2016-12-04 2176 views
第一次黎同家人去荃灣食野,有間叫花千樹的放題店環境算吾錯,不過經常漏單,呢樣要要改進,服務態度一般。食物款式都算多,落單紙有八張。星期日去到還是空無一人,太早去。燒羊架,火喉很好,不會過熟,陣陣香味,但有少少so味, 整體不錯。焗蠔,芝士焗蠔,是每間放題必點的,芝士連醬食的確香噴噴。    炸物跟串燒都不錯。火龍卷中間是炸蝦,也值得一試。
焗蠔,芝士焗蠔,是每間放題必點的,芝士連醬食的確香噴噴。

炸物跟串燒都不錯。
火龍卷中間是炸蝦,也值得一試。

2016-11-08 2129 views
星期日同朋友興祝生日7:15開始點菜,坐位舒適,但冇乜人。食物質素𣎴錯,炸野好味,天婦羅👍🏻,坐低食梗先知生日全單85折。但唔俾我地😡😡😡非常掃興!話要book位時要說明,我第一次黎鬼知咩!話Facebook 有講。我用Openrice架麻😩。到8點15分,金菇肥牛冇哂⋯🤔🤔🤔唔係化?8:15乍喎 唔係9:15。8:45last order,12人食左2千幾。問有冇拍車優惠?答冇😩😡😱........冇下次!!
冇下次!!
2016-09-05 3560 views
兩年前食過呢間好好食...仲介紹朋友來兩年後再來...真以為保持水準...點知,唉....有d食物次等級...仲有食物質素...一間食店最緊要食物新鮮....食物不新鮮只會浪費食物....希望呢間食店好好改善!
兩年前食過呢間好好食...仲介紹朋友來
2016-08-25 3310 views
成日經過呢間都full, 今晚見有位就入嚟試下。HK $218/位放題食兩個鐘,酒店嚟講都算抵食;我地每樣試一客都應該可以試到好多款。。值得推介嘅都吾少必食三款火焰壽司,胡麻牛舌,炸物(廣島蠔除外)刺身 - 象拔蚌,海螺,北寄貝,油甘魚天婦羅可以各試一件
成日經過呢間都full, 今晚見有位就入嚟試下

必食三款火焰壽司,胡麻牛舌,炸物(廣島蠔除外)

刺身 - 象拔蚌,海螺,北寄貝,油甘魚
天婦羅可以各試一件

• 刺身
  • 壽司
  • 炸物
2016-08-09 3253 views
慶祝寶寶生日,抱著一試心態去吃,原本不太祈望,只望吃得開心。當去到時服務員已經好有禮貌,主動準備嬰兒座,而且上菜時亦很細心留意小朋友位置而上菜。落單上菜快快快!食物:刺身雖然選擇小,但新鮮。炸物:海老,吉列蠔一定要食。串燒:帆立貝,冬菇好味!小寶寶最喜愛,蒸蛋吃了兩個半。烏冬吃了一個半。唯獨沒有甜品及雪糕。飲品只得5款汽水及1款啤酒。
落單上菜快快快!

食物:
刺身雖然選擇小,但新鮮。
炸物:

海老,吉列蠔一定要食。

串燒:
帆立貝,冬菇好味!

小寶寶最喜愛,蒸蛋吃了兩個半。烏冬吃了一個半。

唯獨沒有甜品及雪糕。飲品只得5款汽水及1款啤酒。
串燒帆立貝,冬菇
  • 芝士焗蠔
  • 炸物
  • 天婦羅
  • 串燒
經常刻意漏單,點食物點足一個中不停追單,都沒有理會,只是點一個湯烏冬給小朋友吃啫,都可以追成一個鐘發晒皮氣先拎比你,其他的....投訴完就話食物已沽清,從未試過食放題唔飽仲要一肚氣,我隔離幾張檯都一樣不停追單都係如是,這天又不是全店爆場,食物質數差都可以接受,但服務態度差仲要大條道理覺得無問題先至接受唔到,咁既食店大家如果想去試真係要考慮清楚!!😡😡😡😡海膽炒飯超難食,刺身尚算新鮮,其他熟食一般
海膽炒飯超難食,刺身尚算新鮮,其他熟食一般
日式放題
2016-07-24
Type of Meal
Dinner
Birthday
2016-07-25 736 views
有圖有真相,唉,好失望!落單野食超慢,落左單又漏單!無既又吾出聲服務態度差,叫侍應不理會。1.天婦蘿海老唔脆唔爽唔新鮮,係軟同爛,番薯片超細塊,不是新鮮油炸,表面間黃而不脆2.壽司醋飯好爛好淋及暖和感,火炙三文魚是魚尾為主,鰻魚係無醬無味3.刺身不新鮮,吞拿魚發臭4.野菜烏冬系灘凍既,烏冬屬扁身爛而不彈口
有圖有真相,唉,好失望!

