Novice Gourmet
遊覽完山頂之後黎到 阿「甘」蝦餐廳 食晚飯。 餐廳以電影「阿甘正傳」作為主題,雖然冇睇過電影,但內裏佈置都擺放左好多有關該電影既海報,道具等等,雖然唔知道電影內容,但踏入餐廳見到唔同既佈置,加上暗黃既射燈,有種身處其他電影中美國酒吧既感覺。(FROM WIKI) 電影於1994年上映,故事講述了呆滯幼稚,但心地善良,有着驚人的運動天賦,在阿拉巴馬州生活了幾十年的阿甘,在某些事件的影響下,定義了20世紀下半美國的一些事件。1981年,阿甘在車站等巴士時,坐在長凳上,向身旁的陌生人述講自己的人生經歷。話明「蝦」餐廳,具有電影主題外,另一賣點就係好多蝦蝦蝦蝦蝦蝦蝦~~~~~~~~~~好多唔同有關蝦既菜式,但都以炸為主,有唔同既蝦小食,沙律,餐湯等等。主食方面意大利幼麵,芝士意大利飯,都係配上唔同煮法既大蝦。另外唔想食蝦既,都有烤豬仔骨,牛扒,龍蝦等等。飲品方面以特飲/酒精類為主。友人 叫左一杯 Secret Mango Sparkler (芒果+菠蘿+七喜)特飲。 有淡淡芒果味,可惜稍為淡味左少少。至於我叫既係呢杯藍色夏威夷 酒精特飲,混合左四款唔同既酒 (Vodka, Rum, Gin,
遊覽完山頂之後黎到 阿「甘」蝦餐廳 食晚飯。 餐廳以電影「阿甘正傳」作為主題,雖然冇睇過電影,但內裏佈置都擺放左好多有關該電影既海報,道具等等,雖然唔知道電影內容,但踏入餐廳見到唔同既佈置,加上暗黃既射燈,有種身處其他電影中美國酒吧既感覺。 (FROM WIKI) 電影於1994年上映,故事講述了呆滯幼稚,但心地善良,有着驚人的運動天賦,在阿拉巴馬州生活了幾十年的阿甘,在某些事件的影響下,定義了20世紀下半美國的一些事件。1981年,阿甘在車站等巴士時,坐在長凳上,向身旁的陌生人述講自己的人生經歷。 話明「蝦」餐廳,具有電影主題外,另一賣點就係好多蝦蝦蝦蝦蝦蝦蝦~~~~~~~~~~

飲品方面以特飲/酒精類為主。 友人 叫左一杯 Secret Mango Sparkler (芒果+菠蘿+七喜)特飲。 有淡淡芒果味,可惜稍為淡味左少少。

至於我叫既係呢杯藍色夏威夷 酒精特飲,混合左四款唔同既酒 (Vodka, Rum, Gin, Dekuyper Blue Curacao),再加上菠蘿汁同埋七喜。 呢杯既菠蘿味道十分出色,雖然混合左四款酒,但唔會覺得酒精味好濃,非常清新^_^!!

食物方面叫左 阿「甘」蝦大薈。 有四款唔同既蝦:凍蝦天婦羅蝦吉列炸蝦椰絲炸蝦,以錐形筒分別裝住四款蝦,底部有炸薯條以及沙律菜。另外仲配有幾款唔同既醬可以配合炸蝦一齊食。 雖然大多數蝦都係炸,但唔會淨係食到炸粉既味道,咬落去蝦肉都係非常彈牙同埋有鮮味。 最特別既椰絲炸蝦,外層炸粉混合左椰絲,食落去甜甜地幾特別,仲有一陣椰香味~~ ^_^ 另外仲叫左一份 濃湯大蝦配白飯及法包。 濃湯入面浸住一隻隻鮮蝦肉,好鮮甜~~ 可以先沾法包,平時食蒜蓉包既時候都好鍾意沾忌廉湯一齊食^_^ 然後再以濃湯淋上白飯,白飯口感做得偏硬身,即使浸湯,都唔會變得漿口,而且粒粒分別有咬口。 以兩人份量黎講綽綽有餘,背面就係落地玻璃欣賞住維港夜景再傾下計,呢日咁就完結左。^_^ 唯一美中不足既係....... 太多炸蝦食完就即刻喉嚨痛ORZ... 餐廳名稱:阿「甘」蝦餐廳 Bubba Gump

