Veteran Gourmet
終於有機會一試人氣飯店東寶喇,堅係呼聲高而中外知名囉,認真誇張。席間都不乏不同國籍人仕,眼見都有中西日韓印食客。係灣仔傾完裝修大計後順路可以一探究竟,步入東寶人山人海、坐無虛席,好采兩個人好快有位啫。睇個 menu 真係非常多菜色,中西港日台泰樣榚有,第一次黎唔知食咩好,請教侍應阿姐先得。近年坊間好似興起此種戰鬥碗喎,哈哈 ﹗最初飲左兩支細健力士,發覺唔多夠喉,開始要轉飲朝日大啤,最後食到勁飽仲要飲埋啤酒,飽到想噴囉,勁辛苦。風砂雞半隻,其實係炸子雞鋪上炸蒜之麻,有點取巧。淺嚐一口,竟然皮香肉嫩,外皮炸得乾身,雞肉非常嫩滑帶肉汁。只係雞胸稍為遜色少少,略為鞋身。雞肉配上淡淡的南乳汁就更添風味,蒜味配南乳虧您諗得到,仲要好味道,您係勁既!多謝侍應阿姐推介,好食﹗辣酒煮花螺,花螺浸得好腍而富彈性,辣酒汁已完全滲透每個細胞,非常濃郁甜美。但我不太喜歡依個麻辣汁,稀到水汪汪,味道較為單調,只有辣同花椒味,好齋好寡。酒味好濃好霸道,特別之處係加左豬皮索汁,我煮既辣酒煮花螺比東寶更好食﹗墨魚汁鮮魷意粉,朋友仔覺得味道淡,但我就覺得味道偏咸及單調,有點悶。地道港式烹調,不過我地同樣感到欠缺左墨魚汁應

墨魚汁鮮魷意粉,朋友仔覺得味道淡,但我就覺得味道偏咸及單調,有點悶。地道港式烹調,不過我地同樣感到欠缺左墨魚汁應有既鮮甜味道。意粉腍劈劈,鮮魷就非常新鮮爽脆喇﹗有特色又有趣既,放依味道要求,一試無妨。

碳燒盲曹,侍應阿姐推介。最衰剛才食左碗牛腩麵打底,依家飽到想嘔添,食物好有品質,我仲想繼續食呀!

好少食盲曹,真的奀戈認識。一上檯已聞到勁香檸檬草同香茅味道,配埋個青檸糖醋汁,真係好鬼泰國、好鬼印尼 feel ﹗

外皮燒得金黃香脆,真係燒得好靚。掀開塊皮第一眼睇到係魚肉濕潤,肉汁非常豐富。即刻試試味,魚味香濃又多汁,好好食﹗

點汁帶酸開胃醒腦,唔點汁原味更好味!回想以前係泰國或印尼食燒魚,燒到黑晒又乾爭爭又無味道,非常難食。

椒鹽醉蝦大辣,好食到拍手掌!炸得好香,香氣撲鼻﹗味道不算好辣,玫瑰露既酒味非常香濃但清爽帶甜,蝦肉鮮甜,殼又炸得透徹脆脆的,連殼完隻啪落口,好味到不得了,十分喜歡,好好味呀 ﹗
2012-11-21
  • 風砂雞半隻
  • 碳燒盲曹
  • 椒鹽醉蝦大辣
Veteran Gourmet
很難約齊的七人飯局,選定到東寶飲個飽吃個夠。食肆格局像大排檔,大家都可隨意暢談,不必講究任何禮節。在這裡喝啤酒,一定是用碗飲的。我們先乾數碗,準備好迎接隨之而來的美食佳餚。凍盤白雲豬手做得勁爽,啖啖骨膠原,配上同樣爽滑的雲耳,一口一件,乃下酒聖物。把盧荀釀進雞翼去燒,雞翼香口得來有盧荀中和膩氣,另一佐酒佳作。金銀蛋煮冬瓜是道湯菜,冬瓜夠腍,吸到蛋香,湯亦不油,細滑帶咸香,下火佳品,是為跟著的菜式作個序幕吧。鮮炸出來的風沙雞,雞皮其脆無比,雞肉嫩到不得了,味道有點酸甜,一定要整件連皮吃才夠滋味! 不消片刻,已被搶購一空!燒牛仔骨,連著骨的肉最有肉味最好味,面層微焦,少少肥,肉亦不鞋。蘸不蘸點隨上的喼汁悉隨尊便,因為原味已經是非常正斗。煎釀鯪魚體形較細,似乎釀料較少。煎的火喉亦覺稍有不足,中等水平。大白醉乳鴿,酒味不重,易入口,鴿肉鬆軟,不過似滷水多過似用酒煮。梅菜菜芯蒸豆腐,原本清淡的菜芯及豆腐放入濃味的梅菜同蒸,確能令食味更為豐富。只是梅菜份量不多,發揮出來的效力認真有限。打開荷葉飯時,看見那麼深色,還怕會過咸。誰知調味恰好,內裡可找到冬菇、雞肉、瑤柱等,而飯粒分明,盡收荷葉之香氣,每

