Restaurant: Three Virtues Vegetarian Restaurant (JD Mall)
Info:

2024-04-01 219 views
講起素心點心,除咗最出名果幾間外,真漢子記得有素友提過三德素食館都有喎,今日就去試下先。😎餐廳環境比較舊式,服務嘅姐姐年紀都比較大,顧客都以長者為主,所以有啲懷舊嘅情懷。响而家咩都講裝修同打卡嘅潮流下,感覺唔扮嘢幾舒服。☺️打開茶壺,好難得竟然仲係用茶葉而非茶包,讚。👍🏻真漢子今次點咗:🧁素三鬆三菇燒賣 $26同一般齋鋪嘅燒賣一樣,都係好大粒同咬落爛融融,但唔係貶義,因為佢算係呢幾款點心最好味果款,仲要係最平嘅添,好抵食。👏🏻🥟 鮮露筍素蝦餃皇 $33比較失望,食落冇蝦餃感覺,唔鮮味,甚至比酒樓嘅雜菌素餃還要普通。🥲🌯 鮮竹四寶素雞扎 $28四寶之中有兩款都係豆製品,食落好重複咁。其餘兩寶係素火腿同翠玉瓜。通常雞扎都係好鮮味,但這度嘅雞扎,或者普遍點心都比較清淡,都唔係壞事嚟嘅,起碼冇味精。😉🐥 紫米三菇珍珠雞 $28珍珠雞幾乾身,尤其用咗紫米感覺更健康,整體似食緊粽。都係比較清淡嘅,但佢哋嘅辣椒油本身唔太辣之餘,仲帶少少咸(類似豆瓣醬?),所以點珍珠雞食就啱啱好。😄呢度嘅點心外形唔精緻,但味道 okay,最神奇嘅係雖然係素食,但蝦餃同燒賣好似傳統點心咁食到細細粒嘅肥豬肉,非常神奇。🤨值

打開茶壺,好難得竟然仲係用茶葉而非茶包,讚。👍🏻

真漢子今次點咗:

🌯 鮮竹四寶素雞扎 $28

鮮竹四寶素雞扎

🐥 紫米三菇珍珠雞 $28

紫米三菇珍珠雞

值得一讚係啲阿姐好親切,見到我用相機影相好好奇,問我啲相影出嚟咪好靚囉?我答話都要返去睇下先知,心裡面諗:睇吓好唔好彩啦。😂

2024-03-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
素三鬆三菇燒賣
鮮露筍素蝦餃皇
鮮竹四寶素雞扎
紫米三菇珍珠雞
2024-03-07 405 views
昨晚同一位愛素食的朋友, 去了佐敦三德素食館吃晚飯, 餐廳座位闊落, 但燈光較暗, 因不是齋期,  客人不太多.  素食款式很多, 有小食點心, 小炒, 套餐.   價錢和普通粵菜差不多.  我們本想吃齋滷味,  只有拼盤份量也只得一種,  (沒有分大細碟),  感覺太多只有放棄.   結果點了 炸五柳仙班,   以為是班塊, 原來送上一條芋頭魚,  加一碟五柳酸甜汁,芋頭魚 厚厚的芋頭蓉及外面炸粉, 有點兒太油膩.  幸好配上味道酸酸甜甜的醬汁,  也很醒胃.   羅漢齋炒麵, 配上紅醋. 材料豐富, 有冬菇, 炸腐竹, 紅蘿蔔, 筍片, 雲耳, 鮮菇, 粟米仔, 菜心等. 煮得不會太稔, 食落頗有口感, 芡汁打得又夠薄, 炒麵炒得脆口,  沾些紅醋, 口感不錯.近排過年吃肥膩的粵菜和西餐頗多,  吃些素菜會比較健康, 對身體也好.   埋單時, 餐廳 送上 兩碗紅豆沙糖水, 少甜.    吃素菜比較經濟.
羅漢齋炒麵, 配上紅醋.
羅漢齋炒麵, 配上紅醋.
羅漢齋炒麵, 配上紅醋.
2024-02-29 270 views
同埋兩個朋友響佐敦嗰頭搵地方食飯,兩個朋友都話想食素,結果係佢哋帶我去食飯。淨係話俾我聽個湯好好飲,環境普普通通,去到嘅時候覺得同佢形容都差唔多,環境就係啲傳統嘅食素餐廳。叫咗一個套餐包括一條芋頭魚,一碟素食,同埋加錢轉左一碗燉湯,碗湯真係冇講錯,好好味,估唔到素食嘅湯都可以煲得咁好味,兩碟餸亦都味道唔錯,只不過碗湯嘅印象真係比較深。仲有個鑊仔XO醬翠玉瓜雜菌,味道方面不過不失,都算可以嘅。仲有一個草莓沙律汁半淮山角,呢個亦都算整得幾好味,仲要係酸酸甜甜加脆口,所以都食到唔停得口。最後仲有個紅豆沙做甜品,個人覺得幾啱口味,唔會太稀唔會太杰,亦都唔會太甜。

