2012-06-20 417 views
五月二十九日 (星期二)手中拿着百元的CitySuper Coupon,對我們來說的最好使用方法當然是吃吃吃是夜晚了收工,便來吃過快快的晚餐才回家上次來小店是剛剛開張的時候由於已經是很久以前的事,都記不起味道如何點了廣島燒麵餐由於即叫即燒,要大約等八分鐘可是見到店員製作不太認真,即使見到大阪燒的面穿了也不理,照上碟食物的賣相要扣分炒麵的麵質不一,部分較硬,部分較腍醬汁味道略甜,令人十分口乾唯一可取的是椰菜絲,十分爽口鮮嫩吃過便算...
五月二十九日 (星期二)

是夜晚了收工,便來吃過快快的晚餐才回家
上次來小店是剛剛開張的時候
由於已經是很久以前的事,都記不起味道如何
沒有誠意的廣島燒
點了廣島燒麵餐
由於即叫即燒,要大約等八分鐘

食物的賣相要扣分
炒麵的麵質不一,部分較硬,部分較腍
醬汁味道略甜,令人十分口乾
唯一可取的是椰菜絲,十分爽口鮮嫩

吃過便算...
2012-05-29
2012-06-03 138 views
星期日的工作做到6點,離開公司之後就與太太在時代廣場會合。時正7點,也代表是食晚飯的時間。我們二人,就簡單的在food court一人一份食左才繼續行街。各至各選自己喜歡的,在銅鑼灣最多選擇就是日本美食,而在citysuper的food court,就是以日式食店為主,我看見了這一檔,以燒餅,麵,菜混合而煎成的一個餅。幾特別幾吸引,就要了一個芝士廣島燒餅。而這兒既然是廣島特色美食,我當然也來一份廣島蠔啦。廣島燒,之前說過,是以薄餅,加以生菜絲,拉麵,沙律醬,煙肉,再多一層薄餅,上面再加芝士。香味,是十足的。味道,就因為有沙律醬的關係,酸酸地,芝士味道濃郁,菜味淡,但芝士補回了生生菜的無味。成份野食完都幾full,因為夾在裡面的麵,都幾大份下。廣島蠔,炸得香,蠔雖不大隻,但蠔汁充足,咬入,汁香味道鮮,不錯。廣島燒,夠特別,不過,太過飽肚了。

成份野食完都幾full,因為夾在裡面的麵,都幾大份下。

廣島燒,夠特別,不過,太過飽肚了。
2012-05-09 88 views
今晚黎FOOD COURT食野見到呢間d野幾吸引,即場係你面前整,又好似好好味,所以叫一個素食既但覺得好失望,真係素得好緊要,入面完全係菜上面只係一個蛋加汁我覺得個成本頂多比佢$10但訂價$38真係又貴又唔抵食個汁又唔係特別好,個蛋又唔係煎得特別好味所以整體來說我覺得好差$38可以係其他地方食到好好味同好多野啦
今晚黎FOOD COURT食野
但覺得好失望,真係素得好緊要,入面完全係菜
上面只係一個蛋加汁
我覺得個成本頂多比佢$10
但訂價$38真係又貴又唔抵食
個汁又唔係特別好,個蛋又唔係煎得特別好味
5 Minutes (Dine In)
(Non-member)
2011-11-17 46 views
等都唔緊要.但係貴得黎唔好食""唔知係咪少少忙.服務員態度亦一般.叫左個炒麵+章魚燒套餐.炒麵唔熱食落少少暖..個汁唔好味仲要放太多.好酸好酸..最後食左幾啖就無食~
等都唔緊要.但係貴得黎唔好食""

唔知係咪少少忙.服務員態度亦一般.

叫左個炒麵+章魚燒套餐.炒麵唔熱食落少少暖..

