2023-08-12 677 views
#搞串個pantry大家平時有冇去開熟食中心呢?🍳除咗食大排檔🔥,一班friend食飯飲啤酒🍻之外,其實熟食中心仲有好多特色菜✨餐廳,今次就嚟到 #北角 #炮台山 一間由印度人👨🏽主理嘅 #印度菜 🇮🇳餐廳。我哋嗌咗兩個午市套餐☀️,分別係🔴咖喱魚配純烤餅($70),同埋🔵咖喱雞飯($70),套餐仲有包埋餐湯🥣同埋飲品🥤。呢間餐廳嘅價錢💰同一般異國菜餐廳相若啦。咖喱魚配純烤餅🌟🌟🌟揀咗小辣嘅 #咖喱 🥘,咖喱味道偏甜🍬,除咗有香料味🪴,仲帶有淡淡嘅酸味,同埋薄荷嘅清新味道,味道調味啱啱好😋,好適合香港人🇭🇰嘅口味。魚🐟嘅肉質夠嫩滑,但係略嫌有少少霉🤨,質素正正常常啦。印度烤餅🫓外層微脆,同埋有好香嘅牛油🧈麵粉🥖烘焙香味,裏面嘅口感有啲煙韌,好食🤤!咖喱雞飯🌟🌟🌟同樣係揀咗小辣咖喱🥘,呢款味道就簡單啲,係甜甜哋🍬又有香料味🪴嘅咖喱,幾好食😋。最有特色係佢嘅咖喱味勁似陳記魚蛋🍡嘅醬,無論撈飯🍚定係印度烤餅🫓都好正。雞🐔嘅肉質正常,唔會好乾好老,撈埋甜甜哋又濃郁嘅咖喱味🍛好送飯🤤!
#搞串個pantry

咖喱魚配純烤餅🌟🌟🌟

咖喱雞飯🌟🌟🌟
2023-08-10
Type of Meal
Lunch
印度咖喱雞($70)我覺得個咖喱雞好香 但又未去到好重印度香料味 同埋唔會太辣 或者太鹹👍🏻🌶️而且雞既份量都幾多 至少有5-6塊仲有1-2塊薯仔🥔+$15 可以轉芝士/蒜蓉薄餅😌我今次試左佢哋既芝士薄餅🫓🧀估唔到佢哋既芝士係會拉斯架 應該係用左好多Mozerrella Cheese❤️‍🔥😍 完全唔吝嗇 真係好抵讚👍🏻可能因為我叫左芝士薄餅 食完個餐之後真係超級飽 要慢慢行返去office 消化下😂我個人覺得女仔可以兩個人share 一個餐都夠食😎因為佢個餐仲包埋餐湯 同埋一杯熱飲🥹 呢個價錢黎講真係無咩可以挑剔 唯一可以講 係佢環境衛生方面可以好少少 但本人都明白呢個係熟食街市🤓如果介意的話 都可以選擇外賣🥡~
印度咖喱雞($70)
我覺得個咖喱雞好香

