Trainee Gourmet
同女朋友慶祝生日,先上黎open rice睇下有邊間好食。見到Favaca有咁多好既食評,於是就揀左呢間。不過試完之後我只可以話,食物好普通,完全唔值呢個價錢。與其話佢係一間餐廳,我會話佢似一間酒吧比較多,仲要係一間細既酒吧。地方細同狹窄不在話下,枱同枱之間好近,無乜私隱可言。枱面面積好細,真係放多一碟餸都唔得。Salad︰三文魚同露筍都唔錯,只係三文魚略為少左D,如果可以多番少少既話會更好,話晒都成百蚊吖嘛。Rice︰之前有好多人都話好正,所以order左。但唔知係咪期望太大,最後只有失望二字。個飯係香噴噴既,不過原來只有好少既鵝肝同少少菇類。鵝肝的確係幾香幾好味既,但真係得好少,食完之後就只有飯,真係無咩特別可言,呢個價錢接受唔到。Steak︰亦係有唔少人讚話好食而order左,十分後悔!唔識講佢D牛係咪高級,但碰巧今次有好多筋,多筋多到根本都食唔到,好差好差,直頭差過快餐店既牛扒,但佢竟然要200幾蚊。Dessert︰點左流芯朱古力心太軟 ($68),算係全餐最好食既,不過就甜左D。到埋單時,我用左Open Rice既$100優惠券,佢地竟然對我黑面。你一係就同我講話唔俾用,唔好

三文魚沙律 ($108)
鵝肝石頭窩飯 ($218)
安格斯牛扒 ($248)

到埋單時,我用左Open Rice既$100優惠券,佢地竟然對我黑面。你一係就同我講話唔俾用,唔好對我黑面吖唔該。用左優惠券之後都仲要600幾蚊,但係換來咁既環境、食物質素同服務態度,never come back again~~
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice’s point of view.)
HK$303 (Dinner)
Trainee Gourmet
過黎之前都睇過不少openrice食家批評此店服務水準,當時心諗:你班友仔麻煩挑剔je。今晚親身上陣,兩個字:失望。開頭送既面包加個橙色牛油,得喎。由於見過有人o係openrice話可以叫佢再拎少少面包畀你for free,我就叫個男人畀多少少我,點知佢望一望個老細,就話先生唔好意思,要另外散叫先得。I was like "what the...", 唔係十零廿蚊既問題,少少面包值你幾多錢? 咁都唔肯送,真係覺得呢間野好孤咩寒。點左個乜鬼鵝肝飯,普通啦,略淡。另加一個唔記得咩意粉,又係一般。我連咩意粉都唔記得,佢個質素如何你真係諗都諗到,有時都無謂講到咁白。另外都唔記得叫左咩野,唔係唔好食,但唔係好食到會令我再黎囉。叫水又係要畀錢,心諗:咁細間野,幾舊水一餐咁平,你估你自己高級餐廳咩,呀老細,唔好做到咁肉酸啦。又要扮高檔餐廳賣收錢水,個客支持你個面包你又叫佢另外畀錢賣,呢間Favaca,to sum up in one word: CHEAP.
今晚親身上陣,兩個字:失望。

