2024-04-02 0 views
這道沾麵的湯底經過長時間熬煮,擁有濃厚的豬骨風味和乳白色的外觀,熱辣辣上桌都幾吸引。但遺憾的是,在味道上卻顯得過於單一。湯底雖然濃郁,卻缺乏層次感,主要是鹹和油膩的感覺較為突出,而缺少了豬骨湯應有的細膩香氣和味道的多樣性。麵條的外觀上看起來有一定的彈性,但實際品嚐時,麵條偏軟,缺少了應有的嚼勁和彈性,與濃郁的湯底結合時,充分吸收湯汁的精華,都幾香嘅滿足。總的來說,這道豚角豬骨白湯沾麵在湯底的濃郁和麵條的質感不過不失,係觀塘想食拉麵的話可以一試。

2023-07-06
2021-07-15 375 views
叉燒:差評👎🏻一食落口一大浸雪櫃味,冷藏豬肉味。凍凍地。麵:偏硬,可能其他人鐘意湯底:差評👎🏻味精湯好鹹,食完要有係咁飲水。身為日本拉麵餐廳竟然冇茶飲☹️(純粹個人喜好,唔關餐廳品質事)嗰啲服務員要扮日本人但係又唔係真係講日文,講到一嚿嚿好似鄉下佬咁⋯⋯講返純正廣東話好過,用裝修取勝係冇用,請用食物來說話,一係就唔好扮高檔。一次不好的體驗。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
叉燒:差評👎🏻一食落口一大浸雪櫃味,冷藏豬肉味。凍凍地。
麵:偏硬,可能其他人鐘意
湯底:差評👎🏻味精湯好鹹,食完要有係咁飲水。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2021-07-15
2021-02-16 675 views
網上睇到好多好評話呢間拉麵店,價比性高所以就去試吓1️⃣燒神山豚肉角煮沾汁麵 $89豚肉是厚切,外皮有香濃的燒烤味,還有單純的鹽味👍🏻 麵和湯底是分開,沾著食,不過因為湯底比較濃厚,反而令到味道很鹹,所以邊沾邊食比較好,不要把全部拉麵放到沾汁裡。其他配菜也很好味。雖然只有兩舊肉,但因為濃濃的沾汁,所以其實麵份量不多,也很飽(男士可能要再點多一些小食才會有包腹感)2️⃣武藏煎餃子餃子皮薄多料,建議食
網上睇到好多好評話呢間拉麵店,價比性高
所以就去試吓

1️⃣燒神山豚肉角煮沾汁麵 $89

2️⃣武藏煎餃子
餃子皮薄多料,建議食

2021-01-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
聽說這家拉麵店🍜,在日本🇯🇵 享負盛名,而知道香港🇭🇰 跟日本既裝橫格調 & 食材選料都一脈相承,而家去唔到日本食拉麵❓咁乖乖地留係香港都一樣吃到啊。2拉麵 + 2小食 + 2飲品,已經係豐富既午餐。.ll $85Shiro Kanzan Marinated Pork Ramenll $89Kanzan Tsukemen.拉麵🍜 用上濃厚豚骨湯底 Thick Tonkotsu Broth,啖啖拉麵都吸收到湯底精華滿濃郁,而且豬豚肉🐽 夠肥美🤤,仲配上竹筍 & 溏心蛋;而另一款沾麵🍜 更合我心意💕 點解❓.因為湯頭用上大量豚骨、靚豚肉、日本魚介 & 秘製醬油調味,以慢火熬製超過12小時,真係超濃縮精華✨,再配搭獨有坑紋麵條,掛湯層次更為突出。而厚豚肉🐽 表面掃上秘製醬汁,以高溫烤煮至表皮微微焦香,啖啖都好滿足。.ll $45Deep Fried Mackerell炸雞]l $42Kanzan Deep Fried Chicken.小食🥢 池魚🐟 說真的比我想像中有偏差🙈,但小小一條炸香脆,無疑是佐酒的好小吃;而唐揚炸雞🐥 肉質嫩滑,配芥末沙律醬💚 w/ Wasabi Salad Suac

