2021-03-26 1619 views
食好九龍城好多間泰菜, 但未必每間都好味.今次試下有幾間分店既小曼谷先.因為同朋友都唔係大食, 無點到生蝦, 生菜包...只係叫左小小野試下先.串燒個沙嗲汁係好重要, 直頭係串燒既靈魂. 佢地個沙嗲汁好香, 好有花生味, 呢個係不得不讚既咖喱炒蜆, 個咖喱都做得唔錯, 甜甜地, 一D都唔辣, 用黎送飯, 點包一流.味道不錯既泰菜
食好九龍城好多間泰菜, 但未必每間都好味.
今次試下有幾間分店既小曼谷先.

味道不錯既泰菜
原味酥餅
串燒
  • 咖喱炒蜆
2019-07-10 2065 views
我真係好耐冇食過泰國菜,所以我約左屋企人去一齊食,成日經過這間泰國菜,今次終於可以試吓啦。店內環境雖然唔大,但勝在都幾乾淨整齊,最重要係晚市有live band show ,氣氛特別好正呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我地叫左生蝦刺身,冬陰公,炸蝦餅,馬拉盞炒椰菜苗,豬頸肉沙律,咖喱炒大蜆,芒果糯米飯。生蝦刺身,蝦肉鮮甜可口,配埋泰式醬,超好食😋😋冬陰公,湯辣到適中同埋好足料,蝦都好大隻,勁濃味正呀炸蝦餅,即整即炸,上枱時好熱,蝦餅外脆內軟,蝦肉好鮮馬拉盞炒椰菜苗,因為用馬拉盞炒,所以全部冇草青味,我勁鐘意食幾個菜。豬頸肉沙律都係第一次食,食落去幾特別,豬頸肉加埋沙律汁口感特別,刺激味蕾令人更加開胃。咖喱炒大蜆,咖喱味香口又夠大碟,送麵包和飯一流,蜆肉好新鮮,同埋蜆肉都好大隻,CP 值高的餸。芒果糯米飯,椰漿清甜芒果肉,糯米飯夠熱,勁好食😋😋😋😋

生蝦刺身,蝦肉鮮甜可口,配埋泰式醬,超好食😋😋

冬陰公,湯辣到適中同埋好足料,蝦都好大隻,勁濃味正呀

炸蝦餅,即整即炸,上枱時好熱,蝦餅外脆內軟,蝦肉好鮮

芒果糯米飯,椰漿清甜芒果肉,糯米飯夠熱,勁好食😋😋😋😋
2019-07-08 1204 views
難得有空,同朋友黎九龍城食泰國嘢。黎到哩度,食物款式多之餘,仲要好多款式,所有地道嘅泰國菜式,應有盡有,真心唔會揀唔啱食物定價一啲都唔貴,又要有水準,嘢飲唔係行貨,甜度適中,味道亦夠晒炒通菜好有獲氣,帶有陣陣嘅辣味,又夠晒大碟,正生蝦大大隻,又夠晒新鮮,推介!東蔭功湯必嗌呀!湯底夠晒香夠晒辣,而且又夠晒足料!4個人share都仲有剩咖哩炒蜆又係大大碟,咖哩辣度夠晒,食落辣得黎亦帶有甜味,調味正!而且蜆肉份量又多,亦夠晒新鮮炒粉絲不得了,炒得好香,蒜味十足,配埋大蝦,亦帶有蝦香,而且一啲都唔會話太油膩

食物定價一啲都唔貴,又要有水準,

嘢飲唔係行貨,甜度適中,味道亦夠晒

炒通菜好有獲氣,帶有陣陣嘅辣味,又夠晒大碟,正

生蝦大大隻,又夠晒新鮮,推介!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-07-06 881 views
去得九龍城食泰國野,應該無咩人唔識呢間小曼谷啦!幫襯左佢十幾年,真係越食越貴,想當年真係落親街第一時間就諗到要食佢架!但近排就覺得佢加價都加得好勁!沙爹串燒,我比較like佢地既串燒牛,其他串燒就一般般無咩驚喜。沙律必點既係柚子蝦沙律同埋豬頸肉沙律,呢兩款每次我都要揀好耐先揀到一款,柚子蝦沙律,甜酸辣食落口好fresh;而豬頸肉沙律,d豬頸肉唔肥夠脆口,配埋佢個辛辣汁勁正,真係食到停唔到口架!而其他既炒菜呀、咖哩呀、炒粉麵飯呀,就唔使嘥quota試啦☺️另外一提佢地既座位都幾迫下,唔建議帶太細小朋友去食,怕撞襯,同埋地下都跣跣地,借用洗手間時真係要行得小心d

