Trainee Gourmet
同同事食下午茶,諗唔到食乜,有人話食呢間,我ok的,之前食過一兩次,係唔錯的。今次再嚟食拉麵,以為係正常size,點知今次嚟點解變咗q版嘅?麵仲要得兩三“住”,好快食完,點解變成咁㗎,退步咗好多。我叫嘅係赤豚肉拉麵,湯底方面偏咸,辣度又唔刺激,豚肉係好普通貨,跟餐係汽水,可加錢($7)轉特飲但我建議大家都係唔好轉,因為好普通。呢個set仲要成40蚊真係好唔抵。

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice’s point of view.)
HK$50 (Tea)
Novice Gourmet
去到觀塘apm ,逛街買一堆有的無的戰利品是必然的,打算去打個邊爐去填飽肚皮就夠哂滿足^^ 但點知之前食既某間打邊爐已結業! 誤打誤撞下,平時話最鐘意食拉麺既男友就話一直想試“麺屋武藏“ 就不理任何因素就初嘗這店`我食(黑武骨)- 豚肉煮 ;喜歡它的黑蒜油的香不算太油膩,溏心蛋也不錯,麵質夠彈牙軟硬程度是我喜歡的,只可惜個豚肉看似薄切肥牛,食落仲有點“蘇蘇“地既味,唔知以為羊!影響了我對呢碟面既評價!!男友點了>>(赤武骨)- 豚角煮;平常我都不太能嗜辣,可能我只係試過幾口細啖,辣度我還能接受不需狂飲水,但我見個一大片豚角煮,真的不敢恭維,脂肪與肉的比例可說是6成半肥膏3成半係肉,雖然夠厚切,但相應肥膏都大夠d..另外小食點了(武藏餃子)及(比目魚黃金燒)這都是他喜愛吃的! 餃子 只是普通,而比目魚卻是面頭芝士沙律醬汁,以為是燒得香口的。。。的確帶點失望!座位都坐得舒適,另需收取加一的,但是服務有點慢!
座位都坐得舒適,另需收取加一的,但是服務有點慢!
2016-06-24
Dinner
Veteran Gourmet
今次試左佢既白武骨豚角拉麵, 聽講佢地既湯底係以豬骨,雞同海鮮長時間熬製 白武骨豚角個湯底飲落真係幾濃厚下, 好似有好多骨膠原"漿"住個口咁不過飲落去唔係小妹愛果種豬骨濃湯味, 多左份失落感..佢地塊豚肉幾厚, 起碼有超級1CM厚!!!雖然幾厚 但食落肉質好軟林林唔會好硬, 視覺效果好吸引到人!!呢度既面冇得自選簡(硬/普通/軟) 同埋個麵質自我感覺好似比較軟身, 小妹係個唔太中意食林麵既人, 所以就覺得個麵做得麻麻地
今次試左佢既白武骨豚角拉麵,
聽講佢地既湯底係以豬骨,雞同海鮮長時間熬製

不過飲落去唔係小妹愛果種豬骨濃湯味, 多左份失落感..
佢地塊豚肉幾厚, 起碼有超級1CM厚!!!

呢度既面冇得自選簡(硬/普通/軟)
白武骨豚角拉麵
2016-05-27
2016-05-22
麵屋武藏難得喺觀塘,試下朋友介紹既拉麵先。可能早去,所以唔洗等位就坐底。叫左一個豚肉拉麵同一個沾麵試一試。湯麵香味好濃郁,湯底亦非常夠味;拉麵好彈牙,有咬口;個豚肉肥瘦適中,相當好食。沾麵係麵同湯分開上,沾麵既湯明顯係濃少少,味道亦較重,自己可調較沾多D或者少D湯,咁就可以控制味道重D或者淡D。我都幾中意呢一個款式。
麵屋武藏

