2024-02-20 338 views
年初二晚維港有煙花匯演, 為了怕尖沙咀區提早封路, 我們 5:30 已抵達海港城.  先找餐廳吃晚飯, 我們有 VIP  票可以直上海運大廈露天停車埸 觀賞煙花, 於是揀了金不換泰國餐廳.  因為好近停車埸入口. 幸好餐廳有位, 立即安排入座.   近窗邊位, 環境不錯. 黃咖喱牛肉, 牛肉好稔, 咖哩味道濃, 帶椰奶香, 少辣而偏些甜, 我們叫了白飯, 配上咖哩汁,  好味. 泰式炒粉絲, 調味好而不油, 粉絲濕度控制得好, 吾會癡埋, 用了魷魚, 蛋絲, 木耳, 鮮雜菌點綴, 味道配料都不錯. 泰潮鐵板蠔仔, 用鐵板上檯熱騰騰, 蠔仔新鮮, 份量多又大粒,非常好食. 8:00 離開餐廳,  準時欣賞煙花匯演, 正 !
幸好餐廳有位, 立即安排入座.   近窗邊位, 環境不錯.
黃咖喱牛肉
泰式炒粉絲
泰潮鐵板蠔仔
8:00 離開餐廳,  準時欣賞煙花匯演, 正 !
黃咖喱牛肉
泰式炒粉絲
泰潮鐵板蠔仔
呢排經常出沒尖沙咀,我哋帶住小寶去搵食,搵左間屋企人都推薦嘅金不換泰國餐廳🍴呢間餐廳我成個體驗比足分!❤️❤️本身驚要等位等好耐,但去到已經好快可以入座,職員好醒目咁幫我哋預備埋bb凳同兒童餐具。菜單款式好多,見到樣樣都想嗌。職員驚我哋坐得唔舒服,又幫我哋調整枱凳位置,好似開生日會咁,我哋一齊提早慶祝小寶生日🎂。上菜速度適中,職員會過嚟寒暄幾句,到左晚上八點,職員主動叫我哋望出窗,原來除左有海景睇之外,仲有煙花🎆 睇,超驚喜!食完離開餐廳仲主動送左隻軟冧冧嘅鎖匙扣比小寶,佢超級超級開心🥳!服務好好,食物水準都好高👍🏻🍤迷你拼盤(蝦餅、魚餅、香草雞)幾款都好好味,我個人鐘意蝦餅香草雞多啲,小寶超鐘意食,食完又要食🍍菠蘿海鮮飯材料好多,有腰果、菠蘿、蝦、蟹柳🐟酸甜鯧魚醬汁酸酸甜甜送飯一流,配搭埋魚肉,口感都好好🦀粉絲蟹煲以前食過唔同餐廳嘅粉絲蟹煲都覺得好麻麻,呢個蟹煲啲粉絲真係有蟹味,唔係剩係得淡而無味嘅粉絲,味道係融合埋一齊🥥椰青燉翅份量唔算多,啱啱夠三碗,但好惹味🧉龍眼茶有得揀熱或者冰,我哋兩種都有試,熱嘅更加帶出到龍眼香味,冰嘅反而比較甜啲,有機會加左少少糖醬金不換泰國餐廳 (尖沙咀)

服務好好,食物水準都好高👍🏻

🍤迷你拼盤(蝦餅、魚餅、香草雞)

🍍菠蘿海鮮飯
材料好多,有腰果、菠蘿、蝦、蟹柳

🐟酸甜鯧魚
醬汁酸酸甜甜送飯一流,配搭埋魚肉,口感都好好

🦀粉絲蟹煲

🥥椰青燉翅
份量唔算多,啱啱夠三碗,但好惹味

🧉龍眼茶

金不換泰國餐廳 (尖沙咀) @harbourcity
地點:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OT260-OT263號舖

