2021-11-07 1477 views
由西九圓方商場樂落天橋後, 十分鐘就到達。今日平日晚飯時間8點, 點點心以前都有光顧過以前遊客比較多,今日不需要等位就可以直接入座。今日叫咗六樣點心燒賣皇味道正常 豬肉含量比較多蝦比較少叉燒包 叉燒餡比較小,包都有啲乾香煎蘿蔔糕 佢嘅蘿蔔糕好食呀蘿蔔份量特別多,粉漿落得比較少 所以比較軟身叉燒腸粉 腸粉夠滑身 分量都幾大碟川式红油抄手 望落好似好辣其實一啲都唔辣 得啲油南翔小籠包 小籠包入面冇乜肉汁 好一般 另外茶嘅味道比較淡,餐廳主要係食點心為主 。環境位置都比較迫,如果全場都爆滿嘅話可能同隔離貼身而坐。
由西九圓方商場樂落天橋後, 十分鐘就到達。

今日叫咗六樣點心

燒賣皇
味道正常 豬肉含量比較多蝦比較少

叉燒包
叉燒餡比較小,包都有啲乾

香煎蘿蔔糕

叉燒腸粉
腸粉夠滑身 分量都幾大碟

川式红油抄手
望落好似好辣其實一啲都唔辣 得啲油

南翔小籠包
小籠包入面冇乜肉汁 好一般

2021-11-05
要同女朋友試勻香港既點心鋪,今次就去左食佐敦既點點心~鋪面大概坐到30人到,我地下午茶時間去到唔洗等位我地今次叫左蝦餃、金沙肥豬仔、荷香糯米飯、脆皮炸鮮奶同埋假日special煎蠔粿🐷金沙肥豬仔做型係豬仔咁既樣,好cute~入面係流沙奶皇~🍚荷香糯米飯一般般,不過不失咁~🥛脆皮炸鮮奶呢個有D失望,脆漿太厚同好油><🦪煎蠔粿外脆入面煙韌,滲出陣陣蠔味,幾特別鋪頭唔知係咪通風爭D,有少少異味>< 食物都一般般,我同女友都話試過就算~
要同女朋友試勻香港既點心鋪,今次就去左食佐敦既點點心~
鋪面大概坐到30人到,我地下午茶時間去到唔洗等位

🐷金沙肥豬仔
做型係豬仔咁既樣,好cute~入面係流沙奶皇~

🍚荷香糯米飯
一般般,不過不失咁~

🥛脆皮炸鮮奶
呢個有D失望,脆漿太厚同好油><

🦪煎蠔粿
外脆入面煙韌,滲出陣陣蠔味,幾特別

2021-05-08
Lunch
2018-09-02 2977 views
食品確實吾錯!評分係高!但服務員質數極度差劣!食到尾声"就連茶壺都没收你!示意你快走!叫佢比番壺茶我"佢就咁拎壺茶尼斟d"水落杯後就成壺茶拎走?到最後去柜台结賬時!收銀員講咗幾錢!我聽咗$122正想轉身時"個位小姐既態度極之串😏後來我話:sorry問佢幾多~佢吾答我!编張單出尼放係枱面!即叫我自己睇!後來我得自己食完野好似要睇你面色😡……我極吾滿意踏出門口!比錢食野睇面色同態度……幾好食都冇用啦!其實之前同人講!尼間野係好好食!但尼一刻令我同你地做宣傳?
地址:香港九龍佐敦文匯街28號文景樓地下(港鐵柯士甸站A出口,接行人隧道渡船街西) 營業時間: 10:00 am〜01:00 am   一聊到【點點心】這家店,身為台灣人大多首先會聯想到Lollipop@F團體的藝人阿緯…據說因為他每次到香港最喜歡【點點心】的《金沙肥豬仔流沙包》,於是動了代理回台灣的想法,而他也花了半年的時間親自寫企劃案、飛香港報告才拿下台灣的代理權在台灣展店。 【點點心】在香港有4家、上海3家、台灣3家,不過,本文這次要聊的是香港的佐敦店! 香港自由行的最後一天上飛機回台灣前的午餐就選擇這裡! 我很好奇…到底《金沙肥豬仔流沙包》有什麼樣的魅力會讓人有動力想要代理回台灣?光聽人家說不實際,自己親自來吃比較準! 老實說…在香港的短短這幾天,對於茶餐廳的印象…僅止於美食真的讓我還蠻喜歡!其他的就〜讓我呵呵了… ★在此提醒大家一下,前往【點點心】佐敦店的交通是搭港鐵到柯士甸站,並不是佐敦站喔!(除非您的行程和我一樣是邊走邊逛,那就另當別論了。) 就以店內用餐環境來說,無論店面開多大,座位幾乎都是非常擁擠…服務態度上,感覺愛理不理的態度是常態,更何況有些是標榜注重服務態

