2016-12-04 1184 views
愛尋吃的我今晚與朋友想找點特別的甜品,我便提議不如吃荳福吧,反正大家從未吃過,而且豆花布丁感覺非常新穎,她亦興致勃勃,所以又可以吃吃吃✌本身想吃玫瑰口味,但是老闆娘說一個月只賣一次😭今晚無緣吃呢~ 她說只會月中有賣,因為玫瑰口味是在去年的情人節誕生,故為紀念其誕生所以月中才賣一次呢。我想吃的話要下次要月中來碰運氣~由於太晚來的關係,所剩的口味無幾,只有whisky,bailey,irish cream,杏仁,朱古力麥精。最後我選了irish cream,朋友有點驚訝我吃irish cream,因為平日我都不太愛喝酒,居然會選酒的口味😅其實我很愛用酒做的甜品,例如bailey雪糕,這絕對是我的最愛🙄老闆娘聽到我說最愛bailey,她也跟我分享所用的irish cream也是bailey的😍還拿了酒瓶給我看。老闆娘很友善,非常有耐性教我們如何吃才可以吃到最美味的豆花布丁。我的bailey口味老闆娘先為它畫上一層朱古力酒,令其味道更豐富。irish cream豆花布丁口感很細緻滑順,而且幽幽的酒香,徹底收服我的心與味蕾,當然我一吃無遺。老闆娘教我先吃外圍旁邊的,不會被朱古力酒搶其味道,亦能細

老闆娘教我先吃外圍旁邊的,不會被朱古力酒搶其味道,亦能細味其irish cream的香。其實irish cream還可以味道更濃,不過老闆娘考慮到如果太多的話會水化,故取其平衡,現在這份量最好,既不會水化,又吃到其irish cream的香濃。
朋友則選朱古力麥精,老闆娘介紹可添加班蘭糖漿調味,不過不會太甜,因為不想喧賓奪主,豆花布丁才是主角,讓我們認真品嚐該味道。糖漿除有班蘭外,還有少許紅糖,可有一點甜味之餘亦較健康。朱古力麥精味道清香滑嫩,入口即化,一下子便能吞下喉。
除豆花布丁外,老闆娘還推薦我們下次早些來吃的話可以選豆花布丁雪芭,口感相當特別的,但製作需時,要耐心等候~ 在走時我發現有彩虹杯這項目,需致電預訂,不知是甚麼,有點好奇,哈哈。
在離開時發現了老闆娘為何開豆花布丁店的原因,老闆娘應該也是一個吃貨? 豆花布丁真的很美味,希望下次來的時候又能給我意外的驚喜。😊😋
2016-12-04 639 views
吃貨朋友是晚胃口大開,晚餐完畢後意猶未盡,帶我到荃灣大陂坊的隱蔽小店食甜品!位置毫不起眼,不過亦無損我們想食好西的堅持!豆花布丁有很多款式!當中不乏特色款,朋友一心想食玫瑰款,可惜這款是期間限定,緣慳一面了!Irish Cream豆花布丁 - 老闆娘用上純熟手勢以Baileys在豆花上點上圖案~豆花蘊含香濃的酒香,豆花沒有加石膏粉亦顯得絲絲順滑!朋友一試愛上~朱古力麥精豆花布丁 - 先以一口原味!味道雖則順滑但較為淡身!老闆娘之後淋上以斑蘭葉搾出的汁混合紅糖製成的糖水,味道頓時不再單調之餘更容易入口,而且亦沒有變化成很重的甜味!
位置毫不起眼,不過亦無損我們想食好西的堅持!
豆花布丁有很多款式!
$29 (Last Night Supper)
2016-08-14 789 views
作為一隻荃灣區嘅夜貓,你一定要識得黎呢度!呢度嘅豆花布丁真係喺第度食唔到,真係食到好滑,唔係一味落糖所整出黎嘅甜品,仲有用自家製嘅糖水令到成個甜品好出色!老闆娘仲好好人好好傾咖haha😄
芝麻豆花布丁
芝麻豆花布丁
係好耐之前,屈小姐因為一篇雜誌既報導,去左搵佢老友Mr.O 去睇荳福既comment,一click入去見到d咩「芝麻味豆腐布丁好重芝麻味,好似係個鼻到噴番出黎咁」「顛覆你對傳統豆腐布丁既口感」因為咁誇張既comment而mark低左😂😂!到今日終於有機會行開行埋去試啦!一入到去,以為坐滿左人要等位,原來唔係,果班咁後生既妹妹其實係義務小店員黎既😂😂😂!一見到我地就火速執好晒個位,不停介紹佢地既產品,味道係點點點咁,又不停叫我地坐啦坐啦😂😂! 招呼好熱情,幾好! 不過呢,其實我地一早有target而黎嫁啦😂😂! 所以任你地點介紹,我地既目標都係向住芝麻同原味既😂😂😂!但係! 老闆娘話今日無賣呀😢美夢破滅😢! 要坐低諗諗食咩先! 最後決定左叫杏仁味同奶茶味! 係落決定既期間,佢地就不停介紹,老闆娘仲係廚房叫出黎嫁…問我地「想食企身d 定滑d,企身d就奶茶啦,麥精朱古力啦,滑既就原味同芝麻囉,但今日冇」好啦~廢話完啦! 重點:【杏仁味豆腐布丁】-$20@好香好濃既杏仁味!杏仁迷必試! 口感極滑,滑得黎最特別既地方係你好似食緊杏仁糊,而佢係比豆腐花更滑既豆腐花texture! 唔怪得叫豆腐布丁