完全唔吝嗇 真係好抵讚👍🏻
我個人覺得女仔可以兩個人share 一個餐都夠食😎

唯一可以講 係佢環境衛生方面可以好少少
但本人都明白呢個係熟食街市🤓
如果介意的話 都可以選擇外賣🥡~
2022-11-26 1032 views
好多年前,那份工作仲好閒既時候,無意地來到電氣道街市的熟食中心,發現這一家隱藏在街市大排檔內的印度餐廳《烤爐印度餐廳》。今年,正式來到炮台山上班,我又找了一天,特意上來電氣道街市熟食中心,看看有什麼變化。開心的,這一個食咖喱的小地方依然健在啊。立即決定,再來食一餐。通常都係食套餐先會見到印度式既湯。而我這次正正就點了午市套餐,所以有一個蕃茄濃湯作為前菜。看起來同正式西式湯差不多,但喝入口,就知道這湯多了幾重的香料,用的乳酪亦同西湯的 cream 有少少不同。濃郁,甜美的蕃茄濃湯,非常好。簡單的午市咖喱,就只是 "Curry" 了。味道更濃的 Masala, Vinderloo 等,散點才會有。這天,我來了一份雞肉咖哩配飯。普通的咖哩,吃起來同樣地香口,有香料但沒其他品種的特色咖喱來得濃烈。醬汁一般的咖喱,伴飯吃超開心。要特色的 Masala 茶要加錢。所以,近來開始 budget 生活的我,就叫一杯普通奶茶算。印式奶茶,用的茶底本身已經帶香料,用鮮奶沖,味道同樣的香。話說,印度才是奶茶的始祖啊。很開心的咖喱餐,價錢亦算是相宜。(不過2014年來的一次,平均也不超過$50) 總之,吃得開
很開心的咖喱餐,價錢亦算是相宜。(不過2014年來的一次,平均也不超過$50) 總之,吃得開心就好。
$70 (Lunch)
2022-11-10 698 views
用天然的香料,不是香料粉,炒飯不辣!分量好足,都好有禮貌,已經幫襯好多次,質素穩定,不過今日lunch time去,見到冇咩生意,希望長做常有With natural spices, not spice powder, fried rice is not spicy! The portion is good enough, they are very polite, they have helped many times, the quality is stable
今日點了蒜蓉餅,芝士餅,羊肉咖喱,雞肉咖喱, samosa, 好老實講真係一啲都唔好食,我哋今日去都係因為見到各大雜誌介紹北角的美食,所以專程去,結果係超伏,其實唔係去食環境,但係食物質素真的是非常令人失望,唯一可取之處就是服務員的殷勤態度。奉勸各位不用專登去。🥲🥲🥲
2022-09-04 684 views
今日同老公想食咖喱,見到炮台山呢個咖喱店個食評唔錯,所以專登過嚟試吓,嚟到嘅時候lunch時間,只有我哋同另外一台,可能因為得老板佢一個人準備,所以時間都等咗20幾分鐘先有得食,但係時間絕對係值得等嘅,兩碟咖喱,分量合理,亦都好入味,好正宗,鍾意食芝士嘅千祈唔好錯過佢個Naan餅,非常之抵食又好食,厚厚嘅芝士,口感又好唔會太流,仲要唔喊!平時食完咁多芝士,一定會好鹹,但係呢度嘅芝士,有芝士嘅香味,但冇芝士嘅鹹,非常唔錯!老闆係個慈祥叔叔,佢好好人😆食完嘢仲走過來教我哋,下次如果想食辣啲,可以點樣通知佢哋😆😆😆👍🏻

2022-07-28 617 views
這餐廳的Naan不一定的全港最好質素的, 但當價錢計算在內之後, 它的水準和性價比絕對會是My Favourite, 特別是其Cheese Naan, 外表焦香帶麥香和烤爐的碳香, 口感實在, 中間的芝士為其帶來鹹香與口感上的層次, 不過用點咖喱, 直接吃也相當不錯.說是在熟食中心的印度菜餐廳, 雖然沒有如New Punjab Club又或是Chaat如此有格調的裝修, 但它在廚房裏的大烤爐絕對不是蓋的, 從雞到海鮮再到羊肉也有, 特別的烤香味是一般印度餐廳欠缺的. 像是我點的羊肉, 羶香在烤爐烤過後表達更強烈, 外表焦香而內裡肉汁豐富, 當然也是Tandoori Chicken外的另一個選擇. 它的牛油咖喱以香滑為主, 辣度柔和, 適合不能吃辣和喜歡香料香味的朋友. 如果不想吃咖喱, Kadai也是一個不錯的選擇, 它本身就是印度語炒鍋的意思, 用上蕃茄, 洋蔥和薑炒香, 再配上牛腩的肉香, 不辣, 但吃得同樣過癮.Clay Pot Indian Restaurant is one of my favourite and most underrated Indian restaura

Clay Pot Indian Restaurant is one of my favourite and most underrated Indian restaurant in the town. The cheese naan is the best with the cheap price but original flavor. Although the resultant is at the public market, it had its own tandoori so you can taste traditional tandoori chicken or lamb. The curry and kadai are not spicy but very tasteful that should never be missed.
  • 咖哩牛腩
  • 咖哩羊
2021-07-12 1460 views
呢間印度菜我其實食咗好多次,今日終於忍唔住要寫個食評俾佢哋,坦白講我唔係一個鍾意打卡嘅人,出嚟食嘢我會比較着重食物嘅質素同埋環境乾唔乾淨,仲有廚師對食物嘅尊重,如果你哋係想搵地方打卡嘅呢一篇食評你哋可以略過唔使睇,但係如果你哋真係想搵一間印度餐廳食一啲比較地道(唔係港式/略你水)嘅印度菜,呢一間我覺得已經唔錯。同區嘅印度餐廳收費同佢差唔多,你哋可以試完再比較下😉首先佢係開響街市嘅頂樓,環境未算係惡劣,但係比較地痞,夏天可能冷氣未算係好涼,隔離嘅中國海鮮菜可能會比較嘈,但係佢哋嘅食物的確係有心機。(佢哋貼咗廚師嘅剪報你哋可以睇吓佢哋嘅背景。)首先坐低佢哋會比一啲薄脆你哋,每一次都會送,出邊裝修得好靚嘅印度餐廳呢啲係會額外收費嘅,不過出邊餐廳枱面一大盤嘅香料同乳酪佢哋就欠奉,但係佢哋嘅咖喱係非常之足料,講緊嘅足料,你係食到個咖喱底係用蔬菜同香料煮出嚟,而唔係出邊嗰啲求其買啲咖喱粉煮出嚟糊狀嘅物體(即係食落去啲咖喱汁係有香料蔬果精華有渣嘅),佢哋嘅烤餅非常之新鮮,唔係嗰啲食落去好似返熱左好多次垂死嘅烤餅(其實佢哋唔係好識得Social,可能係言語不通唔知係咪咁所以冇乜生意)我會同你地推介佢哋

