Trainee Gourmet
與友人一直聞名金華的菠蘿油好出色,於是特意找個閒日去幫襯菠蘿油確實出色,外脆內軟,牛油溶化了在包內,很香,亦不漏可惜的是蛋撻及雞翼則不太好了,蛋撻凍的,太失望雞翼亦是凍的最差勁是,與友人食緊中途,竟然被嗌坐於同一邊,而根本沒有人在等位,餐廳內亦有其他位置,早就聽說過金華的服務態度不好,試過有朋友全家一起幫襯,侍應竟然鬧同場的老人家,令朋友決定以後blacklist這間餐廳
與友人一直聞名金華的菠蘿油好出色,
於是特意找個閒日去幫襯
菠蘿油確實出色,外脆內軟,牛油溶化了在包內,很香,亦不漏
可惜的是蛋撻及雞翼則不太好了,
蛋撻凍的,太失望
雞翼亦是凍的

2016-07-04
HK$30 (Tea)
豬扒包
2016-07-21
下午茶 豬扒包大大塊 好香 應該系即叫即整麵包有烘過 有D脆口 豬扒好香 有DD甜香 又有D菜 清爽D 冇噤膩 好多人排隊 下次試下其他嘢20$一個包 冇野飲🤔叫埋凍啡嘅話 又貴 希望下次吾洗排隊
下午茶 豬扒包
2016-06-09
TakeAway
  • 金華豬扒飯
Veteran Gourmet
今日下午我們去咗太子弼街嘅「金華冰室」食下午茶!我們叫咗得獎菠蘿油、鷄扒菠蘿包、五香鷄翼兩隻配酥皮蛋撻一件同星洲炒米!得獎菠蘿油同鷄扒菠蘿包嘅包質相當香甜鬆軟,菠蘿皮非常香脆,熱烘烘嘅菠蘿包夾住一件冰凍嘅鮮牛油一齊食,真係超好味呀!另外夾住一塊嫩滑嘅鷄扒同新鮮生菜蕃茄一齊食,有鹹有甜,感覺好特別同惹味!五香鷄翼兩隻配酥皮蛋撻一件嘅鷄翼非常惹味香口,肉質好軟滑,而且唔會好油膩,酥皮蛋撻嘅酥皮相當香脆酥化,鷄蛋係熱辣辣㗎,而且非常滑溜溜!星洲炒米炒得極之乾身同鑊氣十足,材料非常豐富,賣相好色彩繽紛同吸引!
今日下午我們去咗太子弼街嘅「金華冰室」食下午茶!
得獎菠蘿油同鷄扒菠蘿包嘅包質相當香甜鬆軟,
菠蘿皮非常香脆,
熱烘烘嘅菠蘿包夾住一件冰凍嘅鮮牛油一齊食,真係超好味呀!
五香鷄翼兩隻配酥皮蛋撻一件嘅鷄翼非常惹味香口,
肉質好軟滑,而且唔會好油膩,
星洲炒米炒得極之乾身同鑊氣十足,
材料非常豐富,賣相好色彩繽紛同吸引!
2016-06-17
  • 得獎菠蘿油
  • 鷄扒菠蘿包
  • 五香鷄翼兩隻配酥皮蛋撻一件
  • 星洲炒米
Veteran Gourmet
上次食不到心中至愛的酥皮蛋撻,今日有空,醒起附近的金華,它最出名菠蘿包,但不知酥皮蛋撻又如何呢?想做就去做,立刻起程。末到到門口已看到很多人排隊,但全部都是買菠蘿包的,只有我一個買蛋撻。蛋撻 ~ 酥皮跟上次在新華時吃的一樣,也是層次不分明,咬下去不夠鬆化;可幸蛋漿香甜,嫩滑美味。實在有夠失望,怎麼層次分明的酥皮底這樣難找(只在記憶中),看來要繼續我的尋覓之旅了!