凍盤白雲豬手做得勁爽,啖啖骨膠原,配上同樣爽滑的雲耳,一口一件,乃下酒聖物。 把盧荀釀進雞翼去燒,雞翼香口得來有盧荀中和膩氣,另一佐酒佳作。 金銀蛋煮冬瓜是道湯菜,冬瓜夠腍,吸到蛋香,湯亦不油,細滑帶咸香,下火佳品,是為跟著的菜式作個序幕吧。 鮮炸出來的風沙雞,雞皮其脆無比,雞肉嫩到不得了,味道有點酸甜,一定要整件連皮吃才夠滋味! 不消片刻,已被搶購一空! 燒牛仔骨,連著骨的肉最有肉味最好味,面層微焦,少少肥,肉亦不鞋。蘸不蘸點隨上的喼汁悉隨尊便,因為原味已經是非常正斗。 煎釀鯪魚體形較細,似乎釀料較少。煎的火喉亦覺稍有不足,中等水平。 大白醉乳鴿,酒味不重,易入口,鴿肉鬆軟,不過似滷水多過似用酒煮。 梅菜菜芯蒸豆腐,原本清淡的菜芯及豆腐放入濃味的梅菜同蒸,確能令食味更為豐富。只是梅菜份量不多,發揮出來的效力認真有限。 打開荷葉飯時,看見那麼深色,還怕會過咸。誰知調味恰好,內裡可找到冬菇、雞肉、瑤柱等,而飯粒分明,盡收荷葉之香氣,每粒飯都被滑滑的汁包著很好吃。 飲飽食醉,又渡過愉快的一晚。
Dinner
  • 白雲豬手
  • 盧荀釀雞中翼
  • 金銀蛋煮冬瓜
  • 燒牛仔骨
  • 荷葉飯
戰鬧格
4 day(s) ago
一早就聽過東寶booking好full, 原來都唔係, 平日去食都有好多位, 基本上全層都係佢既去到就叫左個胡椒豬肚湯同雞煲夠辣但唔夠咸菜味 好多芽菜仔 不過豬肚就唔多夠料 豬腸就好多 呢個雞煲特別在有雞同田雞, 田雞好咬口又滑好好味 上枱個時仲咋咋聲好夠鑊氣之後就食薑蔥魚雲煲薑蔥炒得好香 未上枱已經飄來香味 外酥內滑 豐富既魚脂流緊出黎 真係過我如何抵住引誘 減肥遲d先算啦之後就梗係加返支啤酒助興啦戰鬧碗! 氣氛果然係正既!佐酒小食椒鹽九肚魚! 炸漿好薄 魚又肥美足料 炸好之後香酥得黎完全唔油膩! 正丫!p.s. 鍋氣真係好過大酒家多多聲 份量同價錢相稱 夥計仲好好服務會幫你清理枱上既垃圾

去到就叫左個胡椒豬肚湯同雞煲 夠辣但唔夠咸菜味 好多芽菜仔 不過豬肚就唔多夠料 豬腸就好多 呢個雞煲特別在有雞同田雞, 田雞好咬口又滑好好味 上枱個時仲咋咋聲好夠鑊氣

之後就食薑蔥魚雲煲 薑蔥炒得好香 未上枱已經飄來香味 外酥內滑 豐富既魚脂流緊出黎 真係過我如何抵住引誘 減肥遲d先算啦

之後就梗係加返支啤酒助興啦 戰鬧碗! 氣氛果然係正既!

