2024-03-11 49 views
有時諗唔到食咩,就會屋企人嚟呢度食,醉雞、齋菜、蟹肉魚扒時菜都必叫,醉雞味道濃,雞肉嫩滑,齋菜偏少許甜,入口口感唔錯,幾開胃👍🏻👍🏻而且有份量有分輕盈同標準,可以叫輕盈版當一個開胃菜唔想食炒麵/飯,就叫左個豆腐帶子羹,味道唔錯😋😋銀絲卷/生煎包都不錯😋上菜速度快👍🏻
有時諗唔到食咩,就會屋企人嚟呢度食,
醉雞、齋菜、蟹肉魚扒時菜都必叫,
醉雞味道濃,雞肉嫩滑,
齋菜偏少許甜,入口口感唔錯,幾開胃👍🏻👍🏻
而且有份量有分輕盈同標準,可以叫輕盈版當一個開胃菜
唔想食炒麵/飯,就叫左個豆腐帶子羹,味道唔錯😋😋
銀絲卷/生煎包都不錯😋
上菜速度快👍🏻
2024-01-31 130 views
今日路過見到上海姥姥做緊下午茶餐,好耐冇食過上海嘢,就坐低試吓。下午茶餐有一份主食、一份小食同一杯飲品。價錢就取決於主菜嘅選擇。今次我就試咗姥姥家鄉粗炒+香蒜手工豬肉蒸餃+凍豆漿。姥姥家鄉粗炒比較油膩,餸唔多,味道都香嘅。香蒜手工豬肉蒸餃味道一般,個人覺得過咸餐廳環境都算舒服,員工服務都算唔錯。價錢方面,姥姥家鄉粗炒下午茶餐$78,加一後再加$8茶錢就$93.8 。個人覺得平日下午茶時間呢個價錢,性價比就有啲低啦
今次我就試咗姥姥家鄉粗炒+香蒜手工豬肉蒸餃+凍豆漿。
姥姥家鄉粗炒比較油膩,餸唔多,味道都香嘅。
姥姥家鄉粗炒(下午茶餐)
香蒜手工豬肉蒸餃味道一般,個人覺得過咸
香蒜手工豬肉蒸餃(下午茶餐)
餐廳環境都算舒服,員工服務都算唔錯。
2024-01-05
$93.8 (Tea)
今日心思思想食點地道小食,行到上海姥姥,揀咗幾款我覺得好食嘅野。開餐啦,先嚟係皮薄餡美嘅小籠包,一啖一個咬落去,肉汁四射,真係話咁滋味😋,唔係講大話!跟住試嗰個香煎素鵝,外皮香脆裡面又嫩,老實講,個煎功嘅確唔錯。擔擔麵嘅麻麻辣辣好過癮,又唔會太攰,正過六合彩👍!點都少不得嗰個豆沙鍋餅,甜甜地,過口癮就正!生煎鍋貼外酥內嫩,啖啖肉感,相信我,一於一流。今次來食,唔止係填飽肚,仲有種探索美味嘅小確幸😍,每一樣野食都有佢獨特嘅味道。下次有朋友聚會,一定再帶佢哋黎上海姥姥,一齊分享呢啲美味。就算唔飛上海,食味道都可以遊埋一轉,食好西,心情都跟住好起來!🥢🍜🍲