地址: 山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖

2016-05-03
HK$250 (Dinner)
Novice Gourmet
難得同堂妹上山頂,當然要試下山頂上嘅餐廳,但山頂上嘅餐廳一係貴到離曬地,一係就連鎖餐廳我地就搵到呢間唔係連鎖亦未係貴到離地嘅餐廳食飯啦環境唔錯呢度有個餐牌好得意仲有埋單叫人可以揭下個牌我地叫左啲野食呢個係蝦加蒜蓉包個蒜蓉包非常香,唔硬但又有啲脆口蝦就好爽又有蝦味呢個係蝦意粉,啲汁好鮮甜另外仲有個蝦飯,飯冇乜味,對呢一碟興趣唔大仲有一碟炸物,有薯條,粟米薯波,炸魚柳同蝦炸薯兩杯野飲用發光杯裝,可拎走一杯西瓜味 另一杯兩溝 岩曬夏天飲青檸枇有檸檬香 非常美味
我地就搵到呢間唔係連鎖亦未係貴到離地嘅餐廳食飯啦
環境唔錯 呢度有個餐牌好得意 仲有埋單叫人可以揭下個牌 我地叫左啲野食 呢個係蝦加蒜蓉包
個蒜蓉包非常香,唔硬但又有啲脆口
蝦就好爽又有蝦味 呢個係蝦意粉,啲汁好鮮甜 另外仲有個蝦飯,飯冇乜味,對呢一碟興趣唔大 仲有一碟炸物,有薯條,粟米薯波,炸魚柳同蝦炸
兩杯野飲用發光杯裝,可拎走
一杯西瓜味 另一杯兩溝 岩曬夏天飲 青檸枇有檸檬香 非常美味
Novice Gourmet
我們到這兒享用午餐,叫了兩Set兒童餐,有漢堡包餐和火腿pizza,餐內包一杯jelly n 薯條。漢堡包细细個適合小朋友食用,牛肉香濃,包身也很鬆軟;pizza细细塊,但份量適合小朋友,pizza有水準,很脆口。大人叫了蕃茄肉丸長通粉,黑椒味太重,太spicy, 不太適合小朋友食,分叫了香煎魚柳,魚柳啖啖肉,好香好味,好有魚味。
Novice Gourmet
偶然之間嚟到咗阿甘蝦餐廳,之前想去咗幾次,不過都機緣巧合咁錯失幾次,真系好無開心嘎,不過個天無俾我食就專登要食到,咁我就一而再,再而三嘅佢book位,終於都完咗我一次嘅小小願望喇。豬肋骨,畢竟系我啲粗人睇嚟就系分量足夠大喇,味道好誘人,香!同我預想嘅有小小出入,味道居然有甜味,不過都好好食啫,又香又脆嘅包,我地系要蒜蓉味道嘅,所以小小蒜蓉就發揮佢十二分功效喇,蒜蓉味橫飛吖,最上邊仲可以見到芝士一層,又軟又香!魚柳味道一般,系剪過嘅,不過肉質好嫩,配搭嘅土豆泥都好粉咁、由於作為靠近窗,出邊嘅風景好靚,總體餐廳都好fashion咁,歐洲情調風。
2016-05-21
HK$270 (Dinner)
Rising Gourmet
香港嘅夜景,總係令人沉醉。要睇夜景,有人選中環摩天輪,有人選維港,有人選山頂。山頂嘅朋友,你們好嗎?唔知點解,係咪知道【阿甘正傳】nee出電影噶原因,對呢D,覺得大家都系有D電影噶小憂鬱。呢種憂鬱,從入門要講英文開始。因為waiter都系唔會同你講中文嘎....點解???我好想知,點解距哋唔請D識講廣東話嘅人。可能距哋識,但係為咗提高餐廳格調,餐廳嘎價錢品味等,所以都系講英文。等位果D就唔講了。豬仔骨套餐,煎得顏色好靚,香噴噴嘅。配薯條都系好熱好脆,小心會燙倒。豬肉脆又香,甜甜地味道好巖喔。Speak led straw lemonade,都好好飲嘎,草莓沙冰粒,加冰碎,簡直就系爽,透心涼。熱熱地夏天飲好巖消暑。海鮮意大利面,真材實料,海鮮新鮮,味道好,海鮮醬配意大利麵,爽口彈牙。Nee 個距menu係無推薦嘅,但係我個人都幾推薦。覺得幾好。
山頂嘅朋友,你們好嗎?
