2013-06-17 400 views
已光顧數次的餐廰, 得知快將結業, 便來多吃一次以往印象深刻的美食很多的煎香洋蔥在忌廉汁, 整個汁都很惹味, 肥美的青口是外面少有的, 真是很厚肉, 很鮮沒腥味, 是令人回味無窮的因由水準一直沒變, 真是一點都不羶的羊, 是很難得的, 香脆入口, 沒渣沒肥, 易切, 味道很好很入味, 薯蓉都是很香很滑的, 一口接一口的吃, 愛不惜口!
白汁忌廉汁煮青口

2013-06-02
白汁忌廉汁煮青口
2012-09-21 107 views
星期六去完西貢浮潛之後就決定來此店食個晚餐. 好彩早到唔係都無位食飯, 店內都有 set dinner提供, 不過我地2個人都係決定散叫咁樣可以選擇自己喜愛既食物. 其實最想食係青口點知6時多去叫都話無貨..唯有叫左個暖野菌沙律, 野菌湯, 半份既士多啤梨骨, 大蝦闊條麵手袋, 最後仲要叫埋個焗蘋果批食. hohohoh2個人真係好似叫多左, 不過d野食真係好好味, 特別個湯好香濃野菌又唔會落得太多cream好好飲個salad同樣出色配上炒個既菌一個好出色既暖沙律. 其實個ribs既sauce都唔係好多士多啤梨味, 不過可能用上水果做sauce d肉會淋d入味d...反而佢地既主打 大蝦闊條麵手袋同蘋果批我都覺得好一般唔算好特別..不過整體上此店d食物都好有水準, 即叫即整, 所以如果大家都要俾d耐性等食物出.

特別個湯好香濃野菌又唔會落得太多cream好好飲
個salad同樣出色配上炒個既菌一個好出色既暖沙律.

2012-09-08
2012-08-07 88 views
2010年12月尾,約了還未是女朋友的女性朋友到西貢行山,穿過了大壩,到了浪茄,折回大壩便乘的士來到西貢吃晚飯。當時天寒地凍,行了一整天山,就算事隔快兩年,女朋友還總是會不時提起小城大廚喝過的南瓜湯,吃過的大蝦木瓜沙律、芥末燒羊鞍、士多啤梨豬仔骨、心太軟,以及老闆娘特別炮製的特濃朱古力。適逢昨天女朋友有事早上要拿AL,我也拿了AL 隔她,然後晚上到小城大廚回味食物的味道,以及當初初相識時的的滴。湯,是龍蝦湯,用龍蝦的蝦頭蝦身熬製而成,濃厚得不得了,洋溢著咸咸鮮鮮的味道,而目湯入面還有一些很有咬口的蝦碎。用熱呼呼的餐飽點湯來吃,一啖湯,一啖飽,非常美味。女朋友雖然都很喜歡這湯,卻說下次還是想喝回上次吃過,味道較為清新的南瓜湯。可是我個人就比較喜歡這龍蝦湯。前菜則是大蝦芒果沙律。大蝦鮮,很有咬口,而且煎得剛剛好,帶點焦香。汁的味道也是我最喜歡的那種酸酸的胡麻味道。帶殼藍青口,以濃濃的忌廉味,還有白酒煮成。未影相之前已經不住吃了幾隻。後來吃完了更捨不得那個汁,後加了四塊蒜蓉包,把滿滿的汁吃了一半。雖然肥死了,卻忍不住不去肥死自己。半份士多啤梨骨,原來半份已經有這樣大的份量,共有8條骨。我由第
半份士多啤梨骨,原來半份已經有這樣大的份量,共有8條骨。我由第一次吃過小城大廚開始,已經很喜歡這個自家製,酸酸甜甜的士多啤梨汁。待應很細心地告訴我要反轉個豬仔骨,再從骨肉之間把豬仔骨切開(雖然作為士多啤梨骨的 fans,我當然知道)。
殘骸
吃到此時,其實已有8、9分飽,但是我們還是不得不把這碟比目魚伴紫心番薯蓉完全吃掉。其實也不知怎麼形容,總之就是魚鮮肉滑,配著起初我以為是豆沙的紫心番薯蓉,極其夾味。所以女朋友起初打算吃一點點就影相,卻忍不住一下子就吃了一大塊魚肉。

最後,我們放棄了,其麼我們都很想吃的甜品心太軟,因為真的完全吃不下。

美女老闆娘因為家中裝修,所以不在店子,是夜只有一個17歲的男待應,滿場走,非常勤快有禮貌。希望之後有空就再來重溫這個到西貢行行企企,晚上到大城小廚吃飯的拍拖節目。所以女朋友,妳為了和我繼續怒吃,應該不會和我分手吧?

