2024-03-31 178 views
對上一次食當吉,經已遠到以年計的事!某日剛巧人在銅鑼灣,正好重拾昔日回憶。甫進餐廳,即時看到一大幅海底的流動屏幕,卡通魚游來游去,蠻有意思!吃吉豬前蘑芝麻是常識吧。枱面上擺放有西柚汁、豬扒汁以及紫菜汁,喜歡怎樣組合都可以,甚為齊全。單點的炸物先到,有豬扒、大蝦、生蠔和帶子,跟他他醬。海鮮鮮嫩爽口不在話下,其中的帶子尤其突出,又大又厚,深得我心。豬扒當然不可不提,炸得鬆化的外皮裡面的肉竟還是細嫩多汁的,出神入化!一客定食有刺身飯、沙律、味噌湯、漬物和吉列豬柳。沙律除了菜之外,特別之處就是有銀魚仔,與別不同!味噌湯有豆腐有蜆,跟味噌相當合拍。刺身塊塊厚身,以紫菜或紫蘇葉夾著漬物包著一起送進嘴裡,完美的自製壽司!豬柳的肉亦很鬆軟,完全滿足到本吉列控!從來當吉的飯後果都是西瓜,今次也沒有例外。西瓜不會非常的凍,入口清甜。加上飲品荔枝梳打,汽水裡散發出淡淡的荔枝香,就是所謂的「完美的句號」!多年後再食當吉,水準依舊,還好像進步不少!

吉列豬扒、吉列大蝦、吉列生蠔 & 吉列帶子

吉列豬柳

刺身飯

西瓜

荔枝梳打

多年後再食當吉,水準依舊,還好像進步不少!
Type of Meal
吉列豬柳
刺身飯
西瓜
荔枝梳打
  • 吉列豬扒、吉列大蝦、吉列生蠔&吉列帶子
3 day(s) ago 0 views
📍Tonkichi走高級日本餐廳路線,銅鑼灣分店嘅裝修比其他分店,顯得更為高級。入到去地方十分闊落,估唔到六點幾嘅時間,都已經有唔少人用餐。落咗單之後,店員會每人送一碗炒左嘅白芝麻,由自己磨碎白芝麻,按個人喜好再加上桌上三款特製醬汁。定食仲包左漬物、麵豉湯、水果,仲有無限追加嘅白飯同椰菜絲。吉列深海大蝦豬扒定食 $338炸到金黃色的吉列豬扒外脆肉嫩,豬扒咬落絕不乾柴,吉列外衣唔會皮肉分離,食得出係即叫即炸。大蝦有3大隻,蝦肉肉質厚實彈牙,非常爽口。沾少少沙律醬調味,可以豐富到個味道。即使唔點醬汁,單純咁食都食到蝦嘅鮮甜。整體用餐感覺良好,地方乾淨,職員都非常友善。餐前送上焙茶,餐後送上玄米茶。同時,亦都會解釋有助餐後消化解膩。整體會令人想再訪👍🏻

吉列深海大蝦豬扒定食 $338

吉列深海大蝦豬扒定食
記得第一次幫襯是在90年代,由日本朋友介紹的,一直幫襯到現在,見證著不同年代,從得人認識、開分店、直到現在本地香港人已經少在香港消費的年代了!阿仔從外地回港很想再吃炸豬扒,雖然網上見到一些負評,但抱着平常心再去幫襯。因為是公眾假期的關係,優休閑閑,到達的時候已經是接近1:30 ,但店員仍然很有禮貌地招待,並沒有趕客的感覺。豬扒仍然是鮮嫩多汁,炸大蝦也是像以往一樣的鬆脆肉質甜美,白飯也添加了幾次,珍珠米軟熟有𡁻口,恰到好處!我們很寫意地享用了一餐美味的豬扒餐,要讚,服務很好啊!我會繼續支持!
2024-04-04
$300 (Lunch)
韓國朋友久唔久就想食韓式炸豬扒돈까스 .我話不如今晚去世貿中心13樓Tonkichiとん吉食炸豬柳. 一定唔會失望. 移民潮,北上消費,經濟不景氣,連帶銅鑼灣都蕭條咗好多,話晒我嘅讀書時代係呢區,特別有感情,而家真係好唏噓.以前唔book 位都要排好耐隊,甚至成晚都冇位,要擇日再嚟. 今晚7:00零鐘到餐廳,男經理笑容可鞠咁叫同事安排座位. 目測入座率都有8成. 埋單時都應該接受滿座.食物方面:依舊保持水準.服務方面:本來的座位對住冷氣風口,坐一陣間已經發覺頂唔順,一名女職員見我坐位不安,主動問我有乜嘢需要幫忙,佢了解後,幫我去嘗試調節風速,但後來發覺仍然好大風,於是佢幫我轉去另一張檯,問題得以改善.另一位女職員亦好殷勤招待我哋,主動斟茶,加椰菜絲,詢問有冇其他需要.今次係我第一次寫食評,我有個習慣,想為曾經為自己用心提供服務嘅人加許稱贊一下,將心比心,因為任何人都鍾意被稱贊嘛.於是問咗2位女職員嘅稱呼,一位係Ann 小姐,另一位係亞芳小姐,仲有男經理. 多謝你哋今晚嘅熱情招待,令我同韓國朋友今晚都有一個愉快嘅用餐體驗,因為而家好多食肆嘅服務水平好低,毫無服務可言,有時真係食到一肚氣
韓國朋友久唔久就想食韓式炸豬扒돈까스 .