佐酒小食 椒鹽九肚魚! 炸漿好薄 魚又肥美足料 炸好之後香酥得黎完全唔油膩! 正丫!

• 胡椒豬肚湯
  • 雞煲
  • 薑蔥魚雲煲
Novice Gourmet
全部門嘅同時都需要加班,咁無辦法喇,我地成班人都落咗班之後去食下宵夜喇,當然系放鬆下咁咯,就近去咗東寶小館度,哩個鐘數都唔多人嘅。黃金蝦都幾好食下,不過總體上都還可以,黃金蝦成碟咁多,味道足,不過我就唔鐘意落手咯。仲有個炒飯,我覺得條名好好笑,炒飯裡面有菜、叉燒等等,蒜蓉味道勁香,推薦俾各位同事。成碟炒飯咁多,我地幾個人大家一人分咗啲之後,仲有得剩喔。辣酒煮花螺,花螺其實係好打腥味嘅,而且真系好驚咯,不過見大家都贊成咁就無符喇,點知上臺之後食得最多嘅居然系我,首先系一啲都感覺唔到腥味,花螺每一個都好大只,螺肉好肥美。
2016-06-03
HK$130 (Lunch)
Novice Gourmet
近幾年已經沒有來東寶小館,今日朋友邀約食飯,只好再來。(因為環境實在太吵雜)如喜歡熱鬧的人,這裡氣氛一定很滿意這裡飲啤酒,一定是用碗,此碗還叫「戰鬥碗」,所以大家都順道啤啤佢。菜式都係叫左例牌招牌菜最後整體都很好,價錢就比一般大排檔有點貴,但香港風味的好食的大排檔已經不多了。值得一讚就係服務員,每個人都在忙,但服務態度仍然很好
如喜歡熱鬧的人,這裡氣氛一定很滿意

值得一讚就係服務員,每個人都在忙,但服務態度仍然很好

HK$325 (Dinner)
  • 黃金蝦
  • 炒通菜
  • 戰鬥碗
Rising Gourmet
朋友生日 想食大排檔 未食過東寶 但起碼有三個朋友話 食大排檔一定要食東寶東寶位於渣華道街市2樓 2樓有唔少食市 東寶係中間 朋友訂左位 730pm訂位時講明 遲到5分鐘就唔留枱 所以我地都唔敢遲到一去到就有位一去到 已經人山人海泰國人奶油炒雜菜 。朋友覺得幾得意叫黎試試 個咖哩好香 奶油味好香 但唔會太膩 仲有埋麵包多士俾你tim荷葉蒸花甲 。其實荷葉味唔突出 但係花甲本身鮮就好好味喇 荷葉將花甲鮮味留番係入面 南乳炸豬手。鍾意食軟軟既豬手既朋友 會覺得佢炸得太乾 冇左咬筋既口感 但佢個南乳醬唔錯!好香 同豬手好夾風沙雞 。大部分大排檔都必有既 雞都算滑 蠔餅。又係大排檔必叫既食物 蠔唔算多 但煎得夠脆炸大腸 建議你同菠蘿一齊食 減低油膩感覺 出奇地夾2樓有好多食店 當晚係星期五 成個2樓都人頭湧湧 好有大排檔風味
朋友生日 想食大排檔 未食過東寶

