2024-02-18 434 views
記得六七年前朋友帶我食過一次,之後久唔久都會諗起想去食,今次帶埋個朋友去試佢個肉餅山,個肉餅好實淨,一夾就知同出面嘅好唔同,唔會一夾就散,另外咬落去個肉味都好重,都係超級好味。
咪話哩咖,今次去食非華麗但又得意到爆嘅肉餅山同芝麻手撕雞啦!肉餅山嚟到,先係賣相就攞晒分,肉餅卜卜脆,鹹蛋黃霸氣掛頂,啖啖肉香🤤,細細啖咬落,鹹香得嚟騷卜卜口感噏晒味,豉油汁嘅香甜,真係送飯一流。再講吓個芝麻手撕雞,真係唔好睇佢普通,雞肉撕嘅絲絲分明,滑溜溜得嚟又唔柴,簡單嘅麻油芝麻味,係咁淡但又啱晒口👌,唔洗太複雜,原來咁就已經好夠晒開心呀!講到飲品部分,凍檸茶解渴之選,凍奶茶就幾順滑,一杯得嘅清涼,一杯得嘅甘香,無一漏網。整體嚟講,個食驚喜真係唔少,舒服嘅食物、簡單嘅幸福,呢間餐廳呢個經驗正到爆💥,記得帶住大肚食,一試愛上!

2024-01-06 697 views
{民聲冰室 - $300}好朋友搬左去大坑,去探下佢發現原來佢正正住民聲冰室樓上,真係久違了的味道,還記得第一次食佢地嘅鹹蛋蒸肉山同埋蟹膏蒸水蛋!真係令人回味!好可惜朋友唔食蛋嘅😅我地今次叫左客家鹽焗手撕雞、雞油炒豆苗、椒鹽豬扒!雖然份量有點精緻但兩個人食總算剛剛好!鹽焗雞咸香美味,炒豆苗鮮嫰可口,椒鹽豬扒就略嫌有點柴,但味道都好好!不過整體食物質素都好唔錯!最重要係就算坐街邊都可以靜靜地咁同朋友吹水吹成晚,慢慢食傾下近況!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #民聲冰室 (大坑)大坑浣紗街16號地舖
{民聲冰室 - $300}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #民聲冰室 (大坑)
大坑浣紗街16號地舖
🎄聖誕節假期約咗冇見一排嘅朋友,相約咗去食本地啲嘅餐廳!揀咗好想試好耐而喺大坑區內好出名嘅民聲,以小菜敍舊!🍽 鹹蛋蒸肉餅 😋😋😋😋😋嚟到當然要試佢哋嘅招牌「肉餅山」啦!😎 肉餅口感好嫩滑,冇任何膻味;鹹蛋好靚,鹹香味道恰如其分!☺️ 甜豉油係精髓之一,令肉餅食落好鮮甜,蔥粒亦提升香味再加分!👏🏻🍽 豆豉鯪魚油麥菜 😋😋😋😋豆豉鯪魚唔會剪到好細碎,油麥菜爽口,帶有蒜香🧄同豆豉味!晚餐 💵💵 約港幣$100/人💁🏻‍♀️ 小編同朋友加咗一碗白飯🍚share食,兩個女生嚟講,兩餸一飯作為晚飯飽肚又滿足!😚 店內外座位十幾個~ 雖然廚房水吧得一人負責,但出餐都幾快手!好有香港地道風味!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍽 鹹蛋蒸肉餅 😋😋😋😋😋

🍽 豆豉鯪魚油麥菜 😋😋😋😋
豆豉鯪魚唔會剪到好細碎,油麥菜爽口,帶有蒜香🧄同豆豉味!

