一年一度父親節 當然唔可以馬馬虎虎 既可以同辛勞既父親大人食餐好 又可以借口食好西 帶著兩老 近近地去一轉大埔中心 其實也有不少選擇 呢間Olive Cafe其實想試好耐 正好提議試試 白色既西式裝潢設計 雖然坐位間空間感不太足夠  不過勝在氣氛恬靜 一家人可以溫馨地享受晚餐時光 點了兩個set 上主菜前先有前菜香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙 賣相不算特別 不過味道頗鮮 拼上帶點甜酸既香芒汁更見突出 口感細滑軟腍 雖然未去到入口即刻會哇哇聲 不過算有驚喜紐西蘭西冷扒配青胡椒汁 餐廳預設是medium rare 不過兩老都不喜歡太生 所以點了7成熟 賣相不錯 西冷扒亦算厚身 雖然是7成熟 不過肉質都唔算太老食落肉質軟滑有濃郁肉味 肉汁豐富不油膩 食時沾埋青胡椒汁 口感更為特別 德國蜜糖芥末烤鹹豬手 份量頗大 上枱時香氣迫人 不過略嫌外皮有點過火 可是食落仍算香脆可口沾上 蜜糖芥末醬汁味道更為一絕 不單可以去除豬手既油膩感 而且更可提升豬手鮮味 薯條炸得香口爽脆 而且厚身大條 食落口感豐富牛油焗帶子配蒜香意粉 帶子鮮味出眾 加埋蒜蓉香氣更是吸引 不過略嫌
一年一度父親節 當然唔可以馬馬虎虎

