2024-04-05 99 views
大概6:30 walk in有位~平時真係難有位,可能假期大家都去旅行所以少左人😂去親依度都必叫小籠包,皮薄餡靚,最鍾意係一啖放係口再爆汁嘅感覺。嚟到通常都放幾分鐘等啲湯冇咁熱再食,不過今次一放落口感覺塊皮厚身咗少少,同埋好快凍咗,冇咁好食。巴蜀十三香雞係本身唔諗住叫,不過見到隔籬枱叫咗好似好好食就叫啦,但係嚟到佢用碟上,唔係隔籬枱同menu顯示既類似竹既物體~同埋好多白肉,好「鞋」同埋好咸。依度既炒粉麵飯都好大碗,今次嗌楊州炒飯都唔例外,兩人食每人2-3碗都可以。蝦身乾淨,不過如果再炒得入味啲就perfect。另外開頭本身我叫左人蔘烏龍,但男朋友想叫碧螺春,同左staff講聲轉碧螺春最後都係黎人蔘烏龍~同埋送餐前小食果陣,其實我唔知果啲咩來,用猶豫嘅目光望左一陣,諗住問staff係咩,但佢可能get錯以為我唔想要無問我就自己拎走左。。。
蔥油海蜇
楊州炒飯
鮮肉小籠包(五隻)
巴蜀十三香雞
2024-04-02
蔥油海蜇
楊州炒飯
📍#大角咀 #金滿庭#羊羊在大角咀#羊羊在九龍新年剛過,這次想介紹一家適合聚餐的餐廳🍴讓各位賢子賢孫準備家庭聚餐,也不致焦頭爛額(真的貼心🥰餐廳點評:整體菜式中上,服務態度不錯,帶長輩吃飯夠得體👌🏻✨鮮肉小籠包(8隻) $96基本每枱一籠,皮薄不易穿,肉汁充足💦聽說以前比較好吃,也可能是上桌都冷掉了🥹✨脆皮素鵝 $98外皮夠香脆,餡料豐富,但是想像不到跟鵝有什麼關係😝🍜招牌擔擔麵 $63有辣度之分,微辣就是沒辣😂麵貿不錯夠掛汁,但湯底比較鹹,眼見不少花生醬,但沒有花生香🥜🐑香茜泡羊肉 $188滿滿的羊肉,很嫩又香羊羶味😋配上叉子燒餅吃更滿足,餅皮酥酥的☺️🍚傻佬炒飯 $148簡單的組合,只有肉鬆、菜、蝦仁🍤卻炒到無限的美味,中間放特別的原粒鹹蛋黃塊,鹹香的炒飯很吸引🤤🥬翅湯瑤柱浸腍白菜 $148比較普通,不特別評了🥱❌🐟松子魚塊 $248大失所望,雙餸飯的糖醋魚更好吃,魚是沒味道🫠價錢不便宜,還用不少玉米充當松子🌽🌹花香玫瑰骨 $152排骨有肉、不會柴,醬汁比較像糖醋醬,沒什麼花香味🤣✨乾煸四季豆 $118比較鹹和油,但有不少肉碎很香,適合配飯吃😁🥟養生湯雲吞 $88雲吞是菜餡,也不錯👌

