細粒bite size,適合自助餐淺嚐港式老味道既貼心設計
日本串炸係關西大阪非常盛行,估唔到香港都體驗到,有十幾種材料,包括牛舌、雞肉、牛肉、大蝦、茄子同埋蕃薯等等,炸漿上薄而脆,調味較簡單,一定要配佢地6款特式醬汁,例如洋蔥醬、咖哩醬同穀物芥末醬等等
踏入甜品既地帶都令人眼花繚亂,傳來陣陣蛋香既係新加盟既低調高手大街小食,十五年歷史既筲箕灣雞蛋仔名店,唔少明星遊客都去幫襯,即將係銅鑼灣開分店,九龍呢邊就只可以係九香有得食,師傅即場打蛋漿再即烤,烤完再細心花時間吹走水汽,每粒金黃飽滿,食落非常脆口,咬開就見係半空氣半蛋糕既構造,完美既雞蛋仔就係度有得食,仲有朱古力同鹹蛋黃兩款口味
平時去自助餐飲野都係汽水果汁呢類偏唔健康既野,呢度就同健康工房打造出更上一層樓既體驗,有涼茶碗裝金銀菊花茶同清熱夏枯草,最後仲可以食碗土茯苓龜苓膏,真係下火一流,冇哂食自助餐既罪惡感
2024-03-21
  • 雞蛋仔
  • 蜜汁叉燒
九龍香格里拉全新推出國際x港式buffet✨除左保留鏞記酒家同麥奀記等本地老字號食店之外 仲新增左健康工房同低調高手大街小食‼️滿滿港式地道風味 夠晒特別🇭🇰.📌升級國際海鮮及「港式•港食」自助晚餐 $738由即日起至4月30日供應✅.🔅冷盤前菜沙律區🔅有沙律菜, 雜錦芝士, 意大利火腿配蜜瓜, 雜錦肉腸片, 雜錦麵包🥗🧀🥓🥖.🔅海鮮冷盤區🔅原隻波士頓龍蝦(好新鮮 肉質爽彈), 蟹腳, 青口, 螺, 煙三文魚, 藜麥大蝦(酸酸地 好開胃), 吞拿魚他他🦞🦀🦪🐚🦐🐟.🔅日本刺身, 串炸料理🔅刺身有: 三文魚(好肥美), 吞拿魚(肉質有啲腍), 八爪魚, 元貝, 希靈魚🍣串炸料理就有: 秋葵, 茄子, 多春魚, 冬菇, 腸仔, 章魚小丸子, 炸蝦, 紫薯 全部都係現炸 脆卜卜 仲有好多醬料任君選擇🍢.🔅中式港式熱葷區🔅鏞記酒家-北京填鴨(鴨皮香脆 肉質嫩滑), 叉燒(肥瘦相間 有蜜汁香), 豉油雞, 鹵水墨魚, 燒腩仔(皮脆 冇豬騷)🦆🐷🐔🦑各式各樣菜式: 上海黑松露小籠包(味道偏鹹 但湯汁好飽滿), 海底椰雪耳瘦肉燉湯(加左瑤柱 好鮮甜), 蒜香牛柳粒(牛柳幾嫩), 鮑魚鴨腳時蔬, 海鮮炒
📌升級國際海鮮及「港式•港食」自助晚餐 $738
由即日起至4月30日供應✅

🔅冷盤前菜沙律區🔅

🔅海鮮冷盤區🔅
升級國際海鮮及「港式•港食」自助晚餐

🔅日本刺身, 串炸料理🔅

🔅中式港式熱葷區🔅
鏞記酒家-北京填鴨(鴨皮香脆 肉質嫩滑), 叉燒(肥瘦相間 有蜜汁香), 豉油雞, 鹵水墨魚, 燒腩仔(皮脆 冇豬騷)🦆🐷🐔🦑各式各樣菜式: 上海黑松露小籠包(味道偏鹹 但湯汁好飽滿), 海底椰雪耳瘦肉燉湯(加左瑤柱 好鮮甜), 蒜香牛柳粒(牛柳幾嫩), 鮑魚鴨腳時蔬, 海鮮炒飯(香口夠乾身), 時蔬炒三鮮🍲🐮🦪🦆🍚
國際熱葷區

