2024-01-30 85 views
攞到張位坐下,周圍一片嘈雜嘅聲音夾雜住廚房嘅鏗鏘聲,我已經開始期待我嘅Brunch。我哋點咗燒美國春雞配芥末醬,第一啖啖落,雞肉有啲緊實,但係味道啱晒口味,芥末醬嘅鮮味令到成件事情變得好出彩🔥。旁邊嘅沙津鮮嫩,而啲麥包溫暖軟熟,咬落去嘅口感正!美式早餐方面,腸仔啲皮嘩啦啦咁脆,但肉質又保持住嘅多汁,炒蛋滑溜得嚟唔會太油,茄汁豆呢樣啫喱嘢帶點酸甜,刨出一個完美嘅平衡。至於芝士蛋糕就真係有啲失色,味道唔算太突出😕。今日特別好滿足嘅一道係猶太包配Salmon Omelet,簡單嘅配搭但係味道冇咁簡單,適中嘅調味加上彈牙嘅三文魚,香滑嘅蛋皮,啖啖都滿足。點杯特製凍茶為自己降降火,夏日飲萬世,個人覺得佢冰凍得嚟又真係唔會太甜😌,啱晒呢個炎炎夏日。行過來來回回搵食嘅人嘅眼光攞唔走,發覺自己妥妥哋坐喺這個嘈雜嘅小天地入面享受美食,真係一種幸福感。嗰陣,我知道我會返嚟嘅!🍴

2024-01-23 52 views
嚟到餐廳,心情興奮過過山車🎢! 開場先黎個芝士磨菇闊意粉,呢個真係叫做一絕,濃郁芝士勁夾磨菇,每一啖都好似有滿滿嘅愛意一樣,令人忍唔住一啖又一啖! 轉頭一試焗鱈魚有機燕麥飯,個鱈魚嘅口感鮮滑無比,一啲都唔痴牙,佢嗰碟燕麥飯又係軟糯得嚟,好夾,食落去真係溫柔過初戀😍。再試埋個羊扒,真係軟得黎融化喺口中,啖啖肉嘅香濃,加上啲汁提味,係完美的組合。對於對手嘅牛扒七成熟就有啲諗頭,下次係都會揀五成熟,可能會更啱嘴。不過好彩嗰焗薯真係好味到喊,救番啲場面。食完呢餐,攞筷子嘅手都仲喺微微顫,唔係因為飽,係因為感動😢。嚟到呢間餐廳,感受到咁多層次嘅味道,無言鳴謝。有錢未必食得好,但食得笑,就已經贏晒半邊天嘅滋味啦! 無論你心情好定壞,欲哭還笑,呢度嘅食物必定為你帶嚟一份安慰同滿足,食落真係好有療癒效果!🌟🥄🍲

2017-12-28 3635 views
接近聖誕節想食西餐慶祝,揀左食simplylife。揀左一個肉眼扒同一個冬䕃公有機糙米飯。跟餐(加錢)可以加湯同冰茶。咁啱今日係女朋友鍾意既磨菇湯,所以就決定試下。上主菜前有包送,法包比較硬,又凍凍地,但好彩湯接住到,浸住包黎食就剛剛好。磨菇湯本身係幾濃菇味,食到啲攪碎左既菇粒唔係齋湯,算有啲口感,但略嫌唔夠creamy,都算唔錯既。肉眼扒幾大份,薯條唔多,黎到既時候已經涼左,啲薯條食落口淋淋地,配菜一般,個扒叫五成但上到黎血水多到漏出黎(未切都成pat血水係碟) ,好彩平時食得生既,所以都接受到。塊扒外層煎得幾香口,肉質都算嫩!反而冬䕃公飯有驚喜!個汁係偏酸無乜辣,加上食得出有啲泰國香料一齊煮,幾特別,都有啲海鮮,雖然啲海鮮普普通通!但其實呢個份量都幾少,隻碟好淺,啲飯煮得唔夠淋,但好彩勝在汁既味道補救。又一城黎講,性價比算係okay,如果飯既分量多啲就再好啲!同埋加湯同野飲要30$ 再加一,埋單成四百零蚊,大時大節先會食。
接近聖誕節想食西餐慶祝,揀左食simplylife。

