2020-01-06 2206 views
係銅鑼灣食完飯就隨便揀咗間甜品店。印象中呢間應該係間有啲口啤嘅舖頭。不過入到去就有啲失望,因為餐牌選擇真係唔多👉🏻👈🏻士多啤梨椰果冰|$42榴連水晶珠|$59兩樣甜品都不過不失,冇咩特色🙈
士多啤梨椰果冰|$42
榴連水晶珠|$59

兩樣甜品都不過不失,冇咩特色🙈
2018-02-20 1325 views
早幾日去左將軍澳間聰嫂食甜品,一食傾心,一試難忘。我今日又偷偷去左銅鑼灣間聰嫂偷食甜品,今次我試左椰果芒果冰。好好味,芒果滿滿的,食到我開心到不得了 椰果有咬口,食落好好味 兩間店鋪的裝橫差不多,以簡約白色為主,讓人感到好舒服。我最憎啲甜品店黑漆漆,食到個人都唔聚財。
椰果有咬口,食落好好味

2018-02-20
Type of Meal
Tea
2016-12-22 1534 views
食飽飯,食埋甜品,係指定活動吧!聰嫂好似開多咗分店,質素應該有保證掛...門口企滿人,等堂食或外賣終於等到,原來要齊人先入得,好彩我地一早企定定😅😅一向少食凍品,而且天寒地凍,對於聰嫂推介,如榴連打成冰、芒果打成冰嘅甜品,無緣品嚐了😑熱杏仁 白果 薏米 $23今時今日,價錢同分量都好難成正比,明!但.....杏仁底,無杏味,得杏色,唔明!白果,苦嘅,唔多淋,唔明!薏米,好奇怪,幾粒痴埋一堆堆,唔係散開一粒粒,唔明!呢個質素好一般,凍品可能好d⋯⋯
食飽飯,食埋甜品,係指定活動吧!

聰嫂好似開多咗分店,質素應該有保證掛...

門口企滿人,等堂食或外賣

終於等到,原來要齊人先入得,好彩我地一早企定定😅😅

熱杏仁 白果 薏米 $23

今時今日,價錢同分量都好難成正比,明!

但.....

杏仁底,無杏味,得杏色,唔明!

白果,苦嘅,唔多淋,唔明!

薏米,好奇怪,幾粒痴埋一堆堆,唔係散開一粒粒,唔明!

呢個質素好一般,凍品可能好d⋯⋯
10 Minutes (Dine In)
$23 (Last Night Supper)
2016-04-15 1505 views
基本上黎親銅鑼灣又食開甜品就必試龍眼冰,今次我地仲試埋芒果椰果冰同蜜瓜西米冰龍眼冰真心特別 至少好似無論當唔當造,佢d龍眼都好好味至於芒果椰果冰就正常水準 又唔係特別出色同必食既; 蜜瓜西米冰就比我朋友批評普通咗少少 蜜瓜唔甜總括黎講,必食龍眼冰 而芒果椰果冰都可以一試食甜品就係迎接夏天既最好方法~
龍眼冰真心特別 至少好似無論當唔當造,佢d龍眼都好好味
總括黎講,必食龍眼冰 而芒果椰果冰都可以一試
甜品就係迎接夏天既最好方法~
2016-04-13
  • 龍眼冰
2013-10-19 2257 views
有信心在招牌中加上「星級甜品」四字,聰嫂自是對自家出品充滿了信心;而排隊光顧的人潮長年不減,亦反映了此甜品店水準一貫的穩定。聰嫂除了水準穩定以外,另一個亮點便是其具創意的甜品款式,令人不易在其他地方找到代替品。龍眼椰果冰便是把新鮮龍眼肉雪成冰,混和了椰汁,西米及椰果, 帶來清新的味道。芒果奶昔燉雙皮奶則把三種常見甜品結合一起,以雙皮奶的奶香帶出芒果的果甜;而中間又加插了一層芒果奶昔作transition以豐富味 覺的享受。咖啡紅豆涼粉則最見聰嫂的創意,把三種不相干的材料協調成可口味道:啖啖的涼粉夾著香滑的咖啡雪糕,再加上起沙的紅豆點綴, 倍添口感。 Couple們在銅鑼灣拍拖時可試試喔!
芒果奶昔燉雙皮奶
咖啡紅豆涼粉
Couple們在銅鑼灣拍拖時可試試喔!
2013-09-10
芒果奶昔燉雙皮奶
咖啡紅豆涼粉
2013-01-15 1327 views
我是九龍人,不多到港島。 那天要到港島比賽, 使順道到附近 食個糖水。身在銅鑼灣,要不聰嫂,要不松記, 那麼當然選擇聰嫂松記不是不好, 而是九龍也有分店,一場到港島 便要試試九龍沒分店的聰嫂!!還記得上次到聰嫂是食 芒果冰而女友的鍾情龍眼, 其龍眼椰果冰 令人驚喜今次與她再來, 一於試試 龍眼椰果冰.龍眼味果然比 芒果味更出色, 更清甜, 售價不到$30. 在銅鑼灣這鬧市,實屬難得。

