2024-01-06 277 views
工廠飯堂,不一定是佬味濃的 "up dup" 飲食場。今時今日,在工廠區食飯堂,可以係一件好時髦既事。在石門,我相信,小區內最時髦的工廠飯堂,一定是這一間《鴛鴦奶茶》。西式的食物比較多,環境整潔,所以好受區內年青人打工仔同女士,以及附近學院及國際學校的學生歡迎。而,這也是我常去的午餐地點之一。分了幾次來的我,就一口氣介紹這餐廳的幾樣美食啦。本來,我黎既目標同目的,是想食美味的 Lasagna。可是,分了幾次來之後,我可以 confrim,我最愛的 Lasagna 已經不再供應了。所以,久未回來的一次,我點了紅酒燴牛腩做午餐。紅酒燴牛腩,可以說是一個中西合壁的港式美食。紅酒汁,配上了又腍又香的牛腩肉,吃入口時,的確真的西式用牛尾肉來得更好味道。當然,這是港式,帶點點的豉味,當然是更香啦。那天貪吃,多叫了一份照燒雞肉串。燒雞肉串,帶有香甜的日式燒汁,絕對是一個可口之選。改日來,我都係想看看仲有冇 Lasagna 食。點知,都係失望既。但,我並沒有回,決定試一試他們的傳統港式餐,蔥油雜扒飯。有雞扒,豬扒,漢堡扒,火腿同腸仔,豐富得非常。豉油味道香,是其中一個成功的原因,而更香口的蔥油,就是這

改日來,我都係想看看仲有冇 Lasagna 食。點知,都係失望既。但,我並沒有回,決定試一試他們的傳統港式餐,蔥油雜扒飯。有雞扒,豬扒,漢堡扒,火腿同腸仔,豐富得非常。豉油味道香,是其中一個成功的原因,而更香口的蔥油,就是這一個餐致勝的原因。
我都係唔忿氣,再來一之,再看看有冇 Lanagna 食。這次我認命了,佢地既 Lasagna 真係 take off 左 menun。然而,這天我發現了一個更吸引的午餐,這就是瑞士汁炒牛河。用上了超甜的豉油,甜到真係有 "瑞士" (Sweet) 既感覺。再者,鑊氣十足,是一碟好完美的干炒牛河。
奶茶,可以說是一如既往的好。濃度剛剛好,奶茶茶味都十足。好容易令人覺得滿意。
雖沒有我最愛的 Lasagna,但其他的出品依然令我滿意,甚至超出了我的滿意度。不得不說,this is a good restaurant。
$60 (Lunch)
星期六早上,去到餐廳,見仲未到11:30 ,仲有早餐嗌,於是問吓收銀:係咪仲有早餐?點知收銀個阿姐,非常唔好老脾咁樣答:你話有咪有囉!咁明明餐牌仲寫住有,又未夠時間,問多句啫,使唔使咁嘅聲氣答啲客人呢?於是就點餐啦,阿姐又好勞氣咁響度催促。我哋都知早餐時段就快過,唔知阿姐係咪趕住落場,所以冇乜耐性?其實你可以好聲好氣,解釋吓,唔使用啲咁趕客嘅態度嘅……跟住去到攞餐,啲阿姐又係唔願做咁款。可以睇吓圖中嘅早餐,佢哋將兜通粉放到喺側邊,一拎起就差啲反。如果可以細心啲,將啲重嘅嘢,容易反嘅嘢,放返中間啲,會唔會可以避免一啲不必要嘅意外?食物都OK嘅,價錢亦合理,但係啲員工工作態度就真係…… 其實車站旁邊大把選擇,專登行過嚟幫襯你,仲要咁嘅態度,真係唔好怪冇生意。
點知收銀個阿姐,非常唔好老脾咁樣答:你話有咪有囉!
於是就點餐啦,阿姐又好勞氣咁響度催促。
跟住去到攞餐,啲阿姐又係唔願做咁款。
食物都OK嘅,價錢亦合理,但係啲員工工作態度就真係……
2023-12-01 175 views
呢間野之前OK架,都好食。今日再去,加左價(以前$76,而家$80)之餘,D食物又大縮水。件羊架得番個五蚊銀甘大,仲要一半系肥肉!件雞扒,鞋烚烚,根本食唔落!嬲爆
件雞扒,鞋烚烚,根本食唔落!