但起碼有三個朋友話 食大排檔一定要食東寶

東寶位於渣華道街市2樓 2樓有唔少食市

東寶係中間 朋友訂左位 730pm

訂位時講明 遲到5分鐘就唔留枱 所以我地都唔敢遲到
一去到就有位 一去到 已經人山人海 泰國人奶油炒雜菜 。

朋友覺得幾得意叫黎試試 個咖哩好香 奶油味好香 但唔會太膩 仲有埋麵包多士俾你tim 荷葉蒸花甲 。

南乳炸豬手。

鍾意食軟軟既豬手既朋友 會覺得佢炸得太乾 冇左咬筋既口感 但佢個南乳醬唔錯!好香 同豬手好夾 風沙雞 。

大部分大排檔都必有既 雞都算滑
蠔餅。

又係大排檔必叫既食物 蠔唔算多 但煎得夠脆 炸大腸 建議你同菠蘿一齊食 減低油膩感覺 出奇地夾 2樓有好多食店 當晚係星期五
成個2樓都人頭湧湧 好有大排檔風味
2016-06-23
HK$180 (Dinner)
Birthday
  • 南乳炸豬手
Novice Gourmet
外出食飯已經是家常事,大排檔風味是最接近家常菜的味道! 近日天氣高達三十幾度,當然唔會選擇舊式露天大排檔啦“選擇北角這間有冷氣開放及名氣的“東寶“..位於渣華道市政三樓,上到去已經見在外有人在等候入座,當中亦不乏外籍人士! 其實都有分別幾檔食肆,但等候的人都是為東寶而來的,我們兩位等候入座,很快已就座,兩人叫了三款菜式!(豉汁 蒸白鱔配粉絲底$198)白鱔夠厚肉,若然豉汁味再濃些少會更惹味,粉絲亦吸收哂所有豉汁味,沒有一點剩餘!;很久沒有食過蒸鱔了。。味蕾滿足了!(菠蘿咕嚕肉)特別之處分兩碟上?原來肉與醬汁分開上。。是選擇自行沾醬或撈在一起!咕嚕肉炸粉不厚,酸甜適中,在炎炎夏日下這道菜令我胃口有所提升,加上菠蘿很juicy,我跟他很快便ko這道菜式。最後一道就是經常都吃到(沙嗲金菇肥牛粉絲煲),好采這是最後上的一道菜,確實比較遜色。。它的辣度完完全全蓋過了 原有沙嗲的味道,最基本簡單的,反而失望! 始終這間店已經出名了,很多人會聞風而至來品嘗這港式大排檔風味,因些價格相應高一點,但是可接受的!而且環境乾淨衛生,座位之間不會很逼夾,沒有舊式大排檔很嘈吵的感覺,兩個人用餐時亦可以正常傾談!
。最後一道就是經常都吃到(沙嗲金菇肥牛粉絲煲),好采這是最後上的一道菜,確實比較遜色。。它的辣度完完全全蓋過了 原有沙嗲的味道,最基本簡單的,反而失望! 始終這間店已經出名了,很多人會聞風而至來品嘗這港式大排檔風味,因些價格相應高一點,但是可接受的!而且環境乾淨衛生,座位之間不會很逼夾,沒有舊式大排檔很嘈吵的感覺,兩個人用餐時亦可以正常傾談!餐具用上傳統公雞圖案很有特色! 相信會再惠顧的,不錯的晚餐
Dinner
Trainee Gourmet
大家再去東寶小館,唔好再成日淨係食個幾味,得閒試新野,我今次叫左炸榴連!!!!!!!!黎東寶小館都好多次,哩兩年忙少左黎,難得請朋友食飯,就揀哩間。為左就外國人,見佢餐牌唔同左,加英文同日文,改名叫店小二,不過掛牆牌都係東寶小館。 叫左幾味送,最特別係夏天時令 炸榴連太好食!!!!!!!所以食左先記得影相,炸完拎過黎以為炸雲吞咁,仲想講唔係我地,點知咬一啖,濃郁榴連香味撲鼻而湧超好食,同朋友好快ko佢,開頭擔心影響附近食客,不過哩道送勁在隔離既人聞唔到,自己食到其他幾樣一向有食開,其他食評都會見到,下刪一千字,睇相就知廚師功架十足。我一定會再返去食炸榴連。

叫左幾味送,最特別係夏天時令 炸榴連

濃郁榴連香味撲鼻而湧

我一定會再返去食炸榴連。
2016-06-11
HK$100 (Dinner)
  • 炸榴連
  • 沙拉骨
  • 蒜片牛柳粒
Trainee Gourmet
Totally upset
2016-05-19
1)Rude manner of receptionist:👎We were reading the menu given by one of staff while waiting for the table at the entrance. The receptionist took away the menu from us and said that we were not allowed to take it .2) Food Quality:👎We ordered for "Shrimp with Curry"at the market price . The shrimps were not fresh instead they were frozen.3)Overcharged Bill:👎Our bill should be HK$480, but they charged us HK$848. When we clarified for the overcharge, their explanation was the malfunction of their
2) Food Quality:👎
3)Overcharged Bill:👎
Our bill should be HK$480, but they charged us HK$848. When we clarified for the overcharge, their explanation was the malfunction of their calculator.
4) Food is hot enough👍

