好似去了日本食拉麵呢?櫻花拉麵水準真不錯😋😋能親身看到日本切繪藝術家大橋忍紙雕作品踏入3月的日本櫻花季節,我雖然未能夠乘搭飛機去日本看櫻花,適逢豚王踏入10周年記念,舉辧了「豚王10周年記念櫻祭-SOUL BLOSSOMING」,更遠道邀請日本著名切繪藝術家大橋忍以全人手雕刻製作的紙雕作品,日本少女和櫻花、燕子的構圖好美麗。這個櫻祭定食$138,豚王職人以雞清湯、櫻花蝦粉、紅菜頭和新鮮忌廉,製作出如此鮮甜的豚王桜ラーメン(櫻花拉麵)湯底,麵質煙韌,主角的雞胸肉是好嫩滑又不用多咀嚼,我把整個粉紅湯都喝掉了😋。加上清新配菜有濃郁的櫻花蝦及好爽脆的蓮藕、紫椰菜等,零舍醒胃!套餐包括櫻花風味可樂一支,櫻花可樂成分真的有櫻花精萃,少少酸令人好開胃🙊,好飲過普通版波子汽水。甜品有我最喜愛的櫻花水玄信餅🌸🍮,好滑溜又晶瑩剔透,既然我看不見真櫻花,我要真正「嚐櫻」,把2朵冰涼的櫻花吃下,😆感覺是好甜蜜的滋味。「櫻祭別注版切繪水瓶」換購方法:我也想把日本切繪藝術家大橋忍紙雕作品帶回屋企欣賞,作品圖案分別印製在瓶身上,每次喝水都充滿了春日🌸🌸櫻花氣息。由即日至5月10日內,到豚王任何分店淨額惠顧滿港幣$3
好似去了日本食拉麵呢?
櫻花拉麵水準真不錯😋😋
能親身看到日本切繪藝術家大橋忍紙雕作品

「櫻祭別注版切繪水瓶」換購方法:
由即日至5月10日內,到豚王任何分店淨額惠顧滿港幣$300,即可免費獲得水瓶一個或惠顧滿$150,另加$35去換購。

除了堂食都可以把美味的拉麵帶回家,可選購櫻祭限定版豚王一杯$68,足夠一人份量,內有可加熱的湯料和食材包,豬骨湯底好濃郁,豚肉又好大塊,好值得一試😋。
2021-03-29
2018-11-28 1657 views
冬季興食蟹試食季節限定蟹味噌拉麵淨食蟹膏蟹味好香濃拉麵湯未混入味噌相當清甜,似雞湯混入蟹膏以後反而蟹味不算好重剩得少少海鮮湯味得兩件小蟹鉗,其他去晒熬湯?但又無其他蟹嘅菜式🤔可能只係入左小蟹鉗同蟹膏黎賣🤷🏻‍♀️豬腩肉肥美,入口不膩👍溏心蛋整得好好味!夠入味,溏心超靚!不過要加$17,一分錢一分貨煎餃幾香脆,合格有餘,但未見驚喜總括黎講,蟹味噌拉麵只係不過不失,而且真係唔值$128呢個價錢👎
冬季興食蟹
試食季節限定蟹味噌拉麵

淨食蟹膏蟹味好香濃
拉麵湯未混入味噌相當清甜,似雞湯

混入蟹膏以後反而蟹味不算好重
剩得少少海鮮湯味

得兩件小蟹鉗,其他去晒熬湯?
但又無其他蟹嘅菜式🤔
可能只係入左小蟹鉗同蟹膏黎賣🤷🏻‍♀️

豬腩肉肥美,入口不膩👍

溏心蛋整得好好味!夠入味,溏心超靚!
不過要加$17,一分錢一分貨

煎餃幾香脆,合格有餘,但未見驚喜

2018-11-15
Type of Meal
Dinner
2018-08-26 1159 views
友人第一次帶我去食豚王,話赤王好食,但我又想食黑赤,所以最終點左呢個,咁我比較喜歡濃,所以如果怕鹹味太重,就唔好簡太重口味,店員都會提醒妳,所以記得好好點喇!一食難忘,真係好想再食,濃郁既湯底,令我一再不能停手!另外加配糖心蛋,真係不得了,我諗係我食蛋食得最滋味既一次!絶對要再食!辣味方面,唔食得辣就揀返1赤就好了,我自己會揀2亦,中意食辣少少!最後叫左煎餃子,一碟5隻!好食,不過無乜特別,但都可以一試,因為真係好食