🔅國際熱葷區🔅
各式各樣西式, 印度等多國美饌: 馬來西亞肉骨茶, 麻辣小龍蝦, 巨型西班牙海鮮飯, 印度瑪撒拉香料卷餅, 印式豆咖喱, 印式菠菜芝士, 印度咖啡雞, 印式飯, 印式烤雞, 印式麵包, 素菜春卷, 菠菜魚卷配牛油汁🇲🇾🇪🇸🇮🇳🇮🇹仲有烤肉: 炭燒紐西蘭西冷牛扒(肉質嫩 不過凍左), 羊架, 酥皮紅酒燴牛肉等…🍖

🔅即製粉麵區🔅
麥奀記嘅河粉味道唔錯 叻沙湯底都幾辣 夠惹味 🍜新鮮意大利面拌勻巴馬臣芝士輪好有gimmick 有多款麵底配料隨意搭配 由廚師即刻烹煮🍝🧀

🔅港式小食區🔅
健康工房-有精研鮮土茯苓膏, 金銀花杞子菊花茶, 馬蹄鮮茅根竹蔗水, 南北杏蘋果糖水, 香宮陳皮紅豆沙, 馬拉糕, 多款話梅: 檸檬薑, 赤色八仙果, 九製陳皮, 黃金梅, 甘草欖, 情人梅, 特製鹹金桔💚低調高手大街小食-有格仔餅同雞蛋仔(外脆內軟 唔會太甜)🧇

🔅自助蛋糕西餅區🔅
原個蛋糕有: 黑森林蛋糕, 熱情果慕絲蛋糕, 芝士蛋糕, 水果撻🎂西餅就有: 黑加侖子慕絲蛋糕, 意大利芝士蛋糕, 日本蜂蜜長崎蛋糕, 伯爵茶蛋糕(伯爵茶味好濃), 香橙朱古力蛋糕(朱古力夠甘苦 中和番 完全唔甜膩), 咖啡芝士撻, 奶茶奶凍, 焦糖燉蛋🍰

🔅甜品飲品區🔅
有六款Häagen-Dazs雪糕供應 杯裝口味有: 士多啤梨馬卡龍味, 曲奇味同榛子味🍦配料可以搭配雜錦曲奇同糖果🍪🍬水果有: 哈密瓜, 蜜瓜, 菠蘿, 西瓜 全部都好新鮮 菠蘿勁Juicy🍈🍍🍉你慶祝酒店仲會準備一件配埋生日板嘅Tiramisu蛋糕🎂飲品就淨係得果汁: 橙汁, 西柚汁, 西瓜汁, 蘋果汁🍹
國際熱葷區
升級國際海鮮及「港式•港食」自助晚餐
‼️鍾意食Buffet嘅朋友仔要Bookmark啦😍‼️九龍香格里拉Cafe Kool依家推出國際海鮮及「港式•港食」自助餐,唔單止延續同鏞記酒家及麥奀記等本地老字號食店嘅合作,從2024年2月起,仲新增咗健康工房同低調高手大街小食作為新加盟成員😋共同呈獻港式地道美食巡禮😍呢次除咗一向備受歡迎嘅凍海鮮如原隻波士頓龍蝦🦞、蟹腳、日本刺身同惹味烤肉🍗仲有各式各樣嘅多國美食🥰包括上海黑松露小籠包、馬來西亞肉骨茶、巨型西班牙海鮮飯、日式串炸料理、韓式烤肉同印度瑪撒拉香料卷餅🤩而且仲有新鮮製作嘅意大利面拌勻巴馬臣芝士輪😍小食方面,酒店仲特別設計唔同嘅港式檔口,可以品嘗健康工房龜苓膏同低調高手大街小食嘅格仔餅及雞蛋仔等香港特色美食🥳🧇真係超級豐富!

