2013-09-09 239 views
雖然呢間叫馬來咖喱,但見食既學生就真係唔多,而多數人都係食其他野,睇睇寫滿字既餐牌,種類都算唔少,而且真係幾平下。薑蔥霸王雞飯連湯及飲品,例湯是菜乾豬骨湯,無乜料自然無乜味,不過雞件斬得雜亂無章,薑蔥油同菜放埋一堆,都唔知邊樣打邊樣,加上蔥油都滲入白飯之內,令到D飯好油,有少許監獄風雲feel ,仲有杯無乜茶味凍檸檬茶,求其扒兩啖就算啦。
2012-11-14 81 views
是日北上, 通常去到上水會落車慳幾蚊, 食D野先.當日係午餐時間, 附近D廣場/商場/領匯等等都係見慣食慣的, 加上FULL OF國內同胞, 價位至PUSH UP, 行行下見到有市政大廈即上去睇睇.一出LIFT右手邊見到呢檔, 食物同價錢就坐即低.友人食蔥油雞飯, 雪藏雞正常味道, 份量多, 唔鞋唔難趙, 薑蔥豉油夠味, 送的例水就係一般例水.我至愛的咖哩都只係一般茶仔用的咖哩膽開出黎, 都尚算好手工唔係溝晒味精水去開浠, 豬扒都係一般茶仔貨式.30蚊呢個價錢仲有野飲又夠食都算係上水高性價比之選.
是日北上, 通常去到上水會落車慳幾蚊, 食D野先.

一出LIFT右手邊見到呢檔, 食物同價錢就坐即低.

30蚊呢個價錢仲有野飲又夠食都算係上水高性價比之選.
2012-11-04
$30 (Lunch)
2010-05-04 92 views
今朝早要陪媽咪去拜山,媽咪話入一入上水買d野~買完都差唔多13:00,所以都係食埋飯先去lu媽咪話上水石湖墟街市上面嘅熟食中心有好多野食,咁我地就去試吓~上到去又真係幾多人wo,我地求其揀左一間坐底,望一望個餐牌,e...都幾經濟bo,廿幾蚊一個午餐"例湯"...菜乾豬骨湯,味道可以...應該有小小味精,但係唔太多!!"干炒牛柳絲意粉"...顏色幾靚,意粉唔太稔...軟硬適中,味道都唔錯牛柳絲都幾多,但係一食就知落左梳打粉去醃...無哂牛肉味"黑椒豬扒腸仔火腿飯"...本身我係話要意粉,但係可能落錯單,所以黎左碟飯,anyway...是單啦d飯口感唔太好...好稔豬扒都幾大塊,雖然味道ok...但係一樣係落左梳打粉醃,但係梳打粉味無牛柳絲咁濃!!個汁就最好,好重黑椒味...有辣味,但係唔太辣碟飯好大碟,剩係食哂d餸都已經飽左lu$24一個午餐...有例湯...包飲品...凍飲+$1,都算幾抵都可以一試

牛柳絲都幾多,但係一食就知落左梳打粉去醃...無哂牛肉味

d飯口感唔太好...好稔
碟飯好大碟,剩係食哂d餸都已經飽左lu

都可以一試
例湯
黑椒豬扒腸仔火腿飯
干炒牛柳絲意粉
2010-05-02
$25 (Lunch)
2009-10-31 16 views
午餐時段,又係石湖墟市政大廈街市熟食中心兜圈,又唔想食粥同盅頭飯,見有海南雞飯,近排又少食雞,都可以試試.海南雞飯套餐 : 一如其他食友所言,只得兩式醬油,獨欠黑醬油,大概是馬來式跟新加坡式的分別,套餐是湯,雞,油飯三合一,湯是熱辣辣的菜乾湯,雖然火候足,但不是雞雜湯,心中已經打了折扣,雞是雪貨,是日用上肶位,份量恰到好處,幸好處理得不俗,肉質還算嫩滑,可惜因貨源問題,雞味不足是敗筆.雞油飯奇怪地好乾身,近乎雖則有輕柔的椰油香味,但個人而言,始終偏向較油質的飯粒,至少都會商場內南香海南雞飯強得多.作價三十蚊,又唔係好貴,要我話好食,又真係無可能,但想食好d,又唔會返轉頭.