2018-01-08 1297 views
見到facebook話豚王新推出的限定王係蟹味,我當然唔會錯過,即刻去試下啦!我7點鐘去到食,唔洗排隊,兩位即入。最近似乎少了人食,之前黎都排三個字。 店員教要飲咗一啖清湯底先,再撈勻啲蟹膏,讓湯底變成蟹湯, 因為蟹膏的分量比較多,所以非常濃味呀。 呢款的味道是預設,所以沒有得擅自更改(多蔥多蒜不可以。) 本身的清湯底看來比較多油, 只有兩個蟹鉗, 另外湯底配合上多洋蔥和蔥花,不咸偏甜和清香,總括黎講,還可以,合乎預期,沒太大驚喜。

2016-09-26 3520 views
對於拉麵,不算得是很喜歡,但是也不抗拒,偶而吃番一碗也無妨。而對於需要排隊才吃到一碗拉麵的話,那麼真的會很少去排隊。位於銅鑼灣的豚王,雖然都要排隊,但是只有幾個,加上又想吃一碗,排下也無妨的。有著這個餐牌,可更加瞭解到點菜紙上的每項拉麵,而湯底的選擇,也可從餐牌中略知一二。咱們兩個人,固然可以一人一碗,只是湯底有別吧。親愛的點來豚天細拉麵,叉燒則選自肩肉,秘製醬油和香味油則是普通和濃味,並沒有蒜蓉,加上椰菜。由於沒喝過湯底。故其味道不得而知。而在下的則選自翠天細麵,秘製醬油和香味油則是普通和濃味,在下則加上少許的蒜蓉和選自肩肉的叉燒。而翠天則多了芝士,因此較親愛的那碗多一份芝士的濃香味味道,而且有蒜蓉的關係,味覺更濃。至於叉燒,煙靱而略有勁嚼的口感。湯底就不會很油膩,適合我倆的口味。還選擇了一客流心蛋。一隻還未切開的蛋,很難想像會否真的流心。當切開後,蛋黃向四處流出,可見其流心程度,故立即將之吃掉,以免浪費。每人一個麵加上一隻蛋,已經足夠,無需再點其他食物呢!

每人一個麵加上一隻蛋,已經足夠,無需再點其他食物呢!
2016-05-29
2016-08-07 2333 views
鍾意蒜味既朋友會大愛!蒜味濃,加上填紙仔已經寫明要多蒜,黑漆漆烏卒卒,墨魚汁將所有材料都染哂烏卒卒.食緊咩都唔知.其他野都係根據自己喜好選擇,所以拉麵軟硬程度味道濃淡都迎合番個別口味.黑王湯底無原味豬骨湯咁咸咁濃味,叉燒亦可以揀肩肉或者腩肉,揀咗無咩肥肉既肩肉,今次特登試下粗拉麵,麵質扁平,唔錯!同埋豚王會提供檸檬水,果醋,芝麻同醃芽菜俾食客自由添加,雖然好minor,但係小小的細節往往都會令食客暗暗的加分(加咗配料既,我開動啦!)對上一次食已經好耐之前,今次質數好左好多,下次再黎試埋其他王先

(加咗配料既,我開動啦!)
2016-08-02 1472 views
以前要排隊排好耐既豚王宜家人流都比起以前少,登籠街宜家多左好多大大小小既出名拉麵,而且香港人多數都係新屎坑工三日香總係愛試新野,而豚王呢間老店都開左段時間,已經唔再出現幾十人排隊。今日行經見到,等左10分鐘到就入到去了。豚王湯品濃郁芳香好濃豬骨既味道,湯品質感係比較傑不過味道唔會太咸,適中拉麵我叫既係普通,軟硬適而食落每啖都包住湯品既味道,不知不覺連個湯都差唔多飲晒豬肉看似好肥但食落一d都唔覺!老字號真係要有返咁上下先可以係銅鑼灣立足好食
以前要排隊排好耐既豚王宜家人流都比起以前少,
登籠街宜家多左好多大大小小既出名拉麵,
豚王

