2022-12-16 1138 views
我好耐都冇吃上海菜了!今天老婆说想食我就帶了他去官塘小明珠,这我都是第一次來,这里的廳面認真麻麻,我們頭盤点了醉雞这的醉雞係用全雞腿的都好夠味賣相好好,我上次係三六九食的全部啲頭頭尾尾这次他們係一只雞腿不多不少的,之後点了个酸菜桂花魚、京葱爆牛肉、酸菜桂花魚夠酸夠麻但不夠香,鱼片都好滑但好似少了点,葱爆牛肉好有鍋气、牛肉好好吃不会咬不动,点心我叫了豆沙鍋并和小籠包豆沙鍋并油多了点都好脆,小籠包皮博多汁,我好耐冇食过咁正宗的小籠包了!買單都係六百有找,真的超值
如果想食上海野,附近得小明珠。今次叫羊肉湯麵,麵質尚有啲咬牛,羊味唔突出,有唔少蔬菜。起初食時味道都可以,食食下就略膩單調,一碗不過不失,唔會再嗌嘅麵。見證住小明珠加價,而家呢個價錢呢個質素,吸引力欠奉。

見證住小明珠加價,而家呢個價錢呢個質素,吸引力欠奉。
2022-06-12 1025 views
红烧牛腩,干煸四季豆,尖椒炒肉,上海炒年糕,胡辣汤都是好吃的,份量大。剁椒鱼头鱼肉不新鲜,也不是剁椒,只有一点点肉,期望越高失望越大,208元名不符实,劲难食! 总体评价中规中矩,可以来点上海炒菜,其他的不要尝试了

总体评价中规中矩,可以来点上海炒菜,其他的不要尝试了
剁椒鱼头
今日一大班同事lunch time嚟食上海菜,呢間餐廳已經好耐無食,因為員工出名態度惡劣, 今次打算隔咗咁耐可以試多次,睇下員工態度有無改善或者已經轉咗人。今日我地叫咗七個餐,但俾得六碗湯,同職員講欠一碗湯,碗湯補返,但職員竟然喺電腦額外加咗我哋一碗湯嘅費用$10!好彩同事醒目見到叫佢哋取消返,唔係無啦啦畀多咗$10買碗味精湯真係唔抵....“ 態度差 ”呢家嘢應該係導致到佢地無咩生意嘅原因。Anyway, 今次令我忍唔住要寫負評原因係佢哋嘅套餐包一杯豆漿, 但我地一飲就飲到消毒藥水味(仲要係醫院聞到嗰隻).....有同事因為天氣熱太口渴, 所以大啖大啖咁飲咗落肚。。。我哋即刻投訴,最後我地加錢轉其他飲品,發生咁多事,職員們都keep住佢哋無禮貌嘅態度 同 無講過一句唔好意思。。。最後我地兩位飲得最多豆漿嘅同事一個胃痛,一個就痾咗兩次。。。。呢間嘢真係無下次

呢間嘢真係無下次
2022-04-29
$85 (Lunch)
2021-12-02 963 views
已經嚟過食幾次同朋友都覺得幾好食今次叫咗.$47 酸辣湯豬扒麵個湯底係普通酸辣湯咁樣可以飲嘅麵底都好好食豬扒就炸得好香脆上面嘅椒鹽好香😍😍個餐仲送埋碗豆漿😆.但注意豆漿只有凍 冇熱嘅同埋明明我係叫薯粉但比錯咗我🤯建議大家外賣要check真啲先走
已經嚟過食幾次

但注意豆漿只有凍 冇熱嘅
同埋明明我係叫薯粉但比錯咗我🤯
建議大家外賣要check真啲先走
2021-11-04 646 views
其實好多地方都有雞煲~但的確唔係度度都會令你回味🙃有d嘅雞乾過我塊面🥲🥲有d只得配菜…. 雞呢?但又咁講,得雞冇配菜都唔討好囉~仲要有d真係食到你好口乾架😕但呢度個雞煲,價錢算合理,最重要係雞同配菜個比例剛好。雞入味,有肉架,唔係得d骨!配菜唔會過熟剛剛好~都提提大家打開個煲蓋嘅時候,要小心!因為佢個辣嘅香味好勁,好彩我氣管總算頂得住🙈🙈😋😋服務員嘅態度暫時我都係遇到好嘅,起碼我去過咁多次都算係咁~
其實好多地方都有雞煲
但的確唔係度度都會令你回味🙃
有d嘅雞乾過我塊面🥲🥲
有d只得配菜…. 雞呢?
但呢度個雞煲,價錢算合理,最重要係雞同配菜個比例剛好。

