2018-08-27 2071 views
其實都食過Uncle Tetsu幾次,CP值真的超高,平時普通買個日本芝士蛋糕都要過$100。我最鍾意食佢地嘅招牌芝士蛋糕同芝士流心撻!蛋糕好fluffy又軟綿綿咁,每啖都有香濃嘅芝士香,而價錢只售$59,簡直係物超所值呀!雖然芝士撻拎到返屋企已經凍咗,咬落亦無流心嘅效果,但芝士幼滑香濃,也不錯原來Uncle Tetsu‘s 焦糖布丁也不錯,燉蛋入口有淡淡嘅蛋味。焦糖脆面加埋燉蛋本身幼滑嘅口感,簡直係冇得彈啊!而且味道亦都唔會太甜同埋燉蛋基本上係入口即溶!好邪惡嘅滋味!

Dinner
  • 原味芝士蛋糕
  • 芝士撻
2018-08-19 827 views
成日上網見到日本d chessecake 自己整唔到咁好食 發現香港又有類似的當然要去試佢有d係set的優惠,eg. cheesecake and cheesetart, cheesecake配其他咁樣 而我地就買左cheesecake only個cheesecake由拎上手到食果時相隔半小時 但食果時都係暖的 所以佢入面係好soft 未變實 但又未到流心 食落好似棉花咁 蛋糕好香芝士味 但又唔會好膩 食多少少都得 佢會用個布蓋住個蛋糕 到打開以為d蛋糕皮會黐住塊布 但又冇 面頭的公仔仲好完整中意食cheesecake可以去試

中意食cheesecake可以去試
2018-08-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2018-08-12 624 views
嚟到銅鑼灣啲內街,見到呢間賣芝士撻,應該新開冇耐,作為芝士控嘅我,點都要買隻撻嚟試下,我見佢都好新鮮,有師傅喺度現場新鮮即製即賣,有芝士蛋糕同芝士撻,不過我一個人買個撻試吓就已經好足夠,芝士蛋糕太大個,建議有4個人以上至好買嚟試。冇咩人排隊,買野嘅位置唔闊落,反而佢撥咗9成位置用作廚房。觀感都唔錯,俾人覺得係乾淨企理的。買走即刻開嚟食,熱辣辣的,外脆內軟,軟得嚟仲有啲流心,芝士味極濃,超正啊!不過食完一隻,已經好漏,要返啲茶解吓油膩至得,哈哈。

買走即刻開嚟食,熱辣辣的,外脆內軟,軟得嚟仲有啲流心

2018-07-25
2018-07-25 1627 views
呢個黎自九州既uncle 芝士蛋糕,曾經風靡一時。記得好多年前起台北車站食過一次,果時仲要大排長龍。✨之前起yahoo 團購見$52蚊個都幾抵,終於的起心肝放工去換。不過記得要print 張換領券🤦‍♀️,前兩日唔記得拎,職員死都唔比我換~最後白行一趟。✨正價要$69蚊,足足平左$17蚊,突然覺得自己好精明👀✨新口味仲有朱古力味cheese cake✨店內除左鐵膽既cheese cake, 仲有cheese tart, 焦糖布丁,意式奶凍,同埋一款海鹽芝士奶蓋綠茶賣。 Ps. 牆上放晒各類產品既容器size 都幾貼心✨包裝精美,一回家急不及待要打開。除左美美既uncle 紙袋,盒頂及兩側都有透氣孔,蛋糕更用上不織布包裹,防止被倒汗水沾濕。 ✨招牌uncle 燙章,不過印得唔夠置中。6 吋黎講都唔算細,一家三口可以分兩次食。✨新鮮出爐,就算食飽飯都要立即試食。 食落濕潤軟綿綿,而且帶點空氣感,有種入口即化既感覺,令我諗起鬆乎里pancake。✨芝士味唔算好重,食落唔會好漏,反而蛋香味幾濃,媽媽都大讚。✨第二日雪櫃拎出黎食都keep 到軟熟,芝士味同奶味反而重左,凍食都有另一番味道👍🏻