呢種憂鬱,從入門要講英文開始。因為waiter都系唔會同你講中文嘎....點解???我好想知,點解距哋唔請D識講廣東話嘅人。可能距哋識,但係為咗提高餐廳格調,餐廳嘎價錢品味等,所以都系講英文。等位果D就唔講了。 豬仔骨套餐,煎得顏色好靚,香噴噴嘅。配薯條都系好熱好脆,小心會燙倒。豬肉脆又香,甜甜地味道好巖喔。 Speak led straw lemonade,都好好飲嘎,草莓沙冰粒,加冰碎,簡直就系爽,透心涼。熱熱地夏天飲好巖消暑。 海鮮意大利面,真材實料,海鮮新鮮,味道好,海鮮醬配意大利麵,爽口彈牙。Nee 個距menu係無推薦嘅,但係我個人都幾推薦。覺得幾好。
2016-06-04
HK$229 (Dinner)
Veteran Gourmet
今日放工無野做,憑住感覺,一直走一直走,走到山頂呢邊。走到有D累有D餓,我就入咗一間叫阿甘蝦餐廳嘅地方食耶。可能因為自己對佢嘅期望不算太大,所以食咗之後,感覺到有種驚喜嘅感覺!我先點咗份grilled seafood,佢系將D蝦啊、蔬菜啊串起來,烤過嘅香味果然夠味道,加上佢配嘅醬汁,真系無得彈!蝦球有兩種醬汁搭配,每個蝦球都有一隻原只蝦在入邊,好足料,而且兩種醬汁各不相同,搭配起來好好食!我朋友則點咗份濃湯大蝦配飯,好足料,而且套餐裡有一份超大嘅沙拉,超好食!
我先點咗份grilled seafood,佢系將D蝦啊、蔬菜啊串起來,烤過嘅香味果然夠味道,加上佢配嘅醬汁,真系無得彈! 蝦球有兩種醬汁搭配,每個蝦球都有一隻原只蝦在入邊,好足料,而且兩種醬汁各不相同,搭配起來好好食! 我朋友則點咗份濃湯大蝦配飯,好足料,而且套餐裡有一份超大嘅沙拉,超好食!
2016-05-04
阿甘精神
2016-06-05
今日來咗中環食野,好開心啊!因為朋友推薦過好多次,借住過來中環遊玩,就來呢度試試口味嘍,真系好唔錯!而且牆上邊嘅擺設都好有味道,仿佛真系來到外國餐廳一樣!果然越夜越有機,人都幾多下,不過剛好來到就有位置坐。呢度營業到晚上十一點半,放心食!Lava flow有好多奶昔,鐘意甜嘅可以試試,但我朋友覺得一般Speak led straw lemonade幾好飲噶,入邊有好多好多草莓果粒,我不斷咁想吃,但佢成日浮來浮去,果然應咗果句話——心急食不了熱豆腐!佢地嘅主題就是阿甘,佢地餐牌都用乒乓球拍來做,好用心!
果然越夜越有機,人都幾多下,不過剛好來到就有位置坐。呢度營業到晚上十一點半,放心食! Lava flow有好多奶昔,鐘意甜嘅可以試試,但我朋友覺得一般 Speak led straw lemonade幾好飲噶,入邊有好多好多草莓果粒,我不斷咁想吃,但佢成日浮來浮去,果然應咗果句話——心急食不了熱豆腐! 佢地嘅主題就是阿甘,佢地餐牌都用乒乓球拍來做,好用心!
2016-05-30
無得彈
2016-06-05
我地一家幾口過來玩,當然要試下呢度比較出名嘅餐廳,聽講阿甘唔錯,就慕名來嘗試一下了。BB從細就鐘意飲湯,每天都要煲湯飲,自從佢讀咗u,就好少翻來屋企飲阿媽煲嘅湯了,今日就點咗奶油土豆湯比佢,但系佢話都系阿媽煲嘅好飲,開心死老媽子!我地兩個鐘意食煎炸野,所以點咗個上火嘅BBQ肋排,好大塊肉,肉汁多,肉質鮮嫩而且仲有薯條、一些配菜,給料十足!!抵食!!濃湯大蝦配飯,性價比很高,包括米飯,沙拉好大碗,湯一大桶,仲有一條麵包湯味很濃郁,感覺有D奶油味,好唔錯