落單野食超慢,落左單又漏單!無既又吾出聲
服務態度差,叫侍應不理會。
3.刺身不新鮮,吞拿魚發臭
4.野菜烏冬系灘凍既,烏冬屬扁身爛而不彈口
2016-06-13 1793 views
今日去咗熊貓酒店食放題,估唔到性價比都算高!嗰度嘅食物款式選擇好多,連落單紙都有十張八張,刺身壽司炸物鍋物沙律基本上咩都有咁濟。我最滿意嘅係佢嗰度嘅刺身,魚油好香,油脂分佈好平均,食落啖啖都係油香。呢個油甘魚十分厚身,咬落去就知係好鮮,完全無雪味,只有入口即溶咁濟嘅魚油香。三文魚都好新鮮,仲有我都幾鍾意嘅希靈魚添!

三文魚都好新鮮,仲有我都幾鍾意嘅希靈魚添!
2016-06-01 6808 views
小妹習慣先把「好吃的」、「回想時會雀躍」的食評先寫所以這篇母親節晚飯食評就留到了現在才動筆。話說,不孝兒女最後一刻才訂檯,而悅來酒店花千樹有檯。(有些伏味……)到門口,要排隊進場。剛想坐下,發現椅子上有醬油掀開醬油碟,裡面有一塊昆布(伏味愈來愈濃……)門口清晰貼出所有點菜單看好了才入場這一點非常好。菜式選擇不算很多,但基本款有齊。刺身沒有劍魚,蝦只設甜蝦一款。不過刺身質素尚算不錯,頗為新鮮。店員好像永遠不記得檯號,走過去走過來,揭開檯座看檯號,偶有漏單不出奇。清酒煮蜆,瘦得只淨下殼紫芋金粟薯餅,這個值得推介。紫芋蓉包裹裡中間的粟子粒粒,綿綿質感之中帶一點咬口,味道小小甜,外皮炸得鬆脆可口質感和味道俱佳的小食香葱吞拿魚腩手卷,這個是有驚喜的。從來放題的手卷都是多飯少魚,務求質飽你。但這個手卷的質素相當高,用料頗足,食落感覺每一口都融和過吞拿魚腩的油脂感,入口融化。蒜香一口腸現成的台式香腸,以前媽媽常常買來煎給我們吃。煎香的表皮脆卜卜,肉餡有彈性帶咸咸肉香。泡菜豆腐海鮮鍋外表無甚麼「睇頭」,不過入面有青口、金菇、蟹柳、蜆、娃娃菜等材料,飲落「泡菜味」不濃,紅而不辣,反而是菜湯味道佔多。蒜片
小妹習慣先把「好吃的」、「回想時會雀躍」的食評先寫
所以這篇母親節晚飯食評就留到了現在才動筆。
話說,不孝兒女最後一刻才訂檯,而悅來酒店花千樹有檯。
(有些伏味……)
到門口,要排隊進場。
剛想坐下,發現椅子上有醬油
掀開醬油碟,裡面有一塊昆布
(伏味愈來愈濃……)
門口清晰貼出所有點菜單
看好了才入場
這一點非常好。

菜式選擇不算很多,但基本款有齊。
刺身沒有劍魚,蝦只設甜蝦一款。
不過刺身質素尚算不錯,頗為新鮮。
刺身
店員好像永遠不記得檯號,
走過去走過來,揭開檯座看檯號,
偶有漏單不出奇。

清酒煮蜆,瘦得只淨下殼
清酒煮蜆
紫芋金粟薯餅,這個值得推介。
紫芋金粟薯餅
紫芋蓉包裹裡中間的粟子粒粒,綿綿質感之中帶一點咬口,
味道小小甜,外皮炸得鬆脆可口
質感和味道俱佳的小食

香葱吞拿魚腩手卷,這個是有驚喜的。
香葱吞拿魚腩手卷
從來放題的手卷都是多飯少魚,務求質飽你。
但這個手卷的質素相當高,用料頗足,
食落感覺每一口都融和過吞拿魚腩的油脂感,入口融化。

泡菜豆腐海鮮鍋
泡菜豆腐海鮮鍋

蒜片牛柳粒
蒜片牛柳粒
有點老,不推介。
想食肉可考慮醬汁豬軟骨,餸如其名,被醬汁覆蓋,豬軟骨煮得很腍,一口即斷。好!
醬汁豬軟骨
牛油野菌帆立貝

炒得相當香,帆立貝數量亦不少,配合野菌,感覺頗match又不會太易飽。
天婦羅蝦
芝士年糕、一口炸雞、吉列魷魚圈
炸物和天婦羅的質素中規中矩,比較推薦的是吉列魷魚圈
不是間間有得食,而這裡似是自家製作產物,值得一試。