FRIENDLY REMINDER:
1) They will treat you as a tourist by giving you the wrong bill and the wrong type of food you ordered
2) The atmosphere is very noisy
3) I won't come back again. No surprise to food quality at 5% service charge.
2016-05-18
HK$120 (Dinner)
Veteran Gourmet
Fried Chicken with Shrimp Paste | 蝦醬炸雞件.除了風沙雞 蝦醬炸雞件是另一大愛 新鮮雞斬件 沾上混入了蝦醬的炸粉漿去炸 皮脆肉嫩 我們一行四人叫了七碟餸 其中兩碟都是蝦醬炸雞hahaaDeep Fried Pork Knuckle | 南乳炸豬手東寶的炸物是不能置疑的 但這份南乳豬手好像沒以前那麼好食?皮是依然的脆 但肉韌了點 也有可能是因為太久沒來 太掛念以致期望太高Black Ink Squid with Spaghetti | 墨汁鮮魷東寶名物之一的墨汁鮮魷 底下有意粉墊底 意粉口感是平常港式的那種 鮮魷新鮮厚肉 而墨汁是有鮮味的 不像一些地方只有顏色沒有味道還點了椒鹽九肚魚 但很一般 所以不多說了 最後還有足料蕃薯糖水送!

還點了椒鹽九肚魚 但很一般 所以不多說了
最後還有足料蕃薯糖水送!
Novice Gourmet
成年無去東寶吃,今晚想吃大牌檔風味,就去北角東寶,8點上到去排隊等位,細枱爆哂,唯有搭枱吧!一坐下來,伙記說很多招牌菜已沽清,最後叫了燒白鱔、咕嚕肉、青瓜白爪魚、梅菜蒸茄子及豉油皇炒麵。等了十多分鐘才上梅菜蒸茄子,其實呢個是冷盤,應該一早煮好冷凍,唔明點解等咁耐!梅菜是甜梅菜但不野味,茄子全去皮,整體上味道偏淡。跟著上豉油皇炒麵,睇碟底沒有多餘油份,炒得乾身,有芽菜、蔥及洋蔥同炒,再灑上芝麻幾香口。主菜的燒鱔賣相麻麻,好錯入口尚算有少少彈牙,味道則是平常燒鰻魚汁味道,尚算合格之上;不過 $180 得手掌咁長,貴過酒樓呢!另外的咕嚕肉配以大量鮮菠蘿但太酸,至於咕嚕肉,每粒都炸得脆脆無骨,但略偏酸,平時咕嚕肉多配罐頭菠蘿令味道不至太酸。最後上的是另一個冷盤青瓜白爪魚,呢個沙律醬撈了 wasabi,配無味青瓜條就變得清新,但吃得多時,辡味就慢慢滲出來,至於白爪魚則夠淋身,成晚除了豉油皇炒麵,呢個冷盤味道叫做滿意。2個人除了以上食物,飲了一支大啤酒及一支細可樂,埋單是 $573。大牌檔來說是貴假了!