營業時間: 10:00 am〜01:00 am

一聊到點點心這家店,身為台灣人大多首先會聯想到Lollipop@F團體的藝人阿緯…據說因為他每次到香港最喜歡點點心金沙肥豬仔流沙包,於是動了代理回台灣的想法,而他也花了半年的時間親自寫企劃案、飛香港報告才拿下台灣的代理權在台灣展店。
點點心在香港有4家、上海3家、台灣3家,不過,本文這次要聊的是香港的佐敦店
香港自由行的最後一天上飛機回台灣前的午餐就選擇這裡!
我很好奇…到底金沙肥豬仔流沙包有什麼樣的魅力會讓人有動力想要代理回台灣?光聽人家說不實際,自己親自來吃比較準!
在此提醒大家一下,前往點點心佐敦店的交通是搭港鐵到柯士甸站並不是佐敦站喔!(除非您的行程和我一樣是邊走邊逛,那就另當別論了。)

就以店內用餐環境來說,無論店面開多大,座位幾乎都是非常擁擠…服務態度上,感覺愛理不理的態度是常態,更何況有些是標榜注重服務態度的店也沒好到哪,只能說…真的不能拿台灣的標準來衡量。
所以,來到香港點點心佐敦店,對於店內環境和服務態度也不用抱太大的期望…
一走進店內,憑良心說〜點點心佐敦店真的生意爆好!座位的寬敞度已經非常緊縮,但還是塞滿滿的人,人聲也很鼎沸,好不容易騰出來的座位也擁擠到隔壁桌的人一稍微有點動作,我的座位也跟著震動。

點餐的方式是自己先填完菜單再結帳
紙巾外帶餐盒另外付費內用一個座位港幣$3

餐點
黑松露小籠包
除了“黑松露“這高檔的食材名稱會讓人好奇之外,其實味道一般般。

冰鎮奶茶
喝起來感覺像鴛鴦奶茶,甜度還ok!

真係菠蘿包
一般在台灣吃到的港式點心店的菠蘿包都還蠻大顆的,但這裡大約縮小了快一半。
不過,這裡的菠蘿包內餡確實比較特別那就是…有奶油+鳳梨
口感微酸甜,又帶點奶油香氣,趁熱吃更香。

蜜汁叉燒腸

沒有印象中的叉燒鹹甜味,肉汁感覺被蒸乾,整體吃起來沒什麼味道,個人不太喜歡。

晶瑩鮮蝦餃
內餡裝滿滿的蝦子,但因為我不能吃,無法跟大家形容口感。

蟹籽燒賣皇
賣相和口感一般。

藥膳棉花雞

食材裡有雞肉、棉花、冬菇及藥膳食材組成。
雞肉還蠻嫩口,是這次餐點裡少數讓我覺得不錯的。

煎蛋牛肉飯
如果你想像中的是滑蛋牛肉飯,那你可能會非常失落…
實際上是牛肉團餅蓋在乾飯上,讓後再放上煎蛋和一點青菜裝飾喔!

金沙肥豬仔流沙包
來這裡看豬仔包流金黃色的鼻涕才是這家店的經典,也是我這餐裡另一道比較讓我覺得不錯的。
當初藝人阿緯也是因為這道菜才起了代理回台灣的念頭,而我個人是本來就還蠻偏愛吃黃金流沙包這類的食品,尤其是有奶油+鹹蛋黃的鹹甜味的我更愛!