「芝麻味豆腐布丁好重芝麻味,好似係個鼻到噴番出黎咁」

「顛覆你對傳統豆腐布丁既口感」

因為咁誇張既comment而mark低左😂😂!
到今日終於有機會行開行埋去試啦!

好啦~廢話完啦! 重點:

【杏仁味豆腐布丁】-$20@
杏仁豆腐布甸
好香好濃既杏仁味!杏仁迷必試! 口感極滑,滑得黎最特別既地方係你好似食緊杏仁糊,而佢係比豆腐花更滑既豆腐花texture! 唔怪得叫豆腐布丁😍!

(唔好意思,冇相係因為太好食,唔記得影佢全相😂😂)

【奶茶味豆腐布丁】- $20@
新加坡奶茶豆腐布甸
用既係新加坡奶茶!老闆娘話會有小小似麥精味! Exactly,我都食到小小麥精既味道,尤其落埋自家斑蘭糖水仲似(不過賴生同屈小姐都係prefer無咁甜嘅野)。當你食真d,就發現係另類既奶茶味,好特別! 而佢所謂既企身…真係顛覆左我對企身一詞既定義! 滑到呢,食入口即融😍😍!搞到我好想即刻試埋原味同芝麻味! 可惜冇因為係one man bank,所以啲款式唔係日日有,想食就要打去問定啦。

最後,細心既店員s奉上2杯水! 好有家嘅感覺👍🏼

評價
招呼好好!熱情!細心!
味道同texture不得了!

要留意既係:

1) 星期1唔開!星期1唔開!星期1唔開! (要說3次)
2) 所有食品老闆娘話係全人手製作! 日日味道唔同,請先致電查詢有咩味道 (唔好學我地呀)
3) 舖頭比較晏開,因為食品製作雖時 (老闆娘話因為冇加石膏粉!要雪6個鐘嫁)
4) 全部材料都係新加坡運尼,用嘅係有機黃豆,紅糖冰糖,罪惡感都少啲(好似係
) 老闆有時仲會整特別款式,好隨心,睇你好唔好彩啦!

