2024-04-03 0 views
曾經系附近街坊,細個經過好多次都無錢食,聽聞結業,見網上好多食客都話好食得黎系一家人經營好nice,於是就趁平日食最後一次。網上好多人話個三文魚魚頭奶湯好味。一於望下menu有麥好食。好多日式餐廳既和食呢度都有,但大部分我平時食過都估到系麥味,成本menu最想試就系日式海鮮酸辣湯,第一次見嘛,於是就叫呢個,個姨姨見我叫就話,好大份一個人好多,但我的確無其他野想試,反正都餓,即管照叫。黎到系一窩甘上,入面系一隻蝦 五六片一蚊硬甘大既肉片,紅蘿蔔絲同d十令塊切開既椰菜,味道系七味粉加醋加鹽落水煮出黎。真係好無奈,$78比甘既野人,我求其去一間家庭式鋪頭,都五會$78比一隻蝦,五六片硬幣大既肉我,見我一個人,求其比一隻蝦?如果其他人叫,幾個人,係咪照比一隻蝦?定跟人頭比蝦?定反正執,索性有甘少料得甘少?個湯又系水加上面個少少料同調味料甘煮,收$78,成本可能$8,十分鐘加水煮完既清湯。賺到甘。有客問點解執,好似聽到話業主五租。有個姐姐好有禮貌大大聲甘同客講日文多謝,但我覺得好假,偷工減料到甘,然後笑笑口多謝曬。 我都費事嘈,嘈完比過一碗我都五食啦。結論,難怪要執。
2024-03-27 118 views
上次食得感覺好差 ,第二日黎比多次機會,叫魚奶湯叉燒烏冬,烏冬扁扁地好滑,五系最cheap個鐘幾蚊包既鮮烏冬,有半個蛋,少少糖心,海帶粟米金菇紅蘿蔔絲椰菜,個叉燒系瘦既五肥,好淋但入味,甜甜地應該落左味淋,魚奶湯好奶,懷疑加左奶落去,有黑椒同鹽調味,亦有魚湯既清甜。味道同份量今次都好好。老實講點解上次食甘差今次幾好我都五知,但事實就係甘。系香港化左d既日式家常味道,系五正宗但好食既,系度就五好追求高級刺身個d啦,食家常野就好。唔知老闆一家系咪新會人呢?
2023-11-05 675 views
深水埗都係一個比較多小店同平民野食既地點,當然都有好食唔好食既, 至於今次食左呢一間, 價錢都係算OK, 份量就正常不過味道就一般了.呢個日式雞扒飯, 雞既份量都算多, 口感正常不過係有點唔夠汁, 少少乾既感覺, 飯既份量算正常. 又未至於真係差既感覺既.熱檸檬茶就普通無特別.店都係坐得比較密但都乾淨的, 呢個環境都係以速食為主, 都唔會坐得耐,快食快走既地方~總結>>>一個速食地方,價錢唔算貴, 食落質素就只係一般,一分錢就一分貨啦. 如果想要比較高質素,個人意見就再搵第二間較好.
熱檸檬茶就普通無特別.
2023-05-25 557 views
呢間餐廳位於深水埗 價錢十分貼地平民唔想花好多錢又想食下日本野既 可以泥呢間味道唔錯。野食即落單即做。所以食物都熱辣辣 呢點十分讚。個飯份量都好多架。大大碗,我係大食人士都好夠飽
呢間餐廳位於深水埗 價錢十分貼地平民
唔想花好多錢又想食下日本野既 可以泥呢間
大大碗,我係大食人士都好夠飽

三文魚卷
2020-10-13 1458 views
呢間店食咗好幾年,成日都會去,果度啲嘢認真唔錯。次次去都有位,唔使排隊。 環境都幾乾淨下,食佢啲魚生、壽司,都未試過攪肚痛。而且食物價錢唔貴,仲幾好味𠻹。壽司可以+$5轉做手卷,唔錯。最推介拉麵同吉列炸蝦,紅荳冰簡直無得彈!(略甜)不過下圖嘅八爪魚撈麵就唔太好食喇...可能因為醬汁太甜,但其他配料做得唔錯,尤其係麵質彈牙。呢個價錢真係唔差。 店員都幾和善,同佢講邊樣餸遲啲先上菜都得。 真心值得推介!!

