2022-01-13 1244 views
今日拿水仙頭活動前,順便看下店舖有咩麵包包買,竟然發現有bagel賣,last one買埋,買1個mini腸仔包試食,下次再來西環店打算試埋其他味道bagel,拖鞋包,其他muffin及其他應節產品,上年細仔幼稚園也是訂呢間店舖的聖誕cookie,薑味cookies唔錯,好好食,打算下年試下1口鳳梨酥,因為今年都好快賣哂1口鳳梨酥,因為空運的貨期問題,供應非常緊張,ibakery的收銀職員態度非常有禮,一定會有encore來
2022-01-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
  • bagel
2021-02-18 1419 views
之前已經食過佢地聖誕節出嘅薑餅人曲奇 係爸爸公司送嘅 覺得都幾好食 所以記住咗個名上網搵先知原來係社會企業 係東華三院嘅麵包店 專係訓練同聘用殘障人士 同時主張健康飲食👍🏻今日黎開堅尼地城 所以順便去佢哋舖睇吓有乜包同幫襯下位置比較偏僻 起堅尼地城站C出口出 過馬路然後轉左 一路直行到尾街 之後就會見到麵包店橙色嘅外牆店舖大細都算係咁上下 有張枱仔俾人坐低食嘢近窗就放曬啲麵包 望落去好似唔多款式 但係睇真啲其實選擇繁多架有預先包裝好嘅各款方包同餐包 🍞亦有個櫃專放啲用黎送禮 靚靚哋 一盒盒既曲奇餅🍪當然都有新鮮麵包 有好多都好吸引😍例如芝士麻薯波波 迷你腸仔包 玉桂香蕉合桃包 bagel 菠菜紅椒包 黑糖肉桂卷 (個肉桂卷好大個好靚 望落又好軟淋淋 心郁郁想試 不過又想食鹹包)最後買咗個幾特別 其他麵包店少見嘅枝豆七榖長包 ($13)睇個樣都幾吸引 又望落幾健康🙈Size屬於中形麵包 比大麥包細 但係因為佢長 所以又比一般有餡麵包大 大概係2個餐包拼埋咁大啦麵包夾落比望落去硬身攞上手都feel到外層厚身啲拎到返屋企忍唔住試吓放咗入焗爐整一整熱佢 基本上係冇焗過😂只係暖一暖入面真係有一粒

今日黎開堅尼地城 所以順便去佢哋舖睇吓有乜包同幫襯下
店舖大細都算係咁上下 有張枱仔俾人坐低食嘢
有預先包裝好嘅各款方包同餐包 🍞
亦有個櫃專放啲用黎送禮 靚靚哋 一盒盒既曲奇餅🍪
當然都有新鮮麵包 有好多都好吸引😍
最後買咗個幾特別 其他麵包店少見嘅枝豆七榖長包 ($13)
枝豆七榖長包