個汁唔好味仲要放太多.好酸好酸..最後食左幾啖就無食~
2011-11-16
2011-11-09 31 views
趕忙到 food court 速食晚餐,乾脆在這裡簡單吃個「素菜燒餅」。即叫即造,師傅在鐵板上顯功夫。外層是淡黃色的奄列,沒有蛋香,蛋漿應該下多些鮮蛋啊。餡料只有大量椰菜和芽菜絲,最後灑上醬汁便成。賣相看似不錯,但配上如此便宜之「素菜」餡料,索價 $35,沒有飲品,貴夾唔飽。
素菜燒餅
在日本留學不算太過久, 不過對日本食物就很是欣賞!  有些最 simple 的日本食物就最是吸引. 在香港食日本關西的食物通常不會見有什麼大驚喜, 或很好味的發現. 有時個心都幾灰的!但反而覺得香港的日本九州食物就做得比較好少少, 這也可說是一種安慰. 這間的也不會例外, 食物味道其實很一般. 但起碼有得賣香港很少有的, 其中幾樣關西名物. 有好過無吧?  就好像同一系 Food Court 的手打烏冬店,都係好睇多過好食.  .広島焼き -諗番起, 曾看了自以為宇宙最強的食家寫過一樣錯處, 就是在博格寫 Osaka Teppanyaki 的食評, 吹得興起時, 講到好像很喜歡師傅做給他的 - 大阪名物 御好み焼き。 不過諗起都提笑皆非. 那碟所謂名物明明是炒麵. 可不是什麼大阪名物 ’御好み焼き’吧? 那碟也確是關西另一方名物, 不過正確說法是叫 Yakisoba (焼きそば). 心諗, 去到食高級鐵版燒又有大蝦有靚牛, 師傅都唔會咁濕濟, 整一大塊平民食的 御好み焼きOkonomiyaki 簿餅, 俾人毡低. 當然, 一般也只會跟飯、一係

広島焼き -
諗番起, 曾看了自以為宇宙最強的食家寫過一樣錯處, 就是在博格寫 Osaka Teppanyaki 的食評, 吹得興起時, 講到好像很喜歡師傅做給他的 - 大阪名物 御好み焼き。 不過諗起都提笑皆非. 那碟所謂名物明明是炒麵. 可不是什麼大阪名物 ’御好み焼き’吧? 那碟也確是關西另一方名物, 不過正確說法是叫 Yakisoba (焼きそば). 心諗, 去到食高級鐵版燒又有大蝦有靚牛, 師傅都唔會咁濕濟, 整一大塊平民食的 御好み焼きOkonomiyaki 簿餅, 俾人毡低. 當然, 一般也只會跟飯、一係可選擇炒麵.

但唔識分, 不要緊. 這間Citysuper 的御好燒廣島燒,有得賣齊:
1)大阪名物 御好み焼き
2) 大阪另一名物 焼きそば

最重要還有得賣埋混合體版、有齊簿餅也有炒麵的,
3) 廣島名物, 廣島燒き !   這味的底部是炒麵,但有點不夠汁也過份地淋,同在廣島本地食的一點也不像. 附面的簿餅質感又是太過濕,好像食團未煎過的麵粉. 最 OK 的反而是汁同青のり, 因為只是買回來. 叫這個兩樣都有的話,應該無乜機會會混淆了.

一碟這麼普通的食物就有人撈亂,
還不停地踩其他食友唔識食? 唔識叫餸? 仲無品到不停玩暗示開名?

新鮮熱辣的, 又送多樣額外俾大家.
看見有人食完幾多星的芝士就好像很懂吃的樣子,真係晚上又大笑了一餐.

說到似層層,什麼來尾的 Colombier 就是藍芝士.
唔好意思. Colombier 其實不是 Blue Cheese, 只係一種 Rhone Alps 的 Ripened 山羊芝士.
還未發霉過, 又何來 Blue Cheese?

下次回來這邊的機會不大了,
除非又想試試 好み焼き 又好, 焼きそば 又好, 或 廣島燒き.
起碼要學識點分辮,不是只懂吹出黎.  還要不停地抽食友水, 踩記者.

2011-08-22 23 views
city'super food court 內的一間日式食店,水準很差先向御好燒廣島燒店員落單,一再去city'super 的 cashier 俾$$$, 之後又不再番去御好燒廣島燒 counter 交單等食物, 其實都幾麻煩! 選了這裡的燒餅, 炒麵、芽菜、肉、炒蛋一層層鋪上去,燒汁甜甜, 個燒餅出到黎散散地,菜多麵少, 炒麵不夠彈牙, 而個餅底食落也十分一般 收人成四十幾蚊, 唔該俾番d質素黎先得架