晚餐 💵💵 約港幣$100/人

2023-12-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
【 大坑•遠近馳名肉餅山🌋】民聲冰室📍浣紗街16號地舖👅6/10🐖鹹蛋蒸肉餅相傳係老闆自創肉餅山,將豬肉垂直疊高再蒸熟!點解成個IG都話好正,又話彈牙必食乜乜乜🦭點知肉餅冇乜口感咬落去比較粉,傳說中既神級甜豉油過鹹🌋係咪我唔好彩🥹叉燒韮黃炒蛋飯幾好味😋有住家餸feel#jengfoodguide_大坑 -#大坑 #大坑美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #民聲冰室 #hkfoodie #港島 #港島美食 #taihang
【 大坑•遠近馳名肉餅山🌋】

民聲冰室📍浣紗街16號地舖
👅6/10

🐖鹹蛋蒸肉餅

叉燒韮黃炒蛋飯
幾好味😋有住家餸feel

#jengfoodguide_大坑
2023-11-16 528 views
民聲冰室喺大坑小有名氣,提供令人回味無窮正宗港式地道食物,餐廳面積唔係好大,最多只有四五張枱可以俾你坐,所以一般都要排隊等位,不過價錢非常親民,而且食到港式中菜風味🤤今次我哋專登試咗佢哋嘅招牌菜,一試難忘🤫😗鹹蛋蒸肉餅 $58招牌菜之一,肉餅一上碟真係整到一座山咁樣⛰️😂外層挺身,肉餅打到軟林林,咬落去軟熟鮮嫩多汁而且有埋個豉油撈落去啲肉餅度送飯一流🍚 ,配埋個鹹蛋簡直冇得頂 🥚 客家鹽焗手撕雞 $65🐔食落去質地柔軟,食落去麻油味都幾重,充滿芝麻所以食落去好香口,調味恰到好處🤤

鹹蛋蒸肉餅 $58

客家鹽焗手撕雞 $65

2023-09-12 1102 views
今日嚟到大坑,係附近返工嘅朋友帶我去間街坊餐廳,我朋友話帶我去食「肉餅山」舖位細細,座位數量唔係好多,去到滿座,等左一陣好快有得食鹹蛋蒸肉餅鹹蛋肉餅係民聲冰室嘅招牌之一,果然冇令我失望,亦係老闆自創既菜式,將免治豬肉垂直疊高再蒸熟,肉餅山一到即刻打個卡先,鹹蛋肉餅香氣四溢,座肉餅山都幾挺身,冇塌到落嚟,肉餅鬆化,肉味濃郁,內部鮮嫩多汁,都幾彈牙,加上鹹蛋配上甜豉油,送飯一流,平時唔係好食飯嘅我可以清哂成碗飯😍📍民聲冰室大坑浣紗街16號地舖

鹹蛋蒸肉餅

📍民聲冰室
2023-08-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-09-07 907 views
成餐飯,叫左3個餸,2個白飯,一杯凍檸茶。餐廳環境冇嘢好講。第1個餸。手撕雞。隻碟底有大約20隻生勾勾嘅螞蟻。(當時職員一知道,即刻成碟手撕雞到咗落垃圾桶,影唔切相)第2個餸。肉餅山。一上枱已經有隻死埋黐住喺個肉餅上面。啲肉係霉嘅。第三個餸。蒜蓉炒油麥菜,直接有條頭髮係菜入面,隻碟入面都有死咗嘅螞蟻。白飯兩碗。其中一碗,一筆出嚟已經有一隻死咗嘅飛蟲喺碗飯入面,(另一碗見到以上所有情況已經冇胃口食,唔肯定令一碗飯入面有冇其他問題)凍檸茶:真係黐線!連杯凍檸茶個底都污糟到咁!講真!收咁嘅價錢!先唔好講味道!起碼廚房衛生正常少少!三個餸兩碗白飯加杯凍檸茶!冇一樣嘢係正常!非常污糟!好心呢啲咁嘅餐廳唔好繼續做!唔好食死人出事!除咗碟手撕雞,職員手快快倒落垃圾桶影唔到相。全部證據係相片上。真係唔好再幫襯啲咁污糟嘅餐廳!!!PS:除咗有20隻生勾勾嘅手撕雞即時通知職員。其他所有有問題嘅餸菜飲品白飯。我直接放低碗筷即時埋單,所以完全唔存在任何諗住拎餐廳任何着數嘅嘢!純粹普通客人身份!依間餐廳好垃圾好污糟!!
成餐飯,叫左3個餸,2個白飯,一杯凍檸茶。
餐廳環境冇嘢好講。
凍檸茶:真係黐線!連杯凍檸茶個底都污糟到咁!