食物方面:依舊保持水準.

於是問咗2位女職員嘅稱呼,一位係Ann 小姐,另一位係亞芳小姐,仲有男經理. 多謝你哋今晚嘅熱情招待,令我同韓國朋友今晚都有一個愉快嘅用餐體驗,因為而家好多食肆嘅服務水平好低,毫無服務可言,有時真係食到一肚氣,影響心情. 我嘅朋友係中環某數字燒味店就食到一肚氣,係呃遊客啫,除非你係名人咪扮好nice, 大家可以睇吓食他食客嘅留言. 我班親戚朋友都bad list 咗

最後,希望大家嘗試盡量留港消費,繼續支持本地優質服務嘅餐廳商店,否則我哋只會更少選擇,亦影響本地就業率. 惡性循環.

是次用餐係自費,唔係鱔稿. 完全出自本人嘅真心誠意,多謝大家花寶貴嘅時間睇我嘅評論,祝大家身體健康,生意興隆,萬事如意.

炸豬柳,炸蝦
2024-02-23
炸豬柳,炸蝦
  • 吉列豬柳
2024-02-10 373 views
▫️吉列車海老定食🦐定食有飯、麵豉湯、醃菜同椰菜絲沙律。椰菜絲沙律可以無限refill,按自己喜好配上西柚沙律醋或日式紫菜汁,啲菜都好新鮮食落好fresh,可以開胃解膩又清下熱🥗兩大隻車海老炸到金黃,外皮好鬆脆但一啲都唔覺得油膩,蝦肉夠肉質厚實彈牙,沾少少沙律醬調味更加好食👍🏻 ▫️鹿兒島特等厚切豚肉定食🐷厚切豚肉肉質軟腍帶油香,肉味幾香,脂肪分佈均勻,食落有啲化開嘅感覺。外皮厚薄啱啱好,炸得好鬆脆。可以按自己喜好將白芝麻磨碎,再加上秘製豬扒醬汁同芥末一齊食,散發著好香嘅芝麻味,香口又惹味🫙
▫️吉列車海老定食🦐