睇個樣都幾吸引 又望落幾健康🙈

麵包夾落比望落去硬身
攞上手都feel到外層厚身啲
拎到返屋企忍唔住試吓
放咗入焗爐整一整熱佢 基本上係冇焗過😂只係暖一暖

入面真係有一粒粒枝豆💕 仲保持住枝豆既味道同口感架 已經遍佈麵包
麵包肉層相當軟熟 好淋 又好有咬口
而且因為用咗七殼麵粉 除咗望到啲雜穀之外 食落都有啲小麥既質感 好得意
唔知點解覺得佢入面個味道好似嘉頓切片冇邊白方包味😗質感同樣咁軟 但係又唔會太空氣到好似唔係食緊野咁
至於外層 個人覺得面部真係硬咗少少 要俾啲力咬 不過低部幾好食嘅 幾煙韌既口感
亦有少少似法式餐包/baguette口感
所以可能如果我焗耐啲 令佢脆少少會好食啲 只可惜我太心急 肚餓起上嚟忍唔住 等一分鐘好似等成世咁😂
不需5分鐘食晒成個包包❤️
唯一係食完之後非常口渴 可能係佢相對落鹽落多咗 比較鹹
佢啲麵包 曲奇餅質素幾好
款式新穎 真係有興趣試低糖抹茶曲奇同玉桂卷🤤
店舖環境乾淨整齊
服務態度亦幾好
價錢一般 可能會貴少少咁多 但係支持下社會企業 貴$2-3冇乜所謂啦! 加上有質素就咩都抵
大家不妨試試 佢都有幾間分店
麵包店就堅尼地城 上環
餐廳就金鐘 灣仔
佢啲breakfast lunch tea set 望落都幾豐富架 價錢又唔貴 好值得幫襯!
(可以去佢哋ibakery website睇佢地嘅產品同餐牌)
枝豆七榖長包
2020-01-06 1849 views
你地有冇幫襯過社企麵包店呢?近日去咗西環影相,比我發現呢間社企麵包店❤️ibakery係專門訓練及聘用殘障人士,同時為大眾提供安心、健康同美味嘅食品佢擁有自家生產同培訓中心,獲得 ISO 22000 認證,為大家提供優質安全嘅烘焙產品同餐飲服務😋佢地藉此希望人人都嚐到唔一樣嘅滿足,令人人都樂意為社會帶嚟一點點不同❤️幾有意義㗎🔻整體評分:🌕🌕🌕🌕🌑🔻價錢:平均$12個麵包入呢間麵包店原本只係想買枝水,因為我地食完lunch冇耐仲係好飽,加上係附近行左幾百級樓梯好口渴。入到去發現原來佢係一間社企嚟,而且仲有四個位坐,就算唔肚餓都買左兩個鬆餅試下,味道同一般鬆餅一樣,外鬆內軟,屬正常水準😋環豐亦幾舒適溫馨,大家經過可以試下呀📍愛烘焙麵包工房 (西環)西環堅尼地城域多利道1號百年大廈2座地下2號舖

🔻整體評分:🌕🌕🌕🌕🌑
🔻價錢:平均$12個麵包

📍愛烘焙麵包工房 (西環)
西環堅尼地城域多利道1號百年大廈2座地下2號舖
2019-10-03 1152 views
呢間店系社會企業黎噶,我就覺得好好,好人性啦,所以一般我經過呢度都會買小小黎支持一下!呢度噶麵包曲奇都好好味噶,而且包裝都好好,曲奇噶賣相都好唔錯,而且食落去都好松化啦!
2019-09-29
2016-12-11 3932 views
去年在糖廠街市集吃過iBakery的榛子曲奇,甘香鬆脆,甜味適中,包裝精緻。當時店員向我們耐心介紹,始知iBakery是東華三院屬下的社會企業,已有六年歷史,有自家烘焙工場和培訓中心,訓練及聘用殘障人士,助他們融入社會。聽罷頓時覺得每一塊曲奇都充滿了愛和汗水!今年再來,發現多了不少綠茶甜品,原來每年iBakery都會與日本及香港的凱悅酒店合作,由首席餅師安田俊二先生來港訓練iBakery員工製作綠茶產品,用京都抹茶配方,香港製造,品質保證。綠茶曲奇 (少甜) $50這次先試前年推出的綠茶曲奇,有原味及少甜兩款,我選了後者。 包裝小巧精美,方形的小盒子內有十塊曲奇,每一塊都是公整的長方形,茶味甘香,曲奇鬆脆而不失口感,不像坊間餅店那種加了大量牛油而過份鬆軟。重口味的我覺得茶味可以更濃,稍欠回甘,甜度也可以再減。除了綠茶曲奇, 安田俊二先生去年和今年也來港教授了iBakery員工製作貝殼蛋糕和京都抺茶蛋糕。貝殼蛋糕有三種口味,包括焙茶、抹茶和柚子,分別以京都老字號茶店「祇園辻利」的頂級抹茶和焙茶及日本柚子製成,絕對是真材實料,不含人造色素及香精,下次必定要試試。香蕉蛋糕 $18如果有留意我

綠茶曲奇 (少甜) $50

香蕉蛋糕 $18
香蕉蛋糕
如果有留意我的食評便會知道我對香蕉情有獨鍾,對香蕉蛋糕更是有一份執著!食餅要有餅味,食蕉也要有蕉味,坊間餅店那些加了很多香蕉油和梳打粉的香蕉海綿蛋糕絕對不合格。這件香蕉蛋糕拿上手已經感覺到份量十足,店員告知用了原條香蕉製作!不含香蕉油,原蕉原味,口感紮實,食之有物,值得一讚是甜度適中,香蕉蛋糕本來就不需加太多糖,因為熟透的蕉肉已有足夠的天然果糖。

