難得大埔墟街市入面有一間平民得來又傳統嘅手工點心店,梗係要去得閒同屋企人飲個茶食點心☺️雖然去到都坐滿曬,但係只要姐姐總會搵到位比你😆,好快就有位👏🏻.🍚豉汁排骨飯($18) 鳳爪(+$1)呢個係必叫‼️排骨唔似出面食嘅,食落似係新鮮排骨,肥瘦適中唔會話淨係一味肥膏😝啲飯係蒸個時吸收晒排骨嘅精華,食完仲encore多碗😋不過覺得加鳳爪得一隻有啲sad,想食可以另外叫一籠會開心啲😂🐓四寶雞扎($14)抵食之選,一碟有兩舊雞扎,有芋頭、雞髀肉、蟹柳。雞髀肉好入味,又唔會好鞋。芋頭都蒸得啱啱好😋🦐蝦餃($14)相對其他呢個就有啲失色,雖然餡料有好多同埋味道都好鮮甜,不過個皮就厚左啲,整體冇咁好食😗.🥢燒賣($14)呢個價錢仲要比四粒手工燒賣,味道雖然冇特別出色,但係食得出係手工製,覺得值得大家都可以嗌嚟試下😚順帶一提,啲茶都好有驚喜,以性價比嚟講,真係滾水茶靚🫖.評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:$40-60.📍 林記點心 (大埔)大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS08-09號舖
🍚豉汁排骨飯($18) 鳳爪(+$1)
排骨飯

🐓四寶雞扎($14)
雞扎

🦐蝦餃($14)
🥢燒賣($14)

順帶一提,啲茶都好有驚喜,以性價比嚟講,真係滾水茶靚🫖
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:$40-60
📍 林記點心 (大埔)

排骨飯
雞扎
  • 豉汁排骨飯
2023-08-18 1097 views
林記~ 真心有啲就點心唔係正統,味道OK,點心$10 ~$14嘅價錢,茶錢$3@1個,真係對得住有餘,成班公公婆婆喺飲茶食嘢吹水,眼見好似仲開心過去大嘅酒樓,幫班後生等位嘅公公婆婆~今日我叫左雞札~ 味道ok 有朋友曾話用蟹柳喎,你都岩?$14 你想點?蝦餃 ~ 皮唔厚,味道偏淡 ,ok 嘅 ,但皮爆開魚翅餃 ~ 正常啦 比起坊間細少少雞絲粉卷 ~個料同 魚翅餃 一樣,粉皮冇過火,冇爆 整體味道上嚟講 唔錯嘅 ~ 但如果你有比較執着嘅朋友就唔係好建議你介紹佢去

今日我叫左
蝦餃 ~ 皮唔厚,味道偏淡 ,ok 嘅 ,但皮爆開
魚翅餃 ~ 正常啦 比起坊間細少少
雞絲粉卷 ~個料同 魚翅餃 一樣,粉皮冇過火,冇爆

2023-08-13 708 views
而家手工點心買少見少,難得呢間小店仍然堅持凌晨時段開工做點心,阿姐話佢凌晨四點鐘開工佢都唔係話唔得人驚,真心敬佩。因為坐得遠,阿姐好好人話攞啲點心俾我哋慢慢揀,佢攞咗八樣,我哋兩個人就話全部要晒,費事咁重叫佢攞嚟攞去啦,本來仲想叫腸粉,不過阿姐話食晒先再叫,如果唔係凍咗會冇咁好食,真係細心。咁多樣嘢之中最好食係蝦餃,細細粒,餃皮夠薄,有時WU係好鍾意食嗰啲巨型蝦餃,食咁大粒蝦不如我直接食鮮蝦好過啦,蝦餃就係蝦肉筍絲同埋膠皮嘅混合味道。燒賣都唔錯,傳統燒賣上面加啲蟹籽,餡料撈得唔錯。鵪鶉蛋燒賣都OK,最主要係入面粒肉新鮮彈牙唔會霉霉地嘅感覺。山竹牛肉、鳳爪同埋鮮竹卷就正常水準,都好食嘅。鴨腳炸舊芋頭就唔夠粉,雞扎無啦啦加條蟹柳就有啲奇怪。整體唔錯,可以encore。
扺食,四款點心每款 $14,茶位$5⋯ 食品質素緊隨其價錢。佢客似雲來,理論上啲點心應該好新鮮,腸粉見到係一路賣一路整,但係鴨腳扎啲芋頭竟然係有截係乾身,百思不得其解。蝦餃係用$20一斤嗰啲細蝦,但係都有蝦味,有人搣埋殼俾你食,重想點?見到好多人都係點盅頭飯,可能嗰啲先係好嘢。店員同老客戶關係好。聽到有店員問:阿伯你凍唔凍啊,凍我就閂細啲個風扇~ 🥰剛好食到汗流浹背嘅我,成個變定格⋯ 好在阿伯話:唔凍唔凍 😄

