2020-04-20 330 views
又到中午時間,突然想食越南餐,座位又很舒服,所以就走進來。越式無骨海南雞飯$50運氣好有例湯~~清淡的給開胃用~~之後飯來了~~雞肉嫩滑,皮不油膩,但飯就很硬,減分不少。黃咖喱牛腩飯 $55椰汁外加上去,令味道很吸引,少少辣但接受得了。牛肉嫩,牛味足。
又到中午時間,突然想食越南餐,座位又很舒服,所以就走進來。

越式無骨海南雞飯$50
運氣好有例湯~~
清淡的給開胃用~~

之後飯來了~~雞肉嫩滑,皮不油膩,但飯就很硬,減分不少。
越式無骨海南雞飯

黃咖喱牛腩飯 $55
椰汁外加上去,令味道很吸引,少少辣但接受得了。
牛肉嫩,牛味足。
2020-02-16
$55 (Lunch)
2019-12-30 303 views
推薦 下午茶 豬手飯豬手好味好淋次次去都食呢個但海南雞啲肉好鞋,唔建議叫「豬手海南雞飯」..........................呢排少咗好多人食,唔知點解..........................唔洗排隊..........................秀茂坪商場top 2食店..........................都唔算貴,合理價錢..........................
推薦 下午茶 豬手飯
豬手好味好淋
次次去都食呢個

但海南雞啲肉好鞋,唔建議叫「豬手海南雞飯」
..........................
呢排少咗好多人食,唔知點解
唔洗排隊
秀茂坪商場top 2食店
都唔算貴,合理價錢
2019-12-19
$50 (Tea)
  • 豬手海南雞飯
2019-11-11 269 views
本身覺得呢到既早餐都5差既,所以早餐大多會揀呢到。但係有一個5好既地方就係員工服務太差,送餐時間太慢。員工黑面為主,問多兩句態度更差,基本服務態度都冇好好提供, 不推介
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
2019-09-15 333 views
沙爹牛肉潛艇+火腿奄列蛋+熱狗🌭️,肉和香腸都沒有吃,淨係食左個包皮,有牛油的部分除外。本來想食米紙捲,裡面全部都是蔬菜的那種,但它要11am才開始供應,早餐沒有供應,所以最後去到也不知道吃什麼好,便搭著爸媽叫的餐,隨意吃了幾口。#潛艇堡 #越南 #🇻🇳 #越南美食 #越南餐廳 #沙爹 #牛肉 #奄列#omlette

2019-09-13 222 views
一向都有光顧尼間餐廳,完完全全地感受到尼間野愈做愈差。本人主要都係食豬扒和雞翼為主,所以其他的食品品質我不太清楚。以前d豬扒好食好多,而家d豬扒嘅梳打粉味超重,沒有了本身的豬肉味,肉質比梳打粉𢲡到過份軟身,毫無質感可言。其次,次次食雞翼都炸唔熟。三隻雞翼每次至少兩隻唔熟,感覺蝕曬錢比佢,每隻都食唔到幾daam。
2019-09-02 174 views
平時上秀茂商場食吓早餐,除左港式口味想試吓其他,都會去一去依間,依間餐廳除左提供部分港式食品之外,當然亦主打各式越南湯粉及食物。不過個餐牌上面嘅選擇就轉換過幾次,愈轉愈衰,新出果d又無乜人叫來食,之前食開有d幾好嘅都無左。價錢雖然仲算平,但食物質素真係每況愈下.......有次叫個早餐,蒜香雞翼+金邊粉,個餐有3隻雞翼,但3隻都雪到霉霉地,1隻半隻有問題都還可以理解,3隻都係咁就真係難以接受,感覺好差。可能主力唔係做早市啦。
價錢雖然仲算平,但食物質素真係每況愈下.......