難得喺觀塘,試下朋友介紹既拉麵先。

2016-05-22
Lunch
2016-05-19
香港地少人多,宜家連餐廳都唔係好大,每個地方都諗下點樣用曬佢,麺屋武蔵雖然唔係好大,不過佢裝修都唔錯!宜家香港都多左好多間已湯底為主既拉麵店,依間有白武骨、赤武骨、黑武骨、三個味,而依三隻味都有豚肉、叉燒同豚角三個選擇,不過我同我朋友都係選擇左豚角,大家都係比佢個圖片吸引左,哈哈!我朋友就選左黑武骨湯底,我就選左白武骨!兩個湯底我都飲左少少不過我覺得白武骨湯底係重味D!佢個豚角就勁啦!可能我唔係好怕食肥野!個豚角好靚一層層好好味!又夠林好入味!不過我朋友就覺得厚左D!人就係咁啦!厚你又話厚薄你又話薄!不過我覺得厚同薄都好啦!最緊要係入味,咁先好食呀!大家都睇到啦!其實佢其他配料都好夠啦!剛剛我旁邊張桌個客人叫左個麵之後再加多左一份配料!都好多呀!不過佢個蛋真係好好食!重食得落既朋友可以再叫多次個蛋呀!咁我地都叫左一款小食,唔記得左叫咩名!不過係一條好長好長既腸仔,好似德國腸咁!唔係話特別好食,因為佢係特別在佢好長!其實佢重有咖哩麵同沾汁麵呀!我下次一定要食沾汁麵先。事關我旁邊張桌個小朋友客人食咁話好好味呀!好似講到食神咁。。。
黑武骨豚角拉麵
HK$79
白武骨豚角拉麵
2016-05-10
  • 黑武骨豚角拉麵
2016-05-10
我食了一碗赤武骨拉面,但它沒有辣味,在吃的時候是不覺得它有味精的,食完成口痱滋。一食就食得出個湯底係用豬骨精開水開出來的,並不正宗。如果這真的是日本武藏拉面,這樣的水準實在令人太失望了。如果要使用日本武藏的品牌,請用良心出品,保持日本拉面應有的水準,而不是用豬骨精開水,瞞騙消費者。

2016-05-08
Rising Gourmet
早前日本回來,心思思掛住日本料理。想起了觀塘有間出名拉麵店,決定要去吃一趟。反正觀塘超近我,吃飽還可以逛逛街呢~~gogogo...來自東京的《麺屋武蔵》,聽說在日本沿著山手線開了達15間分店!而且每間店都各有特色,也會有其獨特的食品作為賣點!而香港依間,早早聽講過每三個月就會有期間限定的新品。今次來到剛好有新品推出,每天只賣50碗的〖雲步天ら~麺〗看餐牌是。。。冬蔭功湯底!!!嘩!泰日Fusion,會係點樣呢?我依個冬蔭功湯愛好者,喜歡的程度是會在家自己煲來喝的,今次點都要試試了!如果點〖雲步天ら~麺〗的話,可以優惠價$15加配沙律。$15咁抵無理由唔試,於是同老公決定兩款也要❤「胡麻飛び子サラ/金芝麻蟹子沙律」醬汁豐富的蟹子沙律,配有香脆的藕片。藕片齋食甜甜的好得意,不過我更喜歡連青瓜絲一併吃下去,感覺清新同時能享受脆卜卜的口感。「鳥唐揚 シーザー, リースサラダ/ 鳥唐揚凱撒汁沙律」喜歡沙律菜好新鮮,配合蔥及薯片口感清脆一流。加上美味的沙律醬,非常醒胃。最讚是雞肉,外脆內滑又多肉汁,而且雞肉醃得十分入味,好愛呀!(有多幾粒就好了 XDDDD)「にんにく手羽先/ 蒜香手羽先」$38
早前日本回來,心思思掛住日本料理。

想起了觀塘有間出名拉麵店,決定要去吃一趟。

反正觀塘超近我,吃飽還可以逛逛街呢~~gogogo...

而且每間店都各有特色,也會有其獨特的食品作為賣點!
而香港依間,早早聽講過每三個月就會有期間限定的新品。

今次來到剛好有新品推出,每天只賣50碗的〖雲步天ら~麺〗

看餐牌是。。。冬蔭功湯底!!!

嘩!泰日Fusion,會係點樣呢?