2023-03-11 1160 views
星期六下晝兩點鐘嚟到竟然好多嘢都賣晒,好辛苦先至搶到以下嘅點心:燒賣:呢間嘅燒賣真係唔錯,因為自家製所以d肉好新鮮。魚翅餃:而家好似好少地方食得到,係細個嘅味道,最鍾意食個餃子餅整到好薄嘅皮,即係好似魚翅嗰塊。牛肉腸:牛肉就普普通通啦,不過佢個腸粉皮好好食,唔會林pat pat。豉汁蒸排骨:啲排骨偏瘦,幾好。反而蒸飯就仲有好多,不過都係得兩款,分別係排骨飯同埋肉餅飯,因為已經叫咗蒸排骨所以就揀咗肉餅食。

燒賣:呢間嘅燒賣真係唔錯,因為自家製所以d肉好新鮮。
豉汁蒸排骨:啲排骨偏瘦,幾好。
2023-02-08 790 views
排骨飯真係好好味,排骨冇雪味,我食咗兩碗😁😁。飯也不濕,會再來幫襯😃如果排骨飯有分大碗和細碗最好,下次可以叫大碗,加杯熱茶就夠晒飽,唔洗買兩碗細碗,下次試吓點心先。

2023-02-04 705 views
林記點心位於大埔墟熟食中心(好多又平又好食嘅老字號🤤🤤),搭lift 上二樓轉右就會見到🫖 點心好抵食,啲姨姨都好好人(我哋洗漏咗筷子,諗住就咁用,點知佢見到,幫我哋沖一沖🙈🙌🏻)經過大埔嘅話,不坊一試,不過要預多人同搭枱🫖🫖 同埋可以早啲去,太晏點心會賣晒🥢1️⃣ 豉汁排骨飯($18)排骨好嫩好香,豉汁喺枱面,自己按需要添加🍚🥄 (想試牛肉飯,但賣晒🥲)2️⃣ 香茜魚翅餃($10)餡料主要以蔬菜為主,健康爽口🥦🥬 3️⃣ 乾蒸燒賣($14)偏大件嘅茶樓燒賣🫖🤤✏️ 茶位每位$5———————————————————🌈如果你中意呢類型嘅內容,可以follow我哋Instagram @metropoliture.hk🙌🏻🙌🏻🥰

1️⃣ 豉汁排骨飯($18)

2️⃣ 香茜魚翅餃($10)
餡料主要以蔬菜為主,健康爽口🥦🥬

3️⃣ 乾蒸燒賣($14)
偏大件嘅茶樓燒賣🫖🤤

✏️ 茶位每位$5

———————————————————

2022-08-10 1508 views
打風去咁遠係唔岩架😗不過打風飲茶是常識吧😜反正冇覺好瞓~去好出名嘅林記~但!試一次就好⚠️叉燒腸-還好吧!粉睇落係有啲厚,但食落口又唔會棉胎咁!叉燒就麻麻地!鵪鶉蛋燒賣-我本身對呢樣野係有啲要求的,呢碟60分啦~鴨腳扎-一樣係中規中矩,冇特別。雞絲粉卷-算係懷舊點心之一,呢個都貼近細個食到個種味道,不錯👌🏼魚翅餃-普通,認真係冇乜特別~牛肉球-正正常常,一樣係冇特別!排骨飯-睇樣好似幾好,食落就唔得啦⋯總結:平係好平,但個人覺得味道更重要!
打風去咁遠係唔岩架😗
不過打風飲茶是常識吧😜
反正冇覺好瞓~