這間放題的沙律系列並不推薦。
蟹籽沙律
首先是這個蟹籽沙律,蟹籽只有一點點,一小塊蟹柳,
青瓜多多,沙律醬多多,典型「質飽你」沙律。
田園沙律
第二款田園沙律,面頭有炸粉(質感就是天婦羅炸漿)
很油的,與點沙律求健康的原點背道而馳……還愈奔愈遠……
埋單位位$284,其實不算很貴。
不過,放題比之高質的比比皆是,
實在沒有過人之處值得再來。
2016-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Mother's Day
紫芋金粟薯餅
香葱吞拿魚腩手卷
芝士年糕、一口炸雞、吉列魷魚圈
2016-05-11 4976 views
想搵間價錢ok又食平唔差ge日式放題 係熊貓酒店裏面晚上會多d人最好前兩日book定檯可以試下這間~芝士焗蠔 口味濃郁芝士味重各式天婦羅 味道一般與其他日式放題店味道差不多 壽司拼盤 刺身拼盤 當中甜蝦刺身味道特別唔錯芝士年糕 口感煙韌 中間有流心芝士紫薯金栗薯餅 外脆內熱一塊薯餅大約有手掌咁大塊 📷
想搵間價錢ok又食平唔差ge日式放題

• 芝士焗蠔
  • 燒物
  • 刺身拼盤
2016-03-17 2861 views
我從來都好少寫食評,不過今次實在難而容忍!廚房自己出錯單,我們只是友好告知,因為我不吃羊,佢個員工大大聲話,叫我自己對單!即刻火都黎埋,我問邊個員工講呢返說話,無人咁認!之後我走黎拎單去我身邊的員工即刻收起張單,我一手搶返來看,同佢對一次,佢即刻死狗咁講唔好意思啲野本來唔好食都算,又無甜品,海膽又有味⋯⋯食唔食自己諗啦

啲野本來唔好食都算,又無甜品,海膽又有味⋯⋯食唔食自己諗啦
2016-03-17
2K
2015-11-24 6832 views
感覺很久沒在 荃灣 吃放題了, 於是上 OpenRice, search 一下, 便決定了 ....揀選位於 悅來酒店 的 花千樹 Hanasenki食物款式詳例在 12 張點餐紙上:刺食、壽司、軍艦、手卷、天婦羅、沙律、串燒、一品料理、炸物、燒物、鍋物麵食、鐵板燒 ~放題價錢在日子及時間上是有分別的 ....我們選擇了吃 3小時放題 $268/位 (成人)環境還不算太狹窄, 也不算嘈吵 ~點單紙 ~整體來說, 刺身的質素還是不錯的, 魚生厚薄正常, 沒有雪氣, 魚有魚味 ~特別喜歡甜蝦, 蝦肉夠彈牙又有膠質感, 北寄貝也算是鮮甜 ~蒜片牛肉粒, 粒粒一口 size, 夠嫩又多汁, 香味與肉味兼備 ~壽司飯算是握得不錯, 飯粒分明不會是過黏或是過削, 醋味也來得自然 ~ 火炙壽司, 不會馬虎, 隨便地用火槍噴兩噴便當完成, 上檯時還有火炙過的焦香味 ~ 讚 !! 怎可以漏了吃手卷, 香蔥吞拿魚腩手卷、海膽手卷, 相當不俗 ~ 天婦羅, 沒有油膩感, 外層脆口, 炸漿不會過硬, 蟹棒天婦羅、蝦天婦羅的味道也很可口 ~ 燒物中的 忌廉粟米焗蠔、香草燒羊架 .... 焗蠔並沒有焗至乾巴巴、香
揀選位於 悅來酒店 的 花千樹 Hanasenki
食物款式詳例在 12 張點餐紙上:
放題價錢在日子及時間上是有分別的 ....
我們選擇了吃 3小時放題 $268/位 (成人)
環境還不算太狹窄, 也不算嘈吵 ~
點單紙 ~
燒物中的 忌廉粟米焗蠔、香草燒羊架 ....
焗蠔並沒有焗至乾巴巴、香草燒羊架, 肉質鮮嫩, 有羊味 ~

整體而言, 我覺得這一餐放題甚有水準, 侍應的服務態度良好, 更沒有漏單情況出現, 性價比極高, 我會再光顧 ~

2015-11-23 5078 views
朋友聚餐,咁岩行經,見唔貴就入左黎~還記得同位置以前係另一間放題---金田..呢度野食款式唔算多,勝在味道都唔差。刺身算新鮮,但略嫌不夠肥美有我最愛的火炙左口魚壽司,油膩豐富,入口即溶,立即加分!鹽燒大蝦,新鮮彈牙,讚!燒羊架,火喉剛好,不會過熟,兩面金黃,少少"so",味道不錯啊焗蠔,不是原隻蠔,是芝士,沙拉醬,切碎蠔肉混合釀進蠔殼,那個芝士+醬也挺香口的..炸物,色水不錯,流心的芝士魚腐丸及香甜的南瓜球味道最討好!整體不是特別突出,放題有這質素算很不錯了,下次會再光顧!
朋友聚餐,咁岩行經,見唔貴就入左黎~
還記得同位置以前係另一間放題---金田..

