Restaurant: Tim Ho Wan, the Dim-Sum Specialists
Info:

2024-04-09 0 views
現在本地開了很多家點心店,不過還是老字號吸引。這家點心店的食物簡直是美味到爆!他們的叉燒包、蝦餃等點心鮮美可口,份量十足。價格實惠,環境簡單但整潔,絕對是一個平民美食的好去處。真係遊客之選,因為深水埗斴近都是市中心的景點。
2024-03-27 171 views
今日去深水埗,順道嚟添好運食點心醫肚。食添好運要排隊已是常識吧!星期日11點幾嚟,大概等半個鐘入坐。有一排無嚟,餐廳似裝修過,感覺比以前企理同冇坐得咁迫,點心款式依舊貴精不貴多。⭐️酥皮焗叉燒飽熱辣辣脹卜卜,外皮鬆脆,內𥚃軟綿多汁,用上瘦叉易𡁻冇肥油。每次嚟都會叫,今次依舊做得非常出色好味,$30蚊3個絕對超值😋😋😋😋⭐️ 晶瑩鮮蝦餃大大粒蝦肉爽口彈牙,餃皮未算晶瑩通透但口感 OK,味道與其他高級酒樓比屬中上⭐️潮洲蒸粉果餡料跟足潮洲傳統口味,豬肉、粉葛同花生比例適中,如皮再薄啲同減啲咸會更好食⭐️陳皮牛肉球粉量大,牛肉淋同冇筋,有淡淡陳皮味,好味⭐️香滑馬拉糕蒸得乾爽蓬鬆,入口軟綿唔會太甜⭐️豉汁蒸鳳爪一籠5隻但略嫌醃得未夠入味雖貴為米芝蓮長龍餐廳,但冇巧立明目亂收費,兩個人叫6樣嘢,免收加一人均唔駛$100,價錢大眾化值得支持👍🏻👍🏻👍🏻
今日去深水埗,順道嚟添好運食點心醫肚。

⭐️酥皮焗叉燒飽

⭐️ 晶瑩鮮蝦餃

⭐️潮洲蒸粉果

⭐️陳皮牛肉球
粉量大,牛肉淋同冇筋,有淡淡陳皮味,好味

⭐️香滑馬拉糕
蒸得乾爽蓬鬆,入口軟綿唔會太甜

⭐️豉汁蒸鳳爪
一籠5隻但略嫌醃得未夠入味

2024-03-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 酥皮焗叉燒包
白肺湯偏淡但肯定無味精。點心感覺不夠熱,蒸籠火候問題。腸粉不差但吃不出特別好。酥皮叉燒包餡料帶甜令人喜歡吃。看傍邊臺的點了豉油王炒麵和蟹黃油條,心裡慶幸好在沒點。點心價錢親民30元左右,但如要排隊半小時等吃就不值得。
酥皮叉燒包餡料帶甜令人喜歡吃。
看傍邊臺的點了豉油王炒麵和蟹黃油條,心裡慶幸好在沒點。
點心價錢親民30元左右,但如要排隊半小時等吃就不值得。
2024-01-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
2023-12-05 707 views
绝对是性价比天花板了,所有菜品都非常好吃,没有踩雷的,但是排队真的很长,打电话是没有办法订位的,建议先到地方取号,然后去周围逛逛,差不多时间再回来,工作日下午三四点钟的时候会比较空一点,我是四点多吃上的,差不多排了一个多小时。
位於屋企附近嘅添好運,一直都的唔起心肝過嚟(始終都係人龍店)今日終於有機會趁佢啱啱開門唔係好耐(未夠10點)走過來食,希望唔使點排隊啦果然早起嘅蟲仔有點心食一去到唔使等就入得去((🫢見其他人好多post都有門面相睇,咁我就慳返啲相位唔post門面樣啦))一嚟叫咗個我想飲嘅冷泡茶茶錢都要$12位,而且仲要+1 添坦白講$12一個人話貴唔貴話平唔平,普普通通啦,而呢個冷泡茶就未必做到我對冷泡茶既期望*不過佢做到茶樓少有嘅可以揀唔同嘅茶有傳統熱茶、特色熱茶同冷泡茶其實都難得嘅(要加分加分…)好快就嚟咗「古法糯米雞」一打開糯米雞特別在係好乾身嘅,唔似平時酒樓嗰啲油冧冧勁濕嘅糯米雞,都好夠味嘅, 但係我就略嫌佢太乾身而且佢雖然乾但係都唔係少油㗎😱跟住嚟咗呢個「百花釀油條配香辣蟹膏」$35嘅價錢得三條,但係功夫嘅價錢已經抵返晒啦!一咬落去;油炸鬼鬆化,入邊係彈牙嘅蝦滑配埋(應該係)滿滿嘅豆瓣醬,蝦膏仲有啲蛋絲添有樣睇係靚仔嘅嘅🤭不過個辣醬就鹹左D(仲要我都算係一個重口味嘅人🫣食得淡嗰啲人 應該會覺得佢好鹹)***但好得意嘅係(抱住唔好嘥嘅心態)我將認為係伴碟嘅芫荽🌿同埋個釀油條一齊食,竟然有另一番
位於屋企附近嘅添好運,
一直都的唔起心肝過嚟(始終都係人龍店