身在銅鑼灣,要不聰嫂,要不松記, 那麼當然選擇聰嫂

還記得上次到聰嫂是食 芒果冰

而女友的鍾情龍眼, 其龍眼椰果冰 令人驚喜

今次與她再來, 一於試試 龍眼椰果冰.
龍眼味果然比 芒果味更出色, 更清甜, 售價不到$30.

在銅鑼灣這鬧市,實屬難得。
2013-01-14
$30 (Last Night Supper)
2012-09-17 861 views
和朋友3五知己黎食糖水, 一早收到風呢間糖水轉左舖, 所以早少少去搵搵係邊原來地址轉左去後一條街咋~唔難搵我地到步7點30分左右, 唔使點搵位order左必食招牌菜, 榴槤水晶珠, 龍眼水晶珠, 仲有榴槤pancake 好快就已經有得食, 一來到已經聞到好濃郁榴槤味(正!), 真係好似食左成舊榴槤咁….龍眼好清甜, 好有口感…每一啖都有龍眼肉(絕!)至於個pancke, 我就覺得一般…冇咩驚喜, d皮有d厚總括黎講, 榴槤水晶珠真係冇得輸, 鍾意食榴槤ge朋友一定要黎試!!!

原來地址轉左去後一條街咋~唔難搵
我地到步7點30分左右, 唔使點搵位
龍眼好清甜, 好有口感…每一啖都有龍眼肉(絕!)
至於個pancke, 我就覺得一般…冇咩驚喜, d皮有d厚
Other Info. : 8點鐘後已經坐爆人, 開始等位…想唔使等位同想坐得舒服ge朋友, 不仿早少少去食啦!
  • 龍眼水晶珠
2012-09-16 859 views
最近迷上聰嫂的甜品!!!*聰嫂..相信大家也略有所聞..在將軍澳新都城..最近聰嫂在CWB也開了分店..價錢絕對比同區平!!! 而且食物是超有水準..絕非行貨..而且份量超大份!!!! 大件夾抵食 (笑) 聰嫂私房甜品 絕對不是誇張..人頭湧湧..要在門外多擺放幾張檯也不夠*推介大家必吃的兩款甜品!!!*喜歡吃榴槤的人絕對不能錯過喔: 榴槤水晶珠 -- 榴槤味很濃..把榴槤弄成榴槤冰再加上西米&榴槤肉..真係啖啖榴槤!!!!!* 一絕]] 雜果水晶杯 -- 怕吃甜品會肥的SIS點這款就OK了..新鮮生果即切,,完全沒有加工喔:生果佔了全杯7成..3成底是芒果沙冰"不過吃生果也吃飽了..所以底的芒果沙冰每次也吃不完 (笑)如果不想吃太飽也有其他選擇..南瓜西米露 -- 不太甜..但略嫌南瓜味不夠濃喔:姜汁湯圓 -- 姜汁超好味!!!!!!!!!!!! 意想不到咁正!!!!湯圓皮薄多料..芝麻很香..湯圓很軟綿綿..口感一流!!!!!!!!! 讚讚讚芒果班cake -- 賣相細細件..不過材料很足,,不像外間的cream多過芒果..注意::等位時間最少15mins喔:
最近迷上聰嫂的甜品!!!*
聰嫂..相信大家也略有所聞..在將軍澳新都城..
最近聰嫂在CWB也開了分店..
價錢絕對比同區平!!! 而且食物是超有水準..絕非行貨..
而且份量超大份!!!! 大件夾抵食 (笑)

聰嫂私房甜品

絕對不是誇張..人頭湧湧..要在門外多擺放幾張檯也不夠*

推介大家必吃的兩款甜品!!!*

喜歡吃榴槤的人絕對不能錯過喔:

生果佔了全杯7成..3成底是芒果沙冰"
不過吃生果也吃飽了..所以底的芒果沙冰每次也吃不完 (笑)
如果不想吃太飽也有其他選擇..