2017-08-14 2165 views
同#墨婆婆睇完戲,今次上黎食呢間,雖然排隊耐D,不過起碼唔洗食到一肚氣。野食方面中規中矩,勝在夜晚環境夠情調,人多但唔會嘈,可以靜靜地傾下計,甜品都好好味,門口方便有得買麵包做早餐。
同#墨婆婆睇完戲,
今次上黎食呢間,
雖然排隊耐D,
不過起碼唔洗食到一肚氣。

野食方面中規中矩,
勝在夜晚環境夠情調,
人多但唔會嘈,
可以靜靜地傾下計,
甜品都好好味,
門口方便有得買麵包做早餐。
2016-04-29 3892 views
第一次喺呢度食lunch叫左兩個set lunch餐湯好香濃嘅蕃茄味,面包外硬内軟雖然硬,但好香,軟嘅面包塗上牛油送湯一流雞肉芝士薄餅,啲雞肉好鞋pizza太薄,邊吾夠脆鴨胸有鴨味,但有筋又鞋整體吾好味,下次吾會再叫呢度好多cake,款款都好靚好吸引揀左呢款,啲cream好香好滑,但略甜,好腻
第一次喺呢度食lunch

叫左兩個set lunch
餐湯好香濃嘅蕃茄味,面包外硬内軟

雖然硬,但好香,軟嘅面包塗上牛油

送湯一流
雞肉芝士薄餅,啲雞肉好鞋

pizza太薄,邊吾夠脆
鴨胸有鴨味,但有筋又鞋

整體吾好味,下次吾會再叫
呢度好多cake,款款都好靚好吸引

揀左呢款,啲cream好香好滑,

但略甜,好腻
2016-04-29
$120 (Lunch)
2015-09-09 4324 views
又一城既餐廳一到食飯時間真係好。多。人!去完城大做野,一個人想食個安靜的午餐,即刻諗起simplylife o個d "室外"檯,有陽光曬落黎o個d呢,諗下諗下就行左上去。等左十分鐘,果然俾我坐到最後一張"室外"檯 後面等緊o個位女士即刻好不滿,依依不捨地望住我張檯行左入去"室內"位。。。決定食個飽少少既lunch,所以要哂appetizer, main & drink。沙律係豐富既,有椰菜花西蘭花洋蔥甘荀絲羅馬生菜,再加埋一片我成日覺得太硬既麵包,不過個牛油好味既。main要左sausage tagliatelle,handmade既pasta係好食d既,不過個sausage/meatball略嫌太鹹,個蕃茄汁又單調左少少咁,不過環境搭夠啦,有sunshine既lunch就乜都好味d!daily drink係有幾片橙既ice tea,上次食好似都係,唔知幾耐轉一次架呢佢見我得一個人,我飲完杯野之後咁岩要用電話覆埋幾個email,佢都冇做好多小動作趕我走,算係咁啦
又一城既餐廳一到食飯時間真係好。多。人!
等左十分鐘,果然俾我坐到最後一張"室外"檯

2015-08-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
2014-10-19 6852 views
買定COFFEE等客人,攞住杯野走上去, 咁應該會無咁眼瞓簡簡單單一杯泡沫COFFEE質素屬平平, 因為奶泡好多,好似無咩飲咁COFFEE唔苦,其實係香度未夠, 唔係好濃,但又唔會好淡但奶味夠香,夠熱,所以係一般水準
買定COFFEE等客人,攞住杯野走上去, 咁應該會無咁眼瞓
簡簡單單一杯泡沫COFFEE
質素屬平平, 因為奶泡好多,好似無咩飲咁
COFFEE唔苦,其實係香度未夠, 唔係好濃,但又唔會好淡
但奶味夠香,夠熱,所以係一般水準