蒜蓉炒油麥菜
凍檸茶
肉餅山,手撕雞,蒜蓉炒油麥菜,白飯兩碗

2023-08-30 578 views
平時去大坑通常都係飲咖啡同打卡影下相,今次黎到一間街坊餐廳,去到全院滿座,一路等位一路睇下狗仔🐶,好快就入得去食飯飯嚕😍!🐖鹹蛋蒸肉餅冰室最聞名既肉餅山🫶🏻亦係老闆自創既茶式,將新鮮豬肉打成免治豬肉垂直疊高再蒸熟。肉餅鬆化,肉味濃郁,口感彈牙同有質感!加上面頭既鹹蛋🥚,咸香得黎配上甜豉油,為肉餅帶黎畫龍點睛之效果,餸飯一流!🐓客家鹽焗手撕雞除左肉餅之外,手撕雞都係熱門菜式之一。雞肉經過簡單處理,保留左原本既鮮味撕成一絲絲,嫩滑雞絲再搭配大量芝麻同蔥花,充滿媽媽既味道🥰,完全唔需要太複雜既烹調技巧!📍民聲冰室大坑浣紗街16號地舖

🐖鹹蛋蒸肉餅

🐓客家鹽焗手撕雞

📍民聲冰室
大坑浣紗街16號地舖
民聲冰室係一間喺大坑區有名嘅港式餐廳,提供咗令人回味無窮嘅正宗港式美食。我最近去咗呢度,試咗佢哋嘅招牌菜手撕雞、通菜同埋鹹蛋肉餅,真係留低咗好深刻嘅印象。首先,鹹蛋肉餅係民聲冰室嘅招牌之一,果然冇令我哋失望。鹹蛋肉餅香氣四溢,外層挺身,內部鮮嫩多汁。鹹蛋嘅濃郁味道同肉餅嘅鮮美完美結合,簡直係舌尖上嘅高級享受。手撕雞係一道令人垂涎嘅港式經典小食。雞肉嫩滑多汁,完美地保留佐原本嘅鮮味,配埋細緻嘅皮蛋醬汁,令呢道菜有好豐富嘅層次感。食咗呢道菜,我就彷彿返到屋企聚餐嘅美好時光,好有種懷舊嘅感覺。最後想健康啲叫咗碟通菜,無諗過都炒得剛剛好。天然甜味同埋脆度,加埋輕微嘅蒜香,散發出一種簡單但好美味嘅風味。民聲唯一嘅小缺點就係餐廳有時可能會有啲擠迫,建議提前預訂,確保有座位。不論同家人朋友一齊享受美食,定係尋找一個懷舊嘅用餐場所,民聲冰室都係一個絕佳嘅選擇。

2023-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 鹹蛋肉餅
2023-08-13 445 views
✨鹹蛋肉餅山啲肉打到好軟淋淋/都仲有啲肉味/上面仲要加隻鹹蛋/賣相非常之好/打卡一流個豉油汁好味/送飯非常之一流✨芝麻手撕雞名符其實芝麻手撕雞/真係好多芝麻亦都好多雞個人覺得手撕雞好食啲的確舖頭嘅衛生情況有待改善🌟提提你舖位細細所以座位數量唔係好多夜晚可能要坐出行人路一啲比較熱門啲嘅菜式/例如鹹蛋肉餅山/芝麻手撕雞/蒸水蛋呢啲當日賣晒就冇想試到名物嘅記得要趁早去食呀🥢民聲冰室 🇭🇰大坑浣紗街16號地舖
✨鹹蛋肉餅山