末到到門口已看到很多人排隊,但全部都是買菠蘿包的,只有我一個買蛋撻。 蛋撻 ~ 酥皮跟上次在新華時吃的一樣,也是層次不分明,咬下去不夠鬆化;可幸蛋漿香甜,嫩滑美味。 實在有夠失望,怎麼層次分明的酥皮底這樣難找(只在記憶中),看來要繼續我的尋覓之旅了!
2016-07-03
HK$15 (Other)
Rising Gourmet
久聞大名,去開太子終是一試。菠蘿油($10)中間抹咗好多牛油,菠蘿包既包好鬆軟,而菠蘿皮好香脆。菠蘿包仍然微熱,牛油慢慢溶化,口感不過。呢個價錢幾大眾化,但飲品$17就貴左dd.
菠蘿工程
2016-06-27
經某頻道的撻沙哥介紹,很想試試這裡的菠蘿油,剛巧到旺角辦點工程,便順道一嘗究竟皇牌的菠蘿油,未見其身已嗅其香氣,新鮮熱辣的菠蘿包夾上厚切牛油,一口咬下去非常香脆,菠蘿皮不會一咬就散,現在的菠蘿包都是邊吃皮邊掉下來,吃得非常狼狽,而這個即使我吃到最尾也沒有一塊皮掉下,的確十分出色可惜因為包太熱,牛油迅速被溶化,失去了那種吃落去油滋滋的快感,而且不知是否太熱令包內有點倒汗水,濕立立的吃著有點奇怪。另外,還點了老婆餅及雞批,老婆餅皮薄且內涵豐富,但味道偏淡,老人家吃較佳和健康,個人則偏好甜雞批是厚實的曲奇皮,味道沒太特別,比起新華這個則比較失色。茶走奶茶味非常濃,確實不錯必點熱唂咕,味道一般,心目中第一位的仍舊是紅茶冰室,期待有更好的出現請找亮點論食物來講其實挺不錯,但服務就真的一般,被安排入座後久久未有員工執檯,即使多次示意亦沒人理會,其中有位姐姐叫了她好幾次亦只是點頭沒回應,但不見得她很忙,清檯叫了幾次點餐又叫了幾次,難道食物出名服務就可以忽略嗎
可惜因為包太熱,牛油迅速被溶化,失去了那種吃落去油滋滋的快感,而且不知是否太熱令包內有點倒汗水,濕立立的吃著有點奇怪。 另外,還點了老婆餅及雞批,老婆餅皮薄且內涵豐富,但味道偏淡,老人家吃較佳和健康,個人則偏好甜
雞批是厚實的曲奇皮,味道沒太特別,比起新華這個則比較失色。 茶走奶茶味非常濃,確實不錯
請找亮點

HK$40
Veteran Gourmet
雞批,極厚皮,底下餅底極厚,邊邊的皮更厚,可能超過一厘米的厚度。雞粒尚算多,亦有蘑菇,但始終外皮太厚,極為飽膩。老婆餅確是不太甜,因其自稱沒加糖,純天然冬瓜茸作為餡料,但外皮亦挺為厚的。菠蘿包,亦如當年一樣,皮厚又脆,不易剝落,但現在坐在餐廳內吃,感覺麵包厚得來有點乾,即使夾了牛油在中間也有點乾身。奈何,菠蘿油吃了大半又有點膩了。茶走,茶味挺濃,煉奶也不少,但感覺茶味不夠火喉,味道不如灣仔金x那麼香濃。服務,可能等了五分鐘,然後又叫了四五點次,店員完全沒事幹,閒著聊天時,方會前來落單。又看見店員在人流極多時掃地,食客須縮腳。廚房外的店員又把地毯揚了兩下,不太衛生。