如果點〖雲步天ら~麺〗的話,可以優惠價$15加配沙律。

$15咁抵無理由唔試,於是同老公決定兩款也要❤

「胡麻飛び子サラ/金芝麻蟹子沙律」

醬汁豐富的蟹子沙律,配有香脆的藕片。

「鳥唐揚 シーザー, リースサラダ/ 鳥唐揚凱撒汁沙律」

喜歡沙律菜好新鮮,配合蔥及薯片口感清脆一流。

加上美味的沙律醬,非常醒胃。

(有多幾粒就好了 XDDDD)
「にんにく手羽先/ 蒜香手羽先」$38

經過醒胃的沙律後,決定多點一個小食。

蒜香雞翼並不是炸的,外面塗有濃濃的秘製醬汁。

酸酸咪咪的味道,吃得出有蕃茄汁。再加上香濃的蒜香好野味。

忍唔住問問店家醬汁用咩整,結果只知道真的有茄汁。

不過詳細就無法提供了,皆因是由日本直送到來的秘製武蔵醬汁❤

醬汁吸引之餘,肉質滑嫩也是非常驚喜呢!
好快拉麵就到啦,見到個碗印有武士的圖案!

翻查發現原來這間店以日本的劍術家宮本武蔵為藍本,所以無論餐牌用具都會以武士的畫象來設計。
「雲步天ら~麺」$80

鮮明的橙色湯底,加上翠綠的蔥花,色彩鮮明。

以豚肉為主,配有流心蛋 ❤
這個冬蔭功湯底,味道非常濃郁!

細味下除了有蕃茄的鮮味,也有清新的青檸酸味。

再加上泰式的香辣,變奏出多重層次的味道❤

不過你會發現它跟傳統的泰式冬薩功有點不同,相信是研製成可配合日式食物的味道吧。
喜歡這裡的拉麵比一般的拉麵為粗,同時麵質卻十分爽口彈牙。吃下去口感豐富,一大啖一大啖的好滿足!

加上薄切的豚肉柔韌清甜,配合鮮香濃厚的香辣湯底,吃出了泰式硬朗與日式溫柔的雙重滋味。

這就是Fusion的精采之處❤
連一隻小小的流心蛋,也令我吃得十分滋味。

好想再加多隻^.^
份量十足的拉麵,超乎了我的食量。為了不浪費食物,勉強全部吃完,吃得我十分飽呢!XDDD
而老公點的「"黑"豚角煮」$78

整碗都黑赤赤的,哈哈!形象很適合男士,有份剛烈的味道。
濃厚的黑蒜油豚骨湯底,我也試了一口。相比起冬薩功湯底,吃回了日式傳統的味道。

起初感覺像喝墨汁,其實是濃厚的黑蒜味,卻又甜甜的好特別!卻又充滿了豚骨的膠質,正。
豚角是這裡的招牌菜,它並不是一般的薄切叉燒,而是厚厚的五花腩!

本以為會好肥好膩,吃下去卻令人回味無窮!!

豚肉一入口即溶,質感鬆化得已分不清肉跟脂肪。

而且醃製得非常入味,味道豐富得一口又一口吃下去,食唔停!

哈哈,老公急叫停,叫我留返些畀佢。。
最後來個「武蔵野菜焼き」$45

說實在有點後悔,後悔是因為點得太多東西!

這時候已經很飽了,不過野菜燒來說,這裡的蔬菜好新鮮。

有著好多款唔同的蔬果,蕃茄、粟米芯、茄子、蓮藕。。。。。

味道亦不是十分濃烈的一類,而且出來並不油膩,很清新的一款菜式。所以幾飽都好,我都吃了很多
「巨峰葡萄椰果特飲」以及「熱情果椰果特飲」
〖雲步天ら~麺〗的加配優惠,每杯加$10

用這個椰果特飲作完美的終結 ❤
呀!兩口子吃到好飽,想不到那碗麺的份量倒不少!