豬肉看似好肥但食落一d都唔覺!
老字號真係要有返咁上下先可以係銅鑼灣立足
好食
2016-07-30
  • 豚王
2016-07-30 2202 views
香港,是什麼時間開始拉麵熱潮的呢? 具體的時間表我已經不能確定。我只記得,當年為了跟風吃一碗《豚王》拉麵,一個人走去中環的和安里,為一碗正宗的日本拉麵,排上個多小時的隊。當年的《豚王》,店子只有幾個位,拉麵亦由日本來的師傅負責製作,很日本的風味。然而,事隔多年,《豚王》不再是和安里的小店,中環的店早已遷至威靈頓街。而且,《豚王》在香港已經有4間分店,在澳門一間,在上海也有一間,已經變成了一個小型的國際集團。而是日,我的加班晚餐,想起食拉麵,想寫一個後《豚王》時代的文章,於是,使隻身走來了。銅鑼灣的店,是《豚王》最早期的分店之一,店子同傳統,我認識的拉麵店一樣,地方是不大的,不過,最傳統的面對爐頭位就沒有了。什麼限定,什麼特別口味都不太合我,來重新嘗試一間拉麵店,我當然去食最簡單大眾化的一個味道,就是最豚骨味道的豚王。說湯底,味道其實是依舊,不過,咁多年來,拉麵店越開越多,說真,味道早已經不及別人,但濃香味道的湯底,爽爽的麵條,香口的叉燒,味道最簡單,最沒有花巧的拉麵,《豚王》的出品,絕對沒有輸。《豚王》的流心蛋蛋是要加點的,所以會另外一隻的上。當我一把蛋咬開,就知道這蛋做得非常之好。流

《豚王》的流心蛋蛋是要加點的,所以會另外一隻的上。
當我一把蛋咬開,就知道這蛋做得非常之好。流心的蛋黃,帶著濃烈的香甜味道,而這就是人人所說的,溏心蛋。
夜晚,加班已經到九點幾,所以我第一次叫替玉,亦即是加食。我第一食的麵條,要了超硬的口感,入口爽爽的,很正。而替玉,我要腍少少,要了普通的,入口依然是爽,但不硬,配上熱力已經減少了的湯,腍一點,更香口好味道。
對比起上來,《豚王》已經比不上不少的過江龍拉麵店。不過,他們保持到水準,他們能夠在眾多對手的猛烈攻擊中亦能夠保持到地位,水準沒有降低,是一個重要的因素。
2016-07-17 1449 views
拉麵係我同男朋友至愛嘅食品,十次出去食飯差不多有五次都會食拉麵。今日再戰🐖王😁😁😁豚王 $85 豬骨湯底好濃郁,味濃而恰到好處,味道適中。豚肉食落唔會好肥膩,好食!拉麵底有咬口而不失口感,同湯底一齊食真係好夾,令人好回味。正!😋👍🏻👍🏻👍🏻黑王 $95 湯底係豬骨+墨汁湯底,因為加左墨汁關係所以湯底冇原味-豚王咁濃,但多左另外一份墨汁香。幼麵口感適中,叉燒肥瘦均勻食落偏軟身。整體味道我就覺得原味最好食!😊
😁😁😁
豚王 $85

豬骨湯底好濃郁,味濃而恰到好處,味道適中。
豚肉食落唔會好肥膩,好食!
黑王 $95

幼麵口感適中,叉燒肥瘦均勻食落偏軟身。

整體味道我就覺得原味最好食!😊
2016-06-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-05-23 1780 views
今日同朋友經過銅鑼灣,見冇乜人係豚王,所以即刻入去食個午餐~~我們二人分別點了一個「翠王」同「豚王」,即係芝士豬骨湯底同原味豬骨湯底。所謂芝士湯底,其實係加大量芝士粉係面,我仲以為係會煮溶d芝士加入湯入面。原味豬骨湯底好濃,食完會好「濟」。另外,可以自己選擇麵嘅硬度,呢個主意非常適合我,因為我係要勁硬,勁濃湯,勁多油個種!整體係好食嘅!
翠王
2016-05-23
$100 (Lunch)
翠王
2016-05-06 1503 views
7點左右黎到拉麵街 ,見到黑王望落幾有趣。平時都係食開豚肉湯底 即管try try 黑王等左15-20分鐘左右入得。不過原來坐位係圓台 似茶餐廳格調都有小小逼同嘈吵。 Focus 返食物到普通濃度 幼麵 1辛 軟麵 帶蔥 肩肉 。湯頭有泡 應是真材實料。吃麵前先嚐一〇湯頭 味道比想像中濃郁。墨魚汁亦都很粘。中間有一陀黑色的 不過搞拌後湯底有小小比這陀東西蓋過,亦都變得更濃稠 所以不能把湯一飲已盡。肩肉肥瘦均勻,不油不膩,肉味濃厚,數量亦都合理。食完要飲返杯冰水 因為整碗拉麵味道挺重。不過仍可接受 因為在日本吃過更重的
都有小小逼同嘈吵。