2019-06-24 851 views
唔知幾耐冇入過九龍城啦,去過九龍城都知果到係泰國餐廳既聖地,真係條條街都會有2-3間。😂朋友話食過呢間「小曼谷」,覺得唔錯,廢事諗啦,就佢啦。-lunch唔貴,都幾多選擇,不過大部分都有海鮮,藍妹真係麻麻。😓最後記得係泰國既時候食過個肉碎飯,覺得好正,於是想試下香港既係咪都好味。-叫親午餐都會送個冬蔭肉碎湯,同龍眼水(藍妹轉左凍既)。個冬蔭公好多菇菇,酸味好重,反而唔太辣,愛好酸野既藍妹認為好岩口味。😍龍眼冰有啲甜,係咪間間都係咁甜嫁呢。😅-香葉肉碎燴飯同泰國食果個賣相好似呢,不過白飯同肉碎既比例會唔會差太遠。😵如果多啲肉碎,少啲飯就好啦。肉碎既味道完全係泰國食到既味啊!好辣,好香香葉味,用黎撈飯一流!🤤-單講呢個肉碎飯,有種令藍妹返左泰國既感覺,好想去多次泰國呢。😖
朋友話食過呢間「小曼谷」,覺得唔錯,廢事諗啦,就佢啦。
叫親午餐都會送個冬蔭肉碎湯,同龍眼水(藍妹轉左凍既)。
龍眼冰有啲甜,係咪間間都係咁甜嫁呢。😅
香葉肉碎燴飯
如果多啲肉碎,少啲飯就好啦。

2019-06-14 431 views
現在要吃到$50以下,有湯有主食有飲品的午餐已經不易,這天我就發現了一家泰菜餐廳供應50元以下的午餐。這店大部分的午餐$45,海南雞飯$48,包湯和飲品。湯可選冬蔭功湯或冬瓜湯,飲品可選熱龍眼茶或龍眼冰,其他飲品要附加費,另可加$23加點泰式小吃。我們點了泰式炒金邊粉和海南雞飯,本來兩人都想要冬蔭功湯,但侍應說點海南雞飯只跟冬瓜湯,兩人都點了龍眼冰,另加了一客酸辣鳯爪。泰式炒金邊粉味道不錯,很有泰式風味,但配料主要是蔬菜,肉類只有蝦兩隻。海南雞飯的雞肉不夠滑,飯的味道不錯。冬蔭功湯味道尚可,但湯中只有少量肉碎和草菇,冬瓜湯恰如其分地清淡。龍眼冰稍甜,若甜味淡一點則更佳。酸辣鳳爪惹味,但有的鳯爪略硬。不過最奇怪的是,我們點海南雞飯時,侍應說只可跟冬瓜湯,但其後其他顧客點海南雞飯時,卻又可以跟冬蔭功湯。還有,這店在同一街道有其他分店,一些食物和飲品是由街外送入店中,但這些食物和飲料都沒蓋上,似乎不太衛生。
2019-06-09 859 views
自從轉咗工作地點後, 我就多了去九龍城一帶食飯, 今次我就去了小曼谷泰國美食食嘢.天氣咁熱, 當然第一時間點椰青. 椰青水夠清甜, 又解渴, 而且仲有椰青肉食.主菜點了粉絲焗大頭蝦, 泰皇咖喱法包軟殼蟹和明爐蒸烏頭.泰皇咖喱法包軟殼蟹. 咖喱係微辣, 即使唔食得辣的我也食得到, 仲覺得好惹味, 夠醒胃.用來配包一齊食, 兩者好夾.軟殼蟹幾脆口, 而且也算大隻. 粉絲焗大頭蝦.上枱時已經香味撲鼻.蝦幾大隻, 若再彈牙一點更好味. 我係為了粉絲而點這個菜式, 因為粉絲吸收晒所以精華, 特別好味.明爐蒸烏頭. 一口氣食了兩款較濃味的菜式, 就點個魚中和一下.魚肉夠嫩滑, 而且入口帶點檸檬的味道, 感覺清新. 這一餐非常豐富.

天氣咁熱, 當然第一時間點椰青.

椰青水夠清甜, 又解渴, 而且仲有椰青肉食.

主菜點了粉絲焗大頭蝦, 泰皇咖喱法包軟殼蟹和明爐蒸烏頭.

泰皇咖喱法包軟殼蟹.

泰皇咖喱法包軟殼蟹

用來配包一齊食, 兩者好夾.

軟殼蟹幾脆口, 而且也算大隻.

粉絲焗大頭蝦.

粉絲焗大頭蝦

上枱時已經香味撲鼻.

蝦幾大隻, 若再彈牙一點更好味.

明爐蒸烏頭.

一口氣食了兩款較濃味的菜式, 就點個魚中和一下.

魚肉夠嫩滑, 而且入口帶點檸檬的味道, 感覺清新.

