2023-05-01 980 views
一得閒就會同朋友上山頂收下財氣欣賞下香港既靚景,今次試下新餐廳先,次次經過都想試下。阿甘正傳做主題既餐廳,裝修都好特式,同齣戲既主題都好有關係。😋炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串 $308蝦係主題,必食😍又點會放過最愛既牛呢。哩個有牛有蝦仲有超大既薯蓉,全部都最愛😍牛扒用炭燒都無得輸,好味。蝦串好正,咁大串。見到都想即刻食。但黎到已經聞到超香烤蝦味道。重香烤味但又唔會蓋左鮮蝦味,讚👍🏻😋鮮蝦芒果沙律 $155烤過既鮮蝦做沙律配料,有沙律菜,鮮芒果粒,花生,炸過既脆脆,最重要係個芒果汁混埋一齊,酸酸甜甜好清新,好味👍🏻份量都比較大碟,本來想叫甜品都食唔落,所以只叫左兩款。環境靚,由山頂欣賞住成個維港景色,味道會更加特別。值得再黎試其他食物。⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)阿甘蝦餐廳 (山頂)山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #山頂美食 #香港打卡餐廳 #亞甘蝦餐廳 #阿甘正傳 #打卡 #正宗川菜#香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie

😋炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串 $308

😋鮮蝦芒果沙律 $155

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

阿甘蝦餐廳 (山頂)
山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖

飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #山頂美食 #香港打卡餐廳 #亞甘蝦餐廳 #阿甘正傳 #打卡 #正宗川菜#香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
{Bubba Gump Shrimp}山頂阿甘蝦盡覽香港太平山「靚景」.不知道大家有沒有看過《阿甘正傳》這家餐廳以《阿甘》取材的蝦蝦餐廳🦐坐擁太平山靚景 飽覽維港景色(˶¯ᵕ¯˶)𖧷𓂃◌۫店旁是《阿甘正傳》精品店 幾有特色的.✎  美式秘製豬仔骨配燒蝦串 $278 #推介LT. DAN'S SURF & TURF 豬仔骨配BBQ醬 酸酸甜甜10分入味肉質嫩 口感鬆化 燒牛油蝦新鮮 很有燒烤的感覺✽好味指數:★★★★/5.✎  香烤海鮮三重奏配茉莉香飯 $198GRILLED SEAFOOD TRIO烤蝦炒飯 味道小辣惹味✽好味指數:★★★/5| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 阿甘蝦餐廳 Bubba Gump Shrimp 地址:  山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖人均消費:HK$150 (2ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
不知道大家有沒有看過《阿甘正傳》

✽好味指數:★★★/5

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 阿甘蝦餐廳 Bubba Gump Shrimp
地址:  山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖
人均消費:HK$150 (2ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5

美式秘製豬仔骨配燒蝦串
2023-02-20 1345 views
傍晚時間搭咗山頂纜車上山頂行吓 🏔️香港嘅夜景,真係好靚👏🏻影完相打完卡就去咗呢間阿甘蝦餐廳食晚餐🥗 ▶️阿甘海鮮薈🍤 當然有炸蝦、炸魚柳、炸蝦丸、炸薯條🥔 炸物,尤其係炸蝦好正❤️另外佢配左三個醬汁 分別係茄汁 、千島醬、甜酸沙律醬👍🏻▶️炭燒美國西冷牛扒薯蓉配甘脆洋蔥圈🥩牛扒可以自選幾成熟👍🏻 另外佢有個牛油🧈燒蝦🦐都好出色 通常薯蓉先係主角😆▶️朱古力布朗尼 最後一定要點食甜品作完美嘅結束 布朗尼配搭冰凍嘅雪糕係最佳嘅配搭-⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐

▶️炭燒美國西冷牛扒薯蓉配甘脆洋蔥圈🥩

▶️朱古力布朗尼
⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐
2023-02-18 887 views
生日飯決定去山頂睇吓風景行下出發前上網搵定哂山頂既餐廳,睇吓有咩岩心水睇中左呢間餐廳有景,食物相又好似幾吸引就啦啦林訂位。當日係紅日,日頭時間出奇地小食客,一入去職員已安排我到窗邊位,可以一路食一路欣賞風景,如果夜晚黎,可以睇埋香港夜景應該都幾靚美式秘製豬仔骨配燒蝦串薯條$278呢個超好食豬仔骨既味道好惹味,蝦既質感彈牙新鮮,再加埋個新鮮熱辣既薯條,十分滿足辣茄汁海鮮意大利麵$180呢個辣度適合唔識食辣既人食,茄汁加辣味都好夾,份量都好足夠
生日飯決定去山頂睇吓風景行下
出發前上網搵定哂山頂既餐廳,睇吓有咩岩心水
睇中左呢間餐廳有景,食物相又好似幾吸引就啦啦林訂位。
如果夜晚黎,可以睇埋香港夜景應該都幾靚
美式秘製豬仔骨配燒蝦串薯條$278

辣茄汁海鮮意大利麵$180
呢個辣度適合唔識食辣既人食,茄汁加辣味都好夾,份量都好足夠

2023-02-18
$240 (Lunch)
Celebration
Birthday
2023-02-13 872 views
行完山,友人話去不如今晚食阿甘蝦,先醒起一直知有呢間用阿甘正傳套戲取材嘅餐廳!!! 即刻勁期待! 6點左右到,都未算好多人,但都要等一陣位,等位期間門口有個影相位可以扮著住對鞋坐係櫈到影相,幾搞笑。 門口接待侍應都幾nice~ 帶左我地去可以望到山頂景色嘅位置~ 超開心!! 係今日嘅bonus 呀! 由日落望到夜景! 入面裝修環境都幾有海邊餐廳感覺,遠處有部電視一直播緊阿甘正傳。menu好多選擇,揀左一輪就決定要好吸引嘅阿甘蝦天堂! 有4種唔同做法嘅蝦! breaded coconut, grilled, crispy golden 同 tempura 4種入面我最中意就係grilled 同crispy golden, 燒得好香,炸得好脆口🧡每款都加左薯條係底,都幾飽。重有配咗三款佢地homemade嘅醬汁任你點~ 重叫咗豬仔骨燒蝦串LT. DAN'S SURF & TURF. 豬仔骨肉質欶滑醬汁野味啖啖肉~燒蝦串同阿甘蝦天堂個款一樣,太好食要加碼! 重有配埋薯條,加加埋埋真係太多食唔哂~ 叫左兩杯嘢飲, bubba's blue hawaiian 藍色幾清新~ mama's mang

叫左兩杯嘢飲, bubba's blue hawaiian 藍色幾清新~ mama's mango mojito 食完濃味嘢飲呢個就啱喇!

食完行出餐廳隔離有間原來係賣手信嘅小舖,見到有隻吸磁蝦嘅毛公仔即刻二話不說就買左,個樣太搞笑😂 重有好多其他貨品都好吸引~

總括黎講嘢食環境氣氛都100分!
這天一心想坐新纜車,去到見到無盡人籠,就跳上的士。。。四處擠滿人,5點多就去晚餐實有位😆,又係去咗Bubba Gump🍽🔸️阿"甘"蝦天堂蝦拼盤,內有4種唔同煮法(燒烤、天婦羅、吉列、黃金椰子蝦),各有獨特口感,好食到停唔到口。另有薯條墊底!🔸️美式秘製豬仔骨配薯條豬仔骨肉質好淋好有咬口,配上甜甜酸酸BBQ醬超醒胃,我們要求配飯就一定夠飽肚!🔸️傳統美式漢堡漢堡配薯圈同薯條,超級惹味。七點想走,所有交通工具超長籠,折返上商場再飲杯嘢坐吓,八點多再落去,選了巴士果條籠也要等了45分鐘。。。總結,唔好長假期上去呀😅