📍#大角咀 #金滿庭

#羊羊在大角咀
#羊羊在九龍

餐廳點評:整體菜式中上,服務態度不錯,帶長輩吃飯夠得體👌🏻

✨鮮肉小籠包(8隻) $96

✨脆皮素鵝 $98
外皮夠香脆,餡料豐富,但是想像不到跟鵝有什麼關係😝

🍜招牌擔擔麵 $63

🐑香茜泡羊肉 $188

🍚傻佬炒飯 $148

🥬翅湯瑤柱浸腍白菜 $148
比較普通,不特別評了🥱

❌🐟松子魚塊 $248

🌹花香玫瑰骨 $152
排骨有肉、不會柴,醬汁比較像糖醋醬,沒什麼花香味🤣

✨乾煸四季豆 $118
比較鹹和油,但有不少肉碎很香,適合配飯吃😁

🥟養生湯雲吞 $88
雲吞是菜餡,也不錯👌🏻湯看下去料很足,有杞子、黨蔘,但喝下去沒味😅

✨高力豆沙(2件) $48
風一樣的甜品,好輕盈,有香蕉和紅豆在裡面,剪開剛好一邊一款味道🤪

✨熱薑茶湯圓 $42
✨熱酒釀金桂花湯圓 $45
晚市送的甜品,小小顆湯圓,皮很薄但煙韌,芝麻很香😌個羊喜歡有桂花香,更清甜😚

總價錢-$1764 + 10% ($16/茶芥)

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #大角咀美食 #九龍美食 #美食推介 #父親節 #母親節 #懷舊菜 #小籠包 #中秋節 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #小菜 #冬至飯 #冬至 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼

2024-02-06 359 views
今天下午,走了过去奥海城二期,還了机顶盒之后,进去一楼金满庭下午茶。我们叫了一壶人参乌龙茶,一碗猪扒面,及一碗酸菜鱼面。两碗面味道都不错,埋单的时候,大约130元,价钱合理。
酸菜鱼猪扒面
2024-02-06
$70 (Tea)
酸菜鱼猪扒面
  • 酸菜鱼面
2023-10-29 952 views
環境擠迫,服務差,上菜時間等了很久食物質素下降小籠包不好吃,豬肉不新鮮担担麵沒以前好吃基本上沒有什麼特別,菜單上可選擇的很少如果王XX還沒有結業,我真的不會來這裡
環境擠迫,服務差,上菜時間等了很久

食物質素下降

小籠包不好吃,豬肉不新鮮
担担麵沒以前好吃
基本上沒有什麼特別,菜單上可選擇的很少
如果王XX還沒有結業,我真的不會來這裡
2023-10-22
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
2023-09-30 915 views
以前常常去奧海城看電影, 之後必定到金滿庭晚飯, 今天再來回憶一下! 餐廳店地很廣, 坐得很舒服, 還有卡座! 餐前小食 ~ 竟然是排骨? 份量那麼多, 也太下划算了吧! 味道有點像糖醋骨!  十年汾酒醉鮮鮑魚 $238 ~ 以上乘的清香型白酒 “汾酒” 醃制, 入口綿甜純淨, 酒香四溢! 鮑魚爽口彈牙, 肉質細嫩, 很入味! 十年汾酒紅燒肉 $238 ~ 以金泊點綴, 增添貴氣! 焦糖上色, 外表油色發亮, , 色澤設誘人! 雖是看得見的肥膏, 但入口完全沒有油膩感! 口味豐盛, 肉質細嫩, , 因加了汾酒, 便其口感更醇厚且油而不膩, 很惹味!鮮肉小籠包 $63/5只 ~ 即叫即造, 新鮮出窩! 皮很薄, 完整不破, 餡多味鮮, 還爆出湯汁! 食時加點醋及薑料, 另有一番滋味! 土匪乾筍鴨 $168 ~ 雖是乾筍, 但也沒有很乾, 清香美味, 入口爽脆鮮甜! 經燜煮後筍乾吸收了鴨肉香, 鴨肉也吸收了筍乾清香, 完全沒有羶味, 入口也不油膩, 超讚!

餐廳店地很廣, 坐得很舒服, 還有卡座!