2014-10-13
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
2013-01-01 10686 views
又輪到教會團友咖喱嘅生日,佢倆公婆搭小弟倆公婆,約埋食番餐賀一賀,地點喺又一城嘅Simplylife Bakery Café,因為經過好幾次,見有幾多人排隊,心想應該有一定質素。不過,訂唔到位,本打算早啲去攞位,因為問過閒日夠早會未有人排,但喺溝通上出咗少少錯,結果要大家一齊排咗成個鐘先有得食,認真唔好意思。晌排隊期間,有個侍應捧咗啲brownie俾排隊嘅人試食,雖然只喺細細粒,都表示一番心意。此外,仲未有得入場,就走咗入內鋪,睇睇佢啲凍餅同麵包,啲凍餅睇落外貌都幾掂喎,當晚所見有成8款選擇,款款都只喺賣$25,大可作為飯後甜品。可惜,我哋4個人叫4個餐,最後食得好飽,所以食唔落甜品咯!而佢啲麵包就有試,因為叫餐有免費麵包籃跟,講開啲麵包,原先晌入面嘅麵包喺一盆盆或一籃籃,後尾包成一袋袋,因為8:30pm後有促銷,原本啲麵包賣$15/個,之後嘅促銷價就賣$25/袋(3個),差唔多平近半,所以都幾搶手,之不過無得揀,袋袋款式配搭都唔同,睇吓搭唔搭得啱你最鍾意嗰幾款啫。晚餐餐牌一張紙過,大體分為三類:沙律、肉、飯或意粉,當晚嘅餐牌,沙律類有4款可揀,肉類最多選擇,一共有10款,而飯或意粉類

晌排隊期間,有個侍應捧咗啲brownie俾排隊嘅人試食
8:30pm後促銷袋裝包,賣$25/3個。
晚餐餐牌一張紙過,大體分為三類:沙律、肉、飯或意粉,當晚嘅餐牌,沙律類有4款可揀,肉類最多選擇,一共有10款,而飯或意粉類則有8款,價錢個範圍少少闊,最平喺素菜有機糙米飯$92,而最貴喺牛柳、黑豚豬扒之類,賣到$188。基本上,以上各款食物都喺單點,加$30就包湯或沙律,及自家制凍茶或汽水,如想加個飯後一點甜,再加多$15有交易,不過佢只喺寫精選甜品,未知可唔可以晌佢個餅櫃度隨意揀,相信應該唔得喇,喺咩甜品大可問問!
麵包盤

既然喺Bakery Café,餐前嘅麵包當然唔少得,免費送嘅麵包盤黑麥同法包各有3件,由於麵包送來時已經唔暖,雖未至冰冷,但著實令人感覺麻麻,小弟就覺得已經要扣分。仲有就喺我哋4個人,6片麵,只喺得一小盅牛油
,無其他沾醬或佐料,真喺搽得兩片都已經無晒。黑麥質感較好,重麥味又夠煙韌,而法包包面唔夠脆,得個硬字。
意大利什菜湯

橙紅色嘅什菜湯,內裡什菜唔多,不過味道幾濃郁、幾實在。啲法包比較乾硬,撕小片小片沾點什菜湯同吃,效果會好啲嘅。
青瓜沙律
佢哋3個人揀咗餐湯,小弟為要試埋個沙律喺點,自不然協調吓要份沙律。大量沙律菜墊底,上面放有幾片青瓜,及半塊橙肉,意大利醋下得幾重手,所以醋味濃,沙律菜食落清新爽脆。
香煎鱸魚茴香有機糙米飯 $118

其實份量有啲少,女士絕對無問題,大食嘅男士應該唔多夠。賣相好簡約,煮好嘅意大利有機糙米放晌碟中,飯心有少少硬,但每粒都有香濃醬汁包住,令個飯嘅味道好唔錯;而香煎鱸魚雖然煎到外表黑黑,但肉質依然嫩口,外皮有少少焦脆
;最上面條燒茴香,聞落陣陣幽香,味道幾特別,唔單喺裝飾,咬吓都有趣
香烤紐西蘭嫩羊扒.燴茄子.香草燒薯 $168
賣相烏卒卒唔算好睇,羊架共有3支,肉質軟腍油潤,羊味又幾夠,兼且唔太羶。配菜嘅燴茄子同香草燒薯唔太多,燴茄子切到細細粒,而薯仔連皮炸再以香草略炒,粉腍嘅薯仔挺好食喎。
安格斯一級牛肉(8安士)車打芝士煙肉漢堡 $128

賣過百蚊一個漢堡真喺晌食啲地方有喜慶先會叫嚟食吓,平時鋸一份扒都喺8安士左右,依家用嚟做漢堡,所以可見中間扒漢堡牛肉幾厚身,加埋用上安格斯一級牛肉嚟手做,好鬆化肉味又濃郁
,配埋烘軟咗嘅車打芝士同塊唔肥嘅煙肉,雖然只喺「配給」得1/4個漢堡,都好滿足。伴菜仲有洋蔥、蕃茄、酸瓜同炸薯條,而酸瓜雖則好酸,但唔搶喉,仲要超爽脆,正
雞胸意大利黑醋芝麻菜紐紋粉 $118

