2020-11-07 890 views
芝士肉鬆蛋餅好鍾意食蛋餅 每次去台灣旅行都會食唔少 喺呢度真係食到台灣嘅味道 個餅皮係Q軟 配埋大量嘅芝士同肉鬆 好惹味台式滷水拼盤呢個係有驚喜 比想像中好食 全部都好入味 個人最鍾意豆腐 台式鹽酥雞呢個之前已經食過 再次叫都係咁好食 炸得好香脆 上面有椒鹽調味
芝士肉鬆蛋餅

台式滷水拼盤
呢個係有驚喜 比想像中好食 全部都好入味 個人最鍾意豆腐

台式鹽酥雞
身邊有一位台灣朋友來香港工作兩年,這次是第一次帶他來吃香港的台灣菜~~點了炸雞排、蚵仔麵線、肉鬆蛋餅、炒青菜等等👏🏻台灣朋友吃了一口蛋餅就思鄉情懷爆發,非常滿意。我個人滿欣賞那蛋餅皮QQ薄薄,內涵很足!第二欣賞是麵線,朋友說是偏台北的味道~~裡面感覺都是台灣員工,台灣朋友表示來香港兩年,突然聽到國語很有親切感,覺得台灣人講話真的很溫柔呀!😂埋單後,香港人表示價格很正常,台灣人說⋯很想回台灣吃台灣菜😂

• 蚵仔大腸麵線
  • 鹽酥雞
  • 芝士蛋餅
2020-03-10 554 views
唔好睇小魯肉飯細細碗 其實好飽肚 😆😆魯肉份量好多,啲肉肥瘦均勻,略嫌有少少un😌啲飯撈埋啲肉汁好正👅蚵仔煎十。分。好。食‼️蚵仔係透明質感,超好味,再撈埋個啲汁真係好正😳😳珍珠奶茶甜左少少,但珍珠幾有咬口💓小店裝修好有台灣風味,值得去🤭
唔好睇小魯肉飯細細碗 其實好飽肚 😆😆
魯肉份量好多,啲肉肥瘦均勻,略嫌有少少un😌
啲飯撈埋啲肉汁好正👅
蚵仔煎十。分。好。食‼️
蚵仔係透明質感,超好味,再撈埋個啲汁真係好正😳😳
珍珠奶茶甜左少少,但珍珠幾有咬口💓
小店裝修好有台灣風味,值得去🤭
2019-11-01 699 views
魯肉飯個飯一放低唔好睇佢細細碗量唔多咁, 食碗一都名飽🤗🤗滷肉肥瘦適中,唔會話全部淨係得肥肉,而且醬汁唔會太咸,用黎撈飯食真係一流。鹽酥雞佢啲椒鹽粉撒得好平均,炸粉夠薄,食落唔會好油膩, 啲雞粒都大大粒而且炸到好脆😍😍😍台南擔仔麵唔好睇佢個湯冇咩色咁, 佢個湯好香肉味, 仲有麻油味同蒜蓉味, 個味調唔錯另外仲有蝦同埋肉燥鋪面,好惹味

鹽酥雞

台南擔仔麵
另外仲有蝦同埋肉燥鋪面,好惹味
2018-11-16 2080 views
近排想食下台灣野,平日放假就黎到西環呢間好有名氣既阿元來了,午餐時間去都已經要時候大排長龍,等左半小時左右  店內的裝修簡單,不過充滿台灣風味 !滷肉飯$29很快就有得食,賣相吸引,充滿油脂加半肥瘦肉滷肉再配上白飯 ,充滿油香!唔怪得咁多人專程過來朋友叫左雞肉飯。整體味道偏重,所以要加上白飯,充滿台灣風味。 蚵仔煎餡料豐富,甜辣醬的配搭不錯叫左黑糖珍珠鮮奶黑糖味非常濃郁,珍珠係用黑糖整嘅,好香甜
 店內的裝修簡單,不過充滿台灣風味 !