收人成四十幾蚊, 唔該俾番d質素黎先得架

2011-08-14
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2010-10-10 12 views
在銅鑼灣行街行得累了, 在Time Square的Food Court坐低, 順便食少少野醫肚. 由於時間關係(之前已吃了午餐, 又快將到晚餐時間), 所以沒打算食份量太多的食品, 見到有燒餅套餐(包括野菜燒餅一個, 章魚燒4粒及飲品一小杯), 於是便叫了一客, 和朋友一同分享. 本以為這店專門售賣燒餅及章魚燒, 味道應該會不錯, 可惜事與願違, 它的燒餅竟不及"和民"的廣島燒餅好吃, 章魚燒亦和街邊售賣的差不多. 以價錢來說, 40多元一客套餐實在一點也不便宜, 而且味道只屬一般, 試一試是無妨, 但不會推介給朋友用膳.
套餐
野菜燒餅
2010-10-02
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
2010-06-05 9 views
看戲前,想食少少野,來個快食,呢到係唔錯既選擇。今次選的係這裡的燒餅。之前食過遊樂既燒餅係唔錯的,Bang Bang Pan Pan要自己整,好玩多過好食,見呢到整都好似似模似樣禁樣,$68蚊試下都好丫。炒麵、芽菜、肉、炒蛋一層層鋪上去,好快就有得食。甜醬下得夠多,不錯,不過個燒餅散散地,菜多麵少,餅底食落也一般,food court也可以做得好一點吧。跟遊樂比較起上黎,呢到水準很一般。

跟遊樂比較起上黎,呢到水準很一般。
$68 (Tea)
2010-03-21 8 views
尋日(20-3-2010 Sat)同男友離開北角,無所事事,佢話去時代廣場睇戲啦,咁o黎到,冇o岩時間o既戲睇,又行到攰,於是落City Super睇吓.落到o黎搵個位坐低,佢就周圍行去睇吓有咩o野食,佢買o左個燒餅返o黎,大大個,我仍然好飽.不過都試吓.我揭開o黎睇,有好多芽菜同椰菜,食吓先,佢o既燒汁甜甜的,麵唔太多幾腍,底o既粉糰唔係太厚,所以唔漏,而裡面都有一件叉燒o既,不過其實裡面o既料都冇乜味,要靠蘸燒汁,但都唔錯.呢個唔係餐,但都會畀一杯凍水客人,唔都好唔錯啊.問男友呢個幾錢?佢話唔肯定$42.00定$45.00

呢個唔係餐,但都會畀一杯凍水客人,唔都好唔錯啊.

問男友呢個幾錢?佢話唔肯定$42.00定$45.00
日式燒餅
多菜少肉o既日式燒餅
$21.00 (Tea)
2010-01-27 2 views
大概是沒有在food court搵食已久,完全都不知道有這樣的一間,不想再吃梨花園及3o,就選了這家。叫了最普通的廣東燒餅,賣相還算吸引。咬下去,味道普通,大概因為醬汁有點太濃,炒麵不夠彈牙,可能是之前煮過火了。喜歡mayonaise的我,就靠它把整個燒餅都吃完,飽極。幸好沒有再叫什麼小食。
大概是沒有在food court搵食已久,
叫了最普通的廣東燒餅,賣相還算吸引。
咬下去,味道普通,大概因為醬汁有點太濃,
炒麵不夠彈牙,可能是之前煮過火了。
喜歡mayonaise的我,就靠它把整個燒餅都吃完,
飽極。幸好沒有再叫什麼小食。
買完就在等。飲品是另外買的。
好賣相不代表是好味道
2009-09-03 5 views
夜晚9點幾行完銅鑼灣就落時代廣場city super醫肚見到food court好多菜式都試過,但係就未試過呢間既廣島燒餅,於是就叫左應該算係招牌既廣島燒麵炒蛋+大量椰菜+炒麵組成既燒餅賣相都幾吸引,而且真係熱辣辣,不過由於我無另外叫餡料既關係,(餡料一款$5)食落覺得好似有d寡而椰菜既份量我覺得好似多得滯,對於蔬菜無乜好感既我黎講,如果炒麵多返d而椰菜少返d就好啦!同埋$50一個燒餅仲唔包餡料真係貴左少少啦...比兩塊豬肉黎都好丫XP
夜晚9點幾行完銅鑼灣就落時代廣場city super醫肚