吃完iBakery員工製作的甜品實在自愧不如,所謂天生我才必有用,殘障人士也能創一片天,而我的專長則是吃
TakeAway
$68 (Tea)
香蕉蛋糕
2010年創立的東華三院社企iBakery目前開設了1間麵包工房、1間餐廳、2間輕食店及3間曲奇店一直都得到不同的酒店和名廚支持以一級的材料和烘焙技巧 加上學員的誠意成功以學員的手工曲奇打出名堂今年初師承日本京都凱悅酒店的京都抹茶手工蛋糕食正香港的抹茶熱而大獲好評最近再次和日本京都凱悅酒店、沙田凱悅酒店合作推出3款不同口味的貝殼蛋糕食材選用京都老店「祇園辻利」的頂級抹茶和焙茶還有日本柚子製的柚子醬而且無添加、無人造色素及無香精小朋友至長者也可以享用貝殼蛋糕系列特意另外設計全新的包裝每盒伴手禮裏面有4件貝殼蛋糕不同口味以不同顏色表示 精緻度可以直接用來送禮味道方面焙茶和抹茶都有較濃烈茶味當然焙茶會更香濃 很滿足Aminn喜歡的重口味而喜歡清新的朋友可以選擇柚子味三款也沒有化學甜味 亦沒有很黏的糖醬包着一口氣吃下幾件也不覺得邪惡 哈哈~如果你經過位於金鐘添馬公園的iBakery Gallery Cafe可以order學員推薦的貝殼蛋糕1+1即是以貝殼蛋糕配撘青檸梳打、花茶、咖啡等飲品店內的輕鬆可以令你重拾愉快的心情喔~
2010年創立的東華三院社企iBakery
目前開設了1間麵包工房、1間餐廳、2間輕食店及3間曲奇店
一直都得到不同的酒店和名廚支持
以一級的材料和烘焙技巧 加上學員的誠意
成功以學員的手工曲奇打出名堂

今年初師承日本京都凱悅酒店的京都抹茶手工蛋糕
食正香港的抹茶熱而大獲好評
最近再次和日本京都凱悅酒店、沙田凱悅酒店合作
推出3款不同口味的貝殼蛋糕

食材選用京都老店「祇園辻利」的頂級抹茶和焙茶
還有日本柚子製的柚子醬
而且無添加、無人造色素及無香精
小朋友至長者也可以享用

貝殼蛋糕系列特意另外設計全新的包裝
每盒伴手禮裏面有4件貝殼蛋糕
不同口味以不同顏色表示 精緻度可以直接用來送禮

味道方面焙茶和抹茶都有較濃烈茶味
當然焙茶會更香濃 很滿足Aminn喜歡的重口味
而喜歡清新的朋友可以選擇柚子味
三款也沒有化學甜味 亦沒有很黏的糖醬包着
一口氣吃下幾件也不覺得邪惡 哈哈~

可以order學員推薦的貝殼蛋糕1+1
即是以貝殼蛋糕配撘青檸梳打、花茶、咖啡等飲品
店內的輕鬆可以令你重拾愉快的心情喔~
Other Info. : iBakery出品的每件手工蛋糕充滿學員的汗水和努力 除了日常專賣店的出品也會接受小禮物/回禮訂單 享受蛋糕之餘又可以支持本地社企 有興趣可向iBakery愛烘焙麵包工房查詢~
2016-08-06
TakeAway
$50 (Tea)
  • 手工貝殼蛋糕
最近開始在堅尼地城上班,總會經過ibakery,一開始都沒有留意,後來發覺這是一間社企麵包店。麵包店的員工都是殘障人士,這間社企為他們提供了就業機會,讓他們可以自食其力。檸檬奶酪包($8)雖然麵包偏空心,不過尚算鬆軟;檸檬奶酪餡份量適中,而且比想像中沒那麼甜,吃完不會太漏。玉桂香蕉合桃包($9)玉桂經常和蘋果一起出現,其實香蕉都是一個不錯的配搭;麵包鬆軟;合桃分量頗多,很香脆;玉桂味濃,唯香蕉味則不夠突出。麵包質素不錯,且價錢合理,又可以幫到社企,偶然幫襯一下都不錯。