#金不換泰國餐廳 #金不換 #泰國餐廳 #泰式餐廳 #泰式 #尖沙咀 #尖沙咀餐廳推介
#尖沙咀美食 #親子餐廳 #親子餐廳推介
#foodie #hkkol #hkrestaurant #hkfood #yummy #foodblogger #hkfoodblog #飲食推介 #crazy媽媽 #missmammy #missmammylove
Type of Meal
Dinner
同朋友食個生日飯,諗住喺高級地段尖沙咀海運大廈,食這間高級泰國菜應該唔會差得去邊,點知一去到門口嗰位阿姐態度差劣,黑口黑面已經影響心情。不過都算啦!我哋就叫咗個泰式金邊粉,上面用蛋整咗個蛋網,表面都整得好靚似蛋糕,點知原來虛有其表,所謂嘅海鮮嗰舊魚又臭又腥🥶,朋友食左即刻嘔返出嚟,以後絕對唔會再幫襯。差差差😤😤😤

泰式海鮮金邊粉
2023-07-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Lunch)
2023-02-24 1728 views
金不換相好多人都食過. 唔係話佢唔好食. 不過真係食view 多過食佢啲野食,大家明點解加啦😂😂為一叫好食小小就係佢啲咖喱🤣🤣配返啱啱出爐嘅多士,差極有限😊同埋佢個菠蘿炒飯都好好食,大食小小/有男士嘅一定要叫埋
泰國菜
2022-05-30
$400 (Lunch)
  • 菠蘿炒飯
  • 蒜蓉包
2023-02-04 1244 views
海港城金不換餐廳 之前都有食開喱間餐廳,今日諗住同屋企人再去食點知門口帶位呀姐態度極差,講唔正廣東話大陸人就可以入座先,香港人就叫我齊人先入座,又要限時,問多兩句就鬧人,垃圾員工想開心食一餐飯都唔得以後都唔食喱間餐廳
海港城金不換餐廳
之前都有食開喱間餐廳,今日諗住同屋企人再去食

點知門口帶位呀姐態度極差,講唔正廣東話

想開心食一餐飯都唔得
以後都唔食喱間餐廳
2023-01-18 1211 views
有海港城飲食劵來食還算可以接受的價錢,略貴但是可以接受。豬頸肉烤的真的很香,肥而不膩,油香很足,外焦裡嫩,值得推薦。相信其他烤魚之類也會很好吃,下次會嘗試。今日沒有選擇冬陰功湯,換了口味紫菜豆腐肉沫湯,很鮮美,但是有點貴。炒椰菜苗很入味,炒的火候很好。最喜歡的就是甜品芒果糯米飯,芒果高品質不酸很香,而且沒有任何果渣,椰漿糯米飯很邪惡,吃完白的吃黑的,白的軟糯香甜,黑米口感豐富香味持久,很推薦的泰國菜。
2022-12-06 1015 views
見到可以用海港城coupon 就去試下,有海景環境都幾舒服😌不過午餐set唔可以用coupon所以要單點,我地兩個人叫咗三樣野食。◾️蟹肉炒飯🦀炒飯都算乾身,都炒得幾香,蟹肉都算幾多整體嚟講都幾好,不過可以再濃味少少◾️咖喱紐西蘭青口🐚咖喱味都幾濃郁,可能佢加左蛋花所以會再香濃咗,青口係帶殼嘅味道都幾大隻,好新鮮唔會有雪藏味◾️燒鱔🐟燒鱔都燒得幾香,肉質好嫩滑,不過就有啲多骨,但係隔離嗰啲配菜就真係好好食😋酸酸甜甜嘅椰菜好開胃👍🏻👍🏻👍🏻我見到人哋其他小食都有配椰菜做配菜,下次可以試吓其他小食