滷肉飯$29

蚵仔煎
餡料豐富,甜辣醬的配搭不錯

叫左黑糖珍珠鮮奶
黑糖味非常濃郁,珍珠係用黑糖整嘅,好香甜

2018-10-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2018-11-15 1046 views
西環鋪頭係比較細所以位子都比較少上次同朋友落堂突然好想食台式嘢!!!就諗起阿元啦~估唔到閒日晏就去到都唔少人要等十張枱先輪到我地當中既客人通常都係打工仔同埋中學生本身好期待會有蛋餅食但問一問員工後先知原來要夜晚先有入到去即時ORDER既係魯肉飯!!!個人比較鍾意魯肉飯多過肉燥飯因為會比較有口感而阿元既魯肉飯肥瘦適中醬汁味道亦都調較得岩岩好!肉的份量會夠餸晒啲飯!魯肉飯絕對係阿元來了既必叫ITEM啊另外我地仲叫左個小食---鹽酥雞!佢既份量唔多 我地兩個人每人食到2-3舊左右不過佢係炸得乾身 唔會感覺好油膩
西環鋪頭係比較細所以位子都比較少
上次同朋友落堂
突然好想食台式嘢!!!
就諗起阿元啦~
估唔到閒日晏就去到都唔少人
要等十張枱先輪到我地
當中既客人通常都係打工仔同埋中學生
本身好期待會有蛋餅食
但問一問員工後先知原來要夜晚先有

入到去即時ORDER既係魯肉飯!!!
個人比較鍾意魯肉飯多過肉燥飯
因為會比較有口感
而阿元既魯肉飯肥瘦適中
醬汁味道亦都調較得岩岩好!
肉的份量會夠餸晒啲飯!
魯肉飯絕對係阿元來了既必叫ITEM啊

另外我地仲叫左個小食---鹽酥雞!
佢既份量唔多 我地兩個人每人食到2-3舊左右
不過佢係炸得乾身 唔會感覺好油膩
2018-10-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-11-13 1100 views
西營盤阿元係每星期同同事點都會去一次食午飯既地方價錢相宜,味道又夠「台」特別係侍應既國語有一秒會懷疑自己係咪身處台灣但最近阿元要搬去堅尼地城我就同同事黎食最後一次必點既有:柯仔煎,爆蛋火雞飯,滷肉飯台式擔米粉味道大家都知希望趁未搬前好好享受一下頗正宗既台式味道
西營盤阿元係每星期同
同事點都會去一次食午飯既地方
價錢相宜,味道又夠「台」
特別係侍應既國語
有一秒會懷疑自己係咪身處台灣
但最近阿元要搬去堅尼地城
我就同同事黎食最後一次
必點既有:柯仔煎,爆蛋火雞飯,滷肉飯台式擔米粉

味道大家都知
希望趁未搬前好好享受一下頗正宗既台式味道
2018-11-11 657 views
在上個月,跟老婆到這間餐廳一齊食晚飯。因為知道這間餐廳在西環比較出名,所以跟老婆一早約6點時已到門口了,好彩沒有太多人排隊,等了約二分鐘就可以進入餐廳用膳。餐廳內空間比較窄少,但店內貼滿了台灣八十九十年代的飲品廣告及相關的台灣裝飾。一看就知道餐廳是有花過心思去尋找的。我們兩個人今次比較貪心了一點,點了7個東西。包括魯肉飯,魚士托魚庚米粉,起司蛋餅,滷味拼盤,百香果綠茶,及芒果多多凍飲。雖然份量是少了一點,但味道是不錯的,及價錢也比較公道,難怪聽講他的外號是港大生飯堂。

我們兩個人今次比較貪心了一點,點了7個東西。

2018-10-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-10-28 542 views
平時如果想叫阿元來了,多數都係外賣自取,尤其是星期六日。當日係星期四,見到外賣app竟然有得叫,正!因為佢哋嘅嘢食份量比較細,同其他台灣野格局一樣,所以肚餓要叫多幾樣啊我哋叫咗滷肉飯、魚丸湯、肉鬆蛋餅、肉燥青菜、皮蛋豆腐、台灣香腸同埋香菇肉羹。個人覺得最好味係佢嘅滷肉飯同埋皮蛋豆腐。雖然係叫外賣,但係嚟到啲滷肉飯嘅汁仲好多好好味,老玉半肥瘦,回味無窮。至於皮蛋豆腐,分了兩個膠兜,一人一個唔使爭,皮蛋味好香,拌勻豆腐以後一起吃,非常好。魚丸湯嘅份量就比較少,只得兩粒😅另外台灣香腸也比較乾身,如果有醬汁拌起吃就會好一點。其他的也是正正常常,不過不失吧。不過始終係外賣,堂食應該會好味啲😋