唔好以為紐紋粉有好多紐紋,外觀幾似迷係豬腸粉,細細條咁,粉嘅兩側向內捲,如果睇條紐紋粉橫切面,喺呈S形,故此內坑好掛汁。個紐紋粉以意大利黑醋為主醬汁,而醬汁較為杰身,細問之下喺因為加入咗忌廉,怪不得醋味強,但又唔覺難入口
;因為啲雞胸肉晌晒底,初時仲以為好少添,撈勻個粉先發覺其實都唔少。
蘋果烏龍茶

今晚嘅自家制凍茶喺蘋果烏龍,冰冰涼,帶點蘋果味,又滲出茶香,又估唔到幾好飲喎。
整體上食物嘅用料同配搭都花過心思,唔會太普通,尤其喺個紐紋粉。同枱幾位都食得稱心,坐得又頗舒服,至於服務方面,侍應表現嘅一環取得較高分,除咗基本傳菜、斟水、收拾之外,對每個菜式都幾熟悉,因為我哋對今晚菜式嘅味道都有頗多問題,分別問過幾個侍應,幾個都答得上,無話口窒窒、慌慌張
。另外,食滿$600有2小時免費泊車,阿志啱啱成為新車主,個優惠叫幫佢慳番少少

Celebration
Birthday
  • 安格斯一級牛肉(8安士)車打芝士煙肉漢堡
  • 雞胸意大利黑醋芝麻菜紐紋粉
2012-11-28 8350 views
見到好多人排隊,而且係一間裝修幾有格調嘅Cafe,餅櫃吸引,啱我心水(有靚cake又有靚包~),就入去試吓。坐餐廳入面嘅位唔洗點等,好快就有位。其實入面嘅位都坐得好舒服,燈光微暗幾有氣氛,仲可以望住個靚靚餅櫃,心情都好啲哈哈~而出面嘅位就要耐心等候喇。麵包微暖,香脆有麥味。餐湯係南瓜忌廉湯,淡淡南瓜味,幾creamy,都不錯。跟餐青瓜沙律都幾大碗,有誠意,同埋沙律菜都好新鮮。香煎鰽魚茴香有機糙米飯Risotto口感煙韌,唔會過淋過濕之餘又夠creamy,每粒糙米沾上醬汁嘅比例均勻,食完沒有濟胃感,幾好。煎鰽魚肉質嫩滑,但就無乜魚味。燒香橙鴨胸鴨胸肉質略為粗嚡,好一般,個醬汁加埋啲配菜反而仲好味。Cheese cake(跟餐+$10)除咗芝士味,仲帶點檸檬清香味,幾清新。蛋糕質感細膩順滑,牛油餅底都做得好,濕潤但挺實(無變腍/濕),整體好滿意,加十蚊好抵食。Apple Danish格子網狀嘅Danish內餡係混上適量蘋果醬嘅軟淋蘋果粒,甜度適中,不酸;酥皮鬆化香脆,似食緊Apple Crumple,唔錯。Strawberry Danish大大粒鮮甜草莓下藏著滿滿嘅custard,香滑甜美
坐餐廳入面嘅位唔洗點等,好快就有位。

而出面嘅位就要耐心等候喇。
麵包微暖,香脆有麥味。
餐湯係南瓜忌廉湯,淡淡南瓜味,幾creamy,都不錯。
跟餐青瓜沙律都幾大碗,有誠意,同埋沙律菜都好新鮮。

香煎鰽魚茴香有機糙米飯
煎鰽魚肉質嫩滑,但就無乜魚味。

燒香橙鴨胸
鴨胸肉質略為粗嚡,好一般,個醬汁加埋啲配菜反而仲好味。

Cheese cake(跟餐+$10)
除咗芝士味,仲帶點檸檬清香味,幾清新。

Apple Danish
酥皮鬆化香脆,似食緊Apple Crumple,唔錯。

Strawberry Danish
大大粒鮮甜草莓下藏著滿滿嘅custard,香滑甜美,加上牛油味濃郁嘅鬆軟包身,十個讚!
唔似其他Bakery面頭嘅生果Topping加上多餘嘅糖漿搞到過份甜膩,呢一點又要加分。
食Danish始終鐘情呢度嘅!