Dining Offer
Tasting Event
新年過後同同事食開年飯,簡左位於九龍香格里拉酒店入面的Cafe Kool。本身是會員,折後價格約人均HKD380,都算合理,因為坊間是但一間五星級酒店自助午餐都差不多四百幾蚊起。海鮮:有凍花蟹、面包蟹、蝦、小龍蝦🦞青口,但整體無咩鮮味,好普通貨色。甚至醬汁選擇都好少花蟹好瘦削,一般。熟食區:提供了多國的食物,有即席煮理的意粉、印度🇮🇳咖喱🍛、車仔檔、點心、西冷牛扒🥩等,但整體平平無奇,沒有一樣食品留深刻印象。沙律區:提供多款cold cut ,預拌調味沙律🥗,同埋可以自行調教沙律口味的醬和topping 。甜品:甜品選擇豐富多樣,大推熱情果奶凍,Tiramisu、芝士蛋糕等,怖滿新年裝飾朱古力。即整窩夫🧇好出色,,搭配上Häagen-Dazs雪糕,完美的組合,冰火交融。熱情果奶凍帶來了淡淡的清甜果香。仲有懷舊糖水紅豆沙,龜苓膏等提供。仲提供了一些小食:八仙果、柑桔🍊、檸檬姜,大玩舊香港元素。飲品:竟然可以無限添飲橙汁、西柚汁,仲有可以用戰鬥碗飲竹庶水同菊花菜。總結:沒有很驚艷或出眾的食物可提供指在坐得舒服 對得上價錢

海鮮:

總結:
沒有很驚艷或出眾的食物可提供
指在坐得舒服 對得上價錢

2024-02-24 555 views
差唔多6:00去到酒店,酒店很好,安排了一張窗邊二人枱,很驚喜,可以望到尖東夜景食晚餐,望到尖東嘅夜景心情都靚啲,哈哈,講返食物先,日式刺身OK有馬刀貝帆立貝都唔錯,凍龍蝦都幾好,蝦膏都算甜美甘香,法國麵包係啲蟹膏都好甜,當晚有個燉湯淮山燉姬松茸呢個湯好正好清甜,食物整體上都OK嘅,但最特別係竟然有鴻福堂嘅涼茶飲仲有好多懷舊零食,雖然唔係咩貴嘢,但都好好玩,整體上今次酒店用餐感覺唔錯,起碼冇退步,呢個要俾個like不過喺食飯嘅途中就發生咗一啲唔係咁開心嘅嘢,不過呢啲嘢唔關酒店事嘅,酒店安排嗰張二人嘅窗口枱,其實位置都好正,離開沙律吧同攞燉湯嘅位置都係五呎左右,攞食物好方便風景又靚,喺我隔籬係一張圓枱,正確嚟講應該係叫做我嘅後面,當時坐咗一男兩女,其實有段安排嘅枱與枱都唔係話特別擠迫,不過喺我食緊嘢嘅途中突然間頭頂有啲凍嘅水灑落嚟,我回頭一望沒有乘客經過,因為我旁邊五尺左右已經係一個可以攞燉湯嘅地方,但係灑落嚟嘅水係凍嘅一定唔係熱湯,我又望吓會唔會係工作人員就收拾碗碟嘅時候有啲湯汁彈咗過嚟,但係又唔見有工作人員喎,咁我又意識到應該係後面嗰個人食嘢嘅時候冇心彈咗啲汁過嚟,不過冇受傷自己攞紙
不過喺食飯嘅途中就發生咗一啲唔係咁開心嘅嘢,不過呢啲嘢唔關酒店事嘅,酒店安排嗰張二人嘅窗口枱,其實位置都好正,離開沙律吧同攞燉湯嘅位置都係五呎左右,攞食物好方便風景又靚,喺我隔籬係一張圓枱,正確嚟講應該係叫做我嘅後面,當時坐咗一男兩女,其實有段安排嘅枱與枱都唔係話特別擠迫,不過喺我食緊嘢嘅途中突然間頭頂有啲凍嘅水灑落嚟,我回頭一望沒有乘客經過,因為我旁邊五尺左右已經係一個可以攞燉湯嘅地方,但係灑落嚟嘅水係凍嘅一定唔係熱湯,我又望吓會唔會係工作人員就收拾碗碟嘅時候有啲湯汁彈咗過嚟,但係又唔見有工作人員喎,咁我又意識到應該係後面嗰個人食嘢嘅時候冇心彈咗啲汁過嚟,不過冇受傷自己攞紙巾抹乾淨個頭就算啦,我諗人哋都係冇心嘅,一路都冇乜擺響心度,大家出嚟食飯都係想開心啫,OK食完晚餐離開座位,我先驚覺我掛喺我張凳背後件外套俾佢射到一pat pat白色嘅物體🥵(做乜咁興奮)喺啲半固體嘅物質,原來唔係淨係射到我個頭,連嗰件外套都射到,我諗呢啲白色物質係半固體嘅龍蝦膏(呢個係我估嘅)因為當晚我食龍蝦有啲蝦膏係半固體,再加上凍龍蝦你攞支鋼叉撩D肉嘅時候係好容易失手,因為隻龍蝦都幾爽彈,開頭我諗你射到我個頭嘅時候係冇心嘅,但係你射污糟我件外套明知又唔話俾我聽,就係故意我望一望佢哋喺度仲扮唔知,老實講我背後得你三條友喺度食飯同時又冇人可以行到入去我同佢哋之間嗰個位置,有都係佢哋自己行,你整污糟我件衫咁嘅情況,你應該早啲話我聽等我清潔咗件衫都好呀,(佢唔出聲可能驚我打佢掛)所以我覺得酒店食物同環境係高質嘅,但係啲客又cheap啲囉,整污糟我件衫扮唔知扮冇事,睇佢哋着得斯斯文文竟然係斯文敗類,咁我倒返轉諗好彩嗰日係做完運動去食飯我,件外套唔係貴價嘢污糟咗都冇咁心痛!
Other Info. : 其實後段發生嘅事唔關酒店事,只係想提下大家遇到咁嘅情況留意一下.。
2024-02-23
Dining Offer
Voucher
  • 燉湯、凍龍蝦🦞刺身
2024-02-20 467 views
整體cp值很高的lunch buffet,環境不算很好,燈光有些昏暗,人也多,比較吵鬧。但是食物選擇很多,海鮮有蟹腳、蝦、生蠔、刺身等等。熱葷中西印都有好多唔同款,有各種點心、燉湯,還有雲吞麵檔同意粉檔。選擇真的很多!整體每樣食品都及格,無特別不好吃的。意粉有意外驚喜,order後廚師即刻做,十分新鮮好吃!推薦!自助甜品🍧刨冰有得玩,新奇!甜品選擇很多,也有雪糕和曲奇,味道都可以。整體來說這個價錢很划算!