雞入味,有肉架,唔係得d骨!配菜唔會過熟剛剛好~
服務員嘅態度暫時我都係遇到好嘅,起碼我去過咁多次都算係咁~
麻辣雞煲
2021-10-19
麻辣雞煲
  • 土豆絲
今日黎到觀塘呢間小明珠,試下佢既川菜麵,點左一份上海酸辣湯韮菜餃子麵,食落覺得冇咩特別,辣湯只係FEEL到啲酸味同埋辣味,冇咩「上海酸辣湯」揉合而來既香味。餃子都冇咩特別,普普通通,$50黎講算係咁吧,一分錢一分貨,如果想食平價酸辣米線,唔介意食物質素一般既話,可以來試試!
上海酸辣湯韮菜水餃麵
2021-10-29
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
2021-04-23 1315 views
小明珠 開了多一間店在旁邊平日在下班時候也會經過今天沒有帶飯上班 所以和同事試一下點了一個雞扒擔擔麵我本以為是醃雞扒 原來是炸雞排還加了雞醬🙈🤦🏻‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️使我百思不得其解 為什麼要加雞醬?炸雞排 超級油膩 雖然眼看很大塊但內裹沒有什麼雞肉🥲🥲🥲🥲擔擔麵 麵條不彈牙湯底比較淡口 彷彿加了水肉碎跟配料十分少另一個餃子擔擔麵餃子皮超級厚 肉餡料很硬同事也吃了幾口沒有再吃🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️沒有下次🙃
小明珠 開了多一間店在旁邊
平日在下班時候也會經過

今天沒有帶飯上班 所以和同事試一下
點了一個雞扒擔擔麵
我本以為是醃雞扒 原來是炸雞排還加了雞醬
🙈🤦🏻‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
使我百思不得其解 為什麼要加雞醬?
炸雞排 超級油膩 雖然眼看很大塊

餃子皮超級厚 肉餡料很硬
同事也吃了幾口沒有再吃🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

沒有下次🙃
2021-04-02 766 views
新鲜大魚頭配上小明珠自家製剁椒酱,大魚頭蒸得够滑,下酒菜一流。盐焗大頭蝦,卖相唔错,蝦焗得啱啱好,唔會過咸,上面摆咗哋蔥落去一齐焗,增加左色彩同香味。酸辣魚皮,鱼皮够爽脆,下面有粉皮吸收哋汁,好味。

盐焗大頭蝦

酸辣魚皮
酸辣魚皮,鱼皮够爽脆,下面有粉皮吸收哋汁,好味。

酸辣魚皮
  • 柚子黃花魚
同朋友黎食lunch,全場得一個姐姐,安排坐門口張枱。落單等完又等,落完一張去左接外賣單再幫人埋單先到我地。客人多人手少都明白!食完仲飲緊杯豆漿,個姐姐大叫同我地講「食完就埋單出黎啦!出面等緊位!」講真真係澳牛都未必咁差態度!出面得一張等緊!食又未食完,朋友碗麵仲有半碗!早過我地入未走既大把!就因為我地坐門口就順便趕我地走!差到連對面枱食緊飯既母女都話冇禮貌!到佢返黎我問佢咩態度,佢話我聽錯!我走去隔離麵店老細,老細話佢仲死撐話冇講過!由頭到尾一句唔好意思都冇!講真食物水平一般般唔難食,但要俾錢食野仲要未食完俾人趕走再好食都冇用!睇返評價原來都有人comment過態度差!如果想體驗下就即管去啦!附近咁多餐廳做咩要貼錢買難受!

2021-02-11
Type of Meal
Lunch
2020-12-09 1013 views
因為限聚令下,只可以二人一枱,所以行遠少少,希望少人D,行下行下就決定食上海野!剛好在角落有吉位,所以很安心坐下,然後看menu,發現原來有不少選擇,而且包一杯豆漿!#韭菜蝦餃擔擔麵以為有一粒蝦仁仔,但只有兩粒很小的蝦,但係湯底好好味,麵質也不錯!#雞扒擔擔麵雞扒炸得很脆,味道及湯底ok ,配上擔擔麵,也不錯!