雞粒尚算多,亦有蘑菇,但始終外皮太厚,極為飽膩
。奈何,菠蘿油吃了大半又有點膩了。
茶走,茶味挺濃,煉奶也不少,但感覺茶味不夠火喉
,味道不如灣仔金x那麼香濃。

,不太衛生。
HK$36 (Lunch)
Veteran Gourmet
其實小妹都真係幾鍾意食茶記上次去依間食左菠蘿油,西多士今次試其他先,真係搞笑同朋友點既野全部都係炒楊州,廈門,星州真係多地方名-星州炒米 $44足料,炒得夠勻又夠乾身-雞扒炒烏冬 $46依個真係無得輸,係四碟入面最好果碟(本人覺得),雞扒好似浸過落美極咁,好入味,上菜果時係最香依碟-楊州炒飯 $44同星米一樣都係炒到好乾身,一粒粒咁,不過叉燒燶左少少,如果多啲叉燒就更好啦-廈門炒米 $44都夠酸,正正常常咁,份量都幾多講到尾,我都係最欣賞個雞扒炒烏冬,依個會再encore見佢餐牌都有另外推介一個西炒通粉,但係因為我麻麻地鍾意食通粉,所以無試到
其實小妹都真係幾鍾意食茶記
上次去依間食左菠蘿油,西多士
今次試其他先,真係搞笑
同朋友點既野全部都係炒
楊州,廈門,星州真係多地方名 -星州炒米 $44
足料,炒得夠勻又夠乾身 -雞扒炒烏冬 $46
依個真係無得輸,係四碟入面最好果碟(本人覺得),雞扒好似浸過落美極咁,好入味,上菜果時係最香依碟 -楊州炒飯 $44
同星米一樣都係炒到好乾身,一粒粒咁,不過叉燒燶左少少,如果多啲叉燒就更好啦 -廈門炒米 $44
都夠酸,正正常常咁,份量都幾多

講到尾,我都係最欣賞個雞扒炒烏冬,依個會再encore
2016-03-20
Dinner
  • 雞扒炒烏冬
找尋昔日
2016-06-20
找遍旺角 太子金華雖非最平或最佳但論比較傳統食茶室文化金華堪稱飲冰室第一金華永遠出爐緊新鮮面包和旦撻簡直比超級始祖檀島仲要檀島我們兒時檀島旦撻,必須新鮮出爐熱氣令人無法自拔的出爐蛋撻 鬆軟酥脆 蛋黃香甜蜜 平宜好好吃檀島咖啡根本不大好喝茶室那兒時杯奶茶才是主打當然,有時會要只香港獨有之鴛鴦金華面包師總是在推動包盤全心做包和旦糕無敵致肥椰絲奶油包傳統文化我說真的總之新鮮買奶茶包点無法抵抗早餐價充實質可有些時光倒流32元單奶茶都要17!所有擺設都似曾相識懷舊十分地道那味道正星好
找遍旺角 太子
金華雖非最平或最佳
但論比較傳統食茶室文化
金華堪稱
飲冰室
第一
金華永遠出爐緊新鮮面包和旦撻
簡直比超級始祖檀島仲要檀島 我們兒時
檀島旦撻,必須新鮮出爐熱氣 令人無法自拔的出爐蛋撻 鬆軟酥脆 蛋黃香
甜蜜 平宜好好吃

檀島咖啡
根本不大好喝

茶室那兒時杯奶茶才是主打 當然,有時會要
只香港獨有之

• 酥皮蛋撻
  • Polo Bun
  • French Toast
Rising Gourmet
行開金魚街,又入去食下啦,今次試佢過干抄牛河夠晒獲氣喎,絕對可以話同細個食街邊木頭車個隻有得揮,牛肉新鮮,可粉不太油利,好未冬零茶好好飲,夠茶未,舊色feel重有最底消費,真係寸過馬仔
行開金魚街,又入去食下啦,今次試佢過干抄牛河 夠晒獲氣喎,絕對可以話同細個食街邊木頭車個隻有得揮,牛肉新鮮,可粉不太油利,好未 冬零茶好好飲,夠茶未,舊色feel 重有最底消費,真係寸過馬仔
  • 干炒牛河
Rising Gourmet
聽講金華喺全港菠蘿油最好食嘅,去咗之後食完覺得佢絕對喺名副其實最好食嘅店!個店面睇落去其實并唔大,而且仲有啲舊添,入面就喺普通茶餐廳嘅裝飾。點咗招牌菠蘿油,一份牛河,再嚟翻一杯熱奶茶,一杯凍奶茶。菠蘿油價格真係好抵食!!~~菠蘿油上嚟嘅時候已經切開,入面夾咗一大片butter,外皮酥脆香甜,特別鐘意食上面嘅酥皮!!而且成個包都有好香嘅菠蘿香味。入面嘅butter仲未完全融曬,入口香軟~~牛河44蚊一份,都幾大碟嘎!!入面牛肉超級多,外表色澤鮮艷,口感咸香,又唔會覺得好肥。熱奶茶比較苦,不過凍奶茶就好飲,唔會太甜,有茶同牛奶混合嘅味道,再加上凍凍地,飲完舒服曬...
而且成個包都有好香嘅菠蘿香味。入面嘅butter仲未完全融曬,入口香軟~~ 牛河44蚊一份,都幾大碟嘎!!入面牛肉超級多,外表色澤鮮艷,口感咸香,又唔會覺得好肥。
2016-05-22
HK$39 (Tea)
Novice Gourmet
遲左放lunch,同同事一係落樓下下午茶食個蛋達,蛋撻較為一般,但佢地個菠蘿油真係好得得。出品永冇失手,菠蘿包每部分都是脆皮,睇住佢地個餅房不時出爐,外層脆皮做得比外面要厚好多,唔會一咬就碎得整污雙手,麵包鬆化而具滿滿的空氣感,這就是新鮮~奶茶茶味極濃,茶香突出,無苦澀味道!