這一餐非常豐富.
Type of Meal
Dinner
泰皇咖喱法包軟殼蟹
粉絲焗大頭蝦
2019-06-06 246 views
每一次去到九龍城都會必食小曼谷,當然今次都唔係我第一次試喇,座位都有點像茶餐廳模式,泰國裝飾不多。椰青: 好鮮甜,即叫即開,仲有好多肉好好飲,不過食完都已經飽幾成咯冬陰公湯: 酸酸地辣味不多,這樣一般不吃辣都飲到呢。湯都油不多有雜菌類加少少海鮮,的確招牌菜。好適合愛飲湯的我。泰式炒椰菜苗: 好惹味的泰式炒再配合椰菜苗嘅硬度,又入味,真係食到唔停口。明爐香檸汁蒸桂花魚: 先有香檸汁俾我地加落個爐魚度,我當然都會忍唔住飲返啖喇! 酸酸甜甜又辣辣地好開胃,魚肉都軟身吸晒啲汁就仲正。

椰青

冬陰公湯(大)
泰式椰菜苗
明爐香檸汁蒸桂花魚
  • 冬陰公湯
好耐冇寫食評啦!因為好耐冇出街食飯,趁今日520,男朋友話同我嚟九龍城嚟返個泰國前哨戰。因為上次喺另一間所謂泰國菜食左個好鞋嘅魚,今次當然都要叫返條為呢條烏頭平反啦魚肉好滑,加埋個泰式辣汁 👍🏼另外就係呢個bb椰菜,我真係好鐘意食,但好似東南亞地方多啲,香港唔係間間餐廳有。加埋呢個馬拉盞,真係好好味👍🏼然後就係呢個大蝦冬陰公,絕對係煲出嚟,唔煲沖出嚟,而且啲蝦都仲係爽甜嘅,但係我覺得個湯咸左小小,酸同辣都唔太夠。呢個辣膏青口就麻麻地,冰鮮青口,冇乜味,辣膏都係甜甜地,一啲都唔辣,呢個麻麻地。串燒就冇乜特別啦,正正常常,唔會太乾,個醬都係重花生醬味。好啦,男朋友準備嘅呢餐520晚餐,合格💯

魚肉好滑,加埋個泰式辣汁 👍🏼

串燒就冇乜特別啦,正正常常,唔會太乾,個醬都係重花生醬味。

好啦,男朋友準備嘅呢餐520晚餐,合格💯
2019-05-20
2019-05-23 190 views
諗起食泰國嘢第一時間就會諗起嚟九龍城,發現九龍城好多好食嘅泰國小店都不錯,今次就試吓出名嘅小曼谷,因為今日一早就來到唔使等位,因為平時行過都見到好多人喺度等.他們其中一個特色就係假期會有live Band,聽住音樂食泰國菜覺得自己好似置身於渡假之中,絕對係非常好的!咖喱炒虎蝦,虎蝦夠大隻,份量也不少,咖喱真係好好味,辣味同椰汁味均勻適中,最重要就要配蒜蓉包,絕配!燒安格斯牛扒,平時西餐就食得多,泰國食燒牛扒第一次,覺得點左啲辣醬真係特別好食,辣汁能夠帶出牛肉嘅肉味,加上燒過好香!明爐香檸汁桂花魚,平時食烏頭就食得多,侍應介紹我哋食桂花魚,魚肉會比較滑亦都係啖啖肉。果然不錯,桂花魚雖然係貴少少,但係真係滑好多,下次真係要識得叫椰皇沙冰,椰青波波,10分清甜,原汁原味!

椰皇沙冰,椰青波波,10分清甜,原汁原味!
2019-05-14 256 views
母親節帶屋企人去食飯,要食泰國菜當然要黎九龍城,黎依到記得要訂定位,因為依到都幾旺場。黎依到貪佢夠哂地道,價錢又唔算貴,款式又夠哂多👍🏻環境裝修都唔錯,而且服務都好好。依到啲野食等得唔耐,最值得欣賞係佢個咖哩炒蟹,平時我唔鐘意係街外叫蟹食,如果唔係屋企人想食都唔會叫,因為食蟹又多汁會食得好論盡,但依到會比埋手套你,同食蟹工具👍🏻依個咖哩食落唔辣,但夠哂入味,建議可以叫蒜蓉包/撈飯食一流,而蟹方面,蟹身大大隻啖啖肉,而且有勁多蟹膏,性價比好高其他食物都即叫即整,份量都好多,叫左幾款海鮮都係好新鮮,整體黎講鐘意食泰國菜嘅朋友,有機會都要黎試下