今日終於有機會

果然早起嘅蟲仔有點心食
一去到唔使等就入得去

((🫢見其他人好多post都有門面相睇,
咁我就慳返啲相位唔post門面樣啦))

一嚟叫咗個我想飲嘅冷泡茶
冷泡茶

茶錢都要$12位,而且仲要+1 添

*不過佢做到茶樓少有嘅可以揀唔同嘅茶
有傳統熱茶、特色熱茶同冷泡茶
其實都難得嘅(要加分加分…)

好快就嚟咗「古法糯米雞」
一打開糯米雞特別在係好乾身嘅,
唔似平時酒樓嗰啲油冧冧勁濕嘅糯米雞,
都好夠味嘅, 但係我就略嫌佢太乾身
而且佢雖然乾但係都唔係少油㗎😱
百花釀油條配香辣蟹膏

跟住嚟咗呢個
「百花釀油條配香辣蟹膏」
$35嘅價錢得三條,但係功夫嘅價錢已經抵返晒啦!
一咬落去;油炸鬼鬆化,入邊係彈牙嘅蝦滑
配埋(應該係)滿滿嘅豆瓣醬,蝦膏仲有啲蛋絲添

有樣睇係靚仔嘅嘅🤭
不過個辣醬就鹹左D
(仲要我都算係一個重口味嘅人🫣
食得淡嗰啲人 應該會覺得佢好鹹

***但好得意嘅係(抱住唔好嘥嘅心態)
我將認為係伴碟嘅芫荽🌿
同埋個釀油條一齊食,
竟然有另一番風味,我覺得仲好食啲添🤭
酥皮焗叉燒包

哇呢個不得了「酥皮焗叉燒包」
$30蚊3件嘅價錢,但我真係覺得好好食

(有時遇着好食嘅嘢,真係唔需要睇價錢)
一咬落去入邊係空氣包嗰種質地好鬆化

但係鬆化嘅內裏係滿滿嘅叉燒

佢嗰個叉燒就係平時我哋食開茶樓叉燒包嗰種叉燒醬嘅叉燒

但係佢又冇咗傳統叉燒包嗰啲黐牙嘅白色包
換咗係似菠蘿包嗰啲包
食落去暖暖地,甜甜地 唔會太甜

炸兩

之後嚟到嘅就係我好鍾意食嘅「炸兩」
腸粉皮唔薄唔厚啱啱好
入邊嘅油炸鬼又係非常之鬆脆
就算擺耐咗先食都油炸鬼未話去到腍啤啤
食得出佢嘅油炸鬼真係做得非常之好

鮮蝦燒賣皇

之後又點少得飲茶必要嘅「燒賣」
燒賣雖然入邊睇唔到有滿滿嘅肥豬肉
但係口感卻係有好油潤嘅感覺,
入邊充滿咗冬菇嘅味道,同埋大大粒嘅蝦
咬落鬆軟唔會死實實

豉汁蒸排骨

有排吉~~~🤭🤭🤭
蒸嘢果然係耐啲,
終於到咗男人發辦嘅「豉汁蒸排骨」上場
講真排骨我麻麻哋😅
同埋一上嚟嘅感覺有少少失望
因為真係得嗰幾粒,數都數得出
但係味道👅外貌,佢都係做得到應有嘅水準
個樣望落都幾「清秀」
(唔會話有一大舊肥膏當一粒)
內裡既排骨都係形狀靚仔又半肥瘦
而且蒜蓉豆豉味都做得好足,
係一疊好味嘅豉汁蒸排骨