點左個乜鬼鵝肝飯,普通啦,略淡。

HK$280
  • Not Available
Veteran Gourmet
2010-12-14
話說星期一吃完一個開心的下午茶,眨眼間又要再來LKF吃晚飯,為的就是和朋友們慶祝生日啦。12月真是忙碌的月份,好像有吃不完的飯局似的,是晚兩位朋友都在附近日子生日,所以當然由我來請客和負責想吃什啦。原本想過吃意大利菜,但突然想起上年生日才和朋友吃過意菜,所以就放棄了,最後來到這裡~ 眼見其他食評也不錯,而且生日者有蛋糕送呢~ 反正我也在頭痛 3 個人吃什麼蛋糕好,現在連時間也節省了,簡直一舉幾得~早幾天打來訂位,而且麻煩店員幫我在蛋糕寫上字眼等,店員非常有禮貌,而且又主動提出幫助我,真的麻煩他了。是晚準時來到,不過來到的時候店內一個客人也沒有呢~ 整晚看上去客人也不太多,難怪星期一LKF的餐廳特別多優惠啦~ 這裡環境雖不是特別寬敞舒適,但也不算太差的~ 可能不是太多人所以一點也不會太嘈,我們整晚坐了很久時間也沒問題~雖然大家都麻麻地飲得=),但生日開心當然要飲返杯,house red飲落比較薄身,開初飲味道幾香,反而後期越飲越覺得有D酸喎~ 由於食左個下午茶,食呢餐飯既時候都仲幾飽,所以整晚我都要慢慢吃呢~麵包不算很熱但起碼也不是冷冰冰的~ 咬下去鬆軟好吃,再配上清新又香的蕃茄乾牛油,
house red babe

caesar salad

麵包配蕃茄乾牛油好味

墨西哥芝士雞肉脆餅

青口虎蝦墨汁意粉

鵝肝野菌石鍋意大利飯

hapi b.day babies***

四分五裂~~

麵包不算很熱但起碼也不是冷冰冰的~ 咬下去鬆軟好吃,再配上清新又香的蕃茄乾牛油,是個好的開始呢~

先說Caesar salad,這裡來到的時候給我感覺反而麻麻呢,賣相比較一般~ 吃下去生菜新鮮爽口,麵包粒加上芝士亦香口好吃,不過如果沙律汁再多一點就好了,現在感覺味道較淡呢。

朋友想吃墨西哥芝士雞肉脆餅,不過這個其實不算小吃或前菜吧,像一個大pizza呢~ 我吃畢已飽了一大半,不過這個味道真的不錯,脆餅裡有很多紅黃椒,加上芝士和雞肉,很香味道很夾~ 芝士還可以拉成絲狀的,表面的蕃茄醬酸酸的令味道更開胃,喜歡芝士的朋友吃得很開心~

青口虎蝦墨魚汁意粉這個來到份量感覺比較小一點,但吃下材料豐富,也沒有欺場的,除了青口虎蝦還有頗多魷魚圈~ 蝦肉既大且爽口,加上意粉也彈牙好吃,再配上香香的蕃茄醬,雖然小一點但也不錯啦。

最後就是鵝肝野菌石頭窩意大利飯啦,這個來到大家也垂涎欲滴呢! 鵝肝煎得不算過火,內裡軟身加上滲出的油香,令整個RISOTTO更好吃~ 比起鵝肝我更喜歡那些野菌啦,味道不會太膩又有菌香,吃到底還有薄薄的飯焦都幾香口的。

吃畢所有店員就遞上朱古力心太軟蛋糕再加幾杯香檳,他們又會主動幫我們拍照,真好! 不過其實我已經很飽啦,也不太吃得下這個心太軟,大家也比較想吃它旁邊那個雪糕多一點。簡單說這個心太軟夠流心,中間的朱古力醬是幾熱的,而且味道香濃又不太甜,配雪糕吃當然是好吃啦。