可能主力唔係做早市啦。
2019-08-17 196 views
今晚細佬一家四口嚟探阿媽,因唔想麻煩阿媽煮餸,決定出去食。呢間越南餐廳,係細佬一家非常鍾意去的食肆,因個女鍾意食呢度嘅海南雞,話個雞皮好滑,所以係一定點啲餸。無骨海南雞,煮得剛剛好,皮滑,肉軟,加上有兩個可以點嘅醬,薑溶+辣辣哋嘅醬,好夾,好味其實想點個蠔仔煎蛋,但原來無咗這餸,於是點咗個無骨豬手,嗰汁就杰撻撻,冇咩味,麻麻3串雞,3串豬串燒,比較咸,但夾碟邊嘅酸蘿蔔,就減咗啲咸味但個馬拉盞芥蘭,比較咸,同個菜抄到有點過熟個菠蘿炒飯,係啲細路最鍾意嘅飯,以前用菠蘿殼盛飯,所以份量好少,要兩個先夠食,現在用碟來盛飯,等於以前兩個,抵食好多總括嚟講,錢價唔平,都份量都還可以
今晚細佬一家四口嚟探阿媽,因唔想麻煩阿媽煮餸,決定出去食。

3串雞,3串豬串燒,比較咸,但夾碟邊嘅酸蘿蔔,就減咗啲咸味

但個馬拉盞芥蘭,比較咸,同個菜抄到有點過熟

總括嚟講,錢價唔平,都份量都還可以
2019-08-17
兩條友都番夜 緊係食番個靚早餐先再開工喇平時呢間淨係食過晚餐今次第一次食breakfast嗌左個大餐🖤手撕雞金邊粉 $38!好大碗呀 我咁大食都食唔哂碗粉😂然後配火腿炒蛋 火腿份量絕對不能少看個多士我加左$4轉奶醬多 呵呵呵😝好出色
兩條友都番夜 緊係食番個靚早餐先再開工喇
平時呢間淨係食過晚餐
今次第一次食breakfast

嗌左個大餐
🖤手撕雞金邊粉 $38!
好大碗呀 我咁大食都食唔哂碗粉😂
然後配火腿炒蛋 火腿份量絕對不能少看
個多士我加左$4轉奶醬多 呵呵呵😝
好出色

2019-07-25
$40 (Breakfast)
2019-07-21 95 views
秀茂坪商場食店唔算多,越南餐廳只得呢間,入邊有好多卡座,如果人數多亦有大圓枱,坐位都算舒適,唔會枱貼枱咁。佢嘅海南雞飯🐔同菠蘿🍍炒飯每次晚飯必選,仲有各款串燒同小食併盤都唔差,價錢一般,唔算太貴。今次就試下呢間嘅早餐,豬扒湯檬粉+火腿蛋奄列+蒜蓉多士連熱飲☕️$36,豬扒都幾鬆軟入味,易咬開,都煎得好香口,多士亦脆口陣陣蒜香👍🏻,呢個價錢係唔錯嘅選擇。
2019-05-24 182 views
番工經過左呢頭附近,好似都多街坊生意,所以就入左呢間餐廳。🙈平日 lunchtime唔使排隊,即刻有位,坐大枱。meun都係越南野多,又有海南雞飯。午餐都包餐飲,我就叫左個茶餐,包野飲,有omelette with ham 仲有蒜容多士。個豬頸肉湯河不過不失啦,河粉唔算太淋,豬頸肉都係夠味既。omelette反而算係咁多樣入面好食既,好多火腿。而個蒜容多士就夠哂牛油嘞。但唔算平價既,如果下次黎到又唔使排可以去試一次
平日 lunchtime唔使排隊,即刻有位,坐大枱。
2019-05-06 172 views
 香茅豬扒湯檬豬扒香茅味幾出、無雪味;應該係放落油鑊到炸而唔係煎,外表有啲「窿」,碟底都幾油下(好彩有放沙律菜係底濾下油)肉質硬實,但唔韌。 湯檬湯底尚算清,帶少許油檬粉好食!軟得黎帶點兒咬口 越式沙嗲牛肉潛艇超級足料!麵包本身已經好大,大鮮牛肉片起碼有八、九片~牛肉肉質鮮嫩,麵包無烘過但搽左牛油,加埋牛肉汁一齊食,麵包變得濕潤就更正不過略嫌肉汁太多,偏鹹扣分位:潛艇一放落黎我就食,但無論係牛肉定麵包都係凍既之前食過熱既,好味超多 奄列好大個!包住超多火腿絲;蛋整得幾嫩,入面有蛋汁火腿絲就正常。 整體而言,食物質素正常,唔會好驚艷又或者勁難食~其實我係因為佢既沙嗲牛肉潛艇去encore既,可惜今次唔熱 早餐$40包埋餐茶,一個人食完真係飽到食唔落晚餐咁巨型既份量兩個人share都夠

香茅豬扒湯檬
豬扒香茅味幾出、無雪味;
應該係放落油鑊到炸而唔係煎,
外表有啲「窿」,碟底都幾油下(好彩有放沙律菜係底濾下油)