Ham & Cheese Bread
呢個就好一般了。都係推薦Danish。

下次黎要試吓Brunch同埋其他cake。
  • Strawberry Danish
2012-11-03 6480 views
6點開始等,等位真係等到憫~~成個鐘先入到去今次主要係黎試個麵包+燒羊架麵包凍左少少,太硬,無想像中咁好食沙律新鮮好味英式早餐多士正、煙正脆、炒蛋嫩,其他無咩特別羊架鮮嫩多汁,略嫌不夠羊味,但總算唔錯!
6點開始等,等位真係等到憫~~成個鐘先入到去
今次主要係黎試個麵包+燒羊架
麵包凍左少少,太硬,無想像中咁好食
沙律新鮮好味
英式早餐多士正、煙正脆、炒蛋嫩,其他無咩特別
羊架鮮嫩多汁,略嫌不夠羊味,但總算唔錯!
2012-09-01
Waiting Time
65 Minutes (Dine In)
今日請咗全日假, 時間真的好優閒但又好充實, 因為下午要陪媽咪去威院做第一次物理治療一小時, 之後搭馬鐵轉港鐵去到九龍塘又一城, 因為約咗個朋友去提早晚食飯 (*好晏的下午茶), 之後便在AMC戲院睇19:45"爆醉伴郎團2"........ 講番間有營食巿 Simplylife Bakery Cafe, 除外在food court食嘢, 否則在又一城食親都唔平得去邊樹, 因為係我請朋友睇戲關係, 及朋友又想食清淡一些, 所以就由朋友自薦做東了~~~ (1) <頭盤>麥飽: (*麵身唔會硬)及南瓜湯*唔太咸), 都ok! (2)沙津: 一般, 可能無嘢特別變化, 所以無咩特別, 但賣相ok! (3)煙肉意粉:煙肉咸咗d, 但意粉質感就幾好 (4) 價錢: 都合理, 唔會太貴 (5)環境: 有內外座位, 感覺好好 feel 總括而言, 各樣都好平均, 如下午茶或dinner都可考慮一下 ^^

(1) <頭盤>麥飽: (*麵身唔會硬)及南瓜湯
*唔太咸), 都ok!

(3)煙肉意粉:煙肉咸咗d, 但意粉質感就幾好

(4) 價錢: 都合理, 唔會太貴

(5)環境: 有內外座位, 感覺好好 feel

正,環境: 有內外座位, 感覺好好 feel
正,南瓜湯:(*唔太咸)
煙肉意粉:煙肉咸咗d, 但意粉質感就幾好
2011-06-13
正,環境: 有內外座位, 感覺好好 feel
正,南瓜湯:(*唔太咸)
煙肉意粉:煙肉咸咗d, 但意粉質感就幾好
2012-10-02 4646 views
simplylife的menu很吸引(只是All day breakfast 雖見好多人點, 但我還是覺它不值) , 又一城店每日由中午至至晚上都有條長長人龍, 每次都排上一小時... ) 這天下午來到, 坐在露天玻璃下的位子, 陽光猛烈~要了個磨菇湯, 配上麥包, 太match了, 兩者均有淡淡而獨特的香味, 很好再來是百吃不厭 (但每次吃罷有覺得有點膩) 的芝士羊膝肉意大利飯, 最愛它的芝麻香葉, 味道久久不散, 切幼條的羊膝肉份量適中, 意大利飯煮得剛好, 不會太硬身, 總之整個都美味!甜品我們另加兩件cakes, Lime Cheese Cake, 喜愛青檸的清新芳香, 比一般的Lemon Cheese更上一層樓, Cheese Cake本身太heavy, 準要拼上酸酸的水果味才夠中和; Banana Choclate Cake, 蕉味跟chocolate永遠是好夾的, moisture而不膩, 也不會過甜, 忍不住把它finish了take away再拿一件Danish, simplylife這個麵包櫃, 會讓人暫時置卡路里不顧, 這次要了士多啤梨, 果肉鮮甜, 吉士甜度質地

