2023-10-24 328 views
📍澳門半日遊零伏美食𝟮熟食中心食牛什🐮好似好奇怪突然間介紹牛什😶‍🌫️但係資料搜集去澳門食咩時的確見到頗多介紹推介呢間試左不後悔~👉🏻 梓記牛什 (連蘿蔔)$60 採用新鮮牛雜有齊牛筋、牛粉腸、牛脆骨、牛舌、牛肺、牛肚等材料掛汁腍身不黏牙 滷汁入味內臟沒有腥味或過粉特別揀有蘿蔔嗰款 因為如果蘿蔔炆得夠腍 可以體驗最最入味嘛☁️📌份量價錢來説 性價比未必好高但的確同平日食過嘅牛雜有大分別難得過澳門值得試下~到營地熟食市場記得仲要飲瓦煲奶茶!是次介紹貨幣為𝗠𝗢𝗣💰

📍澳門半日遊零伏美食𝟮
熟食中心食牛什🐮

好似好奇怪突然間介紹牛什😶‍🌫️
但係資料搜集去澳門食咩時
的確見到頗多介紹推介呢間
試左不後悔~

👉🏻 梓記牛什 (連蘿蔔)$60
採用新鮮牛雜
有齊牛筋、牛粉腸、牛脆骨、牛舌、牛肺、牛肚等
材料掛汁腍身不黏牙 滷汁入味
內臟沒有腥味或過粉
特別揀有蘿蔔嗰款
因為如果蘿蔔炆得夠腍 可以體驗最最入味嘛☁️

📌份量價錢來説 性價比未必好高
但的確同平日食過嘅牛雜有大分別
難得過澳門值得試下~
到營地熟食市場記得仲要飲瓦煲奶茶!

是次介紹貨幣為𝗠𝗢𝗣💰

2023-10-24
2023-08-17 337 views
呢間位於熟食市場🛍️嘅牛雜舖,好近大三巴🏛️遊客旺區,加上澳門熟食中心一向衛生環境都唔錯,環境幾好😆。佢喺路氹城百老匯🎰都有分店。我哋嗌咗淨牛雜($60)。以呢個價錢嚟講,份量唔夠多🧐。淨牛雜🌟🌟🌟🌟🌟腩汁🐮有好濃郁嘅肉味同油脂香味,又冇多餘嘅香料味,或者內臟嘅腥臊味,好正😋!肉質亦都好好,應該腍嘅部位煮得夠腍、唔癡牙🤤,爽脆嘅部位又夠爽🫁,好鍾意😍!大家如果經過議事亭前地,一定要過去食下!

淨牛雜🌟🌟🌟🌟🌟

大家如果經過議事亭前地,一定要過去食下!
2023-08-16
Type of Meal
Tea
2023-05-04 592 views
Encore咗4次超好食的新鮮牛雜️❤️爸媽大愛之前其實大家話好食既牛雜都食過晒,但真心冇一款中意,一係個汁唔得一係就個醬,所以往後都冇再係澳門食!✨只要你唔係食環境既人大把好西等緊你✨今次帶大家帶嚟到大山巴附近既熟食中心~Let’s go ~去到發現勁多明星相(驚伏),btw食咗先講✨淨牛雜 mop$60✨有牛筋、牛膀、牛粉腸、牛脆骨、牛肺、牛肚..由於係新鮮牛雜,已經同平時食既好唔同,鹵水味道清而不濃,但唔係冇味,亦洗得好乾淨唔會有騷味,係牛筋比較未夠入味,但都好腍滑(冇牙婆婆都食到)!牛膀好粉好夠潤又入味👍🏽✨另外一樣就係個辣椒油🌶️超級夠辣又香!用嚟食牛雜係perfect match👌🏼Overall款款都好食但由純粹個人喜好較愛粉腸+牛腸,爸爸仲叫咗牛腩麵都炆得好腍+入味!如果大家都中意食牛雜,可試下「牛雜界清泉」❤️ 如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~🇲🇴梓記牛什 (新馬路)🇲🇴新馬路營地街市綜合大樓3樓#雙辣吃喝玩樂在澳門 #2spicy #2spicyhk #澳門美食 #肥dodo食記 #鮮牛雜 #澳門吃貨 #澳門必食 #梓記牛什
Encore咗4次超好食的新鮮牛雜️❤️爸媽大愛

✨淨牛雜 mop$60✨
有牛筋、牛膀、牛粉腸、牛脆骨、牛肺、牛肚..