吃光所有食物我們還慢慢聊天坐了不短時間,勝在氣氛和環境都不錯,店員招呼又好~ 是晚吃得幾滿意,但最重要的還是壽星 1 號 + 2 號開心滿足啦。只要在一起,做什麼都是快樂的***
  • 麵包配蕃茄乾牛油好味
  • 墨西哥芝士雞肉脆餅
  • 青口虎蝦墨汁意粉
  • 鵝肝野菌石鍋意大利飯
  • hapi b.day babies***
  • 四分五裂~~
  • 同場加映: 幾貴既LADUREE X JOYCE Macarons
2010-11-25
自從蘭桂坊果座嘢重建, tuscany by H 又無咗, 見到有間favaca呢間餐廳又想試下, 上黎openrice睇下咩環境先, 有d讚到不得了, 有d彈到話以後唔去添......點都好, 耳聽三分假, 眼見未為真, 自己去經歷下最實際.......係openrice download 咗張coupon, 擘大我隻死人眼睇清楚, 免得又話果張唔用得, 呢張唔用得, 又打去餐廳問下, 哦, 原來用either一張coupon都得, 咁又岩既, 優惠不能同時使用嘛, 我明白這個意思......唔通拎晒xfood, x假期 d coupon 一次過用晒咩~~~~去到餐廳, 還早, 6:30, 我見到餐廳入面d staff未ready, 可能人地食緊晚飯掛, 咁我就坐係出面等一等, 睇下風景, 吹吹風都好呀, 有個類似老細既人就出黎同我講話執一執張枱就可以入去坐........真係唔該晒 入到去坐低, 果個類似老細既人即刻拎個menu比我地睇, 又介紹今日有乜新鮮, 又講佢地有乜出名, 又問我地有乜想食, 講到好似我叫乜佢整乜咁....其實佢都真係非常好, 我生蠔又唔食, 海鮮又唔食,

入到去坐低, 果個類似老細既人即刻拎個menu比我地睇, 又介紹今日有乜新鮮, 又講佢地有乜出名, 又問我地有乜想食, 講到好似我叫乜佢整乜咁....其實佢都真係非常好, 我生蠔又唔食, 海鮮又唔食, 佢都仲好好人咁講有個mushroom risotto好食, 岩啦, 我最鍾意食菇!!
去片~~~
牡丹哈帶子沙律
我個frd話好正喎, 帶子同哈都好新鮮, 我淨係見到好大隻囉~~~
mushroom risotto我食得多, 我未試過食一個有飯焦既risotto, 仲要係石頭窩上, 出黎果刻係"滋滋"聲的, 一絕!!!! 加埋塊鵝干, 哇, 係膩咗少少, 但好味到一諗起就流口水~~~~~飯~creamy but not too sticky, 鵝干~大塊, 外脆內滑!!! 但一個人食都算幾大portion......

mushroom risotto 極正!!!!!!

我個frd就order咗呢個, 我顧住食我個飯, 淨係試左少少豬, 肉厚有汁juicy唔乾, 但我又唔太好豬......
黑毛豬 or 黑豚

我同frd叫咗支白酒, 免得又話人針多針少又乜又物.........一支就一支, 最多咪醉
再叫亞經理比杯水過我地, 佢問我地要有汽定無汽....我諗宜家所有高級餐廳都會咁問㗎啦.........出得去食飯都無乜所謂~~~~飲酒都要飲吓水緩和下

dessert time~~~
我最想食個creme brulee, 但我個frd又話唔想食, 終於叫咗個唔知咩banana crepe, 有d朱古力sauce, ok, 普通嘢, 不過下次真係要試下個creme brulee, 個老細講到有幾勁幾勁......
唔知咩banana crepe

總括黎講, 我覺得呢度d food係好食的, service亦ok, 老細仲好吹得水添, 有幾分搞笑, 成個atmoshere好似屋企咁, 係張枱細d, 要d course分開上, 慢慢食........我仲要坐bar櫈, 早知早d訂位, 咁就可以坐入面d 枱~~唔洗坐高櫈腳fing fing...........
仲有, 最抵死係個奶茶, 真係同茶餐廳有得揮~~~~
一定有下次~~~再download過 openrice coupon!!!!!!!!!!
2010-11-17
  • mushroom risotto 極正!!!!!!
  • 黑毛豬 or 黑豚
  • 唔知咩banana crepe
2010-11-09
之前都黎過favaca 3次, 1次係用生日優惠, 另外兩次用團購.打電話訂位果陣時已經講清楚會用coupon, 所以食飯果陣都無咩問題發生.但我睇其他人寫的食評, 大多數都係爭論關於優惠或者團購的問題. 其實你地有無細心睇過d條款? 我都用過d優惠, 都冇問題. 如果自己冇睇清楚就怪人, 我覺得好似對間餐廳吾係咁公平.值得推介的是, 鵝肝石頭飯, 好多食評都有講, 我就最鍾意d飯焦. 麵包 – 外面脆, 入邊軟熟. 因為要焗, 所以要等耐少少~我最鍾意朱古力心太軟, d朱古力勁濃郁, 配咪雪糕一流. 果日係我生日, 佢地幫我係隻碟度寫左happy birthday, 我覺得佢地好有heart.其實人地整咁多優惠都係想益我地d食客姐, 吾通想倒自己米咩!
如果自己冇睇清楚就怪人, 我覺得好似對間餐廳吾係咁公平.