🇭🇰大坑浣紗街16號地舖
2023-08-11
Dinner
  • 手撕雞
大坑位於天后同銅鑼灣中間係鬧市中一個寧靜嘅後花園一個相對未被過度發展嘅小區最為人知除咗係舞火龍就係有各式各樣嘅美食日式 西式 法式 港式茶餐廳 咖啡店等 應有盡有其中一間人氣高企嘅梗係民聲冰室嘅肉餅山不少藝人都專程嚟幫襯.據聞 呢道鹹蛋肉餅山係由老闆娘自創將新鮮豬肉層層疊高然後攞去蒸肉味濃郁但係唔會實的的 口感鬆化好好送飯另外芝麻手撕雞亦係熱門菜式.冰室座位數量唔多而且肉餅山手撕雞蒸水蛋等比較熱門嘅菜式賣晒就冇想試大坑名物肉餅山記得要趁早呀
大坑位於天后同銅鑼灣中間
而且肉餅山手撕雞蒸水蛋等比較熱門嘅菜式賣晒就冇
想試大坑名物肉餅山記得要趁早呀
2023-08-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 鹹蛋肉餅
2023-07-10 471 views
咸蛋肉餅是一種美味的傳統小吃,口感鮮美、香氣四溢,讓人一吃難忘。從外觀上看,咸蛋肉餅外脆內嫩,金黃色的外皮散發出誘人的香氣,令人垂涎欲滴。咬下一口,酥脆的外皮瞬間破裂,露出口感豐富的內餡,豬肉與咸蛋的香氣交融在一起,滿口都是鮮美的味道。咸蛋肉餅的肉質鮮嫩細膩,入口即化,令人愛不釋口,回味悠長。相比之下,手撕雞的口感較為普通,缺乏咸蛋肉餅那種讓人難以忘懷的獨特風味。雖然手撕雞的質地柔軟,但口感相對平淡,沒有令人驚艷的口感體驗。手撕雞的烹調方法相對簡單,僅是將雞肉撕成絲狀,搭配一些調味料,烹製出來的菜品味道雖不錯,但相對來說普通了一些。總的來說,咸蛋肉餅是一道令人垂涎三尺的美食,其口感豐富、風味獨特,相對而言,手撕雞的口感較為平淡,雖好吃,但是難以與咸蛋肉餅相提並論。

• 鹹蛋蒸肉餅
經常見到朋友Ig 打咭,趁住放假,去大坑會一會“肉餅山”蒸肉餅大家都食過,肉餅山還是第一次留意到全場枱枱都有叫肉餅,相信大家都係為佢而黎餐牌上嘅選擇唔多,不過好食嘅幾樣就夠😛上菜好快,相信佢預先整定,幾好,唔洗等😌先講下肉餅,入口軟綿,唔會成口油膩感,好讚如果試過自己整肉餅,就知道要用好多肥肉,好難整到餐廳咁好食,所以都喺出面食嘅多。但好多都好油,好味都唔敢多吃。但民聲的肉餅山,唔會好油,食左都唔怕會肥幾斤,哈不過關注膽固醇,就要留意,佢比左成個咸蛋黃你好有咸香味,又唔會死咸😋另名叫左手撕雞,岀面食得多都係用下雞脾雞扒等,民聲係原雞撕,口感好好,味道都好夠。遲吓放假要再黎會一會個肉餅,must encore item
經常見到朋友Ig 打咭,趁住放假,去大坑會一會
“肉餅山”
蒸肉餅大家都食過,肉餅山還是第一次
留意到全場枱枱都有叫肉餅,相信大家都係為佢而黎

餐牌上嘅選擇唔多,不過好食嘅幾樣就夠😛
上菜好快,相信佢預先整定,幾好,唔洗等😌
先講下肉餅,入口軟綿,唔會成口油膩感,好讚

但民聲的肉餅山,唔會好油,食左都唔怕會肥幾斤,哈
不過關注膽固醇,就要留意,佢比左成個咸蛋黃你
好有咸香味,又唔會死咸😋

2023-07-08
Lunch
2023-07-04 452 views
家中突然有人探訪,於是到了附近的街坊小店購買了外賣加餸。既然去了民聲,當然點了他們非常出名的鹹蛋肉餅山和手撕雞,果然聞名不虛,沒有絲毫退步。首先,讓我來描述一下鹹蛋肉餅的美味。這個鹹蛋肉餅的外表金黃酥脆,一切下去就傳出撲鼻而來的香氣。鹹蛋的奶油味道鮮明,與餡料的肉香完美結合,令人垂涎三尺。餡料的肉質鮮嫩,口感豐富,每一口都充滿了肉汁的美味,讓人回味無窮。鹹蛋肉餅鬆軟多汁,吃起來既有口感又有豐富的層次感。總之,這街坊小店的鹹蛋肉餅絕對是我到訪必點的美食之一。接下來是他們的手撕雞,這是一道簡單卻美味的菜品。手撕雞的雞肉鮮嫩多汁,撕下來的雞絲細緻柔軟。配料的調味恰到好處,非常香口值得推介。
鹹蛋肉餅

手撕雞