訓醒通常已經係中午2點 , 都要出街醫肚 ,美好的一天又開始喇 , 訓醒第一餐 對食物當然會有點要求 , 不能馬虎 ~可惜上水無咩好野食 , 有時寧願買餸返屋企自己熟 ~這間馬來咖哩大王新開時幫襯過幾次 , 印象唔錯 , 未婚妻知道我鍾意食海南雞 , 叫我可以泥試下 , 所以重回舊地 ~環境由於近笠口 , 所以好多人行泥行去 , 又會撞下撞下所以要坐近燒味鋪果邊 , 如果近鋪頭 , 人地埋單同傳菜又會比人撞這間餐廳簡位好重要 , 以前就係比人撞得多所以唔去 ~全上水最抵食 ($24)[/雖然全街市都係20幾蚊 , 但抵要包括埋好食 ~咖哩汁一向唔錯 , 每日都有一個咖哩快餐但係要看下跟咩餸 ~咖哩牛腩 <- 推介牛腩 , 大件 , 多 , 夠淋有幾舊牛腩中間有筋位 , 特別香口 , 好耐未食過咁好味的牛腩 , 仲好食過中環出名食牛腩果間下次無跟餐都要食 ~未婚妻泥左上水搵我 , 就帶佢試下馬來咖哩大王 ~不過要拖實呀 , 小心地滑 , 好彩冷氣都夠 ~其實得3樣野可以簡 , 1係咖哩 , 2係焗類 , 3係海南雞 咖哩班腩一般喇 , 班腩太多醬小肉 , 唔會再試 ~芝士肉醬
訓醒通常已經係中午2點 , 都要出街醫肚 ,
可惜上水無咩好野食 , 有時寧願買餸返屋企自己熟 ~

這間馬來咖哩大王新開時幫襯過幾次 , 印象唔錯 ,

由於近笠口 , 所以好多人行泥行去 , 又會撞下撞下
這間餐廳簡位好重要 , 以前就係比人撞得多所以唔去 ~

全上水最抵食 ($24)[/

雖然全街市都係20幾蚊 , 但抵要包括埋好食 ~
咖哩汁一向唔錯 , 每日都有一個咖哩快餐
但係要看下跟咩餸 ~
咖哩牛腩 <- 推介

牛腩 , 大件 , 多 , 夠淋
有幾舊牛腩中間有筋位 , 特別香口 ,
好耐未食過咁好味的牛腩 , 仲好食過中環出名食牛腩果間
下次無跟餐都要食 ~

未婚妻泥左上水搵我 , 就帶佢試下馬來咖哩大王 ~
不過要拖實呀 , 小心地滑 , 好彩冷氣都夠 ~
咖哩班腩

一般喇 , 班腩太多醬小肉 , 唔會再試 ~
芝士肉醬朱扒焗意
係上水食焗類算係好好味 , 上水NO.1~
她試過都覺得唔錯呀 , 這裡可以做我的飯堂 ~

海南雞

記得好耐以前試過海南雞好唔得 , 但遲D會再試多次
再比食評海南雞 ~
咖哩班腩
芝士肉醬朱扒焗意 ~
2009-09-07
$25 (Lunch)
咖哩班腩
芝士肉醬朱扒焗意 ~
  • 咖哩牛腩
2009-06-16 27 views
在上水石湖墟市政大廈街市熟食中心內其實有不少又便宜又好食的浪食店,上次來幫襯時見鄰座客人吃的海南鷄飯賣相不錯,今天便叫來一客試試是否表裹一致,首次來的朋友都叫了招牌上的㗎喱斑腩飯。㗎喱斑腩飯㗎喱汁夠濃,表面加上些鮮紅色的辣油,碗中有很多薯仔,雖然這裹的咖喱水準只是合格水平,巳經比勝利道華富要收四十蚊一客的水㗎喱强多了,不過馬來咖哩大王的最平只是廿三元,已包餐湯及飲品,可能是全港最抵食的!海南鷄飯