豉油王炒麵

最後黎到既
係我之前經過門口已經想嗌嘅「豉油王炒麵」
豉油王炒麵好乾身有鑊氣好香口
滿滿既材料、麵係分開嘅唔會黐埋晒一齊
佢好夠味😋
跟埋一齊有辣醬(應該係余均益)
但其實因為佢嘅味道本身做得好足,基本上都唔需要點辣醬
- - - - - - - - - - - -
店員唔算好勤力收碟
就算放到成枱都係嘢
都可能會疊到有小山咁高,佢先至會幫你收一收
- - - - - - - - - - - -
當時咁啱做緊一個活動
就係like and share會有桂花糕送
但店員完全冇提過,
碰巧聽到隔離遊客問店員
最初頭店員仲話落左單唔可以取消
就算送嗰個桂花糕,只可以送多一個
對待遊客嘅態度都唔算友善

但係喺一間不停做嘢嘅人龍店度
返工其實都係一件難事
Keep到服務態度真係唔容易
始終服務業都唔係咁簡單
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
經過食一食係可以
但如果要排隊山長水遠走過來食就咪啦
味道係好食嘅,但係唔值得要排隊
或者其實可能係我嘅字典裏面冇嘢係值得排隊
最少我覺得佢唔值😅

2023-11-11
$121 (Breakfast)
百花釀油條配香辣蟹膏
炸兩
鮮蝦燒賣皇
豉汁蒸排骨
豉油王炒麵
2023-10-08 705 views
添好运不愧是米其林,整体都很好,以下几款是我觉得特别好吃必点的!!🍵冷泡茶白桃乌龙居然新出了冷泡茶,很适合夏天!清爽解腻🥢晶莹鲜虾饺 & 鲜虾烧卖皇 & 豉汁蒸凤爪 &豉汁蒸排骨这4个!吃早茶一定是必点的!!!虾饺饺皮晶莹剔透,颗颗饱满圆润吃起来q弹,烧卖皇也很q!凤爪和排骨也是yyds🥢米网鮮虾粟米忌廉卷这个从未吃过,颜色就很清新吸引人,外层非常酥脆爽口,里面居然是玉米忌廉,吃起来甜甜的🥢脆皮炸班蘭鲜奶这个就是创新后的炸鲜奶😂多了一丝班蘭香味,外层的面衣很像天妇罗,又薄又脆,咬开来里面的奶块香甜软糯🥢杏汁大白菜炖猪肺来香港后爱上了这个汤,喝起来非常香,里面还有两块很大的猪肺

🍵冷泡茶白桃乌龙
居然新出了冷泡茶,很适合夏天!清爽解腻
🥢晶莹鲜虾饺 & 鲜虾烧卖皇 & 豉汁蒸凤爪 &豉汁蒸排骨
烧卖皇也很q!
凤爪和排骨也是yyds
🥢米网鮮虾粟米忌廉卷

🥢脆皮炸班蘭鲜奶
🥢杏汁大白菜炖猪肺
来香港后爱上了这个汤,喝起来非常香,里面还有两块很大的猪肺
好耐冇去添好運飲茶啦,放假一於去深水埗添好運試吓新嘅點心先添好運比傳統酒樓嘅身份選擇更加有創意同豐富米網鮮蝦粟米忌廉卷🌽以綠色炸米網皮卷住口感香脆餡料嘅蝦肉粟米配忌廉汁,感覺好開胃而且粟米增加整個口感嘅豐富性,減少咗不少油膩感🤤脆皮炸班蘭鮮奶 必食之一喜歡斑蘭嘅我,一試愛上炸皮好薄,比起傳統嘅炸鮮奶,多咗一層淡香嘅班蘭香味!😋櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 非常惹味🔥粗麵拌珍菌醬,感覺似XO醬撈麵配上櫻花蝦同芽菜,口感層次豐富,帶點櫻花蝦嘅鮮香味泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 估唔到有驚喜!鮮肉脆餅炸至金黃色,口感外脆內軟啖啖爽口豬肉幾好味,再配自家製冬陰功醬,味道少少辣,仲有泰式味道!🔥話梅鮮凍淮山 作為開胃冷盤感覺健康,淮山爽口,而且帶有話梅味道味道唔會過於單一👍🏻除咗傳統嘅普洱、烏龍茶之外仲有冷泡茶,其中白桃烏龍清香鮮甜,夏天消暑一流💦添好運最出名嘅不外乎,酥皮焗叉燒包名副其實嘅雪山叉燒包,皮薄餡靚一層酥皮極香脆,叉燒餡料豐富修身鬆軟,而且暖笠笠,必食👍🏻🤩晶瑩鮮蝦餃同鮮蝦燒賣皇,都係大大粒,超水準蝦餃皮薄,蝦肉好多,真材實料!黃沙豬膶腸 腸粉真係好滑😋豬潤腸喺出面較少食到,豬膶爽口餡料豐富
好耐冇去添好運飲茶啦,放假一於去深水埗添好運試吓新嘅點心先