食時沾埋青胡椒汁 口感更為特別

德國蜜糖芥末烤鹹豬手

薯條炸得香口爽脆 而且厚身大條 食落口感豐富

牛油焗帶子配蒜香意粉

帶子鮮味出眾 加埋蒜蓉香氣更是吸引 不過略嫌意粉跟帶子配合得不太好
味道相併起來亦不算突出 有點可惜

Olive鮮果茶

鮮果份量不少 用上火龍果 香橙 士多啤梨切粒 果味香甜又帶點微酸
飲落仲有陣陣清淡既茶香 實在非常讚
Type of Meal
Dinner
2019-06-13 441 views
與朋友於這裡共進晚餐,環境舒適,晚上唔肘人,適合與好友談天。由於有預約,因此可以有main menu 九折優惠。我們吃得不多,主要點了一個芝士黑松露薯條,意粉及意大利飯,並且點了雪糕朱古力餐飲。主食的粉和意粉味道還可以,沒有太驚喜都波有失望。下次會再黎。
2019-06-05 223 views
今曰同屋企人一家三囗去大埔分店食lunch ,知道做到16/6/19,內心都有d唔捨得!點知去食,叫足三個餐,原來漏左三碗餐湯冇俾,我地完全沒發現,食完返到屋企才諗起!間店啲職員都幾(盡責)!唉!出去食野真係下下要追先得,好好地食餐飯都唔得!自己無發現就損失😢😢😢😣😣
2019-05-12 231 views
我返工地方近大埔,於是就黎呢邊搵野食,呢間餐廳都算方便搵,價錢唔算貴,上網訂座仲有折。我地2個人一黎到見到都幾多空座位,可能因為我地係平日黎食,加上未夠7點鐘,我地叫左個羊架薯條,味道正正常常,意粉味道一般,我覺得唔夠入味。而因為我朋友生日,提前要求叫餐廳幫我準備甜品加朱古力生日名,餐廳師傅好用心係木碟上用朱古力寫得一手好字,仲有紅加黑兩色混合,打卡一流。整體黎講呢間餐廳算係大眾化,坐得舒服,不過味道唔算特別出色。
2019-05-06 253 views
一個疑似男主管的職員沒有理會我們正常的排隊,給了錢愛的人先入餐廳,之後只係敷衍叫我地等多一陣。之後我們跟他理論,他完全不理睬!這位服務員的態度影響晒你餐廳的形象,垃圾,最後我們沒有入去進食,已經沒有心情去幫襯,整體差劣,不會去食,服務態度影響一切
2019-05-05 100 views
話說今日老婆想食呢間,咁我地入去話兩大一小,個女服務員就話坐入面四人枱,跟住有個男既似主管就走過來話門口果一家人來先,應比佢地先。咁我地咪出返去,因為人地真係到先過我地,咁我地咪乖乖地出返去等,我地係下一張,因為門口應沒有人,咁跟住又來左兩家人,個男主管先出來登記,但是又無派飛,當有枱了,個男人竟然比後過我地來既一家人入去,(可能佢登記果陣係登記人地先,但佢無派飛架wo, 我老婆登記果陣明明都話左比佢聽我地係來先,下一張應到我地)咁我咪入去同個女服務員講返係我地先,佢竟然有臉話佢地有登記號碼既wo. 咁我直接同個男主管講喇,佢竟然無視我wo, 以為我係唔講理既打尖客。真係唔食都罷就,你堂堂男主管可以直接去問比你放入去果枱客,竟然係咪我等先過佢地。簡單浪費我時間,服務又差,安排又差!!劣評劣評劣評!!!
2019-04-30 85 views
30/4,第一次來呢間野吃中午飯,一入去比的感覺都幾好,好乾淨好整齊,一坐低員工服務都好好,好親切!跟住講嘢食,我叫咗一隻燒春雞同埋三隻雞翼,蜜糖雞翼正到爆,色香味俱全。跟住到隻燒春雞,都算幾新鮮,係即叫即整!冇得頂啊。份量又好夠。下次會再來。
2019-04-30
$80 (Lunch)
  • 烤豬肋骨配香烤春雞半隻
2019-04-27 98 views
睇openrice找食。發現預早訂位特定時段有五折。本住精明消費者的心態決定要會一會佢。一坐低,職員會先按人頭給予免費餐包,餐包味道普通有點兒太硬和不夠熱。《炸薯條、巴馬臣芝士配黑松露蛋黃醬-$45》薯條應該是自家手工製作的,黑松露蛋黃醬超級加分很好吃,不過巴馬臣芝士原來只是芝士粉,可有可無呢點令人失望。《香炸雞翼配蜜糖芥末汁-$48》普通蜜糖雞翼,但係有點兒太鹹。另外完全沒有芥末汁的味道。《美國牛肉漢堡包-98》牛肉有得自行選擇幾成熟,值得欣賞。麵包過分鬆軟,撐唔起所有餡料,導致整個漢堡過分鬆散影響口感。《牛油焗帶子配蒜香意粉-$78》帶子味道出眾,蒜香味都好吸引,但略嫌和意粉欠缺配合度,變得意粉還意粉帶子還帶子,無法相得益彰互相呼應。《芒果香蕉奶昔-$38》味道完全係飲得既鳳仙。
《炸薯條、巴馬臣芝士配黑松露蛋黃醬-$45》
《香炸雞翼配蜜糖芥末汁-$48》
普通蜜糖雞翼,但係有點兒太鹹。另外完全沒有芥末汁的味道。
《美國牛肉漢堡包-98》
《牛油焗帶子配蒜香意粉-$78》
《芒果香蕉奶昔-$38》
味道完全係飲得既鳳仙。
芒果香蕉奶昔
炸薯條、巴馬臣芝士配黑松露蛋黃醬
香炸雞翼配蜜糖芥末汁
美國牛肉漢堡包
2019-04-27
炸薯條、巴馬臣芝士配黑松露蛋黃醬
2019-04-26 98 views
第一次幫襯呢間食肆,唔知幾時轉咗?印象中上次係食甜品的。佢地無下午茶餐時段,得呢幾款選擇。卡邦尼意粉,味道一般。一行數人加咗幾個小吃,薯條okay炸蝦就無乜蝦味。是日星期日下午四點半,但食肆內顧客人數不足一半。環境清靜,食物質素就一般,幾個朋友聚會都可以的。
第一次幫襯呢間食肆,唔知幾時轉咗?
印象中上次係食甜品的。