l[白神山豚角煮拉麵]l $85

l[燒神山豚肉煮沾汁麵]l $89
Kanzan Tsukemen

l[豆鰺唐揚豆池魚]l $45
Deep Fried Mackerel

l[神山鳥唐揚炸雞]l $42
Kanzan Deep Fried Chicken
小食🥢 池魚🐟 說真的比我想像中有偏差🙈,但小小一條炸香脆,無疑是佐酒的好小吃;而唐揚炸雞🐥 肉質嫩滑,配芥末沙律醬💚 w/ Wasabi Salad Suace 好滋味。

l[巨峰椰果特飲]l $15
Nata De Coco Kyoho Grape Juice
l[雜果特飲]l $15
Fruit Punch
而套餐既特飲🍹 只要加+$15 each 就飲到了,味道清爽,好fresh 好summer☀️,解解膩喔。
×××[麺屋武蔵 -Menya Musashi]×××
©觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓 L21B號舖
2020-11-25 704 views
同同事返工經過Apm,入邊都真係好多選擇諗住坐得舒服就去左間拉麵店我見到個沾麵仲要加埋豚肉燒,即刻流哂口水豚肉灸燒到微焦,將中間既脂肪帶出黎,食落好甘香,而且肉質好腍,肥而不膩沾麵最重要就係個湯底,沾一沾個面好濃郁,原來由大量豚骨, 豚肉同魚介,怪不得咁夠味個麵底煮得好煙韌,個湯完全掛哂係上邊加埋我最中意既流心蛋,好滿足呀朋友就叫左赤神山豚角拉麵呢個豚肉煮得好腍身,好入味,而且肉味好濃郁湯底唔係好辣,有豚骨既香,但少少辣,好開胃拉麵仲好有心思,用左坑紋麵,放落湯底更加掛湯同朋友眼闊肚窄叫多左兩個小食食左咁多肉就叫個沙律清新下蘋果沙律食落好清甜爽口,加埋青瓜既清新爽口,火腿咸香得宜,加埋沙律醬整個配搭幾開胃雙色牛舌,係蕃茄同鹽味蒜油蕃茄味食落酸酸甜甜,有d似咕嚕肉,好開胃鹽味蒜油,少少椒鹽更帶出牛味更出,而且牛舌係厚切,食落好腍身又有口感,簡單既煮法更加食到食物既原味加埋兩杯特飲--蘋果椰果特飲,飲落好清甜,仲有好多椰果,當係飯後甜品總括黎講:一間坐得舒服又幾好食既拉麵店,價錢又唔貴
同同事返工經過Apm,入邊都真係好多選擇
諗住坐得舒服就去左間拉麵店

我見到個沾麵仲要加埋豚肉燒,即刻流哂口水
豚肉燒沾麵

個麵底煮得好煙韌,個湯完全掛哂係上邊
加埋我最中意既流心蛋,好滿足呀

朋友就叫左赤神山豚角拉麵
呢個豚肉煮得好腍身,好入味,而且肉味好濃郁

湯底唔係好辣,有豚骨既香,但少少辣,好開胃
赤神山豚角拉麵

拉麵仲好有心思,用左坑紋麵,放落湯底更加掛湯

同朋友眼闊肚窄叫多左兩個小食
食左咁多肉就叫個沙律清新下
和風蘋果沙律

雙色牛舌,係蕃茄同鹽味蒜油
蕃茄味食落酸酸甜甜,有d似咕嚕肉,好開胃
雙色牛舌

蘋果椰果特飲

總括黎講:
一間坐得舒服又幾好食既拉麵店,價錢又唔貴

$150 (Lunch)
豚肉燒沾麵
赤神山豚角拉麵
和風蘋果沙律
雙色牛舌
蘋果椰果特飲
🔎 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓 L21B號舖*📍 麵屋武藏.叉燒沾汁麵($79)湯底好鮮甜好清,而麵底煙韌食落非常有口感.叉燒肉質剛好,湯底味道亦全浸入叉燒內,所以味道非常好.豚肉生薑燒日式四格便當($58)豬肉肉質不錯,最好連埋生薑一齊食,肉質口感會有所提升.而且豚肉唔太肥,薄得嚟亦非常彈牙.煎餃子($38)餡料味道不錯,而且煎得好香脆,金黃色嘅表面,多汁嘅內餡,十分提介大家叫呢個小食.炸雞($38)外脆內軟,食落好多汁,滋味十足.大大啖咬落去,勁有快感.好好味.app外賣獨家優惠,滿$100即減$30😎
📍 麵屋武藏