仲有個鑊仔XO醬翠玉瓜雜菌,味道方面不過不失,都算可以嘅。

2023-12-27
Type of Meal
Dinner
2023-10-20 1206 views
兩個人叫咗4樣嘢,好飽,最鍾意個海苔薄餅,樣衰D不過好好味!兩個人埋單248,好抵食個雪菜豆腐捲米粉都幾唔錯,清清地,感覺幾健康萵筍黑木耳蔬菜拼盤都幾有味。係個羹有D食唔落,因為太飽了位置都幾方便,近佐敦地鐵口,約朋友聚餐都方便,今晚去見都幾滿座,好多客。會考慮再次光顧,食完仲有兩碗綠豆沙糖水送,唔錯。見好多人叫鹵水拼盤,不過份量都幾大,兩個人就唔好叫了,4個人就差唔多可以叫得,下次再去試下~~~~

個雪菜豆腐捲米粉都幾唔錯,清清地,感覺幾健康
萵筍黑木耳蔬菜拼盤都幾有味。係個羹有D食唔落,因為太飽了

,食完仲有兩碗綠豆沙糖水送,唔錯。

2023-09-14 850 views
第一次拜訪三德素食。先來一碟齋滷味,味道淡而無味,再來一客海苔薄餅,呢個出品唔錯海苔薄餅配合得恰到好處。還有炒素翅,椒鹽雞軟骨,酸甜海蜇,菠蘿炒飯。只有酸甜海蜇清新脆口,其他出品,只能評廚師只係要趕快出品,未有考慮質素。但滿堂坐客坐至九成滿,可能係地利位置問題!要讚一下,我點了普洱茶,茶有香味
第一次拜訪三德素食。
!要讚一下,我點了普洱茶,茶有香味
2023-08-28 859 views
果日尖沙咀做完嘢,經過佐敦薈三德素食。好耐冇食齋滷味,所以決定買返份返去食。齋滷味拼盤好大份有酸甜齋、咖喱齋和蠔油齋,配上齋鴨腎和齋叉燒。酸甜齋酸酸地,咖喱齋惹味,齋鴨腎和齋叉燒有咬口。
果日尖沙咀做完嘢,經過佐敦薈三德素食。
好耐冇食齋滷味,所以決定買返份返去食。
齋滷味拼盤
TakeAway
成日聽人講起這間素食飲茶,剛好有朋友想食就去試下啦。北角和佐敦都有分店的中式齋酒樓,午市有點心食,亦有各式小菜和粥粉麵飯。素點心紙有40個選項,應該有的都在,也有甜品吃。最平小點HK$21,最貴特點HK$32,另收茶錢和加一,周末都幾多人來飲早茶㗎。佐敦地鐵站一出就到,交通幾方便。整棟大廈好似都係酒樓食肆,四樓這間就是素食酒樓。順帶一提,三德在商場地下仲有間外賣店,賣齋鹵味果啲啦。星期日12:30左右到,入面勁多人要等一陣先有檯。然後等到窗邊檯覺得景觀非常好,採光又方便影相幾驚喜。午市可以劃點心紙食點心,有40個選項,諗得到的點心基本上都有,價錢算實惠。鮮露筍素蝦餃皇HK$32 / 紫米三菇珍珠雞HK$27 / 鮮竹四寶素雞扎HK$27 / 鮮竹畔塘素玉球HK$27 / 豉油皇煎腸粉 HK$32兩個人叫了五個點心,大致上都夠食嘅,總括來說味道沒有很突出。珍珠雞用紫米&長方形幾有趣,上面有些榨菜之類(?),不過吃起來沒甚麼味道,大概只有飯味。蝦餃中規中距,上檯時沒有附豉油我又懶得問,點豉油應該好食啲。素雞扎入面有翠玉瓜、素火腿和兩舊不同形狀的素雞,蠻搞笑。
2023-07-30
2023-06-22 1164 views
趁得閒,晚上用膳到傳統“三德素食館”吃小菜。素菜館有茶市,晚市。樓面服務滿意(姐姐👩‍💼,大叔👨‍💼。)今次,分別炒些小菜-☘️頭盤“小食花生”🌿跟著,陸續地上小菜☕️✨️💮☕️✨️💮☕️✨️💮☕️
今次,分別炒些小菜-
☘️頭盤“小食花生”

