Novice Gourmet
朋友介紹, 帶同小朋友一起前往. 位置不算容易找.有: 羊欄; 燒烤區; 兒童遊樂場; 水槍遊戲; 錦鯉池; 靈龜池; 水晶蠟燭手工屋; 荷花池; 薰衣草園; ; 有機蔬菜採摘場; 釣魚池 及撈魚池.注意: 部份活動只在週末才有提供~可以叫餐, 又可以散叫, 只係妙齡乳豬餐要兩天前預訂.必食: 鱔
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice’s point of view.)
2010-12-21
HK$140 (Lunch)
Celebration
  • 豬頸肉
  • 甜蕃薯
  • 多春魚.
Trainee Gourmet
好多時候想不到食什麼好, 天氣又唔係太熱的時候, 都會去燒嘢食.平時去開大埔D燒烤場.但果日個個FRIENDS帶住小朋友, 有人提議去粉嶺香薰園.話果度比較乾淨同埋無咁雜, 咁咪去試下囉.之前只是同小朋友去過玩, 估唔到BBQ都OK喎!係就係無任食咁平, 不過$80一人份餐都幾多嘢食.我哋10個大人8個小朋友叫了10份餐都好夠食!!果度仲有個燒乳豬餐, 不過就要預訂.下次一定約多D FRIENDS 再去試下.
話果度比較乾淨同埋無咁雜, 咁咪去試下囉.
之前只是同小朋友去過玩, 估唔到BBQ都OK喎!
係就係無任食咁平, 不過$80一人份餐都幾多嘢食.
我哋10個大人8個小朋友叫了10份餐都好夠食!!
燒烤場
場內親子活動
2009-04-18
HK$100 (Lunch)
  • 燒烤場
  • 場內親子活動
  • BBQ
Novice Gourmet
2009-04-14
若不是友人帶路也不知道有這一個郊遊地方沿途好像到了國內的窮鄉僻壤到達後才發現這裡人流密集亦不是甚麼鄉村地方第一次到有花圃的地方燒烤感覺還不錯這裡有一系列的套餐任君選擇我地一團10人就點了個800元套餐食物還蠻豐富的雞翼有兩款味道豬扒,雞扒,牛扒,魚蛋當然少不得還有魷魚,蕃薯,金沙骨等等味道也不錯印象中是有一兩款味道怪怪的但仍可接受可惜炭只有兩包(每包只有六公斤)飲品每人只有一罐環境當然不錯若人可以少一點會更好有點像較早前的花展人擠花擁是拍友的好聚點(看我所貼的照片都應該明白嘛)這裡還可以讓你買下一棵棵的盆栽遇到好心的員工還會耐心地向你傳授栽種心得由下晝食到夜晚都得午餐+晚餐都只是100蚊,抵!
若不是友人帶路也不知道有這一個郊遊地方

這裡有一系列的套餐任君選擇
我地一團10人就點了個800元套餐

食物還蠻豐富的
雞翼有兩款味道
豬扒,雞扒,牛扒,魚蛋當然少不得
還有魷魚,蕃薯,金沙骨等等
味道也不錯
印象中是有一兩款味道怪怪的
但仍可接受
可惜炭只有兩包(每包只有六公斤)
飲品每人只有一罐

環境當然不錯
若人可以少一點會更好
有點像較早前的花展
人擠花擁
是拍友的好聚點
(看我所貼的照片都應該明白嘛)
這裡還可以讓你買下一棵棵的盆栽
遇到好心的員工還會耐心地向你傳授栽種心得