叉燒沾汁麵($79)

豚肉生薑燒日式四格便當($58)

煎餃子($38)

炸雞($38)

app外賣獨家優惠,滿$100即減$30😎
今日呢叫左food panda 麵屋武藏係屋企食。咁就叫咗一個黑神山沾面,同埋一個神山沾麵。呢兩舊叉燒勁啊,都好厚同埋好大舊,啱晒胃口大嘅人呀。另外佢嘅糖心蛋呢都好軟滑,口感一流。最鍾意佢個湯汁,好惹味,而且同佢個面非常之夾!雖然叫外賣啦,但係你都仲係熱嘅,可以即刻食!小食叫咗豚肉餃子同埋炸雞,佢嘅醬汁幾突出,令到小食嘅味道提升唔少!值得一提嘅係佢foodpanda有獨家優惠,經佢叫嘅話呢,滿$100就減咗$30。真係勁抵食!

麵屋武藏裝修橫溢,三五知己去聚一聚的確唔錯,空間位置足夠,座位舒適!觀塘Apm來說的確不錯👍🏻桌上擺有特製辣醬,喜歡辣滴捧友一定會喜歡。點好餐,準備開動吧!見到新推介嘅menu ,決定同朋友share try try 麵屋武藏之所以深受日本人的喜愛,就是店內招牌的濃郁黑色湯頭。雖然見到蕃茄湯底都好吸引😋但仍然想試主打黑色湯底。🔺黑武骨的湯底因為加了墨魚這味,湯頭顏色呈現偏黑。有點意外蛋是一隻奉送!除了可選叉燒肉之外,還可以選擇這種豬肉薄片(豚肉)。口感比想像中很好!我戎牛多年,能夠吃到感覺像肥牛一樣好咬口,好味😋推介。鹽味鹽燒豚肉清湯麵🍜經火炙燒過至焦香,肉汁沒油,惹味十足,滿滿的蔥絲配上豚骨白色湯頭,兩者不會互相爭風。兩姊妹傾計食飯,當然配上兩款小食過口癮小食:牛油蘆筍炒雜菌好多菇菇,食落好有菇味面頭還配上木魚花,口感天然獨特,別具風味,營養豐富。小食:二重芝士手羽有三隻揸到脹卜卜嘅雞翼,再配上芝士醬😋口感惹味。另外點了颶風椰果特飲,蘋果椰果特飲,都是$15一杯,價錢相宜。

桌上擺有特製辣醬,喜歡辣滴捧友一定會喜歡。

鹽味鹽燒豚肉清湯麵🍜

兩姊妹傾計食飯,當然配上兩款小食過口癮

小食:牛油蘆筍炒雜菌
好多菇菇,食落好有菇味
面頭還配上木魚花,口感天然獨特,別具風味,營養豐富。

小食:二重芝士手羽
有三隻揸到脹卜卜嘅雞翼,再配上芝士醬😋口感惹味。

2020-10-27
$150 (Lunch)
  • 黑武骨
2020-10-25 152 views
疫情期間少咗喺出邊食嘢🥺不過都冇阻我想食拉麵嘅心🤣觀塘APM 呢一間麵屋武藏 都幫襯過幾次 今次試吓佢嘅外賣自取🧐除咗正面之外仲會有唔同種類既丼同埋便當🍱性價比都算高 附近嘅打工一族不妨過嚟試吓😙我同朋友分別叫咗兩款沾麵🍜我叫嘅係叉燒沾麵🍜$79 佢可以選擇白神山/赤神山同埋黑神山(其實即係豬骨,辣豬骨同埋黑蒜豬骨湯底)咁我就選擇咗白神山☺️另外值得一提佢嘅紫菜係另外包好嘅,令到佢都可以保持脆👍🏻拎到返屋企我有再叮一叮,微暖嘅狀態底下,麺質適中,彈牙,唔會太軟唔會太硬,豬骨湯底濃郁😋糖心蛋都好滑🐣神山沾汁麵$89豚骨湯底並以慢火熬製超過12小時~至於厚燒豚肉真係大嚿到嚇親我🙈外面焦香 裏面啖啖肉 好香口🐷武藏煎餃子$38算係皮薄 都充滿肉汁 可以一試~和風蘋果沙律🥗$45用蘋果做配料幾特別有fresh 既感覺 同青瓜一樣爽口好夾 幾特別 用嚟作為開胃~總括而言午餐嘅性價比幾高值得一試 💁🏻‍♀️佢嘅沾麵亦都係我會encore嘅~
疫情期間少咗喺出邊食嘢🥺
不過都冇阻我想食拉麵嘅心🤣