▫️鹿兒島特等厚切豚肉定食🐷
首先講吓塊鹿兒島厚切豬扒($348)啦,豬扒非常之好食,肉汁飽滿肉質嫩滑,炸粉啱啱好,望落好多,不過一咬落去先發覺原來炸粉只係薄薄一層,塊豬扒真係好大份,食嘅話要有心理準備,食落雖然有少少肥肉同埋根,不過咁先係豬扒,無謂批評。椰菜同飯係無限量供應㗎,一於淋少少柚子醬落椰菜度啦,臨尾甜品得嗰幾夠西瓜,令我大跌眼鏡。不過呢間餐廳我最唔滿意嘅就係服務態度,大佬你係食家蔡瀾指定介紹嘅 CWB 總店嚟㗎!由上咗碗芝麻開始嗰兩個侍應(尤其係著和服載手套嗰個)就一直用命運式嘅語氣叫我磨碎 d 芝麻,等 d 豬扒可以沾上去,跟住仲叫我點樣食嗰件豬扒,我心諗使唔使連呢 d 都要你教。我每一次望到佢都發現佢係黑口黑面咁款,我心諗你咁唔鍾意做咪唔好做啦。態度簡直令人髮指!
鹿兒島厚切豚肉定食
2023-12-07
鹿兒島厚切豚肉定食
  • 鹿兒島特等厚切豚肉定食
2023-11-18 535 views
一坐下,服務員就會送上熱茶和擂碗,親自磨製芝麻再加入豬扒汁。⭐️店內特色吉列定食(二人份)$538(含豬扒、豬柳、帶子)定食包含了醃菜、味噌湯和白飯,另外還提供了他他醬、海鹽和芥末。味噌湯不錯,有蜆肉、豆腐和海帶。炸物,每一樣都炸得香脆可口,炸粉不算好硬,薄而且不油膩。我覺得豬柳比豬扒更好吃,豬柳肉質厚而鬆軟,且肉汁豐富。另外,菜絲和白飯是自助形式,菜絲可選擇與柚子醋或紫菜醬一起享用。在銅鑼灣,一頓品質相當不錯的晚餐,2人大約六百元是相當合理的價格。

⭐️店內特色吉列定食(二人份)$538
(含豬扒、豬柳、帶子)
另外,菜絲和白飯是自助形式,菜絲
可選擇與柚子醋或紫菜醬一起享用。在銅鑼灣,一頓
品質相當不錯的晚餐,2人大約六百元是相當合理的價格。
2023-10-20 415 views
無端端想食吉列嘢,就去左依間餐廳叫左上級吉列豬扒・豬柳・北海道帶子定食二人餐。豬扒和豬柳炸得香脆,肉質鮮嫩多汁,帶子就炸得一般,因為入面多汁到令到外皮濕左,或者係因為我食得遲所致。基本上炸粉不會太厚又不會太薄,每一口都能品嚐到食材的原汁原味和外層的酥脆口感。餐配上麵豉湯白飯和椰菜絲,白飯和椰菜絲都可以免費添加。可能因為價錢比普遍日本餐廳貴少少,服務都比其他好少少,環境都不錯。整體而言,這是值得推薦給喜愛食正宗吉列豬扒的朋友。
無端端想食吉列嘢,就去左依間餐廳
叫左上級吉列豬扒・豬柳・北海道帶子定食二人餐。
餐配上麵豉湯白飯和椰菜絲,白飯和椰菜絲都可以免費添加。
整體而言,這是值得推薦給喜愛食正宗吉列豬扒的朋友。
上級吉列豬扒・豬柳・北海道帶子定食 2人餐前
2023-10-14 356 views
真係差咗好多,世貿呢間裝修完第一次去,其實佢裝修期間,都會去 IFC同The One食,都有覺得冇咁出色,一心嚟返世貿食諗住會有返d水準,點知… 係失望😑 一直帶子係必食,除左真係堅勁大粒,佢吉列外層係啱啱好黐住成粒帶子,每一啖咬落去都好滿足,但今次,隻帶子好細,一蚊左右大🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 而且一咬落去,塊皮係甩出嚟。至於招牌吉列豬扒,就唔知係巧合定係質素真係下降,有肥豬肉同根,每一件都唔能夠完整食晒,以前… 用餐完畢,枱面係乾乾淨淨,今次有帶子嗰塊吉列皮,亦都有剩餘嘅🤞🏻豬扒🤞🏻最後,當然服務亦大不如前啦😮‍💨 部份侍應嘅廣東話係聽唔明的。加菜亦無問要唔要,而且仲直接一野放係吉列食物上 (盤上面仲有吉列蝦 吉列蠔 吉列豬柳呀😓)以前侍應係會好細心夾一小堆放喺中間,一餐飯會添幾次,今次,俾佢一野大堆頭K.O.咗,史無前例冇再加多,相信張會員卡都應該可以成為歷史。