Cho
Other Info. : 星期一晚上,不算滿,整晚也一直有客,很適合靜靜的吃美食,與朋友/女朋友聊聊天。價廉物美的有心餐廳。
2012-08-06
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 比目魚伴紫心番薯蓉、龍蝦湯、南瓜湯、白酒忌廉青口、芥末燒羊鞍、士多啤梨骨、白酒忌廉青口、心太軟、大蝦芒果沙律
放工後同女友驅車到西貢晚飯,旨在搵間恬靜舒服又唔會趕客既餐廳食飯,放鬆一下心情所以碼頭附近既海鮮酒家都不在考慮之列,o係內街兜完一圈之後就決定一試chef welly既手勢 店內既侍應見我地企o係店外面睇餐牌都即刻好熱情咁出來介紹店面不大,得我地兩個同另外一個客人,o個陣時已經7點架喇喎 但過多半個鐘就差唔多坐滿左喇坐低後十分鐘先捧來餐包,但個包應該係剛焗完仲係超級熱同脆的,等一陣無相干啦~之前記得TVB生活台有請過chef welly去教煮野食,其中一樣就係白酒忌廉汁煮青口今日一試果然無令人失望。個汁杰杰地無溝水偷工減料,酒味同個cream亦都o岩o岩好入面有D切粒既洋蔥煮到腍晒,主角既青口亦都十分新鮮而且煮得剛剛好好彈牙,成個配搭係天衣無縫如果佢有送埋蒜蓉包點汁食咁就perfect喇!! 呢個豬手一坐低就即刻要order左先,因為要等成40分鐘結果真係要9個字先上到檯,但係所有既等待都係值得既,因為呢個豬手實在太好食! 由於店內採用半open kitchen既格局,佢一路烤呢個豬手其實一路就會傳來陣陣香氣~初初以為係會原隻上檯的,但係原來佢會幫你起埋D肉,仲俾埋舊骨你睇起得乾乾淨淨

店內既侍應見我地企o係店外面睇餐牌都即刻好熱情咁出來介紹

店面不大,得我地兩個同另外一個客人,o個陣時已經7點架喇喎
但過多半個鐘就差唔多坐滿左喇

招牌菜白酒忌廉汁煮青口 - 一貫既水準

如果佢有送埋蒜蓉包點汁食咁就perfect喇!!
意想不到既驚喜 - 脆到不行既蜜糖烤豬手
呢個豬手一坐低就即刻要order左先,因為要等成40分鐘

初初以為係會原隻上檯的,但係原來佢會幫你起埋D肉,仲俾埋舊骨你睇起得乾乾淨淨,夠細心好抵讚!

可能係用烤既方法,呢個豬手一D都唔油,碟面仍然係乾爽的,只係有D蜜糖既痕跡

一啖咬落去,第一個感覺好似食緊薯片咁,個皮真係脆到不得了!

難得既係D肉仍然好腍無話好dry, 而且好有蜜糖味,一塊放落口真係做到外脆內嫩!
燒蘑菇沙律
仲叫左一個燒蘑菇沙律,D蔬菜OK新鮮同燒蘑菇太少同切得太幼。

下次一定會再encore豬手同青口,等幾耐都覺得值得!
2012-07-12
招牌菜白酒忌廉汁煮青口 - 一貫既水準
意想不到既驚喜 - 脆到不行既蜜糖烤豬手
2012-05-05 38 views
星期六嚟呢度食 lunch, 見到 TVB 都拍過以為係正嘢啦, 點知一肚氣!一入到去, 有D 枱冇人, 但張張枱都好污糟, 堆晒上一手客人的杯碟冇人收, D 伙計就企喺度吹水唔做嘢見到有客嚟先執一張俾客叫了兩個 set lunch什菜湯: 淡而冇味牛角包: 裝包個籃邊, 有好大舊塵, 好污糟好恐怖!豬扒: 塊肉係 ok, 不過煎燶了, 但D 配菜極咸羊扒: 唔算肥, 肉質 ok飲品: 又係一經典, 不停漏單, 成班伙計不知所謂, 好多枱客都叫了凍檸茶, 我睇住佢竟然冇茶即刻再沖,點知沖到D 茶浠到淺黃色, 有一枱客出聲, 佢竟然俾了一杯茶同一杯冰個客自己溝,