Focus 返食物到

普通濃度 幼麵 1辛 軟麵 帶蔥 肩肉 。

2016-05-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
去親銅鑼灣, 身邊果個都會話去食豚王, HAHA!!!係好食既~~ 吃過香港咁多拉都, 呢間真係KEEP到水準, 同好早期時既味都係一樣~~ 個人都係喜歡食返原味加少少辣, 因為咁先可以食到佢正宗的湯頭味道! 乳白色的湯有少少油面, 係膩既, 但我好喜歡!!!! 而身邊果個成日會試唔同味, 今次點了黑豚, 上到來真係黑到墨汁咁, 個味太太太HEAVY啦! BTW, 兩個的麵底同肉都好高質, 所以一路都仲係咁多人來食~~
去親銅鑼灣, 身邊果個都會話去食豚王, HAHA!!!
2016-03-12 1071 views
價錢$102 豚王加糖心蛋 星期五下午4點 唔使排隊直接入,成條登龍街都好靜,落單 唔使5分鐘上枱,好多肥肉仲要薄同少 配料得木耳都好少, 湯底一般太濃,好搶喉 ,配幼麵ok 最後評價唔值呢個價錢,唔會番食
2016-02-27 1623 views
兩個人又晤想太多,突然又好想食拉麵,於是我們去了拉麵街找間拉麵店食碗拉麵,我們就選擇了去食豚王,差不多就來入座時,店員會派發點菜紙俾我們填寫選擇湯底、配料或者飲品。大約等了30分鐘後,我們終於入座,餐廳地方不算好大,所以都要與其他客人搭枱。 我家人點了碗豚王湯底,而我就點了黑王湯底($95),其實是豚骨湯底加了墨汁,味道都晤腥,濃稠而帶少許香甜,另外加了一隻日本半熟溏心蛋($17),拉麵方兩我點了太麵,太麵其實是扁平麵,比較幼麵闊身少少,麵條的口感帶些煙韌,硬度都適中,掛湯能力都不遜,叉燒肉方面個人較喜歡肥膩爽口的腩肉,一共有三條,薄身大大片,軟身有較多的爽脆脂肪部份,肉香嫩滑,令人回味。香蒜、香味油及秘製醬油我都只是點了普通份量,所以湯底都不會太鹹,吃點惹味的乾蒜,都真是幾香口。最後飲完個湯底令嘴邊都帶黑黑的,記住飯後抺乾淨嘴巴。 最後來多一客甜品杏仁豆腐($16),杏仁豆腐上面加了一些糖漿,好香甜而杏仁豆腐真是有好濃郁的杏仁味,口感冰凍幼滑,十分滋味。 服務都好有禮貌,雖然枱上已經有一壺凍水,但服務員都會主動替客人斟水,值得俾個like!
2016-02-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-02-27 816 views
今晚陪家人去到灣仔的茶莊買茶葉,買完後又是覓食的時候了,家人建議去食拉麵,最後我們去了銅鑼灣的登龍街食拉麵,此街拉麵店都不少,本人都是喜歡食豬骨湯拉麵,最後都選擇了(豚王)。門外等候的客人都有十幾個 ,等了15分鐘終於入座,入座前已經在點菜紙剔了心儀的拉麵 ,我當是選擇《豚王》的湯底$85,湯底濃稠又晤會好鹹,有點黏口的感覺,好濃郁超正,我選擇肩肉部分的叉燒肉,晤會肥膩又大片,配菜是椰菜及黑木耳,爽脆鮮甜!麵條方面我喜歡食幼麵,麵條煙韌又晤會太腍,水準真是高,超好食拉麵。
2016-02-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)