魚丸湯嘅份量就比較少,只得兩粒😅
另外台灣香腸也比較乾身,如果有醬汁拌起吃就會好一點。
其他的也是正正常常,不過不失吧。
不過始終係外賣,堂食應該會好味啲😋

2018-10-25
Delivery
  • 魯肉飯
  • 皮蛋豆腐
2018-10-28 453 views
西營盤好西 就係呢間弓#阿元來了 佢哋嘅裝修特色好似老台灣嘅風格 好似去咗台灣咁 佢哋有限時嘅用餐時間大約為30分鐘👉🏻#滷肉飯 呢一個係必食之選 個肉唔會太肥太瘦啱啱好 而且個肉汁可以撈晒成碗飯 🤩🤩👉🏻#鹽酥雞 佢係啱啱炸好嘅 所以食落都博博趣 雞都炸得好嫰滑香口👉🏻#芋圓 好有咬口 而且唔會太甜 👍🏻👍🏻——————————————🎯 阿元來了 (西環)西環西營盤第三街73號地舖——————————————

👉🏻#芋圓 好有咬口 而且唔會太甜 👍🏻👍🏻

——————————————
🎯 阿元來了 (西環)
西環西營盤第三街73號地舖
——————————————
2018-10-26 438 views
阿元來了不嬲都好出名,之前試過觀塘分店覺得味道麻麻,今次就黎總店試下先😋地方細細比較迫,但裝飾擺設都有老台灣風格,好似去左台灣咁😆總店果然係總店,食物好好食!🤤粟米芝士蛋餅,蛋餅咬落軟熟煙un😚花枝丸😍好彈牙好香口期間限定既爆蛋雞肉飯,白飯仲有淡淡既雞油,撈埋一齊好夾😋仲有我最愛既芋圓,好彈牙唔會煮到好淋,亦都有芋頭味,唔會好似出面d芋圓咁得粉味
地方細細比較迫,但裝飾擺設都有老台灣風格,好似去左台灣咁😆

總店果然係總店,食物好好食!🤤

粟米芝士蛋餅,蛋餅咬落軟熟煙un😚

花枝丸😍好彈牙好香口

期間限定既爆蛋雞肉飯,白飯仲有淡淡既雞油,撈埋一齊好夾😋

• 芝士蛋餅
  • 九份芋圓
2018-10-24 561 views
好耐冇食過阿元來了,見佢出咗幾樣新嘢,係時候再去食吓~🍳爆蛋雞肉飯 $39次次都食魯肉飯,今次試咄吓哩個新嘅爆蛋雞肉飯~ 🍄香菇肉羹米粉 $45另外亦搵咗哩個香菇肉羹米粉取代平時成日食嘅麵線。 🌿高麗菜捲 $39為咗要有啲菜落肚,我地叫咗哩個高麗菜捲。爽脆嘅高麗菜包住啲肉,又幾好味。 🔥炸甜不辣拼盤 $30每次食甜不辣都會諗一輪咩係甜不辣。其實甜不辣係取自Tempura嘅諧音,不過係指關西嘅Tempura,即係炸魚漿製品,而唔係大家較常食到嘅炸蝦炸南瓜嗰啲Tempura。我地嘗試研究哩個甜不辣到底拼咗啲咩,不過除咗煙煙軔軔嘅好滋味,其實我地都唔係好分到,大概係本身哩啲炸魚漿有唔同形狀同size,所以炸完後口感每件有少少唔同咁吧~配埋啲胡椒粉,送飯一流~ 🐽肉鬆蛋餅 $25哩度嘅蛋餅從來唔會令你失望,薄薄嘅皮配埋香口嘅肉鬆,再點少少辣醬,配合得非常好!係今晚點咁嘅咁多樣食物中嘅highlight! 🍡九份芋圓(溫) $30作為芋圓愛好者當然要以哩個甜品為我地嘅晚餐劃上一個靚句號。芋圓夠晒Q彈,豆又夠多,加上糖水底又唔會過甜~特別嘅係佢加咗椰果,為哩碗芋圓加多咗一重酸酸甜甜嘅味道,食落又幾
好耐冇食過阿元來了,見佢出咗幾樣新嘢,係時候再去食吓~