見到有客嚟先執一張俾客

叫了兩個 set lunch
什菜湯: 淡而冇味
牛角包: 裝包個籃邊, 有好大舊塵, 好污糟好恐怖!
豬扒: 塊肉係 ok, 不過煎燶了, 但D 配菜極咸
羊扒: 唔算肥, 肉質 ok

Other Info. : 今時今日咁嘅服務態度, 真係好大開眼界, 我好想知餐廳的老闆係點樣管理呢間餐廳! 一定唔會再嚟! 亦會叫朋友唔好嚟!
這是一篇在團購後,第一次感覺店方是有誠意想借團購將自己推介給客人的一家,個人認為一般團購都是採”割禾青”或者是”嘩眾取寵”的運作模式, 所以本次其實期望不大, 只是當作同朋友的平常飯聚一餐而已, 由於是團購店方要求早一點(18:00)開始就座, 因為到19:00~20:00人流多的時候方便流轉, 這點倒可以理解,我們還比預定時間早15分鐘到達,全場”吉座”店外貼滿”金剛”的節目照片, 對正門口嘅大電視亦播住以往大廚在電視台做示範的片子,我們亦有做功課而來知道這裡有道”白酒煮青口”甚有口碑, 所以作為side order亦叫了, 少女A是酒筲箕我們亦好久在外用膳時滴酒不沾了, 今晚就叫了一瓶House white wine $190四個人各一杯, 少女A還問店方是否叫酒有簿餅送因為她看見在張團購單上印住, 店方話這應該是九龍城店才有此優惠, 但老闆話照送, 其實是一件約4吋的馬拉油酥餅上面放一些餡料罷了所以即使送了亦無傷大雅, 說回團購套餐,鴨胸沙律同湯都是一般般並沒有大驚喜, 主菜的1.)士多啤梨豬排骨就甜甜地,雖說士多啤梨汁但實在感覺唔到豬排骨夠淋身份量亦是足一人份量重有炸薯角伴碟,
鴨胸沙律同湯都是一般般並沒有大驚喜, 主菜的
2.)燒汁牛扒要求4成熟果然是剛剛4成熟, 肉味濃郁,
3.)龍脷柳茄汁天使麵, 這個則較為失色, 魚柳本身太淋無味, 天使麵亦是有點過淋, 只有茄汁還可以,
甜品係法式焦糖燉蛋, 這個比較差勁, 首先蛋漿內只有蛋而Cream落得完全不夠,所以友人C直指這是蒸蛋口感, 第二是燒面嘅焦糖有三個是淋至一層衣,只有一個是脆糖面, 好明顯三個是一早已經燒好擺太耐了,
咖啡還是可以的起碼個奶係熱的
**白酒煮青口”名不虛傳,個青口每隻都好大隻, 肉爽且甜, 一大碟有8隻每人兩隻, 洋蔥碎炒至半生不熟本人至愛, 忌廉汁的忌廉比例較酒多出很多, 呢個係本地廚師做呢個菜時的本地特色, 白忌廉汁帶些少杰身YAMMI**
下次路經西貢定必再來,
白酒煮青口
簿餅,送嘅
士多啤梨豬排骨
牛扒
差在個燉蛋呀!
Other Info. : 發覺呢度嘅客人以地頭虫為主, 團購的客人不多,
2012-04-08
Dining Offer
Group-buy
白酒煮青口
士多啤梨豬排骨
牛扒
雖然係星期日但可能已經過左中午食飯時間所以完全唔洗等位服務幾好會俾足夠時間你睇下想食咩而且上菜跟足西餐唔會話一次過上哂所有野食睇左menu決定叫2 set lunch再加2份小食因為家人話我知要留肚之後再食其他野呢個係蝸牛 (田螺)好好味出面既有點似紙個汁係重點配合得好好唔太生但肉汁鎖得好好好喜歡意粉旁邊既蘑菇好爽口其實仲有其他野食不過因為掛住食而冇影到放假既日子泥到西貢的確係開心過係市區我相信我會再泥呢間食野
雖然係星期日但可能已經過左中午食飯時間