🌿跟著,陸續地上小菜

☕️✨️💮☕️✨️💮☕️✨️💮☕️

2023-06-11 811 views
好一段日子無去素菜館,今個星期假期趁天氣好就帶阿媽出去走走兼食齋。家母選擇三德素食,佢話老字號得嚟啲食品質素都唔錯😊😊當日我地冇訂位,星期六12點鐘左右到達佐敦三德素食,等左一陣就被安排入座。幸運地,我地被安排坐仲窗口位☀️☀️,感覺舒適🥰🥰。我地點左一壺鐵觀音茶,茶味清香🍵。前菜係炆花生,好食~炆得好淋好入味。崧子香樁素玉炒飯 ~ 炒飯非常出色,炒飯夠乾身,粒粒分明,食得出師傅嘅功架。再加上崧子鋪上飯面,更加香口👍🏻 海苔煎薄餅 ~ 薄脆香口🤩🤩 素翅鮑片灌湯餃 ~ 無特別,平較普通 今次嘅午餐體驗不錯,難怪咁多素食茶客鐘意嚟三德素菜飲茶茹素❤️❤️

海苔煎薄餅 ~ 薄脆香口🤩🤩

素翅鮑片灌湯餃 ~ 無特別,平較普通

2023-02-03 1765 views
未試過食到咁燥底,已經好好耐性咁等間野又唔夠人手,不如唔好開啦。本來都無事,坐左入去,落左單,俾左條友,原來係癈既,完全無落到單,等左超過30分鐘,叫佢跟下,原來真係無落到單,真係好嬲,問返條友,又話唔關佢事,不負責任,仲話返人轉頭咁,超過差態度,呢間野真係差到一個點,個個都不負責任。未試過食間素既餐廳咁既態度,完全勁黑人憎,個個都唔想做咁,不如唔好開啦,又要做,又唔理d客人感受,不知所謂,希望呢間野盡早執。超嬲。。。。

2022-12-12 1761 views
今天下午去了佐敦做完針灸之後,便在佐敦一帶買衫,及到裕華shopping ,之後便上去三德素食開飯。🍚🍚🍚🍚🍚🍚 雖然我是首次光顧,但是職員態度有礼,招呼周到。由於我找不到素友,只是一人光顧,便叫了個素福建炒飯。 雖然這炒飯用素肉及蔬菜炒成🥬🥦,但是非常之鮮甜美味,獻汁仲很好味,而且熱騰騰,镬氣十足,其美味不亞於其他酒樓,食完之後仲有免費南瓜西米糖水飲,實在非常之滿足。😋😋😋😋😋😋😋