自助甜品🍧刨冰有得玩,新奇!

甜品選擇很多,也有雪糕和曲奇,味道都可以。

整體來說這個價錢很划算!
2024-02-16 466 views
在新年期間,許多餐廳都擠滿了人,最終只有Cafe Kool可以預訂座位。於是,我和同事們一起來試試這家餐廳的自助午餐。雖然食物款式多但質量普通。折扣後價格約為HKD380,算是相對合理的價格。海鮮:提供了凍蟹、面包蟹、蝦、小龍蝦和螺等多種海鮮選擇。其中,蝦和螺都呈現出鮮甜的口感。然而,除了蝦和螺之外的其他海鮮菜品在口感和味道上並沒有太大的驚喜,屬於普通水平。熟食區:提供了各種款式的菜品。儘管款式較多,但對於我的口味並不完全合適。雖然有一些菜品的味道還不錯,但整體上並沒有給我留下深刻印象。這可能是因為每個人的口味偏好不同,所以我對熟食區的評價保留。甜品:甜品選擇豐富多樣,絕對能滿足甜食愛好者的胃口。他們的熱情果奶凍、Tiramisu、芝士蛋糕、日本蜂蜜長崎蛋糕和即整窩夫相對比較出色。熱情果奶凍帶來了淡淡的果香和豐富的奶香,Tiramisu則散發著咖啡和可可的香氣,而芝士蛋糕則濃郁滑順。日本蜂蜜長崎蛋糕的口感輕盈,帶有淡淡的甜味。即整窩夫搭配上Häagen-Dazs雪糕,完美的組合。小總結❤️❤️❤️📌 自助午餐雖然食物質素並非最頂級,但折扣後的價格相對合理📌 價格合理且舒適的坐位📌 甜品選擇多