我會同你地推介佢哋嘅咖喱牛腩,同埋咖喱雞,佢啲牛肉煮咗咁耐但係一啲都唔韌,咖喱雞啲啲雞肉都幾香滑,仲有佢哋嘅Masala 奶茶,我每一次去都會叫,因為佢哋係即刻煮杯茶你都會好熱,D香料俾得好足。雖然佢係出名烤爐食物,但係我又好似未叫過,因為我實在太掛住佢嘅咖喱次次都係叫嗰幾樣野,睇吓下次有冇機會/記得食再寫😂

喺香港食印度菜我覺得出邊好多時都係Hea做,因為真正嘅印度菜係需要好多材料準備,唔知係咪好多餐廳因為要就香港人口味佢哋會落少啲香料?同埋其實響印度因為省份太多每一個省佢哋煮嘅咖喱配搭味道都會唔一樣,但係好香港食嘅來來去去都係嗰陣味,呢一間都算係我喺香港食過算有水準㗎喇。
  • 烤餅
  • 咖哩牛腩
星期日午餐時間不太多人,點了芝士烤餅, 芝士菠菜咖哩, 蕃茄羊肉咖哩, mango lassi芝士烤餅很香, 芝士份量很多, 還會拉絲, 必點咖哩還好, 芝士菠菜咖哩沒有什麼味道的, 蕃茄羊肉咖哩, 羊肉有些硬, 比較辣mango lassi溝了好多水廚師好熱情, 常常出來問候客人
星期日午餐時間不太多人,
芝士烤餅很香, 芝士份量很多, 還會拉絲, 必點
咖哩還好, 芝士菠菜咖哩沒有什麼味道的,
蕃茄羊肉咖哩, 羊肉有些硬, 比較辣
mango lassi溝了好多水
廚師好熱情, 常常出來問候客人
2021-05-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-05-09 689 views
確實沒有什麼味素味道,但不是特別驚艷。點了咖喱雞,跟一般咖喱雞差不太多,但雞肉不會柴。咖哩角有一點太辣了,蒜味餅雖然不錯,但是外送過後有點軟掉,蒜味也不是特別濃郁。
確實沒有什麼味素味道,但不是特別驚艷。
點了咖喱雞,跟一般咖喱雞差不太多,但雞肉不會柴。

Delivery
2021-04-25 686 views
星期六日既lunch hour 黎食係全層全2張枱生意,估唔到咁靜~ 食食下隔離空枱有隻小小強爬來爬去🥲 明白街市實有既,不過餐具一早擺定係到,所以建議大家食之前都係抹下洗下比較好。送既胡椒餅,重胡椒,重口味人士會大愛。咖哩羊,叫左中辣,但其實食唔到辣味,反而對辣又好輕手喎😂份量唔大,但2個人加埋芝士烤餅食呢個就岩岩好。芝士烤餅:好香芝士味,但食落去唔會好重芝士味。有拉絲,睇張相都知佢落好多。加埋個咖哩食唔錯。什菜咖哩角,可以唔使試,皮厚,大量薯容,淡味。話佢貴又唔係,但亦唔覺得佢便宜抵食。最好最少都要2人同行黎食,如一條友叫一份餅同一份咖哩應該超飽。
送既胡椒餅,重胡椒,重口味人士會大愛。
加埋個咖哩食唔錯。
什菜咖哩角,可以唔使試,皮厚,大量薯容,淡味。
話佢貴又唔係,但亦唔覺得佢便宜抵食。