• 椰青
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
  • 咖哩炒蟹
2019-05-13 217 views
海南雞完全冇味,叫六串串燒比五串你,仲係凍嘅,叫你比五串錢就算,叫碟生蝦個半小時吹極刀唔黎/遲入座個D就兩碟打孖上,最谷氧就係對唔住刀冇声,剩係叫你睇單囉,咁嘅垃圾食店真係笫—次見.
2019-05-09 260 views
每次想食泰國野,一定會諗起我既最愛 — 小曼谷,味道有品質保證之餘,價錢仲要係平民價,絕對係性價比高!我啲朋友都好鐘意黎食~先黎一個勁大碟既泰皇咖哩炒蜆,呢個真係好抵食,啲醬汁又唔辣,甜咖喱超好食,好香好滑,蜆肉又要隻隻都好大隻,超入味,份量滿分,必點!食咖哩又點少得叫埋蒜蓉包呢,呢個蒜蓉好香口,脆脆地點咖哩黎食都係一流!泰式小食都very good,今次淨係叫我覺得最好味既炸蝦餅,外皮炸得脆,內裏蝦肉彈牙爽滑,個sauce係畫龍點睛,將鮮味昇華!再點一個香芒果蟹肉炒飯,蟹肉炒飯都ok,炒得夠乾爽,用芒果炒有甜甜地既味道,更開胃!
泰皇咖喱炒蜆

蒜蓉包
炸蝦餅
香芒果蟹肉炒飯
2019-05-07 165 views
一話不如去九龍城食泰國菜,就一定會諗起小曼谷,同果個係出面fing下fing下既公仔🤣小曼谷依然係用搶眼既黃色,牆上貼住一啲特色野飲~影咗少少餐牌俾大家參考💁🏻‍♀️食得泰國嘢,咖喱就一定要點😛泰式黃咖喱$83可以揀豬牛雞其中一款😚黃咖喱比較唔辣但依然惹味,蔬菜同薯仔吸收左咖喱精華變得好香口🙈今次唔點薄餅,試吓用蒜蓉包配咖喱汁😍原來更加好食,本身鬆脆蒜蓉香蔥嘅包已經好好味,再點咖喱汁Perfect match🙆🏻‍♀️泰式豬頸肉$88外面燒得金黃香脆,裏面肉質依然保持到,薄切一塊塊,點埋甜酸汁更加開胃🥰波羅雞肉炒飯$78炒得夠鑊氣,粒粒金黃,配上菠蘿嘅果甜,肉鬆嘅惹味,有唔同味覺享受得來又超好食!好快就清晒啦🥰最後梗係飲番個甜椰青清涼一下啦😎

小曼谷依然係用搶眼既黃色,牆上貼住一啲特色野飲~

影咗少少餐牌俾大家參考💁🏻‍♀️

食得泰國嘢,咖喱就一定要點😛

泰式黃咖喱$83
可以揀豬牛雞其中一款😚

泰式豬頸肉$88

波羅雞肉炒飯$78

最後梗係飲番個甜椰青清涼一下啦😎
2019-05-04 172 views
每年熊貓媽媽生日,到是會吃中餐。不過今年搞搞新意思,我帶媽媽去九龍城食泰國菜,仲令到媽媽有驚喜。今次晚上嚟到九龍城小曼谷泰國美食,首先入到去,裝修都唔錯,而且環境坐得幾舒適和乾淨。點菜的時候,店員推薦我們吃咖喱蟹。咖喱蟹來到的時候,果然沒有令我們失望,這隻蟹比我們的手掌還要大,而且蟹膏非常多,蟹鉗啖啖肉。而且這個蟹的醬汁非常好吃,差點還想將醬汁打包。而且這個咖喱蟹的價錢很親民,$500都不用。在這個百物騰貴的年代,這個價錢現在街市買一隻大蟹都不易,何況加上廚師的精心炮製,所以這道菜真是必點。除了咖喱蟹,小曼谷還有很多美食很吸引。熊貓作為牛的粉絲,食泰國嘢都當然要食牛啦。這個安格斯燒牛肉亦是很推介👍🏽👍🏽另外來到泰國餐廳,當然要點海南雞啦。呢度嘅海南雞也煮得很出色,非常正👍🏽另外來到食泰國美食,當然不少得蝦。這個牛油燒虎蝦,即是熊貓強烈推薦的菜式。虎蝦大隻不在話下,配上牛油去燒👍🏽我們亦點了一下牛油燒帶子,鮮味的帶子配上濃厚的牛油,所有人都覺得很好吃。飲品方面,我們點了椰青和真多冰和青檸梳打,也是沒有令我們失望。如果大家來到九龍城,不妨試吓這一間餐廳。而且在九龍城附近,特別容易泊車,尤其

如果大家來到九龍城,不妨試吓這一間餐廳。而且在九龍城附近,特別容易泊車,尤其駕車人士特別方便。

• 椰青
  • 泰皇咖哩炒海鮮