🍳爆蛋雞肉飯 $39
爆蛋雞肉飯

次次都食魯肉飯,今次試咄吓哩個新嘅爆蛋雞肉飯~

🍄香菇肉羹米粉 $45
香菇肉羹米粉

另外亦搵咗哩個香菇肉羹米粉取代平時成日食嘅麵線。

🌿高麗菜捲 $39
高麗菜捲

🔥炸甜不辣拼盤 $30
炸甜不辣拼盤

🐽肉鬆蛋餅 $25
肉鬆蛋餅

🍡九份芋圓(溫) $30
九份芋圓(溫)

作為芋圓愛好者當然要以哩個甜品為我地嘅晚餐劃上一個靚句號。芋圓夠晒Q彈,豆又夠多,加上糖水底又唔會過甜~特別嘅係佢加咗椰果,為哩碗芋圓加多咗一重酸酸甜甜嘅味道,食落又幾夾~

整體嚟講,蛋餅係必食之選,鍾意食芋圓嘅朋友都可以試吓哩個有椰果嘅版本。同埋嚟緊阿元要搬去堅尼地城,怕冇咁就腳就快啲去食多次先啦~
2018-10-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
炸甜不辣拼盤
肉鬆蛋餅
九份芋圓(溫)
假日嘅中午,阿元依舊多人!排了大概20分鐘先可入座。排隊期間已經要選好食d咩,入座時遞俾侍應姐姐就可以了。店內空間比較峽窄,但仍不減食客對此店嘅鍾愛。我地被安排坐係吧台位置。一如既往呢度嘅用餐時間為約30分鐘!不過因為阿元真係無論咩時間都係好多人排緊隊。阿元來了呢間下個月就會結束營業轉址到堅尼地城喇!魯肉飯值得一讚係魯肉汁俾得好足夠,充分滲滿整碗飯。但最可惜感覺已不及我第一次食時驚豔,肥肉佔嘅比例非常少,食落口感會較鞋口。台南擔仔米粉米粉呈透明幼身,口感好好。湯底口味偏淡。奶蓋綠茶 $25 奶蓋比例較少,飲落密度唔夠厚實。帶點假假香精味。
假日嘅中午,阿元依舊多人!排了大概20分鐘先可入座。

阿元來了呢間下個月就會結束營業轉址到堅尼地城喇!

台南擔仔米粉
米粉呈透明幼身,口感好好。
湯底口味偏淡。

奶蓋綠茶 $25
奶蓋比例較少,飲落密度唔夠厚實。
帶點假假香精味。
2018-10-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 台南擔仔米粉
2018-10-18 321 views
Ordered: 滷肉飯,肉鬆芝士蛋餅,鹽酥雞,九份芋圓1. 滷肉飯整體OK,但係味道有少少淡2. 個蛋餅肉鬆好香,喺門口已經聞倒肉鬆浸味,唔會太漏。3. 鹽酥雞唔會太油,味到啱啱好,雞肉好嫩滑。4. 芋圓係最好食,地瓜圓入邊有餡!好夠煙韌,啲糖水唔會太甜,仲有少少紅豆同埋珍珠做配料。
Ordered: 滷肉飯,肉鬆芝士蛋餅,鹽酥雞,九份芋圓
1. 滷肉飯整體OK,但係味道有少少淡
2. 個蛋餅肉鬆好香,喺門口已經聞倒肉鬆浸味,唔會太漏。
3. 鹽酥雞唔會太油,味到啱啱好,雞肉好嫩滑。
2018-10-17 543 views
阿元來了曾經風摩一時成為香港最有台味的魯肉飯。用餐時間為半小時。近日知道阿元就黎搬遷到堅尼地城,就趕快黎呢度試下。魯肉飯飯細細一碗,汁量比例好足夠,可以滲透整碗米飯。但魯肉調味較淡, 肥肉比例很少。 整體食落味道比較平淡。台南擔仔米粉台灣肉燥惹味,湯頭較清淡。 米粉屬幼身 透明嘅感覺。另外叫左一杯台式奶蓋綠茶。奶蓋做得好滑身,可惜唔夠綿密。另帶小小香精的味道。但值得一讚是綠茶茶底好好飲。最後埋單走人$89!

近日知道阿元就黎搬遷到堅尼地城,就趕快黎呢度試下。

台南擔仔米粉
台灣肉燥惹味,湯頭較清淡。 米粉屬幼身 透明嘅感覺。

另外叫左一杯台式奶蓋綠茶。
2018-10-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 魯肉飯