#韭菜蝦餃擔擔麵
韭菜蝦餃擔擔麵

#雞扒擔擔麵
雞扒炸得很脆,味道及湯底ok ,配上擔擔麵,也不錯!
雞扒擔擔麵

豆漿
雞扒擔擔麵
2020-01-22 2452 views
今日與朋友食午餐,之前都有食過尼間,感覺唔錯。但今日就一般了。由於繁忙時間,一張四人枱,二個人坐一邊,明白嘅。但食到一半有五人入黎,竟然將另一四人泊埋我哋枱以騰出空間係另一邊加一個位,形成七個人圍住我𠉴在長檯的一角,我哋出唔返去同埋變成九個人high table😂 問題係大家冇交流而且同朋友對話毫無私隱可言,傾計聚舊就免了,急急吃了便走。到食物,尼間性價比高,$50-60左右的午市套餐,送湯送豆漿,豆漿豆味香濃,以現在的物價指數算係咁。 可惜尼個宮保雞丁,只有辣味同甜味,沒有咸味,最大嘅問題係,雞丁真係好「丁」,唔細心啲搵下,同混埋一齊煮嘅花生米一樣,可能肉貴,所以「丁」咁細😂陳醋豬軟骨反而分量好多,燜到好腍,易入口,但口味都係偏甜,少左醋酸同咸味。生煎包餡靚有汁,不過如過底面都煎埋就更香脆內軟。
宮保雞丁
陳醋豬軟骨
生煎包
生煎包餡靚有汁,不過如過底面都煎埋就更香脆內軟。
2020-01-22
$70 (Lunch)
陳醋豬軟骨
生煎包
2020-01-17 1092 views
之前食過藍田個間小明珠,唔知係口味問題定點,覺得食落好酸,同埋佢地用粗個隻紅薯粉,食到好攰,炸豬扒都唔特別,個炸粉有啲硬,同埋同塊肉係分開既。咁今次食宵夜,去到觀塘個間試下啦。叫左個口水雞,戈酥,炸銀絲卷同椒鹽鯇魚骨腩。個口水雞係好冰凍個隻,再加一大pat辣醬係面。仲有啲花生粒係面。啲花生好脆口,幾好。但係個辣汁好辣。加上啲雞冰到一個點,簡直係傷害緊啲牙齒。好食既有戈酥同埋個銀絲卷。個卷外脆內熱辣辣,加埋啲煉奶好好食。個戈酥大大粒,個粉調教得幾好,夠脆但又唔會太厚粉。但係個魚就有啲腥,唔加啲炸蒜基本上係無味
但係個魚就有啲腥,唔加啲炸蒜基本上係無味
2019-12-05 871 views
十幾度毛毛雨既冬天,諗住食個暖笠笠既午餐...點知餐湯一上,又咸又凍,一啖已經好難頂已經有d失望等個飯送到之後一心諗住可以食啖暖飯暖下個人點知飯同餸都係凍冰冰十分失望The food here is served cold, even noodles and soup are served cold. Eating here in a freezing winter day is very disappointing. P.s. the food here is too salty.
十幾度毛毛雨既冬天,諗住食個暖笠笠既午餐...
點知餐湯一上,又咸又凍,一啖已經好難頂

已經有d失望
等個飯送到之後
一心諗住可以食啖暖飯暖下個人
點知飯同餸都係凍冰冰

十分失望

2019-09-16 1117 views
朋友介紹觀塘有間抵食又好味既上海小菜店,今次一於同佢一齊黎試試。傻仔左由觀塘地鐵站行過黎…真係熱到傻左,其實餐廳近牛頭角多d。皮蛋蓮藕芯二話不説即刻叫左個冷盤皮蛋蓮藕芯,之前未食過蓮藕芯,仲以爲係平時嗰款但唔同部位,上碟先發現係另一樣野haha。蓮藕芯食落好爽脆,味道酸酸辣辣,無普通蓮藕一絲絲咁,口感有d似筍,感覺好消暑。小籠包包皮好薄,夾起嗰時已經feel到個重量,果然裏面好多肉汁,味道好鮮甜,而且舊肉都好大件,熱辣辣食超級正!又係我朋友誠意推介,紅油抄手個皮又係超級薄,醬汁用左蠔油、辣油,出面嗰d多數又酸又辣,呢度咸得黎帶辣,舊肉都好Juicy上海炒年糕想食d澱粉質…最後叫左炒年糕,口感好煙un,切得薄薄一片好易入口,醬油味亦剛剛好不會過咸。

皮蛋蓮藕芯

上海炒年糕