2018-07-08 1602 views
今日特意來到呢間小小的韓式小店叫外賣。老闆是韓國人,識少少廣東話,有時候要用英語溝通。落order係無問題嘅。食品質素上,完全有晒首爾街頭小食嘅風味,不論賣相,味道和食材上,都找不出同首爾街頭小食店的分別。泡菜嘅味道食得出係新鮮製造的,沒有過辣或者冇味的感覺。蛋包飯裏的雞肉非常多,一啲都唔吝嗇。八爪魚炒年糕也食到非常多的八爪魚,個辣汁剛剛好,有香味,唔太辣。同首爾街頭的風味完全一致。新鮮炸出的炸雞非常香脆!價錢相宜,絕對超值。
泡菜嘅味道食得出係新鮮製造的,沒有過辣或者冇味的感覺。
蛋包飯裏的雞肉非常多,一啲都唔吝嗇。
新鮮炸出的炸雞非常香脆!
價錢相宜,絕對超值。

🤩街坊價錢  大大分 五星級韓國地道味道🤩鋪頭係街市個邊 只有外買 無堂食架 ~ 第一次去幫襯😊老闆係一個韓國人🇰🇷係新羅酒店 前廚師! 好nice 🙂 我地買左韓式伴飯 泡菜豬肉飯 同炸雞紫菜卷3樣都好好食 係韓國食嘅味道🤤 飯都係韓國米! 好好咬口 絕無欺場 分量又好足 食到好飽👍🏻👍🏻👍🏻 推薦 ! 下次會再幫襯 掛住食 淨係記得影紫菜卷 😛 $35 雖然得8舊 不過佢其實 每一舊都好厚架! 初初以為 都係隙牙縫 點知咁大份 哈哈
🤩街坊價錢  大大分 五星級韓國地道味道🤩
鋪頭係街市個邊 只有外買 無堂食架 ~

我地買左韓式伴飯 泡菜豬肉飯 同炸雞紫菜卷
分量又好足 食到好飽👍🏻👍🏻👍🏻 推薦 ! 下次會再幫襯

掛住食 淨係記得影紫菜卷 😛 $35

2018-04-28 646 views
利東不嬲都係美食沙漠,平時食飯都要出香港仔先有正常嘅嘢食,不過沙漠都有綠洲!利東街市呢一間韓食味家有一個韓國人老闆,周不時都會過嚟看舖!我最鍾意食佢嘅泡菜炒飯,篤爆嗰隻煮得啱啱好嘅太陽蛋啲蛋汁,襯托泡菜炒飯真係好好食。而且即叫即炒,雖然只售港幣$30但係份量好大,女仔要分兩次先食得完!但係記住要叫老闆落少啲油,因為佢都落得幾重手!$30可以食到韓國菜真係無得輸,大家樂都食唔到啦?另外我都食過佢嘅炸雞,即叫即炸,都幾好食不過價錢就貴咗啲!呢度環境就麻麻哋㗎啦,始終都係街市,要外賣自取冇得坐喺度食,但以呢個價錢來講都冇乜嘢可以嫌棄!

• 泡菜炒飯
2017-07-02 936 views
我覺得佢個炸雞最抵食, 40蚊一份,即叫即炸。 另外佢個kimchi年糕同kimchi餅都好食, 30零蚊一份。 不過唯一唔好,一定要外賣,冇得坐喺度即刻食。it is a good deal comparing to other korean restaurant, must try the deep dried chicken $40, kimchi cake $3x. too bad only take away, food are made to order, fresh, tasty. must try!
TakeAway
  • 炸雞, 即叫即炸
2017-01-08 1556 views
下午在海怡半島看完電影兼吃完下午茶,搭了一個站港鐵,轉到隔離的「利東」站。所謂利東站,其實即是鴨脷洲利東邨一帶的地方,即是我還身處於鴨脷洲之上。始料不及,利東原來設備比海怡半島更少更落後,晚上七時走到利東邨,都已經幾乎沒有商場地方可以逛可以看。直到利東邨的街市,街市也近乎快要收市打烊,準備關閉的樣子。唯獨街市門口有一檔韓食外賣店「韓食味家」,仍擺着很多韓國食品在賣。不愧為街市的韓食外賣店,「韓食味家」全店幾乎是「零裝修」,連門口宣傳招牌都未有,只用四張A3紙以電腦打印印出店名四個大字:「韓」、「食」、「味」、「家」。再加上門面的電腦打印食物相片,看來此店應該只是開業不久,所以萬事都處於起步摸索階段而已。「韓食味家」基本上沒有地方可以進入,沒座位可以給你坐低用膳,因為它只是一檔外賣店。「韓食味家」煮好可以賣的食品放在店面前擺賣,或者有些你想吃的食品,落單後店主即場為你烹煮,然後給你購買帶走。 櫃檯入面,亦即店舖內圍格局,全部都是廚房。疑似店主夫婦二人站在廚房內,一邊默默耕耘,又要應付外面的客人。店舖牆壁貼滿大量跟韓國食物有關的相片,還有韓國食物的海報。但其實大部分食物都已經煮好並放在櫃檯

