2016-07-04 615 views
琴晚去左亮賢居探朋友,朋友大力推介此餐廳。頭盤小食,春卷+蝦餅+魚餅併盤,熱辣辣上枱,脆香彈口。木瓜沙律,無骨鳳,酸辣甜味適中。泰色生蝦,睇落晶瑩,超級新鮮。串燒牛脷,燒羊,肉汁豐厚,juicy,食落吾油膩。明爐燒魚,吾腥,絕對無泥味,和喺泰國食嘅感覺。最精彩係咖喱蟹,自家醬汁,色,香,鮮,甜,厚肉,撈埋飯一齊食,肥十磅都要繼續食。 最後芒果三色糯米飯甜品,芒果甜度極高,椰汁+班蘭味糯米飯,絕配!人間美食,絕對要返啅!
,脆香彈口。木瓜沙律,無骨鳳,酸辣甜味適中
。泰色生蝦,睇落晶瑩,超級新鮮
。串燒牛脷,燒羊,肉汁豐厚,juicy,食落吾油膩
。明爐燒魚,吾腥,絕對無泥味,和喺泰國食嘅感覺。

人間美食,絕對要返啅!
2016-07-03
Type of Meal
Dinner
  • 咖喱蟹
2016-06-05 310 views
公司附近得呢間泰國菜,成日都會來幫襯。餐廳對正港灣豪庭千色店,位置方便,好多學生同工友都會喺午餐時段幫襯,所以餐廳都有優惠比佢地,有心意❤️店內裝修都有泰國情調,啲位夠闊。lunch menu都幾多嘢撿,炒飯、炒粉、咖喱都有,全部$50樓下。特式飲品加$7,都唔貴湯河就好多選擇,酸辣唔辣泰式都有,任你撿筆者試過好多款,最鍾意豬頸肉湯河。豬頸肉入味,湯汁加左芽菜蘿蔔,好大碗。最特別係加左大頭菜,鹹鹹甜甜,同普通泰式湯河真係唔同。如果想加辣,一定叫店員比呢扎調味料你,咩辣都有曬,唔係普通一支支果啲酸辣醬,係辣椒粒加青檸,正!雖然豬頸肉好食,但筆者不得不提,酸辣湯雜錦湯河係中伏⋯⋯唔夠酸又唔夠辣,冇位味四十幾蚊一個lunch,都ok。如果行過可以入來一試。
公司附近得呢間泰國菜,成日都會來幫襯。

店內裝修都有泰國情調,啲位夠闊。
湯河就好多選擇,酸辣唔辣泰式都有,任你撿
豬頸肉湯河
調味罐

四十幾蚊一個lunch,都ok。如果行過可以入來一試。
2016-06-05
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
豬頸肉湯河
2016-01-06 247 views
這是小弟首次寫食評,亦藉此對泰辣王作出讚賞。我是在30號深夜,將近2時,一人走進泰辣王的。其實,它已關門,但剛從粉嶺歸來的我,乍看裏面尚有人影,便想入內問問,欲買象啤回家。甫進餐廳,即遇老闆及其伙計熱烈招待。是夜,小弟分毛不给,白吃白喝,權當試吃活動,實有點尷尬。我嘗了一份炒芥蘭,是由老闆親自製作,質素不錯,食下更是別有—番情意。最令我念念不忘的卻是那美味的蝦餅,實在令我大感驚喜,想不到這一小店能有如此質素。當然,令我最難忘的仍是那份人情。觀乎今天,這些人情小店真的是越發地少,有質素的人腈小店更是屈指可數。筆者欲以此食評推薦此店予各位,相信絕對值回票價。
這是小弟首次寫食評,亦藉此對泰辣王作出讚賞。

2015-12-30
Dining Offer
Tasting Event
  • 蝦餅
2015-09-13 303 views
六個人一齊去食飯,開頭都有啲卻步,因為我哋其中一人有濕疹,唔食得牛蝦蟹辣,但見到有海南雞飯,大家又好肚餓,好快就入去坐低了。環境算寬敞,落單可以用編號,落單時發現侍應真係寫泰文,即刻好期待真正泰式風味。由於本來都冇諗住寫食評,所以好多都冇影相。我哋叫咗泰式海南雞飯,泰式豬脾飯,菠蘿炒飯,泰式炒通菜,濕炒雜菜河,芒果黑白糯米飯同泰式西米糕。全部都好好味,當中泰式海南雞飯同泰式豬脾飯配秘制辣汁,真正泰國風味,食到頭頂冒汗,舌頭受刺激,正呀!芒果黑白糯米飯同泰式西米糕都係熱盤,真正帶出食飯味道!芒果黑白糯米飯有成一個半芒果,勁足料!成晚老闆同侍應都好好招呼,誠意推介大家!

六個人一齊去食飯,開頭都有啲卻步,因為我哋其中一人有濕疹,
環境算寬敞,落單可以用編號,落單時發現侍應真係寫泰文,
即刻好期待真正泰式風味。
由於本來都冇諗住寫食評,所以好多都冇影相。

芒果黑白糯米飯同泰式西米糕。
食到頭頂冒汗,舌頭受刺激,正呀!

芒果黑白糯米飯同泰式西米糕都係熱盤,真正帶出食飯味道!
芒果黑白糯米飯有成一個半芒果,勁足料!

成晚老闆同侍應都好好招呼,誠意推介大家!
泰式豬脾飯
泰式海南雞飯
2015-09-12
泰式豬脾飯
  • 芒果黑白糯米飯
  • 泰式炒通菜
2015-08-08 353 views
食左好多野,紅黃綠咖哩齊晒😂再加埋個泰式滷水鵝,又入味又嫩口👍燒烏頭一定系正就唔洗講😆燒豬頸肉加埋個秘製醬汁,咸味,甜味配合得好好,十分開胃。仲有個驚喜ー估唔到會有芒果加落炒飯到,食落有少少似西炒飯,但唔會太酸,而且芒果嘅甜味同軟綿綿嘅口感令個炒飯在平凡中活得不平凡😋。好少打食評,但呢間值得一試,合理價錢,味道一流👍

好少打食評,但呢間值得一試,合理價錢,味道一流👍
2015-08-07
  • 芝士炸蝦球