2016-04-04
HK$300 (Dinner)
  • 豉油皇炒麵
  • 青瓜白爪魚
開年飯
2016-02-20
公司開年飯局,多年前來過仍然與以前一樣老闆會播放些勁歌而食客會跳舞而我們呢班馬騮緊係勁食喇 呢隻雞好滑皮好脆而雞胸唔會好(鞋)好快就掃清炸豬手就好乾身本身沒有南乳味要勁點南乳汁先有味,沒有以前咁好食 呢個肉餅要再點芥末醬再夾熱辣辣嘅豬仔飽簡直一流,而芥末醬一點都唔嗆鼻 鱔嘅肉質好嫰滑,皮亦好香脆,燒汁好香濃 湯充滿了咸旦嘅味道,而且好夠鑊氣,豆苗好爽脆 牛仔骨係餐牌上係有直豎姆指,但食落都好一般沒有驚喜招牌菜黑魚麵,墨魚味唔夠濃,麵身有點淋,墨魚都帶點爽口炸豆腐外脆內滑好有豆味
公司開年飯局,多年前來過仍然與以前一樣老闆會播放些勁歌而食客會跳舞而我們呢班馬騮緊係勁食喇 呢隻雞好滑皮好脆而雞胸唔會好(鞋)好快就掃清 炸豬手就好乾身本身沒有南乳味要勁點南乳汁先有味,沒有以前咁好食 呢個肉餅要再點芥末醬再夾熱辣辣嘅豬仔飽簡直一流,而芥末醬一點都唔嗆鼻 鱔嘅肉質好嫰滑,皮亦好香脆,燒汁好香濃 湯充滿了咸旦嘅味道,而且好夠鑊氣,豆苗好爽脆 牛仔骨係餐牌上係有直豎姆指,但食落都好一般沒有驚喜 招牌菜黑魚麵,墨魚味唔夠濃,麵身有點淋,墨魚都帶點爽口 炸豆腐外脆內滑好有豆味
2016-02-19
HK$220 (Dinner)
Elite Gourmet
大概十年前已開始光顧東寶,但近年除了偶爾跟家人食飯外,都是簡單來幾個小菜就算,加上伙計愛理不理的服務態度,所以印象亦只是一般。自從在飯局中認識了班志同道合的朋友,開始會相約出來飯聚,而東寶可以讓大家暢所欲言,自然成了首選。可能名頭太響,每晚都有不少外籍遊客,甚至有穿著OL服的女孩在座,真的很有氣氛。戰鬥碗作為原創者,亦是店方的標記,預先放入雪櫃冷凍過,拎上手已感到一陣冰涼,倒入啤酒,一乾而盡的感覺,就連女孩子都突然間豪邁起來,氣氛好的不得了。芥末青瓜將新鮮的青瓜切條,拌以芥末醬,再灑上芝麻來增加香氣,作為開胃菜,清清爽爽的恰如其分。炸豬大腸這是老爸極愛的一道菜,每次遇上都會勾起不少回憶,彷彿老爸就在身邊,雖然脂膏不多,少了份豐腴甘香的口感,但外層脆卜卜的,還是可以的。墨汁墨丸墨魚麵作為店方名物,成名都有十年以上,漆黑明亮,加入墨汁去煮,令麵條多了一分天然的甜味,而墨丸很爽彈,大家可不能錯過。黑椒薯仔牛柳粒很喜歡芡汁夠薄,而又能將味道掛在薯仔粒上,很香口惹味。沙爹金菇肥牛粉絲煲賣相真的街坊到難以置信,味道先不說,煲邊缺了一個大角照樣上檯,話之你死,好一副大晒的感覺;其實沙爹味可以更澎湃一
大概十年前已開始光顧東寶,但近年除了偶爾跟家人食飯外,都是簡單來幾個小菜就算,加上伙計愛理不理的服務態度,所以印象亦只是一般。 自從在飯局中認識了班志同道合的朋友,開始會相約出來飯聚,而東寶可以讓大家暢所欲言,自然成了首選。
可能名頭太響,每晚都有不少外籍遊客,甚至有穿著OL服的女孩在座,真的很有氣氛。 戰鬥碗
作為原創者,亦是店方的標記,預先放入雪櫃冷凍過,拎上手已感到一陣冰涼,倒入啤酒,一乾而盡的感覺,就連女孩子都突然間豪邁起來,氣氛好的不得了。 芥末青瓜
將新鮮的青瓜切條,拌以芥末醬,
再灑上芝麻來增加香氣,作為開胃菜,清清爽爽的恰如其分。 炸豬大腸
這是老爸極愛的一道菜,每次遇上都會勾起不少回憶,彷彿老爸就在身邊,雖然脂膏不多,少了份豐腴甘香的口感,但外層脆卜卜的,還是可以的。 墨汁墨丸墨魚麵
作為店方名物,成名都有十年以上,漆黑明亮,加入墨汁去煮,令麵條多了一分天然的甜味,而墨丸很爽彈,大家可不能錯過。 黑椒薯仔牛柳粒
很喜歡芡汁夠薄,而又能將味道掛在薯仔粒上,很香口惹味。 沙爹金菇肥牛粉絲煲