食後心得分享
整體的餐點口味個人感覺並不是完全對我的胃口,比平常吃的港式點心口味偏淡。
店內用餐環境空間很緊湊又吵雜。
服務態度就〜還可以,別抱太大的期望就是了。

以上是我個人的心得分享,僅提供大家參考。

2017-06-16
Lunch
  • 金沙肥豬仔流沙包
2018-07-13 1244 views
今天OT天氣又唔好落住狂風驟雨,揸住架車兜嚟兜去,兜左去文英街渡船街食點心,一行三個人一開頭就叫到全枱都係,蝦餃燒賣叉燒腸鳳爪排骨飯流沙包,都會有普里飲推介~「尖椒魚肉」我們叫左三碟,哈哈😄好味到停唔到口平時食好多酒樓點心,但係都覺得麻麻地,今次嚟到點點心食,真係覺得另一番風味,如果下次OT都會黎依一度再食返一大餐價錢合理人均消費都係$100就食到飽飽,聽聞依一間點心店都會開到好夜,所以你哋同我一樣OT之後,唔知去邊度食嘢,都可以過嚟依一度,試吓佢嘅蜜椒魚肉啦
今天OT

推介~「尖椒魚肉」
我們叫左三碟,哈哈😄

好味到停唔到口

價錢合理人均消費都係$100

• 金沙肥豬仔
2017-08-16 2423 views
星期一工作天,心情難免會有一點blue的,唯有吃點green delight一下心情吧(哈哈)點點心是我一直都很喜歡的點心店,點心的種類很多,款式都偏向創新;價錢合理之餘,食物的質素都不錯,平日我最常光顧的是灣仔分店。最近,竟然讓我發現在公司附近也有分店(!!!)芥末咸水角.每次必點item之一。其中一款我最愛吃的點心是咸水角,但自從試過他們這款素食版的咸水角後,我就沒再吃傳統版了(嘿) 咸水角炸得剛剛好,外脆內軟,口感煙煙韌韌;裡面是以菇菌作餡料,再配上微辣的芥末醬,吃起來不會覺得很油膩。黑松露腸粉.也是必點之一,原因很簡單,有我最愛的黑松露和菇菇(嘿嘿) 滑溜溜的腸粉再配上甜豉油本身就已經是無得輸的配搭。店家用料絕不吝嗇,幾乎每口都吃到黑松露(!!)嗯。你要知道嘛黑松露可不算便宜的啊。(淚)松茸湯腐竹卷.由於實在太太太餓的關係,決定多點一款點心。腐皮卷內有椰菜、木耳、雜菌、紅蘿蔔、粉葛和竹笙等等。另外,松茸湯很清甜,我都忍不住飲到一滴不剩(嘿)

松茸湯腐竹卷

松茸湯腐竹卷

2017-07-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-07-02 1436 views
明白生意做到咁上下,分店開到咁上下,質素就會改變,但我認為將之前既菜式偷工減料就等同毀左自己辛辛苦苦左番來既信譽咁。就算想賺錢都唔係咁賺法,之前仲會介紹朋友或者第一次來香港既人來吃,今次吃完唔會有下次。
2017-07-01
2016-06-08 4174 views
今日同家人嚟飲早茶,每次莪都會提前幫佢地揀自己最中意唧點心,蝦餃,鳳爪,流沙包,等等,都係每次必揀點心。蝦餃,外觀晶瑩剔透可見裡面蝦仁,外皮口感軟糯油滑,餡料蝦仁鮮甜彈牙,多食唔膩。鳳爪(豉汁),經過油炸加上豉汁再蒸,口感香甜可口,松軟入味,入口即化令人回味無窮。