2020-02-09 2063 views
元宵節,唔知食咩好,之後在網上見到 cheese nan好似好好食咁,所以就去試下喇。可能因為疫情關係,所以冇乜人。得兩台客,咁我地就可以慢慢食喇,好似包場咁。叫左個春卷,好脆又好好食。仲有cheese nan, 真係同平時食既好唔同,內有溶溶地既cheese, 好似食緊pizza咁,不過如果再熱少少同埋再多少少cheese就更正。咁nan梗係要curry架啦,叫左個curry chicken, 個sause 好特別,同平時食既好唔同,應該係特製既。不過都係,如果再熱d就更好,另外就好口乾,叫左杯芒果沙冰,竟然冇冰,都好既,咁凍天氣飲凍野唔係咁好。不過如果加少量會更解渴。另外,最特別既係,唔知點解突然埋單時有9折,都幾驚喜。
元宵節,唔知食咩好,
2020-02-08
2020-01-21 1293 views
之前去過印度 唔敢食街邊野 只敢食酒店 buffet 但有時都會掛住印度式五花百門既咖哩近排發現公司附近 竟然有印度菜隱藏係電氣道街市 當然要成班同事一齊去試下我地 8 個人叫左7個set 四份咖哩 兩份薄荷串燒雞 一份雞肉炒飯 另外單點一份蒜茸炒西蘭花 西蘭花炒得好味 後尾我地再叫多左一碟雞牛羊咖哩 各有唔同顏色 咖哩香味亦各有不同叫小辣的話係近乎唔辣 平時唔太食得辣既同事都食到佢個中辣 好惹味印式雞肉炒飯炒飯唔辣 香料味唔會過重 雞肉都多 但飯粒質感比較濕薄荷串燒雞食落薄荷葉味好香 加埋檸檬汁好夾 不過個人覺得呢道菜有少少dry跟餐會有埋飯or原味烤餅重口味既我地加錢轉哂做芝士烤餅 & 蒜茸烤餅芝士烤餅非常邪惡!上枱熱辣辣 搣開有拉絲效果 亦好飽肚蒜茸烤餅比較薄身鬆脆 面頭既蒜茸少少生 但好香口 點羊肉咖哩個汁好夾認真食過呢 2 款烤餅 就唔會番轉頭食原味由於烤餅份量超多 我地仲叫佢比多一碗淨咖哩我地點汁食
之前去過印度 唔敢食街邊野 只敢食酒店 buffet

芝士烤餅非常邪惡!上枱熱辣辣 搣開有拉絲效果 亦好飽肚

認真食過呢 2 款烤餅 就唔會番轉頭食原味
由於烤餅份量超多 我地仲叫佢比多一碗淨咖哩我地點汁食

2020-01-17
$80 (Lunch)
2019-08-17 1748 views
🤩:鑊仔蕃茄 洋蔥 薑燴羊肉印度咖哩確實好香辛料味 比日本咖哩惹味好多 因為👦🏻我地max都係只會叫小辣 咦👦🏻都食到喎仲可以猛沾其他食物 雖然係小辣都覺得佢香料味好足無因為低辣度失色 相信叫中辣大辣再會過癮啲!羊肉有羊肉騷味 咖哩都會混左少少羊味 不過唔會太濃 應該唔抗拒羊嘅都食到🐑🤩:芝士烤餅 cheese nan印度菜點可以唔點烤餅 好多人黎都會叫佢地嘅芝士烤餅 果然~~呢到烤嘅烤餅無平時啲烤餅咁油 啖啖都食到夾係薄餅入裡嘅芝士 雖然無拉絲亦唔係太濃芝士味 但我覺得岩岩好唔會喧賓奪主 仲可以沾埋咖哩一齊食 如果再熱啲啲就更好啦yummy🧀🤩:什菜咖哩角拳頭咁大 熱辣辣漲卜卜嘅咖啡角 趕不及待放入口熱到差啲辣親條脷👅 個皮脆到卜卜聲 入面係主要係滿滿咖哩薯泥 加唔係幾食得出嘅少量什菜 咖哩味如果可以再濃啲就更好啦 整體都係好滿足👍🏼😋:蒜蓉炒椰菜簡簡單單炒椰菜唔會太油 平衡一下濃味嘢🆓: 威化胡椒餅甫坐低就免費送嘅胡椒餅 薄薄一塊確實好脆 似食緊胡椒味嘅單層威化脆餅咁 但呢種味道非大眾化未必人人接受📝正宗印度餐廳 價錢大眾化 OpenRice book位有9折 又有胡椒餅送 食物質
🤩:鑊仔蕃茄 洋蔥 薑燴羊肉

簡簡單單炒椰菜唔會太油 平衡一下濃味嘢
蒜蓉炒椰菜

🆓: 威化胡椒餅
威化胡椒餅

📝正宗印度餐廳 價錢大眾化 OpenRice book位有9折 又有胡椒餅送 食物質素又唔錯 唔介意佢位於街市內嘅絕對可以一試👳🏾‍♂️
2019-08-03
鑊仔蕃茄 洋蔥 薑燴羊肉
芝士烤餅
什菜咖哩角
2019-07-12 948 views
網上見到呢一間隱世印度餐廳睇落好似幾好食而且係印度人主理,保證正宗一於去試下一坐低就有餅食個醬好清新,有啲薄荷味咁個餅好脆,少少胡椒味每道菜份量都幾大薄餅有芝士夾心,但冇得拉絲
網上見到呢一間隱世印度餐廳
睇落好似幾好食
而且係印度人主理,保證正宗
一於去試下

一坐低就有餅食
個醬好清新,有啲薄荷味咁
個餅好脆,少少胡椒味

每道菜份量都幾大
薄餅有芝士夾心,但冇得拉絲