我覺得佢地好有heart.

2010-11-05
HK$300 (Dinner)
Novice Gourmet
之前見咁多食評都話麻麻,所以我期望不大,亦都有心理準備同佢地嘈,因我亦都係買左coupon(比$200食$400野)。我book檯時已同佢地講我係有coupon嘅。喺電話度佢地都好有禮貌。餐廳都真係好細,檯同檯之間得好小位,要則身慢慢行,如果唔係會掃跌隔離檯啲野。張檯一早放左佢地嘅出色牛油(但冇包),我見之前有人話要問先有,所以我就問個waiter(佢應該係manager黎嘅)啲牛油係要黎做乜, 佢就好有禮貌話陣間會比啲麵包我地。啲包好軟熟,唔錯叫左:Nacho - 唔錯鵝肝野菌石頭飯 - 真係幾好味,又夠熱Platter (腸,豬手etc) - 隻豬手幫我地起晒肉,所以食得好方便心太軟(大)- 個manager話呢個係跟兩個球雪糕,我哋話我哋有三個人,佢即刻話會比三個我地我地食完都坐坐好耐,冇吹我哋賣單,我哋飲完自己嘅野飲,問左佢攞水,之後keep住幫我哋斟水,斟左成五六次,完全唔駛我哋提

, 佢就好有禮貌話陣間會比啲麵包我地。啲包好軟熟,唔錯

叫左:
Nacho - 唔錯
鵝肝野菌石頭飯 - 真係幾好味,又夠熱

2010-11-05
買了coupon所以去試。我下午四點先訂位話用coupon,完全無問題。以這個價位,我expect我去一間restaurant食反。但他們只有高腳枱及高腳櫈( 我坐嗰張連靠背都無),幸好我們坐近吧台可以用掛勾,如果唔係都唔知點攬住d袋同d褸鋸扒。而且張枱好細,放不下一碟main course + 二只細share碟。好彩同男朋友去,可以你一啖,我一啖咁食。我們叫了橄欖油寛意粉,炭燒安格斯肉眼扒+紅酒(coupon),還有一支水。意粉味道一般,牛扒卻很好,很juicy,很tender。總括而言,食物同服務態度是可以的。但以這個價格( $328coupon + $188= $516),要找一樣水準而又坐得舒服的餐廳會有許多選擇。

意粉味道一般,牛扒卻很好,很juicy,很tender。

2010-11-04
Trainee Gourmet
之前見網上COUPON 好抵 所以一次過買左兩張, 但係兩次去都發現佢地做生意手法好有問題第一次去.BOOK位0既時間已經問左佢用唔用得COUPON, 佢話得, 到我地去到0個日, 我地SHOW張COUPON侍應A話:你冇講過用COUPON WOW, 0甘我地話:我地BOOK枱時問過用唔用得WOW, 你地話用得WOW, 侍應A話:係我TAKE ORDER WOW, 我冇聽你講過,同埋我地要BOOK左先訂貨WOW. 0甘好LA 佢叫我地比張COUPON睇,(我地張COUPON係比錢買一個SET, 比就0甘食平D,即係我地比左錢架la) 0甘侍應A同侍應B傾左一陣, 就返轉頭同我地講,好LA, 0甘啱我地有貨, OK LA .0甘我地就坐低LA過左一陣, 有一對情侶入黎, 坐0係我地格離, 0甘啱佢地有生日COUPON,(0個生日COUPON應該係送d唔知咩)點知今次到侍應b話:你book枱0個時冇講有生日coupon wow, 0甘女人話唔係WOW, 我有講WOW, 點知侍應B竟然講同一番說話:我TAKE ORDER WOW, 我冇聽你講過.,(因為佢地張COUPON 係只係優惠, 唔係
0甘女人話唔係WOW, 我有講WOW,
點知侍應B竟然講同一番說話:我TAKE ORDER WOW, 我冇聽你講過.,(因為佢地張COUPON 係只係優惠, 唔係比左錢,所以個侍應堅持唔比用)