下次還是叫少點東西啦,太飽囉 XDDD
2016-04-25
2016-05-05
  小妹對拉麵不算很熱愛但是如果間中吃一下也會很開心。男朋友提議晚上到觀塘一間拉麵屋吃飯,在APM裡,地點也頗方便的,就在KFC旁邊。  金芝麻蟹子沙律$15  清新的青瓜絲配上爽脆的蟹子粒粒,配搭起來非常清爽。還有芝麻粒跟彷蟹柳,醬汁有點麻的感覺。表面還有幾塊脆脆的,不知是那一種蔬菜炸成的,有點像蓮藕又有點像薯仔。  鳥唐揚凱撒汁沙律$15  這個上面有一些雞粒,這些雞粒的雞肉也很滑。沙律醬是我男朋友的最愛,配搭起一些生菜而那些生菜的溫度不算低,吃得出新鮮和爽口,這是男朋友的最愛。  武蔵野菜燒$45  首先上面有一些木魚來做陪襯,野菜燒方面有幾款不同的雜菜類,茄子就比較油分十足,吃起來裏面都很有油香。小粟米很爽口,也有燒過的冬菇彈滑得來有點油份。底下有很多不同的雜菜例如椰菜和芽菜等。  蒜香手羽先$38  這個雞翼的外皮有點香辣,吃起來不算太辣但有點刺激味蕾。配上有點蒜蓉的香味,裏面的肉質更是滑嫩。推薦這個作為吃拉麵的小食。  如果有留意我文章的朋友應該知道我也很喜歡吃泰國食品,這裏有邊一款特色的  武蔵冬蔭功拉麵-雲步天$80  拉麵是利用了冬陰公湯底。冬陰公湯底不算太濃郁,辣到
  金芝麻蟹子沙律$15
蒜香手羽先
  武蔵冬蔭功拉麵-雲步天$80
武蔵冬蔭功拉麵-雲步天
HK$80
  拉麵是利用了冬陰公湯底。冬陰公湯底不算太濃郁,辣到也只是小辣,連不太能吃辣的我也不會吃到滿面都是汗。香味也很充足,有點泰國特色。麵方面比較粗身,因為東京人的口味,日本東京人喜歡吃粗身的拉麵,反而有些地方喜歡吃幼身拉麵。起來也有微微的韌勁,另外表面的豚肉切得很薄,吃起來比較不費力而味道較淡。
  白武骨豚角$78
  豬骨濃湯湯底最能吃得出一間日本餐廳的湯底質素。這個豬骨濃湯的質感未算稠杰,可能是因為人數比較多,出貨量比較大。豚骨湯有很香的豬骨味。吃得出很厚,拉得出一絲絲的豚肉。
白武骨豚角
HK$78
  椰果特飲:蘋果$10、巨峰提子$10
  兩款特飲裏面都有很多星形的椰果,吸管可以吸起。我的巨峰提子汁配上椰果真的很清新,甜而不飽。
蘋果
HK$10
巨峰提子
HK$10

HK$140 (Dinner)
  • 金芝麻蟹子沙律
  • 白武骨豚角
  • 蘋果
  • 巨峰提子
Rising Gourmet
🍲早陣子介紹過麵屋武藏的豚角拉麵今次決定介紹另一款大熱拉麵款式主角變成薄切豚肉片這個黑蒜油湯對比起白虎沒那麼濃豚骨魚湯底加了濃濃的黑蒜油但黑蒜味較淡反而拉麵中最突出的是豚肉片薄切的豚肉片肉質鮮嫩無論吃掉多少片亦沒有罪惡感非常適合新一年決定要實行減肥的你總括而言尖沙咀地段 有海景但拉麵湯底一致偏咸有點兒重口味價錢:$78抵食:3好味:3(1最低 5**最高)💥指數:💥💥地址:麵屋武藏 虎洞 (尖沙咀)尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈 LCX 3樓31號店#explosion尖沙咀 #explosion日式🍲現時拉麵店隨便也容易找到但好吃與否則見人見至就如這碗服務員端上的時候滿心期待大大件豚角煮非常有誠意豚角入口即化面比一般正宗日本拉麵較為軟身可惜濃豬骨湯過份咸愈咸,並不等於愈濃略微在這個湯底扣分價錢:$78抵食:3好味:3(1最低 5**最高)💥指數:💥💥💥地址:麵屋武藏 虎洞 (尖沙咀)尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈 LCX 3樓31號店#explosion尖沙咀 #explosion日式
🍲