2023-09-23 350 views
伏……伏……伏……直升機正在降落~快餐質素(上菜速度)、菜館飯店收費。上海X姥幫襯過兩次,食品水平覺得一般般,不過住附近方便又想食上海菜先至幫襯,不過今晚去食發現左一個懷疑情況,上海X姥嘅菜品可能係天意菜(一切都係整定),事情是咁的……今晚同女朋友去用餐,用手提電話掃QR code落單點左生煎包$41、上海粗炒$82、黑醋排骨$95、醉雞$78另加買一送一西柚茶$26,落完單唔够兩分鐘侍應姐姐就送左一碟上海粗炒上枱,見到碟粗炒蒸氣騰騰咁,但係我就奇怪炒麵點解會咁快炒到出黎,夾左一條食落口,點知條麵個心係唔熱嘅,頂~好明顯令人懷疑(頭盔已戴)係天意菜~然後微波爐叮两分鐘加熱就上枱,真係估唔到洗左$82(未計加一)都懷疑(戴多頂頭盔先)食唔到即炒粗炒,睇住呢碟平時街市收25蚊嘅整定粗炒不期然感慨香港地生意成本高所以所有嘢都應慳則慳,知道左粗炒可能係整定微波爐加熱後,再仔細觀察其他菜品,原來都好令人懷疑係天意菜,所以啲雞口感一般,排骨唔知係唔係即炸,生煎包裡面無乜汁呢啲嘢都係唔洗再講咁多……再上網查返上海X姥原來係「大X樂集團」旗下飲食公司,即時豁然開朗一切都明白曬,完全對得起咁嘅質素咁嘅價
伏……伏……伏……直升機正在降落~
快餐質素(上菜速度)、菜館飯店收費。
上海X姥幫襯過兩次,食品水平覺得一般般,不過住附近方便又想食上海菜先至幫襯,不過今晚去食發現左一個懷疑情況,上海X姥嘅菜品可能係天意菜(一切都係整定),事情是咁的……今晚同女朋友去用餐,用手提電話掃QR code落單點左生煎包$41、上海粗炒$82、黑醋排骨$95、醉雞$78另加買一送一西柚茶$26,落完單唔够兩分鐘侍應姐姐就送左一碟上海粗炒上枱,見到碟粗炒蒸氣騰騰咁,但係我就奇怪炒麵點解會咁快炒到出黎,夾左一條食落口,點知條麵個心係唔熱嘅,頂~好明顯令人懷疑(頭盔已戴)係天意菜~然後微波爐叮两分鐘加熱就上枱,真係估唔到洗左$82(未計加一)都懷疑(戴多頂頭盔先)食唔到即炒粗炒,睇住呢碟平時街市收25蚊嘅整定粗炒不期然感慨香港地生意成本高所以所有嘢都應慳則慳,知道左粗炒可能係整定微波爐加熱後,再仔細觀察其他菜品,原來都好令人懷疑係天意菜,所以啲雞口感一般,排骨唔知係唔係即炸,生煎包裡面無乜汁呢啲嘢都係唔洗再講咁多……再上網查返上海X姥原來係「大X樂集團」旗下飲食公司,即時豁然開朗一切都明白曬,完全對得起咁嘅質素咁嘅價錢,同一價位只有上海三X九飯店可以比美,唔知道上海X六九飯店炒菜係唔係即炒唔係天意微波爐菜嘅呢?
伏……伏……伏……直升機要起飛嘞~
上海粗炒
2023-09-23
2023-08-10 268 views
今午,馬鞍山上海姥姥食個午餐.四川松花皮蛋(輕盈)+姥姥手製厚切排骨麵+熱豆漿.四川松花皮蛋(輕盈), 黎咗4隻小鳥蛋.味道都似皮蛋.姥姥手製厚切排骨麵,排骨冇味,可能適合姥姥.麵算正常.豆漿,都是正常.下次,寧可試下其他食店.
今午,馬鞍山上海姥姥食個午餐.
四川松花皮蛋(輕盈)+姥姥手製厚切排骨麵+熱豆漿.

四川松花皮蛋(輕盈), 黎咗4隻小鳥蛋.味道都似皮蛋.
姥姥手製厚切排骨麵,排骨冇味,可能適合姥姥.麵算正常.

豆漿,都是正常.

下次,寧可試下其他食店.

2023-08-10
Lunch
2023-06-02 384 views
下午茶份量雖然唔多,$68蚊呢個價位我以為味道應該有d水準?但好失望,味道真係普通到懷疑人生,唔難食,但絕對唔值呢個價錢。埋單收我茶位錢,再加10%服務費,但張檯你搵紙巾都冇,叫店員拎,佢勁冇禮貌咁拎左一張比我,你冇睇錯,係一張...m記閒閒地都比一疊比你啦...加加埋埋d茶位服務費埋單$80真係笑左,唔講以為自己食左個晚餐