好LA, 到第二次, 經過上次0既經驗, 我叫我男朋友BOOK枱時,講明用D咩0既COUPON, 叫佢地MARK低清楚.同埋表明我地黎過一次, 有D0甘0既 [[誤會]],希望MARK清楚D.
好LA, 到去到, SHOW張COUPON比佢睇, 佢收左之後, 過一陣, 又係上次0個個侍應,埋黎同我地講:唔好意思呀, 你張COUPON用左LA,
我地話,冇可能. 上次係用我男朋友名, 今次係用我名(LEE樣野我地好肯定, 因為係用0個日我地先PRINT)..佢就話, 唔係WOW, 真係用左哩;
0甘我就OK, 你話我上之用左LEE張, 0甘我搵返另一張比你LAW
好彩我男朋友冇DELETE到0個E-MAIL, 即刻上網,搵得返上次0個個MASSAGE. 比左佢睇之後, 佢地冇聲出, 而侍應A都成晚冇再行過黎
經我兩次0既經驗同睇返大家0既食評, 得出0既係, 大家如果想0係lee間野用coupon要好小心,佢地會用佢地0既辦法另你用唔到d coupon
其實佢地d野食係好食, 真係唔想比d0甘0既手法影響左
如果佢態度同手法有改善, 我可能再去, 但0甘0既價錢,0甘0既環境同手法, 我真係唔會再去!

2010-11-04
HK$300 (Dinner)
Anniversary
Trainee Gourmet
與友人一行六人來到Favaca, 店裡偏小,但五臟俱全,竟然還有一個open kitchen 我們order了1個沙律和4個main course, 皆因有4個食肉獸 牡丹蝦帶子沙律 – 牡丹蝦&帶子好新鮮,蝦頭用油炸過,非常香口,沙律菜配上酸汁和wasabi汁,竟然十分match。澳洲和牛漢堡 – 麵包很好吃,牛肉鮮嫩多汁。烤龍蝦配墨汁意粉 – 是用鐵板烤的,十分香口,龍蝦很新鮮,正!意粉就不過不失啦~ 烤羊肉 – 這個是看到店內海報後才決定一試的。羊肉要的五成熟,烤的剛剛好,朋友們都話正。我倒是比較喜歡旁邊那串烤雜菜。下次來的時候可以試試海鮮串。 鵝肝石鍋意大利飯 – 看到好多食評都讃好,決定試試看。侍應端出來後,鵝肝香味四溢。我最喜歡裏面的大菇,超有菇味,鵝肝味入晒飯裏面,而且還有飯焦 Yummy~! 今餐吃得很滿足,還喝了Halloween Special Drink! 裏面還有1粒荔枝&藍莓扮成的“眼”, 超有心思^_^

