2020-11-13 535 views
老闆舉家移民,將舖頭讓比朋友,所以以後無得食依兩個招牌菜啦😭祝福店主移民之後順順利利啦海南雞飯雞肉好滑嫩🐔,份量都唔少,仲比咗超級多飯,加埋食海南雞飯必備的薑蔥同埋 甜辣醬,不知不覺就食晒啦。個餐配咗個湯,裡面大大舊蘿蔔,真材實料窩。而且個湯唔會好鹹,唔會飲完好口渴。海鮮喇沙🦑🦐🍜面底係正宗油麵米粉兩溝,依個組合試過一次真係返唔到轉頭。海鮮喇沙配料好多,有蝦,魷魚,蟹柳等等。兩個餐都大分又抵食,良心價啊!😏外賣仲好貼心咁分開湯同面,就唔怕啲面淋晒啦!另外兩個飲品都好清新😘我最中意就係杯青檸梳打水,好清新!

海南雞飯

海鮮喇沙🦑🦐🍜

海鮮喇沙
海南雞飯
  • 雙檸梳打
  • 超級叻沙
今日Lunch 經過觀塘東廣場覓食時,同事話不如試Red CoCo 紅椰樹!聽説喇沙好正👍🏻紅椰樹近東廣場正門入口(KFC 隔離),小店內有三張檯,見外賣的人多,我和同事就決定堂食🥶但就聽到老闆說,因為移民,所以只做到這個月底(10/30)😫😫😫好可惜,之後又少咗一間好食又抵食嘅喇沙店了😶紅椰樹是馬來西亞菜式,有泰,印等...招牌海南雞飯,雞和油飯的份量不少,油飯粒粒分明,很香而不會油膩!雞肉全部去骨而且肉質很嫩滑,雞皮又薄不太肥,所以我可以連皮全部KO😝超級喇沙,嘩..很豐富啊⋯⋯有蝦,蟹柳,八爪魚,蜆肉,魚片,魚肉,半隻蛋等!湯底香味濃郁又滑,麵底是油麵和米粉,雙重口感😋😋不經不覺連湯也喝完🙈🙈泰式金柚蝦沙律,酸酸甜甜很惹味開胃,柚子份量也很足而且有2隻大蝦啊!$45 抵👍🏻

紅椰樹是馬來西亞菜式,有泰,印等...

• 超級叻沙
  • 泰式金柚大蝦沙律
2020-10-17 138 views
今日去觀塘東廣場搵嘢食,見到有間食越南嘢叫紅椰樹,就去試下個下午茶。叫咗扎肉濱海同埋熱雙檸水,個扎肉濱海真係好fresh好有越南嘅特色。濱海係用蝦片做底上面鋪滿扎肉、乾蔥、同埋檬粉再配上特製越南嘅醬汁,一啖一口真係好好味,而且上面又有d花生碎,係我嘅最愛,突出濱海嘅唔同口感,值得推介。而另外個雙檸水真係比起普通簡單一杯檸檬水好飲好多,特別多檸檬嘅味道,而且又甜甜酸酸零舍醒胃。另外臨走order咗豬扒撈檬外賣返屋企食,塊豬扒分量都幾足豬扒大大塊 ,而且炸得好好味。檬粉就冇味精湯底喺入面 ,清清地好有健康嘅感覺,最緊要個檬粉夠爽滑, 外賣攞返屋企食個質素都唔差。