佢地無下午茶餐時段,得呢幾款選擇。

卡邦尼意粉,味道一般。
卡邦尼意粉

一行數人加咗幾個小吃,薯條okay炸蝦就無乜蝦味。
小食三款,每款加HK$8

是日星期日下午四點半,但食肆內顧客人數不足一半。
環境清靜,食物質素就一般,幾個朋友聚會都可以的。
2019-04-07
Waiting Time
23 Minutes (Dine In)
$70.12 (Tea)
小食三款,每款加HK$8
  • 薯條(小食)
2019-03-22 96 views
去大埔食飯係就會揀喺大埔超級城入面嘅餐廳今次想試吓喺商場以外嘅餐廳行吓行吓就見到呢間西餐堅係幾大所以就揀咗入去啦先來麵包我哋冇揀到餐湯揀咗頭盤吞拿魚莎莎賣相普通但係味道幾好叫咗一份豬肋骨份量都幾大下有兩條一落刀就知正,容易切開肉又夠軟~啲薯條又夠熱辣辣另外仲叫左一份豬鞍扒超級之香噴噴又厚又大件冇煎到乾爭爭既感覺同埋佢有兩款醬汁俾你yummy yummy ~ 餐飲叫咗一杯凍檸茶另外一杯叫咗蜜月好味woo 類似橙汁汽水但又唔係橙汁
去大埔食飯係就會揀喺大埔超級城入面嘅餐廳

超級之香噴噴
又厚又大件
冇煎到乾爭爭既感覺
同埋佢有兩款醬汁俾你
yummy yummy ~

餐飲叫咗一杯凍檸茶
另外一杯叫咗蜜月
好味woo
類似橙汁汽水但又唔係橙汁

2019-02-25
1K
大埔朋友又有新介紹,「Olive Cafe」位於大埔安邦路9號大埔超級城A區地下012A舖,行完街去食個飯非常方便,而且位置就腳,搭巴士,小巴或火車轉K巴都可以做。先來一個「南瓜湯」湯是有淡淡的南瓜味,不太濃,而且南瓜湯應該用了攪拌機打蓉所有南瓜,一點湯料也沒有,算打的滑身。主菜是「帶子扁意粉」扁意粉煙韌夠彈牙,帶子好大隻,味道不錯,帶子又新鮮又香,很滿意。「牛扒點了五成熟」肉質一般,可以煎得過火一點煎到7成熟,但都算可以。牛扒加了胡椒汁又確實不錯,不會太辣有少許甜味帶出黎,味道層次感豐富了,呢個是加分位。朋友超喜歡他們的「薯條」推介,即叫即炸,薯味濃,不油膩,加埋少少芝士粉,好好味!!「雞翼」都合格啦~蜜糖芥末不濃,雞肉都滑。甜品就點了蛋糕,蛋糕list有16款,我哋就揀了焦糖朱古力cheese cake,味道算ok,沒大驚喜,總算不錯啦!

「雞翼」都合格啦~蜜糖芥末不濃,雞肉都滑。

好多人Monday通常都無咩mood出街!正正我就係相反,最唔願返工果日,就更加要好好慰勞自己!要咗2個set再另外加埋甜品!一定夠盡興喇!餐包:配上嘅唔係一般嘅牛油!係薯仔醬!!這醬很滑但仍有保留一顆顆幼粒,!抹上麵包還增加了口感呢!餐湯:羅宋湯~味道不太酸不太辣而且都很足料喔!前菜:香煎芝麻吞拿魚配芒果沙沙~醬汁很特別,有三色椒所以對味覺有點小刺激喔!甜品:後:蘋果芝士蛋糕(HKD38) ~蘋果當然要配玉桂,外層同內裡都有不少蘋果粒,層次非常豐富,唔太覺有芝士味!可能玉桂味太強,cover了芝士味,總括嚟講,佢係蘋果批味嘅蛋糕嘍~前:柚子芝士蛋糕(HKD38) ~似乎落了柚子皮碎碎喺芝士度,好清新嘅口味!解除咗一般芝士蛋糕嘅膩感!好味!上:香煎豬鞍配蘋果蓉(HKD162) ~豬鞍應該是用了西班牙豬,只有7成熟,如果接受不了,可以同侍應說要well done喔!肉質非常稔!肯定食材本身質量很好!配上清新的蘋果蓉,香香甜甜滑滑的!另外,還有一個燒汁配上適合不同客人的口味!下:德國蜜糖芥末烤咸豬手(HKD168) ~侍應很有禮貌地問原隻還是切埋,有專業的廚師代勞,當然要享受吓喇!上到枱又

要咗2個set再另外加埋甜品!一定夠盡興喇!