添好運比傳統酒樓嘅身份選擇更加有創意同豐富
米網鮮蝦粟米忌廉卷🌽以綠色炸米網皮卷住
口感香脆
餡料嘅蝦肉粟米配忌廉汁,感覺好開胃
而且粟米增加整個口感嘅豐富性,減少咗不少油膩感🤤

脆皮炸班蘭鮮奶 必食之一

喜歡斑蘭嘅我,一試愛上
炸皮好薄,比起傳統嘅炸鮮奶,多咗一層淡香嘅班蘭香味!😋

櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 非常惹味🔥

粗麵拌珍菌醬,感覺似XO醬撈麵
配上櫻花蝦同芽菜,口感層次豐富,帶點櫻花蝦嘅鮮香味

泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 估唔到有驚喜!

鮮肉脆餅炸至金黃色,口感外脆內軟

話梅鮮凍淮山 作為開胃冷盤
感覺健康,淮山爽口,而且帶有話梅味道
味道唔會過於單一👍🏻

除咗傳統嘅普洱、烏龍茶之外
仲有冷泡茶,其中白桃烏龍清香鮮甜,夏天消暑一流💦

添好運最出名嘅不外乎,酥皮焗叉燒包

名副其實嘅雪山叉燒包,皮薄餡靚
一層酥皮極香脆,叉燒餡料豐富
修身鬆軟,而且暖笠笠,必食👍🏻🤩

晶瑩鮮蝦餃同鮮蝦燒賣皇,都係大大粒,超水準
蝦餃皮薄,蝦肉好多,真材實料!

黃沙豬膶腸 腸粉真係好滑😋
豬潤腸喺出面較少食到,豬膶爽口餡料豐富

2023-09-20 229 views
記得對上一次食添好運已經係N年前,近排有d掛住佢個叉燒包,想回憶一下☺嚟到發現多左不少新野,今次就叫晒d限定新款,同埋個酥皮焗叉燒包😍✨酥皮焗叉燒包 - 質素依舊,個包仍然好軟熟,面頭好酥脆,裡面熱辣辣,食完一個會想繼續食~✨脆皮炸班蘭鮮奶 - 班蘭我至愛,帶出淡香清甜,呢個要趁熱食🔥✨米網鮮蝦粟米忌廉卷 - 裡面都幾多彈牙蝦粒,粟米同忌日都係一個幾好嘅配搭,整體口感唔錯,一人食一條都幾飽肚😂✨泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 - 一咬都幾多肉汁,配埋個冬蔭醬好有風味👍✨櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 - 櫻花蝦形成左小山堆,都幾吸睛,個醬有少少似xo醬,好惹味😋✨話梅鮮凍淮山 - 全晚最清嘅一碟😝酸酸地,幾解膩!✨消暑冬瓜薏米糖水 - 消暑必叫嘅糖水,仲好多冬瓜肉,而且唔會太甜🧡✨免治牛肉腸 - 腸粉滑嘟嘟,裡面幾足料!✨白桃烏龍 - 新出嘅冷泡茶之一,比想像中大壺,味道清新,消滯唔錯~✨人參烏龍 - 呢壺個色水都濃郁d,味道比較甘香👍

✨話梅鮮凍淮山 - 全晚最清嘅一碟😝酸酸地,幾解膩!

✨免治牛肉腸 - 腸粉滑嘟嘟,裡面幾足料!