店員都幾和善,同佢講邊樣餸遲啲先上菜都得。
真心值得推介!!
2019-05-11 1234 views
因為求快,所以去试下呢间,价價,饭是还ok的,但个人認为不夠正宗,叫了一份蟹子沙津..看到上面除左另加左玉米又加左蘋果...食起黎奇奇怪怪的。软壳蟹45元,以为同出面食个D小店一样大大隻,点g出黎既同手掌一样甘细?(價钱同實物不成正比?)45元去罗x记(你知的)食个软壳蟹炒面都有2隻系面?还有待应..最起码唔好黑口黑面啊..总结:水准比其他小店差,性價都高(对比我食过既小店黎講)..真的后悔睇左个特價饭38蚊就走左入去食...
2019-05-01 1053 views
中午呢頭又想食日本嘢 就去咗呢間鹿兒島呢度都幾多嘢揀有拉麵有蛋包飯又定食又有壽司我就先叫咗個蕃茄雞扒拉麵番茄用上新鮮蕃茄, 大大兜 個拉麵底都幾 彈牙之後就嗌咗個煙鴨胸蛋包飯葛炒飯底炒得幾靚, 比較可惜係煙鴨胸變成一粒粒而且份量比較少蕃茄雞扒拉麵大大兜, 賠了有新鮮蕃茄完塊雞扒紫菜新鮮雞蛋半隻。 湯底用上豬骨湯底, 都幾好飲冇味精配上紫菜同日式魚蛋我覺得呢個拉麵都幾豐富飲品有凍奶茶和凍檸茶呢度坐位上算闊落舒適, 60多元一個午餐喺深水埗區嚟講不過不失可以做得再好啲的
中午呢頭又想食日本嘢 就去咗呢間鹿兒島

呢度都幾多嘢揀有拉麵有蛋包飯又定食又有壽司

我就先叫咗個蕃茄雞扒拉麵

番茄用上新鮮蕃茄, 大大兜 個拉麵底都幾 彈牙

之後就嗌咗個煙鴨胸蛋包飯

葛炒飯底炒得幾靚, 比較可惜係煙鴨胸變成一粒粒

而且份量比較少

蕃茄雞扒拉麵大大兜, 賠了有新鮮蕃茄完塊雞扒

紫菜新鮮雞蛋半隻。 湯底用上豬骨湯底, 都幾好飲冇味精

配上紫菜同日式魚蛋我覺得呢個拉麵都幾豐富

飲品有凍奶茶和凍檸茶

可以做得再好啲的
2019-02-11 768 views
是晚路過深水埗,第二次去呢間日本餐廳食,因為佢夜晚都有set而且價錢又唔貴,所以再試。兩個人叫左兩個定食,一個生薑豚肉飯定食同三文魚飯定食。兩個定食都有湯,前菜,沙律同刺身或壽司,另外定食會額外送多客$10壽司(點左三文魚同腐皮壽司)。中華沙律同一般餐廳質素一樣,粟米沙律唔會太甜,亦唔會成pat沙律醬咁,算清淡風。生薑豚肉燒,豚肉燒得太熟,"鞋"左d,生薑個汁真係落左薑蓉煮,唔係淨係用生薑汁,算有驚喜同誠意。但薑味唔夠,適合唔鍾意薑嘅人食,但整體味道ok嘅,只係薑味不足。而個三文魚飯d飯醋味唔太夠,好似食緊普通飯咁,有d失望。正當覺得呢間野係中下品時,"每間日本餐廳都有其過人之處"呢個說話就中左,呢度嘅刺身以呢個價錢而言,相當出色。雖然只食左三文魚,但三文魚雖然未算厚切,味道濃郁得好似厚切咁,亦唔會有筋,切得出色。入口時更覺得全口都係三文魚味。可見呢度將重點放左係刺身度,我下次再黎就識食啦。總結,呢度要食刺身,飯同其他野都只係陪襯。用餐日期:22/1/2019是餐費用:$125味道:8/10環境:7.5/10性價比:8/10