我同朋友分別叫咗兩款沾麵🍜

另外值得一提佢嘅紫菜係另外包好嘅,令到佢都可以保持脆👍🏻
糖心蛋都好滑🐣

神山沾汁麵$89
豚骨湯底並以慢火熬製超過12小時~

至於厚燒豚肉真係大嚿到嚇親我🙈
外面焦香 裏面啖啖肉 好香口🐷
武藏煎餃子$38

算係皮薄 都充滿肉汁 可以一試~

和風蘋果沙律🥗$45

總括而言午餐嘅性價比幾高值得一試 💁🏻‍♀️
佢嘅沾麵亦都係我會encore嘅~
2020-10-25 92 views
最近成日都要食外賣,今日就一於食好啲試下外賣沾麵!神山沾汁麵最傳統既沾麵配上入口溶化既豬肉,兩者配合令味道層次更昇華,麵質彈牙而且有坑紋可以好輕易吸收湯汁。最重要係外賣都食到堂食既感覺!咖哩吉烈豬扒飯咖哩係日式風味,甜而不辣,加上脆卜卜既吉烈豬扒,食落好夾!另外仲有日式煎餃同埋炸雞,煎餃肉汁豐富,煎到外脆內軟,肉餡亦都好足料,同平時急凍貨冇得比。炸雞真係有日本便利店既感覺,肉質鮮嫩,加上芥末蛋黃醬,夠哂惹味!
最近成日都要食外賣,今日就一於食好啲試下外賣沾麵!

神山沾汁麵

咖哩吉烈豬扒飯
咖哩係日式風味,甜而不辣,加上脆卜卜既吉烈豬扒,食落好夾!

2020-10-25 74 views
掛住日本嘅味道,特別係拉麵。朋友介紹麵屋武藏 ,拉麵質素唔錯,所以今日專程去AMP試下。午市時間都比較多人,好彩唔洗等太耐。嗌左炙燒豚肉麵 + 炸魷魚鬚 。炙燒豚肉麵 : 有半隻半熟蛋+豚肉+ 拉麵 +葱花。豚肉肥瘦適中,加上用炙燒嘅煮法,好香口。半熟糖心蛋,蛋黃入口即溶,蛋白甜味適中。至於拉麵麵質偏硬身,啱晒我口味。湯頭味道唔會好漏。小食炸魷魚鬚份量十足,炸到脆卜卜,唔會好乾身。另外呢到嘅環境都幾寬敞,坐得好舒服 。
午市時間都比較多人,好彩唔洗等太耐。

嗌左炙燒豚肉麵 + 炸魷魚鬚 。

炙燒豚肉麵 : 有半隻半熟蛋+豚肉+ 拉麵 +葱花。
豚肉肥瘦適中,加上用炙燒嘅煮法,好香口。
半熟糖心蛋,蛋黃入口即溶,蛋白甜味適中。
至於拉麵麵質偏硬身,啱晒我口味。
湯頭味道唔會好漏。
小食炸魷魚鬚份量十足,炸到脆卜卜,唔會好乾身。

另外呢到嘅環境都幾寬敞,坐得好舒服 。
2020-10-21
Type of Meal
Lunch
2017-09-16 629 views
話說草根姐妹👧👩自從系🇯🇵食過拉麵🍜之後一直都念念不忘,終於俾草根妹妹👩意外食到個好食的,個湯雖然有少少油,但岩哂重口味嘅人👍🏻夠味,正!黑武骨叉燒拉麵 ($75)拉麵配糖心蛋+紫菜+叉燒=完美組合😍叉燒雖然吾夠肥🐷(缺乏油香),但對於肉食獸嘅草根妹妹尼講,一向都系來肉不拒💪🏻 😂
,正!