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

🇲🇴梓記牛什 (新馬路)
🇲🇴新馬路營地街市綜合大樓3樓

2023-04-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2023-03-27 413 views
口感吃起來和香港的牛雜有點不太一樣,也比台灣滷牛肉還要厚實,滷汁相當入味,而且經過費時熬煮,牛筋膠質融入湯內,吃起來帶點黏黏爽滑口感,品嚐各部份時都有獨特香氣,非常軟嫩,搭配沾醬一起品嚐,香氣好迷人!我本身蠻喜歡這家的味道,不會太鹹也不會太甜,味道都拿捏得很到位,全部都剛剛好。我們點了三種不同的牛什,試吃了兩口後不猶豫的再點了一碗加料的牛什繼續吃。這個價格這種食物真的很值得。還會帶朋友家人去試試,也好讓他們吃上好食物。

2019-07-02 1351 views
在營地街市的三樓,有很多熟食檔,但部分店家,售賣的東西,是有所相近。在考慮惠顧那一家時,便需要細心考量,稍一不慎,便會中伏。梓記牛什,有蔡灡、阿蘇及海量的僞人作推介,應該是信心保證。如果憑個人感覺考慮的話,那樣食物的色、香、味,是十分重要,這是考量基礎。在走過檔前,便給他們的牛什「香」味吸引,細看一下,食物的賣相「色」,也是不錯,故決定購買,希望鑑賞一下「味」的品質。咖哩雞翼麵,麵身爽口彈牙,咖哩不會太濃,恰到好處。牛什,非常香,但不會太重花椒八角味,什麼部位也有一點,但不知是否惠顧時間,接近收爐,所以某些部位,比較偏「林」。潮州辣椒油,也是非常出色,味香夠辣。

在考慮惠顧那一家時,便需要細心考量,稍一不慎,便會中伏。

梓記牛什,有蔡灡、阿蘇及海量的僞人作推介,應該是信心保證。

咖哩雞翼麵,麵身爽口彈牙,咖哩不會太濃,恰到好處。

潮州辣椒油,也是非常出色,味香夠辣。
2018-05-19 1358 views
話說老公未去過營地熟食街市加上佢好鍾意食牛什所以帶佢去試吓腩汁有一種獨特味道牛什很入味再配上自家製辣椒油簡直絕配不過牛什份量太少環境乾淨街坊味道😋😋😋😋
話說老公未去過營地熟食街市

街坊味道
😋😋😋😋
牛什米粉
2018-05-19
$27 (Lunch)
牛什米粉
2018-03-30 1381 views
一向風聞這間位於街市綜合大樓內的店子出品的牛雜水準不俗,趁著這次澳門兩天遊,一於去幫襯下。來到地方乾淨企理,井井有條的營地街市綜合大樓3樓,也許因為是平日吧,雖然這小店薄有名氣,幫襯的客人並不多,輕易地在附近隨便找個座位,叫來「淨牛雜蘿蔔」($55),等待了一會,便有得吃了。 這碗「淨牛雜蘿蔔」份量適中,牛雜洗得乾淨,一點異味也沒有,可以吃到的牛雜部位比一般香港的店子多,口感豐富,味道恰可不太濃,沒有過多濃稠的醬汁,我覺得反而可吃到牛雜原來的味道,挺好吃。要是愛刺激些的話,蘸點辣椒醬油,風味更佳。至於同場加映的蘿蔔,也清甜無渣,有水準。 這間「梓記牛雜」的招牌牛雜水準的確不俗,下次過大海,絕對可以翻兜。
$27.5 (Breakfast)
  • 淨牛雜蘿蔔
Also posted on
朋友推介,一直好想試今次去試,見成MOP50,應該會幾大碗,點知係碟上,仲要好細碟,而且冇比牛腸。。。。。。。d牛什完全冇味。。我朋友食,都話退步左好多好多要keep住客人,請先keep住你既水準
朋友推介,一直好想試
d牛什完全冇味。。
我朋友食,都話退步左好多好多
要keep住客人,請先keep住你既水準
2018-02-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2017-12-29 894 views
趁聖誕假期過大海食食食!聽朋友講營地街市三樓熟食市場有間叫『梓記牛什』超正!上次10月過去時想去食...但上去到18:30竟然已經收咗舖!所以呢次中午一落船就即刻過去食!雖然去到人超多...幸好等咗10分鐘就等到枱。因為諗住之後再去食其他嘢,所以我哋只係點咗一碟淨牛什(MOP50)、同一碗咖哩雞翼米粉(MOP23)!一碟牛什有幾件牛肚、牛筋同牛腩...份量吾太多...但真係好好味...煮得好入味好林!咖哩雞翼就比較一般!