再來是百吃不厭 (但每次吃罷有覺得有點膩

take away再拿一件Danish, simplylife這個麵包櫃, 會讓人暫時置卡路里不顧, 這次要了士多啤梨, 果肉鮮甜, 吉士甜度質地也都不錯, 但整體來說有點dry, 還是推薦吃Hazelnut的較滋味~~~
60 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2012-09-21 4047 views
是日星期三, 8點到達, 約840分左右入席,已經算快了。有得坐入面,其實入面環境好D,因為出面始終係商場,嘈D。2個女人,食唔多,點了一個ALL-DAY-BREAKFAST ,加 CARBONARA,加$30 可以要湯/沙律+是日茶.一住底就有, 真係食唔慣,知道呢款包是比較硬既,所以唔中2食既都唔可以話佢特別硬既。是日南瓜湯, 真係好重南瓜味,會將住個口,好有口感。正餐!!! CARBONARA($98)平時出面食都係70幾蚊, 不過又唔太好食,佢特別在會用D蒜抄下D意粉, 會有陣香味入口,唔係淨係CREAMY既感覺。D煙肉都好重要,都算厚而且香口...面頭既2片CHEESE 入口都係靈魂所在!!真係正牙,可以一試。不分早晚既 ALL-DAY-BREAKFAST ($98)食過佢BRUNCH既ALL-DAY-BREAKFAST ,唔太知有咩唔用可能係BRUNCH既MEAU有得揀,而DINNER只有呢款ALL-DAY-BREAKFAST ALL-DAY-BREAKFAST 有::2片煙肉+ 腸+ 多士2片+ 半個蕃茄 + 炒蛋 + 茄汁豆 + 小小磨姑,講真, 材料梗係覺得唔係好抵,

是日星期三, 8點到達, 約840分左右入席,已經算快了。

有得坐入面,其實入面環境好D,因為出面始終係商場,嘈D。

2個女人,食唔多,
加$30 可以要湯/沙律+是日茶.

一住底就有, 真係食唔慣,
知道呢款包是比較硬既,所以唔中2食既都唔可以話佢特別硬既。
麵包好硬
是日餐湯-南瓜湯
是日南瓜湯, 真係好重南瓜味,會將住個口,好有口感。

CARBONARA
正餐!!! CARBONARA($98)
平時出面食都係70幾蚊, 不過又唔太好食,
D煙肉都好重要,都算厚而且香口...
面頭既2片CHEESE 入口都係靈魂所在!!
真係正牙,可以一試。

ALL-DAY- BREAKFAST
不分早晚既 ALL-DAY-BREAKFAST ($98)
ALL-DAY-BREAKFAST 有::

講真, 材料梗係覺得唔係好抵,
不過又真係食得飽你, 佢D 蛋又炒得滑口, 不過$98蚊可以有其他CHOICES都應該食其他好D

朋友想食,冇計。

2人埋單加一, $280. 算平(因為我地叫最平果2個,哈哈)

Other Info. : 眼見好多人都加$30 可以要湯/沙律+是日茶. 其實都幾抵:) !! 杯野個個都話好飲!! 冇試過要試下啦!!!
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2012-09-18 3475 views
友人May 生日飯局, 我揀location - 又一城 ( 有d 私心, 因為我要幫媽媽拎月餅. wkakka ) 由主角揀食咩菜式, 由simplylfie 同pizza express 二選一, 另一友人查問過pizza express 要8:30 先有得book , simplylife 就直頭無得book , 決定由放假既我代勞早d 去等位 ! 6:30pm 去到, 原來兩間就在隔離位置, good 啦, simplylife 已見人龍, 另一間則隨便入坐, 心唸有咩咁巴閉咁大差別? 因為主角重有一段時間先到, 決定捨易取難, 排隊~ 都等左成個鐘, 埋門waitress 捧蓍一口cake 慰藉一下苦候既粉絲們, 有見細心! 切記要留意9成枱都只為2-3 人而設, 為免要再繼續等落去, ( 要撞啱兩張細枱同時間埋單 ) , 我地選擇逼逼地坐一張細枱, waiter 亦主動提議將我地order 既食物逐份上 我地叫成份set share , 分別有燒羊膝芝麻菜有機糙米飯, Carbonara , 露筍配香煎

我地叫成份set share , 分別有燒羊膝芝麻菜有機糙米飯, Carbonara , 露筍配香煎鱸魚以及安格斯牛
大家都一心以為燒羊膝應是一大件放在飯面下, 原來已經以小件混入飯中, 有羊味, 糙米飯有咬口,