南瓜西米露 -- 不太甜..但略嫌南瓜味不夠濃喔:
注意::等位時間最少15mins喔:

2012-09-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
  • 雜果水晶杯
朋友明明向我推介食呢度既龍眼冰, 但我一行入鋪頭, 就聞到好勁既榴槤味, 結果...被吸引了, 點了個榴槤水晶珠, 好食到不得了, 一試愛上, 以後會多多黎幫襯另一位朋友就點左楊枝甘露豆腐花, 同樣出色, 有好多大大舊既芒果肉, 正~不過就等位等耐啲, 我地兩個人等半個鐘左右已經算快, 其他4個人以上, 我聽到佢地話等左成個鐘呀 >.<''
朋友明明向我推介食呢度既龍眼冰,
但我一行入鋪頭, 就聞到好勁既榴槤味, 結果...

另一位朋友就點左楊枝甘露豆腐花, 同樣出色,
有好多大大舊既芒果肉, 正~

不過就等位等耐啲, 我地兩個人等半個鐘左右已經算快,
其他4個人以上, 我聽到佢地話等左成個鐘呀 >.<''
榴槤水晶珠 - 感覺好似食緊成碗榴槤肉咁, 正! $30
楊枝甘露豆腐花 - 大大舊芒果肉, 正! $28
2012-08-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
榴槤水晶珠 - 感覺好似食緊成碗榴槤肉咁, 正! $30
楊枝甘露豆腐花 - 大大舊芒果肉, 正! $28
2012-08-28 365 views
因為公司就在聰嫂對面,所以通常有人要請食糖水都會選擇聰嫂的。事實上也就因為聰嫂的位置近,所以每每叫熱的糖水送到公司仍然很燙口。點了碗薑汁燉蛋白。結果如圖,被撞散了。今次是第二次叫這款,而兩次都是被撞散了。味道是蛋白還蛋白,薑汁還薑汁般。
點了碗薑汁燉蛋白。結果如圖,被撞散了。
2012-08-16
Delivery
2012-08-27 304 views
自從第一次品嚐過聰嫂的招牌龍眼冰後, 差不多每個星期都要吃一次才滿足到心癮整個甜品都幾乎是龍眼做的, 外表平平無奇,由龍眼打成的冰品入口清甜, 整個口腔都充斥著濃濃的眼龍眼香味,夾著龍眼果肉, 有咬口得來又不會死甜, 是令人喜愛的獨特口味蜜瓜西米露原本沒想過是這個樣子呈現出來的,同樣是由蜜瓜肉打成的冰品做底, 比起龍眼冰再細緻一些, 入口清新.甜而不膩, 上面鋪上新鮮蜜瓜果肉, 而西米是另上的, 每次侍應都會特別提醒不要一次過落全部西米,原因是西米放在冰上會很快結成硬粒, 影響了原本的彈牙口感,不過要留意的是, 西瓜西米露的話, 則不是冰底而是跟坊間普通的西瓜西米露一樣, 沒認真探究原因, 反正我比較蜜瓜就是了。士多啤梨西米露, 對, 跟其他冰品同出一徹, 粉紅色的賣相倒是挺令人喜愛的入口微酸, 不過味道就不及蜜瓜西米露討好, 而且就只有這麼一小顆士多啤梨在面頭裝飾而已不得不提西米煮得實在有咬口彈牙, 每種配料都是用心做好的, 能夠顧好每個小節位,長長的人龍不無原因
龍眼椰果冰
整個甜品都幾乎是龍眼做的, 外表平平無奇,
蜜瓜西米露
蜜瓜西米露原本沒想過是這個樣子呈現出來的,
原因是西米放在冰上會很快結成硬粒, 影響了原本的彈牙口感,
士多啤梨西米露
2012-08-26
10 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
士多啤梨西米露
蜜瓜西米露
2012-08-24 253 views
近年來對於係食店遇上一D服務差既店員都盡量唔會想投訴亦明白佢地工作時間長接觸多不同客戶.今次我對於這個服務亞嬋真係頂佢唔順,只係在OR想同大家分享.昨晚同友人去到此店坐底後, 我就問這個亞嬋取餐牌, 佢基本上就望一望我就同佢既同事話.這張枱唔坐得要搬走, 跟住過左一陣佢先將本MENU係"掉"來將枱度.跟住點完甜品後, 有位成店較有禮貌既小姐就來問我地可唔可以同佢換過另外一張枱.當然無問題, 其實大家都人唔理係店員/食客大家有禮貌係基本做人既態度, 如果這位亞嬋有問我可唔可以換枱,佢又點知我唔換呢?咁佢又需要咁無禮地大大力掉本MENU落枱呢?接著我叫既水蜜桃仙子亦來, 基本上與MENU既圖完全二回事再叫這位亞嬋問這碗甜品叫咩名時, 佢亦惡形惡相讀出這個甜品名...以往每個星期都會光顧此店作飯後甜品, 但今次之後我相信長時間都唔會再來.第一這位亞嬋基本上影衰晒成間店既形象, 第二此店既甜品質素都每況愈下, 以前既甜品與圖係一樣味道出色, 但今次叫既水蜜桃仙子基本上只有一大埋發脹既西米加上偏重奶味既糖水底一點都唔好食, 連友人平時叫開既龍眼椰果冰亦失色, 沒有以往香濃龍眼鮮甜只食到大量既冰粒