㗎喱斑腩飯

海南鷄飯[/b
我那碟海南鷄是脾位,皮下脂肪很薄的鷄肉很滑身、有雞肉鮮味,鷄肉又不黐骨,並有些醒胃的酸菜伴碟,那碗油飯帶着淡淡的椰香味,但入口又不覺太油膩,隨海南雞附上的醬料有甜酸汁及姜葱蓉,也是缺少了星州的黑豉油,不過在本港連勝利小厨、泰國人海南鷄等海南鷄名店也沒有供應,好像在香港好像巳很罕見,不知在那裹可以吃到有黑豉油的海南鷄飯呢? 請各位網友大大告知!

想不到在熟食中心內也能吃到這般有水準的海南鷄飯,除了碗湯較平凡外,我非常滿意這客海南鷄飯,絕對食得過,馬來咖哩大王是一間可以食回頭草的食店。

海南鷄飯 ($33)
咖喱斑腩飯/意粉 ($23)
2009-06-10
$32 (Lunch)
海南鷄飯 ($33)
  • 海南鷄飯
2009-03-15 4 views
這裡是以咖哩為主打店名,可是我一次也沒有試過,倒是焗意粉就常常吃。中午的學生餐便宜,只是20元就有焗意粉可以選擇,還送一碗例湯和熱飲呢,比同場的農家意粉確是便宜得多!經濟不好,身為學生的我也要節衣縮食一下了。第一次點的是焗肉醬意粉,寫單時特別交待要多芝士,以為可能要加錢,誰知道出來時的滿面芝士卻一毫也不多收,真是對我這個芝士怪的一大恩典呀。起初對這裡的焗意粉沒有多大期望,只是當左解解芝之癮罷了。誰料香噴噴的芝士味已經加了分,芝士有拉絲的效果,配上酸酸甜甜的茄汁使我食慾大增。雖然意粉只是一般貨色,也不太夠彈味,可是配上那美味的芝士肉醬,不會太膩,已足以我去清碟。第二次去時,已轉了餐牌,是芝士焗吞拿魚螺絲粉。芝士的味道濃郁,熱辣辣的螺絲粉入口還被它燙到了舌頭。不太好吞拿魚,但也沒有甚麼所謂,有芝士就是了。可能少了茄汁的調合,吃到一半已經有點泄,停了一下,勉勉強強才吃完了這兜螺絲粉。不過味道是不錯的,只是那天早上吃得有點飽了吧。我相信,未來的日子我一定會再光顧,下次可能會試一試這裡的咖哩吧!

$20 (Lunch)
2008-10-21 3 views
原本打算不食的我 最後敵不過想吃焗飯的誘惑最後來了街食的馬來咖哩大王~ 順道可以去圖書館還書嘛XD可惜同學仔不太喜歡焗飯 最後選了雜扒餐~一坐下 還未點食物 侍應已經連忙送上餐湯一碗~是日的餐湯是菜乾豬骨湯 - 不太油 沒有肉 但有不少的菜乾~味道不太濃 清清的~ 不過還是媽媽煲的湯最好飲~飯一上台 我覺得不錯~ 伴碟的雜菜很合我的意 飯也有不少~ 有一塊豬排 + 雞扒 +火腿~ 豬扒有點乾 雞扒有雪味 火腿是正常味~不過配上夠味的黑椒汁 使雜扒加了分~ 用汁來送飯真是一流~一位阿姐知道我們2人1個餐 就跟我們說: 如果飯不夠就告訴我吧!後來我不想要飯 倒是想要多一些雜菜~ 誰知令一位阿姐卻說不可以~雖然我知道我的要求有點兒過份... ... 之後鄰桌的一對情侶叫我們向老闆娘說~告訴我們 剛才說可以加飯那位就是老闆娘~ 她才能話事~於是我再次厚著面皮問老闆娘可否多給一些菜我 她聽後有點驚訝~但是最後都很好人地給了我一碗的菜 我真的很開心和很感謝她> <最後配上一杯檸檬味十足的熱檸茶 這餐真的十分滿足~PS 原來那對情侶是
原本打算不食的我 最後敵不過想吃焗飯的誘惑
最後來了街食的馬來咖哩大王~ 順道可以去圖書館還書嘛XD