BB從細就鐘意飲湯,每天都要煲湯飲,自從佢讀咗u,就好少翻來屋企飲阿媽煲嘅湯了,今日就點咗奶油土豆湯比佢,但系佢話都系阿媽煲嘅好飲,開心死老媽子! 我地兩個鐘意食煎炸野,所以點咗個上火嘅BBQ肋排,好大塊肉,肉汁多,肉質鮮嫩而且仲有薯條、一些配菜,給料十足!!抵食!! 濃湯大蝦配飯,性價比很高,包括米飯,沙拉好大碗,湯一大桶,仲有一條麵包
湯味很濃郁,感覺有D奶油味,好唔錯
2016-05-03
Lunch
久了
2016-06-05
我記得自己一個家裡嘅長輩,講過咁樣一句話,年紀大左,對外面嘅世界已經無咗年青時果種活躍了,就算坐輕鐵、輕軌,都已經唔再好似細路仔咁鐘意坐窗臺邊,而是坐在靠近走廊嘅位置,方便上落車!雖然我仲未到呢過階段,但系聽落好低落,是否越長大真系越孤單?是否我以後都會系咁樣嘅心境呢?沒人比我答案。夜色降臨,香港嘅夜景一如既往咁靚,我點咗D飲料,慢慢欣賞香港夜景,陶醉其中。Alabama southern beach,一杯較為普通的雞尾酒,味道適中,唔會有太大酒味,適合女生然後,我叫咗個salad,有蔬菜同薯仔,醬汁好好味
雖然我仲未到呢過階段,但系聽落好低落,是否越長大真系越孤單?是否我以後都會系咁樣嘅心境呢?沒人比我答案。 夜色降臨,香港嘅夜景一如既往咁靚,我點咗D飲料,慢慢欣賞香港夜景,陶醉其中。 Alabama southern beach,一杯較為普通的雞尾酒,味道適中,唔會有太大酒味,適合女生
然後,我叫咗個salad,有蔬菜同薯仔,醬汁好好味
2016-05-02
週末&山頂
2016-06-04
Weekend,特然興起,想帶著屋企人去坐山頂纜車,於是乎,中午時分,山頂呢間阿甘蝦餐廳就成為咗成家人嘅選擇啦! 位置系中環太平山頂凌霄閣,門口有對阿甘著過嘅鞋擺系到俾人影相。餐廳嘅位置好靚窗外面就係無敵view,食飯嘅時候心情都會特別好~~ 阿甘蝦,嚟呢度必點嘅。我見到差唔多張張檯上面都有一份,端上嚟一倒,濃郁嘅汁拌著鮮嫩嘅蝦肉,好好味! 海鮮焗飯,青口魷魚同菠菜,淋咗芝士焗出嚟,米飯又混埋芝士,配上海鮮~~ 魚柳煎得好嫩,下面啲薯仔泥真係小朋友最愛,魚又唔會好多骨。
位置系中環太平山頂凌霄閣,門口有對阿甘著過嘅鞋擺系到俾人影相。餐廳嘅位置好靚 窗外面就係無敵view,食飯嘅時候心情都會特別好~~
魚柳煎得好嫩,下面啲薯仔泥真係小朋友最愛,魚又唔會好多骨。
2016-05-07
HK$200 (Lunch)
Rising Gourmet
Fancy with the peak and its night view. My fd and I chose to sit the bar area, see towards the night view. The decoration and vibes inside are pretty much American, using Forrest Gum as its theme. You can see plenty movie related's stuff like car plates, movie posters, quotes. The food come pretty quick. This is the seafood platter. Total 4 kinds of finger food; chicken strips, fried crab cake, fried shrimp and steam shrimp on one plate. Yummy choice with beer and the nightview.Then is the seafo