嬲爆
2023-12-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
叫個蕃茄焗豬扒飯 塊豬扒骨多過肉不特只仲要有位骨位係生嘅 攞去換啦 第二個個樣正常啲 食落豬扒無鹽無未咁 個炒飯底啲飯係爛嘅 勁濕 又係無鹽無味咁成個焗豬扒飯得個汁係有啲味 我夠竟食緊啲咩呀 咁無成意執左去啦
Hello 大家好👋🏻!今日我再次嚟到位於石門安心街嘅「鴛鴦奶茶」。今次同大家分享一下佢哋嘅早餐。 事源係上次小弟同個friend嚟試過個蛋包飯午餐,阿收銀姐姐俾咗張$10蚊早餐優惠卷俾我, 為咗唔好浪費收銀姐姐嘅心意,所以今朝嚟開石門就用埋張$10卷啦😆。 美食攻略:佢哋早餐組合都算多,滿滿顯示係四個電子餐牌。 一開始真係花多眼亂, 突然我見到四隻字「丹麥多士」,唔洗諗其他我就點呢個普通得嚟配上我嘅最愛丹麥多士嘅麵餐😆。 有丹麥多士而又好食嘅茶記其實唔多,曾經係某茶記食過,今次係石門遇到,都算係緣份呀😆😆😆。我點咗丹麥多士+腸仔滑蛋+五香肉丁麵+熱奶茶。 佢哋丹麥多士唔算厚切,但係味道同質感好正宗,襯埋舊牛油無得彈呀。 滑蛋有蛋香而且夠大份😋。 腸仔不過不失啦… 而個五香肉丁麵好精緻, 賣相係開心靚嘅,都飽肚架😆。 至於杯奶茶,一入口有陣強烈嘅茉莉花茶香味,都幾特別。題外感受:「鴛鴦奶茶」以長枱圓櫈為主, 成份早餐坐係入面食我有種好似細個係學校飯堂食飯嘅感覺,都幾得意, 青春嘅感覺返晒嚟😆。旁邊仲有自助式斟水tray, 校園感加倍😆😆😆。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌝🌚環境:🌝🌝

美食攻略:
題外感受:

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌝🌚
環境:🌝🌝🌝🌜🌚
服務:🌝🌝🌝🌚🌚
賣相:🌝🌝🌝🌚🌚
$40 (Breakfast)
2022-12-29 166 views
Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於石門安心街「鴛鴦奶茶」食中午,一行入門口已經有四個好大個嘅活動餐牌選擇美食,先選餐落單,自助提餐。 歐陸式裝修,有置身於外國Cafe嘅感覺。 係繁忙嘅工業區,有一間咁有特式嘅餐廳,真係別具風味。美食攻略:佢哋嘅蛋包飯系統有四選擇,今日試咗咖哩牛肋條蛋包飯。蛋包飯係蛋炒飯底,唔會太乾或太濕,配合咖哩汁簡直絕配,牛肋條鬆軟入口即淋,整體都滿意。至於同行友人的燒雞扒吉列炸蝦蛋包飯,雞肉香滑,燒汁略微偏甜,不過配搭送飯又剛剛好,炸蝦脆卜卜,食完好滿足😋😋😋。美食攻略:美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌜🌚環境:🌝🌝🌝🌜🌚服務:🌝🌝🌝🌚🌚賣相:🌝🌝🌝🌝🌚

美食攻略:

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌜🌚
環境:🌝🌝🌝🌜🌚
服務:🌝🌝🌝🌚🌚
賣相:🌝🌝🌝🌝🌚
$75 (Lunch)
2022-11-24 636 views
今日同同事出嚟食,第一次來,一進入店感覺黑的像夜店一樣,幾多位,位置又夠大,很快上菜了,不夠飯,少食的人應該剛剛好,味道3/5分,有一點點辣,豬扒炸夠鬆脆,如果可以加芝士就最好了*芝士迷一定喜歡*
2022-11-24
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$67 (Lunch)
2022-11-19 474 views
鴛鴦Cafe新開時候(2016)食物質數、環境衛生都OK嘅。由最初每一、兩星期都會幫襯一次到而家半年先會嚟一次,食物質數可說是每況愈下,唯一不變的是職員態度-差