去好出名嘅林記~但!試一次就好⚠️

鵪鶉蛋燒賣-我本身對呢樣野係有啲要求的,呢碟60分啦~
鴨腳扎-一樣係中規中矩,冇特別。
魚翅餃-普通,認真係冇乜特別~
牛肉球-正正常常,一樣係冇特別!
排骨飯-睇樣好似幾好,食落就唔得啦⋯

總結:平係好平,但個人覺得味道更重要!
2022-07-02
Type of Meal
Breakfast
2022-07-04 990 views
屋企人個個禮拜都起碼去大埔墟熟食中心食早餐一次,有時食魚蛋粉食到悶,我就會揀林記嘅蒸牛肉飯。呢塊牛肉餅同點心嘅牛肉球,無論係口感、味道上都好唔一樣架。牛肉飯嘅牛肉比較彈牙,少咗"軟淋"但多咗結實嘅口感,飯大部分時候都係粒粒分明,有時候唔好彩焗耐咗,就會覺得黏成一團,太濕。燒賣一向都係大大粒,豬肉同蝦好鮮味,有時候我一個人食3粒都嫌唔夠。佢嘅蝦餃都係皮薄餡靚,不過通常我都會買燒賣,因為食落鐘意啖啖肉。

2022-04-15
  • 燒賣
2022-05-10 1140 views
🇭🇰林記點心·呢間係我哋之前睇果籽推介既 佢真係超級抵食 除翻開每人都係30蚊 超平🤑🤑不過因為我哋1點幾先去到 所以佢好多點心已經賣晒 如果大家想試多啲點心 真係要早少少嚟🫢·豉汁排骨飯 l 咸魚肉餅飯$18佢性價比真係一流 $18一碗黎講佢啲餸都真係幾多😈佢啲排骨都幾入味嘅 個肉餅我自己就覺得偏肥少少 不過鹹魚味幾重既🐷不過唔知係咪因為我哋太遲嚟 佢個飯一路蒸住 我自己覺得佢個飯偏乾左少少 但係整體都唔錯既😎😎·鵪鶉蛋燒賣$13 l 干蒸燒賣$14佢呢兩個點心都係超平 大份夾抵食😂😂不過佢呢度嘅燒賣主要都係以豬肉為主既 得好細粒蝦仔 不過佢調味唔錯 雖然唔算話超級好食 但係呢個價錢真係無得輸😌·#rbyeat#rby港式#rby大埔·📍大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS08-09舖
🇭🇰林記點心

#rbyeat
#rby港式
#rby大埔
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
豉汁排骨飯
鵪鶉蛋燒賣
2022-04-09 726 views
大埔一向臥虎藏龍,由其熟食中心堪稱彈丸之地,咁多年光顧都仲係會有掛住佢地嘅感覺林記點心: 價錢極度貼地,咁嘅價錢咁嘅質素絕對係超離地好味、蝦餃燒賣$14,但係我嚟到呢度永遠最正嘅都係「排骨飯」一碗$18,用個飯碗熱住,佢用嘅咪10分絲苗,幼細得來粒粒分明,個人攻略「必定要食排骨飯加排骨,10分幸福,堂食都要用牛油紙食法,因為佢會好似街邊食腸粉咁加少少油落去,擺啲飯落去更加滑身、同你就咁用個碗食係有啲分別㗎」