The food come pretty quick. This is the seafood platter. Total 4 kinds of finger food; chicken strips, fried crab cake, fried shrimp and steam shrimp on one plate. Yummy choice with beer and the nightview. Then is the seafood pot which contains both muscle and clam with tomato and basil. The clam is fresh but not the muscle
. It also comes with the butter and bread loaf. the bread doesnt taste good so we just leave it aside. Overall is $488 which is.not bad for 2 ppl, esp. with this view and food quanlity.

Novice Gourmet
工作極多的星期一晚飯需要去個環境好又可以同女朋友傾計飯後又可以散步的餐廳最後選擇了山頂的阿甘蝦餐廳無訂枱7點45分左右到等左5分鐘就有位無特別坐位要求被安排坐窗邊夜景枱酒類選擇多有特色雞尾酒送酒杯的大杯啤酒等最後選擇白酒價錢不貴入口味道溫和主菜Forrest`s seafood feast喜愛炸物的不容錯過蝦同魚都炸得很好炸漿不厚口感佳加上檸檬汁配上千島海鮮醬/酸忌廉醬/茄汁作為送酒菜一流Net catch entree辣汁煮出蝦的鮮味蝦的分量多亦入味配上甘荀西芹等吃開胃又解膩整體非常滿意推薦星期一去餐廳人不多飲嘢傾計浪漫晚飯都可飯後沿舊山頂道散步落到半山扶手電梯完美消滅星期一效應
工作極多的星期一

飯後沿舊山頂道
散步落到半山扶手電梯
完美消滅星期一效應
2016-03-14
HK$200 (Dinner)
Trainee Gourmet
生日前一天打電話訂枱,接線服務員話比左個網址我話可以上網訂,於是試一試,原來網站上可以先列上生日msg! 可能係生日關係,留左張落地玻璃枱比我地,一邊食一邊望住山頂纜車景色。我地一如既往order上年一模一樣菜式。Run Across Amer Sample - 男朋友好鐘意個source,覺得好香牛油香味同好滑,所以特別要求more🙊 加$45 有碟沙律,碟沙律好大碟好抵食,麵包糠粒粒好似剛剛炸起咁,脆卜卜。呢個拼盤有四款,三款蝦一款雞,仲有三個醬汁。飲品好特別,有閃燈閃下閃下,影相特別靚,飲完可以叫侍應洗乾淨隻杯比我地帶走架。(我已經儲齊一對😝)最後唔少得讚下個甜品,好好味,濃濃味道的蘋果披加上滑溜的雲呢拿雪糕,碟上仲寫上我之前order的生日字句。侍應一齊拍手👏🏻👏🏻唱住歌🎉 提提大家,當需要落order果陣,就將藍色的Run Forrest Run轉到紅色的Stop Forrest Stop,無需要舉手叫架!