2023-05-10 335 views
整完牙想食埋晚餐才回家, 即興到上海姥姥,位於馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場2樓269-271B號舖。 餐廳主打上海菜,但種類不算多,點了招牌小籠包$43、 爆汁鮮肉鍋貼$41、 蔥油餅$43、 紅油五香牛肉拌麵配菜肉雲吞湯$72、 家鄉回鍋肉$88、 凍豆漿$19和熱豆漿$19。🥢▫️🥢▫️ ▫️招牌小籠包🫓 ~ 賣相唔算好飽滿,但即叫即蒸,湯汁豐富,幾新鮮。 ▫️爆汁鮮肉鍋貼🥟 ~ 鍋貼的底部好燶,外皮好硬。 ▫️蔥油餅🥠 ~ 香酥美味,做得好清爽。 ▫️紅油五香牛肉拌麵配菜肉雲吞湯🍜 ~ 拌麵都幾辣, 五香牛肉薄切份量多, 配上兩粒菜肉雲吞, 可以中和拌麵的辣度。 ▫️家鄉回鍋肉🥘 ~ 回鍋肉發揮得中規中矩, 唔夠惹味。 ▫️凍豆漿和熱豆漿🥛 ~ 豆漿味道正常。 整體味道普通,但價錢親民😉。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

招牌小籠包

▫️爆汁鮮肉鍋貼🥟 ~ 鍋貼的底部好燶,外皮好硬。
爆汁鮮肉鍋貼

▫️蔥油餅🥠 ~ 香酥美味,做得好清爽。

蔥油餅

紅油五香牛肉拌麵配菜肉雲吞湯

▫️家鄉回鍋肉🥘 ~ 回鍋肉發揮得中規中矩, 唔夠惹味。

家鄉回鍋肉

▫️凍豆漿和熱豆漿🥛 ~ 豆漿味道正常。

整體味道普通,但價錢親民😉。

2023-05-09
2023-04-07 301 views
係馬鞍山附近行完街想食個下午茶,經過見到佢個tea set 幾抵食就入咗去試吓,叫左個排骨拉麵同酸辣湯麵。兩款拉麵都好失望,排骨雖然好大塊但食得出落左好多肉鬆粉;酸辣湯又唔酸又唔辣,只係覺得好油膩唔記得影埋個酸梅湯,酸梅湯都超難飲,真係好失望,完全唔會有下次

Tea
2023-03-16 197 views
前菜- 海蜇:麻油味香濃,件狀比條狀更滿足👍紅油抽手- 肉餃結實多汁;餃皮無鹼水味;紅油雖然唔夠香辣,但慶幸佢無千年油嘅益味🙂豬扒擔擔麵- 豬扒嘅炸粉調味剛剛好:香口唔太鹹,脆口唔油膩😋雖然鬆肉粉拿到肉質有啲淋,但慶幸尚存少少豬肉味🙂紅豆桂花凍- 啫喱凍算係比較硬身,動L動L,切件share都得😁桂花、紅豆味足,分兩層可以一次過滿足三個願望😝作為一餐之結,認真完美😌
前菜- 海蜇:麻油味香濃,件狀比條狀更滿足👍
2023-03-14 160 views
烏溪沙一天遊,然後去了個商場,老媽喜歡飲茶, 我去了這裏, 下午茶時間都算抵吃, 一份套餐主食有麵、小食、飲品。都係80元左右, 我們點了酸辣湯麵、 擔擔麵, 嫩雞拉麵 。酸辣湯麵酸辣度適中,這個湯很好飲,擔擔麵辣油另上,麵條又彈牙, 服務員知道我們很口渴, 過嚟加左好多次水。飲品有菊花蜜汽水酸梅湯供應, 一家人吃得飽飽的。

, 一家人吃得飽飽的。
上海姥姥排隊不用取票,直接在餐廳右邊排隊入座雖然隊伍比較長,但都排得快今日超肚餓,所以無等所有食物到齊先影相 🙉招牌小籠包侍應將一籠小籠包放下時,見到湯汁仍然在包皮裏面盪漾所以取出小籠包時,要輕輕用力,以免穿左皮未算最薄,口感 okay,只是肉餡食到最後有少少乾身醉雞醉雞有酒香,但入口不會有好強烈的酒精味雞好滑,少肥,有肉食,有少少鹹味調味斬件斬得好,無碎骨和血塊漏出雞無腥味先係重點鎮店酸菜深海鱸魚menu 寫有一隻辣椒仔的辣度 🌶️但完全不辣,有酸味和少少麻味以這種辣度,下次可以食水煮系列 😎主角魚片,無骨,滑溜隨手筆一羹,全部都係料有薯粉、蓮藕片、豆腐皮、金菇薯粉夠 2 人食豆腐皮偏硬,應該要再煮耐少少(?)金菇的份量都比較少,切得有點碎最後,要了杯凍豆漿始終有豆漿,先有食上海菜的感覺 😌
上海姥姥排隊不用取票,直接在餐廳右邊排隊入座
雖然隊伍比較長,但都排得快