2020-10-08 79 views
第二次食呢間馬拉菜,今日早收工食個下午茶先😋。.🧄越式濱海 $48呢款係只限堂食嘅越式特式小食。蝦片上有米粉、扎肉粒、蔥碎同炸蒜,口感夠層次。每一個蔥怪都會鐘意呢個小食😚。淋上酸酸辣辣嘅特製醬汁,米粉變得濕潤之餘味道更豐富。.🍞咖央多士 $22多士烘過底,香脆可口。椰漿、班蘭味平衡得好好,清香唔會死甜。仲要有一大片牛油,雖然好邪惡,但同喺馬來西亞食到嘅好似🤤。.☕️熱蘆薈茶 $15紅茶配上大量蘆薈粒。味道溫和得嚟好滋潤。.🌴紅椰樹 (觀塘)觀塘成業街7號東廣場地下G9號舖
第二次食呢間馬拉菜,今日早收工食個下午茶先😋。
🧄越式濱海 $48
🍞咖央多士 $22
☕️熱蘆薈茶 $15
紅茶配上大量蘆薈粒。味道溫和得嚟好滋潤。
🌴紅椰樹 (觀塘)
觀塘成業街7號東廣場地下G9號舖
2020-10-06 56 views
3點3⏰係時候食個下午茶relax吓!.紅椰樹主打星馬菜,下午茶都以輕食為主,今次食咗咖央多士同扎肉濱海,值得推介👍🏼.🥢咖央多士多士餡料豐富,咖央醬同鮮牛油各有自己嘅香味,配合埋一齊食又幾夾喎!.🥢扎肉濱海賣相好靚,以蝦片做底,鋪上檬粉、扎肉、乾蔥,配合特製嘅醬汁,酸酸甜甜好醒神!畫龍點睛加上花生碎,口感層次更加豐富!.🥤椰青水呢款泰國進口嘅椰青水,飲落有椰果肉,係幾好飲喎!▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
3點3⏰係時候食個下午茶relax吓!
🥢咖央多士

🥢扎肉濱海

🥤椰青水
呢款泰國進口嘅椰青水,飲落有椰果肉,係幾好飲喎!

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
2020-10-06 29 views
這天又要離開了我的港島區,這天到達的地方就是觀塘,這個香港的小舊區。 一般來說我在觀塘這個地方也會選擇前往工廈, 但這天我們找到了這家良心小店。食物方面, 我們點選的當然就是下午茶,印尼炒麵, 內裏包含的配菜有椰菜,甘筍絲和冬菇絲。 味道方面,即叫即炒,鑊氣十足,最重要完全不油膩,味道還真不錯 。雖然無法外出去旅行,但在這裏可以吃到這個充滿特色的印尼炒麵,還算不錯。另外,我們還點選了 香茅豬扒配椰漿飯。 豬扒即叫即製 ,內裏充滿肉汁,但我最期望的就是椰漿飯, 椰漿味極度香濃, 但完全沒有飽飽濟濟的感覺。看到圖中的五個字, 心存感謝。

看到圖中的五個字, 心存感謝。

2020-10-02 33 views
東廣場食肆林立, 唔同種類嘅菜式都有, 今次食嘅呢間係主打馬來西亞菜式。今日同同事返office食,所以決定叫外賣,店員幫我嘅食物pack得妥妥當當,返到office都冇漏汁。我點左咖哩雞配椰漿飯,$60, 濃厚咖哩汁配搭椰漿飯, 喺一個絕對唔會錯嘅配搭; 馬拉式嘅食法, 當然要有秘製辣椒醬,魚仔,花生同埋雞蛋, 直接呈現東南亞嘅賣相同風味。跟餐仲有個湯送,非常超值。同事點左咖央多士,$22, 咖央醬汁絕對落足料, 夾埋嚿牛油食雖然邪惡 ,但絕對唔會後悔。另外加個印尼炒麵,$38,有d似平時食嘅素菜炒麵,幾易入口。跟餐加$10轉支裝椰青水,之前去泰國都飲過,是個好東西。

跟餐加$10轉支裝椰青水,之前去泰國都飲過,是個好東西。
2020-10-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 咖哩雞
2020-09-22 37 views
今晚接完女朋友收工,我地係附近簡左間馬來西亞餐廳叫左兩份外賣返歸食飯~經濟高質馬來西亞菜-紅椰樹豬扒撈檬$55有別於市面上肉質較鬆散既口感,佢地用廚家既做法,肉質十分厚實又十分香脆👍另外,佢地提供既酸辣汁十分開胃,撈檬粉食一流😙特色牛腩椰漿飯$65腩汁味道好香濃,撈埋佢個極香濃既椰漿飯一起食,味道好夾bo😳👍牛腩都煮得好入味👍正啊~