加$45 有碟沙律,碟沙律好大碟好抵食,麵包糠粒粒好似剛剛炸起咁,脆卜卜。 呢個拼盤有四款,三款蝦一款雞,仲有三個醬汁。 飲品好特別,有閃燈閃下閃下,影相特別靚,飲完可以叫侍應洗乾淨隻杯比我地帶走架。(我已經儲齊一對😝) 最後唔少得讚下個甜品,好好味,濃濃味道的蘋果披加上滑溜的雲呢拿雪糕,碟上仲寫上我之前order的生日字句。侍應一齊拍手👏🏻👏🏻唱住歌🎉 提提大家,當需要落order果陣,就將藍色的Run Forrest Run轉到紅色的Stop Forrest Stop,無需要舉手叫架!
2016-01-31
HK$340 (Dinner)
  • Side  Caesar  Salad
  • Mango  Lemon  Up
  • Ice  Cream  Spice
  • Run Across America Sampler
Novice Gourmet
一直好同意「食飯唔只食物咁簡單」呢個道,適逢閨蜜生日,做姊妹就當然要同佢好好慶祝,所以一早訂位,最後就三個女仔上山願浪漫一番!本身對蝦嘅興趣未到狂熱level,但都算鍾意食,見到好多人推介Shrimp Shack Mac n Cheese,作為芝士狂迷又點可以唔試!芝士+蝦+通心粉呢個配搭係好match,通粉吸滿芝士絕對啖啖滿足!可惜嘅係,蝦完全同芝士好似撈唔埋,一啲都唔入味而Shrimp's Heaven個presentation夠晒eye catching!以四款唔同方法烹調,包括椰絲蝦、天婦羅蝦、普通炸蝦及凍蝦。三款炸物食多幾舊真係已經好膩,好在有款凍蝦中和吓!雖然餐廳以食蝦為主,但反而呢道ribs and fries係全晚最好食!啲ribs真係好入味好「淋」仲有飲品同甜品都okay,有隻夜光閃閃杯仲可以攞走!

仲有飲品同甜品都okay,有隻夜光閃閃杯仲可以攞走!
2016-02-26
HK$250 (Dinner)
  • Shrimper's Heaven
  • Shrimp Sack MacNCheese
Veteran Gourmet
Run,Forrest,run!!I ran to get where I was going, I never thought it would take me anywhere. 冇想過用跑步,都可以去走遍世界。生日最大嘅願望,我就想同最愛嘅一齊過 嘿嘿,好彩佢工作上得到調動,可以陪我去完成另外一個心願,就係到阿甘蝦餐廳 Bubba Gump,睇電視紀錄片《出位餐廳》,介紹喺外國嘅阿甘蝦餐廳,以電影《阿甘正傳》Forrest Gump為主題,我細個睇過一次呢部電影,到依家都印象深刻,今日終於有機會嚟到!以下我哋就一邊講電影,一邊講食物!《阿甘正傳》(英語:Forrest Gump)是一部改編自同名小說嘅電影,1994年由導演羅拔·澤米基斯拍成。電影開頭男主角向一對老夫婦,講述他由細以來的故事,並請佢哋食朱古力。他小時候係一位呆滯幼稚,身上着住老土嘅格仔恤衫,但他是個樂天小男孩,有著驚人嘅運動天賦。小時候的阿甘腿上綁着支架,用來矯正他的嚴重駝背,因為咁佢比其他同學欺負,返學第一天搭校車時,阿甘碰到女主角珍妮,兩人成了好朋友。一天,阿甘被學校惡霸欺負,珍妮對說"Just run",阿甘
Run,Forrest,run!!