✨正價要$69蚊,足足平左$17蚊,突然覺得自己好精明👀

✨新口味仲有朱古力味cheese cake

Ps. 牆上放晒各類產品既容器size 都幾貼心

Cheese  cake

Cheese  cake
2018/6/3今晚8:30 入到間鋪頭一個人都無以為打烊,我見到廚房有阿中年阿姨係度,但係又無着制服個身成陣味,好似茶記洗碗阿姐咁,於是我問一下如果買兩個芝士蛋糕會唔會有平,之後好似唔想做你生意咁「無,兩個138」,之後因為幫朋友買所以都係買兩個,比左錢一句多謝都無,好似左住佢咁樣。如果你成鋪都係客我好明白,我問多兩句係左住你,同埋你真係忙唔同我講多謝你係岩既,不過如果你係咁得閒做私事,點解唔可以比翻啲做人基本既禮貌,都唔係好難姐。
2018-06-03
TakeAway
不嬲都鐘意食日式芝士蛋糕好耐無食過呢間同朋友食完飯經過決定買一個設屋企同家人一齊食仲加買左一個芝士撻自私食呢個set八十元正一打開就見到蛋糕先生本人!切開一件件同屋企人分蛋糕糕體好濕潤 好綿密芝士味有 但唔會太濃所以唔會話好漏 一個人食四分一個都無問題 簡直係宵夜時份既美味首選如果係嫌芝士蛋糕大芝士味太淡我會推薦你試下佢個芝士撻我焗到佢個面有少少啡色 (唔好意思雪到裂左)出面好香加埋入面嘅流心芝士芝士控 大 滿 足
不嬲都鐘意食日式芝士蛋糕
好耐無食過呢間
同朋友食完飯經過
決定買一個設屋企同家人一齊食
仲加買左一個芝士撻自私食

呢個set八十元正
一打開就見到蛋糕先生本人!
切開一件件同屋企人分
蛋糕糕體好濕潤 好綿密
芝士味有 但唔會太濃

如果係嫌芝士蛋糕大芝士味太淡
我會推薦你試下佢個芝士撻

我焗到佢個面有少少啡色 (唔好意思雪到裂左)
出面好香
加埋入面嘅流心芝士
芝士控 大 滿 足

2018-03-02 1211 views
心血來潮買左個芝士蛋糕🍰味道同質感都同xx家差不多,軟軟地又濕潤,入口即溶咁~味道好輕盈,雖然唔係好夠芝士味,但屬於不知不覺會食一大半既類型價錢算平,過下口癮係個好選擇~
心血來潮買左個芝士蛋糕🍰
味道同質感都同xx家差不多,軟軟地又濕潤,入口即溶咁~
價錢算平,過下口癮係個好選擇~
2018-01-18
2018-02-10 1329 views
一向不是貪圖新鮮的人,所以就算食物被吹捧得上天,但是要長時間排隊才能食到的話,對我來說還是可免則免的。之前的Lady M如果不是跟朋友一起邊等邊吹吹水,我還真的沒有耐性去排這隊。所以雖然Uncle Tetsu's Cheesecake 來香港已經很長一段時間了,但看到那長長的人龍,還是沒有特別想食的念頭。終於這天經過的時候完全沒人排隊,而且接著就直接回家了,這麽好的時機,便是買它的時候了!聖誔節特別版,印上的圖案是聖誕老人和馴鹿。因為是新鮮出爐的,坐了半小時車回到家,芝士蛋糕還是有點微溫。食之前沒有習慣看他人的評語,怕有先入為主的看法,所以一直都不知原來蛋糕的質地是類似濕的海棉蛋糕。這真的打破了我對於芝士蛋糕的一貫固有印象,從沒想過芝士蛋糕可以以這麽軟綿的口感現身,而且還能保持濃郁的芝士味,實在令人非常驚喜。軟綿的口感仿若空氣般,不知不覺便食了大半個也還未知要停口。總結:軟綿的口感很特別,濃郁的芝士味令人回味無窮,芝士控務必要試試!

芝士蛋糕
聖誔節特別版,印上的圖案是聖誕老人和馴鹿。

芝士蛋糕
難得過海到銅鑼灣,特登兜過嚟買返個 uncle tetsu 芝士蛋糕,外加一個芝士撻。話說咁啱上個月聖誕 party 朋友仔都整咗個類似嘅芝士蛋糕,果陣時已經好懷念 uncle tetsu 嘅蛋糕,今個月就真係食到啦!本身想買天使蛋糕,但佢話無晒 lu,原味嘅都照殺!好得別呀,今期蛋糕上嘅蓋印有 “happy holidays” 字樣,仲有聖誕老人坐雪橇。望落好結實嘅蛋糕,食落去竟然入口即溶,仲要有好香濃嘅芝士味,好自然就令人食上癮!