有點兒重口味

價錢:$78
抵食:3
好味:3
(1最低 5**最高)
💥指數:💥💥
地址:麵屋武藏 虎洞 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈 LCX 3樓31號店

略微在這個湯底扣分

價錢:$78
抵食:3
好味:3
(1最低 5**最高)
💥指數:💥💥💥
地址:麵屋武藏 虎洞 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈 LCX 3樓31號店
#explosion尖沙咀 #explosion日式
Dinner
  • 黑武骨
  • 白武骨
Novice Gourmet
早兩日叫了一碗白沾麵及黑蒜油湯麵,除了味道平庸外,連最基本一碗麵應有的條件都做不到,係完全唔熱的!只可以用微暖黎形容。吃沾麵若湯唔熱,就會像喝了一碗油一樣。而且味道也偏咸,只此一次,沒有下次。
2016-04-17
HK$130
Rising Gourmet
APM係官塘地標,亦係我嘅主場,放工放假行街買餸都留低唔少腳毛。今晚過嚟睇完戲,眾裏尋他,就試吓呢間我從來未幫襯過嘅拉麵店。 一入門口就知間舖係由係香港人經營嘅,點解?就係爭咗句「易喇沙易孖些而」囉。店內裝修以全黑做主調,牆上少不免有裝飾品,但都帶唔出餐廳主題,純粹人有我有。不過舖面光猛乾淨,值得一讚。 叉燒拉麵@白武骨$75每次試拉麵都會食最基本嘅叉燒拉麵,因為基本嘢人人識做,但更顯師傅功夫。豬骨湯底鮮甜,稍稍油膩,叉燒同MENU張相一樣,有半隻碗咁大,半肥瘦,入口鬆化,粗身麵條夠煙韌,吸收晒湯汁一齊食,正。溏心蛋用醬油浸過,外面蛋白鹹香,蛋黃流心,又係加分位。但略嫌配料唔夠豐富,如果有粟米粒同筍就更加正。 豚角煮@白武骨$75湯底同配菜都一樣係豬骨湯,只係大大塊叉燒換上厚切豬腩肉。五花腩肉肥瘦相間,煮得入味,雖然係厚切但入口鬆化,可見煮得夠火候,比叉燒更出色。 武藏煎餃子$38餃子包得飽滿,煎得乾脆,餡料切得幼細,嫩滑多汁,除咗大阪王將,少有食到咁好食嘅餃子。 武藏炸雞配芥末沙律醬$35炸雞食得多,但原來醬汁先係關鍵

白武骨叉燒拉麵

武藏煎餃子$38

炸雞配芥末沙律醬
HK$35

武藏炸雞配芥末沙律醬$35

炸雞食得多,但原來醬汁先係關鍵。呢份唐揚炸雞,蘸上薄漿去炸,雞肉稍稍醃過,少少鹹多多脆,中規中矩,但一食埋個芥末沙律醬,微辣清新,啲熱氣油膩感覺無晒,甜甜辣辣好開胃,成份雞即刻好食好多,依枝棒呢!

上撰黑松白鹿生貯藏酒300ml$68

少有喺拉麵店飲清酒,但食炸雞嘅最佳拍檔就係日本酒。酒味清冽,順喉,尤其今次熱飲,揮發出酒味,配炸嘢食仲滋味。

通常拉麵店都只專注做麵,小食通常係弱項,難得今日食到高水準小食,比起食到豚角煮更驚喜,下次想飲酒傾偈,又多個好去處喇。

2015-03-30
HK$150 (Dinner)
  • 白武骨叉燒拉麵
  • 白武骨豚角煮
  • 武藏煎餃子
  • 炸雞配芥末沙律醬
2016-02-12
剛在apm 睇完戲,諗唔到食乜之際,見到麵屋唔係好多人等位,就入出試試。今次order咗白武骨豚肉拉麵,湯㡳好一般,麵條比湯底更一般,但豚肉肉質肥瘦均勻,整體來說尚算可以。其次亦order咗炒野菜,黑椒味太濃,可以不試。