2016-01-25 4052 views
蝦餃: 大大隻, 都算足料, 皮算薄, 我覺得ok燒賣: 都是大大粒, 但d 肉偏肥, 食完有d 漏釀茄子: 好似係魚肉釀的, 再炸, 沒有試, 朋友們好似話ok棉花雞: 足料, 多雞多棉花, 味道唔清楚豬仔流沙包: 豬仔形好cute!! 不過講流沙程度, 我覺得唔夠, 有d 點心店/酒樓比佢做得更好叉燒腸: 腸粉皮厚左d law, 再薄d 就好, 叉燒多, 味道正常小籠包: 呢個最差!! 無湯汁都算, 個皮好似軟膠咁, 掟都應該唔爛....我都沒有吃! 只吃了裡面的肉
蝦餃: 大大隻, 都算足料, 皮算薄, 我覺得ok

燒賣: 都是大大粒, 但d 肉偏肥, 食完有d 漏

棉花雞: 足料, 多雞多棉花, 味道唔清楚

2016-01-11 3009 views
晨七咁早就俾媽咪叫左起身,話要同我一齊去飲早茶。媽咪都係聽人講呢間唔錯先話要嚟。不過去食完之後我都覺得幾好食啵 蝦餃有四隻,蝦餃皮好薄好晶瑩剔透,可以見到入面噶鮮蝦,咬一啖見到入面幾乎全部係蝦,起碼有三四隻係入面,真係好正吖!啖啖食落口都有鮮蝦包圍著你噶感覺真係好! 豬仔包,個賣相十分得意,令人一見到佢就會愛上佢。而且入面係流沙餡,咬一啖包啲餡就會流落黎,好似啲蛋漿咁,金黃金黃色,好靚 每個包噶餡都會俾好多,而且外層噶包新鮮軟熟,熱辣辣咁 蟹子燒麥,啲蟹子俾超多,而且好大粒,真係好襯翻果幾粒燒賣,一樣咁大肉質鮮美,食落去唔會好多肥肉
每個包噶餡都會俾好多,而且外層噶包新鮮軟熟,熱辣辣咁
肉質鮮美,食落去唔會好多肥肉
2016-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Breakfast)
2016-01-07 1733 views
今日同媽媽去海港城果邊買野,兩個人都行到累啦,就唔想返屋企煮飯,阿媽就話想去飲茶食點心,就淋起之前雜志有介紹過嘅點點心呢間點心店,就行過去試下。呢間點心店品種都算多,脆皮鮮蝦卷,外面果層面粉炸得好脆,入邊包住滿滿嘅蝦肉,雖然炸過,但都有保留左蝦嘅鮮味,食得好蝦好新鮮。蟹籽燒賣,味道算可以,無驚喜但都算出品唔錯,算足料,上層鋪左一層蟹籽,內層包住都算多蝦肉。每次去飲茶都會點蝦餃,呢個蝦餃都算可以,皮薄餡多,蝦肉新鮮彈牙,唔錯。牛肝菌花菇包,個樣好可愛,小朋友就最中意了,食落都算幾得下,餡幾好味。流沙豬仔包,性價比比較高嘅一款點心,而且好得意,流沙做得好好食,咸甜適宜,又好食又好睇,下次要帶個小朋友過嚟,等距食得開心。

2016-01-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-12-28 1950 views
*逢星期一至五2:30pm-6:30pm入座及落單起計7折優待香港的點心專門店「添好運」及「一點心」自從在米芝蓮車胎人美食摘星後就一登龍門成為熱店,隨後本地仿傚的點心專門店有如雨後春筍般到處開設。這家「點點心點心專門店」位於九龍渡船角,地點吊腳,店內裝飾簡單,牆壁以白色為主,天花板有一盞盞圓圓的黃燈,旁邊有一些鳥籠作燈罩,算是花了些少心思。內面整齊清潔,環境不錯,可是木製的桌椅很細小,餐廳環境略嫌太擠迫,有少少逼的感覺。menu紙有齊中英日文,十分國際化。點心款式唔少,但當然無酒樓咁多,不過好多點心都相當特別,在一般酒樓唔會食到!點心價錢二十多元一碟,也算大眾化。上菜速度很快,雖然知道是一早準備好的食物,但味道卻不錯,很入味。脆皮鮮蝦腸HK$29~ 將蝦膠芹菜用米網包住炸再捲上腸粉皮,食落有3層唔同的口感,很特別及鬆脆,但太過油膩!素芥末咸水角HK$19~ 皮脆內軟,餡內加了芥末醬,少許香辣卻很清新,非常匹配原本較油膩的咸水角真係菠蘿包HK$19~ 這樣命名是因為真的有菠蘿在餡內,外皮弄得不錯,香酥,內饀除了奶皇外有菠蘿粒,但餡料質感太重,整體其實不算好吃,不過作為此店代表作,是必點款