澳洲和牛漢堡 – 麵包很好吃,牛肉鮮嫩多汁。

烤羊肉串
  • 澳洲和牛漢堡
  • 烤龍蝦配墨汁意粉
  • Halloween Special Drink ^_^
Trainee Gourmet
一心都係諗住見D人評語話唔錯,氣分唔錯而加上有COUPON就諗住O黎試下 ,而且係突登O黎同男朋友興祝生日,地方非常細,而且當晚佢地安排我地坐高枱,成餐飯坐得非常唔舒服,感覺餐廳既人好HARDSELL,佢地一O黎就介紹OYSTERS,是日當晚有3款,由30蚊至60蚊不等,我就每款ORDER O左兩隻,3隻生食,3隻熱食,熱食竟然比生食好食,最好笑係,個個人都話佢地既牛油可以一試,而且好多人都話佢地既餐包一時要收錢,一時又話免費,最後係我自己主動問佢地,乜你地唔係有隻出名既牛油O架O羊??佢地先話有,然後拎比我,要唔要收錢我唔記得O左喇,不過我真係覺得好出奇,作為一間係中環開既餐廳,唔係咁樣呀 餐包唔係預先放係枱,要問先話有!!而且有COUPON又唔可以用生日O個個優惠 ,當晚除O左叫O左3款不同價錢各兩隻既OYSTER,仲叫O左炭燒20安士安格斯西冷牛扒,鵝肝野菌石頭飯同甜品流芯朱古力心太軟,西冷牛扒好快就比O個度強勁既冷氣吹凍晒,"SHU"條一般,鵝肝野菌石頭飯係全晚最OK既一樣,流芯朱古力心太軟佢話無用面粉做,口感好差,一PAD PAD,完全唔好食而飲品就ORDER O左一杯STE
而飲品就ORDER O左一杯STELLA啤酒,一杯Blue Dolphin ,一D VODKA味都無,埋單成千幾蚊,用埋COUPON減一百都成9百幾,老寶講我係中環去過大大小小唔同既餐廳,不過呢餐飯完全唔抵食

2010-09-16
HK$520 (Dinner)
2010-10-18
就係因為睇左openrice食評, 見d人食完都好似唔錯咁, 於是就同友人去此慶祝生日.我亦都係openrice print 左d coupon 出黎, 打去book位時已問清楚係可以用呢d coupon的.星期五晚上因為我地都早收工, 我原本係book7:30的; 6:30左右到達Favaca, 於是入去問佢可唔可早d入去, 佢地就叫我地係門口等一等, 要執一執張檯.安排入坐後, 發覺張檯細到不得了, 除了兩隻水杯外, 幾乎只可以擺上一碟菜式!!! 而且每張檯之間既空間亦幾乎過不到一個人!!!心諗算啦, 好彩我地早到了, 應該都不太多人吧, 食物好食便可以吧!坐下了就立即問一位應該係經理既男人係咪可以用coupon, 佢居然問我地係咩coupon, 心諗你地好多coupon咩!!?? 之後佢話係, 叫我地睇下食咩先.之後有位應該係老闆既男人拎上menu, 問我地想食咩, 我就再俾張coupon 佢, 問佢係咪可以用… 佢黑晒臉咁問係咩coupon, 之後仲話用左coupon 就唔可以用優惠價叫餐牌上既食物… 我地睇一睇, 就只有5-6款係有優惠吧, 咁我地話再睇下食咩先啦..我就問老
我就問老闆拎杯水食藥, 有點兒胃痛, 佢問我要有氣定無氣, 我話要普通水就得啦, 我唔舒服想食粒藥only; 點知佢居然話無wor……..有無搞錯呀!!!!!! 於是我去了7-11買水食藥才回去.
不到10 mins, 佢又好輕佻咁問我地食咩, 我地都未諗到, 只覺佢好煩!!! 佢仲係度講一大輪野wor….佢可能見我地無咩反應, 於是行開左.
之後我地叫左經理落order…… 我地就想食蠔, 見menu上係寫$128/半打, 佢話無wor, 只有散叫, 最平係 New Zealand 的 $38一隻, 另一隻係比較 creamy $48, 最貴係$68 最有海水味wor…. 於是我地迫於無奈叫了兩隻$38, 兩隻$58 試下, 仲order 左牡丹蝦帶子沙律同兩杯紅酒.
我地見佢倒d紅酒出黎, 幾乎係要用把間尺度住, 真係難睇, 就算係倒多左少少都唔駛死下!!! 第一度菜係上生蠔, d蠔非常細隻, 亦唔新鮮!!! 離譜在$38的比$58的好食lor….. 完全無蠔味!!!! 第二度菜係沙律, d牡丹蝦係無鮮味, 唔甜, 最離譜係d帶子係一隻開2-3片, 連個帶子樣都走左樣, 最差係d菜, 非常之唔新鮮!!!!!!
我地見唔多對路, 於是飲埋杯紅酒就埋單走人. 最後埋單係$552…..(只係食左頭盤!!!!)
唔係價錢問題, 係我俾咁既價錢, 你俾d咁差質數既食物客人, 而且d位又細又迫, 服務又唔好……….
等我地仲專誠過海幫襯佢, 換黎只有一肚氣!!!!
其實佢收d咁既價錢, 可以有好多選擇, 而且可以坐得舒服d, 有更好的service.
2010-10-15
Rising Gourmet
2010-10-11
倆口子因為沒有記下地址走了一大段的雲咸街最後都找到 原來就是在LKF TOWER 旁鋪子不大, 桌子都是小小的揀選了窗邊的座位看到街的位置坐下來MENU 上的選擇都幾多倆口子用了一點時間「討論」先要了Sparking Wine 跟 Rose ($60/glass)再選了 1個沙律+ 1個APPETIZER + 1個主菜 Classic Caesar Salad ($72)沒有太特別, 生菜爽口, 面包粒烘得脆脆的, 還好 脆香煙肉薯皮 ($68)薯皮都OK. 烤得不夠干身不夠香, 食起來有點膩, 焗咸豬手跟肉腸盤 ($258)咸豬手不錯, 皮脆又不太肥, 份量都頗多. 配上蜜糖芥苿醬 + 酸椰菜 + 茄汁豆肉腸沒有太特別, 味道不錯頗濃的.倆口子追加了Sparkling Wine吃得太飽了胃部沒有甜品部整體來說食物OK由於店內已換上了HALLOWEEN 的佈置氣氛怪怪的.在寫食評的這一刻才知道CITI BANK VISA 有DISCOUNT該死的店員都沒有提示一下. dislike 他.
倆口子因為沒有記下地址
走了一大段的雲咸街最後都找到
原來就是在LKF TOWER 旁