檸檬奶酪包($8)
玉桂香蕉合桃包($9)
2016-06-08
TakeAway
$17 (Breakfast)
  • 玉桂香蕉合桃包
雖然不是經常去堅尼地城,但每次一到,都會到iBakery走走,看看有甚麼東西想買。我從來都不是購物狂,會這樣,純粹因為這裡是東華三院屬下專門訓練及聘用殘疾人士的社會企業。以前iBakery的地點不算理想,我可能一年才會去一次。後來iBakery增加了銷售點,更為便利,不過現在更好,西港島線通車,從港鐵出口步行到iBakery只需五分鐘,我來這裡更方便了。iBakery最好賣的產品,首選抹茶曲奇或蛋糕系列。採用頂級京都抹茶,本來不算賣點,因為在香港比比皆是,iBakery的抹茶系列特別之處,是京都凱悅酒店首席餅師安田俊二先生親自技術培訓!單是此一賣點,已經值得一試。京都抹茶手工蛋糕是iBakery最新的抹茶產品,包裝特別以日本傳統的風呂敷設計,甚有京都風味。以這種包裝還有一種好處,就是環保,這塊布能循環再用,大家千萬不要丟了它啊。雖然用的是日本京都凱悅酒店配方,但這手工蛋糕完全在香港製造,肯定新鮮,一開包裝,已經滿室抹茶香。以刀子一切,已經能感受到蛋糕的結實質感,同時間,刀子也傳來抹茶的香氣。吃一口,抹茶的甘香充斥著整個口腔,味道絕對不比在京都吃到的差。此時此刻,如果有一杯抹茶Latte
以刀子一切,已經能感受到蛋糕的結實質感,同時間,刀子也傳來抹茶的香氣。吃一口,抹茶的甘香充斥著整個口腔,味道絕對不比在京都吃到的差。此時此刻,如果有一杯抹茶Latte,又或有一球雲尼拿雪糕,感覺一定就如在京都享受抹茶時光一樣。
念念不忘那豐厚的抹茶甘香,過了一陣子,因事再到堅尼地城,順道再來到iBakery,這一次,我選擇了抹茶曲奇而非抹茶蛋糕。
抹茶曲奇共有兩款口味,深綠色的少甜,和淺綠色的原味。兩著的包裝盒上都有一個立體「茶」字。頂上兩片小葉子,十分可愛。
由於想兩種口味都想試試,所以我買了小裝的各一盒。小裝曲奇一包十片,包裝簡單,貫徹店方的環保慨念。
原味抹茶曲奇其實是加了砂糖,在曲奇表面能清楚看到。由於不是在製造的過程中加入,個人覺得甜味感覺有點畫蛇添足,未能和抹茶的甘香緊緊結合。
相比之下,少甜抹茶曲奇更合我心,抹茶的甘香十分天然,馥郁的香氣讓人不自覺愛上,小小的一塊份量剛剛好,吃完一塊讓人馬上想吃第二塊,喜歡抹茶的朋友必定滿意。
最後,想說說這裡的宵種麵包。
iBakery的宵種麵包是由台灣麵包教主王傳仁親授,暫時共有三款,分別是黑芝麻合桃提子包、穀麥合桃包和菠菜芝士拖鞋包。以宵種法做出來的麵包柔軟又有質感,加上iBakery少鹽、少糖、少油和無添加的宗旨,在現今食物安全問題充斥的世代,份外讓人吃得安心。
做善事,不需太刻意,生活上的各種細節其實也可以幫到很多人。既享美食又可幫助社會企業,何樂而不為?
2015-09-06
2015-05-17 2142 views
小妹十分認同社會企業的概念,今天遊走至堅尼地城,遇見「愛烘焙麵包工房」,記得這就是東華三院經營,專為殘疾人士提供就業訓練的店子,於是便入內選購幾包曲奇,略盡綿力支持一下。「愛烘焙」地方闊落空間充足,近門口處擺放了電腦和高櫈,讓客人邊進食邊上網。另一方設有小圓檯和椅子,走得累了大可選擇堂食。較入位置是收銀處,隔著玻璃便能看到製餅工房。除了數款曲奇和鬆餅外,店子還有麵包和飲品出售。小妹帶了數包曲奇回家,與家人和朋友齊齊分享。燕麥合桃曲奇包裝簡約,內裏共有12件長型曲奇,說明指成份包括低筋麵粉、無鹽牛油、糖、鹽、雞蛋、合桃、燕麥、雲呢拿香油。曲奇質感脆身又夠鬆化,由於夾雜不少燕麥和合桃,所以咬落帶點煙韌。小妹喜歡牛油味不會過重,因此沒有溜滯的感覺,但略嫌糖份太多甜度過高。