生日最大嘅願望,我就想同最愛嘅一齊過 嘿嘿,
好彩佢工作上得到調動,可以陪我去完成另外一個心願,就係到阿甘蝦餐廳 Bubba Gump,睇電視紀錄片《出位餐廳》,介紹喺外國嘅阿甘蝦餐廳,以電影《阿甘正傳》Forrest Gump為主題,我細個睇過一次呢部電影,到依家都印象深刻,今日終於有機會嚟到!以下我哋就一邊講電影,一邊講食物! 《阿甘正傳》(英語:Forrest Gump)是一部改編自同名小說嘅電影,1994年由導演羅拔·澤米基斯拍成。電影開頭男主角向一對老夫婦,講述他由細以來的故事,並請佢哋食朱古力。

他小時候係一位呆滯幼稚,身上着住老土嘅格仔恤衫,但他是個樂天小男孩,有著驚人嘅運動天賦。小時候的阿甘腿上綁着支架,用來矯正他的嚴重駝背,因為咁佢比其他同學欺負,返學第一天搭校車時,阿甘碰到女主角珍妮,兩人成了好朋友。一天,阿甘被學校惡霸欺負,珍妮對說"Just run",阿甘一路走,腿上嘅支架就斷開,跑得快過騎單車小孩,這樣就發現自己可以跑得很快。 餐廳都算係太平山頂一個景點,行入餐廳,就感覺到店員都比較熱情,好歡迎適合進入,當我要影相,佢哋都會好好停下來,免得阻擋到鏡頭。餐廳環境都好大,有好多座位,亦分咗不同嘅場景,有好似屋裏面嘅卡位,上面有斜鈄屋頂,二人酒吧高枱,靠近落地玻璃嘅位置更加可以擁抱維港景色,無論日頭夜晚都會令食客着迷,牆壁上掛住大大小小嘅電影劇照,及拍電影時嘅服裝,食物小食價錢$150起,飲品餐牌用乒乓波板設計,阿甘正傳fans一定知點解啦!(下面有解釋),但沒有價錢,會令食客有所困惑。 我哋揀咗卡位坐,旁邊嘅燈飾,令我哋好似參加左嘉年華會咁,就算食客唔多,好似置係電影情節中,都會令人好興奮。食物都好適合一大班朋友一齊享用,我哋有點像一份小食拼盤、一個主菜及飲品,一路欣賞下環境食物就送到啦! Aloha Lemonade
之前睇過食評,知道點呢個飲品,就可以將個杯底返屋企,我梗係唔執輸都嗌一個,當係生日禮物送俾自己啦! 係檸檬梳打飲品,另外亦有車厘子味,味道就係簡簡單單,最得意係個杯,下面會着燈!買單時,店員會幫你洗乾淨個杯,你就可以拎佢一齊走啦。 Run Across America Sampler $176
有五款小食嘅拼盤,當中有脆麥片炸蝦、灼凍蝦、吉列炸蝦、炸海鮮球及辣雞柳,用紙船載着,令我回想主角係船上跟好友對話,閒談期間咬了一口蘋果,就幫新公司定立了的"蘋果公司",讓人人熟悉。