鋪子不大, 桌子都是小小的
揀選了窗邊的座位看到街的位置坐下來
MENU 上的選擇都幾多
倆口子用了一點時間「討論」
再選了 1個沙律+ 1個APPETIZER + 1個主菜
Classic Caesar Salad ($72)
沒有太特別, 生菜爽口, 面包粒烘得脆脆的, 還好
脆香煙肉薯皮 ($68)
薯皮都OK. 烤得不夠干身不夠香, 食起來有點膩,
焗咸豬手跟肉腸盤 ($258)
肉腸沒有太特別, 味道不錯頗濃的.
倆口子追加了Sparkling Wine
吃得太飽了胃部沒有甜品部
整體來說食物OK
由於店內已換上了HALLOWEEN 的佈置
氣氛怪怪的.

該死的店員都沒有提示一下. dislike 他.

Sparkling + Rose
蕃茄牛油
Classic Caesar Salad ($72)
脆香煙肉薯皮 ($68)
焗咸豬手跟肉腸盤 ($258)
望街的位置
2010-10-08
HK$330
Anniversary
2010-10-06
禮拜三和同事二人來到FAVACA吃午餐, 我選擇了餐湯和魚。同事的是海鮮意粉。湯是意大利雲吞湯,清清淡淡的,喝著很舒服。魚煎的很香,大概是銀鱈魚。甜品是奶茶布丁,正! 餐飲要了奶茶, 居然是港式奶茶,特別的是可以無限量免費添飲價錢方面在中環算很划算。就是餐廳略顯小了一點。