呢度野食款式唔算多,勝在味道都唔差。
刺身算新鮮,但略嫌不夠肥美
有我最愛的火炙左口魚壽司,油膩豐富,入口即溶,立即加分!
鹽燒大蝦
鹽燒大蝦,新鮮彈牙,讚!
炸物,色水不錯,流心的芝士魚腐丸及香甜的南瓜球味道最討好!

整體不是特別突出,放題有這質素算很不錯了,下次會再光顧!
鹽燒大蝦
  • 炸芝士魚腐丸
  • 炸南瓜球
2015-11-04 4430 views
Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 3/5Vi 前排見到呢間放題派優惠劵,每人可以減左30蚊 所以就決定黎試 今次係平日黎,人比較少,坐得幾舒服服務生好快都比我地需要既野,整體感覺OKAY係時候講下D野食喇,刺食唔差,幾新鮮當然唔講得上係出色啦,都性價比都唔錯vi 主要點左三文魚、油甘魚、吞拿魚、甜蝦,油甘魚最正!卷物方面,軟殼蟹牛油果反卷算最好, 其他例如加洲卷、炸蝦反卷就普普通通啦而火炙壽司就幾好食 但全部壽司都好大件,而且d飯好散  之後就介紹下d炸物,估唔到佢一次過上哂!好有罪惡感呀><芝士年糕好大件,味道唔錯但超滯!一口芝士魚餅就麻麻地喇,淨係得粉味南瓜芝士波真係成粒都係南瓜蓉,好滯~~ 天婦羅冇咩特別vi就唔介紹了,南瓜係最好食既,粉唔會太厚!芝士焗蠔超細粒,唔好食,羊架一般,燒物overall黎講一般般啦~野食都出得好快 唔洗幾分鐘就上到菜overall, 呢度食物質素普通, 款色再多d就更加好喇
Lam脷: 3/5
抵食: 3/5
相機: 3/5

今次係平日黎,人比較少,坐得幾舒服
服務生好快都比我地需要既野,整體感覺OKAY

係時候講下D野食喇,刺食唔差,幾新鮮
當然唔講得上係出色啦,都性價比都唔錯
vi 主要點左三文魚、油甘魚、吞拿魚、甜蝦,油甘魚最正!
卷物方面,軟殼蟹牛油果反卷算最好,
其他例如加洲卷、炸蝦反卷就普普通通啦
而火炙壽司就幾好食

但全部壽司都好大件,而且d飯好散
之後就介紹下d炸物,估唔到佢一次過上哂!好有罪惡感呀><
南瓜芝士波真係成粒都係南瓜蓉,好滯~~
天婦羅冇咩特別vi就唔介紹了,南瓜係最好食既,粉唔會太厚!
野食都出得好快
唔洗幾分鐘就上到菜
overall, 呢度食物質素普通, 款色再多d就更加好喇
2015-10-14
2015-10-10 4325 views
一行4人,以前舊址的日式放題已光顧多次, 一宜都覺得價錢比市區便宜, 位置上亦方便我, 後來上手因頂不住開支大, 人流不多的問題, 轉了這間, 亦見MENU與之前相若,決定一試我為北寄貝而來,外間太多放題店都不會有,難得這間仍然有,所以組隊黎。北寄貝-- 比預期差,可能長時間浸水解凍,海鮮味欠奉,只餘下頗爽的口感三文魚--送上腩以上的肉,脂肪紋理平均,肉面色澤鮮明,入口魚油味都幾重,尺寸都適中,易入口。榮螺--與北寄貝的情況相若, 比較上多了一入甜味, 算不上甘甜, 不過不失炆牛腩第二ROUND的刺身, 賣相都差不多,沒有因為第二ROUND而來差一些質素天婦羅-- 不油膩,頗脆口,粉漿適中總括而言都可以,價錢上其實已與市區放題店差不多,希望再於食物方面多多改善。

沙律
小食
炆牛腩
2nd round刺身
天婦羅
天婦羅-- 不油膩,頗脆口,粉漿適中

Other Info. : 我們訂了20:30, 其實我都明白你們分兩輪時間,但20:15已見有不少吉枱, 你們竟然安排WALK IN 兩位入坐,價錢亦與我20:30入座的一樣, 為何做不到一視同仁?(當時4人枱都有不少)
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2nd round刺身