經濟高質馬來西亞菜-紅椰樹

豬扒撈檬$55

特色牛腩椰漿飯$65

2020-09-22
1K
2020-09-22 31 views
有時候忙都好😩都要充充電先🔋就去咗紅椰樹 食個實惠下午茶🥢.札肉濱海🇻🇳脆脆嘅蝦片上皮加上凍檬粉🦐表面灑上乾蔥碎、蔥粒、扎肉粒🐖花生碎🥜然後再淋上秘製酸辣汁🌶香口爽滑🤤.印尼炒麵🇮🇩用咗冬菇、甘荀同椰菜🥕連埋自家製印尼調味醬料加入麵條一齊炒🔥炒得好夠火喉👍🏻食落唔會好乾身😉而且真係同平時食嘅炒麵真係好唔同😋.咖央多士🍞多士每面都搽咗層咖央😗然後再夾住 2 塊牛油🧈香甜嘅咖央配上半溶牛油😈多士又烘到香脆😆好味道.熱蘆薈茶🌱真係第一次飲😳甜甜哋帶少少蘆薈嘅清香☺️仲有好多粒蘆薈.熱雙檸水🍋偏酸但又有種甜平衡一下😌又係同出面嘅檸檬水唔同😬.熱檸茶🥄個人覺得茶較同檸檬融合得好啲🤔飲落比較舒服
有時候忙都好😩都要充充電先🔋就去咗紅椰樹 食個實惠下午茶🥢
熱雙檸水🍋偏酸但又有種甜平衡一下😌又係同出面嘅檸檬水唔同😬
熱檸茶🥄個人覺得茶較同檸檬融合得好啲🤔飲落比較舒服
2020-09-16 25 views
東廣場出名多野食,成日都見到呢間舖小小的馬拉餐廳,平日店少少都廢事坐低食,今日終於有機會外賣試試佢。叫左1.特製牛腩配椰漿飯+湯2.家鄉米粉+蘆薈茶1. 椰漿飯係比較小見,但非常出色,食完好有去左旅行既感覺。牛腩入味好淋,仲有紅蘿蔔同薯仔。飯既份量部門男士可能唔夠,唔知有無得加飯。2. 唔好以為係香港特色早餐炒米粉,一打開有香料味,雖然唔記得左係咩香料,但係好夾。服務非常貼心,紙袋會叮好,又包好膠袋,唔會倒瀉。

叫左
1.特製牛腩配椰漿飯+湯
2.家鄉米粉+蘆薈茶

服務非常貼心,紙袋會叮好,又包好膠袋,唔會倒瀉。

2020-09-14 25 views
🔸印尼炒麵 $38🔸香茅豬扒拼香茅雞翼飯 $48-自從開始喺觀塘返工就試咗好多附近嘅餐廳,實在有太多好嘢食了,等我慢慢逐間向大家介紹啦!今次呢間係平靚正之選,仲係良心小店嚟!平時忙得滯唔夠時間坐低慢慢食就會買個飯返去食。午餐只需要$48,大大盒飯配多多餸,今日食咗豬扒拼雞翼飯,塊豬扒大過手掌又有啲菜食吓健康啲,仲送多碗例湯𠻹!有時等到好晏先食飯嘅話,買下午茶就更加抵,$38就有個印尼炒麵,用三種新鮮配菜炒成:冬菇、甘荀同椰菜,仲送埋嘢飲。特別推薦大家飲雙檸茶,激酸開胃消滯,正!
🔸印尼炒麵 $38
🔸香茅豬扒拼香茅雞翼飯 $48

2020-09-01 34 views
呢排堂食都有小小擔心,所以lunch hour都係外賣返公司食,今日係公司附近搵左間東南亞餐廳,疫情下冇得執旅行,唯有食下港版頂住當先啦。去到睇店舖雖然唔係好大間,而家又淨係做外賣,不過味道真係幾唔錯嫁。咖喱雞配椰漿飯 $60 (送中式靚湯)雞件比又濃又香既咖哩浸住,椰漿飯加埋秘製辣椒醬同D配料一齊食,真係好好食。飯入面仲有埋蕃茄、青瓜、蛋,食食下濃味既咖哩雞再食下D fresh D既配菜,真係幾唔錯。中式靚湯就跟餐送,好足料。札肉撈檬 $55扎肉絲好厚好足料,加埋D配料,青瓜絲、蘿蔔絲等等,酸甜汁用紙杯分開左裝,食既時候倒落檬粉到一齊撈,再加少少青檸汁落去,清新得黎又開胃味道都唔錯。 咖央多士特別推薦,超級好食。椰青水(枝裝) (跟餐+$10/枝)好重既椰青味,仲有粒粒椰子蓉,好飲。Overall黎講,都幾抵食份量都唔錯,久唔久食下東南亞菜止下癮。同埋外賣拎到返office都唔會難食左。Very Good!