✨人參烏龍 - 呢壺個色水都濃郁d,味道比較甘香👍

2023-09-18 2544 views
約得皇太后👩‍👧去飲茶飲,梗係要去遠𝐝啦🚌屋企附近個𝐝,留俾佢平時同𝐅𝐝𝐬𝐬𝐬去😂同佢去左拎過多次米芝蓮🎖又唔貴既添好運💃🏻點心即叫即蒸,仲有☀️夏日小清新系列☀️我地食左勁多野呀🤰🏻🤰🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ 夏日小清新系列 ☀️▪脆皮炸斑蘭鮮奶 ($35)外層炸到脆卜卜,內軟身🍼用新鮮班蘭汁 • 鮮奶製,食落係清甜,唔係砂糖甜😜.▪米網鮮蝦粟米忌廉卷 ($42)米網皮比起一般既香卷皮鬆好多💥多重口感,彈牙既蝦 • 脆脆粟米粒加埋忌廉,都幾邪惡😈.▪話梅鮮凍淮山 ($38)養生健脾胃既爽脆淮山,酸酸甜甜幾開胃😜.▪泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 ($45)有冇朋友仔鍾意食芫茜? 依個肉餅加左勁多🫢我覺得本身鹹香味都夠,點唔點醬都𝐎𝐤𝐚𝐲🥢.▪櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 配大地魚湯 ($42)叉燒撈粗就成日見,依個配搭又得喎😂櫻花蝦份量勁多🦐鹹鹹香香,粗麵條條都沾滿汁.次次飲茶都係(滾水)熱茶🫖,斟完要放一陣先飲得🔥依到有(玻璃壺上)嶄新冷泡茶❄️ ($𝟏𝟐/位),勁岩夏天呀💃🏻▪冷泡人參烏龍 : 推介❣️有甘香甜味,唔會苦澀▪冷泡玫瑰花茶 🌹(*當然
約得皇太后👩‍👧去飲茶飲,梗係要去遠𝐝啦🚌
屋企附近個𝐝,留俾佢平時同𝐅𝐝𝐬𝐬𝐬去😂
同佢去左拎過多次米芝蓮🎖又唔貴既添好運💃🏻
點心即叫即蒸,仲有☀️夏日小清新系列☀️
我地食左勁多野呀🤰🏻🤰🏻

☀️ 夏日小清新系列 ☀️
▪脆皮炸斑蘭鮮奶 ($35)
外層炸到脆卜卜,內軟身🍼
用新鮮班蘭汁 • 鮮奶製,食落係清甜,唔係砂糖甜😜
▪米網鮮蝦粟米忌廉卷 ($42)
米網皮比起一般既香卷皮鬆好多💥
多重口感,彈牙既蝦 • 脆脆粟米粒加埋忌廉,都幾邪惡😈
▪話梅鮮凍淮山 ($38)
養生健脾胃既爽脆淮山,酸酸甜甜幾開胃😜
▪泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 ($45)
有冇朋友仔鍾意食芫茜? 依個肉餅加左勁多🫢
我覺得本身鹹香味都夠,點唔點醬都𝐎𝐤𝐚𝐲🥢

▪櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 配大地魚湯 ($42)
叉燒撈粗就成日見,依個配搭又得喎😂
櫻花蝦份量勁多🦐鹹鹹香香,粗麵條條都沾滿汁

次次飲茶都係(滾水)熱茶🫖,斟完要放一陣先飲得🔥
▪冷泡人參烏龍 : 推介❣️有甘香甜味,唔會苦澀
▪冷泡玫瑰花茶 🌹
(*當然傳統既熱茶都會有啦🍵)

✨ 傳統點心 ✨
▪酥皮焗叉燒包 ($30)
皇牌點心🌟唔嗌唔得啦
鬆鬆酥酥既酥皮,配軟熟唔過厚既包底💫
叉燒餡料夠汁唔會乾🐖
酥皮焗叉燒包

▪鮮蝦燒賣皇 ($34)
燒賣落足料,食到有大大隻彈牙既鮮蝦🦐

▪晶瑩鮮蝦餃 ($36)
好似好耐冇見過𝟏籠有𝟒粒咁多🥟
而且仲係大大粒,脹卜卜,皮薄🤍

▪紅油抄手 ($30)
麻 • 香 • 辣都有,仲加埋蔥花 • 芝麻🌶
▪杏汁大白菜燉豬肺 ($38)
勁足料,大大舊豬肺🐖杏汁味濃🤍🤎
杏汁大白菜燉豬肺

▪鳥巢蒜香蟲草花炆素菜 ($42)
珍珠荀 • 紅棗 • 荷蘭豆 • 雪耳 • 菜 • 冬菇 • 蟲草花 • 甘筍 • 腐竹…💚
蒜香清清地,唔會好似羅漢齋咁油,正正🧄
鳥巢蒜香蟲草花炆素菜