2022-12-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2022-06-16 3349 views
去年試過這間位於佐敦的三德素菜館,上次的食物質素不錯,因此留下印象。今天很想食齋菜,所以今晚再前來光顧,可能是平日的關係,今日客人不多。坐下後看完餐牌就點餐,我們點了招牌齋鹵味拼盤、南瓜鮮竹粟米粥、香煎海枱薄餅、竹笙北菇羅漢齋豆腐。招牌齋鹵味拼盤,仍然保持水準,味道不錯,值得推介。南瓜鮮竹粟米粥,粥底煲得很綿,材料很多,值得推介。香煎海枱薄餅,薄餅面層煎得夠香,內層軟糯,口感討好。竹笙北菇羅漢齋豆腐,味道中規中距。

招牌齋鹵味拼盤,仍然保持水準,味道不錯,值得推介。

南瓜鮮竹粟米粥,粥底煲得很綿,材料很多,值得推介。

香煎海枱薄餅,薄餅面層煎得夠香,內層軟糯,口感討好。

竹笙北菇羅漢齋豆腐,味道中規中距。
齋鹵味拼盤
南瓜鮮竹粟米粥
香煎海枱薄餅
竹笙北菇羅漢齋豆腐
齋鹵味拼盤
南瓜鮮竹粟米粥
香煎海枱薄餅
訂咗位就方便好多平日時間一入座就已經有張大枱好寬躺坐低即刻嗌嘢食師傅慣咗所以佢揸fit食乜嘢其實樣樣都好食師傅話呢間野幾廿年做師傅又生招牌所以一定有九折但係我靜雞雞去買單所以沒有九折😅佢個星洲炒米真係十足十芋角鹹水角都非常出色灌湯餃好大隻😆大到要分幾次先制倒落個口度😙羮都超好食⋯嗰個黃花魚真係好好食㗎裏便係用紫菜腐皮仲有其他嘢㗎入口好豐富嘅層次(值得推薦)雖然我係第一次糖食次次都係買外賣⋯感覺良好全部嘢咁多$691最重要食咗之後唔會口喝
訂咗位就方便好多平日時間
雖然我係第一次糖食次次都係買外賣⋯
感覺良好全部嘢咁多$691

最重要食咗之後唔會口喝
2022-05-26
$100 (Lunch)
2022-04-26 944 views
朋友話呢度好好食從來都未食過原來係老字號我淨係買咗外賣走買咗一盒齋$25再買咗四粒鹹水角$5@再買咗四條雜菜春卷$7@大滿足尋晚食飯嘅時候剩返雜菜春卷真係好大條好豐富再食啲齋都係好好食嘅唔會太鹹亦都唔會太甜今朝就食鹹水歌好好食呀啱晒我口味煙煙韌韌材料豐富我會再買嘅咁當然要出開九龍先啦性價比高值得推薦啊全部野都好啱食仲要係好好食添啊
朋友話呢度好好食從來都未食過原來係老字號
全部野都好啱食
仲要係好好食添啊
2022-04-25
2022-03-25 1689 views
好少食齋既酒樓,經過見到就同屋企人去試。但係全部點心都係凍,得個炒河粉係熱啲既。食得齋都有心理準備味道會淡啲,但係我覺得依度既味道比我預期中更消淡。🔹鮮露筍素蝦餃皇 $29🔸翠玉素蝦腸粉 $24🔹五香咸水角 $19🔸蜜汁素叉燒包 $22🔹干炒素軟骨河 $67

🔹鮮露筍素蝦餃皇 $29

🔸翠玉素蝦腸粉 $24