由下晝食到夜晚都得
午餐+晚餐都只是100蚊,抵!
2009-04-12
HK$100 (Other)
2009-02-01
約埋差不多廿幾人去燒烤兼拜年,經投票後揀咗呢度!叫咗一個富豪套餐$1600(要預訂)另加一個超值套餐$800!乳豬一隻----之前喺白石試過燒,燒到火滚都未有得食!今次只用咗25分鐘就搞惦!燒完攞出去職員會幫你斬件碟上,肉厚肥膏少調味適中,味道正!三大必食推介:鱔件----皮脆肥大肉厚!仲大件過出面飯店叫小菜食果D.香草羊棑----燒到八成熟都仲好淋好滑,非常入味.豬排----每件又大又厚,但燒完後意料之外地軟身,好過食果D自稱乜鬼黑豚肉!其它雞翼,鴨腎,豬頸肉,金沙骨完全水準以上,除了牛排及牛柳比較差外,丸類都可以接受.這裡的食物質素及調味比很多燒烤場高幾班,是要搭車出入的話,交通稍為不便.環境亦不錯,有很多新鮃的香料盆栽出售.
三大必食推介:
鱔件----皮脆肥大肉厚!仲大件過出面飯店叫小菜食果D.
香草羊棑----燒到八成熟都仲好淋好滑,非常入味.
環境亦不錯,有很多新鮃的香料盆栽出售.
燒前
燒後
HK$90 (Dinner)
Veteran Gourmet
剛剛昨晚先係韓國回來,今日下午就要出席好姊妹搞既燒烤party~ 今次嫻嫻建議我們到粉嶺的「香薰園」 聽就聽過,去就未去過喎~ 既然未曾到這裏一遊,而且又係好姊妹既建議,我地各人就緊係支持啦~ 由粉嶺火車站搭的士去,車費大約$43。的士去到「香薰園」既門前,一定唔會迷路 未入去先付入場費,每位 $ 5 (大小同價) 未燒烤前逛左個圈,都幾多香草、薰衣草喎~ 除此之外,仲有好多野玩,例如﹕餵黑草羊和鯉魚、自制香薰水晶蠟、撈金魚、兒童遊樂場......真係好適合一家大細來一起玩~ 玩到餓餓地又可以係度燒烤,真係good喎~ 今次,我地一行六大一小黎到,最主要都係燒烤啦~燒烤食品都幾多種類,有套餐供應,你亦可選擇散買,真係幾好喎~ 我地選擇叫左兩個 基本套餐﹕每一個餐有4隻蒜茸雞中翼、牛扒、豬扒及金沙骨各一件、牛丸及魚蛋各兩粒、雞肉腸兩條、多春魚兩條、汽水一罐 / 水一樽 。但這套餐最少買兩份,咁就可以包埋蜜糖、炭及兩隻燒烤叉 跟住我地就散叫左 1 磅黑椒雞中翼、1 磅洋蔥豬扒、半磅鱔柳、半磅八爪魚丸、半磅雞扒、半磅脆皮芝士腸、半磅迷你貢丸和一盒蒜茸牛油燒菇菜。其實我地order既食物既水
今次嫻嫻建議我們到粉嶺的「香薰園」
聽就聽過,去就未去過喎~
由粉嶺火車站搭的士去,車費大約$43。

的士去到「香薰園」既門前,一定唔會迷路
未入去先付入場費,每位 $ 5 (大小同價)
未燒烤前逛左個圈,都幾多香草、薰衣草喎~
玩到餓餓地又可以係度燒烤,真係good喎~
今次,我地一行六大一小黎到,最主要都係燒烤啦~

燒烤食品都幾多種類,有套餐供應,你亦可選擇散買
,真係幾好喎~
我地選擇叫左兩個
跟住我地就散叫左
1 磅黑椒雞中翼、1 磅洋蔥豬扒、半磅鱔柳、半磅八爪魚丸、半磅雞扒、半磅脆皮芝士腸、半磅迷你貢丸和一盒蒜茸牛油燒菇菜。其實我地order既食物既水準都唔錯~
各款食物都醃得唔錯~
當中最受歡迎的頭三名係 ﹕洋蔥豬扒 ﹔黑椒雞中翼 ﹔鱔柳。有專人開爐、唔限時任燒任玩、食後又唔駛執野,真係好好~
今次我地6個大人唔計車費平均只需$100
真係玩得開心,食得飽飽呀!!!

呢度其實仲有好多燒烤食品供應架~除左一般既豬、牛、羊扒外,特別d野例如﹕乳鴒、乳豬就連素食燒烤食品都有丫
不過,記住呢度係唔俾自己帶野食黎燒架!! 飲品都唔得....為免被罰每位 $ 50,唔好違規呀~~

總括來說,「香薰園」真係適合一家大細黎玩及燒烤的好地方~
環境又舒適,就連洗手間都十分清潔,真的值得推介~
HK$100
  • 洋蔥豬扒 ﹔黑椒雞中翼 ﹔鱔柳
2008-11-11
9-11-2008中午十二點幾到達"香薰園",今次是我第三次來,上兩次的人流少之又少,今天很多旅行團來參觀~這兒適合一家大細或一大班人來玩的~不過~如果不自己開車,位置實在有點不便,不過~玩就真係OK架~今次又係純玩~沒BBQ噃~但~看到人地BBQ,食物都不錯噃~照片參考 : http://hk.myblog.yahoo.com/kitypanghk/article?mid=12720&fid=-1&action=next
上兩次的人流少之又少,今天很多旅行團來參觀~
這兒適合一家大細或一大班人來玩的~不過~如果不自己開車,
位置實在有點不便,不過~玩就真係OK架~

照片參考 :
HK$70 (Other)
  • BBQ
  • 玩樂
2007-12-26
女友鍾意薰衣草,我就上網看下有無,原來粉嶺真的有個薰衣園。聖誕節帶她去,沿途四周綠油油,好舒服,入埸費五元,場內有黑羚羊場、靈龜靈魚池、一大片薰衣草田野、釣魚場、自制香薰水晶蠟、小食部……我地吃了碗山水豆腐花和整水晶蠟,無幫襯燒烤。
我地吃了碗山水豆腐花和整水晶蠟,無幫襯燒烤。
HK$40