2023-09-25 679 views
昨晚和親戚在金滿庭聚會,餐廳爆滿。落坐後手機點餐,食物水準不錯。特別是羊腩很是驚豔,不肥不膩,外焦裡嫩。小籠包也很好吃,還有四川擔擔麵,也是我的最愛。這間食肆除了人多,其他都很好👍,很適合大夥聚會!
2023-09-13 783 views
來回數遍,琢磨著要不要再給他一次機會…點了一道招牌酸辣湯,菜一上桌,頓時己有拔足而逃之意。何矣?只可以說湯中除了濃濃的勾芡,就什麼都沒有了。若懷念從有一點木耳、豆腐、竹笙、河蝦、青豆、蛋花的酸辣湯,最好還是不要點了。再來一道蔥油餅,酥脆、蔥香一點都沒有,還嘗到麵粉的味道,怕是未有完全烤熟。最後一道清湯菜肉雲吞,有肉無菜,也沒有什麼好說。曾經,濃油赤醬。曾經,色香味美。曾經,門庭若市。一切無復當年勇。只剩下只有失望。金滿庭?不了,不了。
來回數遍,琢磨著要不要再給他一次機會…

點了一道招牌酸辣湯,
菜一上桌,頓時己有拔足而逃之意。
何矣?
只可以說湯中除了濃濃的勾芡,就什麼都沒有了。

再來一道蔥油餅,
酥脆、蔥香一點都沒有,
還嘗到麵粉的味道,怕是未有完全烤熟。

最後一道清湯菜肉雲吞,
有肉無菜,
也沒有什麼好說。

曾經,濃油赤醬。
曾經,色香味美。
曾經,門庭若市。
一切無復當年勇。
只剩下只有失望。

金滿庭?不了,不了。
2023-09-13
$300 (Lunch)
我們一家人經過很多次金滿庭京川滬菜館,今次六點半入坐都已經9成滿。我們都比較喜歡吃前菜,叫了子薑水晶肴肉。另外,再叫了招牌玫瑰骨、松子魚、大孖醬油粗炒和小籠包,主要叫了大人小朋友都必選的食物,真的大滿足❤️。子薑水晶肴肉晶瑩剔透、肉質分明,好味道!招牌玫瑰🌹骨排骨肥瘦適中,有很多玫瑰花冧,很香玫瑰味道,椰果同菠蘿配上糖醋汁,味道好夾。松子魚🐟魚肉嫩滑,香脆而不油膩,很多松子,酸酸甜甜好開胃!大人小朋友都一定鍾意!大孖醬油粗炒肉絲份量多,味道好香,原來用了大孖盆曬生抽,盆曬生抽味鲜卻不鹹,點雞有雞味,點魚有魚味!做來炒麵不錯👍🏻!鮮肉小籠包必叫我至愛小籠包,皮餡算薄,多汁有口感!無論環境、服務態度、食物水準都十分滿意🌟🌟🌟!

子薑水晶肴肉
晶瑩剔透、肉質分明,好味道!

招牌玫瑰🌹骨

松子魚🐟

大孖醬油粗炒

鮮肉小籠包
必叫我至愛小籠包,皮餡算薄,多汁有口感!

無論環境、服務態度、食物水準都十分滿意🌟🌟🌟!

2023-08-03 1912 views
在奧海城看完電影有點餓了,去了下一層覓食,看到家人頭湧湧的,就決定去試試看吧😝。店舖位於二期UG層,環境是中式簡約裝修,還有卡位用餐。以掃碼方式下單,食物選擇多元化🙈。-▪︎瑤柱鮮肉小籠包 HKD$93/5隻這個有兩款份量選擇,熱辣辣的味道挺香的,用瑤柱做的較少見。小籠包皮薄用料足,一咬入口湯汁一湧而出,湯汁濃郁鮮味😍。加入瑤柱味道挺香的,多了一份咸香味,令到湯汁更鮮味😗。-▪︎鐵板黑毛豬叉燒 HKD$168上菜時傳來一陣“滋滋聲”,叉燒外皮有光澤,口感微脆帶點甜味,油脂均勻肉質腍身🤤。加入醬汁味道挺香der,底下還有花生吃,感覺配啤酒挺幾😁。-▪︎招牌松子魚 HKD$238顏色吸引的食物,炸過後的魚皮脆肉嫰,熱辣辣吃的口感酥脆,魚肉肉質鮮味嫰滑😎。用了開胃的糖醋汁製,吃起上來較開胃的感覺☺️。近魚皮的位置有種吃脆片der感覺,但整體不會感到油膩。-▪︎花膠木瓜燉牛乳 HKD$68|桃膠芋圓有機豆漿 HKD$48點了兩款滋潤的甜品,女生飲多點也不怕der😝。燉牛乳味道香甜,配木瓜和花膠挺養顏🤩。用豆漿做甜品較特別,清甜的豆漿味道香濃,桃膠和芋圓是較有嚼感的組合。-