TakeAway
$35 (Tea)
2015-04-15 1419 views
身邊有唔少食友都好支持小店、社企,就好似由東華三院所搞嘅「愛烘焙麵包工房」(iBakery),喺以專門訓練及聘用殘疾人士嘅社企。之前,都試過好幾次佢哋嘅出品,都喺食友所送,今次,食友趴走西環,就順道買點心意俾小弟,實在多謝晒 !收到嘅喺朱古力腰果曲奇口味,一包有7件(淨重100g),依款口味其實已曾經試過,上次嘅印象喺上佳之作。今次再食,到底如何?曲奇入口極鬆脆,因為用上唂咕粉,朱古力味濃郁 ,而且,曲奇內混入唔少朱古力粒同腰果粒,要香濃有香濃,要香脆有香脆 ,再食,依然好味,水準不變。故此,天生我才必有用,殘疾人士一樣可以活得有尊嚴。一個品牌嘅建立的確唔容易,經過近5個年頭嘅營運、發展、推廣,都覺得「愛烘焙」做得相當成功,希望小店繼續努力,更希望多啲人可以支持佢哋 !
曲奇入口極鬆脆,因為用上唂咕粉,朱古力味濃郁
朱古力腰果曲奇
Other Info. : 因為喺朋友所送嘅小禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
朱古力腰果曲奇
2015-03-22 1076 views
之前有食友知我想試「iBakery 愛烘焙」的出品,特意於店子位於皇室堡的 Pop Up Store 買了一袋《種子提子曲奇》送贈給我,試過後覺得味道唔錯,半球狀的提子曲奇,吃起來脆口又鬆化,令人吃不停口。近日有另外兩位食友,齊齊到堅尼地城趴走,又去了「愛烘焙麵包工房」位於域多利道的店舖買了袋《全麥杏仁曲奇》給我,哈哈,真有食神,謝謝妳們的心意啊!至於今次收到的這包《全麥杏仁曲奇》,一袋有 11 塊,以低筋麵粉、全麥粉、無鹽牛油、糖、雞蛋、杏仁、燕麥、雲尼拿香油及鹽等食材製作。拿出置於碟上細看,曲奇雖然沒有驚喜的賣相,但外層咬下去脆得來又帶點硬身,而內裡由於夾雜了不少燕麥和杏仁,所以啖落口感特別煙韌,加上其全麥成分,非常適合饞嘴兼喜愛輕怡飲食的朋友。從「iBakery」的訂購表格得知,現時店子所出售的 100g 袋裝曲奇,共有 8 款口味,當中包括有朱古力腰果曲奇、腰果曲奇、全麥杏仁曲奇、燕麥合桃曲奇、雙重朱古力曲奇、唧花牛油曲奇、榛子曲奇、及種子提子曲奇,唔知大家又有無興趣買來一試呢?也在這裡順帶介紹一吓 「iBakery」,其實愛烘焙團隊是由不同能力,但同樣熱愛工作的人所組成,當中
也在這裡順帶介紹一吓 「iBakery」,其實愛烘焙團隊是由不同能力,但同樣熱愛工作的人所組成,當中超過一半為殘疾人士,致力為顧客提供優質安全的烘焙產品。而 “i” 即代表團隊推動「社會共融 Inclusion」的決心,亦包含「我」能做到的意思。至於中文名的「愛烘焙」,則代表烘焙團隊對工作的熱愛,在那裡工作,不單可賺取生活,更可獲得尊嚴和滿足感。如果大家都想支持吓「iBakery」,但又覺得堅尼地城唔就腳的話,其實也可以由現在起至 7 月 31 日去佢地位於灣仔合和中心超市旁的 Pop Up Store 選購。
2015-03-20
2015-03-17 851 views
堅尼地城趴趴走,遠見“愛烘焙麵包工房“在對面橫街,決定支持一下。小店除了數款曲奇和鬆餅外,還有麵包和飲品提供。收銀機後面,乃開放式的工場。新鮮熱辣的麵包和香脆曲奇,就是在此製造的。店內有座位提供,客人可選擇堂食。然,不知怎的,適時店內靜俏俏的,除了兩位中年女店員和餅房內數位整餅師傅外,空無一人。小妹和C買了幾包曲奇餽贈友人,榛子曲奇$35在回家途中,意外地壓碎了,就留給自己吃好了!一包榛子曲奇有七粒圓圓的曲奇,單看外層細碎且緊緻的樣子,已知牛油下得蠻重手的,絕非省油的燈!咬下,曲奇質感香口鬆軟,牛油味極為霸道強烈,啖啖香脆榛子碎和未溶解的鹽粒,味味鹹鹹香香的,蠻具咬口。惜,牛油味稱不上是清香怡人的,反而有點膩,教人吃不消!
小店除了數款曲奇和鬆餅外,還有麵包和飲品提供。
2015-03-16
TakeAway
$35 (Tea)