Carbonara 好creamy, 有濃濃芝士味

鱸魚香滑, 魚皮煎得脆脆, 配以滑滑薯蓉chopstick:
安格斯牛order 7成熟, 上桌亦然, 有肉汁,
4 樣份量亦恰到好處, share食一流, 因為本人太貪,心,較喜歡每樣都有機會試, 貴精不貴多!
每份餐連餐湯 及餐茶, 湯係我喜愛既磨菇湯, 可惜面包凍凍的, 完全吸引唔到我, ( 雖說這間餐廳供應面包是自家烘焙, 有相當既捧場客, 不過not my cup of tea ) , 早早遺憾都算是杯餐茶, 似乎已default 左佢當日既special drinks - 蜜桃茶, 縱然我地已事先吩咐晏少少先order drinks . 選擇亦不多, 只有汽水or 當日特飲, 唔加冰就係熱飲, 正常既餐飲如咖啡檸茶欠奉, 如要就要以正價另外order . 此舉本人認為有改進既空間.
原先重唸住由我到cake 櫃揀一件cake 親手捧到坐位給友人一個驚喜, 但waitress 示意叫我埋位order 自有專人奉上,
其實那又有何不當? 我又唔會奉著旦糕走左去唔俾錢 ! ............sorry no surpise !!
ok
簡約menu
2012-09-17
Celebration
Birthday
2012-08-22 2899 views
到CityU辦事,順道約友人在又一城吃飯,眾多食肆中選了Simplylife。Lunchtime快完結的1:30pm,店外仍排著長長人龍,幸好商場內有冷氣,20分鐘很快過去。坐在近門口的位置,等位人士和途人看著我們用餐,有點怪怪的。店內空間寬敞,不會與鄰座貼太近,坐得舒服之餘可以放心暢談。計劃完事後去吃下午茶,我們選了2(main dish)+1(salad),放棄了甜品。$88(未加一)lunch set包salad、main dish和飲料,又一城裏算是廉宜。先來的冰凍蜜桃茶令人眼前一亮,滿滿的蜜桃果肉新鮮甜美,冰茶果味濃郁,天然的滋味令人一飲上癮,停不了口。前菜沙律清爽輕怡,色彩鮮豔、用料豐富,加上黑醋汁,使人胃口大開。香橙和青蘋果新鮮,墊底的是火箭菜,新鮮極也掩蓋不了苦澀味。旁邊的黑麥包冷冰冰的一片,有點失望。見侍應來回穿梭,忙得一頭煙,也不好意思叫他們烘熱。吃下口感煙韌,麥味香濃,可惜冷掉了不夠香脆。香草汁焗鰽魚茴香有機糙米飯賣相十分討喜,燉飯粒粒圓渾分明,上面的鰽魚工整地躺著,淋上香草汁,擺盤細緻。溫度只是溫熱,焗魚肉質鮮嫩,魚味突出,魚皮腍而不脆扣了點分數。墊底的糙米每粒
坐在近門口的位置,等位人士和途人看著我們用餐,有點怪怪的。
店內空間寬敞,不會與鄰座貼太近,坐得舒服之餘可以放心暢談。
冰凍蜜桃茶
先來的冰凍蜜桃茶令人眼前一亮,滿滿的蜜桃果肉新鮮甜美,
冰茶果味濃郁,天然的滋味令人一飲上癮,停不了口。
前菜沙律
香橙和青蘋果新鮮,墊底的是火箭菜,新鮮極也掩蓋不了苦澀味。
旁邊的黑麥包冷冰冰的一片,有點失望。
侍應來回穿梭,忙得一頭煙,也不好意思叫他們烘熱。
吃下口感煙韌,麥味香濃,可惜冷掉了不夠香脆。
香草汁焗鰽魚茴香有機糙米飯
香草汁焗鰽魚茴香有機糙米飯賣相十分討喜,
墊底的糙米每粒也均勻地沾上醬汁,很喜歡糙米粗糙有硬度的口感,creamy之餘不會過腍。
鼠尾草香燒巴馬火腿雞胸
友人的鼠尾草香燒巴馬火腿雞胸樣子比鰽魚糙米飯遜色,
中間放置著燒雞胸,配菜隨便散落在一旁,沒有細心的擺盤。
燒雞胸口感較嚡,肉味濃郁。
抵讚的是配菜有燒過,令蕃茄的鮮甜味濃縮,薯仔亦腍香,好吃。

沒有期望之下喜出望外,食物味道和賣相出色。
也許是客人眾多令員工過於繁忙,某些細節未能完全兼顧,
服務方面亦有待改善,揮手2-3分鐘才有侍應前來。
值得再來光顧,下次會試試甜品
2012-08-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
冰凍蜜桃茶
前菜沙律