唔會話一次過上哂所有野食

睇左menu決定叫2 set lunch
再加2份小食
因為家人話我知要留肚之後再食其他野
呢個係蝸牛 (田螺)
好好味

其實仲有其他野食不過因為掛住食而冇影到

放假既日子泥到西貢的確係開心過係市區
我相信我會再泥呢間食野
2012-02-12
$110 (Lunch)
2012-02-07 7 views
已很久沒光顧這裡, 今次希望重拾以往一些印象深刻的美味超足料的磨菇湯, 一粒粒菇絕對是真材實料, 味道不會太濃, 剛剛好, 以香脆熱騰騰麵包送食, 一大享受!龍蝦湯都不錯, 絕對有海鮮香味, 香濃非常, 讚!令人回味無窮的青口, 基本上是招牌菜之一, 新鮮剛到的青口鮮甜肥美, 真不是容易吃到的! 秘製忌廉汁配了不少洋蔥粒, 味道獨特且香甜, 再讚!很特別的酥皮, 薄而香脆, 但不油膩, 像雲吞般包著一小粒蝸牛, 味道很好, 不錯的小吃!全沒有羊'so'味的羊鞍, 有點兒脆口, 上面的crumbs最特別, 一定要伴著羊吃才夠滋味, 其自製薯蓉雖然是配角, 但怎想到味道亦能令人深刻, 製作真很認真!超薄皮的批邊, 配以薄片小甜蘋果片, 加以雪糕伴食, 不太飽的甜品
已很久沒光顧這裡, 今次希望重拾以往一些印象深刻的美味
超美味麵包
磨菇湯
龍蝦湯
龍蝦湯都不錯, 絕對有海鮮香味, 香濃非常, 讚!
酥皮法國蝸牛
蘋果批
2012-01-20
超美味麵包
磨菇湯
酥皮法國蝸牛
蘋果批
2012-01-25 10 views
西貢越來越多好野食,但好多都頗貴。今日同男友行西貢,居然比我地發現這間小店,雖然環境唔係太好,但味道同價錢真係唔錯我地各自叫左個Set Lunch,個餐包看似普通,但其實好好味,感受到小店的試真個南瓜湯味道差小小,如果南瓜味重D會好D我就要左個香草雜菇意粉個醬應該係自家製,所以好香香草味男友要左個扒,有肉味,佢好欣賞最重要就係呢度D侍應好細心
雖然環境唔係太好,但味道同價錢真係唔錯
個南瓜湯味道差小小,如果南瓜味重D會好D
我就要左個香草雜菇意粉
個醬應該係自家製,所以好香香草味
男友要左個扒,有肉味,佢好欣賞
最重要就係呢度D侍應好細心
2011-10-08
2011-06-16 13 views
我是叫2人set,另外再加個白酒忌廉青口!龍蝦湯:都ok好飲野菌沙津:個人不太喜好野菌,野菜沙津沒有太多特別白酒忌廉青口:真的好新鮮!青口係爽甜!沒有沙!意式香草海鮮寬麵:因為前菜已經太飽,食埋呢個真係超(流)!但味道ok!腰果雞丁蝦餅:個人覺得太甜!餅底唔夠脆!牛排:我地叫左5成,但佢黎左全熟!    為有叫佢再整!    再黎就係5成,但牛排超一般!    無一試難忘既感覺!甜品(普通芝士蛋糕):芝士蛋糕面有d朱古力醬超扣分!服務:每次飲完水都要叫佢幫我(針)水!
我是叫2人set,另外再加個白酒忌廉青口!

龍蝦湯:都ok好飲
野菌沙津:個人不太喜好野菌,野菜沙津沒有太多特別
白酒忌廉青口:真的好新鮮!青口係爽甜!沒有沙!
腰果雞丁蝦餅:個人覺得太甜!餅底唔夠脆!
牛排:我地叫左5成,但佢黎左全熟!
    為有叫佢再整!
    再黎就係5成,但牛排超一般!
    無一試難忘既感覺!
甜品(普通芝士蛋糕):芝士蛋糕面有d朱古力醬超扣分!

服務:每次飲完水都要叫佢幫我(針)水!
野菌沙津
2011-05-30
Celebration
Anniversary
2011-06-11 9 views
平時去西貢食飯...都會諗起呢間餐廳.個萍果撻...早兩日電視介紹完...好掛住呢間個萍果撻...所以再去食...結果餐飯係食到好失望...首先....待應反應慢...但都可以接受....因為真係比平時去多咗客人...心諗...真係電視節目效應...食物...白汁青口...龍蝦湯同個包都好味...西冷就真係好一般...好一般...但每樣食物都等好耐...好耐...之前黎過呢間餐廳好多次...都冇今次等咁耐...其實...我地都算好耐性...心諗....或者個廚房可能出咗問題...先至會咁...今日係平日...間餐廳今晚都係坐滿咗一半人...如果...Weekend...都唔知會點...食食下...有一對情侶入座...到order 時...咩都話冇...青口冇...豬手要等1個鐘...結果起身走人...跟住....過一陣...見到其中一個待應...(其實得兩個待應...)出去買方包返黎...跟住隔離枱變咗多士...唔係我地食到個兩款好味包包...心諗...間餐廳真係差咗...晚市時段一間始就冇餐包...真係完全冇準備...到主菜時...叫定個待應準備個甜品....因為一開頭已經order