🔸️阿"甘"蝦天堂

🔸️美式秘製豬仔骨配薯條

🔸️傳統美式漢堡
漢堡配薯圈同薯條,超級惹味。

總結,唔好長假期上去呀😅
2023-01-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-01-04 727 views
一直都知道依間阿甘蝦餐廳係遊客必到!不過我都係第一次係香港食星期六黎到都預左要等位不過就好混亂!餐廳有gulu可以拎位,但職員又唔叫飛反而又有客人係鋪前排一條隊,員工反而跟隊安排入座!咁用gulu系統做咩呢?直接叫人排隊咪得!食物係唔錯幾好食!但餐廳衛生就一般,人手嚴重不足通風系統亦都唔夠有點焗!希望餐廳改善下
一直都知道依間阿甘蝦餐廳係遊客必到!
不過我都係第一次係香港食
星期六黎到都預左要等位
不過就好混亂!
餐廳有gulu可以拎位,但職員又唔叫飛
反而又有客人係鋪前排一條隊,員工反而跟隊安排入座!
咁用gulu系統做咩呢?直接叫人排隊咪得!

食物係唔錯幾好食!
但餐廳衛生就一般,人手嚴重不足
通風系統亦都唔夠有點焗!
希望餐廳改善下
2022-12-31 712 views
//阿甘蝦餐廳山頂山頂道128號凌霄閣3層 304-305號鋪阿甘正傳主題餐廳坐擁太平山靚景既餐廳 但同時亦好平民好warm嘅間餐廳店員嘅服務態度都好好👍🏻聖誕Set Menu $688 + 10%🎄 算係幾抵 食物味道都值😋上網booking 仲保證有窗口位🌃🌃▪️ CRUSTED CRAB CAKE & CRISPY SOFT-SHELL CRAB蟹餅好足料啖啖蟹肉🦀唔會話成舊都係薯餅仲有原隻軟殼蟹脆卜卜好香口🦀加埋少少沙律 成碟做開胃菜一流🤤🤤▪️ LOBSTER BISQUE好夠濃既龍蝦湯🦞👍🏻 仲有大大粒龍蝦肉龍蝦味好夠 雖然有少少咸 但唔係出面溝好多忌廉既餐湯▪️ PAN-SEARED BARRAMUNDI & TIGER PRAWN CHAR-GRILLED US BLACK ANGUS STRIPLOIN去到主菜 揀咗魚扒配虎蝦🐟🦐同牛扒🐂先講魚扒 塊皮煎得夠脆 同時魚肉keep到鮮嫩加埋虎蝦 成個set已經食齊魚蝦蟹😂😂牛扒🐂叫左七成熟 嚟到真係啱啱好唔似出邊餐廳煎得太硬出比你👍🏻網紋煎得好靚 適合打卡▪️ Mango Lemon-up & Blue Lemon-up $7
//阿甘蝦餐廳

去到主菜 揀咗魚扒配虎蝦🐟🦐同牛扒🐂

先講魚扒 塊皮煎得夠脆 同時魚肉keep到鮮嫩
加埋虎蝦 成個set已經食齊魚蝦蟹😂😂

網紋煎得好靚 適合打卡

▪️ Mango Lemon-up & Blue Lemon-up $79 each
嘢飲方面叫咗兩杯沙冰😬 雖然都係檸檬沙冰 但唔會話太酸👍🏻 味道都係正常沙冰 但比較驚喜既係餐廳會送埋嗰個發光杯俾你😂😂😂