#食好西 #翻啅able #好有心既小店
2016-04-30
$20 (Last Night Supper)
杏仁豆腐布甸
新加坡奶茶豆腐布甸
2016-04-28 650 views
多謝網友既推介😂今次終於黎左食啦😎店家雖然係荃灣,但位置都幾隱閉下,臣講都吾知有間小店係到依到有超多口味既布丁,普通味例如原味,奶茶,朱古力麥精等就$20,其他好似酒味就$38🙊店家仲會不定期出d特別味🌝所以每次去都可能有驚喜架一一一一一一一一一一一一一玫瑰豆花布丁 $25評分: 8.5/10一個月先出一次既特別味😜咁岩黎到有✌🏻️店家既玫瑰豆花布丁吾係用香精,而係用真。玫瑰花製成🌷外表雖然吾係粉紅色,但係花味濃郁,啖啖都感受那花香😍最重要吾會太甜,口感輕盈,食完可以繼續一個打十個一一一一一一一一一一一一一朱古力麥精威士忌味 $38評分: 7.5/10依個味就相對濃烈,濃濃朱古力同酒味👸🏻靚靚老闆娘仲會幫你加D朱古力酒,令食落更多層次添
一一一一一一一一一一一一一
玫瑰豆花布丁 $25
評分: 8.5/10
一一一一一一一一一一一一一
朱古力麥精威士忌味 $38
評分: 7.5/10
2016-04-07
2015-12-27 447 views
早前在報章上看到豆福的採訪報導,其地址正是兒時荃灣居所樓下,對區外人來說大陂坊比二陂坊、三陂坊陌生,只因這裡沒有潮菜也沒有雞煲,最有名的也是彬記雲吞麵而已。小店大門基本會被停車場的汽車遮蔽著,只要看到泰華大廈的大門再向左走就會見到一個被小花圍繞著的黑板,食客們目標在望了。豆福不但有豆花還有涼茶乎??只是內裡空無一人佈置得像家庭客廳的小店是否營業中?? 月巴客人在門外探頭探腦實在太怪相,在報導中見過的老闆娘笑笑的說已開始營業了,健談的她初次見面也如認識很久似的,仔細地介紹每款豆花布甸的特質及味道,看到滿滿雪櫃裡的成品也是她獨自製作的,我也佩服她的能幹。雪櫃裡一碗碗的就是杏仁、奶茶、咖啡、芝麻、酒香豆花,根據老闆娘所說每款皆有不同口感及濃稠,只因每款材料的凝固時間也有不同,基本是要冷凍六小時才會成型的。幾乎選定以GODIVA朱古力酒製作的一款酒香豆花之時,聽到還有客人預定的玫瑰味,最重要還是多出一碗,那還需考慮嗎??老闆娘更拿了一碗有彩虹圖案的給我,原來每個膠碗也有著由不同客人手繪圖案,讓下位客人看到上一位客人的心思,那是老闆娘希望帶出薪火相傳之意。從雪櫃裡及自己的一碗也看到大小朋友客人的

從雪櫃裡及自己的一碗也看到大小朋友客人的畫功也很不錯,用色也很繽紛!幸好老闆娘沒有要求我也畫一個,不然下一位客人會有一個畫得超醜的碗哦。
玫瑰豆花布甸
老闆娘習慣性先介紹一下該款豆花的特點,並像媽媽餵孩子般先舀一口給客人試試沒加糖的味道。

玫瑰豆花有著頗強的真實玫瑰香,原來是以較貴價的保加利亞玫瑰作材料,難怪花香如此清香討好,微甜的甜度感覺輕盈,那介乎豆花及布甸之間的口感是用有機黃豆及沒加石膏粉來凝固,好像有點水漾卻已是固體,因而外賣的話也不可以拿得太遠。
再加一點以玫瑰花茶加黑糖煮的的玫瑰糖漿後,甜度即時提高而食味更為濃郁,不過還是只加一點點就好,不然掩蓋了花味便有點浪費了。
黑糖薑豆花布甸
玫瑰糖水只獨配玫瑰豆花,其他豆花布甸則配以班蘭葉及黑糖煮的糖水調味,老闆娘對其豆花真的有種執著。

另一次再試黑糖薑豆花($25), 淺啡色像奶茶顏色的豆花依舊蕩漾,少糖甜度已足夠並不用另加糖水,滑滑豆花薑味初期不強,還說老闆娘"唔夠薑"之際,喉頭慢慢感到有點熱熱的,薑勁開始來了,像樣了像樣了!!