脆皮鮮蝦腸
素芥末咸水角
真係菠蘿包
真係菠蘿包HK$19~ 這樣命名是因為真的有菠蘿在餡內,外皮弄得不錯,香酥,內饀除了奶皇外有菠蘿粒,但餡料質感太重,整體其實不算好吃,不過作為此店代表作,是必點款式

2015-12-19
素芥末咸水角
2015-10-31 1930 views
尖沙咀的食肆在週五晚許多都爆場,所以今晚去渡船街覓食一下。見店面有許多報紙和雜誌剪報,心想一試無訪。蝦餃皮薄晶瑩,大大隻,一咬蝦汁爆發。燒賣大大粒,絕不欺場,手切肉特別有咬口,鮮肉味濃。黑松露小籠包雖沒鼎太豐的好味,但也是味道也是不俗,但皮有少少厚。.燒汁茄子是一強力推介。蝦膠熱而帶焦香,軟滑的茄子加上燒汁的甜味口感無得頂。這小店的點心在云云的點心小店中可算是我心目中頭五位。
2015-10-30
Dinner
  • 蝦餃
2015-08-30 2313 views
因為第一次來就見識到店長以草菅人命及晦氣態度待客,所以點心如何精致好吃,我都開齋寫食評,讓此店老闆知道這分店態度如何惡劣 (我路過的灣仔分店晚上常有店員有禮招徠途人,所以驚訝態度竟如此大分別)今日被這店的年輕伙計不小心將滾水濺到我背後及手臂,衫都濕了不少。伙計雖事發後馬上退至幾呎後裝作沒事發生,但旁邊亦被滾水濺至皮膚紅燙的小童及其媽子就發難(說要報警), 其他的伙計才拿藥來招呼他們,之後該年輕伙計也來道歉。(這裡寫了出來,希望店老闆別秋後算帳炒人)店長其實一直都想當冇事發生,不是媽子發難,所有店員都會當冇事發生,整個過程,店長都沒來特別道歉。之後請她拿走水壺,及她來執拾枱面,都態度惡劣,怨言覺得客人麻煩。點心雖即叫即蒸,推介的咸水角,帶辣的貓耳朵(木耳)及鮮竹卷雖很好吃,但惡劣的態度都令人吃得很不爽。點了10項點心都是$203, 確實抵吃。下次。。。還是去灣仔店較好,總不想又被惡劣對待。

點了10項點心都是$203, 確實抵吃。
下次。。。還是去灣仔店較好,總不想又被惡劣對待。
蜂巢糕
2015-08-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$101 (Lunch)
  • 和風貓耳朵
  • 松茸湯鮮竹卷
  • 芥末咸水角
  • 滋味蜂巢糕
2015-06-17 2698 views
機緣巧合走進了點點心,食物創新可愛。內有鮮菠萝和奶黃,味道甜甜酸酸,夏天吃最好。這個最驚喜,以为是包內餡料是牛肝菌,原来外型是十字花菇樣,多可愛,包身亦軟綿綿。蟲草花棉花雞,味道中規中矩,今天下午茶多驚喜!
機緣巧合走進了點點心,食物創新可愛。

真係菠萝包

內有鮮菠萝和奶黃,味道甜甜酸酸,夏天吃最好。

蟲草花棉花雞,味道中規中矩,今天下午茶多驚喜!
2015-06-17
$30 (Tea)
真係菠萝包
  • 真係菠蘿包