肉質硬實,但唔韌。

湯檬
湯底尚算清,帶少許油
檬粉好食!軟得黎帶點兒咬口

越式沙嗲牛肉潛艇
超級足料!
麵包本身已經好大,大鮮牛肉片起碼有八、九片~
牛肉肉質鮮嫩,
麵包無烘過但搽左牛油,
加埋牛肉汁一齊食,麵包變得濕潤就更正
不過略嫌肉汁太多,偏鹹

扣分位:潛艇一放落黎我就食,但無論係牛肉定麵包都係凍既

之前食過熱既,好味超多

奄列
好大個!包住超多火腿絲;
蛋整得幾嫩,入面有蛋汁

火腿絲就正常。

整體而言,食物質素正常,唔會好驚艷又或者勁難食~
其實我係因為佢既沙嗲牛肉潛艇去encore既,可惜今次唔熱

早餐$40包埋餐茶,一個人食完真係飽到食唔落晚餐

咁巨型既份量兩個人share都夠
2019-04-09 272 views
今晚嚟到觀塘搵野食,見到呢間越南咖啡室,有一段時間無食越南野,一於入去試下。入到去見到環境佈置得幾有越南風,屋邨商場嘅餐廳嚟講叫好好嫁啦!叫左兩個無骨海南雞飯,一碗馬拉盞炒通菜,同一杯倒立青檸薄荷梳打特飲。首先海南雞飯嘅飯夠油,食落都有淡淡雞油香,但感覺唔係太新鮮。雞塊其實唔係全部無骨,係大部分,但呢點就算啦,無咩所謂。主角雞完全無雞味,一定要點醬先食到,雞亦唔滑,食落覺得好老。另外,芥蘭菜係就咁水煮,亦係乜味都無。整體嚟講,成個飯,得個醬好食。叫呢個倒立特飲係想試下薄荷加青檸同雪碧嘅味道。倒立除左特別之外,另一用意係避免太多汽水接觸冰,冰溶得太快,一下子溝淡哂。飲落好重薄荷味,同雪碧幾夾,味道好新鮮。但如果怕薄荷果太重嘅朋友應該會覺得太多薄荷味,所以可以成枝汽水倒哂都無問題!馬拉盞炒通菜終於有返驚喜。同平時好食嘅泰國餐館炒嘅通菜好似,味道夠,通菜亦保持爽脆。呢碗菜係成餐飯最好食的!埋單大約一人一百蚊到。

。整體嚟講,成個飯,得個醬好食。

埋單大約一人一百蚊到。

2019-04-07
2019-03-23 557 views
餐廳:越南咖啡室 (觀塘)地址:觀塘秀明道101號秀茂坪邨秀茂坪商場1樓114號舖越南餐廳一向俾人嘅感覺都係比較貴,但係喺小區秀茂坪商場一樓就有一間越南咖啡室,入邊食物嘅水準ok之餘價錢亦都好平民化,尤其喺秀茂坪呢啲貧窮、新移民同長者聚居嘅地方,真係幾吸引人嚟幫襯。2點幾下午茶時間嚟到呢間餐廳,雖然佢已經出咗下午茶套餐,但係午餐嘅優惠原來3點鐘先開始,不過唔緊要啦,冇理由等45分鐘為咗平果幾蚊嘅😂。呢個時候唔算太多人,唔使等位就有卡位坐,上菜嘅時間亦相對較短,唔知係咪因為少人嘅關係,職員嘅態度都好友善同好客☺️呢度嘅午餐四十幾至五十幾蚊不等,由於兩點幾未食午餐都幾肚餓,決定叫個飯嚟食,所以就叫咗個越式無骨海南雞飯,$50送例湯仲要送熱飲,都真係幾抵😍海南雞飯嚟到,第一個比我嘅感覺就係「又話無骨嘅,點解好似普通嘅切雞咁有骨,仲要幾多添😅」,不過算啦我又唔係無牙,學朱咪咪話齋比多少少牙力去食就搞掂🤓雞嘅份量唔少,大大小小都有十舊八舊,而飯好明顯都真係雞油飯黎,都幾吸引🤤仲有唔少蔬菜伴碟,真係唔話得。雞都幾嫩口,都有鮮雞味,不過就凍凍地🙈飯都唔暖嘅,有少少感覺好似放左一段時間先拎出黎咁,不過就
餐廳:越南咖啡室 (觀塘)
地址:觀塘秀明道101號秀茂坪邨秀茂坪商場1樓114號舖