平時去西貢食飯...都會諗起呢間餐廳.個萍果撻...
早兩日電視介紹完...好掛住呢間個萍果撻...
所以再去食...結果餐飯係食到好失望...

首先....待應反應慢...
但都可以接受....因為真係比平時去多咗客人...
心諗...真係電視節目效應...

食物...
白汁青口...龍蝦湯同個包都好味...
西冷就真係好一般...好一般...

但每樣食物都等好耐...好耐...
之前黎過呢間餐廳好多次...
都冇今次等咁耐...
其實...我地都算好耐性...
心諗....或者個廚房可能出咗問題...先至會咁...

食食下...有一對情侶入座...
結果起身走人...

到主菜時...叫定個待應準備個甜品....因為一開頭已經order咗...
結果...等等等...
食完個主菜...係咁等...
等咗好耐.......問個待應...佢話焗緊...
我心諗...梳乎厘都焗咗出黎啦...
再等等等...等等等...問咗幾次...
次次都話...焗緊...真等到我地好無奈...
我地心諗...我地都算有禮貌...但都唔好太過份...

結果當然係埋單走人...
冇食到我一向最愛的萍果撻...十個失望...
呢間餐廳已扣分...扣分...

跟住返黎睇番...openrice...
原來之前個食評食...lunch都係等咁耐...
咁可以...bad list 呢間...
再同住西貢的朋友講番...原來佢地一早...Black list 咗呢間餐廳....
2011-06-09
今日好熱~11點已經餓。决定去呢間經常行過既小城大廚。 未夠12點入坐,叫完餐後問待應嬸嬸可否要兩杯水。佢臉一黑再啤一啤我話,我會比你~! 餐廳只有我們和另外有一個女子正在等朋友。老公叫左士多啤梨RIBS,我叫雞肉香草意粉。老公個沙津到先,佢食完我個tomato soup 先到。等左大約30mins後佢個RIBS到左,我食左DD,味道一般。等下等下老公食完,我個意粉仲未到。我睇下個表, 嘩1點喇!同待應嬸嬸講我等左好耐,佢竟然話:唔關我事架, 廚房整緊。 之後我又唔見佢去廚房幫我追。我再等多10mins都無野到,我於是行去近廚房果位哥哥同佢講我等左好耐無得食,佢竟然行開....行去個待應嬸嬸度,嬸嬸同我講廚房炒緊就得,我話等多過一個鐘喇仲等,我唔食呀,埋單!佢仲話煮好都唔要?我話仲食得落咩!最後佢黑住臉同我埋單,我老公杯餐飲都未到,嬸嬸話我收你一個餐。我話你可以收兩個咩?仲有你一句"對唔住"、"唔好意思"都無。都唔知呢間野係咪實行最低工資後炒左D員工,E+無人手做野!我本來好想錢都唔比就走架,簡直waste my time!老公話唔好咁做咋!無下次!
2011-05-02
$73 (Lunch)
2011-04-06 3 views
小弟和女朋友去完海下,返回西貢市後,又是搜羅美食的時候。足足花了一個小時四圍去找,最後決定去這間由前酒店大廚主理的「小城大廚」,點了一個二人套餐,包括:忌廉南瓜湯大蝦芒果沙律卡邦尼汁意粉燒牛扒麵包布甸最突出的是大蝦芒果沙律,大蝦很爽口,蔬菜爽脆,而配上的油醋汁,又不會很膩。主菜方面份量很足夠,恰到好處,不會有滯口的感覺。店內電視亦播出主廚Welly在電視主持烹飪節目的片段,讓我倆可以順便偷師學藝!很感受到Welly的用心和勇敢,對廚藝的執著,女朋友說下次她要帶父親去品嚐!
小弟和女朋友去完海下,返回西貢市後,又是搜羅美食的時候。