◾️蟹肉炒飯🦀
炒飯都算乾身,都炒得幾香,蟹肉都算幾多
整體嚟講都幾好,不過可以再濃味少少

◾️咖喱紐西蘭青口🐚

◾️燒鱔🐟
2022-11-21
$200 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2022-11-26 717 views
Thai Thai Thai 之夜Thai Yummy 炸蝦餅 $158爽口彈牙,香脆可口豬頸肉炒金邊粉 $158乾身,香口惹味,有鑊氣,肉嫩飛天通菜🌶 $88少少辣,通菜新鮮嫩口整體而言,食物款式選擇多,上菜效率快,服務態度好,環境舒適,仲有海景贈送添😙
Thai Thai Thai 之夜
Thai Yummy

炸蝦餅 $158
爽口彈牙,香脆可口

豬頸肉炒金邊粉 $158
乾身,香口惹味,有鑊氣,肉嫩

飛天通菜🌶 $88
少少辣,通菜新鮮嫩口

炸蝦餅
豬頸肉炒金邊粉
飛天通菜
豬頸肉炒金邊粉
2022-10-25 2205 views
青咖喱 - $188椰汁味好香唔會好辣欣賞佢唔會太稀而且都幾足料--蒜蓉包 - $76就咁食有香脆嘅感覺用嚟點青咖喱則可以充分咁索晒啲咖喱好味冬蔭功(細) - $218叫得多嘢食所以都唔敢叫個大嘅驚食唔晒會浪費不過份量都比想像中多4個人Share差不多每人都有1碗半個味好夠唔算太辣仲有淡淡嘅椰香入面啲蝦仲好大隻添椰青海鮮焗飯 - $198一嚟到已有好香嘅椰子味椰汁都好多呢個鹹甜嘅配撘好食呀海鮮份量都幾多明爐烏頭 - $328平時係街食泰菜好少會食魚因為我太嫌麻煩😅不過今次朋友好想食所以迫咗嫌麻煩嘅我食上面啲蔥好正令到唔食蔥嘅我都食咗好多烏頭魚肉好嫩滑就算一路有個火熱住啲魚肉都唔會好乾飛天通菜 - $95少少辣咁幾惹味個莖好爽口芒果糯米飯(小) - $ 108對於煙韌控嚟講呢個係必嗌嘅甜品嚟芒果都幾甜黑白糯米飯夠晒有咬口加上大量椰汁甜甜鹹鹹咁好好味龍眼冰 - $55石榴子冰 - $55珍多冰 - $55泰國凍奶茶 - $55🌝🌝🌝/5飲品整體感覺正正常常無乜特別太差或者太特別

青咖喱 - $188

飲品整體感覺正正常常
無乜特別太差或者太特別
2022-06-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 芒果糯米飯
  • 蒜蓉包
  • 冬蔭功湯
  • 椰青海鮮焗飯
2022-10-18 786 views
放工拉埋兩個同事諗住黎行下,行到肚餓就搵野食,同事話不如食泰菜啦,咁見附近就係就入左黎,佢安排我地坐到好入既海景位坐,坐低左係角落位傾計一流,我地點左,蛋網海鮮炒金邊粉 ($188),蝦膏炒通菜 ($88) ,甜酸䱽魚 ($298), 蟹肉魚肚羹($218),炒通菜 ($88),食物質數一般不過不失
2022-08-26
2022-10-17 504 views
東南亞菜系-性價比非常高的東南亞料理餐廳,而且選擇非常多,是間上班或是朋友聚會都很合適的餐廳✨我們去的時段為下午茶套餐,主餐可搭配優惠價的小菜或是飲品,十分划算(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-1⃣️招牌無骨海南雞摻摻喇沙 湯頭部分微辣,而且有非常香的蝦味🦐,麵體則有粗麵跟細麵,我跟朋友都覺得細麵特別好吃且入味!海南雞的肉質不錯,兩種沾醬都非常搭配~-2⃣️馬來杏仁蝦餅很好吃的小炸物,外層則是由杏仁片包裹著,非常特別,讓口感不會過油膩,沾上酸酸甜甜的醬就直接被拿捏住了👌🏻-3⃣️芭提雅炭燒豬頸肉 非常正宗的泰式小菜,肉質很嫩,外層帶有些微油脂,且帶有炭燒香味,沾醬也特別好吃!廣東朋友說完全不是粵式叉燒(哈啊哈哈)-4⃣️泰式蔗蝦撈檬粉十分清爽但份量超級無敵多的一道主餐☺️蔗蝦的部分是外層酥脆內部則是一個大大的蝦丸,中間則由一根甘蔗支撐,而甘蔗的甜味使蝦丸不會過度膩口!麵裡頭還有不少高麗菜,很爽口。-5斑蘭椰汁冰椰子🥥味很重,上面撒了些椰蓉增添口感!十分喜歡😆-餐廳環境算是整潔、上菜速度快,而且真的吃的超級飽,建議點餐可以一份主食、兩份小菜的點法。這是跟上一週吃的Samsen 是不一樣的定位,都值得嘗試!-👩🏻‍🌾評分:4
東南亞菜系