咖哩雞翼米粉
$36.5 (Lunch)
2017-08-16 828 views
放假一天特意過澳門掃街,先品嚐美味的豬扒飽,再搜尋下未試過的牛雜舖,來到新馬路很快便搵到這勁多人推介的牛雜檔,叫了一碟$50牛雜,真的有些驚訝,以為老細未剪完啦,牛雜分量少得可憐,味道與香港普通街邊檔參不多,然而份量則少香港2/3但係貴到呢😱,好後悔,以後唔會再幫襯,可能D食家:蔡X,蘇X,滔X讚過好味,所以老細大開殺價,但其實食物味道、份量要與價錢相輔相成才可。不推介大家光顧,免得後悔,要食牛雜,去鏡湖馬路嗰邊啦
2017-08-14
$50 (Lunch)
2017-07-19 559 views
難得有兩天假期,當然搵地方去放鬆下...所以就諗住去澳門...搵下有咩好食....其中一間就係係唔顯眼既地方....街市入面....入面有一層主要係有好多食店,食店既款式亦都唔少....滿足到唔同人既需求....咖哩蘿蔔麵個咖哩味道一流...都唔係太辣,而且蘿蔔好甜...冇渣....😋😋😋下次再去澳門....都會返上去再試埋其他....
難得有兩天假期,當然搵地方去放鬆下...

咖哩蘿蔔麵

下次再去澳門....都會返上去再試埋其他....
咖哩蘿蔔麵
2017-05-16 582 views
今日與幾個朋友高高興興過大海,上船前已經想食「梓記牛什」,向營地街市街市3樓,上次到來時撲空了,今次更想食淨牛什 $50,味道不太濃,牛什炆得好淋,配上辣椒油唔錯都有幾多猛人曾經來光顧,檔口環境衛生尚算清潔,熟食市場通風唔錯

淨牛什 $50,味道不太濃,牛什炆得好淋,配上辣椒油唔錯

2017-05-11
Type of Meal
Tea
2016-09-24 1309 views
hea 遊澳門,這次去了以前未到過的營地街市,梓記牛什一直都有人在排隊,一於試下。點了一碟牛什和一碟鴨紅魷魚,共110元。牛什味道夠濃,好味。鴨紅魷魚就一般。梓記牛什在營地街市內,屬排檔格局,自助式,自己自由找位坐。以街市熟食檔而言,整體環境衛生都可以。

2016-09-10 1121 views
到澳門不一定要去好出名的大餐廳,周圍去覓食也不錯。這次我同肥膏澳門之旅就是周圍去搵美食!來到營地街市,搵下有咩好食!因為我們來到的時間比較遲,最想食的那間沒有牛什了。所以兜了一圈,決定食這家「梓記」。牛什 HKD/MOP 50.00不得不說,澳門的牛什有水準。第一重要的是,他們的牛好新鮮。他們家的牛什,是我在澳門食過第2好味的。第一是「保記」。最喜歡的是牛膀,好好味!入味得來仍保留了牛膀本身的甘香。因為新鮮,一丁點牛的腥臭味都沒有,值得推介。但我認為牛什整體略鹹了點。除此之外都好味。在澳門的街市覓食,就算大熱天時都無問題,因為有冷氣!而且地面好乾淨,衛生程度令人滿意!
到澳門不一定要去好出名的大餐廳,周圍去覓食也不錯。
這次我同肥膏澳門之旅就是周圍去搵美食!