今日超肚餓,所以無等所有食物到齊先影相 🙉

招牌小籠包
侍應將一籠小籠包放下時,見到湯汁仍然在包皮裏面盪漾
所以取出小籠包時,要輕輕用力,以免穿左
皮未算最薄,口感 okay,只是肉餡食到最後有少少乾身
醉雞
醉雞有酒香,但入口不會有好強烈的酒精味
當家花雕醉雞
雞好滑,少肥,有肉食,有少少鹹味調味

斬件斬得好,無碎骨和血塊漏出
雞無腥味先係重點

menu 寫有一隻辣椒仔的辣度 🌶️
但完全不辣,有酸味和少少麻味
以這種辣度,下次可以食水煮系列 😎
鎮店酸菜深海鱸魚
主角魚片,無骨,滑溜
隨手筆一羹,全部都係料
有薯粉、蓮藕片、豆腐皮、金菇
薯粉夠 2 人食
豆腐皮偏硬,應該要再煮耐少少(?)
金菇的份量都比較少,切得有點碎

最後,要了杯凍豆漿
始終有豆漿,先有食上海菜的感覺 😌
2022-05-23 728 views
在網上外賣平台落單時商品寫明是松子桂花魚,送來變左黃花魚,英文單據都係桂花魚。同網上外賣平台理論, 佢話我買的時候係黃花魚,根本就係私自改,黃花魚細桂花魚很多,如果寫明係黃花魚,根本我就唔會order, 根本就係欺騙! 之後佢即時下架,但OpenRice 的圖仍有🥲條魚應該話舊魚橫睇掂睇都冇忽似松子魚,頂多一舊炸魚,冇可能值舊幾水!唔知點解可以賣比人,希望佢真係要認真處理下,希望大家睇左唔好再被騙!
2022-04-16 477 views
假期與家人在馬鞍山商場閒逛後,👀呢間「上海姥姥」,餐牌內都算幾多款式望落幾吸引。可能係假期關係,所以比較人多,都要等下先有位。👆🏻“嫩雞煨麵”~煨麵不過不失啦…湯就咸咗啲啲,但餸料實在太少喇,好似食齋麵咁!👆🏻“雪菜魚湯拉麵”~湯就比較咸、可能有雪菜關係,餸就多番啲啲啦…都有幾舊“細”炸魚,但係淋嘅冇咩魚味!😬👆🏻“炸排骨”~頗失望,炸粉太多兼外層已淋晒唔脆,完全冇酥炸感覺!👆🏻“古法香蔥芝麻餅”~仲失望、與圖片差好遠,嚟到已經散晒,都係淋晒冇鬆脆,一啲都唔香!總括而言,價錢與食物質素不相稱,又冇咩services (可能人多啦…或者平日唔係咁掛),都算係頗失望嘅一餐!😐

2022-04-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2022-02-03 483 views
太太說初一開始在馬鞍山廣場返工~我就過來同她食晏~她說今日要食素~行晒整個廣場~要有位坐又有素食~就來了~我看了餐牌見有素食~得好少款~唔緊要~有得食就得~素菜餃~素菜包~個餡系一樣~味道幾好~陽春麵~素麵一碗~無乜特別~香煎素鵝(輕盈)~外層系脆卜卜腐皮,包住素菜餡料,食落爽脆層次分明~
素菜餃~素菜包~個餡系一樣~味道幾好~
陽春麵~素麵一碗~無乜特別~
2022-02-01
$80 (Lunch)
2022-01-10 342 views
從來未試過咁頹嘅菜 價錢唔合埋第一 小籠包點解皮咁厚第二 醋一點都唔香 應該用鎮江香醋 起碼味道啱第三 落單時反復同職員確認 蔥油係炸蔥油 亦唔係燒味蔥油 職員確定 但最終發現依然係普通蔥油 唔係成條䓤落去炸 味道極度難吃 加埋豬扒好硬 牙齿差點搞唔掂 第四 標榜自己係上海菜 餐牌出現一堆香港特色菜 幾乎好少上海菜 如果做唔到就 唔好用上海呢個名 關鋪大吉總之 咁貴價錢食到咁屎嘢 極度唔抵 上左自己黑名單 絕世唔會幫襯
從來未試過咁頹嘅菜 價錢唔合埋
第一 小籠包點解皮咁厚