店員送上時,會令人好好奇,左右尋找著美食,先試脆麥片炸蝦炸皮太厚,食落有啲硬,加啲檸檬汁可減輕熱氣、灼凍蝦任何調味比較平淡,亦有一兩隻霉掉了、吉列炸蝦配埋番茄醬都唔差、炸海鮮球當中有一絲絲蟹肉,可配沙律醬、最後辣雞柳,調味方面我都好鍾意酸酸辣辣嘅味道,不過雞肉炸過後就比較乾身,當係分享小食,質素就平平勝在賣相吸引。 阿甘憑藉跑步嘅速度贏得大學體育獎學金,亦加入全美大學美式足球明星隊,更被邀請約見美國總統約翰·甘迺迪,之後完成大學,畢業後就加入軍隊,認識到捕蝦世家出身的本傑明·「布巴」·巴佛德-布魯,係電影中一個重要嘅角色,電影中一幕,就係朋友一邊係軍隊宿舍中打掃,一邊向佢講用蝦可以做出黎嘅菜式,更成就到我而家身處嘅阿甘蝦餐廳。 其後,兩人被派往越南參戰,巡邏時比對方埋伏攻擊,阿甘救下四名戰友。從戰場中全身而退,阿甘成為英雄,返回美國時接受林登·約翰遜總統親手頒贈的榮譽勳章,當時更重遇珍妮,阿甘說我不是聰明人,但是我知道什麼是愛,I'm not a smart man,but I know what love is. 電影中,阿甘各種嘅經歷,都咁啱成為歷史中一個好重要嘅人物,從中鼓勵到別人,努力發掘自己嘅天賦,每個人都可以成功。引用電影金句:你必須盡力發揮上帝所賜與你的,You have to do the best what God gave you. 阿甘係休養期間,發現自己有打乒乓球的天賦,就在全國各地陸軍退伍軍人醫院中表演,最終代表美國赴中國參加友誼賽,成為了乒乓外交之後。阿甘退役後,用代言乒乓球拍的酬勞買了一艘捕蝦船,實現越南戰爭時他與好友布巴嘅約定,丹中尉也信守諾言,加入阿甘的行列,我相信係餐廳食到嘅,就係阿甘朋友創作出嘅菜式。阿甘係船上更為朋友投資嘅科技公司,改呢個名為蘋果公司,後來兩人都發了財。 後來,阿甘向珍妮求婚,遭到拒絕,阿甘心欲絕,決定去跑步並幾度橫越美國。這件事讓阿甘再度出名,每天都增加很多追隨者,有一天,阿甘結束漫長嘅三年馬拉松式長跑。回到家都收到珍妮嘅來信,之後大家團聚,珍妮更帶同阿甘的孩子一起,到阿拉巴馬州舉行婚禮。 Steamed Mussels $170
白酒煮青口,用鐵鍋熱辣辣咁送上,鍋內嘅青口份量都好足夠,肉質唔會太熟,另外用大碗載着烹調青口嘅醬汁,當中有洋蔥及香草,及一條麵包,可以比食客沾啲醬汁再送入口,可惜麵包淋,還未入口就化開,欠缺口感,如果可以改變一下麵包嘅來貨或製造方法,相信會更加好吃。 For Birthday girl

生命就像一盒巧克力。你永遠也不會知道你將拿到什麼。Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get. 只有係嘴裏才可以細味,它的口味。另外如果你到影碟店行行,搵下電影《阿甘正傳》嘅精裝電影盒,就會發現佢係同電影中嗰盒巧克力一模一樣!令到電影嘅Fans,可以一邊睇住,電影一邊攞住電影中主角手拎住嘅朱古力盒,作為一個擺設都十分特別。

給生日的食客,朱古力新地,係同店員講我自己生日送的,比親愛的還貼心 嘿嘿 一套經典電影,就算只睇過一次,入到電影主題嘅餐廳,情節都會不停係腦海浮現,每一個細節都引起你嘅記憶! 大家到餐廳用膳嘅時候,店員會問你一啲關於電影嘅問題,如果有興趣到呢到食嘢,又睇晒上文,咁你就會識答店員嘅問題,可以得到免費汽水喔,祝大家好運! 平均消費$230/位,2位、1份小食 + 1份主菜 + 1杯飲品

阿甘蝦餐廳 Bubba Gump
星期日至四: 11:00-23:00;
星期五,六及公眾假期前夕: 11:00-00:00
山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖
Tel: 2849 2867
HK$230 (Lunch)
  • 朱古力新地