兩個人叫左兩個定食,一個生薑豚肉飯定食同三文魚飯定食。兩個定食都有湯,前菜,沙律同刺身壽司,另外定食會額外送多客$10壽司(點左三文魚同腐皮壽司)。

麵豉湯

生薑豚肉飯定食

而個三文魚飯d飯醋味唔太夠,好似食緊普通飯咁,有d失望。

三文魚飯定食

總結,呢度要食刺身,飯同其他野都只係陪襯。

用餐日期:22/1/2019
是餐費用:$125
味道:8/10
環境:7.5/10
性價比:8/10
2019-01-26
$62.5 (Dinner)
麵豉湯
三文魚飯定食
2018-12-03 495 views
街坊小店,日本風味!秋之都壽司併盤。有蝦壽司蛋壽司先講我最喜愛的蝦壽司。蝦壽司蝦肉紮實係用鮮蝦,但壽司就煮得非常均勻蛋黃備用。秋刀魚壽司秋刀魚新鮮咬落硬口。赤羽咬落硬硬地好咬口。我最喜歡的反而是腐皮壽司豆腐皮,很好味。萬歲壽司鰻魚汁豐富,肉質嫩滑。照燒牛肉包金姑,牛肉燒得外脆配上金姑香,食左唔覺熱氣!金菇牛肉薄燒薄薄地的牛肉包住金菇。牛肉肉質滲落金菇度詏口鬆軟。肉汁鎖住金菇的味道,混合得非常和諧。
街坊小店,日本風味!

秋之都壽司併盤。

有蝦壽司壽司先講我最喜愛的蝦壽司
壽司蝦肉紮實係用鮮蝦,但壽司就煮得非常均勻蛋黃備用。

秋刀魚壽司秋刀魚新鮮咬落硬口。

赤羽咬落硬硬地好咬口。

我最喜歡的反而是腐皮壽司豆腐皮,很好味。

萬歲壽司鰻魚汁豐富,肉質嫩滑。

照燒牛肉包金姑,牛肉燒得外脆配上金姑香,食左唔覺熱氣!
金菇牛肉薄燒薄薄地的牛肉包住金菇。

牛肉肉質滲落金菇度詏口鬆軟。

肉汁鎖住金菇的味道,混合得非常和諧。
2018-09-17 403 views
今日興起想食日本菜,同朋友們行過見到呢間不太起眼既日本餐廳,就去試下先~叫左日式餃子拉麵, 鰻魚粒滑蛋飯,日式三文魚炒飯配麵豉湯~麵豉湯熱辣辣送到黎~都幾多紫菜同豆腐,唔會太咸~鰻魚粒滑蛋飯滑蛋好滑~~~雖然唔係原條鰻魚,但鰻魚粒份量都幾多~配有紅蘿蔔,洋蔥等等,好健康~日式三文魚炒飯炒飯粒粒乾身,有少量炒蛋~三文魚份量都唔少,唔算太乾。呢個飯岩唔太鐘意食魚生既人~日式餃子拉麵先試湯底,唔太濃味,冇咩特別,港式豬骨湯味…拉麵煙韌,合格水平~但日式餃子放係湯,所以淋淋地… 整體來說,飯比拉麵較為出色,係性價比高既家庭日式餐廳~

叫左日式餃子拉麵, 鰻魚粒滑蛋飯,日式三文魚炒飯配麵豉湯~

麵豉湯熱辣辣送到黎~
都幾多紫菜同豆腐,唔會太咸~

滑蛋好滑~~~
雖然唔係原條鰻魚,但鰻魚粒份量都幾多~
配有紅蘿蔔,洋蔥等等,好健康~

日式三文魚炒飯
日式三文魚炒飯

炒飯粒粒乾身,有少量炒蛋~
三文魚份量都唔少,唔算太乾。
呢個飯岩唔太鐘意食魚生既人~

日式餃子拉麵
日式餃子拉麵

先試湯底,唔太濃味,冇咩特別,港式豬骨湯味…
拉麵煙韌,合格水平~
但日式餃子放係湯,所以淋淋地…

整體來說,飯比拉麵較為出色,係性價比高既家庭日式餐廳~
2018-08-22 347 views
近排我因為毒的興趣去多了深水埗買電子野。順道挑深水埗上班的朋友lunchbreak 約食個午餐。朋友推薦附近這間民實惠的港式日系餐廳。我去到的時候不用排隊就可以入。菜單有特價套餐,$36包埋飲品真心超抵。我們都點了菜蜜,現在有些港式茶餐廰都未必有菜蜜了。這間的菜蜜調得剛好,沒有太稀水的感覺。座位寬闊。桌上的調味料和水一應俱全。店員姐姐都幾友善,又會和熟客打招呼。氣氛有點人情味。我點了鰻魚粒滑蛋飯。雖然我知道此便宜是不可能有幾多粒鰻魚,不過來到的時候我是幾乎見不到鰻魚粒是有點失望。早知叫其他肉類吧。鰻魚粒本身是不錯,有鰻魚該有的味道和滑溜。可惜份量太少,令成碗飯是只有一丁點微弱的鰻魚味。至於個蛋做得幾好,加了很多蘿蔔和洋蔥絲所以味道好香。朋友的雞肉蛋光是看已經知道是差不多。蛋不用重覆說。雞肉都不嚡,而且比較大件。既然都差不多,我會偏好雞肉蛋飯。兩碗的蛋都大份,而且飯量多。朋友更是食不完。總括來說,食物當然值不上高級美味,但都幾好食,而且份量超多。絕對是抵食的街坊餐喔!如果我都在這兒上班,我也會把這兒當作飯堂。
break 約食個午餐。