黑武骨叉燒拉麵

黑武骨叉燒拉麵 ($75)

肉食獸嘅草根妹妹尼講,一向都系來肉不拒💪🏻 😂
黑武骨叉燒拉麵
2017-08-27 476 views
🎉好耐無見的朋友都是在觀塘附近番工🤗,知我在觀塘也是在番工所以就相約Apm 等,我先到步,就上去看看有咩選擇,看到拉麵都是不錯之選,所以就入去坐位。蕃茄豚肉湯拉麵顏色和外觀都很好!湯的蕃茄味比較淡味,豚肉的肉質尚可,唔會太厚身都很嫩滑可口😄。👆🏻這是店員推介的拉麵,唔係好記得拉麵的名字了。野菌豚肉拉麵,湯底都是以豬骨湯制成的,湯底尚可,都是較為清淡,豚肉味道肉質都香滑嫩口,都算是不俗的拉麵!整體來說,服務員都很好,會推介有咩美食,看到客人有咩需要都會立刻幫忙。

蕃茄豚肉湯拉麵糊

蕃茄豚肉湯拉麵

顏色和外觀都很好!

👆🏻這是店員推介的拉麵,唔係好記得拉麵的名字了。

蕃茄豚肉湯拉麵糊
2017-08-21 311 views
今日又係觀塘食野既時候啦,今次黎到apm既麵屋武藏,唔洗等位就可以入座!叫左個黑豚角煮拉麵,其實「黑」即係黑蒜油啦,佢仲有「赤」同「白」,分別就係辣 同 清湯 既意思。豚角大大塊,真係好好食,佢既肥瘦適中,d油又夠香,口式好豐富,令到一啖一啖食落去真係好有滿足既感覺!至於佢既拉麵,係曲麵(其實我都唔知應該點叫,總之唔係直麵~~)我一直都鐘意曲多過直麵既,因為感覺係彈牙d!加上佢有溏心蛋,唔會一味都係黑蒜汁既味,個味道又提昇左一個層次!總結:黎到呢度,黑豚角煮係一個好值得叫既一個主食~
今日又係觀塘食野既時候啦,今次黎到apm既麵屋武藏,
唔洗等位就可以入座!

黑豚角

叫左個黑豚角煮拉麵,其實「黑」即係黑蒜油啦,
佢仲有「赤」同「白」,分別就係辣 同 清湯 既意思。

豚角大大塊,真係好好食,佢既肥瘦適中,d油又夠香,
口式好豐富,令到一啖一啖食落去真係好有滿足既感覺!

我一直都鐘意曲多過直麵既,因為感覺係彈牙d!

加上佢有溏心蛋,唔會一味都係黑蒜汁既味,
個味道又提昇左一個層次!

總結:
黎到呢度,黑豚角煮係一個好值得叫既一個主食~
$78 (Lunch)
黑豚角
  • 黑豚角煮拉麵
2017-08-13 288 views
拉麵店位於APM, 位置方便,桌子和桌子之間比較近,這也是拉麵店的特色,但也有部份卡位比較寬敞,侍應生的招待不過不失啦!武藏炸雞 雞塊炸得很香脆又沒有過火,所以雞肉也算爽滑,加上芥末沙律醬也不錯,只是其中有兩塊雞可能因為調味料不均勻所以鹹了一點。黑武骨豚角拉麵 用大量豚肉骨和黑蒜油熬製成濃濃的豚肉湯底很美味,麵條質感比較腍和軟身,不是我喜歡的。厚豚肉油脂與肉分佈均勻,半熟狀態的溏心蛋掌握得很好,半凝固的蛋黃充滿蛋香味,加上很多燒香的長蔥,整體上都很滿意。
武藏炸雞
武藏炸雞