海鮮:

熟食區:

甜品

小總結❤️❤️❤️
📌 自助午餐雖然食物質素並非最頂級,但折扣後的價格相對合理
📌 價格合理且舒適的坐位
📌 甜品選擇多
2024-02-13 494 views
今日為慶祝特別節日,嚟到九龍香格里拉再次幫襯晚餐buffet。環境氣氛依然充滿中式風格。食物款式種類依然繁多。甜品水準很高,也是本人至愛😋各款飲料 任斟 (蘋果汁 西瓜汁 橙汁)隔離仲有各款乾果 乾梅,似乎其他buffet都冇呢類,幾特別。基本刺身都有(三文魚 帶子 赤貝 八爪魚片 仿鮑魚片...)波士頓龍蝦任拎,仲有小龍蝦 青口 蜆螺 長腳蟹等。芝士焗薯味道良好,仲有花膠鵝掌炆得好腍好入味。最鍾意佢嘅是日燉湯,已飲左兩碗😋食埋最後甜品同雪糕,滿載而歸。

環境氣氛依然充滿中式風格。

食物款式種類依然繁多。甜品水準很高,
也是本人至愛😋

各款飲料 任斟 (蘋果汁 西瓜汁 橙汁)

波士頓龍蝦任拎,仲有小龍蝦 青口 蜆螺 長腳蟹等。

芝士焗薯味道良好,仲有花膠鵝掌炆得好腍好入味。

最鍾意佢嘅是日燉湯,已飲左兩碗😋

食埋最後甜品同雪糕,滿載而歸。

2024-01-11
Celebration
Anniversary
  • 各式甜品
  • 燉湯
  • 雪糕
2023-12-22 1806 views
衛生環境十分之惡劣 用餐範圍近員工出入口 有曱甴出沒 環境整潔程度極為不堪 而且傳出異味 食物質素亦略為一般 質素跟價錢並不相符 看得出本店是比較舊式的酒店自助餐 沒有進行什麼維修和保養用餐環境實在一般 對於本餐廳本人並不推介
📍Café Kool (尖沙咀)尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店閣樓==============================今日老闆請全公司去香格里拉食自助餐🥳🥳,雖然未正式到聖誕節,但酒店已經有濃厚聖誕氣氛🎄🧑‍🎄,自助餐主題係香港懷舊特色美食,一入門口就見到兩個好大的舊式涼茶壺蘆瓶,熟食區還有麥奀麵檔。除此之外食物種類非常多,因為這天是星期五晚上,六點後已經非常多人,但食物補充速度非常快,每次出去取食物都不會見到有食物是未補充的,而且餐廳安排足夠人手,即使客人非常多收碟速度亦算可以接受👍🏻👍🏻==============================前菜區有巴拿馬火腿還有其他風乾火腿香腸等,而且配有哈密瓜和蜜瓜,旁邊還有數款芝士,可以配搭麵包或餅乾,另外一邊就放有沙律區🥗海鮮區🐠有長腳蟹🦀開邊龍蝦🦞小龍蝦青口等海鮮另外還有一條巨型吞拿魚🐠但到最後都沒有見到師傅將吞拿魚切開,未知是否只用來裝飾🤣即煮區有麥奀麵檔,還有意粉檔🍝師傅煮麵的速度好快大約5分鐘左右就已經煮好,即使有多人排隊都不會等很久,而且份量不會太多,所以不用擔心食完後會吃不下其他東西👍🏻熟食區有即切的羊架🐑和西
📍Café Kool (尖沙咀)
尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店閣樓