餐包:

餐湯:
羅宋湯~味道不太酸不太辣而且都很足料喔!

前菜:

甜品

下:德國蜜糖芥末烤咸豬手(HKD168) ~侍應很有禮貌地問原隻還是切埋,有專業的廚師代勞,當然要享受吓喇!上到枱又香又脆!味道同份量都很足!

以上主菜都有配上薯條/薯角!所以是非常非常的滿足!

左: 士多啤梨驚喜(HKD35)~講到明係驚喜,所以drink menu都無show內裡mix咗咩!除咗士多啤梨味,飲到有少少菠蘿味咋!不過佢係好飲嘅!

右:雙重朱古力(HKD38)~一個一定好飲嘅組合!雪糕+忌廉+朱古力!
2019-03-07 85 views
通常連鎖店越開會越難吃,自從我第一次在黃大仙吃過olive cafe之後,已經幾年沒有吃過。最近分店開到來大埔,那麼近我,我又想去試吃吃呢~這晚來到發現裝潢也不比黃大仙店差,坐起來舒適度很高。長條型的餐包配上帶蒜蓉味的牛油,不會過於飽肚,味道不錯。跟餐的香煎吞拿魚芒果莎莎,配生洋蔥,綠椒,味甜而帶少許刺激,吞拿魚用料不俗,配搭新鮮。主菜是豬鞍架配蘋果莎莎,豬鞍厚度足有1吋,肉質彈牙不過韌,還帶適量脂肪,讓肉吃起來較鬆軟,亦不會過膩,水準不俗。醬汁中蘋果醬汁比較稀,如果可以更濃就好了,gravy醬汁夠濃,但就配薯仔會比較好。配菜中以焗薯連薯皮最出色,熟度掌握得很好,不過粉也不過硬,一口一件。其餘是健康菜如 西蘭花跟椰菜花都是僅熟,不會軟稔得難以入口。飲品的雪泡變奏是金莎巧克力為主調的巧克力奶,帶有hazelnut 的味道,還可以點熱!實在令人欲罷不能這晚大部分蛋糕都賣完,只有石板街比較對胃口~想不到口感也是相當的煙韌,非常有特色。值得一提,服務水平不錯,不會只像屋邨水準,讚賞一下。

最近分店開到來大埔,那麼近我,我又想去試吃吃呢~

這晚來到發現裝潢也不比黃大仙店差,坐起來舒適度很高。

長條型的餐包配上帶蒜蓉味的牛油,不會過於飽肚,味道不錯。

值得一提,服務水平不錯,不會只像屋邨水準,讚賞一下。
2019-03-06 222 views
早前媽媽生日,我們一家來到這家餐廳和媽媽祝壽,覺得這裡環境和食物也不錯,於是今天特意帶寶寶來試試☺️。店舖采用落地玻璃,第一眼看進去,燈光柔和,感覺乾淨整潔👍🏻。餐廳裏的餐桌與餐桌之間不會太擁擠,座位也頗寬闊的,坐得舒適。Dinner Menu 有7個選擇,價格相宜。我們今晚點了2個dinner set:「龍蝦意大利飯」、「酥脆香草焗羊架」,飲品點了「雙層朱古力」及「Olive 鮮果茶」。餐包是香脆麵包棒的那種,不是熱騰騰的那種。用來蘸餐湯吃一流!先來的是 是日餐湯 - 甘荀忌廉湯 及 香煎芝蔴吞拿魚配香芒沙沙甘荀湯味道清甜,帶微微creamy 感❣️🥗芥末沙律醬配上沙律菜挺開胃的。賣相超吸引的兩片芝蔴吞拿魚配上芒果醬又是一個酸酸甜甜又特別的開胃菜☺️。Dinner set - 龍蝦意大利飯 $175為方便客人食用,廚師非常貼心地把龍蝦肉都挑出來了❤️ 輕輕一扯就可以把整條龍蝦肉都扯出來😆 龍蝦肉非常新鮮,口感結實彈牙,還有少量芥末沙律醬在上面,輕微中和了龍蝦的飽膩感,挺有心思的👍🏻 意大利飯應是用意大利米煮的,因為吃上去有顆粒的咬口,是我們在家吃泰國香米不會吃到的口感。由於意大利飯也屬飽滯類