▪︎瑤柱鮮肉小籠包 HKD$93/5隻

▪︎鐵板黑毛豬叉燒 HKD$168

加入醬汁味道挺香der,底下還有花生吃,感覺配啤酒挺幾😁。

▪︎招牌松子魚 HKD$238
點了兩款滋潤的甜品,女生飲多點也不怕der😝。

燉牛乳味道香甜,配木瓜和花膠挺養顏🤩。

2023-07-31
Type of Meal
Dinner
2023-08-01 467 views
在旺角逛完街走路去附近的大角嘴吃晚餐那邊人比較少 也好找位子這也金滿庭環境好大、乾淨裝修也不錯、店員友善👍🏻👍🏻(這很重要吧!)我們太餓了所以叫了許多菜式十三香雞很脆皮不得了~🩷小籠包加了乾貝,很香!孜然羊肉片炒得很夠鑊氣香辣香辣 好好吃!酸辣湯我也很推薦🩵.🔸巴蜀十三香雞($168/半隻)🔸瑤柱鮮肉小籠包($93/五隻)🔸孜然羊肉片($188)🔸火腿炆津白($118)🔸酸辣湯($42/位)🔸排骨擔擔麵($93)🔸白飯($12)🔸茶($16/位)
在旺角逛完街
走路去附近的大角嘴吃晚餐
那邊人比較少 也好找位子
這也金滿庭環境好大、乾淨
裝修也不錯、店員友善👍🏻👍🏻(這很重要吧!)
我們太餓了所以叫了許多菜式
十三香雞很脆皮不得了~🩷
小籠包加了乾貝,很香!
孜然羊肉片炒得很夠鑊氣
香辣香辣 好好吃!
酸辣湯我也很推薦🩵
🔸巴蜀十三香雞($168/半隻)
🔸瑤柱鮮肉小籠包($93/五隻)
🔸孜然羊肉片($188)
🔸火腿炆津白($118)
🔸酸辣湯($42/位)
🔸排骨擔擔麵($93)
🔸白飯($12)
🔸茶($16/位)
2023-06-22 776 views
大家端午節快樂啊!今日牛媽同家人去左金滿庭飲茶!一如既往叫咗籠小籠包,皮薄餡靚又多汁,Yummy Yummy!!!仲有叫咗個炸雞,配搭中式嘅醬汁,甜甜酸酸!好好味!仲有脆皮豆腐,亦都非常之好味,外脆內軟,非常好食!
  • 一口小籠包
2023-05-20 981 views
10年前食過,印象唔差,所以再來一次,但似乎冇進步,之前食過好幾間新品牌都出色過佢。叫咗四種食物。 1)小籠包~肉汁偏淡,肉碎粉粉梅梅嘅質感,水準一般。2)子薑水晶肴肉~4種食物呢一款最好味,子薑偏甜帶點酸,可以全部食晒,唔會話食兩三塊就酸到唔想食,肴肉都夠味,鹹度適中。3)雞絲粉皮~味道偏淡,粉皮較乾身,食落去只感覺到花生醬味,雞肉毫無味道。4)酸辣湯麵~足料嘅,仲有竹笙絲,但味道差一點點🤏,鹹味夠,酸辣味可多D,自己加左啲醋調味,唔算好差。我哋坐卡位,位置舒服,但牆身有點污糟,有待改善。
1)小籠包~肉汁偏淡,肉碎粉粉梅梅嘅質感,水準一般。