1⃣️招牌無骨海南雞摻摻喇沙
2⃣️馬來杏仁蝦餅
3⃣️芭提雅炭燒豬頸肉
4⃣️泰式蔗蝦撈檬粉
5斑蘭椰汁冰
椰子🥥味很重,上面撒了些椰蓉增添口感!十分喜歡😆
👩🏻‍🌾評分:4.7/5 ❤️🧡❤️
💰性價比:5/5(再度扶牆而出的兩人)
👀再訪意願:🈶️
2022-10-10 548 views
📌綠油油咖哩雞飯📌打拋豬公仔麵📌趁熱吃 金錢蝦餅 📌蝦醬空心菜📌泰式椒麻雞塊📌泰式涼拌海鮮📌B套餐任選飲品一杯+每日例湯———————————新開幕平價又道地的泰式料理!!近中教大勤美間,白色外觀,室內寬敞明亮,帶有微微的泰式風情,門口超美的吊籃搖椅可以打卡拍照,座位數足夠外還有半開放的包廂區,服務超級親切,餐點以泰式料理為主,份量很足而且口味真的很優秀,內用跟外帶便當都有,無論是自己前來享用或是聚餐都超合適~ #綠油油咖哩雞飯 帶有硬度的泰國米超級好吃,綠咖哩醬汁是師傅手工調配的,迷人的椰奶香氣與羅勒葉的提味,層次相當豐富,雞肉也超軟嫩,整體舒服的微辣吃起來相當順口,旁邊還有白麵包、溏心蛋、青菜作為搭配,營養均衡又飽足,我很喜歡!!#打拋豬公仔麵嗜辣的友人非常滿意,炒泡麵般的幸福滋味,鹹香適中,麵體入味不軟爛,還附上一顆半熟太陽蛋與青菜,豐富擺盤,份量超足,胃口很好的點他就對了~#蝦醬空心菜泰式料理的經典菜色,超大盤之外口味上也深得我心,蝦醬味道之濃郁,重點是完全不油膩,堆的如此高還是吃光光~炸物的部分激推 #金錢蝦餅 金黃酥脆的外皮內裡超軟嫩,蝦漿的蝦鮮味十足,真材實料,搭配酸甜的
📌綠油油咖哩雞飯