▪️ BALSAMIC FRESH BERRIES PARFAIT
食到最後甜品有雪糕配雜果 酸酸甜甜 適合消滯 夠晒Fresh🤤👍🏻

本來諗住山頂餐廳都會有一種高級嘅感覺 但竟然呢間餐廳就走返平民風 食食吓遇到有人生日 成班店員會走出去一齊dem beat😂注意返唔係唱生日歌咁簡單

總括黎講😬值得再去嘅餐廳🤤
🥂🍽️🍤靚景好食山頂西餐☑️ 阿『甘』美國拼盤 - $218外表一睇已經十分吸睛,好多吾同款式嘅炸物,有3隻炸蝦同3個炸海鮮球,甜辣醬炸雞配沙律醬,炸魷魚圈配千島醬,3款下面都有椰菜絲墊底,雖然是炸物,好脆口但不油膩,魷魚圈炸粉最薄。下面仲有大量墨西哥脆片,同埋一盤超好食嘅菠菜煙肉芝士,呢個係成個set最好食嘅。☑️凱撒沙律 - $48Add on加配的,都好大碟,已經撈好左,沙律醬份量剛好,生菜好爽口好新鮮,仲有脆面包粒同埋芝士碎。☑️炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串 - $338西冷都大塊,而且是厚切的,選了5成熟,肉味都濃,但厚切會難咬d,而烤牛油蝦串就吾錯,有7隻,燒得剛好,食到蝦嘅鮮味之餘都食到燒烤嘅味道。仲有2個炸洋蔥圈,同樣脆得黎吾會油淋淋。☑️熱帶水果茶-$55是凍飲黎,都好大杯,有檸檬、香橙,藍莓等水果,酸酸甜甜好味道。

🥂🍽️🍤靚景好食山頂西餐

炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串

☑️熱帶水果茶-$55
熱帶水果茶
2022-12-26
$360 (Lunch)
Celebration
Christmas
阿『甘』美國拼盤
凱撒沙律
炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串
熱帶水果茶
2022-12-13 491 views
食景食gimmick Overall speaking Kids meal 係抵食同好食😂炸蝦都出色除此以外我無嘢補充🤭啤酒杯同發光杯可以帶番屋企遊客地方不過無遊客但waiter 都係keep 住遊閑vibe
適逢山頂纜車重新裝修,一定要去打下卡😎山長水又遠咁上山頂,梗係要搵間靚餐廳唔好浪費~所以揀咗呢一間歷史悠久嘅西餐廳,呢間餐廳仲可以要求坐窗邊位,望住香港夜景食飯。⭐️但提提大家,去食之前最好上佢官網預約及講定有咩要求喔⭐️當日小編同𝐌𝐑.𝐉係平日去,諗住早少少入都已經好多人排緊隊,好彩6點早食有剩位🙈🍴美式秘製豬仔骨配燒蝦串 $278呢個超好味!豬仔骨整得好香~沾埋佢個𝐛𝐛𝐪 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞真係無得頂,好腍身好易同骨分拆,蝦就燒得爽口👍🏻🍴香蒜檸檬牛油大蝦意大利麵 $172呢個真係一般般了⋯⋯即使有蒜,但味道都相對較淡,不過好在蝦既數量都多,叫做補番分啦!✅🍴香炸爆谷蝦 $95煎煎炸炸既野就最岩我!一口接一口無停過,有茄汁同埋千島醬跟埋,我就最鍾意點千島醬😚🍴暖朱古力曲奇新地 $92話說小編係對甜品一般般的,比較鍾意食鹹點~但見呢個樣都幾靚,就嗌一個試下🍪🍦有兩球雲呢拿雪糕,淋上焦糖醬好好味,墊住雪糕嘅嗰塊曲奇就甜到入心了,食左四分一後頂唔順🤣🍴芒果沙冰 $79不得不提呢度如果嗌特定飲品,會送埋本身隻杯俾你,直播都幾過癮,因為會有燈架😆𝐌𝐑.𝐉我嗌咗杯芒果沙冰,甜度適中非常清新~

🍴美式秘製豬仔骨配燒蝦串 $278

🍴香蒜檸檬牛油大蝦意大利麵 $172

🍴香炸爆谷蝦 $95

🍴暖朱古力曲奇新地 $92

🍴芒果沙冰 $79
2022-12-07 343 views
一直唔知原來山頂有呢間「阿甘正傳」特色餐廳,見到有好多電影對白既道具同埋劇照真係回憶番晒黎!叫左個拼盤好大好靚有炸魷魚圈、甜酸雞捧、墨西哥脆片配芝士醬、炸海鮮球!樣樣都唔錯但魷魚圈就有啲難食,最好食係回墨西哥脆片嘅芝士醬,入面有煙肉同埋波菜,用嚟襯墨西哥脆片一流!但成個拼盤唔使$200性價比都高. 最鍾意係佢後面Run Forrest Run 牌仔同埋用乒乓球拍做嘅飲品餐牌,好有電影特色!上到嚟呢間餐廳主要係環境同埋感情分取勝,食物係其次!