▪白灼西生菜($24)
🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
杏汁大白菜燉豬肺
鳥巢蒜香蟲草花炆素菜
2023-09-17 152 views
有時想放工飲夜茶食點心,小型點心店就岩哂啦✨添好運有多家分店,港式餐廳格局坐得比較自在,間唔中會推出新款創意點心,有新意又貼近年輕一代嘅口味👍🏻🥢食物1️⃣脆皮炸班蘭炸鮮奶 $35: 外皮香脆,班蘭味好出,鮮奶好香滑😋2️⃣米網鮮蝦栗米忌廉卷$42: 香脆鬆化米網咬落卜卜脆✨爽口彈牙嘅蝦肉配清甜栗米,成件事幾夾😄3️⃣泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 $45: 香口炸豬肉脆餅,加上小量蝦肉及洋蔥🧅令口感更好,再點埋冬蔭公自家制醬汁,好有泰式風味😄4️⃣櫻花蝦珍菌醬撈粗麵$42:上檯有陣陣櫻花蝦香味,粗麵煙韌爽口,珍菌醬類似XO醬,少少辣夠惹味!5️⃣酥皮焗叉燒包 $30: 成個酥皮外型光滑都已經好吸引🤩外皮食落似菠蘿包,內裡係多汁叉燒,中西合璧👍🏻6️⃣白桃烏龍冷泡茶 $12/位:飲茶唔一定只有傳統茶葉既款式,這款烏龍加上白桃味,散發淡淡桃香又易入口🤭7️⃣消暑冬瓜薏米糖水 $28: 薏米健脾益胃,冬瓜生津解渴,飲完清甜涼快,夠哂清爽🤗

🥢食物

2023-09-16 151 views
添好運 享有米芝蓮榮譽,店門排滿人龍。深水埗店全面裝修後,座位更加舒適,點心亦有特色,竟然有小編恨食嘅炸鮮奶💕 🔅脆皮炸斑蘭鮮奶 $35好耐無食過炸鮮奶,炸粉薄,裡面嘅鮮奶餡多又滑,香斑蘭味亦好出 🔅話梅鮮涷淮山 $38少見有健康嘅點心,淮山爽口,撈上話梅汁帶少少酸 🔅泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 $45冬蔭醬好特別,酸酸甜甜,好有泰式風味,除咗點肉餅,小編重用咗嚟點其他點心 🔅米網鮮蝦栗米忌廉卷 $42入面充滿鮮蝦同粟米,雖然加入忌廉,但又唔會好膩🔅黃沙豬潤腸粉 $30豬潤係全熟,咬落爽口,腸粉滑溜🔅雪山叉燒包 $30脹卜卜,皮薄叉燒餡多,面層焗得香酥 🔅櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 $42撈麵鋪滿櫻花蝦,啖啖都食到。珍菌醬微辣,惹味,不過預會有少少油膩 🔅人參烏龍冷泡茶 $12/位飲落有淡淡嘅人參甘香味,食點心配涷冰冰嘅茶,感覺新鮮

🔅脆皮炸斑蘭鮮奶 $35

🔅話梅鮮涷淮山 $38
少見有健康嘅點心,淮山爽口,撈上話梅汁帶少少酸

🔅泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬 $45

🔅米網鮮蝦栗米忌廉卷 $42
入面充滿鮮蝦同粟米,雖然加入忌廉,但又唔會好膩

🔅黃沙豬潤腸粉 $30
豬潤係全熟,咬落爽口,腸粉滑溜

🔅雪山叉燒包 $30
脹卜卜,皮薄叉燒餡多,面層焗得香酥

🔅櫻花蝦珍菌醬撈粗麵 $42

🔅人參烏龍冷泡茶 $12/位
飲落有淡淡嘅人參甘香味,食點心配涷冰冰嘅茶,感覺新鮮

-呢間大家都認識,因為實在太出名,好記得佢第一間店喺旺角,當時我排隊都等咗兩個小時,但真係好好食,依家不知不覺已經開咗六間分店,要讚一下,分店可以維持水準,真的不容易!點心款式唔會太多,但因為咁樣先可以維持到水準!最出名必食🤤酥皮叉燒包所有點心都即叫即製,所以出面個皮好鬆化,配合入面嘅叉燒餡料,同平時叉燒包有截然不同嘅感覺。但對我嚟講最啱我胃口🤤韭黃蝦腸好欣賞咁薄皮嘅腸粉,要做到呢個厚薄嘅腸粉,一啲都唔易,仲要蝦勁大粒,所以我每次必點。🤤其他點心,例如皮蛋瘦肉粥/ 杞子燒賣王 全部都水準以上,暫時未點過一樣嘢係難食嘅,最多只係唔啱我口味。😢呢度服務真係麻麻地,可能生意太好,大家都太忙,唔好預有任何招呼。😢另外環境真係好嘈雜,想靜靜哋飲茶聊天都唔得,每次都係食完就即走。不過呢度CP值極高,價錢都仲係好抵,呢個價錢食咗呢個質素嘅點心,我覺得已經好幸福!-

點心款式唔會太多,但因為咁樣先可以維持到水準!