我哋坐卡位,位置舒服,但牆身有點污糟,有待改善。
2022-12-30 2795 views
今年冬至同屋企人又到金滿庭食飯, 以前成日黎食, 自從疫情就少左。 今次睇下食物素素有冇唔同。 每次黎最中意就係飲佢杯茶。 今日飲左人蔘烏龍。 今日見到餐牌有龍蝦炒年糕點黎試下,年糕味道幾好,但龍蝦🦞肉比較少,唔係太食到。 另外點左我最中意小籠包, 味道仍然不錯,但較以前容易破皮。 因為一上檯就已經有一隻已經漏左湯汁。 椒鹽豆腐裏面有炸啲堅果,味道口感不錯。 其他茶式都保持到水準。 但桂花糕就有少少失望, 上檯有6小件,大細形狀參差, 上菜擺盤比以前差太遠, 唔太好。

2022-12-24 2102 views
下午時間去食,預咗似茶記。入座自己搵位坐。三人坐低但檯擺我兩隻位食物仲keep到水準、叫咗擔擔面,炸排骨拉麵 x 2。份量夠,又夠熱,水準不差。碗麵夠彈牙,又煮得剛剛好。個擔擔麵醬夠香,麻味夠濃但可惜。。。入座時,reception叫我哋掃碼落單點知搵勻全檯,仲有menu都無QR code。唯有叫侍應幫忙但無人應。到佢得閒埋到嚟,先送低壺茶。我話我未叫wor。佢好坦白,話沖多咗就掉低比我。另外爭個位都要三催四請先拎到再掉低張下午茶menu, 說好的掃碼點餐呢? 等我哋三個人差啲連檯底都搵埋都搵唔到之後,落完單比返單上菜紙我哋。好彩望一眼,單寫3人,但佢只落咗碗擔擔麵!係咪落單時望清楚張menu都咁困難。三個人嚟只叫一碗面佢都唔望滿楚,個個入嚟成檯叫一碗,真係茶錢都賺唔到。好啦到上餐,見佢托盤有兩碗,放低其中一碗就走咗去。面舖滿晒蔥。睇返張單,寫明走蔥。明顯唔睇單,隨便上一碗。侍應做嘢,全部裙拉褲甩,樣樣做一半。完全打破金滿庭一向服務好好嘅標準。
下午時間去食,預咗似茶記。入座自己搵位坐。

三人坐低但檯擺我兩隻位

食物仲keep到水準、叫咗擔擔面,炸排骨拉麵 x 2。

但可惜。。。

入座時,reception叫我哋掃碼落單

點知搵勻全檯,仲有menu都無QR code。

唯有叫侍應幫忙但無人應。

到佢得閒埋到嚟,先送低壺茶。我話我未叫wor。

佢好坦白,話沖多咗就掉低比我。另外爭個位都要三催四請先拎到

擔擔麵

2022-12-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 擔擔麵
2022-12-10 1535 views
星期五晚到金滿庭吃晚飯,竟然坐唔滿,還有吉枱。不過服務員都OK!小籠包: 仍然維持優良水準白雪映金龍: 是龍蝦肉炒蛋白(賽螃蟹),味道較淡,但賣相好好!蔥油海蜇: 海蜇比較爽身,配上淡淡的蔥油味!都尚算OK!松子醬爆雞丁: 雞粒嫩滑配上松子粒,味道濃郁配上白飯或叉子燒餅吃特別美味。肉絲兩面黃: 像廣東的肉絲炒麵,並沒有多大特色,麵質就不似預期。但整體上是好味的!生煎包: 仍然維持傳統的美味!高力豆沙: 仍是維持頂級水準,紅豆餡配上香蕉。熱吃非常好味!整體上有75分但價錢偏貴!
小籠包: 仍然維持優良水準
蔥油海蜇: 海蜇比較爽身,配上淡淡的蔥油味!都尚算OK!
生煎包: 仍然維持傳統的美味!
整體上有75分但價錢偏貴!
2022-12-09
  • 高力豆沙