接著我叫既水蜜桃仙子亦來, 基本上與MENU既圖完全二回事

第一這位亞嬋基本上影衰晒成間店既形象, 第二此店既甜品質素都每況愈下, 以前既甜品與圖係一樣味道出色, 但今次叫既水蜜桃仙子基本上只有一大埋發脹既西米加上偏重奶味既糖水底一點都唔好食, 連友人平時叫開既龍眼椰果冰亦失色, 沒有以往香濃龍眼鮮甜只食到大量既冰粒.

2012-08-23
$25 (Other)
2012-08-20 173 views
今次八點幾黎到,只係有五六個人喺前面~~~ 等咗10分鐘到,叫咗龍眼冰,大熱天時食真係一流,成碗都有龍眼同椰香,加埋有d打碎咗既龍眼肉,西米同椰果,係比較欣賞既糖水舖!下次想試下其他冰凍甜品~~~
  • 龍眼冰
2012-08-15 142 views
係銅鑼灣食完飯,朋友話有間好好食既糖水鋪係cwb 都有分店, 信佢一次去試下鋪頭細細 (真係幾細), 人流卻不絕.結果就係拿拿林食完拿拿林咁走.朋友suggest 呢度既榴槤同龍眼椰果冰好出名.廢事食完個口咁臭就簡左後者龍眼椰果冰食完確實打破左我吾中意甜品既觀念. 原本以為係龍眼肉加上冰, 點知D冰係用龍眼肉打成 !每一啖又凍又多汁又清甜,再加上啖啖龍眼果肉. 比起其他糖水店, 真材實料好多 !有幾會一定試埋其他榴槤味甜品
鋪頭細細 (真係幾細)
, 人流卻不絕.結果就係拿拿林食完拿拿林咁走.
有幾會一定試埋其他榴槤味甜品
$40 (Last Night Supper)
  • 龍眼椰果冰
2012-08-12 31 views
去到聰嫂, 梗係要order 榴槤啦....必食既係榴槤水晶珠, 今次試埋榴槤pancake...2樣都好夠榴槤味!!正~~但係水晶珠超冰, 外賣到屋企先食都咁冰, 堂食既話無咁多冰之餘仲好似多d榴槤肉, 好食d!
2樣都好夠榴槤味!!正~~

Other Info. : 由order到自取, 只短短幾分鐘! 好過排勁耐隊等食~~
2012-07-11
TakeAway