即煮區有麥奀麵檔,還有意粉檔🍝

熟食區有即切的羊架🐑和西冷扒🐮還有印度咖喱,中式菜等等😋但因為熟食區實在太多人,所以未有機會試到很多款式😢

最後是我最期待的甜品區有即煮的車輪餅😋Häagen-Dazs雪糕同數10款切餅🎂
涼茶區還有中式糖水甜品🍮

今天雖然非常多人,但氣氛非常愉快,見好多枱客人去到八點左右都有玩大抽獎,氣氛非常高漲🤩🤩,大家都玩得非常開心,希望大家都聖誕快樂,新年快樂🥰🥰
2023-12-15
Celebration
Christmas
2023-10-11 3533 views
我最近再次光顧了Café Kool的自助晚餐。和上次不同的是,這次我們不需要拿到牌子就可以任食龍蝦。食物的種類沒有很多,所以我專注於品嚐凍海鮮和甜點。有點可惜的是,這次我只吃了幾隻生蠔。因為廚師把一堆生蠔放在水槽裡等待客人拎取,而唔係放係冰上,所以當我拿回座位時它們已經是室溫的了。不過,當我們向經理反映後,他們立刻改善了這個問題。我試了他們的生煎鵝肝腸多士,但鵝肝腸的口感有點像臘腸,不太適合我的口味。他們今次的燉湯是雪耳響螺湯,足料,非常滋潤。因為中秋節關係,今次有月餅選擇。最令我驚喜的是一個甜點,它是一個榴連蛋糕,但名牌上沒有明確標明是榴連口味的。當我品嚐時,才發現這個甜品竟然是榴連口味的,聞時亦沒有聞到榴連的味道,所以我還以為自己味覺出錯了,叫朋友一試才確認是榴連味。總的來說,Café Kool的甜品給我留下了深刻的印象。雖然有些小問題需要改進,但整體而言,是一個值得再次光顧的地方。

食物的種類沒有很多,所以我專注於品嚐凍海鮮和甜點。

因為中秋節關係,今次有月餅選擇。

2023-09-30
2023-08-26 4066 views
今次嚟食香格里拉酒店的自助午餐從Open Rice那處訂單。 超準時到達,店員准我們坐在門口的檯椅中等到中才入座。 初時也不是太多人但入座後不夠變差不多全場滿座證明此餐廳是有水準的和受歡迎的。以前也來過多次,但今次發現多了『鏞記』和『麥奀記』香港名牌品牌的食物,心中大喜。 到正式進餐時立即到『鏞記』檔口領取食品,發覺只有『白切雞』和『叉燒』提供, 唯獨是沒有最出名的『燒鵝』,真是有點失望。 不過白切雞和叉燒的味道也合符水準,也合我口味,所以也算有點安慰。 向職員問為何沒有燒鵝提供,他們也說要我們向店方反映。麥奀記就是餛飩麵,試了兩碗, 一碗『淨雲吞』總共4粒,一碗『雲吞麵』,麵加2粒雲吞。 碗碟也印有『麥奀記』的招牌。水準和在麥奀記店舖食的是一模一樣,向店員查詢,是麥奀記直接提供麵和雲吞,加埋湯料。 所以製作水準是和麥奀記吃的應該冇分別, 但我發覺湯比較咸,應該改善。其他自助餐食物也很有水準,有生蠔,海鮮,龍蝦鉗,甜品......... 在此不再提及了。

2023-08-21
$372 (Lunch)
  • 麥奀記雲吞麵
  • 甜品區
  • 燉湯
  • Lunch Buffet
2023-08-11 3195 views
很久沒去Cafe Kool,以前多數食dinner buffet 覺得食物水準很好。但相隔多年,見午餐buffet 有75折,帶個仔去試吓。好少人…原來因為水準大大降。雖然有即開生蠔,但很細隻。魚生種類不多,亦很細片。燒牛肉過熟及有筋。燉湯不錯。唯一好食嘅係麥奀記嘅雲吞麵。鏞記嘅肥窿叉燒實在太肥,味道亦一般。最失望是甜品,跟以前比實在相差太遠。差不多雙重的價錢,Cafe East食物種類較多,水準亦比Cafe Kool 高。
2023-08-05 2967 views
上年朋友食完話退步咗,龍蝦衹限食一隻,今日見有生蠔膽粗粗再去食下。又ok返喎,龍蝦變返任食,大大隻,冇話雪到橡膠咁。蛋糕KSL以前一向都唔好食,換咗師父後,味道係ok嘅但賣相麻麻。食物種類都幾多,食唔曬。星期六晚,衹有1/4入座🥶🥶🥶真提佢擔心。。。但作為食客乜都唔使排隊,係爽嘅。仲有竟然有個飲品櫃,罐裝飲品任飲再有餐茶咖啡!
2023-08-05