咖喱雞配椰漿飯 $60 (送中式靚湯)

札肉撈檬 $55

咖央多士
特別推薦,超級好食。

椰青水(枝裝) (跟餐+$10/枝)
好重既椰青味,仲有粒粒椰子蓉,好飲。

2020-08-18
2020-09-01 15 views
天氣又悶又熱,諗落極似東南亞,不過疫情搞到出唔到埠,想食返正宗椰漿飯,唔通真係無計?好在朋友知道係觀塘東廣場有間紅椰樹,做椰漿飯好出色,晚餐就特登來食呢個。原來呢度係一間小店,本來諗住坐低慢慢揀,但因為無堂食只可外賣,店員禮貌解釋,而且好有耐性介紹食物,最後點左以下三樣:特色牛腩椰漿飯咖央多士印尼炒麵特色牛腩椰漿飯材料十分豐富,配料花生小魚充足,配著飯就正宗一流,而且飯有淡淡椰漿味,又滑又棉,而牛腩燉得好腍,而且都好多塊,足夠餸哂成個飯。另外印尼炒麵及咖央多士都係下午茶餐,印尼炒麵以素菜為主,有椰菜、冬菇、甘筍等等作配料配油麵,岩曬食素的朋友,而熱辣辣炒得好夠火喉。咖央多士就外皮旱得又脆又香,餡都厚厚的,真係如同一塊厚多士,邪惡得來又忍唔住食。呢個馬來西亞餐都算正宗,下次限聚令放寬d,真係會再來堂食慢慢試埋其他美食。
特色牛腩椰漿飯
咖央多士
印尼炒麵

2020-08-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2020-08-25 23 views
觀塘既東廣場有好多美食小店,今次就去左其中一間小店紅椰樹買野食la😋店舖雖然細細,宜家只做外賣,但係味道仲係好掂😘為食餐單: 扎肉撈檬🥗 $55好多厚切既扎肉絲🥰加埋青瓜絲、蘿蔔絲、香蔥、花生碎、肉碎、酸菜等😍酸酸甜甜上湯用紙杯分開裝,食既時候先倒落撈檬一齊撈,再吱少少青檸落去,好清新開胃又好味,我最愛食撈檬了🥰咖哩雞配椰漿飯🍛 $60(送中式靚湯🥣)咖哩雞有好濃郁又香既咖哩覆蓋住🤩椰漿飯配上秘製辣椒醬、花生、魚仔一齊食,係最正既椰漿飯食法😝仲附有新鮮蕃茄、青瓜、蛋,食下濃味咖哩雞再食下fresh既配菜,好襯🥰中式靚湯隨餐附送,飲落無添加味精,係老火靚湯,仲有粟米、蘿蔔等湯料俾你咬下添🥰椰青水(枝裝)🥤 (跟餐+$10/枝)Thai Teh Coconut Juice係香港好少有得買既椰青水,依度竟然有啊😍好香好香既椰青味,仲有粒粒椰子粒,清甜又有粒粒咬下😘

店舖雖然細細,宜家只做外賣,但係味道仲係好掂😘

為食餐單:
扎肉撈檬🥗 $55

咖哩雞配椰漿飯🍛 $60
(送中式靚湯🥣)

椰青水(枝裝)🥤 (跟餐+$10/枝)

2020-08-19
  • 椰青水
  • 扎肉撈檬
2020-08-24 20 views
🤗又係lunch 時間揾食,原來東廣場有一間馬來西亞餐廳,未試過梗係去試下先🤗💛扎肉撈檬 扎肉撈檬係夏天食本身已經加分,加埋魚露,清瓜等配料,係咁熱嘅天氣食會令人特別開胃💛牛腩椰漿飯 第一次試椰漿飯配搭牛腩 感覺好新奇 ,估唔到都可以match 到 ,牛腩整得好彈牙 唔會難咬 呢方真係加分 另外又送一碗湯 椰青水 雖然只可以外賣 但佢係即叫即整 拎到翻公司都唔會凍曬 絕對值得返轉頭食紅椰樹 (觀塘)觀塘成業街7號東廣場地下G9號舖

💛扎肉撈檬

💛牛腩椰漿飯

紅椰樹 (觀塘)
觀塘成業街7號東廣場地下G9號舖