其次亦order咗炒野菜,黑椒味太濃,可以不試。
炒野菜
HK$45
白武骨豚肉拉麵
HK$72
HK$100
2016-01-29
冬天最中意就係食麵!!今日Lunch time黎到麺屋武蔵, 等既人唔多, 等左大約5分鐘就有位, 見到menu新出左澳洲和牛拉面, 好似幾正, 不過都唔夠沾麵咁吸引到Vi, 沾麵有3種, 分別係白,黑同赤, 而Vi就要左最簡單既白, 即係豬骨湯底~沾麵都幾大碗, 有半隻半熟蛋同2大塊肉, 湯底味道唔錯, 好濃有豬骨湯味, 味道偏咸同偏油, 而麵質粗身彈牙, 掛湯掛得幾好,睇番menu介紹,原來呢度既麵條中間有條坑紋, 就係為左掛湯掛得好d, 唔錯, 但因為冷氣太大, 所以湯底好快就凍左, 唔夠熱係最大敗筆~不過整體都係好食既沾麵
白沾麵
HK$78
2016-01-29
HK$78 (Lunch)
  • 白沾麵
2016-01-20
平時都無咩機會食麵屋武藏但因為行行下好想食拉麵 咁又未試過就走左入去食嚕睇睇餐牌見到一個我想試好耐嘅咖哩拉麵咁我就點呢個啦!佢係咖哩豚肉拉麵黎一黎到就聞到濃濃的咖哩味本人好中意食咖哩所以好開心哦~第一啖飲下個湯學得雖然唔及日本個啲濃味但係都好唔係話淡 有少少似合味道嘅咖哩杯麵味 但呢個係好味啲嫁!好奇怪平時去拉麵店食會問我要幾硬嘅麵度但呢一間無問到試一試啲麵 係有啲軟 但都接受到嘅唔係話林到糊左咁 只係我本身中意食硬麵而啲豚肉片都幾多下 又唔係話好肥仲有落左好多蔥 我覺得拉麵嘅蔥係最好味,因為佢草青味唔強如果佢啲麵硬返少少 咁就完美嚕
平時都無咩機會食麵屋武藏

但因為行行下好想食拉麵 咁又未試過就走左入去食嚕

睇睇餐牌

見到一個我想試好耐嘅咖哩拉麵咁我就點呢個啦!

佢係咖哩豚肉拉麵黎

但呢一間無問到

試一試啲麵 係有啲軟 但都接受到嘅

唔係話林到糊左咁 只係我本身中意食硬麵

而啲豚肉片都幾多下 又唔係話好肥

仲有落左好多蔥 我覺得拉麵嘅蔥係最好味,因為佢草青味唔強

如果佢啲麵硬返少少 咁就完美嚕
2016-01-17
行開APM,心動想食碗熱辣辣拉面。睇門面,就入左呢間店…無需等位,不過由一入門口就覺得好似中左陷阱。先係侍應無咩招呼,坐低之後點餐亦都係冷漠對待。面,只能算是很普通的貨。湯說濃不濃…說咸又不咸,而且我好辣所以揀了赤湯… 結果落了兩大匙辣辣油都無感覺,好失望;面和配菜亦是極之普通,而且係我食緊既時候,侍應生竟然同同事之間講『急屎』。當下那刻我真的stone mode 了!😕最後埋單,照舊,侍應生一句多謝、唔該、再見,以上句子一句都無。講真,絕不光臨第二次。不過多謝呢間店,令我有心將塵封己久既帳號重開。
行開APM,心動想食碗熱辣辣拉面。
睇門面,就入左呢間店…

面,只能算是很普通的貨。
當下那刻我真的stone mode 了!😕

講真,絕不光臨第二次。
不過多謝呢間店,令我有心將塵封己久既帳號重開。
2016-01-17
HK$79 (Tea)