i bakery is a social enterprise of Tung Wah Group of Hospitals. Being a 3-in-1 bakery comprising bakery production, bakery cafe and bakery classes, they employ people with disabilities.There is a form can be downloaded from website for ordering. Free delivery when spending in certain amount ($1,200-$1,400, different amount in different districts).Chocolate cashew nut cookie $27/100gThere was black chocolate scented at the base of cookies which filled with chocolate pieces and large & small cashew nut pieces. I enjoyed every bite which was full of chocolate flavour . The texture was crunchy and coarse. The cashew nut pieces made the texture less hard but a bit fluffy.Hazelnut cookie $35/100gThere were hazelnut grains or powder in this cookie. It was quite buttery with subtle hazelnut flavour. The texture was more fine than chocolate cashew nut cookie. However, the flavour of chocolate cookie was stronger than hazelnut cookie. Therefore, I like chocolate cookie more and recommended this cookie.As there is no preservative, the expiry period is around more than one month. Therefore, their cookies are fresh and healthier. The flavor was natural as no artificial flavouring added.
2014-12-19
TakeAway
$30 (Tea)
  • Chocolate cashew nut cookie
2014-12-03 988 views
數月前曾收過朋友所送嘅「愛烘焙麵包工房」(ibakery)腰果朱古力曲奇,包裝簡約精巧,沖杯咖啡,啱啱好一包7件當個下午茶,等小弟晌沉悶嘅工作中抽一抽身悠閒吓。今次又收到另一包愛烘焙麵包工房嘅曲奇,哈哈,又可以「蛇一蛇」,抖一抖,嘆一嘆。關於愛烘焙麵包工房依間社企,上次食評都有略略介紹,不過,自行上官網了解吓就仲好,喺一間好值得支持嘅社企。今次收到嘅又喺朱古力口味,不過,就喺雙重朱古力曲奇,都喺一包有7塊。深得近黑嘅曲奇朱古力味極之香濃,入口非常鬆脆,初時以為「雙重」會唔會加入咗朱古力粒呢?因為曾經試過「喜‧乳酪」(Hey YO!!)嘅雙重朱古力曲奇,喺朱古力曲奇混入朱古力粒。不過,「愛烘焙」嘅雙重朱古力曲奇其實喺無嘅,大抵只喺單純加重朱古力味嘅成份,但印象裡跟上次食過嘅腰果朱古力曲奇嘅朱古力味不相伯仲。多謝好友心意,讓小弟可以繼續「狂嚐曲」!
「愛烘焙麵包工房」(ibakery)雙重朱古力曲奇
多謝好友心意,讓小弟可以繼續「狂嚐曲」
Other Info. : 因為喺朋友所送嘅小禮物,所以,環境、服務、衛生、抵食幾欄嘅參考值唔大。
2012-03-03 868 views
這間「愛烘焙麵包工房」 原來是東華三院旗下的社會企業,裡面的員工都是殘疾人士,這間餅店正好為他們提供就業和訓練的機會。這天難得路過這地方,又正好下起雨來,於是入內暫避,順便買件鬆餅支持一下它。店子地方其實都算闊落,不過就只是擺放了兩張小圓檯和數張椅子供客人堂食。而在店子的一端,則有一些吧檯高椅和擺放了幾台電腦給客人上網。店子售賣的除了麵包、西餅和一些飲品外,還有多款曲奇售賣,不過鬆餅就只得三款。這天自己因為才剛吃過早餐,所以沒有坐下吃東西,只是外賣了其中一款鬆餅「香桃酸忌廉鬆餅」回家享用。這鬆餅外表看來是不錯的,不過吃後便覺得它質感鬆軟得過了份,欠缺了點實在的感覺,而且酸忌廉味也不怎麼吃得出來,桃肉果粒則全部集中在鬆餅的底部,分佈不夠均勻,整體來說水準是未能令自己滿意的。不過這鬆餅始終價錢相宜,加上這間餅店又是惠澤殘疾人士的有意義的社會企業,一個 OK 還是應該給它的。
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$6 (Tea)