來到營地街市,搵下有咩好食!

牛什 HKD/MOP 50.00
不得不說,澳門的牛什有水準。
第一重要的是,他們的牛好新鮮。
他們家的牛什,是我在澳門食過第2好味的。第一是「保記」。
最喜歡的是牛膀,好好味!入味得來仍保留了牛膀本身的甘香。
因為新鮮,一丁點牛的腥臭味都沒有,值得推介。
但我認為牛什整體略鹹了點。除此之外都好味。

雖然知道百老匯美食街加盟了梓記牛什留在路氹酒店區就可以食晒所有美食😏不過個人都是喜歡去老店夠地道風味🙈就在議事亭前地附近位於營地街市綜合大樓三樓的熟食中心像香港的熟食中心一樣有不少澳門隱世美食😋七十多年老字號新鮮牛什專家—梓記牛什在綜合大樓開業已有50多年歷史 是澳門馳名牛雜店其中之一連蔡瀾、蹈蹈、阿蘇的美食節目都有介紹過可見其牛什烹調有返咁上下功夫😎店家賣的全牛什 各式各樣的牛內臟都有😳牛蒡、牛肺、牛腸、 牛肚、牛脆骨、牛筋、牛粉腸等都一應俱全我和朋友點了一碗淨牛什走腸($50)二人share食老闆還問我要唔要蘿蔔 當然好啦!😏店內有3種調味料提供:黃芥辣、蒜蓉辣椒醬和辣椒油 可自由添加老闆見我不斷拍照還介紹說:「食牛什配芥辣及辣椒醬就最岩key!😏」本來唔鐘意食芥辣的我 食落又覺得的確添加了幾分惹味!😋以價錢來說其實都算合理!平時在香港食淨牛什都是差不多價錢🤑不過份量略嫌太少😟但勝在用料新鮮 而且清洗得頗乾淨 牛什沒有多餘的內臟味 件件都炆煮得入味又保持原有的牛味🐄 湯底也散發陣陣牛什濃香味據聞牛什這麼入味都是因為梓記湯底是以牛骨、牛蹄來熬製 所以湯底十分清甜☺️牛筋腩烹調得出色 筋
雖然知道百老匯美食街加盟了梓記牛什

留在路氹酒店區就可以食晒所有美食😏

不過個人都是喜歡去老店夠地道風味🙈

就在議事亭前地附近

位於營地街市綜合大樓三樓的熟食中心

像香港的熟食中心一樣有不少澳門隱世美食😋

七十多年老字號新鮮牛什專家—梓記牛什

在綜合大樓開業已有50多年歷史 是澳門馳名牛雜店其中之一

連蔡瀾、蹈蹈、阿蘇的美食節目都有介紹過
可見其牛什烹調有返咁上下功夫😎
店家賣的全牛什 各式各樣的牛內臟都有😳

牛蒡、牛肺、牛腸、 牛肚、牛脆骨、牛筋、牛粉腸等都一應俱全
我和朋友點了一碗淨牛什走腸($50)二人share食

老闆還問我要唔要蘿蔔 當然好啦!😏

本來唔鐘意食芥辣的我 食落又覺得的確添加了幾分惹味!😋

以價錢來說其實都算合理!

平時在香港食淨牛什都是差不多價錢🤑

不過份量略嫌太少😟

湯底也散發陣陣牛什濃香味

牛筋腩烹調得出色 筋位軟腍黏口 肉質炆得軟腍 可惜只有一件😟完全唔夠喉😫

牛膀帶一陣膶香的味道 牛肺富有質感和嚼勁
淨牛什
如果喜歡食內臟的朋友必試呀!🙈堅正!
2016-08-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)