忌廉南瓜湯
麵包布甸

主菜方面份量很足夠,恰到好處,不會有滯口的感覺。

南瓜忌廉湯
甜品:麵包布甸
2011-04-05
南瓜忌廉湯
甜品:麵包布甸
2010-10-29 11 views
每隔數月便會想起這家在西頁的小餐廳, 因地點方便, 又可泊車, 而且每次的食物也能保持水準, 廚師一直沒變, 更堅持每一度菜甲前菜到甜品亦親自煮理, 態度認真, 誠意可嘉!是次亦是order招牌菜白汁青口, 羊鞍, 甜品心太軟~青口空運到港, 要預訂才有, 真不可錯過, 肉厚新鮮,絕無海鮮腥味, 廚房更細心地加配新鮮烘焗的蒜蓉包以伴白汁, 這個汁真不可看少, 一吃之下便會不自禁地完成全部, 很不可思議至於羊鞍, 絕對是不可不試, 尤其一些對羊沒興趣或怕那種羊味的朋友, 吃這個便不會再怕吃羊了! 真的是一點羊so味也沒有!! 神奇!!!甜品心太軟就不需多說, 不過甜, 不感覺漏, 必然之選!是次還有order芒果大蝦沙律, 新鮮蕃茄湯, 士多啤梨豬仔骨, 大家也吃得很滋味!
是次亦是order招牌菜白汁青口, 羊鞍, 甜品心太軟~

甜品心太軟就不需多說, 不過甜, 不感覺漏, 必然之選!

士多啤利豬仔骨
白汁青口
心太軟
2010-10-15
士多啤利豬仔骨
白汁青口
心太軟
2010-07-21 13 views
與大半年沒見的好友相約一起到西貢聚舊,早一晚便於OPENRICE尋找合適的餐廳,由於友人也喜愛西餐,見這間餐廳的評價不俗,價錢也合理,故便與友人會合後一起來試試看~店舖位於滿記甜品的斜對面,不難找,在餐廳門外看了一陣餐牌,便進去坐下。店內只有一位男侍應,雖然在忙碌清理另一張檯的餐具,但見我們一進門便立刻打招呼,並有禮貌地邀請我們自行選檯坐下,皆因我們只第三檯客~選好坐位後,侍應立刻奉上冰水,看到有水吧位,設計頗吸引,環境也很舒服,靜靜的,很適合我與好友一起詳談近況。我們點了二人餐:是日餐湯 - 忌廉南瓜蓉湯,賣相不錯,質地杰杰的,喝下去有咬口,可以吃到很軟林細小的南瓜蓉,忌廉不會太濃,我很喜歡,但卻不是好友杯茶~ 蒜蓉包 - 跟餐湯一起奉上,一向喜愛吃蒜蓉包,但這裡的我只吃了一片便放棄了,皆因沒有蒜蓉香味~ 凱撒沙律 - 味道不錯,可惜個人喜好緣故,總覺得沙律醬太多了...士多啤梨豬仔骨 - 這個便是令我們開懷大笑的食物!不是因為它好吃,而是因為,我們用盡九牛二虎之力也切不開!後來決定將之反轉,找出骨與骨中間的位置,再用力的切!由於檯腳有少微不平衡,故用力切豬仔骨時,令到我倆水杯中的水

我們點了二人餐:

士多啤梨豬仔骨 - 這個便是令我們開懷大笑的食物!不是因為它好吃,而是因為,我們用盡九牛二虎之力也切不開!後來決定將之反轉,找出骨與骨中間的位置,再用力的切!由於檯腳有少微不平衡,故用力切豬仔骨時,令到我倆水杯中的水也翻了出來!這時我倆已經笑到瘋了
成功地切開後,看到好友那個很用力去切開豬仔骨的樣子時,我又忍不住瘋狂地笑了... 很有衝動想問侍應生借電据... 要是來這間餐廳,切忌這個主菜啊!

芝士煙肉天使麵 - 原本是意粉,但好友想吃天使麵,所以點了天使麵,天使麵烹調得很不錯,不會過林或過硬,煙肉也很香,但芝士醬汁卻很多,感覺很膩,不過對愛好芝士的好友來說是美食~

芝士蛋糕 - 吃下去有點似超級市場的莎利蛋糕味道~

整個過程中,侍應生不斷的自動為我們加水,並且每道菜後也會換上新的餐具,服務真的很好~

總括來說,這裡一試也無妨,畢竟不容易找到價錢合理而有好的環境和服務~ 或許吃其他食物會較出色吧!
忌廉南瓜蓉湯
蒜蓉包