甘荀忌廉湯

甘荀湯味道清甜,帶微微creamy 感❣️
香煎芝蔴吞拿魚配香芒沙沙

🥗芥末沙律醬配上沙律菜挺開胃的。

Dinner set - 龍蝦意大利飯 $175
龍蝦意大利飯

由於意大利飯也屬飽滯類別🙈,這裡的廚師加了火箭菜來中和一下,不錯🤓。

Dinner set - 酥脆香草焗羊架 $188
酥脆香草焗羊架

餐廳建議是七成熟的,跟我們平時吃的也生熟度也差不多,因此我們這次也是吃七成熟的。
羊架表面佈滿炸蒜粒,因此吃上去羊騷味不重,肉質嫩滑,肉汁豐富👍🏻 十分推薦!
另有薯條及沙律,薯條雖然是我最喜歡的粗薯條,但薯條不太夠熱也不夠脆,希望下次來有改善😊。

雙層朱古力 - $38 (跟餐可減$15)
雙層朱古力

是一杯賣相非常吸引的凍朱古力+cream +1個朱古力球雪糕。朱古力味夠香濃,cream 令整杯朱古力的口感更香滑,還有雪糕可以食😋。但如果你像寶寶一樣不想吃雪糕的話,你的那杯朱古力會更濃🤣

Olive 鮮果茶 - $48 (跟餐可減$15)
Olive 鮮果茶

非常有high Tea feel 的瓶子,想必所有女生看到也會賞心悅目吧😜
蠻多鮮果的,有藍苺、士多啤梨、香橙、火龍果及熱情果五種生果,配上TWININGS 綠茶,果味香甜中又帶點微酸,我非常喜歡💕。

食物製作用心,服務有禮貼心,環境舒適有格調,下次可以再來🤟🏻~
龍蝦意大利飯
酥脆香草焗羊架
雙層朱古力
Olive 鮮果茶
2019-03-06 74 views
今晚男朋友係大埔收工,同我係大埔食晚餐,佢話想食西餐。即刻諗起olive cafe,印象中幾年前食過一次,都覺得幾好味晚餐本身就包左沙律或餐湯。唔揀晚餐,係晚餐時間,主餐牌揀任何意粉飯都免費有飲品,加廿蚊就有餐湯。是日餐湯係粟米湯,好濃郁既粟米味,都有d粟米蓉食到男朋友叫左杯叫黃金海岸,飲落似雜果賓治加d梳打,酸尾尾又甜甜地,好開胃!男朋我嗌咗個肉眼排,大概7成熟左右,入口唔會靱,都唔錯我就嗌左個帶子蒜香意粉,蒜味都重,但成個意粉味道配合剛剛好!又會太咸或太淡,加左車里茄帶點清新。帶子原殻上感覺好霸氣,重點係味道係好既!我地仲嗌咗小食,炸魷魚圈,配他他醬,味道係好夾。個炸皮都脆,好香口,只是偏硬了少少,如果無咁硬就更好我就唔食蠔既,而男朋友最欣賞依個蠔,佢揀大煙肉芝士焗,醬固然好味,蠔既質素都幾好,唔會腥。最後食埋最喜愛既蘋果金寶,焗出尼熱辣辣,蘋果夠甜一啖蘋果肉同餅碎加啖雪糕,好好味!我地食咗咁多野,質素又不錯,埋單都只係$430!真係抵

男朋我嗌咗個肉眼排,大概7成熟左右,入口唔會靱,都唔錯

我地食咗咁多野,質素又不錯,埋單都只係$430!真係抵