2023-10-14
$500 (Lunch)
2023-08-30 182 views
炸豬排飯現炸的炸物豬排切好後被端了出來表面那層酥脆的金黃外衣彷彿能聽到咬下去時"咔滋咔滋"的聲音真真是外脆里嫩,肉炸得很透,火候控制配上秘製豬排醬和手磨碾碎的芝麻各種獨特而又融洽的香氣交雜在一起入嘴吃的我是如痴如醉而旦搭配的包菜絲,清爽的中和了炸物的油膩可以說是1:1完美復刻了日漫中標配的炸豬排飯
炸豬排飯
現炸的炸物豬排切好後被端了出來
表面那層酥脆的金黃外衣
彷彿能聽到咬下去時"咔滋咔滋"的聲音
真真是外脆里嫩,肉炸得很透,火候控制
配上秘製豬排醬和手磨碾碎的芝麻
各種獨特而又融洽的香氣交雜在一起
入嘴吃的我是如痴如醉
而旦搭配的包菜絲,清爽的中和了炸物的油膩
可以說是1:1完美復刻了日漫中標配的炸豬排飯
2023-08-08 2191 views
銅鑼灣吉列豬名店 丼吉朋友超愛吃吉列豬,仲話鍾意的程度係已經加入餐廳做會員,原來佢講緊吉列豬扒中的名店丼吉,早在多年前好受歡迎,當時人龍也是非常壯觀,估唔到咁多年質素依然保持到,今次在工作天的午市時段,入座率超過九成,我特別喜歡和風卡座,位置更寬敞今次點了午市套餐同樣無限添加椰菜及白飯,選擇非常豐富,唔單止吉列豬扒和烤物,刺身和壽司拼盤款式多,最正係可以無限添加新鮮爽脆椰菜,用上日本椰菜真的口感更口,同炸物超夾!吉列上級豬扒定食定食已包括白飯、味噌湯、漬物、椰菜絲即叫即炸的吉列豬扒外皮酥脆,內裡肉質嫩滑,麵包糠超香口感不錯,當然不可以不提超好味的豬扒醬mix手磨芝麻,另外椰菜絲可以配上清新的柚子醋平衡一下,好開胃另外一款定食就配上炸蝦和豬吉列柳,用上靚海虎蝦非常厚身,今日豬柳油脂很豐富,肉質富彈性不錯,而且可以一次過食到幾款,啱哂選擇困難症—————————————————丼吉日式吉列豬排專門店 (世貿中心) (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世界貿易中心13樓1302號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodsh
銅鑼灣吉列豬名店 丼吉

今次點了午市套餐同樣無限添加椰菜及白飯,選擇非常豐富,唔單止吉列豬扒和烤物,刺身壽司拼盤款式多,最正係可以無限添加新鮮爽脆椰菜,用上日本椰菜真的口感更口,同炸物超夾!

吉列上級豬扒定食
定食已包括白飯、味噌湯、漬物、椰菜絲

—————————————————

丼吉日式吉列豬排專門店 (世貿中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世界貿易中心13樓1302號舖

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #銅鑼灣美食 #西餐 #吉列豬扒

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 吉列大蝦豬扒定食
2023-07-29 260 views
自從去日本食咗好好的食嘅吉列豬扒,返到香港一直想搵一間最好食嘅吉列豬扒🥹聽講Tonkichi 係香港吉列豬扒嘅天花板,試過後果然名副其實,冇令我失望🥹🥹。銅鑼灣世貿中心店由1995年開業由今,環境舒適,座位寬敞,餐廳以炸物為主,但一啲油煙味都無,服務都係一流🥹。我地叫左個上級吉列豬扒、豬柳、北海道帶子定食(二人前 $538),另外加點一個吉列大蝦深海大蝦(🍤$75) 吉列豬扒炸列金黃色,外脆內嫩🐷Tonkichi採用九州農場嘅上級豚肉,豚肉肉質鬆化富有彈性,肉味非常香濃,脂肪比較均勻,入口有陣油脂香,好juicy🤤吉列豬柳相對少油脂,肉質較豬扒軟腍柔軟🤤其中一知重點係餐廳提供芝麻供客人磨,再淋上豬扒汁,香氣逼人吉列北海道帶子雖然外皮炸得黃金鬆脆,但北海道帶子純淨甘甜嘅味道未被遮蓋,肉質極為新鮮嫩滑,大蝦則新鮮彈牙爽口,肉味極濃🥹店員提醒我地海鮮再趁熱食😛而餐廳亦提供他他醬、芥辣醬、海鹽,客人可以因應自己口味調味☺️椰菜切成細絲,好易入口,味道清甜爽脆,配上秘製紫菜芝麻汁/柚子汁,個人經常鍾意紫菜芝麻汁,好特別,酸酸甜甜帶有香濃紫菜香同麻油香, 入口好清新,完全口和咗炸物嘅油膩感🤤後來得