Novice Gourmet
台灣朋友來港,當然要讓外國朋友體驗香港茶餐廳的文化。我們從大嶼山遊玩後特地過來太子這間茶餐廳吃下午茶。我沒吃過金華冰廳,一直很想試試菠蘿油,今天跟朋友一樣像遊客般特地造訪!由於發岀黃色暴雨警告,故食客沒很多,不用等位便可直接入座。我們點了兩個波蘿油($10/@), 茶走($17)及凍央($19)。菠蘿油很大的一個!而且十分熱,再加上一小片薄薄的牛油,形成真正的冰火菠蘿油!皮很酥亦不會太甜,而且整個咬下去菠蘿皮不會太易裂開,我們仍很有儀態地吃著,我跟我的台灣朋友十分喜歡菠蘿油。我喝茶走,奶茶很滑,但茶味偏重,如可多放一些煉奶會更好!朋友的凍央很大杯,十分抵飲!

2016-05-28
HK$30 (Tea)
  • 熱茶走
  • 菠蘿油
Novice Gourmet
金華幾時都人頭湧湧,好多遊客! 除咗菠蘿油,蛋撻同奶茶, 你知道金華仲有d 咩係必食嗎? 個人認為係港式雞扒燴意粉呢到既雞扒好足料,你睇相就知道。雞扒好嫩滑,亦醃得好夠味。雖然意粉比較淋身, 但主菜係食雞扒嘛 p.s. 菠蘿油熱奶茶呀唔該. 對面個阿姐見我食得咁滋味即刻嗌左個外賣拎走

• 雞扒燴意粉
Rising Gourmet
金華冰廳,基本上樣樣野都咁好食最正就梗係佢啲菠蘿油啦!日日新鮮自家餅房製造,每幾分鐘就有一盆新鮮出爐,大大個唔係空氣包菠蘿皮香脆,塊牛油又夠哂凍同厚,唔會溶化哂。就算唔坐低食,經過都要買返個走下午茶餐A,五香雞翼兩隻配酥皮蛋撻。雞翼香脆唔覺油膩,仲要係雞全翼,夠大方,動手食最夾咖哩芝士雞扒撈丁,又係大愛咖哩汁夠多夠香,撈丁夠乾身,雞扒大件,芝士大塊味濃整個配搭簡直完美,建議二人share冇咁濟仲可以食多啲其他野啲咖哩汁份量適中,每長丁都沾滿咖哩凍奶茶熱谷咕,建議加煉奶,奶味可令杯朱古力更香濃
金華冰廳,基本上樣樣野都咁好食
最正就梗係佢啲
菠蘿油啦! 日日新鮮自家餅房製造,每幾分鐘就有一盆新鮮出爐,大大個唔係空氣包
下午茶餐A,
咖哩芝士雞扒撈丁,又係大愛
咖哩汁夠多夠香,撈丁夠乾身,雞扒大件,芝士大塊味濃
啲咖哩汁份量適中,每長丁都沾滿咖哩
凍奶茶
熱谷咕,建議加煉奶,奶味可令杯朱古力更香濃
2016-05-15
Tea