見到food court好多菜式都試過,
但係就未試過呢間既廣島燒餅,
於是就叫左應該算係招牌既廣島燒麵

炒蛋+大量椰菜+炒麵組成既燒餅賣相都幾吸引,
而且真係熱辣辣,
不過由於我無另外叫餡料既關係,
(餡料一款$5)
食落覺得好似有d寡

而椰菜既份量我覺得好似多得滯,
對於蔬菜無乜好感既我黎講,
如果炒麵多返d而椰菜少返d就好啦!
同埋$50一個燒餅仲唔包餡料真係貴左少少啦...
比兩塊豬肉黎都好丫XP
廣島燒麵
菜多麵少
2009-09-02
2009-07-16 38 views
御好燒(日文:お好み焼き),又稱為什錦燒,是源自日本的一種小吃。御好燒有兩大派系,即關西風御好燒(大阪燒)和廣島風御好燒(廣島燒),兩者發展的起源也不同.同嘉豪去了citysuper買完綠茶後, 去了food court 的"御好燒廣島燒"叫了個廣島燒餅套餐$65, 套餐包括綠茶&三粒燒章魚丸, 個燒餅都好大個, 好夠熱, 但是炒麵都黏起一舊舊冇咩味!! 個餅皮是有雞蛋&麵粉, 內裡有豬肉&好多椰菜絲作餡料, 都係以菜為主,烹調方面, 將椰菜開始煮軟後,會將煎餅和椰菜等一起翻倒&壓平,廚師會用平鏟壓塊燒餅,讓空氣趕出來,這樣會結實點...在另一邊,會煎一隻半熟的雞蛋,擺在炒麵上,上面再擺煎餅&塗上甜醬&沙律醬...廣島燒餅沒有大阪燒餅那麼多材料的,就只是炒麵和椰菜, 就是食了今次廣島燒,所以我決心去找廣島燒&大阪燒的分別, 原來在香港食的燒餅多數是大阪燒&迎合香港人的口味,所以有那麼多材料, 大阪燒會有一些紅蘿蔔絲,高麗菜絲 , 柴魚片等...多數用豬肉絲, 不過可以選用自己喜歡的其他肉類or海鮮代替豬肉, 用的是大阪燒醬汁 ( Okonomi 醬), 但就冇炒麵...之後再講章魚丸,

之後再講章魚丸, 外皮都好脆,不會太淋, 內裡有好大粒的章魚粒, 香氣濃郁, 加上濃味醬汁都好野味!!

不過杯綠茶超淡, 可能來貨茶包比較差, 整體上$65的廣島炒麵套餐價錢就貴了一點, 不是太抵食, 職員都好nice介紹他們的燒餅, 也好helpfull 為我杯茶refill 熱水, 食物就一般, 本人不是太接受炒麵食落好似個麵餅黏起一舊舊囉, 所以我平分都是一般了
御好燒廣島燒 Okonomiyaki Hiroshima
好棒, 翻起了個餅
等候燒餅
我的bill
2009-06-07 10 views
跟朋友到時代廣場吃Tea,然後選了這間,看見這裡有兩款下午茶,我們正好兩人,每人點了一款,分別是:廣島燒餅+芝士蛋糕+飲品章魚丸+芝士蛋糕+飲品燒餅剛剛做起,裡面有很多材料,很豐富,章魚丸也不錯,兩個的醬汁都做得不錯,芝士蛋糕的朱古力味道較重,也不差,完全不漏!這裡的食物味道都不錯,但價錢方錢就有點貴,下午茶套餐也要$35一個。
跟朋友到時代廣場吃Tea,然後選了這間,
看見這裡有兩款下午茶,
我們正好兩人,每人點了一款,
分別是:
廣島燒餅+芝士蛋糕+飲品
章魚丸+芝士蛋糕+飲品

燒餅剛剛做起,裡面有很多材料,很豐富,
章魚丸也不錯,兩個的醬汁都做得不錯,
芝士蛋糕的朱古力味道較重,
也不差,完全不漏!

這裡的食物味道都不錯,
但價錢方錢就有點貴,
下午茶套餐也要$35一個。
2009-06-07
$35 (Tea)
  • 廣島燒餅
2009-05-02 4 views
四月三十日(星期四)差點以為明日勞動節也要勞動.....不負責任的人非常可怕!!!不理了!去做gum吧!因為我們想去買君蘭蛋糕,所以到了Citysuper吃dinna我選擇了素菜炒麵,我買時有個講半咸半淡廣東話的店員向我說沒有肉的!不過好似沒有說炒麵沒有炒麵的!我加了個可樂!首先,等了比較耐!同時,這不是炒麵,名稱有誤導成分呀!!!裡面只有椰菜!面有面粉和炒蛋,加上salad!雖則健康點,但是感覺被騙了似的!$5的可樂非常少!
四月三十日(星期四)

2009-04-30