老闆娘說真材實料的用老薑做出,不可能沒有薑味的唷。
有幸遇上老闆娘煲了雪梨南北杏無花果蜜棗水並給我試試,這一小杯以取其香的雪梨乾加要其甜的鮮雪梨所煲的有益飲品,每一口也清甜有梨香,最重要是很有媽媽的味道。
雪梨蜜棗南北杏無花果
外賣每枝$12,我也讓我媽媽滋潤一下吧。
能幹的老闆娘還會每天煲不同的糖水給客人多個選擇,通常在週末才出現的月巴客人總遇上老闆娘忙於煲桑寄生蛋茶,也看到她是採用跟我家大人所用的盒裝桑寄生來煲唷。
$25 (Tea)
雪梨蜜棗南北杏無花果
玫瑰豆花布甸
我對這款杏仁豆腐布甸一試難忘,它已經榮登我心目中的荃灣甜品NO.1!豆福主打的是不同味道的豆腐布甸,別看它賣相楊春就小看它,它可是會令人再三回味。淡淡的豆香和甜度、質感細滑又有彈性令人覺得十分順喉,這樸實又「舒服」的味道深得我心。這款甜點沒添加石膏粉,所以必須凍食,想要外賣記得帶備冰袋。嗜甜的客人還可以添加斑蘭糖水,那是無香精全用斑蘭葉榨汁再加紅糖熬煮而成的,所以味道清甜不嗆喉。老闆娘喜歡研究食譜,還向我們展示了很多款豆腐布甸的變奏版照片,下次要再去試試新口味。
杏仁豆腐布甸,奶茶豆腐布甸

這款甜點沒添加石膏粉,所以必須凍食,想要外賣記得帶備冰袋。

下次要再去試試新口味。

Other Info. : 小店座位不多,所以多數客人都外帶享用
2015-10-10
杏仁豆腐布甸,奶茶豆腐布甸
2015-05-09 511 views
因為一次系大陂坊泊車,無意中發現呢間隱世小店,店內裝修溫馨加上健談的老闆娘好有家的感覺。而店鋪主打豆花布丁共有四款口味。原味丶芝麻丶奶茶丶杏仁,偶爾還會有限量新口味嘗試(玫瑰丶綠茶)。第一次嘗試推介原味或芝麻,每一款口味都需要老闆娘花兩個鐘的時間精心製作而成,所有原料都由新加坡進口,因為冇落石膏粉的緣故比起普通豆腐花口感更加順滑,入口即溶,而且老闆娘話入邊仲有豐富的膠原蛋白食完人都靚D,加上闆娘特製的斑蘭糖水口感更加豐富,甜而不膩。     得閒行過就黎試下啦
而店鋪主打豆花布丁共有四款口味。
,而且老闆娘話入邊仲有豐富的膠原蛋白食完人都靚D
,加上闆娘特製的斑蘭糖水口感更加豐富,甜而不膩。
    得閒行過就黎試下啦

2015-05-09
2015-05-04 202 views
很少會經過大坡坊,昨天無意中經過發現了這家小店,本來,只是因天氣太熱,想吃個冰凍的甜品,涼一下冷氣再走,剛巧見到小店外的黑板,老實說,我還未看清楚有什麼甜品吃,老闆娘已經很熱情地出來介紹佢既出品,再看黑板,是吃豆腐花什麼的,由於我比較偏愛豆類甜品,心想,不妨一試,老實講,果陣仲以為係家庭式制作的豆腐花!店內,只有一張長方型的小餐桌,有四張椅子,很『小』的店,但是,感覺還滿舒適的,老闆娘很熱心的介紹,我才知道,原來、是星國口味的豆腐花,原料也是外地來的,而且,口味方面也有幾種選擇,有奶茶口味的,也有杏仁味的,一聽到有杏仁味的,其他的都聽不入耳了,我就是喜愛杏仁豆腐,超愛的,想也不想,就要了一個。老闆娘先送上一客,未落糖漿前,她先叫我吃一小口,試一下原味的,質感上,她跟我們平常吃的豆腐花不同,沒有豆腐花那種『堅實』感,反而有種比較易散開的感覺,當然,也不是一篤就散那種,只是比豆腐花『柔弱』了點吧!入口的感覺,似布丁多過似豆腐花,由於未落糖漿,所以,杏仁和豆腐的味道都很清晰,不會太濃的味道,吃了一口後,老闆娘幫我下了她的自製糖漿,由於我吃豆腐花偏愛感受那股豆香,所以,只要了很少的糖漿份量,感