2022-03-20 624 views
疫情下飲茶二人前,不過由於很久沒飲茶吃點心,結果變成了豐盛的早餐。蝦餃:皮夠薄,餡料亦算新鮮。燒賣:比蝦餃更美味,是舊式燒賣。香茜魚翅餃:消失的民間美食,味道亦可,不過總覺得從前的更好。鵪鶉蛋燒賣:亦是消失中的民間美食,不過比魚翅餃較常見,間中亦會在一些舊式酒樓吃得到,此店的鵪鶉蛋燒賣味道不錯。乾蒸牛肉:沒有梳打粉味,亦是懷舊點心。雞札:雞、芋頭、魚肚,全是迷你版,加入蟹柳就有點格格不入,不過味道是不錯的。馬拉糕:不會太甜,夠鬆軟。齋腸:師傅現場製作,雖不是即叫即做,不過味道很好,很滑。潮州粉果:皮很厚,入面加入馬蹄而不是沙葛,雖然爽口但味道就有點不一樣。煎堆:豆沙餡的煎堆未讀只算一般,用不着浪費肚子的空間。
蝦餃:皮夠薄,餡料亦算新鮮。
燒賣:比蝦餃更美味,是舊式燒賣。
乾蒸牛肉:沒有梳打粉味,亦是懷舊點心。
馬拉糕:不會太甜,夠鬆軟。
齋腸:師傅現場製作,雖不是即叫即做,不過味道很好,很滑。
煎堆:豆沙餡的煎堆未讀只算一般,用不着浪費肚子的空間。
2022-01-25 375 views
大埔街市入面既熟食中心,有一檔懷舊茶樓仔!.性價比極高,人均唔使$80都飽到暈~而且係舊式一中中點心~除咗點心都有經典嘅點心飯。普遍嘅排骨飯、肉餅飯、鳳爪飯等等都有提供You have to find a seat first , then order with the dim sum paper on your desk~The dim sum is really cheap compare to those in chalau in the mall ~ Really commend the 馬拉糕and 叉燒包!
大埔街市入面既熟食中心,有一檔懷舊茶樓仔!
性價比極高,人均唔使$80都飽到暈~而且係舊式一中中點心~

2021-12-28 332 views
離到大埔!當然唔少得要去大埔墟街市既熟食中心搵吓嘢食啦!見天氣凍,搵啲暖胃嘢食下啦!欽點之下就揀咗佢啦!見佢有排骨飯,一籠點心個價錢又抵到爛!不過食物質素真係好一般、點心部份都比較偏鹹!賣相都尚算OK!一個個好細個嘅點心籠。而家已經好少見!喺呢度搵到好難得!排骨飯雖然好香!個飯就比較普通啦!鴨腳扎就都夠濃味嘅!另外腸粉個餡呢就少咗啲啦!不過都OK啦!至於燒賣同蝦餃就比較鹹啦!雞扎就不過不失!表現得最好就應該係個糯米雞啦!個環境真係好窄!坐得唔係咁舒服!同埋好多台都封咗!

個環境真係好窄!坐得唔係咁舒服!同埋好多台都封咗!
2021-12-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39 (Lunch)
2021-11-30 321 views
好出名大埔點心!!位於大埔熟食中心,一去到已經好多人特別限聚令期間,佢啲位封咗好多!不過都等咗一陣間就有位啦!一睇好多點心揀咼,見好多人介紹鵪鶉蛋燒賣,同乾蒸牛肉,平時真係好少食,唔係間間酒樓都有!所以梗係一定要食啦!!基本上都係你行去自己嗌跟住佢就會送去你個位度!所以都好方便👍🏼👍🏼腸粉蝦餃燒賣都有試,佢都真係好平!最貴嗰樣都係$17咋,平均最多係$13,相比酒樓真係平好多!!我哋叫到好似放題咁,最後4人埋單先200蚊唔洗!!真係性價比好高👍🏼👍🏼食過返尋味,絕對會返去再食🤣