可惜同學仔不太喜歡焗飯 最後選了雜扒餐~
一坐下 還未點食物 侍應已經連忙送上餐湯一碗~

味道不太濃 清清的~ 不過還是媽媽煲的湯最好飲~

飯一上台 我覺得不錯~ 伴碟的雜菜很合我的意 飯也有不少~
不過配上夠味的黑椒汁 使雜扒加了分~ 用汁來送飯真是一流~
告訴我們 剛才說可以加飯那位就是老闆娘~ 她才能話事~
最後配上一杯檸檬味十足的熱檸茶 這餐真的十分滿足~

PS 原來那對情侶是老闆娘的朋友和熟客之類~ 他們和老闆娘都十分健談~
走時才發現 原來每日精選午餐 學生價只是20蚊 還日日都有幾種選擇呢!

老闆娘的好人 我一定會再來~ 希望你不會嫌我這個煩麻客仔就得了~

老闆娘
$11 (Lunch)
2008-06-02 7 views
上次來食午餐, 見佢地啲焗意粉好正咁,白汁又夠, 今次專程來...焗芝士白汁野菌意粉芝士好香~白汁又足~敗筆在於... 白汁冇味佢忙記加鹽, 淡到... 野菌本身冇味, 一定要加白汁才好食食左三分一就冇食淡到入唔到口~
上次來食午餐,
見佢地啲焗意粉好正咁,
白汁又夠,
今次專程來...
焗芝士白汁野菌意粉
芝士好香~

白汁又足~
敗筆在於... 白汁冇味
佢忙記加鹽, 淡到...

野菌本身冇味,
一定要加白汁才好食
食左三分一就冇食
淡到入唔到口~

$24 (Lunch)
2008-05-31 10 views
這裹以咖哩大王為名,當然要試咖喱,今次我叫了一客咖喱牛腩飯,包忌廉湯和飲品,牛腩跟飯分開上,份量不少相信大多數人都夠吃飽,咖喱面上加了點紅色的辣油但不會太辣,味道比上水廣場旁的馬來餐廳高出很多,不負大王之名。雖然在街市內但侍應都很慇勤招呼,服務都唔錯,下次會再來幫襯。

咖喱牛腩飯
$29 (Lunch)
  • 咖喱飯類
2008-05-17 9 views
是日午餐 $23 凍檸茶一杯 (凍飲加$1)咖喱雞飯飯餸分開上, 唔錯~咖喱汁顏色好靚, 可惜不夠辣~雞件有4-5件, 薯仔只有1件, 唔夠喉~是日例湯-冬瓜雞腳豬骨湯, 好唔得, 唔好飲隔離枱飲忌廉湯話好粉, 都係唔得~有飯有湯有飲品都係$23, 雖然味道差啲, 但都算底食, 去得過
是日午餐 $23

凍檸茶一杯 (凍飲加$1)

咖喱雞飯

飯餸分開上, 唔錯~

咖喱汁顏色好靚, 可惜不夠辣~

雞件有4-5件, 薯仔只有1件, 唔夠喉~

是日例湯-冬瓜雞腳豬骨湯, 好唔得, 唔好飲

隔離枱飲忌廉湯話好粉, 都係唔得~

$24 (Lunch)