入口的感覺,似布丁多過似豆腐花,由於未落糖漿,所以,杏仁和豆腐的味道都很清晰,不會太濃的味道,吃了一口後,老闆娘幫我下了她的自製糖漿,由於我吃豆腐花偏愛感受那股豆香,所以,只要了很少的糖漿份量,感覺不是太甜,感覺還不錯,而且沒有蓋過豆腐布丁本身有的香味,老闆娘還請我用了一小口自己煲的薏米水。

我覺得,要做好一份工作,要先去愛上這份工作,你才會做得好,老闆娘給我的感覺,就是她對這『小生意』的熱愛,由入鬥口到我走啦,都很開心地去介紹自己的出品,那做出來的東西,又怎會不好呢?

有興趣的朋友不妨去試一下吧!

唔好意思,唔記得個豆腐花幾錢,應該少過廿蚊吧!

2015-05-03
$16 (Tea)
2015-03-15 462 views
前晚去大鴻輝食飯,係大坡坊泊車,等位其間渴渴哋,見到間豆福,以為有豆漿,點知得豆花布丁,鐘意試新嘢既我當然唔會放過,哈哈!一咬落去好soft,完全入口即溶,可能嗰晚熱熱地,透心涼既感覺真係幾舒服,佢少甜更啱怕肥愛健康的我!食完奶茶味,聽到老闆娘有個特別版玫瑰味,即刻試埋佢,雖然花味唔濃,但加咗特制嘅玫瑰糖水,又提升咗!咁又係,純天然應該唔會香到似香氛咁!仲有呀,布丁係加咗骨膠原,下次經過都要食個補補,哈哈!
仲有呀,布丁係加咗骨膠原,下次經過都要食個補補,哈哈!
TakeAway
Type of Meal
Last Night Supper
  • 奶茶味
行經附近搵朋友,無意中見到呢間角落中呢間隱世小店心諗反正朋友都未到,入去睇下乜東東黎(順便hea下歎下冷氣)鋪內裝飾好簡單,但每個角落都張貼住食過呢度豆腐花之後D人既comments心諗...咪又係一碗普通豆腐花,有冇咁誇張我叫左碗黑芝麻味豆腐花,老闆娘仲好有信心話食過一啖就知同外面既分別係邊食完第一啖,心諗點解豆腐花會係咁唔Firm既感覺既,呢種質感就好似夾左係流質同固體之間咁從一開始味道淡淡既芝麻味混合左好重既豆腐味,加上果種半流質既質感,一食落去唔洗咬D豆腐花就會自己流入口嚨,感覺真係好難形容~~再食落低,一粒粒濃香既芝麻粒開始湧出黎,黑芝麻既味道非常濃烈!!我問老闆娘點解d豆腐花咁流咁滑,佢話佢整既豆腐花係一定唔加石膏粉同用料係有豐富骨膠原,加埋佢係新加坡入口既食材(係咩食材老闆娘話係秘密),先可以整到咁特別既味道同質感我獨食完就打包左一碗杏仁味比我朋友,下次一定會再番兜
行經附近搵朋友,無意中見到呢間角落中呢間隱世小店
心諗...咪又係一碗普通豆腐花,有冇咁誇張

我獨食完就打包左一碗杏仁味比我朋友,下次一定會再番兜
2014-09-24
$20 (Tea)
  • 黑芝麻豆腐花