湯是意大利雲吞湯,清清淡淡的,喝著很舒服。
魚煎的很香,大概是銀鱈魚。

甜品是奶茶布丁,正!
餐飲要了奶茶, 居然是港式奶茶,特別的是可以無限量免費添飲

價錢方面在中環算很划算。就是餐廳略顯小了一點。

意粉
奶茶布丁
奶茶~
2010-09-29
  • 奶茶布丁
  • 奶茶~
Novice Gourmet
一心想去食餐舒服嘅Dinner, 點知一坐低就感覺好迫好唔舒服, 同隔離枱差不多可以同埋一枱咁(好近) 但由於老公買咗團購嘅coupon, 睢有照一試, 希望食物方面會有驚喜!團購網話依個兩人餐值 HKD9xx, 而coupon可享用半價。 但當個 waiter 拎個 menu 我地一睇, 個餐 for 2 is HKD4xx, 跟住我地問個 waiter 係咪唔係依個餐, 應該係HKD9xx 個餐喎? 但個waiter表情有點奇怪咁諗左一陣, 先答係依個餐呀! 我地當時有點被騙既感覺, 但心諗: 都係試一次啫...算啦, 淨係想快D食完依餐。 (因實在太迫同好大陣油煙味, 所以好唔 LIKE )食物終於到.....OK 美味喎, 配埋紅白酒 perfect match ar...尤其係配食咸豬手果時, 好 yummm 其他就 soso la.. 總結, 如果第時會好掛住又好想食德國咸豬手果時, 都會考慮打電話去問下可唔可以 take away 既, 如果唔係就算罷啦~~

其他就 soso la..

Milk Tea Pudding ~ 正
OK
普通
OK
德國咸豬手-d皮超脆~~正
2011-10-01
HK$350 (Dinner)
  • Milk Tea Pudding ~ 正
  • OK
  • 德國咸豬手-d皮超脆~~正
  • 德國咸豬手
Trainee Gourmet
6 日前訂位, 準備為妹妹興祝生日, 講明會送生日蛋糕一個, 2 次電話confirm 中, 都說蛋糕及坐位已安排好. 當晚一行8人準時到達卻安排坐在廚房門口位, 廚房門一開, 大量油煙湧出 ! 加上open kitchen, 前面煙, 廚房門一開,重大煙, 食完餐飯,(廚房門大概閞咗40-50次), 個個成身油煙味, 擺位勁密, 人家吃什麼, 講什麼都一清二楚, 總之坐得勁不舒服 !!! 之後重激氣, 叫waiter上埋個蛋糕, 點知他說咩蛋糕呀 ?! 無喎 ! ( 吓 ! 2次電話confirm 都話OK ! 依家話無 !) waiter 行去check, 之後話如果有coupon, 就有得送, (吓 ! 咩 COUPON 呀 ?!? 2次電話confirm 都無講要coupon 先有得送!) (家人提出用電話上網做E-COUPON 得唔得?) waiter 話: 唔得 一定要print 出來 ! (無就無得送 !) 終於一餐極有意義的生日飯, 就給一闇無誠意, 無口齒, 無heart, 無service 嘅XXXX抺殺咗 ! 奉勸 各位要慶祝重要

之後重激氣, 叫waiter上埋個蛋糕, 點知他說咩蛋糕呀 ?! 無喎 ! ( 吓 ! 2次電話confirm 都話OK ! 依家話無 !) waiter 行去check, 之後話如果有coupon, 就有得送, (吓 ! 咩 COUPON 呀 ?!? 2次電話confirm 都無講要coupon 先有得送!) (家人提出用電話上網做E-COUPON 得唔得?) waiter 話: 唔得 一定要print 出來 ! (無就無得送 !) 終於一餐極有意義的生日飯, 就給一闇無誠意, 無口齒, 無heart, 無service 嘅XXXX抺殺咗 ! 奉勸 各位要慶祝重要節日之飯局, 千萬不要到這裏 !!!!!!!!

食物好一般, 無水, 無茶, 什麼都要錢買!
(埋單HK$1,680.00 + 激氣 x 100 + 油煙 x 99)
2010-10-02