「韓」、「食」、「味」、「家」。

店舖牆壁貼滿大量跟韓國食物有關的相片,還有韓國食物的海報。但其實大部分食物都已經煮好並放在櫃檯上,實物跟圖片的落差,很易令顧客有所顧慮,店舖賣的食品是否一樣好味?

所以眼看店舖櫃檯上,還有很多食物剩下未賣出,店主是否要考慮減價清貨?很多利東邨居民也在等着揀着,難道他們又想趕緊在店舖關門前,買特價飯回家「開飯」?
在選食物的時候,我無意中看見有一格寫賣「雞卷」的食物。「雞卷」這兩個字立刻觸動了我的味覺神經,立刻把「雞卷」上的那一卷錫紙包着的食物拿起。另外再向店主點了一盒「炸雞飯」外賣,等店主煮好後,給了錢拿了食物後立刻離開利東邨,坐港鐵返回九龍。
不過取「雞卷」之前,問過店主是什麼東西?店主告訴我,這卷錫紙卷着的東西並不是「雞卷」,而是「紫菜飯卷」,「雞卷」早已經賣光了。預期中的雞卷沒有出現,落差和失望是必然的,不過這麼大卷的紫菜飯卷我也是第一次試食,也是一試無妨。
紫菜飯卷
由於「韓食味家」是外賣店,沒有座位提供,利東邨現場也沒有座位可以讓我坐下,所以只能帶着食物坐港鐵南港島線回去。我由南港島線回到中環線,坐上中環線列車蹍轉下回到旺角。在晚上我走去還開着燈光的麥花臣球場看台上,找個位置食飯。
把包着紫菜飯卷的錫紙慢慢打開,打開錫紙後見到紫菜飯卷一條約八大塊,每塊紫菜飯卷都很大很厚。
紫菜飯卷的材料,不外乎是玉子蛋、酸瓜、火腿等等食物。「韓食味家」的紫菜飯卷跟「浪漫X屋」的飯卷很不同,「韓食味家」的紫菜飯卷」份量很多,加上同錫紙包裹着,所以飯卷口感仍能保持某程度的熱,未完冷卻下來。紫菜飯卷有玉子蛋和酸瓜的關係,味道有點甜,很容易入口。
炸雞飯
至於外賣的「炸雞飯」,我沒有明顯數過它裡面有幾多塊炸雞,估計至少有五、六大塊炸雞吧。炸雞旁邊還附有雜菜和沙律醬,飯底有些比較濃味的醬汁。

雖然說是「炸雞飯」,但是炸雞預先炸好備用,再整成一盒外賣飯,經過一段時間的車程,炸雞的熱度在運送期間已經流失了不少。現在再打開飯盒,幸虧還有些沙律醬保持着飯菜的温度,所以飯菜口感仍能保持温暖。
由於炸雞預先炸好備用,所以吃時絕對不燙口,配上濃味醬汁飯底的白飯,其實是很適合我的胃口。炸雞的口感不算太韌,可能配合濃味的醬汁飯底吧,所以炸雞的醃味不太明顯,味道偏淡。

利東的配套暫時看好像比想像中少,可以去的地方比海怡半島來得更貧乏,可能利東只是屋邨區的關係吧,可能要再搜查資料,看看利東還有沒有適合試食的地方,再決定有沒有機會去利東……
2017-01-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
紫菜飯卷
炸雞飯
2016-11-30 789 views
平時既我,爸爸唔煮飯,我都唔會買飯,淨買小食返屋企,因為對飯麻麻地!但只開左之後,好似一無飯食就會買返去,又時有飯食都照買!所以去左好多次,而次次都覺得好好食!最重要係人又好,又有禮貌,而且又平!簡直係我既飯堂!我覺得站時最正係泡菜炒飯(可惜無影低啦),真係超超超超推介
平時既我,爸爸唔煮飯
,我都唔會買飯,淨買小食返屋企,因為對飯麻麻地
!但只開左之後,好似一無飯食就會買返去,又時有飯食都照買
!所以去左好多次,而次次都覺得好好食
!最重要係人又好
,又有禮貌,而且又平
!簡直係我既飯堂!

我覺得站時最正係泡菜炒飯
(可惜無影低啦
),真係超超超超推介

Type of Meal
Dinner