2022-11-19
2022-05-18 1163 views
食咗咁多次咁多年,忍唔住要留言!都唔係第一次聽到話員工態度唔好啦,我有時都幫襯亦都知道係事實。可能呢個係工廠區、或者係華記嘅傳統。今日食個$70嘅羊扒拼豬扒餐+少甜少冰奶茶。首先個豬扒係OK嘅,但係個羊扒簡直係樹皮一樣!杯奶茶啲冰多到飛起,次次如是!忍唔住行返去同水吧講,幾個阿姐佢哋竟然係望吓我,冇出聲亦冇人理我架,正呀!(全部有相為證大家自己衡量。)唔憂做、趕客之道!👍🏻最後,全場最好同有禮貌嘅就係執枱嗰個阿姐。
食咗咁多次咁多年,忍唔住要留言!
(全部有相為證大家自己衡量。)
唔憂做、趕客之道!👍🏻
最後,全場最好同有禮貌嘅就係執枱嗰個阿姐。
2022-02-27 751 views
吉列魚柳配牛角包、忌廉炒蛋、茄汁豆 $40魚柳炸得十分鬆脆,可配沙律醬吃;炒蛋亦很滑有奶味;牛角包🥐出乎預期地又脆又好吃,因為平常一些早餐店會預先製造,到我們吃的時候牛角包已經不脆🙃這個牛角包好吃~👍🏼另外,奶茶個人覺得較一般~
吉列魚柳配牛角包、忌廉炒蛋、茄汁豆 $40
另外,奶茶個人覺得較一般~
2021-12-10 821 views
今日lunch去左公司附近既鴛鴦奶茶食,見左有個新出既🦀炸軟殼蟹海鮮忌廉汁焗飯 $68 幾吸引,一於就試下!成隻軟殼蟹鋪喺面🤤 海鮮唔係平時茶記食到既蟹柳、鳴門卷,而係有好多蜆肉、蝦同八爪魚粒。配埋芝士忌廉汁,唔錯但好膩🥴 跟餐飲一杯,$68食餐lunch其實都唔平,但好彩味道搭救到✨ 其實石門區內食飯都算貴,呢度已經算唔錯,但如果餐牌款式變化多啲會更好。====================推介度:4/5❤️CP值:4/5👍🏻好味指數:4/5👅====================

====================

2021-12-10
Type of Meal
Lunch
2021-11-10 684 views
坦白說食物真心不錯。。價錢亦算合理。。。但某收銀員工態度很差。。。好似欠左佢甘。。。作為服務行業。。。連基本耐心同禮貌都無。。。面口極差。。黑口黑面。。。。令人想掉頭就走。。。
2021-08-24 980 views
石門開左好多餐廳,但係早餐選擇唔算好多。呢一間餐廳叫鴛鴦,門面冇乜特別裝修設計,入到去就好似快餐店咁,睇完牌就去櫃檯嗌嘢食。特別之處呢度會收八達通。每次去到我都會食佢嘅扒餐,價錢合理,個賣相非常之好。可以食得出每樣嘢都好新鮮製作。
2021-08-16 610 views
其中一間會encore既舖頭!奶茶真係好飲,鴛鴦都唔差,之前食過蛋包飯,今次就試下蒸點,發現蒸飯通常都有埋蛋😂個汁就一流,蛋我鐘意,蟲草花都好食,但係雞就冰鮮味重,餸份量都多,飯對我而言就啱啱好。最推薦都係佢嘅下午茶,抵食份量足仲好有誠意,好似雞翼咁,就有4款,啱曬我口味,多士有咖抰味,都真係幾正,薯條就冇乜特別。環境都闊落嘅,算舒服同埋唔會趕人走,感覺似係高級版大快活,價錢合理,值得一試再試。
其中一間會encore既舖頭!

2021-08-06 479 views
早前已經寫食評,多月後再來,回顧一下先。鴛鴦推出會員抗疫午餐$42起。 點了當日特價餐豬扒炸蝦飯送熱飲。份量跟正價沒分別,沒有因為特價而偷工減料。一片豬扒+2件炸蝦,豬扒厚度適中,香煎入囗還有肉汁,不錯!炸蝦外層脆漿較厚及蝦較細隻,但4x 多元午餐要求不能高。另外有薑蔥及 豉油汁送飯一流。伴菜裝飾的温室豆苗就怕怕,很多餐廳喜歡用温室豆苗擺盤,顏色可能較吸引又容易處理但温室豆苗有陣強列草青味,我一絕不欣賞。鴛鴦水準不錯,多月後再來仍然保持水準。
早前已經寫食評,多月後再來,回顧一下先。

鴛鴦水準不錯,多月後再來仍然保持水準。
2021-07-23
Type of Meal