越式無骨海南雞飯
雞都幾嫩口,都有鮮雞味,不過就凍凍地🙈飯都唔暖嘅,有少少感覺好似放左一段時間先拎出黎咁,不過就真係好抵食,先$50唔好嫌咁多啦😂一陣好食果啲又話貴,$50真係算係咁架喇😙
例湯係節瓜雞腳湯,有少少濃味,似係加左啲味精,不過都尚可接受唔會咸到飲唔落,亦都比足料嘅,有一隻雞腳同幾舊節瓜。
雖然話價錢係平民化,呢間餐廳嘅野食亦都係值得一試,不過就睇下大家有冇呢一個耐性黎到秀茂坪呢度食啦🙈我諗如果唔係經過呢頭都唔會專登走來秀茂坪掛😂
2019-03-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2019-02-01 276 views
行過附近搵食,朋友見呢間裝修都可以,都幾好坐,就入咗去,我叫咗個越南咖哩雞飯,嚟到個賣相都可以,點知再睇啲雞就知中伏,佢係用啲煲完湯嘅雞殼,一啲雞皮都冇,完全冇味,極度之嚡口,size仲係個雞殼一開四,都唔做樣斬細件啲俾你,我平時煲湯都唔會食湯渣雞殼,我習慣就算食物質素差啲我都唔會嘥嘢食晒佢,但係我今次真係一嚿都食唔落,最後只係用咖哩汁再加幾塊菜餸飯,佢成個餐都收成$60幾蚊,仲衰過啲連鎖快餐店,其實用雪藏雞翼雞脾成本都好平,唔洗做到咁盡掛,以後都唔會再去
2019-01-31
2019-01-29 201 views
今天因工作關係去到秀茂坪商場,通常做了整天工作,我都唔會去連鎖店用餐,因為太累,唔想自己排隊,叫餐,等餐,捧餐,搵位等.周遊整個商場,選擇不多,但到處都很多人,要等位排長龍.為了方便,所以去了越南咖啡室,可以按機取票,等一會兒入得.坐低望望餐牌,一個人都是吃碟頭飯,或河粉比較合適.河粉有套餐,連飲品,價錢不算貴.但是,工作累人肚餓,所以叫了越式鮮蝦炒金邊粉,再加一杯椰汁冰.金邊粉到了,蝦尚算多,鮮不鮮,則可討論.碟粉沒有花生碎,少了種脆口,稍為可惜.粉有點辣,但不算好辣,可以入口.不過,最奇怪是配少少菜,當做沙律?為了"有營"?我通常不吃這些配菜,很怕它放了整天,不知衛生不衛生.為此,建議餐廳不如用花生碎換走這少量菜更好吧.椰汁冰,是汁不是沙冰,普通,不值一提.值得一提的是餐廳的裝修,油紙傘,草帽,再加上一輪單車.可能老闆認為這是越南特色:三輪車夫嘛,梁朝偉都拍過的戲.然而,真的嗎?若單車換上鳯凰牌,立即變成中國特色啦,是我想像力豐富了.埋單$114,食物普通,但買過想像,當睇了齣戲,略算合格(不過我會曲線比佢環境5星滿分既!!!!)
周遊整個商場,選擇不多,但到處都很多人,要等位排長龍.
為了方便,所以去了越南咖啡室,可以按機取票,等一會兒入得.
金邊粉到了,蝦尚算多,鮮不鮮,則可討論.
碟粉沒有花生碎,少了種脆口,稍為可惜.
粉有點辣,但不算好辣,可以入口.
不過,最奇怪是配少少菜,當做沙律?為了"有營"?
我通常不吃這些配菜,很怕它放了整天,不知衛生不衛生.
為此,建議餐廳不如用花生碎換走這少量菜更好吧.
椰汁冰,是汁不是沙冰,普通,不值一提.
值得一提的是餐廳的裝修,油紙傘,草帽,再加上一輪單車.
可能老闆認為這是越南特色:三輪車夫嘛,梁朝偉都拍過的戲.

埋單$114,食物普通,但買過想像,當睇了齣戲,略算合格
(不過我會曲線比佢環境5星滿分既!!!!)
越式鮮蝦炒金邊粉
椰汁冰
2019-01-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)