最出名必食
🤤酥皮叉燒包

但對我嚟講最啱我胃口
🤤韭黃蝦腸

• 酥皮焗叉燒包
2023-09-07 168 views
以往飲茶就只可以去酒樓,其後點心專門店愈開愈多,令更多人開始歎點心。當中的添好運就人氣十足,衝出香港在東京、首爾、台北等地插旗,將香港點心發揚光大。今日去買電話卡,就一訪深水埗店。現場所見本地人和旅客都有,可見點心魅力不減。今次除了品嘗港式點心外,更發現有新品登場,一於叫壺冷泡茶慢慢歎。◾️ 米網鮮蝦粟米忌廉卷外皮炸至香脆,內裡卻保持creamy,更加入粒粒粟米增加口感,香甜滋味有驚喜。◾️ 脆皮炸班蘭炸鮮奶香脆不油膩,內裡香滑味濃,更散發出陣陣的班蘭香氣。◾️ 鮮蝦燒賣皇以豬肉和鮮蝦作餡料,鮮香味美,啖啖滋味。◾️ 話梅鮮凍淮山爽脆的淮山吸收了話梅的酸甜,清爽又開胃。◾️ 酥皮焗叉燒包外皮香脆帶奶酥甜香,內裡叉燒內餡鹹甜適中,一啖咬下口感軟熟,難怪是招牌作之一。◾️ 消暑冬瓜薏米糖水這款清甜的糖水最適合夏天享用,冬瓜薏米有消暑祛濕之效,吃畢整碗都無負擔。◾️ 泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬食落啖啖泰式風味,加上自家製冬蔭醬增添風味。◾️ 冷泡茶除了常見的熱茶外,更有應付炎熱的冷泡茶,備有3款口味,白桃烏龍、人參烏龍和荔枝紅配法國玫瑰,清新回甘涼浸浸,擊退暑氣無難度。

◾️ 米網鮮蝦粟米忌廉卷
外皮炸至香脆,內裡卻保持creamy,
更加入粒粒粟米增加口感,香甜滋味有驚喜。

◾️ 脆皮炸班蘭炸鮮奶
香脆不油膩,內裡香滑味濃,
更散發出陣陣的班蘭香氣。

◾️ 鮮蝦燒賣皇
以豬肉和鮮蝦作餡料,鮮香味美,啖啖滋味。

◾️ 話梅鮮凍淮山
爽脆的淮山吸收了話梅的酸甜,清爽又開胃。

◾️ 酥皮焗叉燒包
外皮香脆帶奶酥甜香,內裡叉燒內餡鹹甜適中,
一啖咬下口感軟熟,難怪是招牌作之一。

◾️ 消暑冬瓜薏米糖水
這款清甜的糖水最適合夏天享用,
冬瓜薏米有消暑祛濕之效,吃畢整碗都無負擔。

◾️ 泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬
食落啖啖泰式風味,加上自家製冬蔭醬增添風味。

◾️ 冷泡茶
除了常見的熱茶外,更有應付炎熱的冷泡茶,
備有3款口味,白桃烏龍、人參烏龍和荔枝紅配法國玫瑰,
清新回甘涼浸浸,擊退暑氣無難度。
🤤無人不識米芝蓮添好運點心店一直深受港健人及遊客歡迎就我當日中午 左邊係內地同胞右邊係泰國代表 前方係外國人😂睇黎大家食點心同時都想‘添’下啲‘好運’氣💓😏⍥ 脆皮炸班蘭鮮奶 (4/5)😆特別既配搭,鮮奶加新鮮班蘭汁,外脆內軟,香滑而且少甜,史生最愛!⍥ 米網鮮蝦栗米忌廉卷(5/5)呢個我大愛,香脆鬆化,咬落係好豐富肥仔😋但好好味⍥ 泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬(5/5)我最愛😆呢個肉餅不得了,半煎炸鎖到超多肉汁!落左好多芫荽,唔洗蘸汁都夠鹹香惹味👍🏻⍥ 櫻花蝦珍菌醬撈粗麵(5/5)賣相惹火,珍菌醬似xo醬,少少辣撈粗適合不過,浸一浸湯鮮味又濕潤🤤⍥ 話梅鮮凍淮山(3/5)淮山乃健脾健生之物😆爽脆滑溜,不過話梅酸唔夠突出,否則相當開胃⍥ 晶瑩鮮蝦餃(4/5)蝦餃vs燒賣🤪最後蝦餃勝!大大粒料好足,餃皮薄身啲就完美⍥ 酥皮焗叉燒包(4/5)招牌喔!好耐無食!熱熱的😗酥化既外層包裹住甜而不膩既叉燒粒,一不小心就食晒🤣⍥ 炸兩(3.5/5)溫度夠,腸粉亦夠薄,油炸鬼再脆啲會贏到我地歡心🤭⍥ 紅油抄手(5/5)史生講明必叫,刺激惹味香辣但點到即止,一啖一粒唔過份😋⍥ 白桃烏龍冷泡茶(4/5)第一次
🤤無人不識米芝蓮添好運點心店
一直深受港健人及遊客歡迎
就我當日中午 左邊係內地同胞
右邊係泰國代表 前方係外國人😂
睇黎大家食點心同時
都想‘添’下啲‘好運’氣💓😏