2018-01-14
2017-11-17 963 views
一向很少寫食评/意见,但铜锣湾那位中年女店員实在服务奇差,沒礼貌兼粗声粗气呼叫客人,希望店主多加留意。旦羔方面味道不错,放室温时十分鬆軟。但店铺内继续有这些兇悪没礼貌的店員,大大削弱再次光顧的意慾!
2017-10-14 1110 views
今次太晏先過嚟,好多產品都已經售罄,所以我揀咗普通嘅原味芝士蛋糕。店員亦有教落,食之前放入微波爐叮一叮味道會更佳更香。雖然今次未有機會試到特別口味,原味都已經好好味,厚厚嘅蛋糕非常鬆軟。平時食果幾芝士蛋糕感覺比較似海綿蛋糕,Uncle Tetsu 呢個特別在有少少似食緊 souffle 嘅感覺,從此開始對呢類芝士蛋糕有少少改觀。

2017-10-06
2017-09-28 975 views
公司同事生日,不想吃普通的忌廉蛋糕,一眾庶民湊錢,由小人負責選購,買來了一個芝士蛋糕。其實店子有不同口味的芝士蛋糕,不過小人挑了朱古力味的。甫打開盒子,一陣芝士加朱古力撲鼻而上,十分吸引。切開之後,每人分到的都不少。蛋糕的芝士味與朱古力味混合得很和諧,食味濃中帶清,不是過份的甜,一點者也不漏滯。最突出的乃是蛋糕的質地,柔軟得有如化骨綿掌,在口裡是輕飄飄的感覺。大家都勁歡喜,尤其壽星女更是讚口不絕,小人又一次完成使命。

朱古力芝士蛋糕

軟綿綿的中層
大家都勁歡喜,尤其壽星女更是讚口不絕,小人又一次完成使命。
Tea
朱古力芝士蛋糕
軟綿綿的中層
今年生日收到兩個蛋糕,這是其中一個在銅鑼灣開了很久,但因為每次經過也看到一堆人排隊就放棄了 (ÒωÓױ)終於有機會吃到- 原味芝士蛋糕 ($69)價錢不算很貴,但包裝並沒有很馬虎喔除了紙袋外,裝蛋糕的盒子也有"叔叔"的樣子 ( /) V (\ ) 這位叔叔是來自九州福岡的!盒子旁有寫上如果放進雪櫃的話,芝士的味道會比較濃。另外放進雪櫃可以存放3天左右打開後會看到還有一層不織布包著蛋糕 (๑>◡<๑) 沒想還附了一把膠刀~如果想即時和朋友分享來吃也沒問題呢 因為我買回家後就直接放進雪櫃,然後待第2天才拿出來吃~所以並沒有聞到很濃的蛋香而且亦因為雪過的關係,質感也不會特別鬆軟 (*°▽°*)雖然如此~但也不是硬崩崩的那樣。放在室溫一會先兒再吃落還是頗有軟綿感的喔芝士味很濃卻不會膩。如果一次吃掉1/4應該也沒問題!
今年生日收到兩個蛋糕,這是其中一個
終於有機會吃到- 原味芝士蛋糕 ($69)

價錢不算很貴,但包裝並沒有很馬虎喔

打開後會看到還有一層不織布包著蛋糕 (๑>◡<๑)
沒想還附了一把膠刀~如果想即時和朋友分享來吃也沒問題呢

而且亦因為雪過的關係,質感也不會特別鬆軟 (*°▽°*)
芝士味很濃卻不會膩。如果一次吃掉1/4應該也沒問題!
2017-07-26
2017-06-09 1343 views
軟綿綿的cheesecake記得岩岩新開時第一次光顧要等差不多一過鐘左右每一個蛋糕都係新鮮出爐價錢十分親民包裝精緻細心軟綿綿既cheesecake像綿花糖好香芝士味但又不會太濟食得多都不會有罪惡感
軟綿綿的cheesecake
軟綿綿既cheesecake像綿花糖
好香芝士味但又不會太濟
食得多都不會有罪惡感

2017-05-05 1247 views
今晚與朋友吃了一頓很棒的甜品晚餐,作為孝順女兒怎會忘掉媽媽。😀回家前去了uncle testu's cheesecake買蛋糕給媽媽作宵夜,不過我在想她平日都吃芝士口味,今次買抹茶紅豆蛋糕,轉換一下口味。個人覺得這抹茶紅豆不及芝士口味好吃,但媽媽覺得挺不錯的。蛋糕口感鬆軟綿密,可是抹茶味不太顯現,我這個抹茶控有點失望。媽媽則讚賞蛋糕不太甜膩,很合她心意,紅豆不軟爛,散發出天然的甜香,重要的是媽媽喜歡就好了。

抹茶紅豆蛋糕