賣相真的街坊到難以置信,味道先不說,煲邊缺了一個大角照樣上檯,話之你死,好一副大晒的感覺;其實沙爹味可以更澎湃一點,肥牛只是一般貨色,反而粉絲蘸滿了汁就更可口,用來佐酒都不錯。 黃金蝦
畢竟是大牌檔,香口食物處理得有一套,咸蛋黃推得平均,緊密地把每隻大海蝦包裹,而蝦肉仍保持爽口彈牙,好味。 紫菜豆腐
可能是千年油的關係,豆腐炸得很黝黑,但內裡依然嫩滑。 蓮藕炒黃喉
又是一道臨時加插的菜色,蓮藕薄切帶來爽脆口感,而黃喉亦同樣的脆嫩,一口啤酒一口黃喉,就是這麼簡單。 涼拌絲瓜
用上大量的荽茜及蔥絲,增添香氣,絲瓜清爽甜美,加上醬油調教得恰到好處,起了提鮮的作用。 炸什瓜
有茄子、苦瓜及薯仔之類,脆漿上得夠薄,不油不膩又香口,佐酒真的一流。 瀨尿蝦凍食
當然及不上「好運強記」的大隻,肉質亦較單薄,不過夠新鮮,肉質鮮甜。 花甲蒸水蛋
水蛋蒸的時間很考功夫,今次水蛋很嫩滑,而花甲的鮮味都跑到水蛋內,水準極高。 啫啫唐生菜煲
果然是大牌檔菜色,只挑選中間最爽嫩的芯位,而蝦醬下得重手,令每條菜都沾上了醬汁,惹味到不得了。 差不多有一半菜色是臨時加插,未上檯根本不知道下一道菜是什麼,大家只懂杯來酒往,非常盡興的一餐,加上越夜越盡情,老闆會開大HiFi爆機,鐘意點老歌完全不成問題,大牌檔就是這麼可愛。
Rising Gourmet
🔺‪#‎大排檔‬位於北角街市3樓,未上到去已到聽到勁爆既音樂聲,好似去左夜總會咁,今次去係播緊「地下鐵碰着她」。 比起一般大排檔,呢間比較有人情味,老闆超型超好客隨時拎枝酒過黎同你吹,而且周不時會同員工客人勁舞,氣氛好之餘好熱鬧。呢到有兩樣餸係必食,有風沙雞同堆黑椒枝竹牛仔骨。風沙雞 ($228)皮「勁」脆肉「超」嫩,唔係講笑,連骨都好脆好香,炸得岩岩好,配埋佢特製既汁酸酸甜甜,而且標明「唔用冰鮮雞」,賣得貴係有道理。黑椒枝竹牛仔骨牛仔骨我好鐘意係佢既筋,不論枝竹定牛仔骨都好入味,不過老闆話最好食係燒牛仔骨,又嫩又唔會比黑椒蓋左個肉味,好!下次試你。清炒豆苗好夠火侯,唔會有菜青味,食到菜既清甜,我地班唔鐘意食菜既人都好快清左。P.s 呢到飲酒比既戰鬥碗好特別,飲完之後碗底會有個勝字、飲!勝! (個碗係雪凍左的)🔻東寶小館 (北角)📍北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓💲150/Person‪#‎Hei芝蓮‬:🌟🌟🌟🌟🌟🌟(6/5) 太鐘意要比多一粒星
🔺‪#‎大排檔‬
位於北角街市
呢到有兩樣餸
係必食,有風沙雞同堆黑椒枝竹牛仔骨。
風沙雞 ($228)

皮「勁」脆肉「超」嫩,

黑椒枝竹牛仔骨

清炒豆苗

🔻東寶小館 (北角)
📍北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓
💲150/Person
2016-02-08
Chinese New Year
🔺‪#‎大排檔‬
位於北角街市
呢到有兩樣餸
係必食,有風沙雞同堆黑椒枝竹牛仔骨。 風沙雞 ($228)

皮「勁」脆肉「超」嫩,
唔係講笑,連骨都好脆好香,炸得岩岩好,配埋佢特製既汁酸酸甜甜,而且標明「唔用冰鮮雞」,賣得貴係有道理。 黑椒枝竹牛仔骨

牛仔骨我好鐘意係佢既筋,不論枝竹定牛仔骨都好入味,不過老闆話最好食係燒牛仔骨,又嫩又唔會比黑椒蓋左個肉味,好!下次試你。 清炒豆苗
好夠火侯,唔會有菜青味,食到菜既清甜,我地班唔鐘意食菜既人都好快清左。 P.s 呢到飲酒比既戰鬥碗好特別,飲完之後碗底會有個勝字、飲!勝! (個碗係雪凍左的)
🔻東寶小館 (北角)
📍北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓
💲150/Person