⍥ 脆皮炸班蘭鮮奶 (4/5)

⍥ 米網鮮蝦栗米忌廉卷(5/5)
呢個我大愛,香脆鬆化,咬落係好豐富肥仔😋但好好味

⍥ 泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬(5/5)

⍥ 櫻花蝦珍菌醬撈粗麵(5/5)

⍥ 話梅鮮凍淮山(3/5)

⍥ 晶瑩鮮蝦餃(4/5)
蝦餃vs燒賣🤪最後蝦餃勝!大大粒料好足,餃皮薄身啲就完美

⍥ 酥皮焗叉燒包(4/5)

⍥ 炸兩(3.5/5)
溫度夠,腸粉亦夠薄,油炸鬼再脆啲會贏到我地歡心🤭

⍥ 紅油抄手(5/5)
史生講明必叫,刺激惹味香辣但點到即止,一啖一粒唔過份😋

⍥ 白桃烏龍冷泡茶(4/5)
第一次食點心係配冷泡茶🤪隱約中都會飲到白桃味,清清涼涼天氣熱又唔錯!

1K
2023-08-31 144 views
好耐冇食點心勒,去咗《添好運》食點心嘆返杯茶,咁熱嘅天氣好多人都想飲返杯冰凍飲品涼一涼,佢哋依家新出咗冷泡茶,可以過下茶癮之餘又透心涼除咗有冷泡茶,仲見佢出咗幾款新嘅點心,即刻叫嚟試試先╰☆話梅鮮凍淮山鮮凍淮山好冰涼,清新又爽口╰☆脆皮炸班蘭鮮奶外皮脆而不硬,内嫩可口,班蘭同鮮奶又幾夾喎!╰☆米網鮮蝦粟米忌廉卷脆口嘅米網包住鮮嫩嘅蝦肉同粟米,再加上濃郁嘅忌廉醬汁,滋味無窮╰☆泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬唔使點醬都好好味,脆餅炸到金黃酥脆,鮮肉新鮮爽彈,美味多汁╰☆櫻花蝦珍菌醬撈粗麵粗麵彈牙掛汁,櫻花蝦有豐富嘅海鮮香氣,加上醬汁,咸香味十足╰☆酥皮焗叉燒包呢款我每次去都會叫嘅酥皮叉燒包 ,熱辣辣而且外脆內軟,搭配香甜嘅蜜汁叉燒內餡,一試就愛上🤤另外仲叫咗鮮蝦燒賣皇、晶瑩鮮蝦餃、鮮蝦腐皮卷、蜜味叉燒腸、白灼西生菜🥬同豉汁蒸鳳爪,最後食埋甜品杞子桂花糕,好滿足😌

除咗有冷泡茶,仲見佢出咗幾款新嘅點心,即刻叫嚟試試先

╰☆話梅鮮凍淮山
鮮凍淮山好冰涼,清新又爽口

╰☆脆皮炸班蘭鮮奶
外皮脆而不硬,内嫩可口,班蘭同鮮奶又幾夾喎!

╰☆米網鮮蝦粟米忌廉卷

╰☆泰式鮮肉脆餅配自家冬蔭醬
唔使點醬都好好味,脆餅炸到金黃酥脆,鮮肉新鮮爽彈,美味多汁

╰☆櫻花蝦珍菌醬撈粗麵
粗麵彈牙掛汁,櫻花蝦有豐富嘅海鮮香氣,加上醬汁,咸香味十足

╰☆酥皮焗叉燒包

另外仲叫咗
最後食埋甜品杞子桂花糕,好滿足😌