上到嚟呢間餐廳主要係環境同埋感情分取勝,食物係其次!
2022-11-30
$100 (Tea)
趁第六代山頂纜車開幕,放假搭纜車上山頂行下食下野睇下風景。最好就梗係黃昏上去啦,可以睇晒日頭夜晚。係山頂揀左呢間「阿甘蝦餐廳」食晚飯,發現好有驚喜‼️餐廳裝飾好有特色,周圍佈滿美式style個種復古浮誇的裝飾,以前係美國exchange的回憶返晒黎。好搞笑餐廳門口仲有小商店,好似去完一趟旅行咁有紀念品賣🤣餐廳主要食蝦🦐炸既燒既煎既都有😛我哋叫左炸野同豬仔骨都幾好食,同埋大大份!一晚都見到有兩三枱客係慶祝生日🎂幾個員工會圍埋一齊唱歌,好有氣氛,大人小朋友都一定會鐘意😍特色飲品仲可以拎走佢個發光杯,返屋企做手信🤣🤣🔸阿「甘」美國拼盤$218🔸美式秘製豬仔骨配燒蝦串$278📍#阿甘蝦餐廳 (#山頂美食)山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

特色飲品仲可以拎走佢個發光杯,返屋企做手信🤣🤣

🔸阿「甘」美國拼盤$218
🔸美式秘製豬仔骨配燒蝦串$278

📍#阿甘蝦餐廳 (#山頂美食)
山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2022-11-10 726 views
想黎好耐 今次難得上嚟山頂即刻Book定😆個人覺得係值回票價嘅一間餐廳環境真係好美式❤️個境幾靚幾舒服同埋幾大呢度員工多數係外籍人士 眼見有1-2個識講中文餐牌都有中英文 所以大家唔洗驚溝通唔到☺️.我哋兩個人嗌咗兩樣野食 好大碟 份量多佢連飲品都好足料好多水果 性價比高🤩個日揀咗窗邊位置 但要影到外面景有啲難因為背光太勁🥲可能影夜景會好啲🍤SHRIMPER’S HEAVEN🍤 ($220)🍖DIXIE STYLE BABY BACK RIBS🍖 ($238)🍹FORREST TROPICAL FRUIT TEA🍹 ($55)佢呢度啲蝦真係幾好食 必推!仲要每款蝦都係唔同嘅整法愈食愈有驚喜 而且蝦嘅數量都唔係少
想黎好耐 今次難得上嚟山頂即刻Book定😆
我哋兩個人嗌咗兩樣野食 好大碟 份量多
佢連飲品都好足料好多水果 性價比高🤩
個日揀咗窗邊位置 但要影到外面景有啲難
因為背光太勁🥲可能影夜景會好啲

🍤SHRIMPER’S HEAVEN🍤 ($220)
佢呢度啲蝦真係幾好食 必推!
仲要每款蝦都係唔同嘅整法
愈食愈有驚喜 而且蝦嘅數量都唔係少

$250 (Tea)
  • Shrimper's Heaven
2022-11-08 678 views
聽人講上山頂一定要試終於有機會比我試到由於我同我同我男朋友食量少所以Lunch只係叫左2樣野食西冷牛扒配牛油蝦串個牛扒雖然無汁但佢本身已經醃到好入味D肉keep到好嫩唔韌阿甘美國拼盤呢個就普普通通無咩特別普通炸物拼盤但就每樣炸物都配左一個醬比你難得上到山頂我覺得可以一試既餐廳環境可以望到成個維港景都贏左
聽人講上山頂一定要試
終於有機會比我試到