其中一知重點係餐廳提供芝麻供客人磨,再淋上豬扒汁,香氣逼人

椰菜切成細絲,好易入口,味道清甜爽脆,配上秘製紫菜芝麻汁/柚子汁,個人經常鍾意紫菜芝麻汁,好特別,酸酸甜甜帶有香濃紫菜香同麻油香, 入口好清新,完全口和咗炸物嘅油膩感🤤後來得知原來椰絲可以續盤

套餐配有白飯同麵豉湯,餐廳嘅白飯都係好出色😂晶瑩通透,煙煙韌韌,米味香濃🍚麵豉湯有蜆、豆腐、海帶等配料,好鮮甜🥣飯後會送上西瓜🍉同一杯玄米茶,十分解膩,完美的飲食體驗☺️
喜歡吃吉列豬扒的朋友,相信對於🐽 Tonkichiとん吉 並不陌生。這間香港唯一一家高級日式吉列豬扒專門店,在1995銅鑼灣開業,多年歷史,深得港人歡迎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。 我也有吃過好多次,每次質素都令人好滿意\^O^/。服務又好,食物又好,所以到訪多次啦~午市套餐相對抵食,價錢由$179+,更可以仼添白飯和沙律菜🥗 「 滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔🦪$179 」 滑蛋豬柳的賣相好吸引,蛋甜滑香,濕潤可口,配飯一流呀🥳。廣島蠔好大隻,好鮮美。 「 吉列深海大蝦配吉列廣島蠔及豬柳🍤$179」 吉列大蝦同樣高質,外酥內彈牙🤗。豬柳肉質結實,有豬香哦,略為結實了一點點~白飯圓潤又甘甜,配豬扒醬一流呀。

「 滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔🦪$179 」

「 吉列深海大蝦配吉列廣島蠔及豬柳🍤$179」

2023-07-24
2023-07-22 193 views
上級吉列豬扒豬柳生蠔定食🍱($518/二人前)今日我試咗吉列豬扒豬柳生蠔定食,真係超級驚喜!呢個定食集合咗好多款美味嘅菜式,每樣都令我嘅味蕾都好滿足。吉列豬扒🐷外皮香脆金黃,入面肉汁豐富,嫩嫩多汁,真係忍唔住一直食!再嚟係豬柳🐷濃郁嘅香味真係咁誘人,豬柳比較厚身,每一口都滲透咗肉嘅香氣。再加上啲醬汁,真係令味蕾跳舞!最令人驚喜嘅係生蠔🦪超級酥脆,又有蠔汁。同其他菜式嘅味道形成咗一個好唔同嘅對比,增加咗整餐嘅層次感。白飯🍚採用日本珍珠米零捨煙靭,配搭埋漬物,超好下飯,仲可以任添椰菜絲沙律🥗好清甜,仲可以加西柚汁同紫菜汁, 消油膩首選👍🏻西瓜🍉估唔到贈送甜品係西瓜,健康又消暑,仲好甜
上級吉列豬扒豬柳生蠔定食🍱($518/二人前)

白飯🍚
採用日本珍珠米零捨煙靭,配搭埋漬物,超好下飯,仲可以任添

椰菜絲沙律🥗
好清甜,仲可以加西柚汁同紫菜汁, 消油膩首選👍🏻

西瓜🍉
估唔到贈送甜品係西瓜,健康又消暑,仲好甜

2023-07-05 218 views
平時諗唔到食咩就會食呢間吉列豬扒店😍炸粉夠薄,而且鬆脆,食完唔會好大負擔👍🏼而且定食可無限加生菜同珍珠米飯,一定食到夠飽😆吉列深海大蝦豬扒定食 $348: 吉列豬扒邊位有少少肥肉,油香咁重啲,肉質唔乾但未去到多汁~ 吉列深海大蝦夠巨型🍤 蝦肉爽彈 配他他醬汁好好味😆吉列廣島生蠔豬柳定食 $318: 吉列豬柳油脂較少而且平均 肉質結實,沾上吉列豬排醬汁及芝麻磨粒,香口又豐富😋 吉列廣島生蠔一咬爆汁🦪 蠔味濃而唔腥👍🏼
平時諗唔到食咩就會食呢間吉列豬扒店😍

吉列深海大蝦豬扒定食 $348