朋友推薦附近這間民實惠的港式日系餐廳。

座位寬闊。桌上的調味料和水一應俱全。
店員姐姐都幾友善,
又會和熟客打招呼。氣氛有點人情味。
我點了鰻魚粒滑蛋飯。

兩碗的蛋都大份,而且飯量多。朋友更是食不完。

2018-07-25
$36 (Lunch)
2018-07-03 308 views
深水埗好多平價嘢食真係乜菜都有嘅有平有貴咁啦咁今日經過呢間叫鹿兒島係食日本嘢價錢實惠 質素都冇話預好好食嘅但見佢平 又未食過 所以入去試下啦門面望落 入面店鋪唔算大大約八點去到 唔駛等位 直拉walk-in 有位坐吉列豬扒飯一碗大大碗嘅白飯個豬扒都唔錯嘅 同埋幾大件份量十足 直頭係份量取勝之後仲有個炸雞飯份量都係好大份餸雖然冇飯咁多但份量都唔錯個餐仲有幾件三文魚壽司跟嘅食落一般 但不過不失呢間嘢基本上都岩我呢啲錢唔多嘅人食價錢適宜
深水埗好多平價嘢食
食落一般 但不過不失
呢間嘢基本上都岩我呢啲錢唔多嘅人食
價錢適宜
2018-05-27
$66.5 (Dinner)
同男友人一齊搵食 去左間日本家庭式餐廳環境好平實 主要黎都係深水埗街坊menu 有好多選擇 好多定食今次我地選左35號壽司拼盤有甜蝦 有吞拿魚 有帶子等等味道新鮮 但份量一般我食完都覺得飽肚(可能我太大食)但味道係值得比Like友人叫左日式燒牛肉 8號仔$65都算平味道濃 好正洋蔥飯量及肉量足夠另外,個餐跟可樂3蚊 湯就免費跟仲有,定食餐有10蚊壽司跟,可以任選 out budget就補錢我地就叫左三文魚同蟹子味道冇令人失望下次會再黎
同男友人一齊搵食 去左間日本家庭式餐廳
環境好平實 主要黎都係深水埗街坊

menu 有好多選擇 好多定食

今次我地選左35號壽司拼盤
有甜蝦 有吞拿魚 有帶子等等

35號

味道新鮮 但份量一般
我食完都覺得飽肚(可能我太大食)
但味道係值得比Like

味道冇令人失望
下次會再黎
  • 壽司
2017-09-29 382 views
見到嘉頓附近有間日本餐廳,內部裝修有家的感覺,很似居酒屋,而且環境清靜,十分適合享用美饍喔!本人點了鹽燒青魚,本身未有較好的期望,只不過那份的青魚的size竟然十分龐大,而且味道頗佳,服務質素一流,令人喜出望外,雖然上菜時間頗耐,只不過透過食物質素的撘夠,本人極力推薦這日本餐廳!可以一戰
!可以一戰
是日放學,與同學到鹿兒島日本料理食lunch空間舒適夠闊落,老闆娘個女幾靚嗌左個鹽燒青魚,味道一流,價廉物美柚子梳打唔錯老闆娘個女請我哋食肉鬆壽司,麻麻地,下次可以請食其他見有其他$3x set lunch,整體係抵食,平民向
是日放學,與同學到鹿兒島日本料理食lunch
空間舒適夠闊落,老闆娘個女幾靚

嗌左個鹽燒青魚,味道一流,價廉物美

柚子梳打唔錯
老闆娘個女請我哋食肉鬆壽司,麻麻地,下次可以請食其他
見有其他$3x set lunch,整體係抵食,平民向
2017-09-29