📌打拋豬公仔麵
📌趁熱吃 金錢蝦餅
📌蝦醬空心菜
📌泰式椒麻雞塊
📌泰式涼拌海鮮
📌B套餐任選飲品一杯+每日例湯
———————————
新開幕平價又道地的泰式料理!!
#打拋豬公仔麵
#蝦醬空心菜
炸物的部分激推 #金錢蝦餅 金黃酥脆的外皮內裡超軟嫩,蝦漿的蝦鮮味十足,真材實料,搭配酸甜的醬汁,榮登當日最愛!
#泰式椒麻雞塊
與一般的樣貌不同,以雞塊的方式呈現更好入口外,皮薄肉質軟嫩多汁,搭配著主廚特調的椒麻醬,鹹酸鹹酸超開胃~
#泰式涼拌海鮮
也是我泰式料理必點品項之一,鮮蝦、淡菜跟花枝都很新鮮,酸辣感十足又清爽,滿分的開胃菜~趁優惠一定要點!
#泰式奶茶
不像泰國當地來的那麼甜膩,濃郁奶香與明顯的手標紅茶香,整體比例很和諧,非常適合台灣人泰奶,香濃而不膩,喜歡!
2022-10-08 526 views
爸爸生日,又仲有海港城coupon,就帶佢哋試吓金不換泰國餐廳啦原來冇留意,叫咗咁多樣菜都係海鮮嚟嘅😝🍍菠蘿海鮮炒飯菠蘿炒飯每一次去食泰國嘢都會叫嘅,而呢度嘅菠蘿海鮮炒飯係比較大個,而材料亦都比較多,又有蝦又有魷魚,仲有超多菠蘿粒,係幾抵食嘅🫔細嘅小食拼盤可以揀三款小食,每款兩件,叫咗春卷、蝦餅、香葉包雞,雖然話係小食拼盤,但係每一樣嘢都好大舊 ,我自己就推介蝦餅同春卷🦐甜酸荔枝菠蘿炒大蝦球呢個係時令嘅菜式,有三隻大大嘅開邊蝦,好大隻,啲肉都好新鮮彈牙,連配料嘅菠蘿同荔枝都俾我哋清晒,好好食🎃咖喱海鮮焗釀南瓜呢個算係呢度嘅招牌菜,之前嚟食過一次覺得幾好食,咁今次就再encore,但今次係有啲失望嘅,因為海鮮份量比上次少咗好多,食來食去都係得魷魚,啲蝦又變得好細隻,全部得返南瓜蓉咁樣,唯一呢樣係比較失望嘅菜式

原來冇留意,叫咗咁多樣菜都係海鮮嚟嘅😝

🍍菠蘿海鮮炒飯

🫔細嘅小食拼盤

🦐甜酸荔枝菠蘿炒大蝦球

🎃咖喱海鮮焗釀南瓜
2022-09-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2022-09-11 805 views
朋友請我食生日飯,預早訂位,位於高级地段尖沙咀海運大厦,食這個高级泰國菜,我地叫左個海鲜金边粉,表面用蛋整左個蛋網,表面整得好靓,裡面不但祇無海鲜,最離譜用【仿蟹柳】,我從未見過用這材料【仿蟹柳】用來出高级食府既菜式,竟然找不到一件似樣既海鲜料,這樣的菜式何來值$188,竟然在海運大厦高级地方出這個菜式,當晚我地無奈消化左佢啦。後來同朋友提及這間高级食府,他們也食到這道菜,他們也驚嚇,食仿蟹柳,代替海鲜料,好過份的。
2022-08-06 1054 views
有商場優惠卷,便到達這家熱店買外賣回家。菠蘿海鮮炒飯$198這海鮮炒飯份量十足,有蝦、魷魚、菠蘿、雞肉和仿蟹條。炒飯炒得幾可口,沒有太乾或太濕,飯粒比較軟身,滿有菠蘿的熱帶氣息,唔太油膩,味道幾ok.蝦醬通菜$95這通菜十分入味,通菜嫩口,又有濃濃的蝦醬味,味道濃而不咸,口感少少油潤,不錯吧。芒果糯米飯$108這芒果糯米飯真不錯!糯米飯煙煙韌韌,酸香的芒果配上香甜椰奶,加上充滿口感的糯米飯,越食越想食。

有商場優惠卷,便到達這家熱店買外賣回家。

菠蘿海鮮炒飯$198

蝦醬通菜$95